Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Metszőollóval a paprika ellen

2010.03.04. 13:23 - alföldi merlot

A Wine Spectator arról tudósít, hogy a New York állambeli Cornell Egyetem kutatói újszerű és olcsó megoldást találtak a borászok és borfogyasztók esküdt ellensége, a metoxipirazin ellen. Ez az a vegyület, amely a magyar cabernet-kből is jól ismert zöld, paprikás aromákért felelős, de állítólag az alsópolcos kaliforniaiak is ettől nyögnek. Az elmúlt három évben Gavin Sacks és kollégái minden korábbinál átfogóbb szőlészeti, borászati és vegyészeti kutatásokat végeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a metoxipirazin legnagyobb ellensége az idejekorán elvégzett és megfelelően célzott levélritkítás. (Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ezzel a felismeréssel valóban világelsők, de borász olvasóink majd helyre teszik a New York-i tudósokat.)

A cikk szerint a hűvösebb, csapadékosabb éghajlati viszonyok között dolgozó borászok számára a metoxipirazin komoly gazdasági problémát jelent. Egyrészt az elhárítására irányuló lépések drágák (pl. a szüreti időpont kitolása), másrészt ha mégis fölbukkan a borban a zöldpaprika, akkor ez óhatatlanul kedvezőtlen kritikai fogadtatáshoz és komoly keresletcsökkenéshez vezet. Sachsék a fürtzáródástól a szüretig vizsgálták a metoxipirazin szintjét, és azt találták, hogy a metoxipirazin már a fürtzáródásnál megjelenik, közvetlenül a zsendülés előtt tetőzik, majd a szőlő érésével csökken a koncentrációja. Ám az is kiderült, hogy a szüreti idő kitolása valójában nem csökkenti a metoxipirazin szintet, hanem olyan aromaanyagok kialakulását teszi lehetővé a bogyókban, amelyek elfedik a paprikás ízt. E meglepő felfedezés után újabb kísérletsorozatba kezdtek, aminek az lett a konklúziója, hogy a metoxipirazin mennyiségének alakulását leginkább a fény mennyisége és a szőlő növekedése befolyásolja, és így a metoxipirazin megzabolázásának leghatékonyabb eszköze a fürtközeli levelek gyors eltávolítása a fürtzáródást követően. [Gyanúsan egyszerűnek hangzik.]

Címkék: híradó wine spectator paprika metoxipirazin

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr141807728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dél-Balaton 2010.03.04. 15:55:17

Nem azért, de ezt eddig is tudtuk. Számtalan publikáció szól a metoxipirazin, hő és fényérzékenységéről. De ez nemcsak a Cabernet, hanem a Sauvignon blanc esetében is így van, illetve minden olyan fajtánál, amiben jelen van.

t f 1 (törölt) 2010.03.04. 16:53:30

Feltalálták a spanyolviaszt :)
süti beállítások módosítása