Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mindenki örömére

Válibor és Janus Borház kóstolón jártam

2010.02.01. 06:00 - vörös és fehér

Egy igazán barátságos borkóstolóra invitáltak a minap, ahol Váli Péter és a Janus Borház mutatták be boraikat. Gondolom a Váli borok felfedezésének örömére írt bejegyzéseimnek köszönhettem a meghívást, éltem vele, örömmel mentem. Az öröm amúgy visszatérő eleme volt a kóstolónak, Péter „Saját örömömre” ars poeticájára rímel a Janus borosok Öröm bora is, ez utóbbiról később külön is megemlékezek.

A kóstoló elején fehérborokat ittunk, ezeket értelemszerűen a badacsonyi gazda hozta. Bemelegíteni egy 2008-as budai zöldből készült fröccsel melegítettünk, kellemes, üde volt, akár havas estén is jól eshet. A fajtát elsősorban a kéknyelű porzójaként tartja Péter is, de a 2007-es, fahordós érlelésű tétel bizonyította, hogy kellemes bort is lehet belőle készíteni. A visszafogott hozam ellenére üde, élénk savakkal bírt ez a bor, illata markánsan zöld volt – amolyan férfias bor készült. Ha pontoznám, akkor négy pontra adnám, de mivel inkább beszélgettem, ezért a pontozástól most eltekintek. Hordóban erjedt és érett a 2008-as szürkebarát is. Péter a szőlőt 1-2 napig héjon áztatja, folyamatosan csömöszöl (ahogy arrafelé mondják: gyömöszöl), ennek ellenére ez a bor nem lett nagy testű, sőt. A 4 hónapos ászokhordós érlelést érezni lehetett rajta. A tervekben az áztatási idő megnövelése szerepel, az ideális szürkebarát Péter szerint hagymahéjas-rózsaszínes, majd meglátjuk, én egy ilyen borral már találkoztam, nem szerettem.

A kisebbik gyereket Lucának hívják, így van Luca bora is a kínálatban, muscat ottonel és budai zöld alkotják, ha jól rémlik, 70%-30% a két fajta aránya. Nem tudom, hogy a blogok hatására-e, de itt fontosnak tartotta megemlíteni Péter, hogy noha magát kézműves borásznak tartja, a muscathoz bizony francia fajélesztőt használ. Én ezt biztos nem szagoltam volna ki a pohárból, a markáns ásványosságot viszont igen, a muskotályos ízek mögül ez szépen jött, ahogy a kortyban is volt egy diszkrét sós vonulat. No meg a budai zöld savai, az én ízlésemnek kicsit sok is belőlük. A 2007-es kéknyelű nálam nem közelítette meg nyolcas párját, bár annál markánsabban volt jelen a sós mineralitás ebben, ennek ellenére amazt színesebbnek, gazdagabbnak gondoltam, gondolom. A 2008-as kéknyelűről és olaszrizlingről már elmondtam, amit akartam, újat nem tudnék hozzátenni a leírásaimhoz, talán annyit, hogy a múltkori 5-6 pontos határról az olasz most egyértelműen felfelé billent. Bennfentes információként kiszivárogtatom: az MTA bora versenyben az olaszrizling lett a középkategória nyertese, gratulálunk.

Mire elfogytak a fehér borok, addigra a tepertőkrémet is eleszegettük Albert gazdával, így a rozét már teli hassal vártuk. Ezzel a borral kezdtük ugyanis a Janus borház kóstolóját. A borászatot két család alapította, Pécsi-Szabó Miklós és Szél Géza gyerekkori jó barátok, utóbbi fél hektáron szőlészkedett-borászkodott már a Tenkes nyergében, a Sóta dűlőben, előbbi pedig betársult, és ma 12 hektáron gazdálkodnak közösen. A családokat Miklós fia, Pécsi-Szabó Dénes, és Szél Géza képviselte a kóstolón. Mindketten hangsúlyozták, hogy Villány jól iható, könnyedebb arcát szeretnék megmutatni a boraikban, ráadásul a megszokott árszínvonal alatt maradva. De vissza a rozéhoz! Itt viszont pont nem a könnyedség az elsődleges cél, bár a piaci elvárás miatt lassan mégis stílust váltanak, a rozéból végeredményben cash-flowt kell csinálni. A 2009-es tétel még azért inkább a súlyosabb rozék közé tartozik (a 2008-asról itt olvashatnak), kicsit tanninos, téli estére is be lehet hűteni. Az oportót (azaz portugiesert) komolyan veszik Janusék, olyannyira, hogy a 2009-es még nincs is forgalomban, így mi is a 2008-ast kóstoltuk. A kort nem érezni rajta, még mindig a gyümölcsös illatok uralkodnak, talán egy kis sav még lendületet adhatna a kortynak. De jó ivású, szép bor volt (a 2007-esről itt írtunk). Ezután pinot noir-okat kóstoltunk, hármat is, meglepő módon kettőt Badacsonyból. Váli Péter talált egy régebbi ültetvényt, 2006-ban arról szüretelt, töppedt szemeket is. Érett, szép pinot került a poharamba, érdemes a fajtával foglalkozni, gondoltam, és ezt gondolja Péter is, ezért friss telepítésű ültetvényéről is hozott egy tételt. A 2008-as szűztermés könnyed, már-már silleresen az. Illata meggyes pite: a gyümölcs mellett fahéjas fűszeresség, csipetnyi borssal megbolondítva. A 2007-es Janus pinot leginkább egy villányi bor, kicsit nehézkes, kicsit aszalt paradicsomos, sok hordófűszerrel megtámogatva, a korty viszont lendületes, kerek. Mindent összevetve én kevésbé szerettem, mint palack anno.

A 2008-as cabernet franc kicsit kilógott a sorból, lefelé, itt a lustaság eluralkodott a boron. Testes, alkoholos, lomha bor, de lehet, hogy a friss palackozást próbálja csak épp kipihenni a tétel. A rendkívül szimpatikus nevű 2007-es Bordó 70%-ban cabernet sauvignont, 15-15%-ban pedig merlot-t és cabernet franc-t tartalmazó házasítás, nálam a sor egyik legjobb bora lett. meleg, bogyósgyümölcsös illatával, amit a hordó fűszerei egészítettek ki. Lendületes, tartalmas, mégis könnyed bor. Ennél is jobban tetszett a 2007-es Örömbor (mondtam, hogy az öröm visszatérő motívum volt azt est során). Ebben csak cabernet franc és merlot van, és rengeteg gyümölcs. A bogyósokon túl borsot szagoltam még ki belőle nagyobb mennyiségben. Szépen belesimult tanninok, jó szerkezet, lendület jellemzi, ritkán találni ilyen könnyed zászlósbort a villányi borvidéken. Külön dicséretes, hogy az évjárat ellenére 13,5%-os alkohollal sikerült kihozni ezt a bort, ha jól emlékszem, 3200 forintos pinceáron.

Címkék: 2006 olaszrizling merlot kéknyelű muscat ottonel pinot noir cabernet franc cabernet sauvignon rozé házasítás szürkebarát 2007 2008 budai zöld janus borház váli

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr991717902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.02.01. 09:00:42

Általában jó véleménnyel vagy a borokról, ami akkor átlagban 4-5-6 esetenként több pontot jelent? Mert ha igen akkor a 3000 forint körüli illetve az alatti ár tényleg vonzó lehet, főleg a többi villányival mondjuk 1 polcon.

enting85 2010.02.01. 10:13:52

Jó, hogy írtál a Janus Borházról, igazán figyelemre méltóak a boraik, szerintem. A sárgamuskotályuk a kedvencem, ritkán kóstolhat az ember olyan érdekes bort, egészen eklektikus, és nagyon furcsa, de zseniális (ha máshogy nem is, magunkban sikítozunk tőle, tényleg). És igen, végre szelíd, könnyed borok villányból.

Félédes Zweigelt 2010.02.01. 10:23:54

Az Örömbor nagyon ott van. Nekem is nagyon tetszik, hogy nem a nagy bor = nagy alkohol irányba keresgél, bár könnyednek azért nem mondanám, inkább olyan, mint egy tartalmas és komplex, de jó ivású jobbparti bordói. Nálam sima 6<7 pont.

vörös és fehér 2010.02.01. 11:26:17

@fiatalborivo: igen, 4 pont alá nem ment egyik bor sem, hat körül végzett a váli olasz, kéknyelű és a janus örömbor, a bordót 5-6 közé tenném. és általában ezek a borok megérdemlik a best-buy minősítést

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.02.01. 11:39:39

Nekem a Bordó volt 5 pontos, az Örömbor meg 5+ pontos, de tavaly augusztusban, vagyis mostanra már azért szebbek lehetnek, akkor még kis kócosság, nyersesség borzolta az amúgy érett, gyümölcsös, gazdag alapanyagot...

lackó 2010.02.01. 12:41:59

OFF!!!

Egri Borvidékért Alapítványtól van itt valaki, ismeri őket valaki? Egyáltalán: egri borász, marketinges, vagy bárki???

Fontos és sürgős!!!

fresita 2010.02.01. 12:56:20

OFF

bocsánat, de próbálom felvenni a kapcsolatot valamiképp a blogszerzővel, és mélen nem kaptam választ. fontos lenne...
(adataim a háttérben)
előre is köszönöm:
kz

vinos 2010.02.01. 13:33:30

@vörös és fehér: Biztos, hogy a Váli örül az MTA borverseny eredmény kiszivárogtatásának?

vörös és fehér 2010.02.01. 13:42:38

@vinos: hát, hallotta, mikor kiszivárogtatták, a kóstolón örült neki

Hullafotós 2010.02.02. 15:50:48

@vörös és fehér: Örültünk a részvételeteknek, talán a nem túl távolni jövőben Váli úr a borai mellett megmutatja főzőtudományát is. :-))
süti beállítások módosítása