Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Almaborok vagy almasörök újra

Cider kalandok – második rész

2010.01.21. 06:00 - palack

Nem olyan régen, decemberben kezdtem kalandozni az almaborok világában. Cseppet pontosabban fogalmazva: brit típusú, szénsavas almaborokat, azaz cidereket kóstolgattam. Már akkor rájöhettünk, hogy készítés módja tekintetében a cider inkább bor, viszont csomagolás, marketing és fogyasztás szempontjából inkább a sörhöz áll közelebb. Ez persze nem véletlen, hiszen például az angol piacvezető Bulmers jelenlegi tulajdonosa nem más, mint a Heineken. Az előző etapba négy angol cider került, ennyi most is lesz majd, kiegészülve egy ír és egy belga versenyzővel.

Magners Original Irish Cider

Egészen 1999-ig csak Írországban volt kapható a Magners. Pontosabban ott sem, hazájában ugyanis nem Magners-nek, hanem Bulmers-nek hívják. Pedig a cég alapítója William Magner volt 1935-ben, ő azonban két évvel később összeállt a már akkor is híres angol H.P. Bulmer Company-val, majd 1949-ben kivonult az üzletből. Így persze már nem csoda, hogy a Bulmers név került előtérbe. Mivel azonban ezt a nevet az ír cég Írországon kívül nem használhatta, így a nemzetközi piacok meghódítása során visszatértek a Magners névhez. A hódítás igen sikeres volt: például 2000-ben úgy mutatkoztak be New Yorkban és Bostonban, hogy alig három hónap alatt kétmillió palack Magners Irish Cidert adtak el.

Félszáraz, alkoholtartalma 4,5%. Telt borostyánszínű réz és narancs reflexekkel. Illata egyáltalán nem direkten almás, inkább olyan, mintha szeletelt almát és sajtot a borospincében hagytunk volna egy éjszakára. Egészen borszerűen komplex, lehetne akár egy nem túl bonyolult furmint is. Buborékjai aprók, kellemesen szúrósak, élénkek. Íze is szép összetett, nem csak sima alma, hanem egyéb gyümölcsös, tésztás jegyek is vegyülnek bele. Kellemes egyensúlyban van: se nem édes, se nem fanyar. Utóíze hosszú és finom. Talán a legjobban ez tetszett az összes közül.

Bulmers Original Cider

Azt mondják, ők a világ legnagyobb cider készítői. A brit cider bölcsőjében Herefordban alapította a céget Percy Bulmer a helyi lelkész fia. Hallgatott édesanyja tanácsára, miszerint étellel vagy itallal kapcsolatos üzletbe vágjon bele, hiszen az sosem megy ki a divatból. Jó döntés volt: a Bulmers jelenleg az Egyesült Királyság 5 millió hektoliteres cider fogyasztásának 65%-át biztosítja. Érdekes volt olvasni honlapjukon, hogy a kezdetekben vadélesztővel dolgoztak, és sokszor savanyú lett a cider (nemcsak a szőlő), mígnem az 1890-es években Dr. Herbert Durham az egyik tulajdonos iskolatársa sikeresen izolálta az erjedéshez szükséges cider élesztő kultúrát. Innetől biztosítva volt a konzisztens erjedés, ami a nagyüzemi ciderkészítés kezdetét jelentette.

Fényes, narancsos borostyán színű. Illata hasonlít a Magnersre, de frissebb és kevésbé összetett. Kissé sauvignon blanc-os, talán hasonló az élesztő? Kellemesen gyümölcsös, nagyon könnyed, talán kicsit túlzottan is. Van benne a Gaymershez hasonló üresjárat. talán nem is csoda, cimke szerint ő almabort tartalmazó ital 66% almaborral. Ez kicsit szíven ütött. Utóíze kedves, de nem túl kitartó.

Westons Premium Organic Cider

Ennyiféle cider között kell hogy legyen legalább egy organikus is. A nálunk legnagyobb választékban kapható Westons igen széles termék skálájából nem hiányozhat az ilyen. Félszáraz, alkoholtartalma 6,5%. Kissé narancsba hajló aranyszínű. Intenzív, tiszta érett alma illata van. Mintha most reszelték volna le és épp kezd kissé megbarnulni. Szájban is nagyon zamatos, finom, intenzíven almás. Szélesen beteríti a nyelvet, buborékjai és savai viszont nehezen bírnak ezzel súlyos gyümölcs hömpölygéssel vagy csak a simaságot elősegítő maradékcukor sok benne nekem. Utóíze tartalmas és kitartó. Ő aztán tényleg kívánta a jeget.

Westons 1880 Extra Strong

A cég alapításának százhuszonötödik évfordulójára dobták piacra, úgy tűnik sikeres lehet, hiszen az már lassan öt éve volt. Persze az ilyen ünnepre dukál a magasabb alkoholtartalom, pontosan 8,2%. Félszáraz. Mély aranyszínű ismét egy kevés naranccsal. Kezdetben tiszta alma illatú majd inkább almásrétest, karakteres érett sajtot lehet kiszagolni belőle. Határozott, éles, pergős buborékjai vannak. Szükség is van rájuk, mert meglehetősen édes, tömören gyümölcsös a korty. Ő is jéggel, jéghidegen tud igazán frissítő lenni. Engem nagyon emlékeztetett a 100%-os almalé ízére, azt is inkább csak felvizezve szeretem inni. A sok ízből marad a lecsengésre is persze, jó hosszan. A magas alkohol szinte észre sem vehető benne.

Stassen Over Ice

A kakukktojás belga cider, de amúgy egyáltalán nem lóg ki a sorból. Alkoholtartalma 6%. Sötét borostyán színű narancsos reflexekkel. Közepesen intenzív, tiszta, természetes és vonzó illatú. Érett alma, valami jófajta de csak két három hónapig érlelt kemény sajt, és egy kis traubiszóda. A korty határozottan, de nem túláradóan gyümölcsös, buborékjai picik és erőteljesek. Nagyon szép egyensúlyban van benne a gyümölcs a cukor és sav: nem túl édes, de nem is fanyar. Utóíze közepesen hosszú és nagyon finom. Az egyik legjobb a sorból.

Westons Old Rosie Cloudy Scrumpy

Szűretlen cider, ezáltal már ránézésre is más, mint a többiek. Alkoholtartalma is magasabb az átlagnál: 7,3%. Homályos, opálos, mintha fantát és szűretlen búzasört öntöttem volna össze. Illata intenzíven almás, az a kicsit állott, lepényhez már becukrozott szeletelt fajta. Egy kis joghurt, és megint valami élesztős tésztás vonal. Kóstolva is nagyon erőteljes, mindenből van benne bőven: gyümölcsözön, derekas savak, egyszerre édes, fanyar és még sós is. A szénsav diszkrétebb, efelől akár lehetne egy erjedésben levő bor is. Persze a lecsengése is nagyon hosszú és finom. Sűrűsége miatt inkább kortyolgatós, mint könnyed, igazi különlegesség.

Jó kis kaland volt, nagyon nagy meglepetések azért nem értek, a borról nem fogok leszokni. Sör helyett viszont, biztos lesz majd olyan, hogy cidert kérek.

Az első kép saját, aztán innen, innen, innen és innen.

Címkék: kóstolás almabor cider

61 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr731688672

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A cider 2010.09.16. 19:50:33

Annyit emlegettem már ezt az isteni adományt bejegyzéseim során és ma rájöttem, hogy még egy bejegyzést sem szenteltem neki, holott otthon nem biztos, hogy mindenkinek olyan természetes, miről is kurutyolok. Ím hát bepótolom lemaradásom és áldozatom mu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.21. 08:02:55

palack, frissitő, nem túl édes italnak melyiket ajánlanád?

enting85 2010.01.21. 10:08:41

Készít valaki almabort Magyarországon? A gyümölcsbor annyira jó! Ganádpusztát ismerem, de úgy emlékszem, almaboruk nekik sincs... és itthon egyáltalán miért ilyen fehér folt a gyümölcsbor?

részleges részeges · http://reszlegesreszeges.blogspot.com/ 2010.01.21. 12:07:56

...és a francia cidre-ek mikor jönnek?
a normandiaiak pl.
itthon a Cora szokta árulni több fajtátát is elég olcsón
(kb. annyi egy 0,75-ös, mint ezekből az angolokból a kisüveges)

palack 2010.01.21. 13:16:04

@ringsider: ilyen szempontból a Magners, a Stassen és a Westons Premium.

palack 2010.01.21. 13:26:58

@részleges részeges: a Cora sajátmárkását kóstoltam és visszahőköltem. Annál ezek messze jobban megérik a pénzüket, még ha kevesebbet is kapok mennyiségben. Nem tudom kapható-e nálunk legalább ilyen minőségű francia.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.21. 13:56:22

A pontokat kicsit eltúlzottnak érzem. (Ezt már annyira le akartam írni egyszer.)

Ximenez 2010.01.21. 14:37:28

A Cora sajátmárkás kritikán aluli (a doux mindenképpen, de a brut sem nagy szám) az ugyanott forgalmazott belga Pominette viszont erős közepes félig-brut (az ára viszont kétszerese a sajátmárkásnak).

Ami a normandiai cidre-nél is jobb, az a breton cidre. Ami Franciaországon kívül is ismert az a Loic Raison (az i-n két ponttal) amiből a jó kommersz szintű változatoktól a szűretlen falusi cidre-eken át a prémium kategóriás Grand Cru-ig minden létezik. (A francia cidre ugyanúgy szénsavas mint a brit, pezsgősüvegben pezsgősdugóval szerelve árulják.) Csak nálunk nincs belőle, sajnos.

Kommerszben nagyon nívós még a normand Ecusson is, ők kint 6 kisüveges verzióban is árulják. Meg rengeteg helyi eredetvédett breton és normand almaborfőzde létezik, de azokhoz már végképp oda kell utazni...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.21. 14:51:28

@palack: Sajnos franciát még keveset kóstoltam, de az Auchan széles választékából találomra kiválasztott pár tétel tényleg nem volt pariban az angoloknál kaphatókkal, kocsmában nem nem sikerült széles cidre-kínáltatot felfedeznem - persze lehet, hogy léteznek prémium termékek.

Borszaküzletben viszont jártam becsülettel Párizsban is, és ott meg egyáltalán nem volt cider, valahogy az a kép alakult ki bennem, hogy a franciáknál ez egy lesajnáltabb cucc, inkább afféle üdítőitalként nézhetnek rá.

De Mistinguett/Kóstolómester/egyéb franciahonban jártas népek véleménye mérvadóbb lehetne az enyémnél...

Sanya23 2010.01.21. 15:18:43

hehe, anno mi Dundee-ban csoro egyetemistakent a Lidl-ben vettunk jofajta masfel literes muanyag palackos cider-t, asszem valami Excelsior-t vagy mit. 1,70 font korul volt az ara, jo 8 szazalek korul az alkoholtartalom, eszmeletlen savanyu, es valami borzaszto utoizu cucc volt. de utott, es olcso volt. azota nem szeretem a cider-t :)

Sanya23 2010.01.21. 15:27:53

vagy White Lightning? lehet inkabb ez volt a neve. keruljetek, borzalmas.

Moncsalaki 2010.01.21. 15:35:44

Itthon hol vesztek cidert?! Lehet kapni Coraban, Auchanban? Amikor volt alkalmam ezekbe az áruházakba járni, még nem volt.
Amit a G-Roby-ban kaptam, méreg drága volt és még nem is finom...
Imádom az alma és a körte verzióját, úgyhogy ha tuti beszerzési forrás tippet mondtok, olyat, ami nem csak autóval közelíthető meg, nagyon boldog leszek :-)

palack 2010.01.21. 15:45:16

@Moncsalaki: A poszt elején belinkelt első részben írtam beszerzési infót is. Az olvasók pedig a kommentekben adtak néhány tippet még.

FlybyWire 2010.01.21. 15:54:24

Na, végre, cideres cikk :)
Innen Írországból jó ezt olvasni.
Egyébként én a svéd Kopparberg-et szeretem, abból is a "csajos" forest fruit verziót. Az is klassz ám!
Bulmers meg tavaly hozta be a pear-t, azaz körtés verziót, szintén nagyon finom.

csillagkutya seven 2010.01.21. 15:56:51

az ikeában vettem körtéset és van almás is. nekem ízlett, assezm 390 volt.

FlybyWire 2010.01.21. 15:58:49

@csillagkutya seven: Kopparberget láttam ott anno, de csak alkoholmentes volt, és drágább is volt szerintem (450 körül??)
Nagymamámnak ízlett :D

csillagkutya seven 2010.01.21. 16:00:50

@FlybyWire: van most már alkoholos is,most vettem szombaton:) semmi design a dobozon, csak egy zöld körte.vagy alma.
4,5%-os alkohol tartalma volt.

FlybyWire 2010.01.21. 16:05:24

@csillagkutya seven: Örülök :) bár jelenleg nem érint, itt Írországban kb. 15 féle cidert tudok venni bárhol :D

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.01.21. 16:17:38

@Szomjas Gödény: "a franciáknál ez egy lesajnáltabb cucc, inkább afféle üdítőitalként nézhetnek rá"
Hát, az biztos, hogy nincs akkora respektje, mint a bornak...

A Cora saját márkásához nekem is volt szerencs izé alkalmam, tényleg nem nagyon kell erőltetni.

fikamatyi 2010.01.21. 16:25:43

Bulmers es Magners egykutya, a rohadt lealma szag mindegyikben ott van, mindegy hogy csapolt vagy dobozos, jeggel vagy jeg nelkul. A Kopparberg ihato, bar nekem edes.
Nem is nagyon eroltetem ezeket az italokat, ha bort innek, akkor bort veszek, ha sorre szomjazom, akkor sort.

336 2010.01.21. 16:30:03

Az Ikeában lehet kapni svéd Kopparberg-et, ami baromi édes és alkoholmentes. Franciát még nem kóstoltam, csak a Cora sajátját, de az se vitte a lécet. Nemúgy a spanyol cidra, amit kocsmákban is lehet kapni Vigo környékén az északi parton. Magyarországon elsősorban Zalában és Vasban van hagyománya, "meglepő" módon csider néven.

baliquez 2010.01.21. 16:53:27

Kettőfeles flakonos Strongbow a legdurvább anyag. Nem leszel tőle részeg csak hülye.

hartyi 2010.01.21. 17:05:19

Bulmers-t lehet kapni a madaras tesco-ban. Emlékeim szerint a fél literes 800 Ft körül volt.
Egyébként anno kinn a Magners-Bulmers fogyasztó angol kollégáim késhegyre menő vitát folytattak arról, hogy a két palackba vajon nem ugyanazt töltik-e. Szerintem mondjuk nem ugyanaz a kettő, bár kétségkívül nem sok különbség van közöttük. A Bulmers-t én kicsit talán jobban szerettem, mert nem tűnt annyira édesnek és az ára is lényegesen kedvezőbb volt.
Egyébként nyáron, jó sok jéggel, mindkettő nagyon kellemes ital.
Amúgy a bejegyzés jó, csak jó lenne kiegészíteni egyéb típusokkal. Például furcsállom, hogy kimaradt a Strongbow, ami mondjuk elé kommersz cucc, de nagyon népszerű. Vagy a Gaymer's, ami egy fokkal jobb.
ami viszont nagyon bejött annak a nevére már nem emlékszem... picsába: jellemzőebn skóciában forgalmazzák és abban különbözik a többi édes cider-től, hogy opálos színű és olyan, mintha rostos almalé lenne. Na az nagyon finom.
Az édesekből egyébként nagyon rossz berúgni. Három üveg után már úgy érzed, mintha egy nagy darab cukor lötyögne a hasadban. Pfúj.

Corazón de León 2010.01.21. 17:15:45

én a Strongbowra szavazok. érdemes kipróbálni...

loggoll 2010.01.21. 17:17:24

Az ikeás tényleg alkoholmentes, olyan is.

A Cora saját cidre-e nekem bejön. Bár a minőségérzetet nyilván emeli, hogy nincs olyan nagy kínálat.

Nekem a cidre/cider leginkább nyári délutánokhoz illik -- amikor az ember még nem kezd el borozni, csak tervezi, hogy aznap éppen mit fog inni.

reprocesszor 2010.01.21. 17:27:39

Újabb szavazat a Strongbowra! Jó anyag:-)...

csillagkutya seven 2010.01.21. 17:30:49

@loggoll: 3x is leírom, hogy az ikeában van alkoholos is és a neve nem kopparberg! nem annak az alkoholos változata, hanem egy teljesen más cucc!
hangsúlyozom még 1x: AZ IKEÁBAN VAN ALKOHOLOS, KÖRTE ÉS ALMA-ÁFONYA ízű! érthető így?

gaen 2010.01.21. 17:48:46

STRNGBOW FOREVER!!! pláne a 7,5-ös extra..

gaen 2010.01.21. 17:51:01

de mostanában találtam valami fekete dobozos cuccott, na az 8,5% , üt mint a big ben

G.Z. 2010.01.21. 18:04:22

A csapoltak sokkal jobbak. Kevesebb bennük a szulfit.

-rizs- 2010.01.21. 18:16:22

Ha jol tudom, a cider eredetileg maga az alma fajtaja. En is a Strongbow-t szeretem, az a cider-ek Soproni Aszok-ja :)

Valaki irta, hogy hulyeseg, mert, ha bort akar inni, bort iszik, ha sort akkor meg sort. Ezt annyival kiegeszitenem, hogy amikor meg cidert akarok, akkor azt. En altalaban foci utan szoktam, mert a sort nem szeretem, az ale meg nem valo foci utanra szerintem.

-rizs- 2010.01.21. 18:18:28

Az, hogy a borokhoz akarod sorolni, egyebkent erdekes. Szerintem nem a keszites modja szamit, hanem a vegeredmeny, ami egy sor erossegu, szensavas ital, almabol. En az almasorre szavazok :)

-rizs- 2010.01.21. 18:21:07

Na es meg: szerintem a Bulmers, a Magners es a Gaymers jeggel tokeletes, a Strongbow meg jeg nelkul, de jol lehutve.

dalton1 2010.01.21. 18:29:00

-rizs-

Én úgy tudom ami gyümölcsből készül azt hívjuk bornak...van szénsavas szőlőbor is...

részleges részeges · http://reszlegesreszeges.blogspot.com/ 2010.01.21. 18:31:18

életemben először én franciát ittam, még jóval fiatalabb koromban, a borkedvelés előtt, Mont-Saint-Michel-ben - akkor még azt sem tudtam mi az, de épp ezért kiváncsi voltam rá

úh azóta is nekem az a cidre - emiatt az angolok nemigen jönnek be (a Kopparbergs sem)

az én ízlésemnek még a Cora sajátmárkája is jobban tetszik, mint a Strongbow vagy a Westons

vmelyik hazai skót kocsmában végigpróbáltam az összes fellelhetőt, de azok sem fogtak meg

most adok azért nekik mégegy esélyt, ui. nemrég a Tesco-ban vettem meg mindenfélét, ami csak volt + hozzákóstoljuk a Cora sajátjét és a Pominette-et, aztán majd meglátjuk, milyennek jön el az igazság fényes pillanata... :-)

...egyébként pedig nagyon jó lenne, ha szegény nyírségi gazdág, akik nem tudják eladni sehol az almáikat, csinálnának ilyesmit idehaza is
én biztosan vevő lennék rá, de sztem sokan követnének, ha megismernék

bár az igaz, hogy előbb ki kéne találni, hogy is hívják magyarul :-)

gezabá (törölt) 2010.01.21. 18:39:01

cidert akarok! cidert akarok! cidert akarok!
akár az egész szabolcsi almatermést fel lehetne dolgozni nekije (írták valahol egy cikkben régebben)... régebben volt almabor egyébként itt is, fehér, azaz átlátszó sörös típusú üvegben. de akkor még kicsi voltam, és nem ittam. mostanság valami import dobozossal találkozom néha. nem az igazi. (valami old english cider van ráírva?) asszem, most pironkodom.

Winston Smith 2010.01.21. 19:04:15

Érdekes módon nekem a francia jön be jobban, mint a brit.

Fro-ban még a Tesco gazdaságos kategória (pezsgősdugó helyett söröskupakkal) is egész jó volt, a márkásabbak meg kifejezetten ízlettek. Igaz nyár volt és dögmeleg.

Ehhez képest próbálgattam az angol verziót itthon is és Londonban is, de valahogy nem fogott meg. Az Ikeásra ugyanez igaz.

ganjagym 2010.01.21. 19:04:31

En asszem kb husz eve kezdtem a karrierem a Durbincs sogorral, a hanyinger fog el, ha ra gondolok. Azota viszont kivalobbnal kivalobb cider/cidre/cidra-kat ittam. Izraelben is van OutCider neven, turheto.

Winston Smith 2010.01.21. 19:07:34

@gezabá: "régebben volt almabor egyébként itt is, fehér, azaz átlátszó sörös típusú üvegben. de akkor még kicsi voltam, és nem ittam"

Durbincs sógor?

Én sem ittam, állítólag elég tré pia volt.

ganjagym 2010.01.21. 19:09:04

Hogy a Szatmarban, Szabolcsban mert nem keszitik, nem tudom. Kivalo alapanyag, az lenne boven. Meg fogyaszto is. Hmmm, otthon jarok, asszem elkezdek szervezkedni valamit ezugyben. Koszi a tippet.

ganjagym 2010.01.21. 19:20:14

A 'scrumpy' az meg valami szajreszerut/lopott arut jelentett eredetileg a cornish (del-nyugat angliai kelta nyelv, mara gyakorlatilag kihalt) nyelvben. Hogy ebbol mi modon jon az almasor/bor ottani elnevezese, az szamomra rejtely. Cornwall szegeny regio volt, banyaszaton kivul nem volt semmi, - off (pl a Deadwood-ban a kivandorolt cornish banyaszok) on - alma az viszont boven. Fut 'Scrumpy Jack' neven is cider (szerintem nem cornwall-i cucc).

A nick már létezik 2010.01.21. 19:41:33

Csak szólnék, hogy a központozási jeleket nem sorminta helyett találták ki, mondattani szerepük van.

Meg legalább egyszer el kéne olvasni a cikket, mielőtt kirakod a netre.

Ximenez 2010.01.21. 20:04:36

@ganjagym: nagyon helyes, magyar ember magyar cidert/cidret/csidert igyon, részemről fogyasztónak jelentkezem ha kihozzák a piacra (marketing kérdése az egész mint ahogy a pálinkánál is az volt, kérdés lát-e ebben valaki annyi fantáziát)

palack 2010.01.21. 20:18:16

@A nick már létezik: Remélem, tudod, hogy az ilyen bután nyelvészkedni próbáló hozzászólás meg nem más, mint az olyan szellemi impotensek önkielégítése, mint te vagy. Egyébként egészségedre.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.21. 20:45:24

@Winston Smith: @részleges részeges:

Be kell valljam, mi mindig almabornak hívtuk a haverokkal magyarul.

A Durbints sógor ugrik be nekem is a hazai piacról, úgy emlékszem szerettük valamikor régen, dehát akkor még keményen töményeztünk, ma már pedig csak rendszeresen :)

A sör meg valahogy mindig sz*r volt itthon, nyomába sem ért a cseh, a szlovák, vagy az orosz söröknek. Vagy akár az angolnak.

muskotály küvé 2010.01.21. 22:35:20

Asszem ilyen Magnerset vettem két éve Angliában, jobb volt, mint bármelyik sör.

Kóstolómester (törölt) 2010.01.22. 06:28:17

@palack: "Remélem, tudod, hogy az ilyen bután nyelvészkedni próbáló hozzászólás meg nem más, mint az olyan szellemi impotensek önkielégítése, mint te vagy. Egyébként egészségedre."

Kiegyensúlyozottabban is vállalhatnád a harcot palack, nincs szükség ilyen keménykedésre.
Amúgy a szájder közönséged felhasználói (magyarul "nick") egy régi gengszter pornó főszereplői is lehetnének. Kitartás palack mert a végén kicsinálnak...hahaha

Főleg a hetes számú csillagkutyával vigyázz, mert a nyolcas lehet hogy nem lesz ilyen elnéző!
Fikamatyi rádveri a taknyot, marihuána edző pedig megmutatja hogy nem csak a szájdertől lehet elszállni!

Haha...A Gálvölgyi showba mehetnétek mind vazzeg!

t f 1 (törölt) 2010.01.22. 07:57:23

@gezabá: Igen, a 80-as években volt egy Csaplárosné néven elhíresült folyadék, erre gondolsz? Emlékeim szerint irtózatosan pocsék volt
Meg talán, ha negyede volt almából, a többi cukrosvíz...

gezabá (törölt) 2010.01.22. 13:46:43

nem tudom régen volt, név nem ugrik be. mintha szimplán almabornak lett volna titulálva, és a 70-es évek. a 80-asba már lehet, nagy rajongója lettem volna :) (már ha almából készül, persze).

jardel 2010.01.25. 18:41:50

Remek kis poszt volt:-) hol lehet kapni ezeket itthon?
A kalandozás következő állomásának (ha jól láttam erről eddig még nem volt szó?) mindenképpen ajánlanám Normandiát (a cider igazi hazája), Bretagne-t, esetleg egy spanyol és skandináv kitérővel. Karakterében is más jellegűek a francia alma/körte borok - de tényleg jó lenne egy szabolcsi szénsavas almabor is.

ekat 2010.01.25. 22:49:55

Részemről is a Strongbow... pont tegnap ittam..-) Valahogy se nem fanyar (pedig száraznak van titulálva), se nem édes, egyszerűen pont jó.
Francia cidre-ügyben meg a Lidl-en, Cora-n kívül kisüvegeseket, szárazat és édeset is a Bp.VI. Szondi utcai La Galette palcsintázóban árultak a francia tulajok, de már vagy 1-2 éve jártam ott.

ekat 2010.01.26. 20:44:37

Jut eszembe, a Kopparberg-ből is kapható (volt?) itthon alkoholos, alma és körte, de csak vendéglátóipari egységekben. A Coca-Cola forgalmazza (-ta?) kísérletképpen. Ezt csak azért tudom ilyen jól, mert miután augusztusban véletlen találkoztam vele a nyíregyházi Vigadóban vagy miben, megkérdeztem a Coca-Cola-t. Hosszú listát küldött a helyekkel, ahol kapható (volt?)..:-)

részleges részeges · http://reszlegesreszeges.blogspot.com/ 2010.01.26. 23:27:56

@ganjagym: akkor erről sztem beszéljünk magánban, ha Te is hasonlóan gondolod ;-)

részleges részeges · http://reszlegesreszeges.blogspot.com/ 2010.01.26. 23:37:10

@jardel: ld. fentebb: Tesco, Cora most hétvégén is, Auchan nem tudom, de korábban tuti, plusz Ikea - ez elég sok :-)

Nyersike 2010.01.27. 08:33:42

@FlybyWire: Itthon az írországi Bulmerst, ahogy a cikk is nagyon helyesen írta, Magners néven kapható...

Palchy 2010.01.28. 12:53:22

Sosem volt még szerencsém az alma, szilva vagy rizsborokhoz, de eljön az idő, amikor bosszút állok és mindent lekóstolok:D

Cake- · http://cakeminusz.blog.hu 2010.01.30. 19:45:05

Amikor Angliában jártam, háromfélét kóstoltam, Woodpeckert, Strongbow-t és Olde English-t, az utóbbi jött be.

Anyád! Füred!!! 2010.02.03. 14:58:41

csakis a bulmers/magners.... az viszont bármilyen mennyiségben, eszméletlen jó ital szerintem!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.29. 19:38:14

woodpecker máltán is van, (angol gyarmat ugye), nagyon hülye sárgás, mountain dew-szerű színe van, de kellemesen édes.
a druid is jóféle, friss almás ízű.
igyatok perry-t, vagy poiré-t is.

Goldmann&Sachs 2010.09.16. 20:05:49

Otthon a Tescoban megtaláljátok a Bulmers sárga-fekete címkés változatát, de az nem ugyanolyan ízű, mint az itteni, ír Bulmers. A Magners sem teljesen fedi, hiába csak a név más, elméletileg. Én csak Bulmerst iszok, amióta Dublinban élek, az összes sör felejtős lett. Viszont, ha valaki a legjobb cidert keresi, az szerezzen be Gwynt y Ddraig palackjaiból egyet!

kyozai 2012.05.04. 21:38:57

77-ben születtem, 94-96-ig amire emlékszem
a "Tüzes", a "Csaplárosné" ... a legolcsóbb borok voltak ezek literes üvegben, imádtam őket. Volt még egy harmadik: Sobri Jóska néven, ha jól emlékszem ez borzasztóan rossz volt ..., de azért megittuk ha nem volt más ! :D
süti beállítások módosítása