Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Felemás kísérlet

Bussay Rajnai Rizling 2008

2009.08.24. 08:00 - vörös és fehér

Még nyaralásom előtt bontottam egy Bussay bort. Sőt, egyből kettőt, mert párban adták őket épp a Bortársaságnál, 4000-ért lehetett megvenni őket. Ha jól értelmezem az üzenetet, a forgalmazó megkérte a doktort, hogy készítsen egy könnyedebb rajnait is a megszokott, és általam is magasztalt vaskosabb mellé. Hogy miért pont ezt a fajtát szemelték ki erre a célra, számomra rejtély. A remek 2007-es a kereskedői oldal alapján már elfogyott, árban viszont ezt a tételt is pontosan ugyanoda rakták.

Bussay, becsületére legyen mondva, megpróbálta, amit kértek tőle. Azonban érzésem szerint nem sikerült a kívánt célt elérnie. Legalábbis nekem a könnyed jelző nem jutott eszembe a borról. A 13,5-es szeszt visszafogottnak nem mondanám. Sajnos már illatában is feltűnik ez a relatíve magas alkohol, kiszúr, nincs mit szépíteni. Mellette virágok tűnnek fel, és egy kis narancshéj. Ízben is az alkohol viszi a prímet: gyümölcsösen édes, főleg őszibarackkal teli a korty. Valahogy úgy tűnt, hogy a részletek megvannak a borban, de az egész most (még?) nem akart összeállni. Sav és alkohol külön utakon járnak, ráadásul a végén egy már kissé bántó kesernye is felbukkan. Egy dolgot azonban a két palack után biztosan kijelenthetek: ne igyuk hűbelebalázs módjára ezt a bort – dekantáljuk, levegőztessük egy pár órát.

Bevallom, ha könnyed rajnait akarok inni, nem ezt fogom keresni. (Általában ebben a műfajban az osztrák borok tetszettek igazán. Hazánkból egy könnyed rizlingre emlékszem vissza szívesen, a Villa Tolnay 2007-es Tavasz nevű bora ebben a kategóriában remek volt.)

Egyelőre inkább várom a vastagabb Bussay tételeket. Ez itt és most erős négy pont.

Címkék: kóstolás fehér négypontos bussay rajnai rizling 2008 csörnyeföld

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr371324903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e_easy 2009.08.24. 13:33:09

Egyfajta rizling tanulmany lezarasanak szantam ezt a bort, de veled egyetertve megvarom azt a "vastagabb tetelt" :)

e_easy 2009.08.28. 10:13:01

Megkostoltam az altalad emlitett Villa Tolnay-t, es valoban kellemes volt. Koszi a tippet :)

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.10.07. 23:51:33

Nem olyan rossz ez a bor, bár tényleg sok levegőzésre szorul. Egyrészt persze hűtőhidegen semmi, max alkohol. Később nyílnak a virágok. A kesernyét én nem érzem lecsengésben sem, ellenben ha hagyos kicsit melegedni, illatában van valami kis zavaró dolog (meghatározhatatlan:)). Az alkohol kicsit érződik, szerintem nem nagyon. A savak szerintem rendben vannak.

Könnyednek én sem mondanám, de egy jól iható bor, nálam 5 biztosan van, tisztasága, fajtajellege, harmóniája miatt. Izgalmat azt sajnos nem találtam benne sokat.
süti beállítások módosítása