Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Káli Kövek

2009.10.29. 08:00 - palack

A történet szerint - ami a Bortársaságnál általában szükséges kellék a kínálatban frissen megjelenő borászatok mellé - a Káli medence Szabó Gyulát is rabul ejtette. Leköltözött Budapestről a Balaton partjára, átvette a régi családi pincét a köveskáli Fekete-hegyen, és néhány barátjával garázsborászatot alapított a jól hangzó Káli Kövek néven. Az igazat megvallva, túl sok a mostanában divatos hívószó nekem ebben a sztoriban, ami ettől persze még simán lehet igaz. Mégis ott motoszkált a fejemben a kisördög, hogy a hangzatos körítés mögött nem találok majd igazi tartalmat. Bizony féltettem a pénztárcámat, hiszen beetető árúnak azért nem mondhatók a Káli Kövek borai. Így aztán óvatos taktikát választottam, két lépcsőben vásároltam be. Először a sima jöhetett, és csak a sikeres premier után másnap a válogatás. Egyikben sem csalódtam, vagyis inkább mindkettőben. Kellemesen.

A borászat igen egyszerű termékpalettával mutatkozik be, majdnem annyira követhető, mint a St. Andrea szortiment. Van egy alap és egy válogatás boruk: mindkettő olaszrizling és rajnai rizling házasítása. Az olasz a Fekete-hegyről, a rajnai a Szentgyörgy-hegyről származik, fahordókban és kisebb tartályokban erjedtek. A két legszebb 500 literes hordóból készült a válogatás, így az fele-fele arányú lett, a többi ment az alapborba: kétharmad rész olasz, egyharmad rész rajnai. Utóbbiból 3500 palackot töltöttek le, és 1950 Ft-ért (klubáron 1790 Ft) kapható, a válogatás a merésznek épp nem mondható Rezeda nevet kapta, 1250 palack készült belőle és 2900 Ft (klubáron 2660 Ft) az ára.

Káli Kövek Rizling 2008

Szép szalmasárga, nagyon tiszta színű. Közepesen intenzív illatában a színből átcsúszó szalma, aztán grépfrút, sőt lime, de nem kell megijedni, nem facsar orrot. Egy kevés réti virágot és persze köveket is felfedezek benne, mivel nem vakon kóstolom, természetesen káli köveket, mi mást. Tiszta, egyenes bemutatkozás. Az első korty és az illat alapján biztos somlóinak tippeltem volna, talán még azt is megkockáztattam volna, hogy Györgykovács. Letisztult, visszafogott stílusú bor közepes testtel, markáns de szépen csiszolt, finom savakkal. Az első korty után kiderül, hogy nem is olyan szikár, mint elsőre éreztem: egyre több gyümölcsöt veszek észre a savak mellett. Nem lesz mégsem túl hízelgő, nem hagyja ilyen irányba billenni az először csak csendes aknamunkát végző, majd teljes legalitásba vonuló finom sósság és elegáns kesernye. A lecsengésben már száznyolcvan fokot fordul a kocka, addigra már a kissebbségbe szorult gyümölcsösség nem hagyja eluralkodni a hatalomra törő kesernyét.  Tiszta, lendületes bor, kiváló arányokkal. Jó inni és jó kóstolni, nemcsak szerintem. Eléri a 6 pontot. Best buy.

Káli Kövek Rizling Rezeda 2008

Halvány szalmasárga színű, kristálytiszta. Illata inkább visszafogott, finoman rétegzett. Először száradó őszi falevelek és nedves kavics emlékét idézi. Cseppnyi édes jelleg bukkan fel ezek mögött: körte és sárgadinnye talán. Aztán fűszeres húslevesben főtt tyúkhús. Szájban is hasonlóképp folytatódik. Néha szinte nehéz eldönteni, hogy egyszerűen csak túl csendes és törékeny, vagy inkább visszafogottan elegáns. A 2005-ös Villa Tolnay olaszrizlinggel voltam ugyanígy, akkor az utóbbi mellett döntöttem. Most is erre jutottam: tetszik nagyon. Üde gyümölcsösség, szép hordófűszerek, kiváló savak, finom cseresség és csipetnyi sósság. Megvan benne minden, mégsem kiabál vagy tör-zúz, árad vagy hengerel. Nem az ő stílusa. Nem akar mindenkit meghódítani, csak azt, aki odafigyel rá, aki tudja értékelni. Érdemes a megszokottnál melegebben kóstolni, bátrabban mutatja magát ilyenkor. Remek a struktúrájú, szép hosszú és nem utolsó sorban nagyon finom bor. 7 pont. Megéri a pénzét.

Címkék: balaton kóstolás fehér olaszrizling hatpontos best buy hétpontos rajnai rizling 2008 káli kövek

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr451480342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esencia 2009.10.29. 10:10:52

Ki az a Szabó Gyula?

t f 1 (törölt) 2009.10.29. 16:38:19

"Aztán fűszeres húslevesben főtt tyúkhús."

Ez jó :)

vinos 2009.10.29. 18:07:45

A Rezedát kóstoltam és frissen ízlett, bár a 7 pontot erős túlzásnak érzem. Másnapra sajnos csúnyán összeesett.

édes piros 2009.11.01. 12:55:48

Ezek a 6 - 7 pontok, azért kicsit erősek ! Nem?

palack 2009.11.02. 00:06:38

Olyan építőek ezek a hozzászólások. Szinte vibrál a virtuális levegő a rengeteg hozzáadott értékes információtól.

sk42 2009.11.07. 22:10:14

A felvezető sztori egyébként igaz teljes mértékben. A fiatal borász jó pár éve kezdte el a szőlészkedést-borászkodást, érzésem szerint talán most kezd beérni a rengete áldozatos (idő, pénz) munka. Lényegében egyedül, "mesterei" tanácsait meghallgatva csinált mindent, a korántsem művelt alkoholista barátai az ő(k) irányítását követve segédkeztek a különböző fázisokban. Én is ezen szerencsések közé tartozom. A borok értékeléséhez nem tudok érdemben hozzászólni én nagyon szeretem Gyula minden borát (ebben biztosan benne van az is, hogy az én verítékem is sózza...)
süti beállítások módosítása