Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Tesco könnyít

2010.01.15. 06:00 - alföldi merlot

Jancis Robinson és környezettudatos követői 2008 óta kampányolnak az indokolatlanul nehéz palackok visszaszorításáért (egy online szégyenfalat is üzemeltetnek). A szállításhoz kötödő környezeti terhek miatti aggodalom a jelek szerint a brit Tescot is meghatotta, és most nagy csinnadrattával készülnek piacra dobni "minden idők legkönnyebb borospalackjait". Az új palack mindössze 300 gramm - az igazi nehézsúlyú palackok 1000 gramm fölött kezdődnek -, és a WRAP, a Kingsland Wine és a Spirits and Quinn Glass cégek együttműködésének eredménye. Az üzletlánc által saját márkás borainál eddig használt legkönnyebb palackoknál is 30 százalékkal könnyebb (ezek az olcsó kategóriás borok többnyire tartályokban szelik át az óceánt, és helyben palackozzák őket). Az új palackok bevezetésétől azt remélik, hogy a Tesco üvegfelhasználása éves szinten 560 tonnával fog csökkenni. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy számos cég forgalmaz bort literes PET palackban, és ezek mindössze 54 grammot nyomnak. A tartalom viszont annál súlyosabb lehet.)

Címkék: híradó tesco környezetvédelem borospalack

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr841673698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borkősav 2010.01.15. 08:13:43

na a munkavédelmisek fognak neki örülni a tescoban, hacsak nem biztonsági üvegből csinálják

fiatalborivo 2010.01.15. 09:34:39

Költséghatékonyság + PR win-win szituáció, csak a fogyasztó amikor pakol be a kocsiba vagy elindul vele és a csomagtartóba lévő bor szépen összetörik, akkor gáz van, mert többet nem vesz ilyen palackot, és a vörösbort takarítani a fehér vagy vajszínű plüs kárpitból, na az nem könnyű, volt benne részem.

t f 1 (törölt) 2010.01.15. 09:51:40

Akkor már inkább a PET flakon.
Hangsúlyozom, hogy a palackról beszélek, nem a beltartalomról.

vargabalint_VBA 2010.01.15. 10:20:28

A legjobb megoldás költséghatékonysági és környezetvédelmi szempontból a betétdíjas palack. Ha jól tudom csak a magyar és talán a finn borpiacon terjedt el igazán.

fiatalborivo 2010.01.15. 10:26:45

@vargabalint_VBA: a betétdíjas palackoknál azokat bezúzzák és újat állítanak elő belőle energia felhasználásával ezzel miért tettünk jót a környezetnek? Max az alapanyag nem fogy de a szennyezés mértéke, az energiafelhasználás mértéke ugyanannyi mintha újat állítanának elő.

vargabalint_VBA 2010.01.15. 10:34:22

@fiatalborivo: A betétdíjas palackba mi beletöltjük a bort. Te megveszed, megiszod, utána visszaviszed bármelyik kisker. egységbe, ahol visszaveszik tőled és utána a bolttól visszavásárolja a palackot egy olyan pincészet, aki ilyen palackba tölt (ezek lehetünk akár mi is). A visszaérkezett palackot kimossuk, megtöltjük és kezdődik az egész elölről.

Ez a "reuse", amiről te beszélsz az a "recycling", ott tényleg benne vannak a körben az üveggyárak is.

Recycling az, amikor a szelektív gyűjtőbe dobod a palackot.

Minden betétdíjas borospalackon szerepel a felirat: "betétdíjas termék"

Bővebben az egészről itt: www.slideshare.net/vba.vargabor/bottle-reuse-in-hungarys-wine-sector-presentation

t f 1 (törölt) 2010.01.15. 10:36:59

@vargabalint_VBA: Biztos vagy benne? Nekem csak bajom volt vele
A kereskedő, ha kevesebb üveget adott vissza, nem akarta kifizetni a hiányt, ha többet adott vissza, ezzel akarta kiegyenlíteni a számlát, nem olyan üveget adott vissza, amit vittem, ugyanez állt a rekeszekre is, "a másik nagyker nem így csinájja" kifogás
Nincs egységes szabály a betét forgalomra, nagy is a fejetlenség. Meguntam, üveggel együt adtam a bort.

vargabalint_VBA 2010.01.15. 10:39:25

@t f 1: Évente kb. 7 millió palack bort forgalmazunk így belföldön, úgyhogy kezelhető a dolog. Tény, hogy új vevő esetén mindig eltelik egy kis idő, amíg összehangolódik a göngyölegkezelésünk.

fiatalborivo 2010.01.15. 10:49:21

És a bort nyugodt szívvel rakják bele olyan üvegbe amit mondjuk úgy vittek vissza hogy megitták a CSt belőle de maradt az aljába. Ott az állt és száradt úgy 2 évet, aztán visszavitték mert összejött 100 palack. Kimosni nem könnyű azt már(bár biztos vannak nagyüzemi módszerek). Na meg a karcok az üvegen, az összeverődés? Én még nem vettem olyan bort amin láttam volna egy karcot, akár egy ujjlenyomatoz is, ellenben vittem már vissza olyant ami mondjuk úgy nem volt már szép. Ezeket hogyan kezelik? Tényleg érdekel, mert biztosan igaz amit mond csak nem tudom elképzelni.

fiatalborivo 2010.01.15. 10:57:09

Megnéztem a prezit is, költséghatékonyság az alapján egyértelmű, meg az is hogy ezt csak az Önökéhez hasonló méretű borászat képes megcsinálni, de azt továbbra se tudom belátni hogy hogyan, milyen módszerrel lesz steril a beszáradt bortól a palck és hogy tűnnek el a forgalomban elszenvedett sérülések a palackról.

vargabalint_VBA 2010.01.15. 10:57:42

@fiatalborivo:

Egyszer gyere el hozzánk. :-) A nyáron biztos mész a Balatonra, a borkóstolás mellett megnézzük a palackozósort is.

A mosás után átvilágítjuk a palackot, így a munkatársaim ki tudják válogatni a sérült, üledékes palackot. Egyébként az egyik leggyakoribb probléma a belökött dugó. Ki tudjuk szedni, de macera.

Sztem tegeződjünk, a nicked alapján nem vagy túl idős, ahogy én sem.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.15. 11:01:41

@t f 1: @vargabalint_VBA: @fiatalborivo: Na én erről a következőket olvastam nem rég, bár azt nem tudom, mennyire megbízható forrásból:
1. A palackot ki lehet mosni tuti tisztára, szóval attól nem kell félni, hogy bármi megmarad az előző életéből.
2. Viszont olcsóbb az egészet bezúzni, és új üveget csinálni, mint tuti tisztára kimosni, és a fogyasztó is jobban bízik a termék tisztaságában így.
3. A palack mosásához vegyszereket és energiát használnak, ami összességében környezetszennyezőbb, mint a recycling.
4. A recyclingnál nem kell válogatni, bármilyen üveget be lehet zúzni.
5. A betétdíj jobban ösztönöz, hogy tényleg visszavidd az üveget, és ne hajítsd ki a kukába.
6. Ott, ahol a szelektív hulladékgyűjtés már bevett szokás, hatékonyabb és olcsóbb az újrahasznosítás.

lackó 2010.01.15. 11:06:25

@mistinguett: na, pont ezen maceráltam én is magam. Hogy lehet tisztára mosni a palackot? Nyilván vegyszerrel, úgyhogy az egész borul.

Másrészt én imádom, ha a palacknak súlya van.

lackó 2010.01.15. 11:07:37

@vargabalint_VBA: bocs, Bálint, de engem személy szerint zavar, ha ütött-kopott a palack és igénytelenségre utal, még ha tiszta is belülről.

vargabalint_VBA 2010.01.15. 11:09:43

@mistinguett:

1. A palackot ki lehet mosni tuti tisztára, szóval attól nem kell félni, hogy bármi megmarad az előző életéből.

2. Viszont olcsóbb az egészet bezúzni, és új üveget csinálni, mint tuti tisztára kimosni, és a fogyasztó is jobban bízik a termék tisztaságában így.

-- A teljes kör költsége újrafelhasználás esetén, ha nagyon nagyvonalúan számolunk 12-15 Ft maximum. Ezzel szemben egy új palack költsége min. 35-40 Ft.

3. A palack mosásához vegyszereket és energiát használnak, ami összességében környezetszennyezőbb, mint a recycling.

-- Tény, hogy fogy vegyszer, víz, energia. De nem kell az üveggyárig visszaszállítani a palackokat és azért akkora hőre nincs szükség, mint felolvasztani a használt palackot.

4. A recyclingnál nem kell válogatni, bármilyen üveget be lehet zúzni.

- Ez igaz.

5. A betétdíj jobban ösztönöz, hogy tényleg visszavidd az üveget, és ne hajítsd ki a kukába.

- Ez is igaz.

6. Ott, ahol a szelektív hulladékgyűjtés már bevett szokás, hatékonyabb és olcsóbb az újrahasznosítás.

- Ez nincs egészen így. A németeknél pl. elég fejlett a szelektív hulladékgyűjtés és ők is próbálnak a legtöbb területen a betétdíjas újrafelhasználás irányába menni.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.15. 11:23:18

@vargabalint_VBA: "De nem kell az üveggyárig visszaszállítani a palackokat"
Gyalog elviszem az üveget a sarokra, kihajítom a szelektív hulladékgyűjtőbe, amikor az megtelik, jön a hulladékfeldolgozó autó, nagy tételben elviszi az egészet, majd még nagyobb tételben elszállítják a gyárig, ahol az egészet lekezelik. Szerintem ez logikusan kevesebb pénz és energia, mint elvinni az üveget a boltig, szétválogatni, és kisebb adagokban visszaszállítani a gyártókhoz (mi a garancia arra, hogy a gyártó közelebb van, mint az üveggyár?). De ez csak logikázás.
"A teljes kör költsége újrafelhasználás esetén, ha nagyon nagyvonalúan számolunk 12-15 Ft maximum. Ezzel szemben egy új palack költsége min. 35-40 Ft."
Ebbe az is bele van számolva, hogy a mosásnál válogatni kell, és egy csomó üveg (mert egyedi, mert eltört, mert messze van a bolt) "újrafelhasználatlanul" (jó kis szó, nem?) marad?
Én nem ismerem a folyamatot, de a józan paraszti eszem azt súgja, hogy nagy tételben összeszedni az üveget, nagy tételben elszállítani, és nagy tételben újraönteni hatékonyabb, mint jóformán egyesével összeszedni, és aztán is lényegesen kisebb tételben kezelni.

vargabalint_VBA 2010.01.15. 11:31:52

@mistinguett: A visszaszállításról: szinte minden nap ugyanazokkal a teherautókkal, kamionokkal szállítjuk a bort, ezért ezek nap mint nap visszatérnek hozzánk, tehát minimális visszfuvarköltségünk van. Így legalább visszafele nem üresek a teherautók.

Mivel nagyságrendekkel több palackozó van mint üveggyár, valószínű, hogy közelebb van a pincészet. Mindenesetre Magyarországon sajnos elhanyagolható az üveggyárak száma, viszont betétdíjas palackokkal dolgozó pincészet pedig van kb. 20.

A költségekbe mindent beleszámoltunk.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.15. 11:43:51

@vargabalint_VBA: De pont ez az, mi van a 20 pincészeten kívül? A többi pincészet üvegével mi lesz?

vargabalint_VBA 2010.01.15. 11:54:51

@mistinguett: Megy a kukába vagy a szelektív gyűjtőbe.

Aki olvasgatni szeretne a témában, annak itt van néhány link:

www.mehrweg.at/ (német)
hintergrund > facts über mehrweg

humusz.hu/hirek/betetdij-boraszatban/2182
humusz.hu/hirek/jegyzet/betetdijmentes-orszag/4534

kukko 2010.01.15. 11:59:47

Én azt hallottal, hogy a vastagabb, nehezebb palack jobban védi a bort, ezért is van az, hogy a prémium borokat nehezebb üvegekbe töltik. Ameddig eljut a fogyasztóhoz, addig azért sok minden történhet vele, főleg, ha hiperben vettük. De azért a vinotékákban is megvilágítják őket, hogy egyszerűbben megtaláljuk, amit szeretnénk.

zoli 2010.01.15. 12:12:15

Ezt az egész melyik a környezetbarátabb vitát sztem új kontextusba helyezi a környezetvédelmi termékdíj és az u-díj bevezetése. Az is jó kérdés, hogy az ebből befolyó összeget mire költik el?

Kóstolómester (törölt) 2010.01.15. 12:38:35

Erről a Tesco palackról már korábban hallottam. A sikeres próbaidő elteltével véleményem szerint futótűzként fog elterjedni az ilyen palackozás mert szükség van rá a teherforgalom miatt ami a borok világszerte megugrott népszerűségének tudható be. A csílei, új zélandi, ausztrál és az USA mellett már dél afrikai borászatok is keresik a könnyítés útját mert a súly komoly környezetszennyezéssel jár.

BZoltán mondta volt korábban hogy a bort ott kéne meginni ahonnan való. Bizony, bizony...csak ma már lehetetlen visszaforgatni az időt...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.15. 12:46:56

@Kóstolómester: Nem akarom elterelni a vitát, de akkor én milyen bort igyak Szegeden? Vagy Svédországban.

ave 2010.01.15. 12:57:13

Hihetetlen, hogy azon rugoznak egyesek, hogy PET-ben jobb lenne.
Szerintem az uveg csak jobb, mint a PET.

A 60%-kal konnyebb uveg meg csak sporol 60%-nyi uveget. Ennek kell orulni, nem PET-ezni itt...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.15. 13:03:46

@Kóstolómester: Bizony. Az lenne a kívánatos és ideális, ha minden boltban, étteremben elsősorban a környékbeli borokat mérnék, árulnák. Ez persze nem bor specifikus, hanem minden agrártermékre is igaz.

Na ebből következik az, hogy minden bornak elsősorban a termőhely közelében kellene megtalálnia a piacát. A hangsúly azon van, hogy elsősorban, szóval nem kizárólagosan.

@mistinguett: Van ám Szegedhez közel is borvidék, nem is rossz.

na__most__akkor 2010.01.15. 13:20:38

"Másrészt én imádom, ha a palacknak súlya van."

Még üresen is jó nagyot lehet vele ütni ...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.15. 13:46:50

@BZoltan: Elhiszem, de nehogy már ne ihassak tokajit csak mert pechemre pont Szegeden születtem... Arról nem is beszélve, hogy ezek szerint mindenki, aki mondjuk exportra termel, lehúzhatná rolót? Bordeaux-ban vágjuk ki a tőkék felét?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.15. 13:50:21

@BZoltan: Ja, elfelejtettem hozzátenni, hogy ezzel viszont mélyen egyetértek: "Az lenne a kívánatos és ideális, ha minden boltban, étteremben elsősorban a környékbeli borokat mérnék, árulnák. Ez persze nem bor specifikus, hanem minden agrártermékre is igaz." Csak hozzátenném, hogy pl. Tunéziában egyáltalán nem isznak bort, de termelni termelnek, aminek pl. Norvégia nagyon örülhetne, mert ők meg innának, de termelni nem tudnak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.15. 13:50:25

@mistinguett: Direkt írtam, hogy a hangsúly azon van, hogy elsősorban, szóval nem kizárólagosan.

enting85 2010.01.15. 13:50:29

Semmi baj a könnyített üveggel. Mi is használtuk, igaz, csak mustot palackoztunk benne, de ez a törékenység szempontjából mindegy. Nem tört. A vevők meg jobban szerették, és szállítani is jobb volt, mert könnyebb. Sajnos azt kimosni nem lehetett, mert eltörne a mosóban. De abban bizony igaza van az előttem szólóknak, hogy kimosni a visszavett üvegeket sokszor drágább és környezetszennyezőbb, mint újat venni. Az olyan kis pincéknek, mint mi, legalábbis biztosan. Úgyhogy, bár környezettudatosan gazdálkodunk, nem váltunk vissza üveget, a legtöbb, amit tehetünk, hogy mindenkinek megmondjuk, hogy dobja a szelektívbe...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.15. 14:01:05

@mistinguett: Az az érdekes, hogy mindenki bőszen bólogat és egyetértően hümmög amikor arról van szó, hogy egy étterem vagy bolt igyekszik a környékbeli termelőktől nyersanyagot és bort vásárolni. Ezt mindenki olyan jónak tartja.
De furcsa módon többen felhúzzák a szemöldöküket amikor ennek a másik oldalát említjük meg. Miszerint egy pék az adja el helyben a kenyerét, a borospince pedig adja el a helyi kocsmáknak, boltoknak, éttermeknek a borát.

Ebből pedig logikusan következik az, hogy a magyar borászatnak az elsődleges piaca a belföldi kellene, hogy legyen.

Zsola777 2010.01.15. 14:18:44

A gagyi bornak mindegy, de a jó bor érezhetően tönkremegy a műanyag palackban. Tapasztalat.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.15. 14:20:15

@BZoltan: Szerintem nagyjából egy véleményen vagyunk, csak a sommás "ott adjuk el, ahol termett" megfogalmazásra mordultam fel. Nem értettem, hogy egyszerűen a terroir-specifikusság védelmére gondolsz, ami amúgy nekem is vesszőparipám.

Sárfehér 2010.01.15. 14:32:29

@vargabalint_VBA: Kedves Varga Bálint, egy másik poszton éppen udvariatlan dolgokat írtam rólatok, de ez, hogy tényleg újrahasznosítjátok a palackokat, nagyon jó dolog. Egyébként a recyclinggal kapcsolatban úgy tudom, a bezúzott üvegáruból soha nem lesz újra borospalack, az ilyen keverék anyagminőség alkalmatlan rá. Tudomásom szerint egyelőre deponálják az összegyűjtött üveg nagy részét, és törik a fejüket, hogy mi a francot lehetne vele csinálni. Ezért én ugyan a borospalackokat elviszem a "visszaforgatóba", de mindig komoly lelkiismeret furdalásom támad.

Dugó eltávolításához ezt ismeritek? Kipróbáltam, tényleg működik!

www.youtube.com/watch?v=uL1ovAYtKuQ

KCB 2010.01.15. 16:10:35

@fiatalborivo: A hajó is úszik pedig vas, ezt a problémát megoldottad már? Vagy nem hiszed el hogy vas?

fiatalborivo 2010.01.15. 16:49:09

@Kerek Perec: És ennek mi köze van az üveg sterilizálásához? Nem igazán érthető az amúgy rendkívül építő jellegű hozzászólásod a témához.

takács bálint - zsebtévé 2010.01.15. 16:55:19

Off.
Én fél literes sima (dombornyomat nélküli) üres pálinkás üvegeket - alakra és színre való tekintet nélkül - remekül tudok újrahasznosítani.
Viszont már egyre nehezebben találok a szűk baráti körben.
Ha valaki tud ilyesmiben (akár 1-2 db is) segíteni, írjon privátban egy e-mailt, szívesen fogadom!

takács bálint - zsebtévé

nick: 2010.01.15. 22:43:04

...azért a globalizációnak ha van jó oldala, az az, hogy mindeféle borokat ihatunk távoli vidékről

én örülök ennek a változatosságnak - annak ellenére, hogy persze a magyar borokkal szemben (talán érthető módon) elfogult vagyok

...már csak annyi kell, hogy a magyarok is képesek legyenek eladni külföldön is a boraikat

de lassan ez is összejön :-)

borpancsoló 2010.01.16. 18:01:33

@zoli: Ha olyan jól, ahogy a marketing-hozzájárulást, a föld megmenekült :)

simplysteve 2010.01.18. 19:38:20

Külföldön látni kisebb kiszereléseket is, 3-4 dl-es üvegekben. Nálunk miért nincs? Jó lenne szerintem, mert mondjuk egy kiváló bort szívesen megvennék olcsóbban, meg esetleg nem is mindig akarom 1 nap alatt meginni a nagyobb üveggel...
A 1,5 literes (családi) palack már nálunk is kezd tért hódítani, annak is megvan a piaca.

Vizvári Pál 2010.01.18. 22:48:56

@simplysteve: a Bortársaságnál (elvileg) kapható kétféle Szentandi (a Napbor és talán egy Bikavér) 0,375-ös kiszerelésben, kb. 70%-os áron. Másról nem tudok.

Sárfehér 2010.01.19. 16:02:04

@Vizvári Pál: Én, ha nem muszáj, nem iszom kiszerelt bort, csak palackozottat. :)))

Pionír Pál 2010.01.20. 10:56:52

@vargabalint_VBA:

Kedves Varga Bálint,

részletesebb kérdésem lenne egyutas, többutas palack témában, adna egy emailcímet?

Köszönettel, előre is.
süti beállítások módosítása