Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hány évszázad fér el egy évtizedben?

2010.04.20. 05:35 - alföldi merlot

A borsajtó havi rendszerességgel emlékeztet arra, hogy a bor jobb befektetés, mint az értékpapírok. Főleg recesszió idején. Most éppen két svájci tudóska ápdételte egy tavalyi tanulmányát, hogy az elég nagy gazdasági világválság következményeit is lefedjék. A befektetési borok árfolyamának alakulását vetették össze a Russell 3000 indexszel, és úgy találták, hogy a premier cru-k 2005 óta 500 százalékot hasznot hoztak, míg a Russellbe tömbösített cégek papírjai 50-et. Az agyonhasznált slusszpoén itt sem maradhat el: ha beüt a krach, az eladhatatlan borportfóliódat megihatod, az elértéktelenedett értékpapír élvezeti/használati értéke, finoman szólva, más dimenzióban mozog.

 


Mindenesetre most ismét van ok a befektetőket hergelni, hiszen Bordeaux-ban ebben az évtizedben legalább másodszor ütött be „az évszázad évjárata”. A birtokok és a sajtó egyaránt azt állítja, hogy 2009 majdnem/legalább olyan jó, mint 2005. Stephen Brook így zárta en primeur-naplóját: „Még soha nem volt ilyen könnyű a borokat kóstolni, és a tudat, hogy egy igazán nagy évjárat születésének vagyunk tanúi mindenkit felvillanyozott. Adjuk 1982 hamisítatlan hedonizmusához 2005 struktúráját, és akkor képet kaphatunk arról, hogy mi vár ránk.” Jancis Robinson dióhéjban így foglalta össze a tapasztalatait: „Amióta bordeaux-i en primeurre járok, még soha nem írtam le ilyen sokszor, hogy 'Napa'. Sőt, ha jobban belegondolok, még soha nem is írtam le (…) És soha nem is élveztem ennyire a fiatal bordóiak kóstolását. Lehet, hogy e két jelenség összefügg.”

Az évjárat buktatója JR szerint az volt, hogy a szárazabb, kitettebb területeken a szőlő teljesen felfüggesztette az érést, míg az eső meg nem érkezett, így a fenolok, a tanninok és a minden másnál fontosabb zamatalkatrészek egyáltalán nem értek, miközben a cukorszint emelkedett – ez egy ismerős probléma a Napa-völgyben. Az egyértelmű volt, hogy a sokkal sérülékenyebb merlot-t szeptember elején kell szedni – de az már távolról sem volt ennyire egyértelmű, hogy a cabernet-t mikor kell, és hogyan lehet ellavírozni a nem teljesen érett fenolok, illetve a mazsolásodás és a túlérett zamatok veszélye között – miközben a savak derekasan frissek maradtak.

Itt látható a Guardian szórakoztatva tanító videója a 2010-es en primeurről (sajnos beágyazhatatlan).

JR szerint ezek a valószínű jó vételek a bal partról a várható ár csökkenő sorrendjében: Tour Carnet, Chasse-Spleen, Desmirail, Pibran, Tronquoy Lalande, Tour de By, Capbern, Gasqueton, Coufran, Potensac, Charmail, Fourcas Hosten, de Carignan, Cuvée Prima, Haut-Vigneau, Clément Pichon, Fonréaud, Greysac. 

Steven Spurrier a következő borokat szánja saját pincéjébe: Chateau Figeac, Vieux Chateau Certan, Chateau Haut-Bailly, Chateau Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, Chateau Calon Segur. És ezeket ajánlja a megfizethetőek közül: Ch. D'Agassac, Haut-Medoc; Ch. Clarke, Listrac; Ch. Haut-Condissas, St Estephe; Ch. Caronne-Sainte-Gemme,Haut-Medoc; Ch. Gazin-Rocquencourt, Pessac-Leognan.

Eddig mindössze három, nem éppen piacrengető birtok árai kerültek nyilvánosságra: Chateau Le Petit Bocq (€10.50 ex-negociant), Chateau Beaumont (€7.20) és Chateau Fourcas Dupre (€7.95) – valamennyi drágább, mint a 2005-ösök voltak. A bordeaux-iak az ázsiai újgazdagokra bazíroznak, csakhogy őket premier cru-szint alatt aligha érdekli bármi.

Címkék: bordeaux jancis robinson 2010 en primeur steven spurrier

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr11936188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambrusqkac 2010.04.20. 10:29:24

Érdekes cikk. Mondjuk a borravaló-n már lassan egy hete fent van egy hasonló:)

OFF:
kár, hogy erről nem született poszt:
www.hilltop.hu/tender.php?id_tender=10

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.20. 11:01:41

Hát, voltak ilyen tervek régebben is, mostanában is, külföldön is, itthon is,

de a jó isten mentse meg attól a fogyasztókat, hogy valóban befektetési termék legyen a borból - akkor árnövekedést fog okozni a megugró kereslet, hogy mindenki a saját kertjében termelt bor fogja inni...

Mondjuk ha egy pici befalap 1 milliárd dollárt megpróbálna befektetni csúcsbordóiba egy jó évjáratban, akkor kb minden eltűnne a piacról régebbi számítgatásaim szerint. És ez a téma ha elindul, még marginális jelentőség esetén is több tízmilliárd dollárt jelent. Szemmel láthatóan irreális,

persze saját pincével lehet bohóckodni, csak ne úgy tekintsünk a vicces fiúk indexeire, mint mondjuk egy rendes részvényindexre, mert itt nagyon pici az össztömege a befektethető termékeknek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.20. 11:57:16

Ha valaki rendelne, hozna külföldről ezekből, akkor csatlakoznék! Kösz.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.20. 23:11:31

Érdekes, hogy mindig az utolsó 2-3 évjárat egyike az évszázad évjárata, a másik meg majdnem olyan jó,
izgatottan várjuk 2010-2011-et...

európai 2010.04.21. 00:58:02

Véleményem szerint érdemes foglalkozni az en primeur gondolatával. Nyugat európában régen elterjedt szokás hogy ha valaki csak 6 palack kiváló bordóit engedhet meg magának, akkor 12 palackkal vásárol mert sikeres választás esetén a másik 6 palack néhány év múlva dupla, vagy magasabb áron eladható, így az kifizeti a saját célra vásárolt hat palackot. Ha jól belegondolunk, így szinte „ingyenesen” fogyaszthatunk akár 100 eurós, vagy drágább borokat...

Mr Chablis 2010.04.24. 19:48:21

@európai: Ebben igazad van. De Magyarországon nem hiszem, hogy lenne piaca. Az a kevés értő, aki fizetőképes is, megveszi primőr korában, később meg nem hiszem, hogy itthon eladható 2-300 €urós bor.
Pláne nem 6 palackkal.
Én most a régi magyar tételeimet felviszem a Budai Gourmet-ra, más gyűjtőkkel együtt, a Herceg Ágnes fogja kóstoltatni a Gyűjtői standon.
Kivigyek 1991-es Vega Sicilia Unico-t?Az most olyan 450 € körül lenne....

európai 2010.04.24. 23:45:09

@Mr Chablis: Bevallom őszintén hogy én sem hiszem hogy lenne az en primeur-nek itthon piaca, de a szomszédos Ausztriában vagy Németországban annál inkább lehetne értékesíteni régebbi francia borokat.
Nagyon kíváncsi vagyok hogy milyen sikerrel jársz itthon régebbi tételeiddel.
süti beállítások módosítása