Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borszótár II.

2009.11.04. 14:00 - Az Alkoholisták

Amit az első eresztéshez írt előhangban írtunk, érvényes most is: "Talán akad olyan olvasónk, aki örömmel veszi, ha egy-két (nagyjából ötven) általunk is rendszeresen használt fogalmat egyszerűen és tömören kifejtünk. Szakavatott olvasóink pedig talán lesznek olyan segítőkészek, hogy ahol tudatlanságunk, vagy a túlzott tömörítés miatt tévútra tévedtünk, ott jó szóval helyreraknak bennünket. Nem akarunk boros wikipédiát, de minden segítséget és kritikát köszönettel fogadunk." Íme, az öt porcióból a második:

cuvée: Eredetileg a pezsgőkészítés során az utolsó házasítást nevezték így. Nálunk a több szőlőfajta felhasználásával előállított bor neveként honosodott meg, de az EU-s szabályozás értelmében a 2009-es szürettől már nem használható. (l. még házasítás)

csersav: Polifenol vegyület amely a bogyóhéjból, a szőlőmagból és a kocsányból kerül a borba. A szájban összehúzó, fanyar érzetet kelt. A bor egyik természetes tartósítószere. (l. még tannin)

derítés: Borkezelési eljárás, a bort zavarossá tevő, apró részecskék eltávolítása. Többnyire magas abszorpció-képességű anyagot (zselatint, bentonitot, kíméletesebb eljárásnál tojásfehérjét) használnak hozzá, melyhez a borban lebegő részecskék hozzátapadnak, majd együtt a hordó alján gyűlnek össze. Mivel az egészséges, jól kezelt borok többnyire maguktól is megtisztulnak, a derítést nem minden esetben alkalmazzák.

direkttermő: Nem oltott szőlőtőke, ahol az alany neveli a fürtöt. Többnyire nem a Vitis Vinifera, hanem a filoxérának ellenálló Vitis Labrusca fajtába sorolható. Bora gyenge minőségű, illata és íze jellegzetes (labruszka-, poloska-  vagy rókaíz), ráadásul metilalkoholt is tartalmaz, így fogyasztása nem túl egészséges. Nálunk legismertebb képviselője az otelló.

dugós: Baktériumok és vegyszerek végzetes egymásratalálása, melynek eredményeként a bor ázott kartonpapírra, dohra emlékeztető szagot vesz fel. A dugósság kezdeti stádiumában az aromákat csak tompítja, később teljesen kiradírozza. Jó tudni, hogy a borszaküzletek visszacserélik a dugós bort.

enzim: Elsősorban vörösborok erjesztésénél alkalmazzák, több színanyag kinyerése céljából. Az enzim megbontja a szőlőbogyó héjának sejtfalait, így több színanyag kerül a borba, sötétebb, átláthatatlanabb lesz. Sokak szerint védhetetlen beavatkozás a dolgok természetes rendjébe.

erjedés: l. alkoholos erjedés

extrakt: A szárazanyag tartalom.

fajélesztő: A must erjedése többnyire a benne levő élesztőgombák műve. A folyamat azonban kontrollálható előre tenyésztett élesztőtörzsek alkalmazásával is, melyek nem a mustban találhatók, hanem a gazdaboltban. Némely változatuk aromákat is képes kiemelni vagy tompítani. A fundamentalisták szerint már az említése is felér egy becsületsértéssel, nagyobb pincészetek viszont előszeretettel alkalmazzák.

fajtabor: Egyetlen szőlőfajta felhasználásával készített bor. (A gyakorlatban a különböző országok bortörvényei kis mértékben (10-20%) engedélyezik más fajták felhasználását is.)

Címkék: borszotar

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr361497630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2009.11.04. 14:16:54

Jaj, jaj, az az enzim... Enzim annyi van, mint égen a csillag. A borászatban többfajta célra használnak enzimet, eből a két legfontosabb dolog:

1. pektinbontó enzim, ez a (poliszacharid) pektint kisebb szénláncú, élesztő számára emészthető cukrokká bontja le. (Amennyiben a szőlőben található pektin erősen metilezett - mint a direkttermőkben -, a metilcsoport leválásával kerül bele a borba a metilalkohol.) Egyben hígabbá, jobban kezelhetővé (jobban préselhetővé) teszi a ledarált szőlőt.

2. Maceráz enzim: ez csinálja azt, amit emlegettek. Lebontja a sejtfalat alkotó karboxil-metil-cellulózt (CMC - ez maga a tapétaragasztó), ezáltal szabadul föl a sejtekből több festékanyag és aroma.

A borászboltban kapható enzimkészítmények általában keverten tartalmazzák a különböző célú enzimeket.

Tényleg érdemes egy kicsit több időt tölteni pl. a wikipédiával. :))

Sárfehér 2009.11.04. 14:33:47

Esetleg azt is érdemes megjegyezni, hogy a borászati enzimeket általában penészgomba tenyészetekből állítják elő. Hsználatának kockázata, hogy a nem kellően tiszta enzimkészítmény különböző borbrtegségekhez, pl. brettesedéshez vezethet.

Törpi 2009.11.04. 15:45:35

Direktermőnél nem az oltás vagy nem oltás a kiemelendő rész, illetve a Vitis nemzetség megannyi fajjal büszkélkedhet, nem szűkíteném le a dolgot a Vitis labruscára. Viszont mindenképp megemlítendő lenne, hogy ma már csak házikertben engedélyezett, bora kereskedelmi forgalomba nem hozható. Erjedése során nagyobb százalékban keletkezik egészségkárosító metil-alkohol az etil alkohol mellett, mint a bortermő szőlő esetében.

Törpi 2009.11.04. 15:46:26

Különben nagyon tetszik a dolog, hogy ezt összehozzátok!

wineroads.eu 2009.11.04. 16:51:49

Mindenkinek ajánlom figyelmében: www.wineroads.eu/lexikon.php

Az észrevételeket, korrekciókat, pontosításokat mi is szívesen vesszük.

Octopus 2009.11.04. 17:27:25

@Törpi: és az Otelló tényleg ilyen? Mer' akkor fasza, hogy pl Debrecen környékén mindenki ebből szűri a jó kis házibort :)

Simpatico 2009.11.04. 18:36:07

Ezt a "dugóst" kifejthetnétek egy kicsit bővebben. Mitől lesz "dugós" egy bor?

zoli 2009.11.04. 18:58:27

Pár dolog.

Derítőszert nem is annyira a tisztítás végett alkalmazzák, arra tökéletesebb megoldás a szűrés, a későbbi fehérjekiválást csak derítéssel lehet megelőzni.

Direkttermő: több kísérletet is elvégeztek és megállapították, hogy nem szembeötlő a vinifera és a labrusca fajták közti metil-alkohol képzés, termesztésének tiltása sokkal inkább nevezhető etnikai tisztogatásnak:)

Ahogy Sárfehér is mondja, leginkább a sejtroncsoló hatásuk miatt alkalmazzák a pektinbontó enzimeket, a könnyebb préselhetőség és a várhatóan jobb lékinyerés végett.

Sárfehér 2009.11.04. 19:25:03

Ez jó hír! Nyugodtam megihatom az Izabellámat? :)))

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.11.04. 20:23:39

@Octopus: nemcsak debrecen környékén :)

nem hiszem, hogy e közösség tagjai közt sokan vannak, akik nálam több otellót vagy izabellát fogyasztottak :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.04. 20:55:36

Nagyra tartom az amuva.hu szerepét a borral kapcsolatos tájékoztatás szempontjából. De szerintem ezzel a témával lékre futottatok.

Ha kontributálni akartok a borokkal kapcsolatos szabad információhoz, akkor szerintem a redundáns féligazságokat tartalmazó jetenádör pontatlan és végső soron értelmetlen kisenciklopédia helyetett lehetne a magyar Wikipédia (hu.wikipedia.org/wiki/Bor) vonatkozó oldalait bővíteni és javítani.

Ott legalább van egy hitelesítő protokoll és közösség ami/aki garantálja, hogy jó is lesz az amit csináltok.

Szerintem érdemesebb különösebb kredit nélkül, egy már létező tudásbázist bővíteni, mint csinálni egy pontatlan de sajátot.

Sárfehér 2009.11.04. 21:23:30

@BZoltan: Ne haragudj, de nem értek egyet. A Wikipédián részletes, gondos szócikkek kellenek, itt viszont a beeső olvasónak rövid, néhány mondatos, gyors tájékoztatás. Ami nem azt jelenti, hogy a pongyolaság, vagy a vájtfülűeknek szóló metakommunikáció megengedhető lenne. (Bocs MA, de ezen még jócskán kell dolgozni.:)))

fiatalborivo 2009.11.04. 21:27:32

@BZoltan: Zoltán szerintem ha Te rámész egy antroplógiai cikkre egy orvosos fórumon és van 1 oldalon 5 kifejezés amit nem értesz, plusz a cikk mellett egy értelmező szótár ikon villog, akkor valószínű hogy azt megnézed és megérted 99%ban a cikket mintsemhogy wikire meg googleba neki állnál keresni és negyed óra múlva rájönni, hogy ez itt ebben a szövegkörnyezetben nem biztos hogy jó lesz amit találtam.
Szerintem a blog írói nem feltétlen egy egy kifejezés lexikoni pontosságú és részletességű leírását akarnák itt összehozni, hanem inkább annak a kívánalomnak eleget tenni hogy az először bort kóstoló és ide tévedő is megértse a borleírásokat(egy fordító jegyzet segítségével), ugyanakkor igényesen, választékosan tudjanak írni nem konyhanyelven a borról.

Cselcsillag 2009.11.04. 21:40:16

@fiatalborivo: Egyetértek és kiegészíteném azzal, hogy szerintem, ráadásul itt olyan kifejezések kerülnek előtérbe, amelyek gyakran kerülnek szóba egy-egy bor kóstolásakor, kritikájakor. A Szerzők fogalom meghatározásait vehetjük akár "indító-gondolatnak" is, melyet mindenki hasznos további elsősorban tapasztalati elméletekkel egészít ki. Kétségtelen, hogy van, mit kiegészíteni. Várom a folytatást.

Cselcsillag 2009.11.04. 21:49:39

@fiatalborivo: Egyetértek és kiegészíteném azzal, hogy a itt szerintem, elsősorban a napjaink borkóstolóin elhangzó fogalmak kerülnek előtérbe. A Szerzők nem titkolt szándéka, miszerint az itt szereplő fogalommeghatározások gondolatébresztőek legyenek, melyekről beszélgetni lehet. És kiegészíthetők olyan hasznos, tapasztalati információkkal, mint pl. Sárfehér hozzászólása. Várom a folytatást.

Cselcsillag 2009.11.04. 21:51:15

Bocs, de az első komment nem akart bejönni. Próbáltam megírni újra... :)

zoli 2009.11.05. 00:11:56

Friss hír a cuvée szócikkhez kapcsolódóan: az Unió az idei szürettől számítva már nem engedi nekünk a használatát.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.05. 06:34:17

@fiatalborivo: @Sárfehér: @Cselcsillag:

Manapság aki nem tud google-t meg wikipédiát használni az jobban teszi, ha a netre fel sem megy. Az internet egyik legnagyobb rákfenéje pont az, hogy tízmilliárd pontatlan, hiteles referenciával nem alátámasztott felületes, megérzés alapú véleménnyel van tele.

Fél mondatokkal csak fél igazságokat lehet megfogalmazni. Az ördög pedig a részletekben van...

Például a fajtabor megfogalmazás teljesen pontatlan, ugyanis nem 10-20% a megengedett, hanem pontosan 15% és az is csak a tájbor és a meghatározott termőhelyű minőségi bor kategóriában. Ugyanis az asztali bornál ilyen fogalom nem létezik a különleges minőségi meghatározott termőhelyű boroknál pedig nem engedélyezett az idegen fajta.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.05. 06:38:23

@zoli: Ez annyira nem friss hír. Tudtommal amúgy mától nem lehet forgalomba hozni cuvée névvel bort. Én úgy tudom, hogy a már forgalomban lévő borokon maradhat a kifejezés, de a még forgalomba nem hozott palackokon a cuvée szócska nem szerepelhet, akkor sem ha a bor korábbi évjáratból származik.

fiatalborivo 2009.11.05. 08:31:05

@BZoltan: Rendben van Zoltán a pontosság fontos, csak sokszor egy kezdő alkoholistának a megértés és a kényelem fontosabb, arra jó ez a gyűjtés. És ha már a pontosságnál tartunk, ezen a blogon nem csak magyar borokat kóstolnak, így félrevezető az állításod a pont 15%ról és a cuvée használatáról, ugyanis ez az egész világra biztosan nem jellemző, ismerve az Újvilág "szigorát" ilyen kérdésekben.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.05. 08:42:02

@fiatalborivo: Kényelmesen lehetünk konzumidióták és egy kis erőfeszítéssel lehetünk tájékozottak és tényszerűek.

A 15%-ot illetőleg félreértettél. A fajtabor egy Magyarországon törvényileg szabályozott dolog a cuvée pedig immáron idejétmúlt fogalom. Természetesen mindez Magyarországon érdemes.

A borvilág szabályzásilag megosztottsága pedig egy külön fejezet :)

zoli 2009.11.05. 08:54:37

@BZoltan: Nekem új volt.
Ha annyira pontosak akarunk lenni, akkor az asztali-, táj- és minőségi bor kategóriák se említhetőek többé...

Octopus 2009.11.05. 09:28:08

@AG2.0:

zoli: "Direkttermő: több kísérletet is elvégeztek és megállapították, hogy nem szembeötlő a vinifera és a labrusca fajták közti metil-alkohol képzés, termesztésének tiltása sokkal inkább nevezhető etnikai tisztogatásnak:)"

megnyugodtam, hogy AG agyában a sok otelló és izabella mégsem okozott kárt :)

Sárfehér 2009.11.05. 10:43:20

@Boragora: Hát ez qrva jó! Gratulálok a .. mihez? szpothoz? .. Most már azt is tudom, miért szeretem a Sebestyén kadarkát! Ha még kadarka törkölypálinka is lenne...

Sárfehér 2009.11.05. 10:44:57

@Boragora: Igaz, hogy mellék (off), de nem tudod, Sebestyén Csaba lesárazza a kadarkáját?

egri Fehér 2009.11.05. 10:57:12

@BZoltan: tévedsz.
asztali bor nincs, fajtanevet bármelyik bor címkéjén fel lehet tüntetni
kül. min. bor már nagyon régóta nincs

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.05. 11:48:44

@egri Fehér: Köszi a pontosítást. Ezek szerint régi a bortörvény doksim. Tudsz adni egy linket ahonnan a hatályos szabályozásokat meg tudom nézni?

egri Fehér 2009.11.05. 12:23:25

@zoli: nem nekünk, hanem senkinek sem, kivéve a pezsgőalapborokat. emögött nem a "gonosz franciák" állnak, hanem az, hogy a kifejezés tényleg ezt jelenti, és a legtöbb helyen tényleg így is használják.
az m1 híradójában színtiszta baromságot mondtak be tegnap

@BZoltan:
1. EU-s jogszabályok:
eur-lex.europa.eu/RECH_menu.do?ihmlang=hu

2. Magyarországi jogszabályok:
www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso

alföldi merlot 2009.11.06. 13:10:32

Köszönjük az észrevételeket.
süti beállítások módosítása