Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A legkevésbé ismert nagybor a világon III.

2010.02.23. 07:30 - alföldi merlot

Csak emlékeztetőül: Neil Martin, a Wine Advocate egyik szerzője február 17-én egy szokatlanul terjedelmes írást jelentetett meg Tokajról. Az áttekintés egyrészt Tokaj történetét, földrajzi adottságait, és a főbb szőlőfajtákat, illetve bortípusokat ismerteti sűrűn hivatkozva Hugh Johnson személyes tapasztalataira, másrészt példátlan mennyiségű kóstolási jegyzetet tartalmaz döntően a Decanter és a Tokaj Reneszánsz által szervezett londoni bemutató anyagára alapozva. A hat fejezetre tagolt poszt terjedelme közel 50 ezer karakter. Neil Martin összesen 63 tokaji bort értékel, akad köztük 100 pontos esszencia, 97 pontos aszú és 93 pontos furmint. A továbbiakban néhány általam érdekesebbnek vélt értékelés és kóstolási jegyzet nagyvonalú fordítása következik. [Az előző két fejezet itt és itt olvasható.]

2007 Béres Tokaji Furmint Lőcse (száraz) 93 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. Tölgyhordóban erjedt és érlelődött 8 hónapon át. Az élénk illatban őszibarack és narancsvirág, csipetnyi sárgabarack és egy egészen halvány mézes jegy. Nagyon jól definiált. Közepes test, jó savak, kitűnő egyensúly. A korty közepe nagyon komplex aszalt sárgabarackkal, fűszerességgel, birsalmával, narancslekvárral. És van benne valami olyan tapintási érzet, amit csak a szecsuáni borshoz tudok hasonlítani. Ez a furmint teljességgel ellenállhatatlan: a korty vége kész tűzijáték. Csodálatos.

2005 Béres Tokaji Aszú 5 Puttonyos 92 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. Az illat könnyed és vonzó, akácmézes, fehérvirágos, sárgadinnyés, narancshéj reszelékes jegyekkel. Jól definiált. A korty remek egyensúlyt mutat, finom savak, nagyon harmonikus, telt, kifogástalanul tiszta és fókuszált. Ízében créme caramel, narancslekvár, citrom és sárgabarack. A zárlat is kiegyensúlyozott. Kitűnő.

2008 Gróf Degenfeld Tokaji Furmint (száraz) 91 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. 100 százalék furmint, nem tölgyhordóban erjedt. Nagyon vonzó, erőteljes, virágos illat,  narancsvirág és őszibarack beütéssel, lehelletnyi cukrászsüteménnyel. Közepes test, megnyerően tiszta, aszalt gyümölcsökkel, sárgabarackkal, narancsvirággal, némi citromfűvel és remek, fókuszált lecsengéssel. Nagyszerű bor.

2008 Gróf Degenfeld Muscat Lunel (félszáraz) 89 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. Nagyon tiszta, friss muskotály illat, ami szinte kitisztítja az érzékszerveket. Közepes test, egészen kiváló savak, vonzó citrusos élénkség, narancshéjra, sárgabarackra és lime-ra emlékeztető jegyekkel. Játékos befejezés, szinte beszáguldja a szájat, nem komplex, de jól elkészített és rendkívül üdítő.
 
2008 Domaine Királyudvar Tokaji Domaine Sec 85 pont
A Richards Walfordnál kóstoltam Londonban. Zárt illat, nem sokat lehet előcsalogatni belőle. Kóstolva könnyű, jó egyensúllyal, a korty eleje semleges, rózsaszín grépfruttal és zöldalmával. Elég savas, a lecsengés kissé éles. Mintha nem akarná megmutatni magát.

2008 Domaine Királyudvar Tokaji Cuvée Ilona Noble Late Harvest 92 pont
A Richards Walfordnál kóstoltam Londonban. Pazar illat tiszta mézzel, fehér virágokkal, aszalt sárgabarackkal és őszibarackkal. Nagyon jól definiált és élénk. A korty vastag, nagyon jó egyensúllyal, minerális, nagyon tiszta botritisszel. A befejezés légies és elegáns. Szuper.

2002 Domaine Királyudvar Tokaji Aszú 6 Puttonyos 92 pont
A Richards Walfordnál kóstoltam Londonban. Finoman petrolos illat; mandarinos, gyömbéres és fűszeres árnyalatokkal, jól definiált. A korty eleje mézes, nagyon finom, a más boroknál megszokott savakkal, légies és visszafogott, nem egy nagy, csupa erő tokaji, ami az egész szájat belakkozza, ezért talán könnyebb ételpárosítást találni hozzá, mint más aszúkhoz. A hosszú lecsengés viszont csodálatosan mézes, aszalt sárgabarackkal és mandarinnal. Remekül elkészített.

2008 Patricius Tokaji Furmint (száraz) 87 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. Illatban kissé jellegtelen, csipetnyi grépfrut, egy kis méhviasz, de nagyobb élénkséget és tisztaságot várnék. Kóstolva jobb, jó egyensúllyal és súllyal, mézes árnyalattal, kevés sárgabarackkal és narancslekvárral. A vége felé megvastagodik a textúra. Bárcsak az illat kissé karakteresebb lenne, mert a korty igazán remek!

2000 Patricius Tokaji Bendecz Aszú 5 Puttonyos 93 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. Érett, narancslekvárt idéző illat, szárított narancshéjjal, mangóval és birssel. A korty remek egyensúlyt mutat, vibráló savakkal, finom narancslekvárral, narancshéjjal és sárgabarackkal. Nagyon harmonikus és fókuszált. A befejezés friss, vibráló és elegáns. Bámulatos.

2006 Pendits Tokaji Furmint (száraz) 90 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. Nagyon intenzív illat: szárított méz, narancslekvár, narancs-reszelék, körtehéj és érintésnyi birs. A korty remek egyensúlyt mutat, az eleje fűszeres, citromfüves, aztán a közepe olyan száraz, hogy vigyázzba állsz tőle. Kompromisszumot nem ismerően száraz furmint, ami tiszteletet parancsol.

2007 Chateau Pajzos Furmint Reserve (száraz) 92 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. Pompásan érett illat, kandírozott narancshéjjal, körtével és marcipánnal, szinte kiugrik a pohárból. Kóstolva csodálatos egyensúly és intenzitás, ízében kandírozott narancshéj, sárgabarack, érintésnyi mandula és mogyoró. Összetett és izgalmas, különösen a remekül deginiált, feminin lecsengés.

2007 Royal Tokaji Áts Cuvée Késői szüret 91 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. 70 százalék furmint, 15 százalék hárslevelű, 15 százalék sárgamuskotály, 135g maradékcukor. Az Áts Cuvée (nevét a borászról, Áts Károlyról kapta) szép, mézes illatát créme caramel egészíti ki, csodálatosan definiált és finommívű. A korty eleje kissé vastag, mézesen gyümölcsös narancs reszelékkel és sárgabarackkal. A korty vége simogató és telt, ugyanakkor nagyon kifinomult. Őszibarackos lecsengés. Kitűnő.

2005 Royal Tokaji Tokaji Aszú Blue Label 5 Puttonyos 93 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. (N.B. ezt a bort “Red Label”-ként forgalmazzák az Egyesült Államokban.) Az illat zártabb, mint amire számítottam, narancslekváros jegyek, birs jus és jelzésnyi sárgabarack. Nagyon jól definiált, a háttérben csipetnyi fűszeresség. Kóstolva közepes test, a korty eleje vastag, rögtön jelentkezik egy citromfüves, pikáns jegy, a korty közepe nagyon egyben van, csípősen élénk ízében narancskarika, mandarin, birs és narancslekvár, a korty vége felé lineárisabbá válik. A lecsengés azonban nagyon hosszú és egyfajta nyugalom hatja át. Szuper.

1999 Royal Tokaji Tokaji Aszú Mézes Mály 6 Puttonyos 97 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. Mindössze 3.875 félliteres palack készült belőle. 235g maradékcukor és 12.9g sav. Tiszta, mély aranyszín. Az intenzív illatban mézes, narancslekváros, birses jegyek, amihez száraz szalma és csipetnyi szerecsendió társul. Csodálatosan definiált, habár eltart néhány percig, amíg kirúgja magát. Kóstolva szép egyensúlyt mutat, a korty feminin, tökéletesen harmonikus finom, narancsreszelékes, sárgabarackos és citromfüves jegyek váltakoznak a mézédes gyümölcsösséggel. Viszkózus textúra, illesztési hézag-mentesen halad a zárlat felé. Fantasztikus tokaji az egyik legnagyszerűbb dűlőből.

Címkék: szemleszerű tokaj furmint gróf degenfeld béres királyudvar robert parker patricius royal tokaji aszú hugh johnson pendits wine advocate neil martin chateau pajzos

95 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr941782860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.23. 07:51:07

"2008 Gróf Degenfeld Tokaji Furmint (száraz) 91 pont
A Decanter tokaji bemutatóján kóstoltam. 100 százalék furmint, nem tölgyhordóban erjedt. Nagyon vonzó, erőteljes, virágos illat, narancsvirág és őszibarack beütéssel, lehelletnyi cukrászsüteménnyel. Közepes test, megnyerően tiszta, aszalt gyümölcsökkel, sárgabarackkal, narancsvirággal, némi citromfűvel és remek, fókuszált lecsengéssel. Nagyszerű bor."

Ezzel egyetértek...leírás, pontszám, minden.
Az irányvonal is tetszik. Több ilyesfajta bor kellene magasabb pontszámmal. Ez a jövő az én ízlésemnek.
A hordózást sok esetben el kellene hagyni.

borkősav 2010.02.23. 08:09:04

@Kóstolómester: te nem valami hiperben vagy eladó??

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 08:23:18

@Kóstolómester: A pékeknek meg a kemencézést, a böllérnek a késezést, a suszternek meg a sámfázást kellene elhagynia.

Ez a tétel egy olcsó, gyors cashflow tétele a pincészetnek. Hívhatjuk belépőbornak, vagy a hétköznapok egyszerű borának. Én nagyon bízom abban, hogy a Degenfeld birtoknál ambiciózusabbak annál, hogy itt megálljanak :)

Kóstolómester (törölt) 2010.02.23. 08:33:26

@BZoltan: "Ez a tétel egy olcsó, gyors cashflow tétele a pincészetnek. Hívhatjuk belépőbornak, vagy a hétköznapok egyszerű borának. Én nagyon bízom abban, hogy a Degenfeld birtoknál ambiciózusabbak annál, hogy itt megálljanak"

Az ám Zoli, a Degenfeld azonban tud valamit amit sok más száraz tokaji nem hogy IHATÓ.
Sok külföldinek az tűnik fel először hogy a legtöbb száraz Tokaji nem iható....
...hanem csak kortyolgatható.
Túl nehezek, olajosak, alkoholosak, sok az ásványiasság és a fa.
Nélkülözik a virágosságot, frissességet.
Én nagyon vevő lennék egy egy csúcs Degenfeldre a könnyű stílusban!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 08:51:23

@Kóstolómester: Már megint könnyedén kiprojektálod a saját egyéni ízlésedet a piac egészére.

Én például igen nagy örömmel iszom (nem kortyolgatom) az olajos, ásványos, koncentrált tokajiakat.

Ráadásul ismét összemosod a koncentráltságot a frissesség, virágosság hiányával. Még egy 5 puttonyos aszú is tud virágos, friss lenni. Ez nem stílus kérdése.

A könnyed, karcsú iskola képviselő között is van amelyikből hiányzik a frissesség, virágosság és a testesebb, ásványosabb, magasabb extrakttartalmú borokban is sok van amelyik friss és illatos.

De mondom a lényeg az az, hogy ne gondold, hogy a te ízlésed az egész Tokajra nézve vezérlő elv. Ugyanis nem az.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 09:00:55

ez a cikk egy vicc, arról szól hogy látja egy tokajszűz ma Hegyalját...
egy olyan cikk, amiben nagy nyílvánosságot kap Tokaj, de butaságokat tartalmaz, az hasznos???

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 09:01:43

@Kóstolómester: csúcsdegenfeld=oximoron...
szerintük ez a csúcs...

Kóstolómester (törölt) 2010.02.23. 09:12:33

@BZoltan: "Már megint könnyedén kiprojektálod a saját egyéni ízlésedet a piac egészére.

Én például igen nagy örömmel iszom (nem kortyolgatom) az olajos, ásványos, koncentrált tokajiakat."

Sok olyan ember kellene mint te. Engem zavar a 7 ezer forint meg a sok fehér színű száraz vörösbor Hegyalján.
A Degenfeld különben 2000 forint alatt ELFOGY.
Meghökkentően fejen találták eddig a szöget.
Különben a könnyítés elkerülhetetlen a siker szempontjából Hegyalján.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 09:14:36

@Kóstolómester: a könnyítés dologgal abszolút egyetértek, a Degenfeld meg hogy "elfogy", az semmit nem jelent a minőség szempontjából...

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.23. 10:35:41

A sec, a Patricius furmányos és az Áts cuvée leírása is egészen korrekt, jól bemutatja a lényeget, és a pontszámok is igazán szépek.

Shyr Kahn 2010.02.23. 10:55:01

Nos igen. BZoltan nincs egyedül a piacon, mivel én is szeretem a "az olajos, ásványos, koncentrált tokajiakat". :) Sőt vagyok olyan optimista, hogy feltételezem nem csak néhány ember szereti az ilyen borokat. A hordózást sok esetben nem elhagyni kell, hanem egyszerűen moderáltabbá tenni azok számára, akik ezt nem igen szeretik... Sőt! Mondok mást és jobbat. A piac elég sokszínű hála Istennek, ezért azoknak akik nem igen szeretik a hordósságot, meg vagyon a lehetőségük olyan bor vásárlására, ami nincs hordózva. Egyszerű, mint a pofon.

És hogy melyik a helyes irány? Ez is nézőpont kérdése, amit a piac "el is dönt". Amit többen vesznek (Dankó Pista és tsi) az úgyis nagyobb mennyiségben készül. Ez sajnos így van és így volt, talán így is marad, de ez már egy másik témakör... mint az ízlés változása is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 11:14:24

@Kóstolómester: Ha téged zavar az ár akkor egyrészt azt kritizáld ne a technológiát másrészt vegyél olcsóbb bort. Alacsonyabb kategóriában is vannak jó tokajiak.

Elfogyni meg sok vacak lőré elfogy. Ez had ne legyen már elsődleges szempont.

alföldimerlot 2010.02.23. 11:17:16

@ringsider: Rendkívül elszomorítónak tartom ezt a hozzászólást.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.23. 11:22:51

@ringsider: Miért vicc? Milyen butaságokat tartalmaz?

Csak megjegyzem, hogy ha valaki jól kóstol (a szerzőt nem ismerem természetesen), nagy nemzetközi tapasztalata van és Tokaj-szűz, ahogy írod, akkor fog tudni adni egy objektív képet a tokaji borok állapotáról, természetesen nemzetközi összehasonlításban. Ez mindenképpen előrébb mutat, mint annak a véleménye, aki 30 éve tokajit iszik, együltő helyébe. Én ezért látom pozitívnak a dolgot.

Nem lehet nem előre látni, hogy ezeknek a cikkeknek lesz hozadéka, egy csomó embernek, importőrnek fogja felkelteni az érdeklődését. Szerintem max. 1 év választ el bennünket attól, hogy a UK piacnak tömeges száraz furmint igénye keletkezzen.

...ezen fanyalogni, szerintem tipikusan magyar.

regression 2010.02.23. 11:35:28

@akov: Tipikusan magyar dolog egyedül az, hogy minden általános emberi hibát tipikusan magyarnak nevezünk. Épp olyan emberek vagyunk mint bárki más. Nőjünk már fel.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.23. 11:37:56

@BZoltan: "Ha téged zavar az ár akkor egyrészt azt kritizáld ne a technológiát másrészt vegyél olcsóbb bort. Alacsonyabb kategóriában is vannak jó tokajiak."

Félreértés ne essék, engem nem zavar a 7 ezer forint (A legtöbb bor amit vásárolok ennél jóval többe kerül.) egy száraz Tokajiért.
Engem az zavar ha nem éri meg az árát.

Szerinted a tokaji száraz nehézfiúk többsége jó vétel?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 11:38:19

@akov: Én azért egy kicsit mindig mosolygok azon, hogy mennyire elérzékenyülnek sokan és remegő térddel olajat eresztünk ha egy külföldi (főleg ha amerikás vagy brit) pozitívat nyilatkozik magyar borokról.
Egy kicsit cikinek érzem, hogy véresre tapsikoljuk a kezeinket minden elismerő félmondatra.

Jók ezek a hírek, de mérvadónak én azt tartanám, ha egy tucatnyi tokaji élpincészet sajtóközleményben tudatná, hogy kiporolták a külföldi vevők a pincéiket és Hegyeshalomnál négyes sorokban torlódnak a Tokajba igyekvő borturisták.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 11:41:18

@Kóstolómester: Dehát te nem szoktál 8 pont alatti bort inni. Persze sejtettem, hogy nem hagyod ki a frenkizést, hogy tele vagy lével :)

Hogy mi jó vétel azt nem tudom, ritkán vásárolok száraz tokajiakat.

alföldimerlot 2010.02.23. 11:46:58

@BZoltan: Én egy kicsit mindig sírok azon, amikor egy külföldi szerző veszi magának a fáradságot, hogy az alig ismert magyar borokat megkóstolja, utánanézzen a történetüknek, és írjon róluk, és mi erről hírt adunk, és elkezdenek jönni az ilyen és hasonló kommentek. Én személy szerint nagyon örültem ennek a cikknek, és azt gondolom, hogy jelentős lökést adhat ahhoz, hogy fölgyorsuljon a magyar borok iránti érdeklődés üteme.

kisgágó 2010.02.23. 11:50:11

@Kóstolómester:
Szép napot.
Ha zavar a 7 ezer forint (cca.26 EUR), akkor nem veszed meg. Ennyire egyszerű a képlet. Viszont aki megteheti, hogy komolyabb borokat igyon, azt ostobaság lebeszélni róla.

Tokaj-Hegyalja, márcsak adottságait is tekintve egy EZERARCÚ borvidék, amely különböző kategóriákban is képes kiemelkedőt alkotni. Ez kedves barátom TÉNY. Ha tetszik neked, ha nem.Aki e felett átsiklik, az nem látja a fát az erdőtől.

Aki ma AKAR kiváló minőségű Tokaji bort inni, az megteheti Hegyalján.Ugyanúgy ahogy mi emberek nem vagyunk egyformák, úgy a boraink sem. Egy löszről szüretelt szőlőből készült bornak teljesen más erényei lesznek, mint egy mádi medencében szüretelt társának, pedig csak pár km a távolság. Nem jobb, nem rosszabb...MÁS.
A te Nagy bajod, hogy egysíkű meglátásaid alapján próbálod Hegyalját egy kategóriába beleerőltetni, és így vízionálni.
A szándékod lehet nemes, azonban a cél, amelyet mutatni próbálsz, részemről értékelhetetlen.
Azt értem, hogy egy jó cél érdekében próbálsz meg véleményt alkotni. Azonban az a világ amit te megálmodsz, nekem élhetetlen lenne.

Tokajnak - és véleményem szerint az egész magyar borászatnak- a SOKSZÍNŰSÉGÉT kell hangoztatni. Ebben a kis medencében, ahol élünk párszáz kilóméteren belül megtalálható MINDEN. Mutass még egy ilyen helyet a világon...

A sokszínűség kellene, hogy a marketingünk jelszava legyen. Nem szeretném, ha pár évtized múlva ha valakitől megkérdezik, milyen a MAGYAR BOR, akkor pár szóval össze tudja foglalni.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.23. 11:51:12

Érdekes...a három részt összefogóan megvizsgálva arra a felismerésre jutottam hogy az egész Neil Martin "szokatlanul terjedelmes írása" mintha egy Master Of Wine tézis művelete lenne...Teljesen vizsgamunkának néz ki szerkezetében.
Lehet hogy tévedek...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.23. 12:01:13

@Kóstolómester: Kifejezetten sok gazdag száraz tokaji van 2-4 ezer közötti szegmensben, amelyek nagyon megérik az árukat. Bott, Nobilis, Karádi-Berger, Demeter birtok és még van egy csomó, akik még nem is örvendenek egyelőre hatalmas hírnévnek, mégis nagyon jó boraik vannak(AZ nektár, Árpádhegy, Dorogi stb..)
Ezek közül sok tétel gazdag, ásványos, ugyanakkor gyümölcsös, elegáns, jól fogyasztható és érik a pénzüket(sőt egynémely szinte olcsó ennyiért).Ha nem is 8, de a 6-7 pontok csak úgy röpködnének

Shyr Kahn 2010.02.23. 12:03:52

@kisgágó: Teljes mértékben egyetértek, még ha nem is kellett volna ezt ilyen erősen lereagálni.

@BZoltan: Az előbb egyetértettem veled, de most nagyon nem. Örülni kell annak, hogy külföldön foglalkoznak velünk. A pincék külföldiek általi "kirablása", egy folyamat része lehet. Ha optimista vagyok, akkor ez a folyamat kezdőállomása... mármint az, ha külföldön elismert emberek írnak a magyar borról/borokról (legyen ez tokaji, somlai vagy villányi... mindegy). Innen fele-részt már rajtunk múlik, hogy ki tudjuk-e aknázni a kínálkozó lehetőséget.

benchmade 2010.02.23. 12:18:58

Ez az ember - Neil Martin - önként és önzetlenül írt egy szép cikket Tokajról.
Többet tett ezzel, mint sok ember és szervezet sok-sok pénzért vagy egyéni érdekből. Még az is lehet, hogy vannak benne tárgyi tévedések vagy a szája nem áll még úgy rá a Tokajira, de ettől függetlenül részemről RESPECT.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.23. 12:19:45

@Kóstolómester: "Lehet hogy tévedek..."
Na, az első csíra. Később le lehetne írnod: "Lehet, hogy baromságokat írok..."
Még később: "Lehet, hogy gyakran írok baromságokat..."
:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 12:21:02

@alföldimerlot: Már többször leírtam, hogy a magyar borok jövőjét én elsősorban és elsődlegesen a belföldi fogyasztási kultúra gatyába szedése által a belföldi piacban látom. Ezért én végtelenül irrelevánsnak tartom azt, hogy egy külföldi bormédiában írnak avagy nem írnak a magyar borokról. Szerintem még nem tart ott a magyar bor mint egész, hogy külföldön nagyon dobra kellene verni. Még a végén idejönnek a beszerzők és akkor égünk mint a reichtag.

Egyszerűen cikinek tartom ezt a kábult rajongást minden szó iránt ami nyugatabbra hangzik el, miközben nem tudunk elég hangosan és elég sokat beszélni itthon, magyarul, hogy meghallgattassék és komolyan vétessék.

Röviden... jobban örülök, ha ti írtok borokról és még jobban örülnék ha olyan belföldi sajtóban is lennének boros rovatok amikben manapság szó sincs a magyar borokról.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 12:27:40

@Shyr Kahn: Én inkább azt mondom, hogy örülni lehet, de nem kell. Jónak tartom, hogy írt a srác a borokról és hellyel-közzel értem is, hogy mit miért írt. Marketinghatása nyilván van, hogy jelentős ezt a csakis a pincék ürülésével mérhető.

Ezért írtam azt, hogy ne igyunk előre a medve bőrére és ne tapsoljunk az első köröknél. Majd ha eredmény is lesz akkor lelkesedjünk. Ez a kötelező feladat és nem a szorgalmi amiért dicséret jár.

Szóval félre ne értsetek, én nem savanygok és nem tartom rossznak a cikket, de olyan nagy kunsztnak sem tartom, hogy blogger spanja Parkernak dicséri a Tokajiakat. Nyilván dicsére :) a jót nem kunszt dicséréni

lackó 2010.02.23. 12:28:48

@BZoltan: nem akarom magamat reklámozni, de pont erről lenne szó nálam...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 12:28:55

@kisgágó: Minden szavad igaz!!! A Tokajinak és úgy generál a magyar bornak a diverzitása a legnagyobb érték.

benchmade 2010.02.23. 12:28:56

@BZoltan: Részben igazad van, de azt gondlom Tokaj esetében kivételt kell tennünk. A magyar piac nem képes levenni mennyiségileg az ott megtermelt édes borokat és az ár is húzós a magyar zsebnek. Tudom erre megoldás a száraz borokra való áttérés, de ez még idő. A másik, hogy Tokaj adottságait nemzetközi szinten kell kihasználni, mint országimázs (utálom ezt a szót). Sok mindent lehet erre ráültetni az idegenforgalomtól kezdve a gasztronómián át a kézműves termékekig stb. Szóval jöjjenek a külföldiek vagy vegyék meg otthon a Tokajit, igyák meg és beszéljenek rólunk.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 12:31:51

@alföldimerlot: én meg azt, ha nem megfelelő emberek kapnak figyelmet...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 12:34:40

@akov: azt gondolom hogy egy szűrt mezőnyből "objektív" képet adni az ma nagyon kevés...
ez az ember nem sokat tud arról hogy ezek a borok hogy készülnek, mégis ő formálja a világ hegyalajáról alkotott elképzelését...

benchmade 2010.02.23. 12:42:31

@ringsider: Szerinted kinek kellene formálnia? Torgyán Józsefnek? Van a világon 5-6 meghatározó nemzetközi boros magazin 20-30 hiteles szerzővel, akik közül az ember kiválasztja melyik áll legközelebb az ízléséhez és annak hisz. Ha kíváncsi és újdonságra is fogékony akkor van a talonban pár másik újság és szerző. Ők azok, akik borfogyasztók (azon belül is a megszállottabbak) millióihoz jutnak el. Mondj még ilyen potenciált.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 12:47:30

@benchmade: hát valaki olyannak, aki itt jár, elmegy a szőlőbe, a borászhoz, kóstol rendszeresen tokajit, tisztában van a történésekkel, a termőhelyekkel...
ilyesmikre gondolok...
ez nem egy chilei cabernet, amit trendi bárokban is meg lehet ismerni...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 12:48:56

@benchmade: Igazad van. Pont ezt mondom én is. Pont azt látom problémának, hogy megpróbáljuk nemzetközi nagyágyúnak látni a Tokajit miközben gyakorlatilag semmilyen belföldi háttere nincsen a dolognak.

Azt kellene az ilyen hírek olvasását követő lelkesedő tapsolás előtt észrevenni, hogy azok a nemzetközi borvidékek amiknek a nyomába véljük látni eredni a magyar (esetünkben tokaji) bort azok infrastrukturálisan, szociálisan fényévekre előttünk járnak. Szállodák, éttermek, tiszta és biztonságos falvak, borból és szőlőből jól élő helyi családok.

Ezek pedig mind annak borkultúrának az alapjai ami szerint jelenleg nem, vagy csak nyomokban, elszórtan létezik Magyarországon.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.23. 12:49:35

@ringsider: bocs, 100%-ban rossz irányba formálja??? Azért ne már, én ha termelő lennék, akkor örülnék neki. Egyfajta elismerés ez mindenkinek, a szűrt mezőnyről meg a kóstoló/újságíró tehet, azt kóstolta, amit eléraktak.

Elképzelhető, hogy majd nemsokára eljön Mo-ra és testközelből vizslathat meg mindent és fog írni egy jobb cikket, ki tudja.

BZoltán által írtakat, hogy a Nyugat fenekét nyaljuk ezzel, egyszerűen nem tudom elfogadni. A belföldi borkultúra igényes fogyasztók nélkül nem ér sokat, az igényes fogyasztóhoz meg persze jó átlagkereset kell.

Annyira nagy szarban vannak a magyar borászok, hogy biztosan jól esne nekik egy pár 1000-10000 palackos export, nem? Ha ebben segített a cikk, akkor az már hasznos volt.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 12:54:34

@akov: ne érts félre, én nem azt mondom hogy jobb lenne ha ez a cikk meg sem született volna...
csak a világot nem váltja meg, pláne nem szakmailag...

benchmade 2010.02.23. 12:56:01

@ringsider: Hogy hívják?
Szerintem ez egy jó alkalom ezt az embert meghívni és megismertetni Tokajjal, kicsit "kinevelni". Egy esti borozás Szepsyvel, Demeter Zolival csodát tenne szvsz. A borszakértők szakosodnak, hiszen van bordeaux-i, toszkán stb. szakértője a legtöbb újságnak. Gondolom Parker is azért bízta meg vagy hagyta rá hogy írjon Tokajról, mert fingja sincs hozzá. A nagy nemzetközi szájak közül kevesen specializálódtak édes borra és nekik is egy másik bolygó Tokaj.
Ez az ember ilyeneket írt Tokajról: kitűnő, csodálatos, szuper, remek. A rajongása elvitathatatlan. Csiszolni kell még, de készen úgy sem találsz senkit.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 12:56:37

@akov: Pont neked írtam, hogy nem az ilyen cikknek kell örülni hanem annak, ha viszik a bort és jönnek a turisták. Nyugtával dicsérd a napot (mondta volt az egyszeri apeh ellenőr is)

Én amúgy nem mondtam, hogy bárki, bárkinek, bármijét nyalná. Nem erről írtam, hanem arról a régi beidegződéstől, hogy sokan többre tartanak egy külföldi véleményt mint egy magyart, pusztán azért mert külföldi. Ezt én cikinek tartom.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.23. 12:58:38

@kisgágó: nem tudom miért kellett erre ilyen erősen reagálni, szerintem félreértitek Kóstolómestert.

Az egész lényege, hogy ha 14-15%-os alk. tartalmú száraz fehérbort csinálsz, akkor az ízképet 90% eséllyel az alkohol fogja uralni, elfedi a többi értékét a bornak. Ezért rinyálnak a magas alkohol miatt az MW, szakértők, stb., akiket mi magyarok sokszor magasról... pedig néha nem ártana hallgatni rájuk.

Változatosság: nyugodj meg, a tradicionális bortermelő országoknál is ue. a változatosság megvan. Önmagában pl. Olaszországban 1000 őshonos szőlőfajta van, mini borvidékek, mikroklímák, stb. Ue. igaz Fro-ra, Spanyolországra és Portugáliára.

Lehet persze egy marketing-kampányt alapozni erre, de azért nem kell ezt annyira komolyan venni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 13:05:03

@akov: Ha mindenki a feketeöves borjodákra hallgatna, akkor minden fehérbor 12vv%-os könnyed, ropogós, gyümölcsös jól vedelhető, kóracélban fajélesztővel erjesztett és utána egyből palackozott karcsú és 1-2 éven belül fogyasztandó olcsó bor lenne. Részemről sokat nem adok az ilyen felkent megmondóemberek véleményére :)

benchmade 2010.02.23. 13:05:28

@BZoltan: Zoli mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Nincs jó válasz. Az ideális, ha egyszerre:) Mi legyen előbb infrastruktúra, szálloda, étterem, tiszta biztonságos falvak és szar bor? Idejön, autópályán lemegy (már megvan), 5 csillagos welnesz (már van), kiváló konyha (már van,) skanzen, ihatatlan bor (sajnos ez is van). Vagy qrva jó borok, kicsit vadregényes (pozitív értelemben!!!) fíling, amit lehet marketálni. És elkezd jönni a pénz, amiből lehet fejleszteni a komfortot. Ha felteszed, hogy miért mennek az emberek Tokajba, akkor a válasz a bor. Nem a welnesz hotel és 3 Michelin csillagos étterem. Az van máshol is.

benchmade 2010.02.23. 13:13:04

@BZoltan: "sokan többre tartanak egy külföldi véleményt mint egy magyart, pusztán azért mert külföldi"
Ez igaz, de szerintem ez a cikk nem a magyar borfanoknak íródott. Sajnos a magyar bor és Tokaj szakértők hangja nem hallatszik túl a határokon. Bár ha belegondolok, akkor ez néha jó:)
AM:Tulio-ék, hogy viszonyulnak Sucklinghoz? Gondolom nem mindig értenek vele egyet, de támogatják, mert az egész borvidék imázsát fényezi nemzetközi viszonylatban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 13:18:47

@BZoltan: ez sem igaz természesen ;-), de valahogy én így látom:
mielőtt valaki vakon lefikázza a Hillá-t mondjuk, vegye a fáradtságot, nézze meg az ültetvényt, beszéljen a Zolival egy 10 percet, kérdezze már meg hogy mit keresnek a hegyen...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 13:21:19

@benchmade: Nagyon nem a velneszhotelről, autópályáról és arról az egy jó étteremről beszélek, hanem az egész régió gazdasági, szociális és infrastruktúráról. Persze poén a vadkeleti kaland, meg poén, hogy ellopják a kocsidat alólad és poén a nyomor amiben sokan élnek arrafelé, de nem ártana már gatyába rázni a vidéket rendesen.

Szerintem kezdetnek jó lenne az ami máshol már van :) és akkor majd a bor mutatja a különbséget.

Abban persze igazad van, hogy ezek dolgok összefüggnek és csak együtt lehet fejleszteni őket.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 13:23:42

@ringsider: Retorikai túlzásnak szántam amit a dolgot :)

Abban egyetértünk, hogy annál semmi nem jobb, ha a kritikus elmegy a birtokra, beszélget a gazdával és a szőlőmunkásokkal, megnézi a pincét és helyben kóstol egy sort. Ebben az esetben nincs marketing meg mellébeszéd.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 13:30:35

@BZoltan: a szomorú hogy nem jártál messze...:-D

benchmade 2010.02.23. 13:34:37

@BZoltan: Ha egy régió komplett felemelkedését pl. turizmusban és nem a szalmaerőműben látjuk akkor biztos, hogy fejleszteni kell. De az EU és a közpénzek elherdálását ismeri mindenki. Szerintem sokkal hatékonyabb a magántőke, amelyik ha látja hogy van mozgolódás, akkor sokkal rugalmasabb. Sajnos kereslet nélkül döcögős az egész.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.23. 13:42:37

Én abszolút nem értem, miért kéne cikinek éreznem, ha örülök egy pozitív nemzetközi visszhangról szóló tokaji értékelésnek. Tokajról szól, és senki nem mondta, hogy ez majd "megváltja a világot", azt sem mondta senki, hogy nagyobb értéke lenne, mint egy hazai boros írásnak, egyszerűen csak örülünk neki (páran), hogy ezek a dicsérő szavak leírásra kerültek (és sokan olvassák bizonyára határainkon kívül is). Nem értem, hogy ez miért lenne rossz.
Valóban egy magyar írás is értékes, s fontos a hazai közönség kinevelése is, de erre is megvannak a hazai fórumok...pl. mi is erről beszélgetünk most itt (6 óra alatt milyen sokan hozzászóltak).
A külföldi és a magyar szemlételváltozás szerintem alapvetően parallel dolgok, nem pedig egymást kioltó vagy ellentétes folyamatok. Stabil háttérrel rendelkező, bortúrista-kompatibilis helyek pedig vannak, épülnek, fejlődnek...de semmi sem egyik napról a másikra történik.

fiatalborivo 2010.02.23. 13:43:18

Itt úgy látom a vita lassan átmegy a magyar borágazat jövőjének lehetséges útjairól való polemizálásba, de a cikk nem erről szól. Van egy cikk amit megírtak, amit az egész világon el lehet olvasni és elég sok infot megmond olyanoknak akik nem tudnak egy árva betüt sem Magyarországról meg úgy általában Tokajról sem. Ha 1 ember ennek kapcsán fogja a googlet azt beírja hogy Tokaj, wine, hotel, 2010 July és idejön nyaralni, mert talált érdekes dolgokat a neten akkor már megérte ezt a cikket elkészíteni a mi szempontunkból. Akkor 1 emberrel netán 1 házaspárral netalántán egy 60 fős trainingezős csoporttal több jön ide mintha nem jelent volna meg a cikk. Rossz ez nekünk? Kellett valami pénzt, időt, energiát, bort adni hogy elkészüljön? Nem, nem és nem. Szerintem a felemelkedés, a borfogyasztás több lépcsőből áll, ez az első vagy második a több száz közül, de hogy ez a cikk sok ember figyelmét irányítja az országra az kétségtelen,ha netán felismerné némely politikai befolyással rendelkező olvasó hogy ezzel kis hazánknak pénzt lehet keresni ha megtámogatjuk kicsit innen, onnan, akkor meg pláne hasznos volt. És mivel egy személynek átlagosan 8-30 impulzus szükséges egy döntés meghozatalához a bonyolultség függvényében, kéne még vagy 29 ilyen cikk ahhoz hogy a külföldi sajtó hatására itthon is biztosan legyen egy pozitív felismerés, hogy ez jó, különleges és egy dönteni tudó ember döntsön is a felöl hogy akkor legyen a bor az országimázs szerves része, legyen egy borminiszter, támogassuk a borászokat egyszerüsített adminisztrációval,a külföldi behozatalt meg adminisztráljuk meg jól, ellenőrizzük akit kell és ne 1 embert hetente 3szor mert nem volt hajlandó lefizetni minket. Ha ez a cikk az első volt ami 1 impulzust adott egy döntéshozónak, akkor nagyon örülök és várom a többit Villányról, Somlóról, Egerről, Szekszárdról és minden érdekes vidékünkről.Vagy akár csak Tokajról, ha ezzel lehet köztudatba hozni az egész magyar borágazat fontosságát.

benchmade 2010.02.23. 13:50:19

@fiatalborivo: Fiatal korod ellenére bölcsen beszéltél:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 14:07:21

@demisec: Szerintem a külföldi és a magyar szemlételváltozás alapvetően nem parallel dolgok, hanem az előbbi követi az utóbbit. Ha nincs belföldi szemléletváltás és borkultúra akkor felesleges a külföld felé kacsingatni.

De mondj egyetlen olyan nemzetközileg elismert borvidéket amelyben a helybeliek nem a vidék borát isszák.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 14:10:40

@fiatalborivo: Ha most egy ember eljön Tokajba emiatt a cikk miatt és azt az egy embert átverik a szállodában és az éttermekben valamint ha lejárja a lábát akkor sem kap egy pohárka értelmes bort csak túristalenyúlós lőrét. Valamint ellopják a bérelt kocsiját és megzsebelik a boltban akkor vajon hány emernek fogja javasolni, hogy jöjjenek Tokajba nyaralni?

benchmade 2010.02.23. 14:16:32

@BZoltan: Zoli ez is egy forgatókönyv, de remélem, hogy nagyon kevés emberrel esik meg. Én többször voltam Tokajban és szerintem nem ez a standard szerviz:)
Az biztos, hogy a szervezett út a külföldi számára most még jobb. Amit leírsz az egy Parlament látogatáson vagy egy politikusi ebéden is megeshet, sőt ott viszik a házad és a jachtodat is:)

borkősav 2010.02.23. 14:21:14

@akov: "Az egész lényege, hogy ha 14-15%-os alk. tartalmú száraz fehérbort csinálsz, akkor az ízképet 90% eséllyel az alkohol fogja uralni, elfedi a többi értékét a bornak. Ezért rinyálnak a magas alkohol miatt az MW, szakértők, stb., akiket mi magyar"
Ez mi ez? ez a hülyeség? ezt nem tudom honann vetted de komoly gondolat

Ami a cikket illeti jo meg szép meg hurrá, csak én is úgy látom ahogy ringseider, mert valaki külföldön ezen felbuzdulva megkostolja a bérest, és akkor mondja szép meg jó de semmi különös tokaj is csak egy a sok közül
ez nem hinném hogy olyan nagy siker lenne

fiatalborivo 2010.02.23. 14:26:10

@BZoltan: Az általad leírt történet még a nyóckerbe se valószínű, másrészről ha valakivel ilyen megtörténik akkor nem gondolom hogy az élettel összeegyeztethető képességei vannak:) Az evolúció során a gyengék mindig is kihulltak, ha valaki nem tud magától rendes bort találni, akkor ugy kell neki. Egy kis faluban a Tolnai borvidék közepén lakom és sehol sem hírdetjük magunkat, sőt eléggé nehéz a mi pincesorunkra odatalálni de én személy szerint minden nyáron 5-10 turistát, ebédhez 10 liter bort kereső svájcit, a faluból 50 éve elszármazott öreg bácsit hívok be a pincémbe vagy éppen a szomszédnál tartott 30 fős céges buli meghívottjait, esetleg pesti legfelsőbb bírót, állami cégvezetőt,vagy csak 18 éves nyári hátizsákos vándort. Mindenféle embert aki véletlenül vagy félig tudatosan került oda. Mindig megkérdik hogy 1-2 litert tudok-e nekik eladni a kóstoltból vagy időnként visszatérnek.Nem adok el nekik de adok nekik 1 üvegbe kóstolóba. Én ilyen helyen élek, sajnálom hogy te olyan helyen ahol az általad leírtak jellemzők.

takács bálint - zsebtévé 2010.02.23. 14:39:32

@benchmade: Bocs, nem tudom megállni, hogy ne vonjak párhuzamot...
Ezek a "ki tudja milyen alapon válogatott" borok nem biztos, hogy "jól reprezentálják" Tokajt... valamint favoritjaid, Szepsy és Demeter is hiányoznak a sorból... Bizonyos szempontból akár marketing szagúnak is találhatnánk - ha akarnánk...
Honnan most ez a nagy RESPECT részedről?

takács bálint - zsebtévé

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.23. 14:53:48

@BZoltan: attól még, hogy sok a leragadt szemléletű fogyasztó hazánkban, attól még nem kéne tőlük függővé tenni a felemelkedés lehetőségét...ha rajtuk múlna (ahogy te utalsz rá), akkor 80 év múlva is ugyanitt lennénk. Nem hinném, hogy ők lennének a mérvadóak, azt sem mondom, hogy az ilyen parker-írások lennének a fő kivezető út, de semmiképp nem ítélném el!
Ellenben látok magam körül nem egy értelmes fogyasztót (úgy vélem, pl. te is közéjük tartozol), akik mindennél többre tartják a komoly hazai borokat, s többnyire azokat is fogyasztják, azokat méltatják....már bocs, de kb. úgy beszélsz mintha ez semmit nem érne...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 14:54:55

@fiatalborivo: Félreértettél. Én nem azt mondom, hogy a mi környékünkön mindenkivel az esik meg amit leírtam, bár mondjuk Devecser és környékén ha leejtesz valamit akkor nem hallod, hogy koppan.

Amúgy szép az a falusi romantika amit leírsz, de mindketten tudjuk, hogy nagyon nem ez a jellemző és szerintem ne csináljunk úgy mintha a híres borvidékeink központjainak pincesorai nem a lehúzásról és az ócska lőre gyors kiméréséről szólna.

benchmade 2010.02.23. 14:59:20

@takács bálint - zsebtévé: Hát lehet, hogy nem értem mire célzol, de ha valaki, akit nevezhetünk borszakértőnek, érdek nélkül ír egy pozitív, színvonalas cikket Magyarország egy meghatározó borvidékéről egy nagy példányszámú szakmai magazinban, az kivívja a tiszteletemet. A borokat nem ő válogatta, elment két szakmai kóstolóra. Ha fizettek neki érte, akkor marketing szagú, ha nem, akkor csak marketing értéke van, amit ki kell(ene) használni. Ennyi. Szepsy és Demeter nem a favoritjaim, de meghatározó személynek tartom őket Hegyalján. Ha az MTA cikkel kapcsolatban akarsz párhuzamot találni akkor elég erőltetett a dolog, de majd megmagyarázod.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.23. 15:01:27

@borkősav: nem, sajnos nem hülyeség. Az összes magyar vörösborra is igaz ez, aminek 15%-nál kezdődik az alkoholtartalma. Ritka az a bor, aminek van olyan extraktja, ami elfedi a 15%-os alkoholt. Ha innen feljebb mész, 15.5%-re, akkor már tragikus a helyzet.

Ha nem érzed, hát nem érzed. Az egyik trend ma borkészítésben a lehető legkésőbbi szüret, magas cukorfok, amiből 15% feletti alkoholok születnek. Évekkel ezelőtt én sem értettem, miért rinyálnak az MW-k és borjodák erre. De valóban, igazuk van, ha nagyon magas az alkohol, akkor az határozza meg az ízképet. Ennyi.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 15:09:23

@demisec: Én tán elítéltem ezt az írást??? Szerintem nem.

A belföldi piac és a hazai borfogyasztási kultúra problémáiról egy polcnyit lehetne írni. Röviden a dolog esszenciája az az, hogy a magyarok nem isznak bort és ha isznak akkor sem a tisztes bort, hanem jellemzően a sűrítményezett, iparilag összeeszkábált lőrét.

De ez nem borspecifikus. Beteg az egész élelmiszerfogyasztási kultúra. Az egészséges az lenne, ha minden családnak lenne egy pékje, hentese és borkímérése ahonnan a napi kenyeret, heti húsadagot és a havi bort rendszeresen megvennék. Ezek a kimérések pedig a legközelebbi borvidék tisztes borait vásárolná fel olcsón de még korrekt áron.
Az lenne a jó, ha ugyanúgy ahogy van fogászod, nőgyógyászod ugyanúgy lenne egy-két termelőd akik ellátnak téged borral a hétköznapokra.
Szerintem valami ilyesminek kellene lennie a borkultúra alapjának.

Nemzetközi jó hírre meg szerintem majd akkor érdemes bazírozni, ha mondjuk egy tetszőleges pécsi étteremben, fogadóban, kocsmában tisztességes mecsekaljai mondjuk olaszrizlinget lehet kapni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 15:11:30

@akov: Ne felejtsd el, hogy a 06-08-as évek mind igen forróak voltak. Azért szerintem valahol érthető, ha a borok tükrözik az évjárathatást.

vinos 2010.02.23. 15:14:05

@BZoltan: Természetesen fontos, hogy a külföld mit mond rólunk és az is biztos, hogy ettől akutan nem fognak kiürülni a pincék. Nem is ez a lényeg - egyenlőre.
Neal Martin és tsai. nálunk szerencsésebb helyzetű országok, nagyon komoly kóstolási tapasztalattal bíró borkritikusai akiknek a véleményére oda kell figyelni.
A tokaji és a somlai bort pedig mindig is exportálták és ha még a Somló környéki csecsemőket is ráállítod a somlaira akkor sem fog meginni annyit a környék amennyit a hegy produkálni tud. Ettől függetlenül én is úgy gondolom, hogy a magyar bor elsődleges piaca Magyarország kell, hogy legyen.

benchmade 2010.02.23. 15:15:32

@BZoltan: Zoli igazad van, de én nem szeretném mindig ugyanazt a két bort inni.
A kenyeret ehetem máshoz, a húst elkészíthetem máshogy. A bor szerintem más és az én ízlésemet nem elégíti ki pl. a környékbeli bor. Tudom költözzek ki Spanyolba:)

vinos 2010.02.23. 15:18:49

@BZoltan: A hazai és külföldi értékesítést egymással párhuzamosan kell fejleszteni. Egy kiváló hazai borász számára egy jól elhelyezett külföldi csomag a túlélést jelentheti a hazai ínséges viszonyok között (konkrét példát ismerek).

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.23. 15:20:08

@BZoltan:
...és ez szerinted Magyarországon meg fog még a mi életünkben valósulni??(:
...és amíg nem, addig szerinted tokaj nem lehet tényező soha a világ borai közt?):

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 15:25:30

@benchmade: Magyarország kellően kicsi ország ahhoz, hogy gyakorlatilag bárhol lakjál azért 2-3 borvidék csak esik az az egynapi autóval bejárható körzetedben :) Egy-egy borvidéken pedig azért legalább egy féltucat fajtából szokás bort szűrni. Szóval ha te a változatosan fogyasztasz akkor azért nagy bajba nem kerülhetsz :)

@vinos: Minden véleményre oda kell figyelni, de nem kell irányt váltani minden kritikus szóra.

A Somlón amúgy nem terem annyi jó bor, hogy muszáj legyen exportálni. Azok a termelők akik mindenáron külföldi piacokra akarnak bejutni és akik az exportban látják a jövőjüket szerintem nagy bajban vannak és még nagyobban lesznek. Meggyőződésem, hogy hosszú távon képtelenség úgy bort termelni, hogy annak az elsődleges piaca nem a belföldi piac.

A Somlón is vannak akiknek eladási nehézségeik vannak és látom, hogy van közülük olyan aki az exportban látja a kiutat. Szerintem ők rossz úton járnak. A belföldi fogyasztókra kellene odafigyelniük.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 15:29:19

@demisec: Hogy ez a te saját életedben a te saját környezetedben megvalósul az csak és kizárólag rajtad múlik. Nem tartanak stukkert a homlokodhoz, hogy a hiperekben vegyed meg a hulladékot.

Amúgy igen, szentül meg vagyok győződve, hogy minden borvidék nemzetközi nagysága a lokális nagyságon át vezet. Nem lehet kikerülni a regionális gazdasági és szociális fejlesztéseket és nem lehet úgy messzire vinni egy bort, hogy a termőhely környékén nem elsősorban a helyi borokat isszák.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 15:33:06

@vinos: A hazai ínséges viszonyokért igen gyakran maguk a termelők a felelősek. Éveken át azt hitték, hogy a középvacak bort simán megveszik prémium áron. Aztán amikor jött a válság akkor elkezdett összeomlani a kártyavár. Több kereskedőtől hallottam, hogy a 3k feletti borok piaca megállt. Ha ezeknek a termelőknek lenne/lett volna tisztességes boraik az 1000-2000 forintos szegmensben akkor oda menekülhettek volna vissza és nem kellene a boldgság kék madarát jelentő export után kapaszkodni.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.23. 15:39:54

@BZoltan: köszi szépen, de nekem nem kell stukkeres segítség ahhoz, hogy eldöntsem: egy jó furmintot bontsak ki este a kedvesemmel egy beszélgetős vacsorához, vagy inkább mirelitpizzát és dankó pistát vegyek estére a sparban a barátok közt mellé(:
De te az iménti kommentedben, általánosítva, ilyeneket említettél, hogy "MINDEN családnak kéne, hogy legyen egy pékje, borkimérése stb"...mert addig nincs minden rendben, meg hogy addig hiába akarunk egyről a kettőre lépni a borainkkal, amíg ezek nem természetesek.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.23. 16:51:36

akov,

Végre ez egy árnyaltabb vélemény. Nem az alkohol abszolútértékén múlik egy bor harmóniája, hanem az arányokon és a háttéren. Egy ásványos területről, komolyan hozamkorlátotozott, érett szőlőből készült 15-ös alkoholú bor simán harmonikusabb és kevésbé alkoholos hatású mint egy olyan 13,5-ös, ahol sok volt a tőkén de elszaladt a mustfok.

Bzoltan gondolatmenetére:

Igazán sikeresnek majd akkor ítélek egy borvidéket, ha tömegében tudja a TEHETSÉGES helyi fiatalokat otthon tartani, akár borászként, akár szőlőmunkásként, akár felszolgálóként a helyi étteremben. Tehát ha nemcsak befektetők és új életformát kereső városi kirajzók fognak új birtokokat alapítani, egy-két helyi nagyágyún kívül. De ehhez valóban sokkal-sokkal több kell a jó boroknál. Ennél komorabb itt a kép: hány VALÓBAN ÉLŐ faluval találkozni ma Magyarországon?

A Királyudvar Sec 08 alacsony pontszáma nagyon meglep(főleg a többi magas mellett), nemsokára úgy néz ki módom lesz újrakóstolni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.23. 17:09:01

@BZoltan: Igen, de most nem is Rátok gondoltam, hanem pl. egy Taklerre, vagy a Bock féle Magnifico-ra. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.23. 19:47:26

@pinotnoir_777: Igen, a működő és élő vidék. Fiatalokkal, perspektívával, megbecsüléssel és biztos megélhetéssel.
Abszurd és groteszk ezek nélkül sikeres borvidékről és nemzetközi hírnévről ábrándozni.

@akov: Én nagyon rég nem kóstoltam ezen termelők borait. Egyszerűen nem jutott rá sor és mostanában vannak izgalmasabb borok.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.23. 21:07:23

@akov: "nem tudom miért kellett erre ilyen erősen reagálni, szerintem félreértitek Kóstolómestert."

Ez nagyritkán...az esetek 90%-ban előfordul itt az Alkeszen.

kisgágó 2010.02.23. 21:21:33

@Kóstolómester:
Talán nem véletlenül "mester"...

Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.23. 21:27:50

@BZoltan: ez a legnagyobb dumák egyike, ever:
"Devecser és környékén ha leejtesz valamit akkor nem hallod, hogy koppan."
Beszállhatnál a Fábrysóba, ha ilyeneket tudsz, nekifutás nélkül. Igaz, amilyen arisztokratikus vagy, nem tennél ilyet. :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.23. 22:35:09

@Kóstolómester: Na pont ezért nehéz műfaj nem csak a blogolás, de a kommentelés is. Nagyon kis helyen kell nagyon pontosan fogalmazni, ugye nem is olyan egyszerű :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.24. 00:39:06

@Szomjas Gödény: egyre csak vékonyítod a Kóstimesti és közted levő barátság flexibilis fonalát, kedves Görény - khmmm - akarom mondani, Gödény. :)

lackó 2010.02.24. 08:04:24

@kisgágó: vagy tán nem is félreértés...

Labancz 2010.02.24. 10:10:54

Kíváncsi vagyok, hogy hány lelkes Alkesz volt tegnap a Borkollégum Mesterkurzusán Furmintot kóstolni?
Gyönyörű 19 tételes sort kóstoltunk! :-)
(Nem is csoda, hogy olyan telt ház volt mint még soha!)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.24. 10:34:34

@Labancz: ez itt a reklám helye?? :-P
na mesélj...:-)

Friend of Wine 2010.02.24. 12:41:34

Fentebb olvastam, hogy reichtag. Helyesen Reichstag.
De nem ez a lényeg, hanem, hogy a nagy borok (gondolok itt pl. a franciákra) alkoholja nem 14-15 % és feletti, hanem 12,5-13,5 és mégis sokáig eltarthatóak és finomak-sokrétűek-elegánsak.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.24. 13:09:33

@Hepci: Nem hiszem, kedves Hepci,
a helyzet nehézségét saját tollazatomon is érzem, mikor valami komoly vitába szállnék bele, vagy ilyen felvetést tennék...

Tényleg úgy kell megfogalmazni a dolgokat, hogy a többiek a mondanivalódat kezdjék véleményezni, ne a stílust, ne a beköszönést, ne az elköszönést, meg ne az előző véleményedet. Meg szerintem Kóstolómester sem az a fajta, aki ezen pörögne be,

szerintem épp elég eős állítást tesz ahhoz, hogy érezze a tálalás fontosságát.

Barátságról meg nehéz beszélni így a neten, távolságtartóbban élem meg a nem személyes kapcsolatokat...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.24. 13:10:26

@Hepci: Ja, igen...
egészségedre,

úgy tűnik elkaptad valakitől a madárinfluenzát :)

Kóstolómester (törölt) 2010.02.24. 13:23:44

@Szomjas Gödény: "Meg szerintem Kóstolómester sem az a fajta, aki ezen pörögne be"

De nem ám kedves Szomjas Gödény...én attól pörgök be ha valaki egymondatos semmiket mond...az pedig nem te vagy.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.24. 15:17:49

@Friend of Wine: A nagy bornak nincsen analitikai korlátja. Lehet nagy bor egy 12vv%-os és egy 17vv%-os bor is. Nem ezen múlik.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.24. 20:31:31

@BZoltan: "Lehet nagy bor egy 12vv%-os és egy 17vv%-os bor is. Nem ezen múlik."

Ha kis nagy borról van szó...akkor lehet.
Egyetlen valóban nagy száraz bort sem ismerek 17-es alkohollal...még az újvilági szuperborok is megállnak 15.5-nél...Ha ismereteim hiányosak, légyszives nevezz meg EGYETLEN 17-es valóban nagy bort...de ne legyen portói!

bortárs 2010.02.24. 20:56:43

A Patricius 2000-es Bendcz Aszú szerintem 6 puttonyos, nem 5. Amúgy tényleg szép bor (legalább is, amikor utoljára kótoltam az volt).

kisgágó 2010.02.24. 21:12:23

@Kóstolómester:
Takler Cabernet Sauvignon Reserve '07 16,5%, lefelé kerekítve...

Kóstolómester (törölt) 2010.02.24. 21:30:50

@kisgágó: Tehát kis nagy bor?
Nemzetközi viszonylatban gondolkodva kérdeztem...

kisgágó 2010.02.24. 22:23:26

@Kóstolómester:
Tessék megkóstolni...aztán lehet gondolkodni.

alföldimerlot 2010.02.25. 15:01:10

Az általam valaha látott legnagyobb nem magyar tokaji borértékelés a "Polish Wine Guide"-ban található. Telt és telítetlen szívekkel dolgozik, a végén még a korona is előkerül. www.polishwineguide.com/WE%202009%20Tokaj.pdf A szerző Tokaj alapos ismerője, és kellően ki is van okosítva, ízlése a tokaji "kömény magét" idézi. Blogja az egyik legjobb, amit ismerek (thx to Losonci Bálint), és kifogástalan angolsággal ír (meg olaszsággal is, ha arra van szükség). blog.polishwineguide.com/search/label/Tokaj Érdemes tanulmányozni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 15:17:42

@Kóstolómester: Takács Lajostól a Hollóvár Somlai Olaszrizling 2007. 17vv% és szerintem nemzetközi mércével is klasszis.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.25. 15:18:43

@Kóstolómester: homonna ordinárium...:-D
egyébként ebben a kérdésben szinte egyetértünk, de csak szinte...:-)
süti beállítások módosítása