Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A tündér, a harcos, a varázsló és az ember

Hollóvár hárslevelűk 2005-2008

2009.09.24. 14:15 - palack

Lassan két éve, hogy megvettem első palack Hollóvár-boromat. Jól (talán túl jól) választottam, hiszen a 2005-ös hárslevelű életem egyik legemlékezetesebb bora volt. Furcsa is számomra eléggé, hogy még mindig kapható. Éppen ez adta az ötletet viszont, hogy összedobjak egy házi Hollóvár hárs vertikálist, hiszen a legöregebbet is megvásárolhatja az olvasó, ha éppen kedvet kapna hozzá. Egyszerre bontottam mind a négyet, és mindenféle sorrendben megnéztem őket a több napon át tartó alapos vizsgálat során.

Hollóvár Hárslevelű 2005

A legidősebb szereplő, a hírnév megalapozója, életem legszárazabb érzetű félédese. Cseppet narancsba hajló szalmasárga. Illata egyszerre hűvös és kedves, ásványos, virágos és gyümölcsös. Meleg karakterű mégis elegánsan tartózkodó. Mézes tea, jó sok kővel, aszalt sárgabarackkal és kivivel és hófehér kissé éretlen banánnal. Szájban remek arányai vannak, bár korábbi találkozásainkhoz képest mintha kissé összement volna. Az öregedés jele? Magasabbra, szélesebbre, vastagabbra emlékeztem. Ízben viszont ugyanaz a vibráló izgalom. Édes, sós és frissítően savanykás. Cukor, sav és alkohol – minden a helyén. Friss és érett gyümölcsök: koncentráció és elegancia tündérien eltalált elegye. Talán nem csak az emlékezetem csalt, mikor kisebbnek éreztem régebbi énjénél, másnapra ugyanis a savak egy jelentős része elillant. A 7 pontot viszont az első napi csúcsteljesítményével bőven kiérdemelte, nálam is csak szigorúan tudományos célzattal maradt másnapra.

[Ábrahám István: Tavasz tündér; galeriapecs.hu]

Hollóvár Hárslevelű 2006

Nehéz örökséggel született a 2005-ös árnyékában. Mostanra már majdnem biztos, hogy nem is sikerült felnőnie hozzá. Talán, sosem fogom megtudni, hogyan tetszett volna, ha nem ismerem az elődöt, az én palackom ugyanis már határozottan az ördegedés jegyeit mutatta. Közepesen mély, szalmasárga színű. Illata intenzív, van benne valami tolakodó, émelyítő karakter. Korábbi találkozásaink során nem éreztem ezt, talán a palackérés hozta ki belőle. Rengeteg méz és rengeteg citrom, oszlásnak indult illatos virágok, finom kövesség. Határozott buja dekadencia. Szájban szikár: más, mint amit az illat ígér. A savak uralkodnak, a gyümölcs jóval szerényebb. Ugyanakkor szájban is felbukkanak az illatban már felfedezett bomlás jegyei, a gyümölcsök kezdik elhagyni a bort. A hosszú harcban ő öregedett meg leginkább, nekem most 4 pontnál többet nem ér.

[Győrfi András: Harcos 1; balikogaleria.hu]

Hollóvár Hárslevelű 2007

Inkább őt tartom a 2005-ös folytatásának, ha nem is emelkedik annak magasságaiba. Volt már forgalomban, aztán adminisztrációs problémák miatt visszavonták, de lesz még kapható, ha jól tudom. Szokatlan színű, nem is arany inkább narancssárga. Illata intenzív, tömény valahogy mégsem nehezül el. Sárgabaracklekvár, narancshéj, diólikőr, virágok. Egyszerre édes és friss. Szájban ugyanezt kapjuk: mindenből sok van benne, mégsem borul az egyensúly - főleg az első félidőben. Nagy test, rengeteg túlérett gyümölcs, szépen észrevétlen dolgozó savak, finom cserességgel megtámogatva. A korty második felétől a varázslat már nem olyan tökéletes, kezd lehullani a lepel. A magas alkohol részben önállósítja magát, a túlérettség és koncentráció pedig kissé egysíkú kesernyébe fordul. Nagyon hosszú, markáns lecsengése van. Én a gyengéit is szeretem, majdnem hetet írtam, de inkább legyen 6 pont.

[Schneider Csilla Krisztina: Varázsló asszony; festomuvesz.hu]

Hollóvár Hárslevelű 2008

Nem sokkal palackozás után kaptam, még várnak a forgalomba hozatallal. Meglehetősen halvány szalmasárga színű, fakó arany csillogással. Illata közepesnél jóval intenzívebb. Először somlóiasan köves, ásványos, azonban már ekkor is érződik, hogy a szokottnál jóval melegebb karakterű. Kisvártatva megérkeznek a gyümölcsök: körte, dió és őszibarack rummal. Kóstolva intenzív és sokrétű bor. Izmos testű, jó sok érett és túlérett gyümölcs, illetve markáns kesernye jellemzik. Hosszú lecsengésében a gyümölcsös édesség szolídan odaégett kesernyébe fordul. A korábbi évjáratokhoz képest azonban mindenképp ő a legvisszafogottab, a legkevésbé extrém és így a leginkább emberi. Másnapra vesztett savaiból, lehet, hogy gyorsan fog majd érni. Azért persze van még ideje, nálam egyelőre az 5 pont tetején van.

[Palack: A tündér, a harcos, a varázsló és az ember; amuva.hu]

Azt ugye fölösleges leírnom, hogy nagyon érdekes és tanulságos volt ez négy bort ilyen mélységben egymás mellett megnézni. Nagyon különbözőek voltak: ebben minden bizonnyal benne van a természet és Takács Lajos keze is. Ami közös volt, az a saját egyediségük.

Brian: Look, you've got it all wrong! You don't NEED to follow ME, You don't NEED to follow ANYBODY! You've got to think for your selves! You're ALL individuals!
The Crowd: Yes! We're all individuals!
Brian: You're all different!
The Crowd: Yes, we ARE all different!
Man in crowd: I'm not...
The Crowd: Sch!

[Monty Python: Life of Brian]

Október elsején a Terroir Clubban többek között ezt a négy bort is lehet majd kóstolni a Hollóvár vertikális kóstolón.

Címkék: 2006 2005 kóstolás fehér négypontos somló hatpontos ötpontos hétpontos hárslevelű hollóvár 2007 2008 takács lajos

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr701402685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2009.09.24. 15:13:32

jócikk.:)
"Furcsa is számomra eléggé, hogy még mindig kapható."
ha a birtokok nem tudják megtenni (kivételek néhányan) a régi évjáratok listán tartását, akkor az a egy magára valamit is adó disztribútor feladata.
érdemes egy kicsit szétnézni fejlett borpiaci országok komolyabb cégeinek honlapján.
üdv
A

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.24. 16:03:49

szerintem is jó cikk, mindig élmény komoly vertikálist olvasni.
A 08-asat még nem ismerem, de szerintem a többivel kicsit szigorú voltál:), főleg szerintem a 06-ossal. Én néhány hete kóstoltam és az én palackom nagyon szép formát mutatott, ásványos volt, komplex, harmonikus és elegáns, nem akart úgy lehengerelni, mint a többi. Nálam csont nélkül megvolt rá a 7 pont. Érdekességképp egyik kóstolótársam rá néhány napra megnyitotta a saját palackját, és nem volt vele megelégedve, hasonlókat mondott, mint Te is a sajátodról, így lehet vannak szerencsés és kevésbé szerencsés palackok.
A 07-es nekem a 6 és a 8 között szánkázott le-föl, időnként lehengerelt, időnkét picit kilógónak találtam én is az alkoholt.
A 05-ös régi nagy kedvenc, én annnyira hibátlannak érzem ma is, hogy 8 alá soha nem tudtam tenni.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.09.24. 20:09:53

Nagyon remélem, hogy az én hatosom jobb formát mutat majd, mint a tiéd! Azért a pénzért nem lenne fair a 4 pontos élmény... Nem voltál túl szigorú, biztos? Nem lehet, hogy csak széthúztad a mezőnyt?
Hú, arra a Hollóvár kóstolóra valahogy be kellett volna neveznem! Itthagytam volna csapot, papot, hallgatóimat, tanáraimat, mindent, ha tudok róla... Lehet, hogy előbb kellett volna felíratkoznom a hírlevélre? Most már megtettem. Késő bánat...

palack 2009.09.24. 20:56:32

@kezdő alkoholista: Én nem szoktam széthúzni a mezőnyt, inkább szavakkal árnyalom a pontokat. Viszont simán lehet a drbarta által is említett palackvariáció a háttérben.

dalton1 2009.09.24. 23:12:06

A '08-as kivételével nekem is megvan ez a sor...kitartóan várok/vártam...ki tudja...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.25. 08:24:51

@palack: Az igazsághoz tartozik, hogy nálam aznap elfogyott a teljes palack, mint általában a Hollóvár borok esetén, így nincs másod ill. harmadnapi jegyzetem. Ha egy bort több napon kersztül vizsgálunk akaratlanul is a teljes intervallum alatt nyújtott élmény marad meg.

Fűrészpor 2009.09.25. 09:38:20

És itt is mindenki legenda:)

kukko 2009.09.25. 12:10:27

Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a 2006-os Hárslevelű nem biztos, hogy a 2005-ös folytatása, ugyanis 2006-ban is volt egy kései szüretelésű, ami kisebb mennyiségben készült, de pincénél lehetett kóstolni. Azzal lenne érdemes összehasonlítani!

borkősav 2009.09.25. 12:15:45

kostolta e már valaki a 2007 es szűretlen olaszrizlinget???

borkősav 2009.09.25. 16:47:45

Na én véletlenül kaptam, remélem a többi bora jobb..

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.25. 18:45:41

@borkősav: Takács Lajosnak minden bora jó, ráadásul a szó valódi értelmében.
Az előfordulhat, hogy nem minden bora jön be valakinek és ismerve a nem túlságosan ortodox szőlészeti, borászati szemléletét ebben semmi furcsa nincs is, mert a borai sem könnyen érthető, népszerű stílust képviselik. Ráadásul amennyire én tudom a Lajost nem fűti kényszeres megfelelni vágyás :) sem

borkősav 2009.09.25. 21:19:20

@BZoltan: én ezt a hollóvár mizériat nehezen értem, úgy gondolom nagyon sok kiváló bor van somlóról , pl a hilla, vagy a 07 es juhfark, vagy a kreinbacher öreg tőkék, de egy 17 es alkoholos fehérje,meg istentudja milyen kiválásos bor nem hiszem hogy ezek közé tartozna, és nem amiatt mert nehezen értelmezhető..
de ezzel nem a termelőt akarom kritizálni mert biztos jó borász

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.25. 21:53:04

@borkősav: Nem hiszem, hogy lenne bármiféle mizéria.

Takács Lajos jó munkát végez és a keze alatt jó borok születnek. Ezzel együtt nem kötelező szeretni a borait. Én kóstoltam a 07-es rizlingjét és azon túl, hogy nekem tetszik tényleg jónak is tartom, még ha formabontó is a stílusa. Nem kell mindenkinek egyformán bort készíteni és nem kell megijedni a diverzitástól. A Somlónak az egyik legnagyobb kunsztja pont az, hogy ilyen változatos borokat terem.

Ami miatt én személy szerint megemelem a kalapomat a Lajos előtt az az, hogy eddig minden bora amit kóstoltam adott valamit amit izgalmasnak találtam. Én mint fogyasztó pedig az ilyen élményekért iszom bort.

Szerintem a Hollóvár borok is azt a minőségi kalibert képviselik ahol már nem hasonlítgatni meg méricskélni és sorrendbe állítani kell a borokat, hanem inni azt ami bejön vagy hanyagolni azt ami nem jön be.

2007-ben pedig olyan forróság volt, hogy a magas alkohol teljesen indokolt. Fehérjekiválást én nem láttam a Lajos boraiban sem másmilyen olyan hibát amire te célzol. Ha te tapasztaltál bármi olyant egy borban ami téged zavar akkor szerintem hívd fel a termelőt vagy a forgalmazót.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.09.25. 21:57:40

@borkősav: Én a 2005-ös Hárslevelűjét kóstoltam, abban 15-ös az alkohol, de hogy egyáltalán nem lógott ki belőle sehol, az engem is lenyűgözött. Nem egy olyan fehérrel találkoztam, amiből a 12,5-ös szesz is kiállt minden irányba. Azért tud valamit...

palack 2009.09.25. 22:56:00

Bontás után négy nappal a 2005-ös maradéka most a legszebb.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.26. 08:06:33

Az emlegetett 07-es Hollóvár olszrizlinget néztük többek között este.
Megmondom őszintén nekem se tetszett!
Nem is feltétlen a 17-es alkoholol zavart, hanem az, hogy a hatalmas extrakt és alkohol mellett bántóan elégtelen a savérzet.
A fent említett 07-es hárs közel ekkora alkohollal lehengerlő élmény, mert ugyanekkora beltartalom mellé határozott savgerinc társul. Ott is úgy érzem, hogy kissé borul a harmónia, de ennek ellenére mégis hódít, a nagyságát nem lehet elvitatni, mindenképp emlékezetes bor.
Az olaszrizlingből hiányzik ez a lüktetés, a korty laposan szétterül, nincs akkora savérzet sem amely akár csak megkísérelné nyakába venni a beltartalmat.Szerintem akkor se lenne ennyi savérzetnek esélye, ha történetesen félszáraz/félédes maradt volna 14 körüli alkohollal.
Félreértés ne essék nekem a Hollóvár stabil tagja legnagyobb kedvenceimnek továbbra is, óriási várakozással tekintek a 08-as tételeire, és örök hála Takács Lajosnak az eddigi felejthetetlen élményeket okozó boraiért(hársok általában, különösen a 05-ös, 07-es furmint,valamint ajánlom mindenki figyelmébe 07-es juhfarkot- ez utóbbi csak a pincénél kapható tétel , és remekül demonstrálja milyen az amikor a fenti olaszrizlinghez mérhető beltartalommal rendelkező tétel nem erjed ki szárazra, és ehhez akkora savgerinc társul,hogy eszünkbe nem jut az alkoholon gondolkozni)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.26. 08:25:19

Továbbá megemlíteném a tegnapi est záróborát, a Somlói Apátsági P. 07-es kései szüretelésű furmintját. Rendkívül sűrű, TÉNYLEG olajos érzetű konzisztencia, ammellett hogy édes, rendkívűl sósan ásványos, véletlenül se kedveskedő desszertborra számítsunk, a savak pedig tökéletesen megzabolázzák a beltartalmat. Somlóextraktum.

Kabócás 2009.09.26. 22:48:21

@kezdő alkoholista: ha nem csal az emlékezetem, épp Te voltál az, aki a topic találka után azt ecsetelted, hogy mennyire kilóg másnap az alkohol...vagy nem? Amúgy nekem is csalódás volt ez az olaszrizling tegnap, de a 2005-ös Hárs a személyes kedvencem!!

Kabócás 2009.09.26. 22:52:35

...kicsit visszakerestem: "Amikor Takács Lajost ittam a bortalin, tetszett a vége is a kortynak. Pedig fura/szokatlan volt. De ennek ilyennek kell lennie, gondolom, csak nem lőhet ennyire mellé. (Másnap már kilógott belőle az alkohol és ezért csalódás volt.)" Hmm... :)

borkősav 2009.09.27. 07:00:55

@kezdő alkoholista: valaki 15 ös alkohollal csinál egy bort es nem lóg ki
na és akkor mi van?
@Kabócás: Amikor Takács Lajost ittam a bortalin, tetszett a vége is a kortynak. Pedig fura/szokatlan volt. De ennek ilyennek kell lennie, gondolom, csak nem lőhet ennyire mellé
Na erről beszéltem ha valami nem tetszik akkor hat biztos ÉN vagyok a hüje, mert Ő nem hibázhat..DE MIERT???

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.27. 07:15:40

@borkősav: Te kóstoltad -e az említett 05-ös hársat? Ha igen te hogyan írnád le?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.27. 08:42:23

@borkősav: Igyekeztem korábban érthetően és hosszan kifejteni, hogy ezen a minőségi szintem már nem az van, hogy ami ízlik az jó bor ami meg nem az rossz bor.

Az, hogy neked nem tetszik egy bor az amúgy sem azt jelenti, hogy a borász hibázott volna, ahogy simán megeshet, hogy bár hibázott a borász, neked mégis ízlik a bora.

Ráadásul senki nem is mondja, hogy hülye lennél pusztán azért mert nem ízlik egy bor.

Szóval nem értelek.

Kabócás 2009.09.27. 09:21:43

@borkősav: hangsúlyozom, hogy ez egy idézet volt, NEM az én véleményem! olvass figyelmesebben!

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.09.27. 16:39:11

@Kabócás: Pontosan, jól emlékszel. De ha elolvasod tovább a sztorit, arra jutottunk, hogy nagy valószínűséggel az lehetett a hiba, hogy egész éjszaka hűtetlenül hurcolásztam, és alaposan meg is rázattam a vonaton úgy, hogy a palackban mindössze másfél-két deci volt a borból. Ezt nem sok bor bírja ki. Ugyanakkor a topictalin egyáltalán nem lógott ki belőle semmi. Lehengerlő volt és szenzációs!
@borkősav: Az idézet tőlem származott. A fura/szokatlan nem azt jelenti, hogy rossz. Mindössze a tapasztalatlanságomat jelzi. És nemhogy nem tetszett, a találkozó végén többször is visszakóstoltam a bort, mert imádtam. Lenyűgözött...

borkősav 2009.09.27. 18:45:20

@drbarta: azt sajnos nem de a 06 az megvolt számomra egy felejthető somlójellegű bor volt, hiba nem volt benne. A 07 es fumrint az én leképzésemben borhibás 2x erjedtt tétel, na nálam ekkor szakadt meg a Hollóvár legenda, aztán jött a 07-es olasz ami mind a kiválást, mind a sós szappanos ízt tekintve szintén lefojózott.
Lehet hogy túl szigorú vagyok??

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.27. 19:59:00

@borkősav: Bár nem tőlem kérdezted, de szerintem nem vagy túl szigorú. Neked nem jön be ez a stílus. Ízlésen kár vitatkozni.

Mondjuk érdekelne, hogy honnan véled tudni, hogy a 07-es furmint kétszer erjedt... Én kóstoltam többször is, még hordóminta formájában és palackozás után is.

Fűrészpor 2009.09.27. 22:10:47

@borkősav: Somló hegyen nem ritka a 40 feletti somlóextraktum sem, kenterbe vágják még az 5-6 p aszúkat is. Ezt tudtad?

borkősav 2009.09.28. 07:27:26

@BZoltan: nem a stílussal van bajom mert azért mint említettem somlóról már eljött hozzám megy két nagyon kiemelkedő és NAGY bor, de azok hiba nélküli különleges tételek voltak. És szeretem a Somlói stílust mert erős ásványos, ja és még a 15 ös alkoholt is szeretem mert ha egy bor szép nem lehet érezni. De az említett tételek messze állnak ettől.

17 alkoholnál már nincs fajtajelleg, nincs harmónia, mert az erjedés vége tönkrevág mindent.

borkősav 2009.09.28. 07:28:41

@Fűrészpor: na persze az alföldön meg 25 fokkal szedik a chardonét

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.28. 07:37:31

@borkősav: azt én is kérdezni akartam saját okulásomra, hogy miről tudom megismerni a 2* erjedt bort. Nekem a 07-es furmint nagyon tetszett, semmi rendelleneset nem észleltem, szerintem a teljes 07-es sorozat legharmonikusabb tagja, kicsapódásokat , szappanosságot sem vettem észre egyik tételében sem.
Egyébként az érthető, hogy így gondolkodsz egy termelőről, ha 3 borából 2 lefolyó, egy feljthető. Én is sajnos hajlamos vagyok skatulyázni, van olyan szakmailag rendkívül elismert termelő, akinek 4 eddig kóstolt borából 3 csalódás volt, így nem igazán tudok azonosulni a sok őt ért dícsérettel.(mondjuk a fennmaradó 1 nagyon tetszett!)
Viszont én annyira szeretem a Hollóvár egyedi , sok egyéb tétel közül is megismerhető borait, hogy úgy érzem sokkal szegényebb lenne Somló és MAgyarország is nélküle.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.28. 07:45:36

@borkősav: "nem a stílussal van bajom mert azért mint említettem somlóról már eljött hozzám megy két nagyon kiemelkedő és NAGY bor"

Lehet mégis! Szerintem a Hollóvár nem csak egyszerűen somlói, van szerintem egy nagyon jellegzetes , egyedi stílusa, amivel szerintem jól megkülönböztethető a többi somlói bortól is.A markáns egyediséget pedig valaki vagy szereti, vagy nem.
A 07-es olaszrizlingnél szerintem sokan úgy érzik, hogy borult a harmónia. A termelő is valószínűleg nem ezt a stílust szeretné a továbbiakban követni, előzetes információk alapján a 08-as sorozat szelídebb lesz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.28. 07:45:40

@borkősav: A Somlón is létezik több stílus, több iskola. Györgykovács Imre borai ugyanúgy somlóiak ahogy a Tornai Top Selectionja is és ahogy a Takács Lajos borai is. Mindegyik somlói és mindegyik más... a nagy borvidékek egyik ismérve pont a diverzitásra való képesség. Az, hogy valakinek az egyik avagy másik stílus nem jön be az szerintem még nem kellene, hogy ok legyen a bor minőségének a kritozálására... főleg nem ebben a kaliberben. Van a Somlón mit kritizálni... az éretlenül szüretelt szőlőből készült borokat, a más borvidékekről szőlőt felvásárlókat, a hegy lába alatti laposból szüretelőket. Szerintem találd meg őket a kemény szavaiddal. A Hollóvár borokat, meg csak tedd félre ha egyszer nem tetszenek neked.

Amúgy a koncentrált, magas extraktú és alkoholú boroknál a fajtajelleg mindig háttérbe szorul. A 22-26 mustfokkal szüretelt mustból készülő borok már a koncentráltságról és az érettségről szólnak és kevésbé a fajtajellegről.

Amúgy a kérdésemre nem válaszoltál, hogy honnan véled tudni, hogy a 07-es furmint kétszer erjedt.

borkősav 2009.09.28. 11:16:39

@BZoltan: a másodlagos erjedést ki lehet szagolni..

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.28. 14:01:10

@borkősav: Bevallom ennél egy kicsit bővebb magyarázatra számítottam. Talán azért mert én nem tudom kiszagolni egy borból, hogy mennyi ideig és hány nekifutásra erjedt ki a must. Pontosan milyen illatjegyek alapján jutottál az adott tételnél erre a következtetésre?

borkősav 2009.09.29. 07:27:28

@BZoltan: a mangos de paprikas kiwiszerűkissé homokos fa illat. Ezen kérésed alapján még van mit tapasztalnod, a borok sötét oldaláról.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.29. 07:36:24

@borkősav: Egy pillanatra el is hittem! Ez ott volt!:))

dalton1 2009.09.29. 08:04:34

@borkősav: téged nem lehet komolyan venni...

zoli 2009.09.29. 08:46:37

Én történetesen borkősavval értek egyet.
Az a 2007-es olaszrizling nálam is egyenesen rossz volt. Égető szesz, kellemetlen cseresség, durva kesernye. Sűrűnek, sűrű, na és?
Arra, hogy egy bor nem jó, nem válasz az (erős csúsztatás is egyben), hogy gyakori a 40 feletti extrakt.

Sztem se szerencsés a saját készülékünben keresni a hibát és zsigerből felmenteni a borászt, mert ő az, aki és hát biztosan jobban tudja. Hasonló élmény pl. Szepsy 2005-ös dűlős hársa ás furmintja. Nem sikerültek jól, hiába készültek előtte és utána is remekművek, az semmit nem változtat a tényen.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.29. 10:48:44

@zoli: "Én történetesen borkősavval értek egyet."
Akkor szerinted is hemzsegenek a Hollóvár borai között a csapadékos, borhibás, többször erjedt borok, amit mangos-paprikás-kiwis-homokos illatuk nyomban leleplez?

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.29. 11:44:33

@drbarta: ugyan nem engem kérdeztél, de így a vita sokadik napján kikívánkozik. azt gondolom, hogy az a 2007-es olaszrizling élményként inkább értelmezhető, mint borként. innen nézvést érdekes és különleges, de biztosan nem ebben az irányban keresendő a szép jövő. mert hát a bornak végső soron és elsősorban harmonikusnak kell lennie, legalábbis szerintem.

borkősav 2009.09.29. 12:27:25

na zárom a kört tehát én nagyra tartok minden borászt akár hol is legyen kis honunkban, aki kiemelkedő egyedi remekműveket alkot.Szerencsére sokan vannak, és jönnek mindig a fiatalok is.
Akik ilyen borokat alkotnak, ki kell őket emelni a középszerű borászok közül, mert ŐK ahogy fűrészpor mondotta LEGENDÁK.
De ha már egy borból és annak készítőjéből legendát faragunk, mi fogyasztók, akkor annak olyannak kelle lennie.
és én még ezt nem tapasztaltam Hollóvár bornál, csak a legenda szele ért el.
Ez volt az én bajom .
De most már látom hogy vagyunk így többen is akik gondolkoznak hogy ez most hogy is van.
Tehát senkit sem megbántva, és Takács Lajos Urat és eddigi munkásságát a legnagyobb tiszteletben tartva ( mert bizonyosan Ő is felső rétegbe készít borokat)még most se értem hogy ezek a borok mért kerültek a Legendák közé.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.29. 12:38:03

@zoli: Szerintem fontos lenne különbséget tenni a hibás borok és azon borok között amik nem tetszenek valakinek. Az, hogy egy bornak egérszaga van a rossz hordó miatt az hiba, ha a bor kénes az hiba, ha oxidált az is hiba, ha a palackban újraerjedt bor az is hiba és még sorolhatnám. De az, hogy nem tartasz harmonikusnak egy bort az nem jelenti azt, hogy hibás lenne a bor. A magas alkohol sem hiba, ahogy a maradékcukor sem hiba és a savhiány sem hiba. Ezek nem objektív dolgok és ki mondaná meg, hogy hol a határ. Azt mondhatjuk, hogy neked nem ízlik a bor és ezzel semmi baj nincsen.

Nem kell sem vádolni sem a borászt sem pedig az ízlésünket. Teljesen normális jelenség az, hogy a borász csinál valamit ami nem hiba és ez a fogyasztónak mégsem tetszik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.29. 12:40:20

@borkősav: "a mangos de paprikas kiwiszerűkissé homokos fa illat. "

Én komolyan kérdeztem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.29. 12:50:17

@AG 2.0: Kedves AG!
Ha elolvasod 09.26-án 8.06-kor ill.09.28-án 7.45-kor kelt hozzászólásaimat, akkor látható, hogy hasonló véleményen vagyok.
Eddigi hozzászólásaimmal nem a 07-es Olaszrizlinget igyekeztem védeni, mert én se ilyen borokat szeretnék évről évre viszontlátni.
Viszont sokan úgy gondolják, köztük én is, ill. egyes írásaid szerint Te is, miszerint Takács Lajos már tett le az asztalra néhány felejthetetlen tételt, amelyeket elismerünk, mind mérföldköveket. (a LEGENDA szót nem szívesen alaklmazom)
Ezt mások , köztük Borkősav, vitatják. És én ezzel vitatkoztam eddig, tovább nem, mert ha ez a stílus egyeseknek nem tetszik, akkor nem tetszik.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.29. 12:52:35

@borkősav: és szerinted kik a ma élő LEGENDÁK?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.29. 13:18:00

@AG 2.0: Az esetek túlnyomó többségében én is a harmonikus borokat szeretem és én is harmóniát keresem a borokban. De ahogy nem kiáltok ördögöt ha egy Gauguin vagy Matisse kép nem harmónikus és nem dobom le a láncot (nagyon) ha belefutok egy ritkán harmonikus modernista zenedarabba. Sőt szerintem Gaudi építészete sem igazán szempihentetően harmonikus, mégis rajongok érte.

Nem biztos, hogy mindennek az a funkciója, hogy a zsigereinket kápráztassa.
Régi viták alapja és komoly filozófiai beszélgetés tárgya ez, hogy az egyetlen fontos rendezőelv-e az, hogy a bor finom legyen. Anélkül, hogy feléleszteném ezt a vitát én úgy gondolom (és ebben tökéletesen egyet is értek veled), hogy vannak borok amik inkább élményszámba mennek és szemléletet bővítenek, paradigmaváltást kezdeményeznek. Ezeknek a boroknak nem az a dolguk, hogy fincsik legyenek és nem biztos, hogy ezek a borok mindig harmonikusak.

Némileg már filozófiai kérdés, hogy

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.29. 13:36:23

@BZoltan: Én is egyetértek! A "profi" kóstolóktól eltérően nálam a harmónia egy a bor lehetséges értékei közül! Egy diszharmonikus bor is rejthet izgalmakat, ill. ezzel ellenkezőleg egy harmonikus bor is lehet teljesen jellegtelen.
Viszont a Hollóvárra visszatérve az lehet az egyik legfőbb problémám a 07-es Olasszal, hogy ismerem a többit is!:) És pl. ugyanezen év furmintja bemutatja ugyanezt a szemléletet, stílust sokkal harmonikusabban , a hárslevelű, de főleg a juhfark pedig erőt és lendületet ad szintén ehhez a stílushoz, így ezek a borok számomra nemcsak élvezhetőbbek, de sokoldolúbbak is, és így egyértelműen értékesebbek.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.29. 14:37:31

@drbarta: @BZoltan: szerintem mi egyetértünk. kiegészítőleg: borkősav nem kóstolt még olyan takács lajos-bort, amely megfogta volna, mi igen, örüljünk. az én praxisomban is van pince, amelyet mások szeretnek, nekem viszont még nem volt szerencsém vele soha.

zoli 2009.09.30. 08:37:28

@drbarta, @BZoltan és mások is:
Nem, nem azzal értek egyet, hogy általánosságban levegyük a keresztvizet a Hollóvár borokról, hanem azzal, hogy mondjuk ki nyugodtan, ha egy tétele nem sikerült valakinek, bárki is legyen az elkövető.
Lehet elrelativizálgatni vagy megkérdőjelezni a kóstoló kompetenciáját (vajon értette-e a művet a befogadó?), de ugyanúgy azt is lehet mondani, hogy ja, az a bor nem jött össze a többitől függetlenül, passz.
Az csupán az én magánvéleményem, hogy minden bor mellé nem mellékelhetünk önéletrajzot és használati utasítást, hogy az akárhonnan jött kóstoló értse, hogy minek kellene tetszeni neki. Szóval sztem a közérthetőség lehetőleg legyen cél egy bor elkészítésénél és ezalatt nem arra gondolok, hogy felkelés után egy prosti nézzen vissza a tükörből a borász fürdőszobájában. Túl sok a rétegbor nálunk, na. Mindegyik "táborban".

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.30. 16:24:38

@zoli: Azt szeretném ha elhinnéd, hogy ha egy bor nem tetszik neked az nem jelenti azt, hogy a borász hibázott, vagy nem sikerült neki.

Szerintem a Guernica-t is kevesen tartják egy harmónikusnak, tetszetősnek és még kevesebben nem közérthetőnek. Mégsem hinném, hogy bárki azt mondaná, hogy Picassonak ez a képe nem jött össze.

Az, hogy egy bor nem tetszik a fogyasztónak az nem azt jelenti, hogy a fogyasztó nem kompetens de nem is azt, hogy a borász elrontott volna valamit.

A közérthetőség meg soha ne legyen cél szerintem... a popkultúra lényege a közérthetőség és én annak olyan nagy rajongója sosem voltam. Wágner operái sem éppen közérthetőek, mégis zseniálisak.

Kabócás 2009.09.30. 21:10:42

száz szónak is egy a vége, akinek nem teccik ne vegyen Hollóvár bort, legalább több marad "Nekünk" :)))

zoli 2009.10.01. 16:58:59

@BZoltan: Igen, direkt szerettem volna ezt a kört kikerülni a relativizálós, megnemértős mondattal, de mindegy. Vagy én fogalmaztam rosszul vagy inkább a fogást kerested a hozzászólásban, és nem az egész mondanivalóját értelmezed.

Amúgy az én hitem nem számít, sztem az a bor nem jó, sőt, de ebben a kérdésben úgyse kerülünk közös platformra.

A közérthetőséges mondatom valódi olvasata nem azt jelenti, hogy közérthető=populáris - kár továbbgondolni. A tézised megfordítva ugyanúgy működik: lehet vmi közérthető és mégis zseniális.
Annyi az én mondanivalóm, hogy nálunk túl sokan a saját szekértábornak készítenek bort az ő aktuális igényük kiszolgálására. Nagy a távolság és ritka az átjárás a táborok közt, amit én sajnálok.

bortao 2009.11.26. 17:47:38

Szép napot minden borszerető embernek!Végig olvasva ezen vitafórumot,sok minden fogalmazódot meg bennem és nem tudom sikerül e egyszerűen megfogalmaznom a véleményem. Előre jelzem,hogy hála az égnek majd mindegyik borát kóstoltam a Lajosnak pincénél,otthon,borkóstolón,stb...és lehet a jó szerencsémnek köszönhetem,hogy szakmailag,technológiailag korrekt és tiszta,rendben lévő borokkal találkoztam bár szerintem a szerencsének ehhez nincs sok köze.A boraihoz való hozzáállásában van valami ősi tisztelet evvel a kultúrával kapcsolatban és evvel talán már el is árultam magam,hogy egy "TakácsLajosfun" vagyok.Nincs mit tagadni,így van és mivel 29 éve foglakozom borokkal ebből hat évet tanultam hivatalos keretek között a borászat szakmai részét(ja és papírom is van róla,nem mintha sokat számítana) és effektíve 12 évet le is nyomtam ebben a szakmában pontosabban hivatásban,plusz sikerült magyarországot kétszer-háromszor végig kóstolni oda-vissza(a pontos számot nem tudom megmondani)és még a Lajos 2001-es Olaszrizlingjét is kóstoltam,azt hiszem lelkiismeretfurdalás nélkül kijelenthetem,hogy ha csak ilyen mélyen elhivatott emberek lennének a szakmában akkor nem itt tartanánk ahol most vagyunk.Az most teljesen mindegy melyik borvidékről és bortipusról beszélünk,de ha hasonló emberek sokasága(hála az égnek vannak azért páran)alkotná ezt a közösséget és ráadásul a maximalizmusuk is jó szintre kerülne,akkor a Kárpát-medence lenne a borok Mekkája,mert a talajviszonyaink egyediek,a fajtáink szintén,a szakértelem csak igyekezet és akarat kérdése és mi hiányzik még a kiemelkedő minőséghez?????Ja,csak pár száz millió,de csak meglesz az is valamikor és megadja a Jóisten a magyar bor kiemelkedését az átlagból és főleg a megszokottságból és ami legroszabb a berögzöttségből.Takács Lajos borai(és vannak még jó páran) pontosan ezeket a határokat feszegetik nem is kis sikerrel,mert pontosan azokat struktúrális kliséket lépi át amik eddig etalonnak számítottak,de sokaknak ez nem is látható,ami nem a borász vagy a kóstoló hibája csak még jutott el a befogadás eme pontjáig.Ez nem azt jelenti,hogy vannak beavatotak akik egy zárt kört alkotva tudják a "tutit",hanem csak nyitottabbak az unikális dolgok iránt,mert valljuk be őszintén,hogy egy jószándékú laikus kezdőt biztosan nem somlaival fogunk kínálni.Szóval,zárva soraimat és ez most tényleg a saját véleményem,mert a borok világa márcsak ilyen mármint hogy szubjektív,soha életemben ne igyak roszabb minőségű naparanyat mint a Lajos borai és ezt kívánom minden borbarátomnak is!!!!!

bortao 2009.11.26. 19:01:24

Bocsi,a lényeg ami az írásra késztetett az egy bejegyzés a kétszer erjedt borral kapcsolatban vetődött fel.Szóval a borok sötét oldalát még nem sikerült megtapasztalnom,mert amit rosznak itélek azt egyszerűen elvetem és az ismerőseimnek sem ajánlom,mivel ennyi amit tehetek és evvel szerintem le is tudom a felelősségemet ez irányban.
Visszatérve a témára:a kétszer erjedés egy furmintnál erőssen elképzelhetetlen (nem lehetetlen)főleg ha ez egy majdnem 15-ös alkohollal rendelkezik és somlóról származik és mivel az erjedés egy folyamat amit csak drasztikus hűtés,avinálás vagy csirátlanító szűrés akaszthat meg a szárazra erjedéstől,hát nem is tudom hova tenni a "mangos de paprikás kivi szerű kissé homokos fa illat"-ot.Úgy látom még sokat kell tanulnom és kóstolnom,hogy ilyen precízen és konkrétan megtudjam fogalmazni egy esetleges utóerjedés(mivel ez a szakmai leírása)jellemzőit ilyen rövidséggel és magabiztosággal.Elnézést kérek,ha sértő volt eme beírás,de nekem ez kicsit sok(k)volt,viszont további jó borokat mindenkinek!!!
süti beállítások módosítása