Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Nap fiai és a Hold

2010.05.20. 06:00 - palack

Biodinamikus bor Chiléből - tudjuk már, hogy ez nem oxymoron. Nemcsak tartályhajón úsztatott, útközben fajélesztővel erjesztett, szintetikus hiperbor érkezhet onnan hozzánk. Az Antiyal egy 1996-ban alapított, újvilági mértékkel nézve kicsi, de annál híresebb családi gazdaság a Maipo-völgyben. Az egészséges növekedés eredményeként a termékpiramis szó szerint egyről kettőre bővült, a palackszám pedig már elérte a 19 ezret. A tulajdonos-borász, Alvaro Espinoza, a biodinamika úttörője Dél-Amerikában, aki az egyenborok készítésbe beleunva Rudolf Steiner eszméiben látta meg az egyediség és a terroir hiteles kifejezésének lehetőségét. A 2007-es évjárat mindkét borát volt szerencsém alaposabban megvizsgálni, bontották chilei-bor sztereotípiáimat rendesen.

Kuyen 2007

Holdat jelent mapuche nyelven, ez a másodbor, bár a gazda nem szereti így nevezni. Összetétele: 47% syrah, 43% cabernet sauvignon és 10% carmenere. Alkoholja 14,5%, összesen kb. 12 ezer palackot töltöttek le belőle. Nálunk a Wineage forgalmazza, a Radovinnél 6 ezer forintért lehet hozzájutni.

Sötét rubinszínű halvány, kissé lilásba hajló gyűrűvel. Illata intenzív, vonzó, elegánsan meleg karakterű. Nyoma sincs lekvárosságnak vagy kátránynak, helyette tiszta gyümölcsösség: szamóca, apró kék szilva, csipkebogyó. Keleti fűszerek, étcsokoládé, néha fuvallatnyi füstösség és vegetális felhang, illetve végig diszkréten simogató lágy kapucsínó adják a díszítést a gyümölcsök mellé.

A kortynak nehéz dolga van innen, ám nem okoz csalódást a legkevésbé sem. Nagyon egyben van, nem lehet fogást találni rajta, de miért is kellene? Az illathoz hasonlóan elegánsan hízelgő: kerek és kedves, de egyáltalán nem buta - okosan csavarja el inkább a fejeket. Elsősorban elképesztően finom tanninjaival, amihez foghatót szerencsés, aki mindennapinak mondhat. A korty első fele szinte tökéletes: érett gyümölcsök, finom fűszeresség, alig észrevehető izgalmas sósság, határozott tartást adó, mégis finom és sima tannin, ráadásként még egy kis plusz magasságot adó sav. A korty második felére felerősödnek némileg a hordófűszerek, így a tannin és gyümölcs édessége mellé nekem hiányzik valami extra lendület vagy vibrálás – persze csak a nagyon magasra tett léchez mérve - mintha cseppet lustulna a bor. A lecsengés, hosszú, finom, a tanninok segítségével jólesőn hosszan kitart. Nagyon élő anyag: a három nap alatt, amíg kitartott a palack, változott hol hátrányára, hol előnyére. Az erős 7 pont nem lehet kérdéses.

Antiyal 2007

A nap fiai - ezt jelenti a birtok és a bor neve. Ebben az évben 52% carmenere, 23% cabernet sauvignon és 25% syrah adta a házasítás alapját, alkoholja 14,5%, összesen 7 ezer számozott palack készült belőle, nekem az 5597-es jutott. Ugyanott érhető el, ahol a Kuyen, picit több mint kétszer annyiért.

Sötét rubinszínű, vékony, halványodó, lilás gyűrűvel. Ránézésre szinte egyformák a Holddal, talán egy picit több lilás fény játszik ebben. Illata intenzív, mély, egyszerre lehengerlő és friss - nem lehet betelni vele. Feketecseresznye és feketeribizli, tisztán és hódítóan. Hogyan kerülhetett szomolyai feketecseresznyéből cukor nélkül készített lekvár illata ilyen direkt módon egy chilei borba? Ha mindenképp tovább akarom bontogatni az orrbéli élményt, akkor valami nagyon finom, különleges csokoládé és ibolya villan még be néha, de a mély gyümölcsösség itt a lényeg mindenképp.

Kóstolva ismét pontosan azt kapjuk, amit az illat ígért, pedig az bizony nem kevés. Elsőnek - bármilyen szakszerűtlen is - az tűnt fel, hogy mennyire finom, gazdag, mégis elegáns ez a bor. Persze, hiszen gyakorlatilag hibátlan szerkezettel, sima felszínnel, tökéletesen integrálódott tanninnal és savakkal áldotta meg a biodinamikusok istene. Nem terül szét rögtön a nyelven, érzete mégis eljut mindenhova, tanninjai még a Kuyenénél is szebbek, izgalmasabbak. Először gömbölyűek és puhák, aztán kinyílnak, húsossá, finoman rághatóvá teszik a kortyot, hogy legvégül jólesőn tapadjanak egy cseppet. Persze melyik férfiember bánná, ha Hil Yesenia Hernandez tapadna rá (hölgy olvasóinktól elnézést kérve kérem, hogy helyettesítsenek be valaki érdemest.) Összeségében az Antiyalban megvan az a plusz, amit a Kuyenből hiányoltam. Még elegánsabb, még izgalmasabb. Lecsengése hosszú, intenzív, egy cseppet szárító, vitán felül nagyon finom: 8 pont ez bizony.

[Az első két fotót a pince honlapjáról importáltam.]

Címkék: chile kóstolás vörös hétpontos nyolcpontos cabernet sauvignon syrah 2007 carmenere antiyal

82 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr282011627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.05.20. 07:42:24

Úristen, mi lesz itt megint! :)

Nagyon jó cikk, szeretem, ahogy írsz. Nagyon megkívántam ezeket a borokat! :) Persze, nem annyira, hogy kiraboljak valakit, hogy meg is tudjam venni! Jobb is ez így! :)

És örülök, hogy "gyomláljuk a sztereotípiákat kifele". Mindegy, hogy miről van szó! Most éppen a chilei borokról...

európai 2010.05.20. 08:01:12

Nekem is nagy szerencsém volt csílei borokkal kapcsolatban a közelmúltban, alig várom hogy a fent említett kettőt is kóstolhassam.
Véleményem szerint a biodinamika szellemiségéről és gyakorlati alkalmazásáról érdemes elgondolkodni és pozítív, építő szándékú beszélgetést kezdeni. Számomra Rudolf Steiner személyisége talán még Hamvas Béláénál is fontosabb, műveit nagy érdeklődéssel olvasom. Akit esetleg érdekelnek a könyvek, itt kezdheti:
www.polc.hu/szerzo/rudolf_steiner/

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.20. 08:31:13

Talán egy éve tettem egy olyan kijelentést Albert Gazdánál, hogy egységesen jók ezek a föntre pozicionált chileiek meg az argentínok, de valahogy nem érik el a külföldi versenyeken regélt magasságokat...

Most a Várban viszont felborogatta a WineAge standja ezt a véleményem, nagyszerű, simán 8 pontos borokkal is lehetett találkozni (marha drágán, de az élet már csak ilyen. Legalább lehetett kimérve kóstolni pár igazi nagyágyút.).

Nekem nem az itt említett két bor volt a csúcs, de nem is otthon, nyugodtan iszogattam meg egy palackot.

fiatalborivo 2010.05.20. 09:36:20

A borokhoz annyira nem tudok hozzászólni, Chiléből még csak Cabernet Savignont ittam tisztán egy 2005ös volt, valami ottani nagyágyú de a nevét nem tudom, mindenestre az itteni cabernetekhez hasonlatos sem volt, lágy, simogató, kicsit már-már édeskés de abszolút egyensúlyban volt semmit nem hiányoltam belőle, na nekem azzal a borral szűnt meg az előítéletem a chilei borok iránt(na jó 400ért chileit nem veszek). A biodinamikához annyit hogy nem tudom létezik-e olyan borász aki ugyanazon helyen(azonos dülő) ugyanazt a bort elkészíti biodinamikus és permetezős, műtrágyázós módszerrel is? Ha lenne ilyen akkor lehetne igazán összehasonlítani a végeredményeket és azt mondani hogy na ezért megéri bio módon termelni. Tudtok ilyenről?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.20. 09:40:17

@fiatalborivo: a nem permetezős/műtrágyázós az még nem a biodinamikus, hanem a biotermesztés.

pupa pupánszky 2010.05.20. 09:43:13

Aki éppen átállás folyamatában van (pl. St Andrea egy része), ott talán elképzelhető a fenti szituáció, de őszintén szólva nem tudom, hogy dülőt is megosztanának...

európai 2010.05.20. 10:00:58

@fiatalborivo: Véleményem szerint a végeredmények összehasonlítása úgy is megtörténhet hogy ha megnézzük egy átállt birtok eredményeit az átállás előtt és után.
Ha jól tudom, Bock bió-termesztésbe kezdett, nagyon kíváncsi vagyok hogy milyen borokat lesznek képesek készíteni a jövőben ezzel a módszerrel.

fiatalborivo 2010.05.20. 10:04:12

@Hepci: nekem mindegy hogy hívjuk, meg tudom hogy van különbség a kettő között, a lényeg hogy a bio akárminél egy sor dolgot máshogy csinálnak amivel kevésbé avatkoznak be a természet rendjébe és folyásába. Ennek a szőlőre és a belőle készült borra hatása van. Na hogy milyen ez a hatás, azt csak úgy lehet eldönteni hogy ugyanarról a terroirról, ugyanazt a szőlőfajtát ugyanolyan terhelés mellett leszedem a bios meg a nem bios részről is és ugyanavval a technológiával feldolgozom mindkettőt ugyanakkor, ugyanolyan körülmények között. És ugyanolyan időközönként megkóstolom a 2 bort hogy mi a különbség. Nemrég írtam egy marketing kutatási tervet azzal kapcsolatosan hogy a Bockék 25 hektáron átállnak a bio vagy biodinamikus művelésre és hogy kell-e nekik új márkát bevezetniük, érdemes-e vagy ne hangsúlyozzák hogy ez a bor márpedig bio csak a bor beszéljen. Náluk majd lehet összehasonlítani ilyet valószínüleg csak nem ugyanarról a terroirról mert náluk volt egy olyan gond hogy a bio művelésbe bevont területnek bizonyos távolságban kell lenni a nem bio területtől vagy ilyesmi(támogatás igénybevétele miatti előírás), tehát ha lesz is nekik külön bio CF meg nem bio CF nem ugyanarról a dülőről lesz. De összehasonlításnak az is jobb a semminél.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.20. 10:07:33

@fiatalborivo: "ágy, simogató, kicsit már-már édeskés"

Mernél komolyabb összeggel fogadni arra, hogy 0g/l maradékcukra volt annak a bornak? :)

töppedt 2010.05.20. 10:27:25

@fiatalborivo: Úgy látom te egy prospektív, randomizált, kontrollált, kettősvak tanulmánnyal szeretnél pontot tenni az organikus, biodinamikus és a nagyüzemi szőlőtermesztés-borkészítés között feszülő vita végére. Előre megmondom, ilyen összehasonlítás soha nem lesz, de nem is lehet. Idő és papir és türelem hijján ezt most nem bontanám ki, mert közelitene a végtelenhez. A természetes borkészítés egyébként nem szorul ilyen bizonyítékokon alapuló támogatásra, elég hozzá a józan ész

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.20. 10:33:22

@töppedt: Én láttam egy dokumentum filmet amiben egy gazda arról mesélt, hogy az ültetvénye egyik felén hagyományos organikus módon a másik felén pedig biodinamikusan nevelte a szőlőt, majd a kész bort vakon megkóstoltatta többekkel és az eredmény az volt, hogy a biodinamikus az jobb. Persze az is kérdés, hogy hány évjáraton keresztül folyt ez a kísérlet. Szerintem legalább 5-10 évig kellene egy ilyen kísérletet csinálni.

Teljesen érthető módon ez ahogy te is írod nem fog megtörténni. Pontosan azért amit te is írsz. Melós, drága,lassú és mindezekkel együtt sok értelme sem lenne :)

fiatalborivo 2010.05.20. 10:41:51

@BZoltan: Nem mernék fogadni rá, de ízlett és ilyet nem állítottam hogy nem volt maradékcukra. Te szoktad mondani hogy nem jó ez a száraz meg félszáraz besorolás a maradékcukor értékek alapján. Hát abban a borban nem tudom hogy mennyi volt a maradékcukor meg arra se emlékszem hogy száraz borként volt-e feltűntetve a címkén.

Na de idő közben eszembe jutott a neve így revidiálom magam és módosítok, nem chilei bor volt nem ismertem a pincét csak nekem annyit mondott csak aki hozta hogy volt Chilében nyaralni és ott nyomta a kezébe az egyik üzlettársa. Most utánanéztem a Columbia Crest Cabernet Savignon 2005 (sima vagy reserve nem tom) egy Wahington beli bor. Ezek után a washingtoni borokat mégjobban szeretem mert onnét ittam egy 100% merlot is már, ami életem első normális édes vörösbora volt. A chileieket ellentétben így akkor személyesen nem ismerem, csak e leírás alapján nem idegenkedek tőlük:)

fiatalborivo 2010.05.20. 10:46:14

@töppedt: Nem mondtam hogy akármilyen tanulmány kellene az említett összehasonlításról, kérdeztem hogy van-e ilyen forgalomba levő bor mert megkóstolnám egymás mellett a kettőt.

A második állításom hogy írtam egy marketingkutatási tervet aminek alanya a Bock Pince lett, ez a kutatás meg nem az előbbi témáról szól hanem a márkázásról.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.20. 11:00:43

@fiatalborivo: a márkázás nem lenne bonyolult.
BioBock - és Bock úr máris fáradhat egy misivel Hapcihoz.
@BZoltan: a hitvitát szvsz érdemes lenne megpróbálni eldönteni (vagyis hogy a biodinamikus hókuszpókuszok bármilyen szignifikáns hatása bármiben a biotermesztéshez képest kimutatható-e). Bár a jelenlegi helyzet jó a steineriánus eszmék (?) híveinek.
Az nyilvánvaló, hogy ha kevesebb a vegyszeres beavatkozás, attól - elvileg - csak jobb lehet a bor. Leszámítva, ha érés előtt befertőződik a szőlő valami szarral, ami a bor ízén is megérződhet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.20. 11:06:53

@fiatalborivo: Washingtonból már én is ittam piszok jó borokat :) Én nem tartom az ördögtől valónak a maradékcukrot, de azért azt érdemes tudni, hogy nagyon sokat tud egy vörösbor ihatóságán javítani egy csepp cukor.
Idegenkedni meg semmilyen bortól nem szabad :)

felvetés 2010.05.20. 11:47:42

@fiatalborivo: "...ami életem első normális édes vörösbora volt."- Ha azóta még nem kóstoltál volna itthonról, "normális" édes vörösünk nekünk is van: Balla Géza Kadarisszimája, Polgár Zoltán Kadarász-a, Simon Józsefnek is van, talán a Don Simon. Kaló Imre aszúiról nem is beszélve. Hú, még a végén kiderül, hogy az édes vöröset szeretem...:)

töppedt 2010.05.20. 11:56:17

@BZoltan: @fiatalborivo:Bocs fiuk de most nem tudok tovább érvelni, mert megyek Lábdiba megnézni a szőlőt mi maradt belőle. Hétfőn este vagyok ujra.
Üdv

fiatalborivo 2010.05.20. 13:03:09

@felvetés: Felvetésed megjegyzem, egyébként azóta kóstoltam Thummerer Tréflijét, az volt az első normális magyar édes vörösbor élményem.

Sárfehér 2010.05.20. 14:03:46

(@fiatalborivo: És akkor mondjunk még egy hiperes, iható édeset, az Egri Korona Borház Turánját.)

Sárfehér 2010.05.20. 14:05:33

@Hepci: A befertőződött szőlő nem szőlő, szemétben a helye... Ha korrekt a borász, igaz, akkor vállalni kell ezt a veszteséget is.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.20. 15:43:02

Azon egy pillanatig sem gondolkozunk el, ugye, hogy a gazdálkodásban vajon mennyire "természetközeli" az a "preparátum", amelynek bizonyos komponensei (pl. a cickafark) NEM ŐSHONOSAK Chilében? Vagy a gímszarvas bele - bár ez az állat nem él ott?

De szerencsére Alvaronak beindult az üzlet: ‘Now we have enough to sell to others’ - mondja.

:))))

pupa pupánszky 2010.05.20. 15:50:05

Miért jobb és miért kellenek a földben elásott cuccok és a csillagok állása, nem tudni, de egyszerűen csak jobb a Demeter. Pl: Weninger ahogy halad fokozatosan

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.20. 16:10:33

Ha jó a bora ennek a chilei fászinak vagy Weningernek, akkor jó, pont.
Ha mindent rendesen megcsinálnak, ami a jó borhoz kell, azt csak nem tudják lenullázni egy kevéske fogyó holdnál, hajnaltájt végrehajtott alsó madárfogásos fekete lyuk simogatással...

fiatalborivo 2010.05.20. 16:28:31

tud valaki egy linket ahol a bio és fokozatai, illetve összehasonlításuk értelmes módon le van írva? Mert ez a szarvabeles dolog nekem sok és jó lenne tisztán látni a különbséget.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.20. 16:43:18

@fiatalborivo: nem olyan bonyolult.
Bio/organikus termesztés: nem használsz szintetikus növényvédőszereket, műtrágyát, segíted a természetes fauna (köztük a számodra hasznos ragadozók/paraziták) és flóra kialakulását/terjedését a kertedben.
Biodinamikus eljárások: szarvasbél, ökörszarv, etc. = ezotéria.

e_easy 2010.05.20. 16:53:53

@RAMBO: raadasul meg a szoloje sem oshonos :) ....es eladja

Elgondolkodtam. Szerintem annyira nem durva dolog a nem oshonos cickafark + csalan + kamillavirag kombot nyomatni a komposztba. Legalabbis nem olaj a... tengerbe?

fiatalborivo 2010.05.20. 17:08:50

@Hepci: Na pont az ilyen megfogalmazásokból szokott az jönni hogy megszólalsz egy hozzáértő társaságban és mindenki hülyének néz. Ezért írtam hogy pontos leírást keresek, hátha van valakinek egy tömör összefoglalt bejáratott oldala ahol korrektül le van írva. Mindazonáltal elhiszem amit mondasz, csak ennél pontosabbat szeretnék

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.20. 17:15:47

@fiatalborivo: Én az előbb beírtam ide jópár linket, de a hozzászólás nem jelent meg :(

Megpróbálom mégegyszer:

A biodinamikáról:
www.biodynamics.com/
en.wikipedia.org/wiki/Biodynamic_agriculture
www.biodynamic.org.uk/
www.demeter-usa.org/
www.biodynamic.org.nz/

Sem az organikus termelés sem pedig a biodinamikus nem magától értetődő dolog.

Érdemes nyitott elmével, türelmesen olvasni. Van mit.

fiatalborivo 2010.05.20. 17:29:48

@BZoltan: Köszönöm szépen, tudom hogy nem kivánságműsor, de magyar esetleg...? Amennyi info azokon az oldalakon van, na nem vagyok egy fordítómester.Sajnos Értek angolul csak nem ennyit

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.20. 18:01:12

@fiatalborivo: Sajnos nem tudok magyar vonatkozású forrást ebben a témában. Jelzem, szerintem nem ott tartana a magyar bor ügye ahol tart ha több érdemi információ fordulna le magyarra.

Amúgy meg irgumburgum, manapság egy fiatal borivó az tanuljon meg angolul!

fiatalborivo 2010.05.20. 18:19:24

igen ez egy szégyenletes hiányosságom, nem gyakorlom a nyelvet és szépen lassan felejtek, megértem a legtöbb dolgot csak szépen lassan... De gyakorlásképpen legalább a wikis oldalt átolvasom

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.20. 19:09:23

@fiatalborivo: van a témában magyarul egy könyv: Nicholas Joly - Ég és föld szülte bor.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.20. 21:12:37

@fiatalborivo: felül Palack linkelt egy magyar honlapot: www.biodinamikus.hu
Rambo meg elolvasta Joly "művét" és írt róla egy recenziófélét: alkoholista.blog.hu/2008/03/24/miert_nem_eszik_az_okor_hust

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.20. 21:23:47

@fiatalborivo: Hát ha nem is szégyenletes ez a hiányosság, de az biztos, hogy tömérdek mennyiségű információról marad le az aki manapság nem tud legalább egy nagy idegen nyelvet.

Mendemondák és filozófiai szépirodalom alapján nehéz korrektül megítélni egy alapvetően technológiai kérdést. Én ezt nem is javaslom.

A biodinamikáról véleményt alkotni szerintem úgy lehet, hogy hosszasan elbeszélgetsz egy olyan termelővel akinek bőségesen van konkrét és gyakorlati tapasztalata. E nélkül úgy gondolom, hogy csak boszorkányüldözés és kereszteshadjárat vívható... ami szemmel láthatólag kényelmesebb és szórakoztatóbb sokaknak mint alaposan utánajárni a dolgoknak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.20. 21:56:25

@BZoltan: az okkultizmusba és ezotériába való belemerülés is kényelmesebb, szórakoztatóbb - és jövedelmezőbb - sokak számára, mint átlátható, de munkaigényes technológiai műveletek elsajátítása és/vagy megvalósítása, majd pusztán a pohárban fellelhető minőség marketingelése. :)

fiatalborivo 2010.05.20. 22:25:01

@Hepci: na mégis van magyar honlap, beleolvastam, nem is rossz. Holnap tanulás közben végigveszem pihenésként.

2010.05.20. 23:24:41

az Isten áldjon már meg benneteket, ne kezdjétek el ezt itt is..! :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.21. 08:42:49

@BZoltan: és kivel sikerült beszélned?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.21. 09:04:40

@Parci: nyugalom, BZoltan megsértődött (így nem reagál) rám (durci ON), ketten meg Rambóval csak nem tudnak összehozni többszáz kommentet. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.21. 09:25:01

@RAMBO: a - süllőmentes - hegyi folyónk? :)

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.05.21. 09:50:15

@Hepci: Tisztelettel megkérlek, hogy ne provokáld BZoltant! És senki mást se!

Sárfehér 2010.05.21. 10:35:42

@Hepci: Ébresztőt fújtatok? Vagyok!

Nos, akkor a biodinamika témájához: Általában az ilyen rendszereket a "tudományos gondolkodás" alapján szokták támadni, azzal a megfontolással, hogy a biodinamika és társai irracionális, metafizikus, mágikus alapokon állnak, szemben a tisztán racionális tudománnyal.

Nos néhány megjegyzés: A tudomány, bizony, csak bizonyos határok között működik racionálisan. Aki nem nagyon hoz (nem nagyon akar) újat hozni a tudományban (azaz rágja a gittet), az általában "racionális" gondolkodó - megfordítva, racionális tudós nem vág bele olyan minkába, ami valami újat hozna. Ugyanis aki újat akar csinálni, járatlan területre téved, az bizony sorozatos maflásokba fut bele - kbszt frusztráló dolog. Ezért a kísérletezők nagy része igenis babonás, babonásan ragaszkodnak a kevés sikeres módszer bizonyos nehezen indokolható mellékkörülményeihez - nézzétek meg Konrad Lorenznél, mit hív ő babonának.

A biodinamikában az ökörszarvat, csillámot, stb. ilyen mellékkörülménynem kell tekinteni, amire nem is a szőlőnek, hanem a borásznak van szüksége: A szertartások a tipikus emberi placebók, ezek segítik a borászt ahhoz, hogy el tudja végezni azt a komoly élőmunkát, ami nélkül az ilyen termesztés nem működik.

A borivók pedig maguk is számtalan babonával, nehezen indokolható szertartással rendelkeznek - mégis elválaszthatatlanok a borivás kultúrájától. Úgyhogy szernitem semmi okunk, jogunk nincs gúnyolódni az ökörszarvon. :)

A borélményhez pedig a borhoz csatolt legendák igenis hozzátartoznak. Bort (nem asztali bort) inni anélkül, hogy ismernénk a történetét, ugyanolyan csacskaság, mint pl. elmenni Rómába, és megnézni úgy a várost, hogy bármit is tudnánk a történelméről.

Sárfehér 2010.05.21. 10:36:27

@kezdő alkoholista: (Késő.Legfeljebb kimoderálnak. :))

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.05.21. 11:03:40

@Sárfehér: Ezért aligha... :) Korekt eszmefuttatás, ha nem is teljes. Nyilván a hely/idő miatt. Megkérdezhetem, hogyha esetleg valamely tudományág képviselője vagy (végzettségi vagy szakmai szinten), akkor melyiké? :)

Sárfehér 2010.05.21. 11:11:48

Én eredetileg villamosmérnök vagyok, de vegyészek közt dolgozom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.21. 11:12:26

@Sárfehér: na látod, ha azt mondaná valaki a saját biodinamikus eszméiről, hogy az ökörszarv pont annyira fontos eleme a jó bor(a) elkészítésének, mint a jó tenisznek az, hogy háromszor pattintom le a labdát szerválás előtt, akkor nincs itt semmi baj. A baj mindig ott szokott kezdődni, amikor az okkultizmus/ezotéria képviselői hóttkomolyan veszik magukat és már kétségbe vonják a tudomány létét. A tudomány nem tévedhetetlen, soha nem fog megoldani minden problémát, de ezt a szélesebb látókörű tudósok maguk is jól tudják. Meg azt is, hogy a tudomány egyes képviselői is lefizethetők, mint bárki más, vagyis időnként/néhányan nekiállnak valami tudományos maszlaggal alátámasztani szimpla üzleti törekvéseket. De ettől még a tudomány tudomány, a (vak)hit meg (vak)hit marad, mindkettőnek megvan a helye, ha nem egymás felszámolására törekednek.
@kezdő alkoholista: egyszerű tényt említettem meg, vagyis BZoltan azt gondolja célszerűnek felém, hogy "ignore on". Ezt kissé (?) gyerekesnek vélem, vagyis "durci on"-ként interpretáltam. Btw, nem valószínű, hogy sokat veszít vele a művelt alkoholista közösség, hogy mi ketten nem értünk szót egymással. :)

e_easy 2010.05.21. 11:32:56

@Hepci: az okorszarv ilyen-olyan elasasa telleg "furan" hangzik, es a hatasa is bajosan mertheto :)

A linkelt oldalon okorszarv temaban ez all:
Preparation 500
Contents: Cow manure fermented in a cow horn, which is then buried and over-winters in the soil
Mode of application: Sprayed on the crop plants

Preparation 501
Contents: Ground quartz (silica) mixed with rain water and packed in a cow’s horn, buried in spring and then dug up in autumn
Mode of application: Sprayed on the soil typically at a rate of 60 g per hectare in 34 litres of water.

Azt mar csak meg tudja mondani valaki minek is peermeteznek ilyenforman.

szervalasnal meg fontos a sapka igazitas is :P

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.21. 11:55:13

@e_easy: "Azt mar csak meg tudja mondani valaki minek is peermeteznek ilyenforman."
CSAK.

Ezt a bidinamikus.hu-n találtam:
"Elkészítése: az 500-as jelű preparátumot ép zománcú vödörben vagy fadézsában 60 percig keverjük egy kis bottal. Az idő betartása fontos. A keverés irányát megváltoztatjuk, amikor a folyadék közepén kis tölcsér képződött. A szer nem fog feloldódni, de a víz sötétebb színű és földszagú lesz. A kikevert szert 10 percig pihentetjük és három órán belül kipermetezzük."
Ki van ez kísérletezve alaposan, precíz technológia van itten, kérem. :)

A sapka is fontos, azt még pattintás előtt szoktam...

európai 2010.05.21. 11:56:24

@e_easy: Nem állítom hogy a biodinamika szakértője lennék de Steiner több (általam régebben olvasott)előadásából kiderül hogy az ökörszarv elásásának legfőképpen sprilituális, esetleg asztrológiai jelentősége van. Hatása emiatt nem "mérhető" vagy gyakorlati szempontból elemezhető.
Egy másik tézisében arról írt hogy a termelő idővel megfelelően "érzi" a spirituális oldalt a gyakorlati alkalmazás mellett. Egy mai, modern francia biodinamikus termelő szerint, a vásárlóhoz is eljut előbb utóbb az "üzenet a (boros)palackban".

e_easy 2010.05.21. 13:36:46

@európai: eddig en is igy ertelmeztem, de az 500as preparatumnak a gyakorlati hatasa is lehet a jelek szerint.

Steiner mezogazdasagra vonatkozo muveit nem olvastam uh elkezdem ott es megkostolom a postban emlitett borokat :)

e_easy 2010.05.21. 13:42:42

@Hepci: lehet, hogy CSAK meg kellene kerdeznunk - alkalom adtan meg is fogom :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.21. 15:44:07

@e_easy: az a gáz, hogy nem erről szól a történet, hanem arról, hogy a gombabetegségeket a "talajerők túlcsordulása" okozza, amelyet a "kővé vált napfénnyel" (azaz a hegyi kristállyal) lehet visszaszorítani, mégpedig úgy, hogy hét soronként "átvilágítva" megpermetezik (lehetőleg seprűvel kijuttatva) a földet.

Tehát áltudományos maszlaggal adják el a legnagyobb marhaságokat.

A másik véglet, amit @Sárfehér is ír, hogy voltaképpen a varázslatok nem is kellenének, csak mégis, mert ez ad hitet. Szóval nem is lényegesek. Ennek több dolog is ellentmond:
- a "preparátumokat" árulják jó pénzért (lásd a fent belinkelt oldalakon),
- a varázslási szaktanácsadás szintén pénzbe kerül.
Tehát ez a része IS üzlet (amivel a frissen a rendszerbe lépőket fejik meg).

Mi marad a biodinamikus gazdálkodásból varázslat nélkül? Nos, az ökológiai (bio) gazdálkodás, amelynek piaci rése telített, vonzereje nem akkora, mint a mágikus kollégáké. EZÉRT van szükség erre a termékkategóriára, EZÉRT nem fontos, hogy akát földrészekre adaptálják a "tudományt" (l.m.f.) akár bármit is fejlesszenek rajta, EZÉRT nincsenek összehasonlító kísérletek öko és biodinamikus gazdaságok között: így üzlet.

shiraz 2010.05.21. 16:04:14

@RAMBO:
annyit illene hozzátenni hogy ez a Te véleményed
üdv
KA

fiatalborivo 2010.05.21. 16:50:13

@RAMBO: A hegyi kristályt itt nem tudom mennyire fizikális értelmébe használod, de ha a konkrét kristályról beszélsz, az nagyon sok mindenre jó, van egy ismerősöm aki maláriaszunyogokat tart vele távol egy szigeten a törzs falujától, Ö küldte Backhemnek is a szerkentyűt mert azzal felgyorsul a gyógyulási folyamat... stbstb, rengeteg szerkentyűt elad különböző célokra különböző méretekben, a közös bennük hogy mindegyikbe hegyi kristály van. A lényegük hogy a jófajta energiaáramlást segítik elő az élő szervezetekben, illetve az energiafelvételt. Ha egy ilyen kütyüvel babrálják a szőlőt, azt el tudom képzelni hogy magától egészségesebb lesz,mert jobban hasznosít dolgokat és a gombákat távol tartja mint a malária szunyogot.

Viszont minderre állítólag van magyarázat és bizonyíték, csak én nem láttam még. Én csak azt látom hogy emberek gyógyulnak, és több száz ezerért veszik az energizáló kütyüket amik hegyi kristállyal töltöttek. Hogy milyen arányban gyógyulnak? nem 100%. Lövésem sincs a pontos arányokról.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.21. 17:07:36

@fiatalborivo: valaki adhatna nekem egy hegyikristályt kölcsönbe, tesztelni (pénzt sajnálnék érte, mert zsugori és hitetlen vagyok).
A dunai szúnyogokon kipróbálnám, kiváltja-e a riasztószert. Ha esetleg nem térek vissza az ártéri vadonból, mindenki tudni fogja, hogy hatás nem igazolódott be. :)

2010.05.21. 17:14:14

tudom, hogy vékony hang vagyok a hangos éjszakában, de miután itt abszolút igazságot úgy sem fog tudni tenni senki sem (senki sem fog tudományos tesztelést csinálni hegyi kristállyal, ökörszarvval stb.), nem-e-lehetne-e, hogy inkább borokról beszéljünk? :)

demagóg duma, tudom, én is mindig utáltam, amikor x topikban valami türelmetlen hisztis borissza ezen rinyált, hogy két off hozzászólás születik... de itt már túl vagytok a kettőn, sőt, a kétszázkettőn is. sőt, már blog-szimultanizmus megy.

igyunk, emberek! :)

Sárfehér 2010.05.21. 22:42:59

@RAMBO: Mér', dekantert meg qrva drága borospoharat nem árulnak pénzért?

@Parci: Most csak félig offolok, mert iszom, de birspálinkát... :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.21. 23:43:30

@RAMBO: Például Yvonne Hegoburu-val. Ameddig vele nem találkoztam nekem is més volt a véleményem egy csomó dologról. Sőt megkockáztatom, hogy ha vele váltanál pár szót akkor te is méltatlannak és tiszteletlennek éreznél sok mindent ami részetekről elhangzik.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.22. 00:20:06

Mivel az utolsó három hozzászólás a témában elképzelhetetlenül abszurd volt, így kiszállok a beszélgetés folyamából, elmegyek és mindenféle kemikáliákkal megfékezem a perenoszpórát a szőlőmben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.22. 01:39:21

@RAMBO: ha ez az Yvonne elég csinos, engem talán még megnyerhet az ügynek (vö. dinamizálná a biómat).
Ha ez se jön be, még mindig megtehetem, hogy elmegyek süllőzni a Dunakanyarba valamerre egy hegyikristállyal a zsebemben, és kirántom magam alól a kőgátat az erős szellemi összpontosításom erejével. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.22. 07:46:00

@RAMBO: Nem értelek. Én azt mondtam, hogy szerintem a biodinamikáról véleményt alkotni úgy lehet, hogy beszélsz termelővel akinek konkrét és gyakorlati tapasztalata van.
Te kérdezted, hogy én megtettem-e ezt és én válaszoltam, hogy igen. Yvonne Hegoburu egy végtelenül kedves, békés, segítőkész és nyitott asszony.

Mi ebben az abszurd?

czudarka 2010.05.22. 11:02:25

@BZoltan: Te biodinamikusan műveled a szőlőidet és a pincében is alkalmazod e technológiát/felfogást/????

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.22. 11:16:41

Jelentem, művelődni igyekeztem éjjel, így már tudom, kicsoda Yvonne Hegoburu.
Jancis Robinson oldalán találtam az alábbit Julia Hardingtól (MW), amikor egy hozzászóló rákérdezett, ismernek-e tudományos vizsgálatot a hagyományos és biodinamikus termesztés hatásainak összehasonlításáról:

"There isn't much that I am aware of. Do you read French? There's some research results on the Biodyvin website (though of course they are proponents and not therefore neutral). See here especially: http://www.biodyvin.com/index2.php"

Nagyon egyszerűen fordítva: JH nem igazán ismer ilyet, esetleg a Biodyvin (francia biodinamikus szervezet) honlapján lehet találni kutatási eredményeket (ami természetesen nem semleges forrás).

zoli 2010.05.22. 12:36:53

Én egyet tudok. Megvan nekem ez a Bioszőlő, biobor nevű könyvecském, a végén bemutatnak néhány gazdát, köztük a biodinamikus gazdálkodást folytató felsőnyéki Móricz Attilát. Ő említ egy összehasonlító kísérletet, miszerint két rakás szarvasmarha trágya közül az egyiket preparátumokkal(502-507) oltották be és az a másikkal szemben előbb érett be és gazdagabb volt gombafonalakban, de ezen kívül számomra tényleg nehéz kihámozni azt, hogy milyen többletet nyújt a dinamika a sima bióval szemben.

Azt magyarázza továbbá, hogy gyógyítani és kondicionálni kívánják a növényeiket, hogy ellenállóbbak legyenek (persze megelőzés végett ként és rézt használnak), ez utóbbihoz tartozik a saját szürkemarháik (ridegen tartott, antibiotikummentes) trágyáinak a használata (emellett azért lombtrágyát is használnak). 1998-ig az 50ha-nyi szőlőből 17-en átállt a bióra, a Biokontroll Hungária és a magyar Demeter ellenőrzi és látja el tanácsokkal.

Azt mondja, hogy míg idehaza a bio(dinamikus) a kukacos alma szinonímája, addig 90%-ban külföldre exportáljuk ezeket a termékeket, mert ott komoly felvevőpiaca van.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.22. 16:52:47

@czudarka: Nem. Egyelore nem ez a szuk keresztmetszet a minoseget illetoleg

Sárfehér 2010.05.23. 11:33:49

@Hepci: Nem egészen erről van szó, hanem arról, hogy úgy összefonódik a hatásos részlet a szertartással, hogy nagyon nehéz szétválasztani a kettőt. Pl. a marhasz.rt tényleg ökörszarvben kell-e rohasztani, vagy más is jó? A tenisz nem igazán jó példa, a szőlő u.i. nő nélküled is, a teniszt viszont te játszod - a szerva része a hozzákészülés is.

Megjegyzem, a biodinamikát követő lépés az lesz, amikor már nem monokultúrában termesztik a szőlőt - esetleg visszalépnek ahhoz a középkori technológiához, amikor ligetekben, gyümölcsfákra futtatták a szőlőt. Mondjuk, sajmeggy, barkóca, vadkörte, ezek nem is árnyékolnak olyan sokat.

meru 2010.05.24. 21:42:54

Ugyan nem ismerem az antropozófiát, de Steiner fogalmi rendszere úgy tűnik hasonlít az alkímisták nyelvezetére. Jung óta tudjuk, hogy noha az alkimisták egy jó része valóban az anyagi világban igyekezett aranyat létrehozni, mégis számosan ezt szimbolikus nyelvként használhatták, saját belső változásuk, pszichéjük átalakítására tett kísérlet során. Elképzelhető, hogy a technológiai tudás mellett, a személyiség érettsége, "bölcsessége" is hat a borkészítésre?

Dee L'hemaa 2010.05.25. 12:57:38

@fiatalborivo: Thummerer Tréfli mint iható hazai édes vörösbor???:))

@Hepci: Igen-igen unalmas ez a BZoltán fóbiád, van rá lehetőség, hogy a problémádat vele kapcsolatban neki, és e-mailben fejtsd ki.

Megjegyzem kicsit szálka és gerenda, az, hogy neki felróvod a megmondóember szerepet, miközben te ugyanazt adod elő és legalább annyira túltengsz a kommentekben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.25. 22:51:10

@Dee L'hemaa: nem nagyon látom ebben a posztban a jelenséget, amit kifogásolsz.
Viszont a szélhámia-fóbiám kétségtelenül erős, legyen szó Zepter-ügynökökről vagy a "szellemtudományok" művelőiről...

Dee L'hemaa 2010.05.27. 13:05:38

@Hepci: Nem az a kérdés, hogy te észreveszed-e magad, hanem, hogy más mennyire unja amit csinálsz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.27. 13:17:43

@Dee L'hemaa: engem nyilván nem untat a saját ténykedésem... :)
Neked pedig jogodban áll unni bármit, vagy bármiről bármi mást gondolni (pl. Hapci állítólagos BZoltan fóbiája), mint a valóság.
A döntő kérdés az, hogy a házigazdáink mit unnak.

Dee L'hemaa 2010.05.27. 15:25:50

@Hepci: Számukra nyilván a kommentszám és a látogatottság is egyfajta rendezőelv... Az, hogy nem moderálnak valakit még nem jelenti, hogy igaz, vagy jó az amit ír;)

Számomra az a különbség a kettőtök kommentjei között, hogy ő letett már valamit az asztalra ami által hiteles amit bor-témában ír.

Nyilván, ha azt olvasnám, hogy teliholdas éjszaka éjfélkor marhabéllel tekeri körbe a birtokot a jobb termés érdekében, akkor ennek fényében olvasnám kommentjeit biodinamika és társai témakörben:D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.27. 22:21:02

@Dee L'hemaa: az, hogy nem moderálnak valakit, semmit nem jelent, mindössze annyit, hogy az illető nem lépte át - szignifikánsan és/vagy ismételten - az adott blogon viselkedésben elvárható normákat...
Én nem tudok borokat letenni az asztalra, mindössze diplomám van az adott témakörben. Ellentétben BZoltannal, de ez újfent nem jelent semmit. Különösen a "szellemtudományok" híveinek körében, ahol ez nyilván inkább fogyatékosság, mint elismerésre méltó tény. :)
Szerintem bárki bárhová tekerheti a marhabelét, de boldogtalan lennék, ha tömegessé válna a fekete mágia országunkban, és előbb-utóbb négyéves szűzleányokat áldoznának félholdas éjszakákon a jobb borok elkészítése érdekében.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.05.28. 00:32:07

@Hepci: Na, az a furcsa, ha négyévesen egy lány nem szűz. Annak csak szomorú oka lehet...

"ahol ez nyilván inkább fogyatékosság, mint elismerésre méltó tény"

Muszáj mindig provokatívan viselkedned? Miért általánosítasz? Aligha hiszem, hogy minden biodinamikus borász a pokolba kívánja a szőlész-borász diplomával rendelkezőket. Kivéve persze, ha úgy viselkednek, ahogy te. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.28. 08:54:04

@kezdő alkoholista: miért általánosítasz? Hol is viselkedem mindig provokatívan? Minden biodinamikus poszt alatt?
Nagyjából igen. :)
Minden baromság valami értelmes dolognak foglalja el a helyét a világban és bennünk, hiszen piac minden, mi is az vagyunk.
süti beállítások módosítása