Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Eljutni A-tól B-ig

Fehér cuvée-k a Szentesi Pincétől

2009.12.31. 06:00 - palack

Mivel a karácsonyi készülődéshez Rizling Öcsi olyan jól bevált, ezért Szilveszter előtt is Szentesi-bort bontottam - mindjárt kettőt is. Mert ugye, ha ugyanabból az évjáratból egy pincének van egy "A" és egy "B" nevű cuvée-je is, akkor igencsak adja magát az eredeti ötlet, hogy kibontsuk mind a kettőt, és meg is kóstoljuk őket szépen egymás mellett. Érdekes, hogy a majdnem egyező fajtaösszetétel ellenére mennyire különbözőek ezek a borok, miközben persze egy másik szinten hasonlítanak is egymásra rendesen. Hogy mennyire és mennyire nem, arról a hajtás után olvashatnak.

Szentesi Pince Nadapi "A" Cuvée 2008

Összesen 1000 liter készült belőle. Zengőből van benne a legtöbb, aztán zöldveltelini, kevés rajnai rizling és ezerjó alkotják. Hét és fél gramm cukor melett 6,4 gramm sava van, így száraznak számít. Természetesen kapható a Kézműves Borok Házában, illetve Kovács Antalnál, mindkét helyen 1790 Ft-ért.

Közepesen intenzív, markánsan köves illattal mutatkozik be, gyümölcsössége nagyon tisztán friss, fehér húsú őszibarackra emlékeztet. Közepes testű, kóstolva intenzív, áradóan mégis frissítően gyümölcsös. Zamatában érett grépfrútot, hófehér, szinte éretlen banánt és jó adag izgalmas sósságot fedezhetünk fel. Bontás után most is ott volt benne az a nekem kicsit túl markáns fásság, amit a Kézműves Borok bemutatóján is éreztem. Másnapra viszont szépen belesimult a borba, egy kis kellemes krémesség, a korty közepén érezhető édeskés hízelgés maradt csak belőle. Savai szép ívet rajzolnak, lecsengésében izgalmasan viaskodik a sósság a gazdag gyümölcsösséggel. Újra és újra kortyolni kell belőle, hogy lássuk éppen melyik kerekedik felül. Jóívású szép bor, valahol öt és hat pont között.

Szentesi Pince Nadapi "B" Cuvée 2008

Összesen 500 liter készült belőle. Ebben a házasításban is zengőből van a legtöbb, arányaiban több benne a zöldveltelini, végül egy kevés rajnai rizling került még bele. 6,8 gramm cukor melett 6,2 gramm sava van, így száraznak számít. Ő is a Kézműves Borok Házában, illetve Kovács Antalnál kapható, mindkét helyen 2600 Ft-ért.

Beleszagolva igazán intenzív, sűrű köves illat árad a pohárból, ami egyszerre elegáns és összetett, ugyanakkor érdekes módon nem mondható hűvösnek. Nem hízelgő, nem szokványos, mégis van benne valami vonzó melegség. Kóstolva ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy intenzíven sós, fűszeres, pont olyan, amilyennek az illat után várja az ember. Egyszerre több ponton tölti a be szájat: cikázik, vibrál, savai nagyon élnek, de egyáltalán nem bántanak. Minden bizonnyal segít ebben a maradékcukor is, ami egyébként alig érezhető. Azt, hogy ez majdnem hét gramm, kevesen mondanák meg. Íze sem könnyen írható le: talán a frissítő citrusos és a mélyen sós, sziklás a legjobb közelítés. Utóízében a fokozatosan erősödő kesernye dominál, de jólesőn, újabb kortyra ösztönzőn. Legjobb pillanataiban eléri a hét pontot is, összességében inkább erős hat pontot adok neki.

Végül, ha már Karácsony után Szilveszter is nekem jutott, hadd kérdezzem meg a Kedves Olvasót: bírt-e még inni Karácsony után és mit tervez borilag az év utolsó napjára?

Címkék: velencei hegység kóstolás fehér hatpontos ötpontos hétpontos rajnai rizling zengő zöldveltelini 2008 ezerjó szentesi

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr251634002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.31. 09:11:54

Hogyne bírna, mindig bír :)

Hogy mit viszek estére, az induláskor dől majd el a kamra polca előtt, valami könnyedebb fehéret gondolnék.

...és persze némi töményet, a szilveszterhez és az aktuális társasághoz valami jó gyümölcspálinka dukál!

Octopus 2009.12.31. 09:33:21

Bírt :)

Ma pezsgő, Francois nyers 2005, a többi még alakulóban...

pecz 2009.12.31. 13:02:38

Most Somlói Apátsági Pince 2006-os Juhfark, gyönyörű, friss savak, hosszú-hosszú utóíz, 8 pont

Aztán majd Cotar Merlot 2001

lacibor 2009.12.31. 14:46:47

Kőporos-Simkó Pincészet,"Vörös-Fekete" Syrah, 2007.

Kőporos-Simkó Pincészet, Síkhegyi Pinot noir, 2005.

Hungária, extra dry, 2009.

Hungária Grande Cuvée, brut, 2009.

Lányoknak: VOILÁ cherry koktél(hihi)

dr.Balthasar · http://legaleagles.blog.hu/ 2009.12.31. 15:36:32

Egyelőre ennyi van behűtve mára:

Karádi-Berger Furmint, 2007

Kerkaborum Furmint, 2007

Keinbacher Nagy-Somlói, 2007

Kisigi · http://legaleagles.blog.hu 2009.12.31. 17:24:35

@dr.Balthasar: Ezekhez majd csatlakozik egy Bussay Szerémi Zöld 2007.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.31. 19:15:33

Ca' Vittoria Prosecco (extra dry)

egri Fehér 2009.12.31. 20:38:16

egy-két egri fehér- és vörösbor, meg néhány Hungária Grande Cuvée

boldog új évet mindenkinek!

palack 2009.12.31. 22:00:16

Losonci Olaszrizling 2008 most fogyott el. Az egyik legjobb, amit valaha ittam.

SLACÓ 2009.12.31. 22:20:19

2006 - os Immortal küvék Tiffánéktól, Hunnium ribiszke pálinka, éjfélkor: Chateau Vincent Extra Brut pezsgő 2001(!).
Boldog, sikeres, borokban gazdag új évet kívánok mindenkinek egészségben!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.01. 09:18:15

Ez volt végül a sor:

Champagne Intemporelle de Mailly Grand cru

Alzinger Gruner Velt. Smaragd Steinertal 2007

Veuve-Clicquot Ponsardin NV

Istvándy Szemelt Kéknyelű 2006

Tokaj Nobilis Amicus 2008

Perez Pascuas Vina Pedrosa Reserva 2001

Royal Tokaji Aszú 5 putt 2003

t f 1 (törölt) 2010.01.01. 09:48:12

Tegnapi élmény: Font Kadarka siller. Cseresznye és eperöntet, kevés csipkebogyóval. Pazar.

Kóstolómester (törölt) 2010.01.01. 12:14:51

Lezajlott fantasztikus év végi vacsoránk, csodálatos borokkal. Éjfél után egy nagyszerű beszélgetés kezdődött az ország jövöjéről és saját terveinkről hajnalig és mivel kettőnknek több kilómétert kellett gyalogolni hazáig, előkerült két kiváló pálinka a végén útravalónak.
Boldog új évet mindenkinek, legyen az új év gyümölcsöző és sikeres mindenki számára!

e_easy 2010.01.01. 12:23:19

magnumos mandolas 2006

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2010.01.02. 20:33:59

@drbarta: milyen volt a Royal Tokaj? Ha jól emlékszem írtad valamikor h mész a szegedi tokaji kóstolóra. Voltál? Élmények?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.03. 11:43:41

@HradszkiRobi:
Tokaj Grand Tour Szeged élményei

Nem jegyzeteltem, így csak a benyomások

Bott pince:
Teleki/Birtok/Csontos 2008
Szeretem letisztult stílusú élettel teli boraikat, ezt az évjáratot még korainak tűnik fogyasztani,bár lehet hogy csak hiányolom a korábbi években jellemzőbb 7-10g körüli maradékcukrot, mely könnyebben fogyaszthatóvá tette e borokat fiatalon is. Legkiemelkedőbb volt a Csontos a tömörségével, komplex ásványos karakterével és lüktető savaival, fiatalságával együtt az esemény legjobb száraz bora volt nálam.

Kikelet
Hárslevelű/Váti cuvée/LH/Zéta/5 putt aszú
Korábban nem sok szerencsém volt boraikhoz, jövőben ez minden bizonnyal másképp lesz. Szimpatikus jóhumorú párost ismertem meg Stephanie-ban és Zsoltban. A borok a vidék többi borához képest is különösen üdén gyümölcsösek, nem koncntrációval, hanem bájossággal és eleganciával hódítanak. A 04-es 5 putt. aszúban benne van az az általam nagyon-nagyon szeretett rendkívül iskolázott és csiszolt, soha nem éles, mégis nagyon dinamikus savszerkezet, amelyet egyes Szepsy és Demeter-borokban lehet érezni. Az aszú mindenesetre édes kategóriában dobogós lett nálam.

Demeter
Birtok száraz/édes 08/Főbor 07
Őróla nyílvánvalóan csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a birtokborok is persze szépek, csiszoltak, de igazi nagyságot én nem éreztem annyira bennük, byílván nem is ezzel a céllal születtek, a Főbor viszont szenzációs formában elvitte az est bora címet nálam, símán 9 pont körüli élmény.Egyszerre koncntrált, de mégis könnyednek hat(pláne összehasonlítva egyéb hasonló beltartalmú borral), egyszerre lehengrlő, mégis végtelenül elegáns, és a már említett vérprofi savszerkezet, nagyon finom, soha nem éles, mégis kitölti minden szegletét a kortynak, magas is , hosszú is, bizsergeti szájat.

Ők okozták számomra a legnagyobb élményeket, de dióhéjban egyéb benyomások.

Royal-Minden kategóriában remek ár/értékarányú borok, a furmint kellemes, jó bor ezerpárszázért best-buy, nyílván nem szabad 4-5-6 ezres dűlőszelektált top-kategóriás borokkal összehasonlítani. Az aszú nagyon koncentrált, de még nagyon fiatal(2006). Úgy általában szerintem az jellemző az aszúikra, hogy koncentrációval, gazdagsággal hengerelnek le, savaik kicsit talán túlságosan is dinamikusak.
Ez igaz a 2003-as szilveszteri aszúra is, de belegondolva 4500 Ft. körül belépő szintűnek számít ebben a kategóriában és a pénzünkért jócskán kapunk beltartalmat.

A Disznókőnél 5 putt. 02-es aszú volt, szerintem hasonló iskola, mint a Royal, gazdagság, összetettség, "classicus-old-school tokajis ízvilág" lehengerlő savakkal. Kicsit összetettebbnek éreztem a Royalnál, nálam mindenképp kicsit előrébb volt.

A Patrícius 5 puttonyos 2000-es aszúja pazar volt, a savai se voltak végre bántóak, mégis dinamikusak(bár konzisztenciában nem volt annyira hihetetlenül profi mint a Demeter, vagy Kikelet esetén) komplexitásban ez a bor hozta viszont a legtöbbet, szerintem most van a legszebb ideje ezeket a borokat fogyasztani. Az édes borok között ez is feltétlen dobogós lett nálam.

Voltak még érdekes dolgok, egyedi, kissé szokatlan borok Barta pincészetnél és a Dorogi testvéreknél, megszokottabb világú borok Béreséknél és a Hétszőlőnél, kitűnő Birsalmás furmint Árvaynál.

Most ennyi jutott eszembe, remélem elég lesz:)

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2010.01.03. 18:28:49

Köszi akis beszámolót, biztos nagy élmény volt! eléggé beüthetett nálad, hogy így megmaradtak a benyomások jegyzetek nélkül is.
Ügyesen csinálják, egy oldaluk is van, most látom, rendelhetők róla a borok...
www.tokajgrandtour.eu
követésre méltó bármely borvidéknek. Hihetetlen, hogy az ember újra és újra hall olyan termelőkről, akikről még soha - nem hogy kóstolta is volna. Érdekes, h a tokajiak mostanában egyre többet mozgolódnak. Tokajvinum - az oldschoolosok, Mádi Kör Szepsyvel, Tokaj Renaissance...
Fura, h klasszikus stílusúnak érezted a Disznókő aszút, nem ez jellemző rájuk. Nézd meg kik vannak a Tokajvinumban, ők az igazi oxidálók:) Sztem a Monyók tud a legtöbbet közülük.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.03. 20:16:34

@HradszkiRobi: Az az igazság, hogy én az igazi old-schoolt nem ismerem, így bizonyára rosszul fogalmaztam. A Disznókő, a Patricius, a Royal aszúi között abszolút érezhetőek voltak a rokoni jegyek, szerintem bármelyik családtagom, akiket egyáltalán nem érdekel a bor meg tudják mondani akár vakon, hogy tokaji aszú. Én azt értem klasszikus stílus alatt, hogy hozzák azokat a nagyn jellemző ízjegyeket, amelyet a leglaikusabbak is Tokajhoz kötnek. Tapasztalatból tudom, hogy amikor ugyanezen családtagjaimnak mutattam Bott, Nobilis-édesborokat, de idetartozik akár a Főbor, a Szepsy-szamorodni, vagy az eseményen kóstolt Kikelet -borok, szóval azt mondták, hogy laikusként nem gondolták volna ezeket a borokat "tokajinak".

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2010.01.04. 12:00:35

aha, értem, az aszúknál szoktak leginkább az új és régi iskoláról beszélni - részben mert ha tokaj akkor aszú... mindenesetre kóstolj majd valamelyik Tokajvinumostól, vagy akár valamelyik kisebb tokaji termelőtől, egy jellemzően diós, esetleg őszibarackos, kissé oxidált jellemzően mélyebb borostyánsárga színű bort kapsz majd - hát, ízlések és pofonok, szerintem nem ez a nyerő. Az új stílusnál nem engedik az oxidációt, jobban nyomják neki a ként.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.04. 21:49:50

@HradszkiRobi:Mielőtt bárki rosszat gondolna, elismerem az old-school szó nem odaillő volt. Olvastaim szerint erre valóban a túlzott oxidativ technika és az aszúk óborból való készítése jellemző.
Jó értelemben vett klasszikus stílus alatt csak annyit értek "olyan ízekben gazdag, amelyeket laikusok is Tokajhoz kötnek". Félreértés elkerülése végett a Disznókő aszú nálam közelített a 8 pont felé, valóban pazar volt, a Patrícius hasonló, de még komplexebb ornamentikával harmonikusabb egyensúllyal pedig símán hozta a 8-at.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.01.05. 09:21:32

@drbarta: Már csak azért is, mert a Disznókő jött ki az első igazi "új-iskolás" "reduktív aszú"-val mely azóta is sok vita tárgyát képezi...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.05. 10:43:20

@Borkandúr: ugyanmár, a kultúrált borfogyasztók körében már semmiféle vita tárgyát nem képezi! az első vállalható aszú a disznókőé volt, az nem kérdés! :-)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.01.05. 13:27:18

@ringsider: De sok bárdolatlan keményvonalas borivó van, akik csak fintorognak az ilyen típusó aszúkra:)

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.05. 13:28:41

@Borkandúr: sok már nincs, szerintem, fogynak, mint az üzemképes trabant :)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.01.05. 14:21:28

@AG 2.0: Nekik még szentségtörés egy aszút acélban erjeszteni... Régen amikor a szovjetekhez ment a cucc akkor nem vacakoltak. Leszóltak, hogy fiúk kellene egy néhány tízezer 10 éves aszú. Most nincs, de holnapra lesz...:) Egy kis levegőztetés éveket jelenthet...
Ugyanakkor szépek tudnak lenni a teljesen hagyományos dolgok is...

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.01.05. 17:13:02

Borkandúr,

De nagy kérdés hogy mi a hagyomány. Hegyalján volt max egy évszázad amikor az oxidálás és az avinálás volt a stílus, előtte nem. És Hegyalja igazán nagy sikerkorszaka nem ez volt...
Legyen hagyományfolytatás a karós szőlő, a sok kézimunka, a hordós erjesztés, de ne a darabban tartás és az avinálás. Bár szerencsére tényleg kezd fogyatkozni az oxidáltkedvelők tábora. ami nagy dolog ahhoz képest hogy egy-másfél évtizede a hivatalok előtt is eretneknek számítottak az újítók (tisztességesen és tisztán dolgozók)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.05. 17:30:27

@pinotnoir_777: max. egy évszázad? És előtte mi volt? Tudhatjuk-e, hogy hogyan keszültek a tokaji borok a 19. században és azelőtt? Mivel általában a borkészítés kultúrája nem hip-hop alakul ki (mint más kultúrális elem sem), én az gondolom, hogy az oxidatív irányt hoztuk a múltból, nem egy ponton "vezettük" be, nem? Ha valakinek van erről valami authentikus infoja, akkor kiváncsi lennék.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.01.05. 19:15:08

akov,

Most így hirtelen csak Alkonyitól tudok idézni (Tokaj - A szabadság bora, 2000)

Előzetesnek annyi, hogy az avinálásra azért volt szükség, hogy a hosszú hordós érlelés alatt az elpárolgó alkoholt pótolják (kb min. 0,6 fok/év), ami nélkül a maradékcukor is a folyamatos újraerjedés miatt egyre-egyre fogyna. Nade, innen az idézet (147.old):

"Felvetődik a kérdés, hogy miként hidalták át az újraerjedés problémáját a kezdeti évszázadokban. Feltételezhetően sehogyan sem, hiszen nem szembesültek azzal. Először is azért nem, mert rövid ideig érlelték a Tokaji Aszút. Szepsi Laczkó Máté például híres aszúját húsvéti ajándékul készítette Lórántffy Zsuzsannának, vagyis az erjedés befejezése után szinte azonnal elfogyasztották. Találkozhatunk ugyanakkor olyan utalásokkal, melyek szerint az aszúborokat egy-kétéves korukig elszállították a termelőktől. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy akkoriban a nemes vesszőket még nem kellett a gyökértetűvel szemben ellenálló alanyra oltani. Így az alanyhatás elmaradása (a filoxéravész előtt járunk), a hektáronkénti több mint tízezres tőkeszám, az alacsony terhelés és a korai érésű fajták jelenléte miatt 200-300 évvel ezelőtt a mainál magasabb lehetett az aszúborok jellemző induló cukorszintje, és ez javította a borok stabilitását. Arról már nem is beszélve, hogy az esszenciáknál - amelyek II Rákóczi Ferenc diplomáciai ajándékainak java részét adták - a rendkívül magas cukorkoncentráció miatt még kisebb volt az újraerjedés kockázata. Az újraerjedés problémájának felismerését leginkább viszont az késleltethette, hogy a Tokaji Aszú palackozása csak későn terjedt el."...
"A kor vívmányai közül az alkoholozás, vagyis a szesztartalom mesterséges emelése nyújtotta volna a legnagyobb biztonságot a palackozáshoz. Csakhogy ennek az eljárásnak egyáltalán nem voltak hagyományai Tokaj-hegyalján. Még a múlt század derekán Széchenyi István gróf, a 'legnagyobb magyar' is arra panaszkodott a hegyaljai ember maradiságát ostorozva, hogy azok úgy gondolták: összedől a világ, ha égetett bor kerül az aszújukba. Palackozás ide, palackozás oda, az avinálás csak nagyon lassan terjedt, és a múlt század végéig a termelők többsége elzárkózott az aszú alkoholozásától. Sokan még a XX. század első évtizedeiben is idegenkedtek ettől a gyakorlattól. "...
""A szakma és a törvényhozók valószínűleg egyaránt elismerték, hogy miként a cukor vagy a mazsola, a szesz használata is piacromboló hatású a kiváló adottságú borvidéken. Ráadásul az alkoholozás korlátait nehéz volt betartani, és elburjánzott a mesterséges borok készítése. Ennek aztán törvényi úton próbáltak gátat szabni: az 1908-ban megalkotott második bortörvényben megtiltották az alkohol használatát. "

Szóval az igazi hitelességi gond nem is az oxidált stílussal önmagában van, hanem az avinálással (kóstoltam Szepsynek egy hosszú hordós érlelésű - de nem darabbantartott és avinált - édesborát, gyönyörű volt). De a hosszú időn át tartó hordós érlelés, pláne a darabban tartás, gyakorlatilag indukálja, szükségszerűvé teszi az avinálást, vagy pedig a maradékcukor radikális csökkenéséhez vezet.

dagatt 2010.01.14. 00:59:13

"B" Cuvée: kellemesen kesernyés, férfias borocska. Testével, zamatával, nem parfümös illatával nekem tetszik, soha ne igyak (igyunk) rosszabbat... :)

dagatt 2010.01.14. 01:28:33

Módosítanám előző megjegyzésemet. A "Bátyus"-nál ne igyunk rosszabbat!
Ezt a bort eddig nem ismertem, de már örülök neki, hogy ezt hagytam a második kóstolásnak. Remek. Pazar.
Megyek, és szépet fogok álmodni. Viszlát.

ui.: úgy látom, nem csak nekem tetszik: www.pincearon.hu/products/nadapi-rajnai-rizling-batyus-2008-szentesi-jozsef