Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hatputtonyos kadarka

St. Andrea "Nagy Bor" 2007

2009.11.11. 15:00 - dagadtos

Amit a figyelmes olvasók jó része már rég tud, bevallom őszintén: befürödtem a kadarkákkal. A kezdeti lelkesedés hamar megbicsaklott, nemcsak azért, mert több bortól egyszerűen többet vártam volna, vagy mert egyre nehezebb volt kóstolótársaimat újabb körre ösztönöznöm, de azért is, mert jól láttam, mások jobban értékelik ezeket a borokat, kevésbé süket nyelvvel kóstolják a fajtát. (Pl. itt és itt.) Úgy döntöttem, nem lenne szerencsés, ha pont az festene körképet a kadarkáról, aki legkevésbé szereti, de a vágy, hogy egyszer igazán jót írjak róla, továbbra is élt bennem. A „Nagy Bor” megjelenése éppen kapóra jött, neve és ára alapján joggal gondolhattam, hogy végre eljött az én időm.

A ditirambus azonban most is elmarad. Pedig a bor jó, ehhez kétség sem férhet. Kitöltve átlátszó, halvány rubinszínű, kifejezetten szépen mutat a pohárban. Az illat már-már ijesztően intenzív, cukorkás, mégis vonzó, majdnem komplex is. Málna, hecsedli, vegetális jegyek, pemetefű - orrban meglehetősen hasonlít a Magyalosra. Kóstolva nevének megfelelően hatalmas, krémesen hömpölyög a szájban, mégsem lapos – a nagy testet komoly savak ellensúlyozzák, az ízek pedig robannak, és lenyelés után is kivételesen sokáig érezni őket. Az első kortyban talán csak a még túl erősen érezhető fa zavar, az élmény egyébként lehengerlő.
Később éppen ez okozza a vesztét: mindenáron tarolni akar. Valóban nagy bor, de inkább nagy, mint szép. A második pohárnál már nehézkesnek tűnik kissé, zavaróvá válik a túlzott koncentráció, az egyre agresszívabban előtörő botritiszes jegyek pedig kiemelik a korty édességét. Mert nincs mit szépíteni, egy idő után illatban-ízben egyaránt megjelenik a méz és a sárgabaracklekvár, és kóstoló legyen a talpán, aki ezzel a sűrű, olajos testtel, alig érezhető tanninnal együtt nem kezd el aszúkra asszociálni menthetetlenül. Ettől persze nem lesz rosszabb bor, de felmerül a kérdés: lehet-e egy nagy száraz vörösbornak sárgabaracklekvár íze? Komolyabbra fordítva a szót, lehet-e egy kadarka-szamorodni nagy száraz vörösbor? Akik elvi kifogással élnek a részben töppedt szemeket tartalmazó csúcsmerlot-kkal szemben (épp az efféle borokon szereti köszörülni a nyelvét például az angol borsajtó), azok mit szólnak akkor ehhez?

A választ nem tudom, abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a „Nagy Bor” erősen meg fogja osztani kóstolóit – sokan az egekbe emelik, néhányan viszont sárba tiporják majd. Nálam 6 és 7 pont között végzett valahol.

Címkék: kadarka hatpontos st. andrea eger hétpontos 2007

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr831517074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Türkménbasi 2009.11.11. 15:39:39

Tyű, ezt mindenképen meg kell kóstolni akkor. Mennyiért mérik?

lacibor 2009.11.11. 21:09:50

Lásd még: Polgár, Kadarász

Kóstolómester (törölt) 2009.11.11. 21:15:31

Alig 6 pont lesz az dagadtos!
Én azt figyeltem meg, és éppen a Vesztergombival beszélgettünk erről hogy a Kadarka a magyar Grenache! Én frissen szeretem a fajtát, ha nincs eltúlozva mint ez a St Andrea. A minap előrántottam egy 2000-es kadart hogy lám mi lett vele de ahogy gondoltam, nemigen birta a gyűrődést a pincében.
Andreáék túl sokat akartak belepakolni ebbe a borba, ezért tűnik kicsit erőltetettnek. Különben jobb nevet is kaphatott volna pld, "Nagy túlzás".

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.11.11. 22:07:53

Valamiért én is azt gondolom, hogy fog még a St Andrea olyan kadarkát csinálni, amire sokkal büszkébb lesz.
(Ez is megvolt 6 pont, sőt a tényleg elbűvölő szépsége miatt a 7-tel is játszik.)

Ilyenkor (teljesen őszintén) kíváncsi vagyok, hogy vajon mit gondol a borász a boráról, miért nevezte el Nagy Bor-nak. Jó lenne egyszer hallani róla.

Kicsit meglepett, hogy ez már A NAGY bor, számomra még inkább csak az előszobája. Nem vitatom, hogy egyedi, hogy bizonyára nem volt egyszerű előállítani, hogy a kadarkák közül kiemelkedik. De nálam még csak a kadarkák közül, és ott kevésbé éles ma még a verseny.

De izgatottan várjuk persze a további kadarkákat.

Van valakinek tippje, hogy meddig áll majd el ez a tétel? (...és milyenre érhet palackban?)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.11.11. 22:16:16

@Kóstolómester: ... a magyar grenache, ez jó. Kicsit biztatóbban hangzik az én számomra is, abból már több kiemelkedő tételt láttam, kadarból jóval kevesebb ilyet találtam.

Még nem ugrott be, hogy ebben az irányban töprengjek róla, de persze nem is én termelek :)

hárslevelű 2009.11.11. 22:26:05

Aki kóstolta ezt a bort ill. a Bukolyi kadarkákat, ők milyennek vélték egymáshoz viszonyítva?

h.

Ray Tango 2009.11.12. 00:02:52

Hát nem tudom!
Szerintem nem megkérdőjelezhető a kadarka, mint fajta nagysága!
Amik eddig nagy hatással voltak rám:
1. Gróf Buttler Nagy-Eged 2005 és 2006
2.St. Andrea Magyalos 2007
3. Orsolya Görbesoros 2007
és ár/érték arányban nem rossz a Heimann 2007 sem.
Na és a Gróf Buttler Kadarka Aszú pedig félelmetesen nagy bor! Na az a NAGY BOR!

zoli 2009.11.12. 08:18:13

Nekem bőven elég, ha egy bor jó és nem nagy. A kadarkára ez hatványozottan érvényes, de biztosan lehet az utóbbi kritériumnak is megfelelni, remélhetőleg nem az első kárára...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.12. 09:52:02

Nekem a Várban nem ilyennek tűnt!
Kifejezetten szikár,ásványos, komplex bornak éreztem. A Magyalost volt inkább édesbb, femininebb karakterű, a Nagybor inkább tűnt a fajta férfiasabb oldalának. Persze megint csak felmerül, hogy a fél deci alapján a fesztivál közepén lehet, hogy tévedek.

badborbi 2009.11.12. 10:18:12

Bár a Kadarkával én is még a barátkozós korszakomban vagyok de teljes mellszélességgel támogatom minden magyar pince ilyen jellegű próbálkozásait. Egy magyar fajta, ami retro korszakát éli mindenkép felkelti minden külföldi idelátogató bor kedvelő érdeklődését.
Ez az egyik lehetséges fajta ami a magyar bor külhoni piacra jutását segítheti.
Ugyan ez zajlik le Bulgáriában a Mavrud körül. Speciális helyi fajta és ha ott vagy akkor persze megkóstolod.
St. Andrea kadarkáját még nem kóstoltam de az ára miatt sajnos nem is tudom megtenni egy hamar.
Ugyan akkor Polgárék Kadarászát kóstoltam (ajándékba kaptam, bár örülnék, ha minden héten ebből az árkategóriából tudnék vásárolni..) és elégedett voltam vele.
Mondjuk a címkéje (mint ha én csináltam volna 10 perc alatt otthon a géppel) igen sok kívánnivalót hagy maga után főleg amikor a 10.000 forintos árával szembesültem.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.12. 11:06:29

@badborbi: Nem az a baj ha valami 10 ezer forintba kerül hanem az ha nem éri meg az árát. Nemcsak az ilyen árú Kadarka butaság hanem a 2007-es Gere "Attila" is 25 ezer forintért mert ne gondold hogy ennyi pénzért 10 pontos magyar bort kapsz.
Az Attila persze nem rossz de a valósághoz közelebb állna mondjuk a 15 ezer forintos ár, de még akkor is meggondolnám hogy vegyek e még belőle.

2009.11.12. 11:37:22

"Alig 6 pont lesz az dagadtos!"
- nem. 7-8. szerintem. :)

Kóstolómester (törölt) 2009.11.12. 11:42:45

@Parci: Az a jó benned Parci hogy milyen részletesen kifejtetted hogy miért?

2009.11.13. 16:09:44

@Kóstolómester: idézlek: "Andreáék túl sokat akartak belepakolni ebbe a borba, ezért tűnik kicsit erőltetettnek. Különben jobb nevet is kaphatott volna pld, "Nagy túlzás"."

amennyiben ez kifejtésnek minősül, valóban adós vagyok vele, de az is maradok -- úgy értem, "szakmai" érveket te sem mondtál.

én nyilván nem tartom túlzásnak/erőltetettnek a bort, különben nem adtam volna 7-8 pontot rá. lehet, hogy pont betalálta az ízlésemet Lőrincz Gyuri, de azt érzem, amit a névvel sugallni is akart: ez egy nagy kadarka.

nekem drága (azóta kaptam egyet ajándékba), ha az árat is belevesze az értékelésbe, már nem adnék ilyen magas pontszámot, de ha pusztán magát a bort nézem, igen.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.13. 21:01:37

@Parci: És itt van a kutya elásva. Az árat én bizony beleveszem az értékelésbe mert azt hiszem az embernek a pénzéért lehet elvárása. A 2003-as Château Mouton Rothschild 85 ezer (néhol több) forintért nem nyújt többet 6 pontnál, a jóval drágább 2005-ös azonban valóban "nagy" bor és simán 9 pont de legyen is az. Én abban értek veled egyet hogy az Andrea drága 7800 ft-ért és ennyi pénzért én nem veszek belőle mégegyszer bár egy 8-9 pontos borért én hajlandó vagyok meghozni akár több tízezer forintos áldozatot is.

2009.11.13. 22:01:00

@Kóstolómester: bele lehet venni az árat, de igazából szerintem az a legjobb, ha az ember a bort mint "élményt" értékeli, majd utána az ár függvényében hozzáteszi, hogy mennyire "jó vétel".

de mindez nagyon szubjektív, ugye a féláron akciós bentley-re sem ugranék :D, másnak pedig az évezred vétele volna.

nekem az árán kívül semmi bajom sem volt a borral, féláron kartonszámra hordanám az hétszentség. 7-8 pontos bor, na! :)

Kóstolómester (törölt) 2009.11.13. 22:32:55

Kartonszámos lelkesedésedet nem osztom de valóban helyesebb lenne ezt a bort 3800 ft-ért adni. Az Andreánál különben minden profin megvan tervezve, centire ki van számolva. Teljesen professzionális vállalkozás. Ausztriában (többek között) a Moser ilyen. A nagy borban azonban kell legyen "lélek", ez Gyurinál a 2007-ből hiányzik. Ugyanakkor Györgykovács, a csiszolatlan gyémánt beleteszi boraiba a lelkét, ezt még a gyenge 2004-es boraiban is látni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.14. 04:59:37

@Kóstolómester: Én elhiszem, hogy professzionálisan vannak még az árak is megtervezve a szentandinál. De azért érdekel, hogy mi a koncepció egy 8ezer forintos bornál? Az, hogy egy-egy karton álljon a BT polcain és a pince elmondhassa, hogy neki is van egy drága bora amit aztán a pincétől az oda látogatóknak elad 2-3 év alatt 4 ezer forintért?

Én beszéltem mostanában jópár kereskedővel és többen egybehangzóan mondták, hogy a ~4000 feletti borok forgalma nagyon befagyott.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.14. 07:15:31

@BZoltan: Nem kell izgulni hogy polcon marad a „Nagy bor”. Az is ki van számolva hogy karácsonyra (vagy előtte) elfogy mind az 1300 palack mert van elég tehetős ember Magyarországon akiket nem izgat az ár és amúgy is mindenki szeretne egy „nagy bort” ajándékozni az ügyvédnek, főorvosnak stb.
A St.Andrea „Grand Vin” különben még csak nem is terroir jellegű mert nem egyetlen dűlőből származik és jobbára 10 évesnél fiatalabb fatal tőkék bora, mégcsak számottevő múlttal sem rendelkezik. Az sem mellékes hogy a kadarka nem bejegyzett nagy fajta hanem csak mint hungarikum fut. Ez persze mind nem gond, mégis megszületett a NAGY BOR! Utólag is gratulálok Gyuszinak meg a mellette álló öt marketinges lángésznek.
Ez mind belefér az Andrea filozófiájába, jövőre újabb borok következnek újabb nevekkel és pörög a bordob tovább.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.14. 07:19:58

Plusz két elirás...bocs Gyuri, még nem ittam meg a kávémat...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.14. 08:15:10

@Kóstolómester: Sok sikert kívánok a pincészetnek, hogy hamar és jó fogyasztókhoz jusson el a boruk.

A baj ezzel az "elég gazdag ember van Magyarországon" megközelítéssel, hogy nem a szentandi az egyetlen cég aki ezen fizetőképes vevő kegyeiért sorban áll. Van még vagy két tucat "nagy bor" a piacon amikkel versenyez és a nagy részük a két évtizedes háttérrel rendelkező úgynevezett sztárborászok.

De mondom, én szívből kívánom, hogy csont nélkül gazdára találjon 2 hónap alatt ez az 1300 palack.

Ezzel együtt én szkeptikus vagyok, már csak azért is, mert a St.Andrea kínálatában ugye ott van az ugyancsak nem olcsó 7k forintos 2007-es Merengő amiből viszont 7000 palackot töltöttek és még a 2006-ost sem kapkodták el (ez amúgy nem baj, mert jó ha több évjárat kapható)

A lényeg az az, hogy nem az árazással van baj, hanem a magyar borpiac kritikus állapotban van és több kereskedő szerint is gyakorlatilag megállt a prémium árazású borok kereskedelme. De kívánom, hogy cáfoljon meg itt bárki.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.14. 10:15:03

A nyáron ott voltam a Tescoban mikor a 6 puttonyos ára 10-ről 5 ezerre zuhant. Már ismertem a bort így nem vettem belőle annyiért sem de estére szépen lefogytak a palackok, tehát vitték. Tegnap a Bortársaságos csajjal pont a keresletről beszélgettünk, ő is mondta hogy ami bor 3500 ft felett van azt nem nagyon viszik.
Másra kell a pénz így karácsony előtt

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.14. 10:34:06

@Kóstolómester: Na látod. Ennek tudatában is látsz arra reális lehetőséget, hogy karácsonyra (vagy előtte) elfogy mind az 1300 palack ebből a majd 8000 forintos Nagy Borból?

Kóstolómester (törölt) 2009.11.14. 12:45:13

Látok mert nagyon ügyes a reklámja és a vasárnapi borlovagok többsége be fog dőlni. Ugyanakkor 2010 a komoly kijózanodás éve lesz az itthoni minőségi borkultúrában.

fugu 2009.11.14. 15:05:37

@Ray Tango: Amint látom, egyezik az ízlésünk kadarka téren, ezért kiegészítem a sort:
Jekl, Vida, Vesztergombi József. Ajánlom kstolásra!

fugu 2009.11.14. 15:11:17

@Kóstolómester: Ne vegyél "ATTILA"-t!
Nem neked készült! (én sem veszek). Nem nekem készült. Viszont azt el kell ismerni, hogy nagyon komoly tétel!
Ne aggódj, a művelt nyugat viszi, mint a cukrot. Ők az igazi nagyágyúkhoz mérik, mert azokat isszák. Úgy meg olcsó. Fura, igaz?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.14. 16:35:38

@fugu: Tudsz valami konkrétumot azt illetőleg, hogy hova exportálja Gere ezt a 90 eurós borát?

fugu 2009.11.14. 18:13:05

@BZoltan: Tudok konkrétumot természetesen, de számomra az is természetes. hogy ezt nem írom ide.
Indiszkrét a kérdés.
Remélem, megértesz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.14. 18:52:56

@fugu: Ha indiszkrét akkor minek hozod elő? Olyan dolgot amiről te magad nem akarsz írni miért írsz?

Én nem tartom korrekt dolognak, hogy egy bort azzal fényezünk, hogy de mennyire veszik itt és ott, de amikor elő kell állni a farbával akkor az bizalmas infó lesz.

fugu 2009.11.15. 15:19:51

@BZoltan: Tartottam tőle, hogy nem fogod megérteni.
Nem az a lényeg, hogy hová adja el, hanem, hogy eladja. Ha én a boromat el tudnám adni 90 euróért, akkor 90 euroért adnám el. Te bizonyára 30-ért adnád. (?)
Legyen ez az Ő felelősségük, legyen ez az Ő kockázatuk. Ha nem tudják tartósan ilyen magasan pozicionálni a tételeket, majd visszavesznek.
Egyszer valaki azt mesélte, hogy megkérdezte egy vevő a vinotékában, hogy miért ilyen drága ez a bor? (Nem az Attila volt)
A válasz:
Azért, hogy maga ne tudja megvenni!
Tudom, ez durva válasz, de így szólt a történet.
Vagyis, ne vegyük személyes sértésnek az Opelben ülve, hogy Mercedes-t is gyártanak.
Én nem fényeztem a bort. Nem is fogalmaznék így egy ilyen tételről.
Ha kóstoltad, Te is kellett, hogy érezd, ez nem mindennapos korty. Nekünk nem az.
A múlt hónapban voltam egy olyan kóstolón, ahol a vendégek közt voltak olyanok, akik úgy rendelték a Kopár-t, mint én a Szentkirályi vizet.
Ez egy ilyen világ.
Borbaráti üdvözlet!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.15. 17:06:08

@fugu: Huhh, nagyon-nagyon-nagyon nem értek egyet veled. Egyrészt nem minden termelőnek az a célja, hogy minél gazdagabb emberek fizessenek minél többet a borukért.
Elhiheted, megtehetném, hogy én is háromszor annyiért adom a boromat mint amennyiért adom. Max nem fél év alatt fogyna el egy tétel, hanem 2 év alatt.

Nem mindenkinek a pénz az értékmérő és nem mindenkinek az a szempont, hogy milyen drága bort bír megvenni.

A konkrét borral kapcsolatban tényleg érdekel, hogy hova adja el. Voltam egyszer egy neves étteremben ahol láttam egy ismerős termelő ismerős borát valami csillagászati áron a borlapon. Aztán kiderült, hogy egy hatos kartont vett az étterem de még soha egy palackkal el nem adtak belőle. Na erről van szó. Az, hogy valakinek 90 euróért van a polcom a bora az nem jelenti azt is, hogy annyiért el is viszik. Ezért érdekel, hogy kik is viszik mint a cukrot. Te írtad én meg csak rákérdeztem.

Ugyanis a belföldi kereskedőktől egybehangzóan azt hallottam, hogy a 3-4k feletti borok forgalma nagyon belassult.
Nyugaton pedig (szerintem elég esetlen ez a kifejezés) 90 euróért már nem csak bort vesznek a tehetős fogyasztók, hanem presztízst, márkát, megbízhatóságot, évszázados renomét... ezek egyikével sem bír egyetlen magyar vörösbor sem. A legjobb magyar vörösök is max jó ízűek, de tudni nem tudnak róluk sehol a világon.

szulfit 2009.11.15. 18:13:54

@fugu:
"Egyszer valaki azt mesélte, hogy megkérdezte egy vevő a vinotékában, hogy miért ilyen drága ez a bor? (Nem az Attila volt)
A válasz:
Azért, hogy maga ne tudja megvenni!"

Ilyen köcsög szöveget régen olvastam.

Mondjuk, abban igazad van, hogy kb. ezt gondolta Gere, amikor beárazta az Attilát, és a Renault, amikor beárazta az Avantgarde-ot és a Vel Satis-t, vagy a Volkswagen a Phateont.

Az a közös ezekben a történetekben, hogy tömegtermelők presztízs okokból irdatlan magasra árazták be a csúcsterméküket. Ami aztán meg is bukott rendesen, mert aki 100 eurót akar költeni egy borra, vesz egy tisztességes barolot, aki pedig 15 millát akar költeni egy kocsira, vesz egy BMW-t vagy egy Mercedest, nem tököl a noname márkákkal.

Velem előfordul, hogy komoly összeget (akár 25 ezer forintot) költök egy palack borra, de Gere borért most már ennek a töredékét sem adnám: sem a Gere ültetvények kora, sem a régebbi évjáratok eltarthatósága, sem a többi Gere bor minősége nem indokolja, hogy komoly összeget költsek egy Gere borra.

Előbb tessék 20-30 évig tisztességes borokat csinálni, aztán tessék elővenni az árazópisztolyt.

szulfit 2009.11.15. 18:20:07

@fugu:
Ja, és többször voltam tanúja olyan jelenetnek, hogy nem kispályás vevők vittek vissza Kopárt egy II. kerületi vinotékába, mondván, hogy hibás/szar, és ezért a pénzért inkább mást vennének. BTW ez az első év, hogy az adott vinotékában nincs Kopár-előjegyzés.

szulfit 2009.11.15. 18:33:18

És az a legnagyobb baromság, hogy a "művelt Nyugat" bármilyen magyar bort visz, mint a cukrot. Én eddig csak irdatlanul leárazott magyar csúcsborokkal találkoztam Nyugaton, pl. féláron kapható Szepsy Szt. Tamás furminttal Bécsben, harmadáron (!) árusított Gere CF selectionnel Németországban stb. A külföldiek számára elfogadhatatlanul drágák a magyar felsőkategóriás borok és - mivel ők tényleg mŰveltek - hasonló összegért inkább bejáratott márkanevekbe fektetik a pénzt. Olyan olasz és francia borokat vesznek, ahol már több évtizedes tapasztalat van a minőség és eltarthatóság terén.

Ha egy-két újgazdag nyúlbéla rá is cuppan a villányi nagyágyúkra, gyorsan le is fog szokni róluk, ha mondjuk 4-5 év múlva előveszi őket, és rájön, hogy bizony szétestek. A hasonló árú barolok és brunellok pedig még rúg-kapálnak ...

fugu 2009.11.15. 18:38:04

@BZoltan: Azt gondolom, vannak réteg igények. Azokat is ki kell elégíteni.
Ha valaki tudja, tegye.
De miért is védem én Attilát?
Én is hallottam, változik a kereslet.
Azt is hallottam, jön az év vége...
Ilyenkor sokan kiváncsiak a hasonló palackokra. Céges ajándék, stb.
Apropó!
Mi a helyzet a Máté 2006-al?

2009.11.15. 21:10:38

@Kóstolómester: "A St.Andrea „Grand Vin” különben még csak nem is terroir jellegű mert nem egyetlen dűlőből származik és jobbára 10 évesnél fiatalabb fatal tőkék bora, mégcsak számottevő múlttal sem rendelkezik. Az sem mellékes hogy a kadarka nem bejegyzett nagy fajta hanem csak mint hungarikum fut. Ez persze mind nem gond, mégis megszületett a NAGY BOR! Utólag is gratulálok Gyuszinak meg a mellette álló öt marketinges lángésznek."

-- fogadd már el, hogy van, aki szerint ez igenis nagy bor (hallottam Gyurit beszélni a borról, a fenti dolgokat is mind elmondta). én 8e ft-ért nagyon kevés bort veszek (sőt...), de mint írtam, ezt a kadarkát sem azért "hagytam ott", mert nem elég nagy bor, hanem azért, mert nekem drága. gere solust sem veszek, takler primariust, 15e ft-os bock borokat sem (pedig a legtöbbet kóstoltam és sokukat nagy bornak tartom).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.16. 06:16:50

@fugu: Nem kell védeni semmit, mert nem támadok semmit.

Te írtad, hogy viszik mint a cukrot én meg rákérdeztem, hogy kik és hogyan. Azóta türelmesen várok a válaszodra. De nem baj az sem, ha azt mondod, hogy különösebb alap nélkül megérzésből írtad amit írtál.

Az év vége tényleg fellendülést szokott hozni a borpiacon, de az év elején bőven meg is lesz a böjtje ennek.

A Máté árazása pedig egy külön történet. Nagyon nem az az oka amiért a magyar sztárborászok beárazzák a "csúcsboraikat". No és nem is mondja senki, hogy viszik mint a cukrot.

fugu 2009.11.16. 11:35:58

@BZoltan: Már tegnap akartam írni Neked, de "elszállt" az oldal.
Hibásan fogalmaztam, amikor azt írtam, viszik, mint a cukrot.
Nincs ilyen bor.
Csupán CSAK annyit akartam írni, hogy el fog fogyni, nem aggódom, kis tétel.
Neked biztosan válaszolnék a feltett kérdésre, de nem ismerlek.
Ez meg itt ugyebár egy nyilvános oldal.
Nekem nem tetszik, amikor felelősség nélkül fecsegnek emberek okosságokat komoly dolgokról, csak azért, mert a névtelenség árnyékából bátran megtehetik. (én még névtelenül sem fecsegek ki olyat, ami már nem tartozik a meglehetősen vegyes olvasótáborra.
Az sem tetszik, amikor durvul a stílus. NEM Rólad beszélek, de láthatod Te is.
A bor nemes dolog, ne beszéljünk a témáról alpári stílusban.
A borok értékelésének is megvannak a nyelvi szabályai. Az eszmecserének is vannak iratlan szabályai. Bizonyos szavakat nem használunk. Arra vannak más oldalak.
Jól elkanyarodtunk a kadarkától...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.16. 12:21:06

@fugu: Én amennyire lehet megválogatom a szavaimat és nem írok olyan dolgot amit édesanyám előtt nem mernék kimondani, ahogy nem írok ide olyan dolgokat amiket élőben, bárki előtt, bármilyen helyzetben ne vállalnék tiszta lelkiismerettel. Ha körülnézel akár itt, akár máshol akkor láthatod, hogy én az anonimitást kimondottan rossznak tartom és szerintem a nevünk, érdekeltségünk vállalásával kellene ide is írni.

Azt, hogy az Attila el fog fogyni azt egy pillanatig nem kérdőjelezem meg. Ahogy nyilván a Máté is el fog fogyni. Hogy mennyi idő alatt és milyen áron az egy más kérdés.

Mr Chablis 2009.11.16. 20:26:34

Most állítom össze az új borlapot az étterembe. Segítsetek, Kadarkában és Bikavérben nem tudok dönteni, melyiket tegyem be, melyik a legjobb ár/érték arányú?

szulfit 2009.11.16. 21:09:16

@Mr Chablis: A Szt. Andrea Hangács Bikavérrel jól jársz, ár-érték arányban a legjobb magyar vörös a 3-4 ezer forintos kategóriában. Ha kicsit drágább borok is elférnek a borlapon, vedd fel a 07-es Merengőt vagy bármelyik Buttler bikát. Komplex, elegáns borok, szerintem még egy felületes korty után is megszereti őket a gyanútlan vendég.

fugu 2009.11.16. 21:21:02

@Mr Chablis: Azt gondolom, egy étterembe nem biztos, hogy a drágábbik borokat válogatnám. Nem ismerem a kategóriát.
Ezért aztán, bár nagyra tartom, drágállom oda Buttler Bikát.
Olcsóbb kategóriában nekem az Eszerbauer "Tüke" Bikavér tetszett.
Kadarkákról már írtam fentebb...
Érdekes volna, ha Szekszárdról, és Egerből is választanál mindkét borból!

zoli 2009.11.16. 22:48:56

Ez érdekes:
"A Máté árazása pedig egy külön történet. Nagyon nem az az oka amiért a magyar sztárborászok beárazzák a "csúcsboraikat". No és nem is mondja senki, hogy viszik mint a cukrot."

Kicsit úgy hangzik, mintha azt mondanám: igen, én is raktam a boromba glicerint, de csak polgárpukkasztásból.
Sztem a túlárazás (már ha van ilyen) minden szemszögből nézve is egyazon elbírálás alá kell, hogy essen.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.16. 23:30:23

@zoli: Azért szerintem vegyük a témát annyira komolyan, hogy a törvénysértő borpancsolást nem említjük egy lapon az árpolitikával.
A Máté árával kapcsolatban keresd meg Ráspit és majd el fogja neked is mondani a saját szavaival, hogy miért annyi amennyi.

zoli 2009.11.16. 23:48:13

@BZoltan: a párhuzam az, hogy tök mindegy, miért.
Amúgy meg Ráspinak vannak további nem szívbajos árazású borai, ezzel önmagában nincs is semmi baj, csak nehogy már megideológizálható és relativizálható legyen, hogy kinél helytálló és kinél nem a túlárazás.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.17. 06:45:02

@zoli: Én egy szóval sem mondtam, hogy nem lenne helytálló bárkinek bármilyen áron adnia a borát. Szabad piac van tudtommal. Mindenki olyan számot ír az árcédulára amilyent akar.

Én csak azt mondtam, hogy Ráspitól a Máté árazása egészen más meggondolás szerint megy mint a Gere csúcsborok árazása. Ezt te is tudod, én is tudom, mindenki tudhatja.
Arról nem is beszélve, hogy szerintem a Ráspi 3000 alatti borai kivétel nélkül jó, korrekt és legalább 5-6 pontos borok. Ugyanezt nem merném elmondani más sztárborászok csekély számú mérsékeltebb árú borairól.

Az más kérdés, hogy a fogyasztók viszik-e az ilyen magas árú borokat. Szerintem minden drága borokat is áruló gazdának van egy kemény-mag rajongótábora kik közül akad kellően tehetős ahhoz, hogy lassabban vagy gyorsabban elfogyjanak a prémium árazású tételek is. Az biztos, hogy nem olyan időket járunk, hogy a magasabb árú borokat elkapkodják és szerintem mostanában nagyon megnő a jelentősége annak, hogy ki képes gazdaságosan jó és elfogadható árú bort csinálni.

Ebből a szempontból mindenkinek Légli Géza borait ajánlom erősen figyelmébe.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.17. 07:00:44

@zoli: Én ugyan sehol nem mondtam, olyant, hogy bárminek, bármilyen árazása ne lenne helyénvaló. Szabad piac van, mindenkinek olyan vastagon fog a tolla ahogyan csak a kedve tartja.

De te is tudod, én is tudom, mindenki tudhatja, hogy más meggondolás áll a Ráspi Mété árazása és más a magyar sztárborászok prémium kategóriás borának árazása mögött.

Nem mellesleg szerintem Ráspi borainak majd a fele 3000 forint alatt kapható és azok kivétel nélkül mind igen kiváló és nagyon korrekt borok. Ugyanezt nem merném és nem is tudom elmondani sok más termelőről.

Szerintem, egyre nagyobb jelentősége lesz annak, hogy mely termelők lesznek képesek gazdaságosan, de jó áron és jó bort lerakni a fogyasztók asztalára. Ebből a szempontból én Légli Géza borait tartom mindenképpen egy igen mérvadó példának.

zoli 2009.11.17. 07:50:27

Ezzel nagyjából egyet tudok érteni, mondjuk nálam a Máté és az Attila egykutya, akárhogy is.

Az nekem is feltűnt, hogy Ráspinál ésszerűsödik az árképzés (két különböző évjáratú zweigeltje közt van vagy nyolcezer forintnyi különbség a korábbi javára), remélem nem derül ki, hogy jótékonykodik és nem a kifutás vagy a helyhiány miatt történt a váltás...

Légli Gézával kapcsolatban már kiegészítés nélkül egyet tudok érteni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.17. 08:00:40

@zoli: Szerintem Ráspi is megkóstolja a saját borait és ha az egyik évjáratot jobbnak tartja mint a másikat akkor azt többre tartja. Sopronban a zweigelt csodákra képes. Én kóstoltam a 06-ost és csak igazolni tudom, hogy fantasztikusan jó bor. Nyilván 10k-t nem adnék érte, de ennyi pénzt én nagyon ritkán adok borért.

Abban viszont biztos lehetsz, hogy Ráspinál az árképzésben a helyhiány és a kifutás nem játszik szerepet.

Örülök, hogy végülis sikerült konszenzusra jutnunk :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.17. 08:32:59

@zoli: A 13e forintos 2006-os zweigelt az válogatás, a 2007-es 4e körüli bor, pedig "alap" sorozat,nem ugyanazon terület borai, lehetséges, hogy lesz 2007-ből is majd válogatás, az gondolom drágább lesz.
Ráspinál valóban szép az, hogy a 2e forintos alapkékfrankos is egy nagyon jó tétel, minden benne van , ami egy egyedi és szép soproni kékfrankostól elvárható, csak kisebb koncentrációban.

Én egyébként úgy érzem, hogy a 06-os zweigelt válogatáásnál egy komoly nagyságrendbeli /minőségi/koncentráció-beli ugrás történik bármely ez alatti borához képest. A Máté már nem akkora hatalmas ugrás a zweigelt válogatáshoz képest, mint ahogy a kékfrankos sel.ok, mágusok, alapzweigeltek se ugranak jelentőset az alapkékfrankoshoz képest.

nick: 2009.11.18. 20:13:10

@BZoltan: ha a BT árulja, esetleg a Klassz borozóban nincs nyitva belőle?
ott korrekt áron nagyokat lehet kóstolni vacsora mellé, és csak úgy is
mi sokmindent ott kóstolunk meg, mielőtt beruháznánk :-)

nick: 2009.11.18. 20:15:20

@Kóstolómester: húha, ez a Ch.Mouton most érdekelne kicsit komolyabban is...
ui. amikor én kóstoltam 5-öst és 6-ost, egyikben sem találtam akkora élményt, ami legalább megközelítené az árát
mondanál kérlek vmit róluk, mi tetszett Neked?

Kóstolómester (törölt) 2009.11.18. 20:33:38

@nick:: Az ár komoly probléma de a 2005-ös Mouton egészen különleges bor de nem könnyű meglátni benne a potenciált, Tibi és Gyula például azt mondta hogy 30 000 ft lenne reális érte és nem gondolták hogy itt világklasszisról van szó. Ha vakon kóstoltam volna akkor lehet hogy elsiklottam volna felette mert a Premier Grand Cru státusz egy ilyen fiatal bornál még nem olyan egyértelmű mert nem forrtak öszze még a dolgok. Ami tetszett benne hogy ÓRIÁSI tartalékokkal rendelkezett, legalább 30-35 évig érlelhető bor és nagyon koncentrált, tömör szerkezete van. A gyümölcsössége is gazdag, nem úgy mint a szikárabb, fa és tannin hangsúlyosabb 2004-es, a 2003-as pedig nagyon gyenge, hiányzik belőle az erő és az egyensúly. A szuper második Pichon Lalande is nagyon sokszor van olyan jó mint a Mouton, jóval "olcsóbb" és a kedvenc vörösborom.

spajder 2009.11.19. 22:59:48

A bort még nem kostoltam, de szerintem ezért a pénzért nem is fogom. Volt idő mikor ennél többet is megadtam volna St Anrea borokért, de az az idő elmúlt. Szinte mindenben egyet kell értsek Kostolómesterrel. Professzionális munka, centire kiszámítva, csak sajnos pár éve a lélek elúszott és bizony a borok egyre rosszabbak. Beszélhetnék itt a Napbor lecsúszásáról, vagy a Ferenchegy Chardonnay mennyit romlott egy év alatt és már az Örökké sem szól örökre. Egy üveg Györgykovács 2007-es Tramini 3600-3800 Ft - okéoké fehér na - de ez az a bor amiben benne van az ami a St Andiból mostanában hiányzik és ami elveszett. Ezért a borért a többszörösét is megadnám, mint amennyibe kerül. Túl sok utolsó esélyt adtam mostanában a St Andreának, de szerintem a múltkori palack Örökké, Napbor combó már kegyelemdöfés volt. Soha ne mond, hogy soha, de az biztos, hogy egy darabig semmilyen bort nem veszek tőlük.
süti beállítások módosítása