Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borászkérdőív 2009 (Harmadik fejezet)

2009.11.24. 06:00 - Az Alkoholisták

A Kérdőív harmadik felvonásában villányi borászok és borászatok nyilatkoznak az idei évről, és értékelik a közelmúlt évjáratait. 2009 Villányban is nagy reménnyel tölt el mindenkit, illetve majdnem mindenkit, mert Gere Attila és Malatinszky Csaba 10 pontja után, a Sauska Pincészetet vezető Kúcs Gyula mindössze 6 pontra érdemesíti az évet. A 2006:2007 meccs döntetlenközeli eredményt hoz.  

Malatinszky Csaba:

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2009-es évet? 10
2. Mi volt az év legnagyobb erénye? Eddigi tapasztalataim során az idén szüreteltünk általában a legmagasabb Ph szinttel (3.87 a teteje). Fantasztikus struktúrák voltak már a szőlőkben is, most már a borokat kóstolva is megállapítható, 2009 kiemelkedő évjárat. Rengeteg gyümölcs, frisseség, elegancia etc, megannyi számomra kedves jellemzője az idei szezonnak. Még a cukrok is féken tarthatók voltak, 14% -nál vége az alkoholnak.
3. Mi lehet a buktatója? Nehezen értelmezhetők voltak a próbaanalízisek a szüret előtt, aki kapkodott, ráfázott. Aki nem lépett a megfelelő időben, az is. Az idén a szokásosnál is nagyobb jelentősége volt a szüreti időpont helyes megválasztásának. Be kell vallanom, felhívtam bordeaux-i önológus barátaimat és kérdeztem tőlük. Elmesélték nekem a 2005 - ös nagy év történetét, amikor az analitika teljesen hasonló lehetetlenségeket mutatott és sok neves borászatban betojtak a 3.6g/l savaktól. Ilyen ott sem fordult elő korábban, így sokan voltak akik az alacsony savszintet hozzáadott borkősavval korrigálták (..és azok a borászatok azért nem a pincesorról valók, mégis megették a trükköt). A végén aztán volt sírás rívás, amikor 6.5-7 g/l lett a titrálható savszint Medocon, nagy borászatokban. Nem tudom, volt-e nálunk valaki aki tudta előre; most meg kellene ijedni. Ha volt és rosszul döntött és bajban van.
További problémát jelenthetett a magas Ph, mert könnyen előfordulhatott a túl - extrahálás, ami javíthatatlan az ízképben. Ez különösen veszélyes lehetett azoknál a borászatoknál, ahol egyébként is 30C körül erjesztenek.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? A portugieser kivételével mindegyiknek.
5. Melyik fajta szenvedett? Jó ültetvényen, jó helyen, megfelelő terheléssel, egészséges vegetáció folyt.
6. 2005-től 2008-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat?
    2005: 5 - 6
    2006: 10
    2007: 10
    2008: 7-8
7. Ha 2008-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Kúria Cabernet Franc.

Sauska Pincészet:

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2009-es évet? 6-os     
2. Mi volt az év legnagyobb erénye? Kegyes, meleg, szép hosszú volt az ősz.        
3. Mi lehet a buktatója?  Itt nálunk a jégverés és a kora nyári felhőszakadások.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? Korábbi fajták - merlot, pinot noir, oportó, chardonnay.
5. Melyik fajta szenvedett? A késői fajták: CF, CS, SY, KF
6. 2005-től 2008-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat?
2005: 5;
2006: 8;
2007: 9;
2008: 7
7. Ha 2008-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Eddig a kékfrankos.

Vylyan Pincészet:

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2009-es évet? 8/9       
2. Mi volt az év legnagyobb erénye? A szép, kiegyenlített időjárású ősz, mely ugyan ilyen tulajdonságokkal bíró évjáratot eredményezett. Szép volt az érettség is!         
3. Mi lehet a buktatója? A túlérettség. A szüret időpontjának jó meghatározása ilyenkor különös jelentőséggel bír: korábban szüretelve éretlenséget, később pedig túlérettséget, magas alkoholt hozhat!
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? Hasonlóan a 2006-os évjárathoz általánosan jónak, kiemelkedőnek tekintjük. Nagyon szép a CF és a Syrah.
5. Melyik fajta szenvedett? A csapadékos nyár és a jégesők miatt nálunk a merlot (és mi) küzdött(ünk) a peronoszpórával.
6. 2005-től 2008-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat?
2005: 4/5
2006: 8/9
2007: 7/8
2008: 7/8
2009: 8/9
7. Ha 2008-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Egyértelműen a Pinot Noir, abból is a már lepalackozott (de forgalomba még nem került) dűlő és hordó válogatott GOMBÁS (Pinot Noir).

Címkék: villány vylyan 2009 malatinszky csaba borászkérdőív sauska

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr411548043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.24. 09:39:12

Nem nagyon bízom Malatinszky tíz pontjában. Vásároltam én már tőle csúcsnak beharangozott bort aztán korrekt, külföldre kaccsingató stílusú különösebben semmi izgalmat vagy érdekességet sem mutató bor került a poharamba.
A rövidtávfutó Sauska óvatosabb és talán neki lesz igaza mivel eddig hihetetlen sikertörténtet mondhatnak maguknak a magyar bortörténetben. Engem ebből az évjáratból a Vylyan Syrah és Cabernet Franc biztosan fog érdekelni

shiraz 2009.11.24. 11:09:37

most akkor mennyi az annyi 6 vagy 10?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.24. 17:00:35

@shiraz: Igazándiból nehezen értelmezhető ez a pont a kérdőívben. Mi is a 10 pont? Szerintem egy évjárat akkor tíz pontos, ha mind minőségileg ahogy mennyiségileg is az adott termőhelyből kihozható maximálisan ideális volt az év.
Vagy elég az a 10-es évjárathoz, hogy a lehető legjobb minőségű bort lehetővé tevő anyagot szüretel az ember?
Az idei év például sok helyen csapadékszegény volt aminek következményei is vannak. A jégverésről nem is beszélve ami sok helyen évekre gatyára tette az ültetvényeket.
Szerintem a 10-es év az az amikor akkor esik és annyi amennyi kell, akkor süt a nap és annyit amennyit kell. Szépen beérik a szőlő, nem égnek el a savak. Nincs devasztáló lisztharmat sem pedig pokoli jégverés.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.11.24. 17:09:36

@shiraz: be kell valljam leginkább azért izgat ez a téma, hogy kiderüljön, hogy mennyi haszna van ezeknek a kérdőíveknek az évjáratok (borminőségnek) a megítélésében,
én legalábbis fogyasztóként ezt próbálom felmérni :)

vagy csak a régi bordói igazságot fogjuk visszazengeni: mindig az a legjobb évjárat, amit éppen el kell adni...

Kíváncsi vagyok, hogy fog majd kinézni 3 év után visszanézve az évjáratpontozás :)

Szóval hajrá, értékelésre fel!
És persze mindenkinek köszönjük a válaszokat!

a boltos 2009.11.24. 18:28:08

hogy lehet az, hogy Villányban nem ritkán, de ahogy látom elég sűrűn nagyon jó, sőt kiváló évjáratok (8-9-10 pontosok) vannak, de ezt a borokon annyira nem érzem...?
Miért van ez így?

Muslica 2009.11.24. 20:49:14

@Gödény: az évjáratot mindenki a saját termése / elvárasai alapján értékeli, és lehet szubjektív - én ezt gond nélkül el tudom fogadni.
Remélem nem a bordói "igazság" jön be. 2005 mindenki szerint gyengébb évjárat volt, mégis születtek komplex, jól struktúrált, kellemes borok. Tudok példát is: Tóth István Bikavér Superior 2005, Dúzsi Görögszó 2005 és St.Andrea Merengő 2005.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2009.11.25. 01:35:40

No igen, szép dolog az értékelés, hogy ilyen meg olyan az évjárat... Hogy aztán a poharadban végül mi van - miképpen formálódik meg a borász keze alatt egy nehezebb évjárat is - na ez az igazi művészet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.25. 07:04:06

@Borkandúr: Én egy kicsit más véleményen vagyok. Szerintem az igazi művészet a préseléssel lezárul. Közhely, de igaz, hogy utána már csak elrontani lehet a bort, de jobbá tenni egy kevésbé jó alapanyagot már nem lehet.

Szerintem a nehezebb évjáratból kihozni a maximumot a szőlőben lehet. Egy növényvédelmileg nehéz évben (mint amilyen a lisztharmatos 2008-as volt) a védekezés módszere, mennyisége és a használt permetszer befolyásolja a végeredményt. Vagy egy katlanforró évben mint a 2007-es egy rossz döntés a levelezéskor és semmi idő alatt elégtek a savak. Száraz évben lesz jelentősége a terhelésnek és egy jégveréskor létkérdés, hogy legyen rendes lombfelület és gyorsan reagáljon a szőlész.

Szerintem nem a pincében kell helyrepancsolni azt amit nem sikerült az ültetvényben kivédeni.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2009.11.25. 08:14:25

@BZoltan: Természetesen egyetértek, hogy az ültetvényben döl el a dolgok nagy része. Csak nagy alapanyagból lehet nagy bor...

Ám azért préselés után is van igazi művészet...

shiraz 2009.11.25. 10:54:37

@BZoltan:
somlón volt a gazdálkodásod alatt 10 pontos év?

shiraz 2009.11.25. 10:55:15

@Szomjas Gödény:
és kiderült a számodra a haszna?

Kóstolómester (törölt) 2009.11.25. 11:15:25

@shiraz: Én 1996 óta gyűjtöm a somlói borokat, főleg GyI-t, mostmár Kreinbachert és előtte FB-t is. Kiváncsi leszek Zolira mit válaszol, de szerintem 1996 és 2007 (GYI palackok)megér egy tízest mert a nyáron ezt a kettő évjáratot együtt kóstolva kibújt az óriási tisztelet a zsákból a somlói fehéreket illetően.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.25. 13:54:35

@shiraz: Ha minden igaz akkor az egyik kérdőívben ott lesznek a válaszaim.

Ha abban a kontextusban értékelek amiben a legtöbb már megkérdezett termelő akkor a 2007-es évet mondanám 10 pontosnak, mert igen korán kezdődött a virágzás, hosszú volt a vegetációs időszak, pont akkor és annyit esett amikor és amennyi kell (eltekintve a néha viharos felhőszakadást és a nyár végi szárazságot, de ez sokat nem zavart) és nagyon szép idő volt októberben. Az elképesztő forróság miatt kevés volt a lémennyiség, de mivel mi amúgy is hosszú érési időszakra bazíroztunk így a levelezéssel nem buktuk el a savakat.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.11.25. 17:38:30

@shiraz: még várnék vele pár évet, számomra ez az első.

Vagy ha voltak korábbiak, akkor elkezdtm szabadidőmben akkurátusan visszakeresni.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.11.25. 17:41:13

@Muslica: Én is el tudom fogadni, és valóban van több példa az én praxisomban is kiemelkedő 2005-ös borokra.

Igazából arra leszek kíváncsi, hogy hogy fest majd 2012-ben a borászok értékelése a 2007-2009-es csúcsszuper évjáratokról, fog-e változni, hol helyezkedik majd el a 3 utolsó aktuálishoz képest, hogy fogjuk akkor értékelni mi és a posztolók ezen évjáratok borait, ilyesmik...
süti beállítások módosítása