Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Magyar kórság

2010.06.09. 06:59 - alföldi merlot

Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok vonatkozásában. Június 5-i bejegyzésében a XI. Pannon Bormustra tapasztalatait összegzi, és egy számára kétségbeejtő tendenciára figyelmeztet: a legdrágább magyar vörösborok némelyike arról árulkodik, hogy vezető borászaink a klimatikus adottságoknak fittyet hányva nagyobb, hordósabb és édesebb borokat akarnak készíteni, mint a chileiek a Colchagua-völgyben vagy az ausztrálok a Barossa-völgyben.

A poszt első felében Bońkowski mézet csöpögtet a keserű pirulára, és a Bormustrán kóstolt pinot noirokat és bikavéreket dicséri. Véleménye szerint a korábbi évekhez képest javult a vörösök átlagszínvonala. Külön kiemeli a Gál Tiborról elnevezett Bikavér-különdíjat elnyerő 2006-os St. Andrea Merengőt és a 2006-os Hangács Pinot Noirt (ez utóbbiról azt állítja, hogy eléri a nagyon jó Burgundi premier cru-k szintjét).

Aztán jön a fekete leves. Bońkowski szerint több vezető magyar borász "ihatatlan" borokkal nevezett a Bormustrára. Legalább 10 olyan borral találkozott, amelynél az alkoholszint elérte a 15 százalékot (néhány esetben 16 százalék szerepelt a címkén), a szőlő kései szüretből származott, és annyira túlérett volt, olyan alacsony savakkal, hogy a pohárba öntve perceken belül oxidálódott, inni nem lehetett, legfeljebb kortyolgatni, és jobban hasonlított egy fekete áfonyás Bacardi Breezerre, mint borra.

A főbűnösök között szerepel Taklerék mogyoróvajas 2007-es Syrah Reserve-je vagy a híres/hírhedt 2006-os Primarius Merlot, amelynek már 2003-as elődje is 16-os alkohollal került palackba, de az új évjárat még azt a felszínes gyümölcsös szexepílt is elveszítette, amivel az elődei rendelkeztek. A Sauska-borok szintén a vádlottak padjára kerültek. Bońkowski dohogva jegyzi meg, hogy zsüritársai láthatóan élvezték ezeket az agyonhordózott és túlextrahált borokat (2007-es Kopár Merlot, Cuvée 7 Siklós és Cuvée 7 Villány), de amikor a merlot-ból megmaradt fél palackot fölvitte a hotelszobájába, akkor egy pohárnyit nem bírt belőle meginni. Ám a bűnősök között a főkolompos: Bock József. A szerzőnek kedves emlékei vannak a klasszikus stílúsú Royal Cuvée-kről, és a kiegyensúlyozott és egészséges bordói házasításról a 2000-es évjáratig bezárólag. Ám Bock új útra lépett: mintha alkoholban és túlérett ízekben a shirazokat és a zinfandeleket akarná legyőzni. Ezen a téren minden bizonnyal az a "gyümölcslikőr" az eddigi csúcsteljesítménye, amit Bock József Libra néven palackoz, de Bońkowski szerint ez még biztosan nem a végállomás.

A magyar vendéglátókkal beszélgetve két érdekes tényre figyelt föl. Az egyik az, hogy ezeket a borszörnyeket valakik megveszik; hogy ez címkeivászatnak minősül-e, vagy a helyi krőzusok valóban élvezik ezeket a borokat, nehéz lenne megmondani, de Bońkowski szerint Bock Józsefnek vagy Takler Ferencnek érdemes lesz két kézzel kapaszkodni ebbe az ügyfélkörbe, mert ilyen eszement árakkal külföldön lehetetlen lesz eladni a boraikat (a többségük €40 fölött van). A másik érdekes jelenség, hogy senki nem érti a problémámat, írja Bońkowski. Mintha teljesen rendjén való volna, hogy a Burgundiával azonos szélességi körön elhelyezkedő Magyarország a maga kontinentális éghajlatával nagyobb, hordósabb és édesebb borokat akar készíteni, mint a chileiek a Colchagua-völgyben vagy az ausztrálok a Barossa-völgyben. Persze mindenhol készülnek extrém borok, de talán sehol a világon nem ünneplik őket annyira, mint itt. A kisebbségi komplexusnak ez a szintje már-már pszichoanalitikus után kiált. Magyarországon remek terroirok vannak, és Európa legegyedibb borai is készülhetnének itt, legyen az fehér vagy vörös, de ehhez alapvető mentalitásbéli változásra van szükség. „Az alapján, amit a hét folyamán kóstoltam, ez igencsak távoli kilátás”, zárja mondandóját Wojciech Bońkowski.

[A képet innen metszettem.]

Címkék: szemleszerű takler bock sauska pannon bormustra polish wine guide wojciech bońkowski

94 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr692068024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.06.09. 10:20:18

megértem őt, én is ilyen értetlenül szoktam állni a pontszámok láttán...
és ezt idehaza még senki nem merte leírni!
sok jót hallottam már róla, le a kalappal elötte!

szulfit 2010.06.09. 10:27:33

Igaza van,és ezek után kiváncsi lennék arra, hogy mit gondol a fehérborokról.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.06.09. 10:51:18

bizony, bizony van benne jogos fölháborodás!

2010.06.09. 11:02:38

értelmes írásnak tűnik.

ugyanakkor jelentkezni szeretnék: nekem kifejezetten ízlik a takler syrah reserve (de egyébként nem kell messzire menni: AG-től kezdve még sokaknak), de a sauska cuvée 7 (mindkettő) is, meg a bock ördögárok cf is stb.

félrehord a nyelvem, vagy túlzottan a hazai ízekre hangolt? küldiként vajon nem ízlene?

vörös és fehér 2010.06.09. 11:17:58

@Parci: hát azért a brunellokban is inkább 15 körül van már a szesz, CdP-k dettó arra fele kúsznak, és mégis szeretik azokat is sokan.

malac555 2010.06.09. 11:26:50

fröccsnek sem jók..

Trila 2010.06.09. 11:59:43

Jó cikk, ezeken már én is eltöprengtem, csak nem tudtam ilyen pontosan megfogalmazni az averzióim. Iszonyatosan drágán adnak olyan extraktált, gyártott borokat, amikből 1-2 pohártól is megfájdul a gyomor, a fej. Azt sem tartom kizártnak, hogy évborászavbéla féle technológiával készülnek ezek a szeszek. De mindegy is, hagyományos értelemben véve ezek már nem borok. Rendes borissza ilyeneket nem iszik. Aztán ha van 1 réteg, akinek ez kell, igya. A szomorú az, ha a szakmai zsűri is ezeket favorizálja. Mert ez onnatól már nem terroir, hanem terror.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.06.09. 12:01:56

oké, hogy országunk Burgundiával van egy szélességi körön, de Villányban és Szekszárdon éves átlagban 300-400-zal több a napsütéses órák száma, mint Burgundiában. egy-egy jobb évben (pl 2003) ez akár 600 órás különbséget is jelenthet. ez pedig sokkal inkább Bordeaux felsőbb, CF termőterületeihez teszi hasonlóvá e vidékeket, mintsem Burgundiához, amire az általa is dícsért Eger majdnem tökéletesen párhuzam. sztem a borászat és a borkóstolás/szakértés jóval több, mint szélességi körök összevetése és nem árt, ha a szakértő, egyéb apróságokat is ismer. persze ez nem menti a rossz borokat, de nem biztos, hogy a koncepció rossz.

vargánya 2010.06.09. 12:02:58

Haááát azért! Az ugyan igaz, hogy Burgundia nagyjából Mo. földrajzi szélességén fekszik (az Ész.47.fok környékén), de azért itt már a nüanszok is sokat számítanak! Minél északabbra megyünk, annál inkább. Egyrészt Villány földrajzi szélessége 45fok 50perc, Szekszárd a 46fok 20' környékén fekszik. Másrészt éghajlatunk erőteljesebb kontinentalitása (amit a medencehelyzet is felerősít) jóval melegebb tenyészidőszakot eredményez, mint Burgundiában, ahol érvényesülnek az óceáni hatások és több a csapadék is(700-800 mm). Érdemes megnézni Péczeli György: A Föld éghajlata c. könyvben Dijon adatait és összehasonlítani a magyar adatokkal! Kiszámoltam: Eger (!) aktív hőösszege nagyobb, mint Dijon-é ! Ami a túlzott alkoholfokot illeti, amíg harmóniában van a savakkal és a tanninokkal. Lehet, hogy a lengyelnek nem volt szerencséje, (én meg nem iszok ilyen k-va drága borokat ...). De ha kóstoltátok mostanában "Tringa" Gál Anti vörösborait(a 2007-eseket), ott bizony nem zavart a sok alkohol, nem is lóg ki belőle. Épp azért egyedülállóak a magyar klimatikus adottságok, mert a jó évjáratban (ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni!) benne van egyrészt magas mustfok, magas alkohol lehetősége, másrészt a kellő savkészlet is megőrződik (hűvös éjszakák, kellő csapadékmennyiség). Ha az időjárási elemek kedvező kombinációja érvényesül, az - elsősorban a vörösborok esetében - magas szintű egyensúlyt és azzal együtt hosszú eltarthatóságot eredményezhet.

vargánya 2010.06.09. 12:08:03

Befejezem a mondatot: "amíg harmóniában van a savakkal és a tanninokkal, addig nincs bajom vele."
Tejesen egyetértek szenvedély S-el!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.09. 12:10:22

Amennyire én tudom (de javítson ki bárki aki jobban tudja) Dél-Pannon klímája nem azonos Burgundiáéval. Az azonos szélességi öv nem minden. Burgundiában az éves hőmennyiség és napsütéses órák száma alacsonyabb mint a legtöbb magyar borvidéken és az őszi hónapokban Burgundiában az átlagos csapadék is több mint Magyarországon.

Ezzel együtt elgondolkodtató és érdekes Bońkowski véleménye. Biztos, hogy nem szabad legyintve elmenni mellette.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.06.09. 12:16:49

Amellett, hogy nem érdekelnek ezek a borok különösebben, érdekes lenne ismerni a szerző hozzáállását a chilei és ausztrál, felemlegetett borokhoz. Mert ha neki egyszerűen csak nem jön be ez a stílus (amit meg tudok érteni), akkor ez van.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.09. 12:27:20

Szerintem se annyira jó a Burgundia-analógia, de ettől függetlenül biztos igaza van a szerzőnek.
Ha tényleg jók vagyunk syrah-ban, akkor inkább Észak-Rhône-völggyel rokonítanám magunkat, mint Burgundiával. Ha meg időjárástól függetlenül, csak úgy ránézésre kell dönteni, akkor meg a Loire völgyével. (Nem mintha nem lenne tök mindegy.)

fiatalborivo 2010.06.09. 12:32:28

Szerintem a szélességi körök önmagukban nem sokat mondanak, akit valóban érdekel a téma: meteor.geo.klte.hu/hu/doc/eu_eghajlata_02.pdf

Itt elég sok tényezőt figyelembe vesznek. Tény hogy azonos a szélességi kör és tény hogy más az éghajlat. Továbbá tény hogy egy bizonyos irányvonalat képviselnek a nagy vörösek tekintetében naz említett borászok. De panaszkodnak ők hogy nem megy a business? Akarnak többet termelni mint amennyit most? NEM. Ha majd nem tudják eladni változtatnak. Ennyi.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.09. 12:40:46

@fiatalborivo: Mondjuk okos ember inkább előre gondolkodik, és megpróbálja elkerülni a nehéz helyzeteket, nem akkor változtat, amikor nem tudja eladni.

Amúgy nem hiszem, hogy pont ezeknek a pincészeteknek bajuk lehetne. Inkább az a kérdés, hogy lesz-e ebből trend, és ha igen, az jó-e.

benchmade 2010.06.09. 12:43:19

Nem csak a magas alkohol a baj, hanem a hiányzó egyensúly.

toughnncool 2010.06.09. 12:43:54

who the fuck is Wojciech Bońkowski?
Wojciech Bonkowski holds a degree in Italian literature and a doctorate in musicology. He turned to wine tasting in 1998 after a good bottle of claret.
....

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.09. 12:44:00

amikor a merlot-ból megmaradt fél palackot fölvitte a hotelszobájába, akkor egy pohárnyit nem bírt belőle meginni

hagyhatta volna azoknak, akik szerették :)) igen vicces volt egyébként, ahogy pakolta a csomagtartóba kartonszám a félüvegeket

ettől függetlenül van, amiben igaza van, és van, amiben nincs. ez már csak így szokott lenni a szükségszerűen felületes külföldi borírók körében......

Tomaho 2010.06.09. 12:52:42

@AG 2.0: Én igen szeretem az írásaid, sőt tisztelem is, de ez csomagtartós história, akár igaz, akár poén, nem túl elegáns

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.06.09. 13:03:49

@toughnncool: Ott is egy pont! :)

Ez is egy vélemény, ez is egy probléma. De kérem: nem ez a legnagyobb baj a magyar borvilágban! (Sajnos.) Arra ott van a SPAR (igény szerint helyettesíthető) legalsó polca.

Türkménbasi 2010.06.09. 13:06:59

Én nem vagyok szakértő, de az tény, hogy én rohadtul ráuntam ezekre a méregdrága brutális vörösborokra.

Nincs bennük semmi játékosság, semmi finesz csak test, test és test.

Emlékszik esetleg valaki az XL Sisters méltán elfeledett slágerére?

"Nagy Test, Nagy Élvezet... és elragad a képzelet"

Na a bor esetében engem tuti nem. Úgyhogy egy jó ideje már szinte csak fehéret iszom, ha mégis vöröset akkor kékfrankost. Mert szerintem a kékfrankosaink között vannak az igazán jó magyar vörösborok.

M.Islander 2010.06.09. 13:09:15

teljesen egyetértek a szerzővel, már 10 éve nem veszek hazai vörös csúcsborokat, mert az ár-értékarány nem stimmel és egyik-másik csúcsbor botrányosan túltökölt - néhány évvel ezelptt határozottan ilyen élmény volt Gere Phoenix Cuvée bora - ihatatlan és legkevésbé hasonlít a bor néven ismert italhoz.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.06.09. 13:12:22

nem vagyok nagy szakértő, bekötött szemmel csak azt tudom megállapítani, hogy bort iszok-e vagy sört, mégis, valahogy igaznak tűnik az érvelés.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.09. 13:13:33

@ringsider:

"és ezt idehaza még senki nem merte leírni!"

azért ez nem egészen igaz :) a borbarát leírta kb. százszor, meg mondjuk én is ezen a blogon 2005-ben alaposan, és még rengetegszer, amikor ilyen stílusú borokról volt szó. viszont ahogy öregszem, lassan visszaszeretek a sűrű vörösekbe. ami nem akadályoz meg abban, hogy a könnyű vöröseket és az összes többit is szeressem. szerintem sem a túlérett szőlőből készült monstrumoké a jövő, de azért felesleges lenne kiönteni a lefolyóba az egész stílust. nem bántanak senkit, nem veszik el a helyet senkitől. majd elmúlnak maguktól, ha úgy fordul a világ

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.09. 13:16:30

Szerintem abban nincs igaza a szerzőnek, hogy az említett urak most fordulnának egyre inkább az általa nem kedvelt stílus felé.
Például pár hónapja ittam hosszú évek után először olyan Takler vörösbort, ami nem volt lekvárszerű...

borelite 2010.06.09. 13:38:12

@mistinguett:
Az idei Syrah du Monde magyar eredményei:
Arany: Sub Rosa Syrah Rozé 2009
FERITAN KFT - CAVE FEISZT/ NAGY Ferencné
Ezüst:Bock Syrah 2007
BOCK BORASZAT KFT / BOCK Jozsef

dagadtos 2010.06.09. 13:43:57

@Hepci: azt én sem nagyon értem, hogyan lett egy 4-5 éves közhelyből megdöbbentő erejű újdonság.

nemecsekerno_007 2010.06.09. 13:55:28

@vargánya:

Középiskolás földrajz, ugye?! :))))

Egy terület éghajlatát a következôk határozzák meg:
- földrajzi szélesség
- domborzat
- tengerszint feletti magasság
- tengerektôl, óceánoktól való távolság

nagyjából ezek, de nem egyforma mértékben. M.o. az óceáni, a kontinentális és mediterrán éghajlatú területek határán fekszik. Ezen három éghajlati terület befolyásolja, térben és idôben eltérôen. Valamint a medence-jelleg, ami sokkal jobban mint az a többség gondolja.
Sokan keverik az éghajlati öveket, az éghajlati területekkel. Ez a földrajz oktatás lépfenéje :) Úgy látszik ez függetelen a nemzetiségtôl, vallásstól etc... :) A szerzô is ilyen, de ettôl még nem kell lesöpörni a véleményét az asztalról. A kritika mindig jó és ez építô jellegû.

dalton1 2010.06.09. 14:07:21

Szerintem fontos hogy a probléma folyamatosan a felszínen legyen, ebből a szempontból jó egy ilyen cikk, és örülök hogy olvashattam, mert a probléma létezik.
Ugyanakkor igaza van AG-nak mert ez egy stílus amit nem lehet csak azért halálra ítélni mert nem a legelegánsabb. Ha arra gondolok én milyen úton jutottam el a vulkáni talajon termett fehérekhez vagy az aszúkhoz, pinot-khoz akkor azt kell mondjam ez a stílus egy kihagyhatatlan és nagyon fontos lépcsőfok! Megint AG-ra hivatkozva, egyszer leírta "alaposan leegyszerűsítve" a kóstoló személyiségfejlődését. Abban sok igazság van.
Kell ez a stílus, akár itthon is, de kell a Colchagua és kell a Barossa völgy is. Hiányozna ha nem lenne. És biztos vagyok benne hogy ebből már most elkezdődött a kitörés...ami nem helyettesíteni fogja hanem kipótolni, szinesíteni...rengeteg elegáns és finom bor van 15-ös szesszel...Tüske CFR '06, Infusio-k, Günzer Ördögárok '07, Kopár '06, Solus'07...stb...és van sok szégyenfolt, ezeket nem sorolom, biztos mindenki tudna ilyet százával...

Az viszont egy másik kérdés hogy ezek miért kerülnek egy más stílusú bor (pl. pinot-k, fehérek, hazai vonatkozásban!!!) sokszorosába...mert így azt a bizonyos lépcsőfokot nem mindenki tudja meglépni. Ez igen nagy felelősség...

A hiba nem ezeknek a boroknak a létezése (amiket egyébként néha-néha szívesen elkortyolok), hanem hogy itthon a csúcsvörös kategória kizárólag ezekre van determinálva...13,5-es, 14-es alkohol labdába sem rúg az 5000Ft fölötti kategóriában...miért?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.06.09. 14:34:40

@AG 2.0: azt gondolom hogy ha egyszer valaki ezt leírta, az utána már nem szeret vissza ezekbe, de ez az én véleményem, és nem a személyednek szól!

fiatalborivo 2010.06.09. 14:34:46

@dalton1: Az utolsó bekezdésedre reagálva, sztem ez ilyen begyöpösült beidegződött termelői attitüd, miszerint egy 2-3000 ftos bort akármelyik szőlőmből csinálok 1,5-2kgos terheléssel. De ha egyszer már 50-60Ftos kilonkénti szőlőár mellett én a vásárolt szőlő kilójáért 600 Ftot fizetek és ezért megkövetelem hogy tőkénként 2 fürt legyen és csak a teljesen egészségeset szedjék le Nekem akkor abból tudok nagy extrakt mellett nagy alkohollal és savval egyensúlyba hozva nagy bort csinálni. De ha ennyit fizettem a szőlőért akkor nehogymár ne kérjek a borért 10-20szor annyi pénzt...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.09. 14:41:49

@ringsider:

nem is veszem magamra :)

_ezek_ is sokfélék. vannak köztük lusták, édesek, tapadósak, érdektelenek. és vannak sűrűek, komplexek és bizony jól ihatóak is. egy amaronét vagy ad absurdum egy portóit sem önt ki az ember pusztán azért, mert magas benne az alkohol

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.09. 14:45:05

@ringsider:

amúgy meg igazából azt furcsállom, hogy úgy van előadva a sztori, mintha valami hihetetlen nagy bréking nyúz lenne. szerintem meg túl vagyunk rajta nagyjából, már a következő topiknál tartunk

hegyaljai 2010.06.09. 15:06:40

A lengyel barátunk által pellengérre állított borokkal szemben mások is fogalmaztak már meg fanyalgó véleményt. A magas alkoholt azért kifogásolták, mert az annak kiegyensúlyozásához szükséges gyümölcsösség elérhetetlen. Az alacsony savak, és a kevés bogyóhéjból származó tannin terhelési és szüreti időpont problémákra utal. A túlzott extrahálással, mint kritikával én nem találkoztam, de természetesen más ideig kell a törkölyön hagyni a különböző érettségű, terhelésű termést. Régen a sárkalap alatt hagyták több mint egy hónapig a kékoportót, de az nem volt 15 alkoholú, 6 t/ha terhelésű mint a most kritizáltak. Magam részéről pedig mindig a túlzott új fa használatot és a füstös erős pörkölést kritizáltam ezekben a borokban.
De mint említettem mindez csak fanyalgás és bennfentes okoskodás lenne, ha ezeket a borokat külföldre is el lehetne adni ezeken a horror árakon, minden borversenyt megnyernének, ahova benevezik őket, és még ez a lengyel fiú sem bírálta volna meg őket.

Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.09. 15:09:37

@fiatalborivo: nekem pl. Szentesi azt mondta, ha felmenne 1,5 kilós terhelésre, adhatna (fehér)bort 800-ért is, de nem akar - ennyit se - engedni a brutális terméskorlátozásból.

kisgágó 2010.06.09. 15:44:40

@mîkæl:
"már 10 éve nem veszek magyar csúcsborokat"...ezmiez? és van véleményed?
ez még nem is lenne baj...csak ne hangoztatnád...vicc

fiatalborivo 2010.06.09. 15:49:16

@Hapcedli: lehetséges, miért nem csinálja meg legalább a szőlő egy részével és mutat példát.

2010.06.09. 16:20:41

ne csináljunk már itt is úgy, mintha az ördög műve volna bármi, ami villányból kikerül, és az egész "villányosdi" az a kezdő borissza egy szükséges, de rossz kitérője az Egy Igaz Ösvényről.

az egyetlen ok, hogy nincs tele a borhűtőm villányi csúcsvörösökkel, az az áruk. és igen, közben kóstoltam rengeteg Takács Lajost, Szentesit, Losoncit (meg a fél kézműves borok házát) stb. nyilván nem bont az ember minden este egy Primariust, arra nem jó. de van, amikor nagyon is jó, leszakad az arcom "aha-élmény" ((c) by AG) jó.

ez persze csak egy vélemény, de remélem (hiszem), hogy nem vagyok vele egyedül.

2010.06.09. 16:22:45

@vörös és fehér: jaja, ez is igaz! a legutóbb közösen kóstolt :D 2004-es Uccellieriában talán 16% is megvolt, oszt mégis első háromban volt mindenkinél.

vörös és fehér 2010.06.09. 16:25:01

@Parci: "közben kóstoltam rengeteg Takács Lajost" - tudom hogy mellékszál, de az nem volt drága és túl tömény, magas alkoholú? Tényleg azt érzem, hogy egyrészt egy rég lejárt lemezt pörget a lengyel srác, másrészt tavaly is egy koncentrált Tornai fehér lett a fehér pannon csúcsbor, akkor valahogy nem tűntek fel az alkoholellenes hangok.
Én is úgy gondolom, ahogy sokan már leírták: jól megfér ezen a kis piacon is egymás mellett sokféle stílus. Pálcát törni bármelyik felett persze lehet, de minek?

2010.06.09. 16:29:03

@vörös és fehér: no igen, a 17%-os olasz, ami totál rendben van, pazar bor (bár kell neki a levegő rendesen, ez tény).

és abszolút egyetértek. megunt villányi csúcsborokat féláron átveszek..! :)

loading 2010.06.09. 17:00:35

Azért érdemes elolvasni a lengyel verziót, ott még jobban cizellálja. bonkowski.magazynwino.pl
Mondjuk nem éppen jó hír a Bock Librának, hogy olyan illatúnak mondja, mint a Nalewki Babuni. Azt az italt kifejezetten nem szeretem. Édes, de egyben savanyú.
Mondjuk a 2007-es Barbárról azt írni, hogy 'illatban öreg csirke' sem jelent jót...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.09. 17:06:06

@loading: az öreg csirke valójában tyúk, nem?

nekem nagyon ízlett az a bor, igaz, nem egy kortyot ittam meg belőle, hanem egy egész üveggel, viszonylag gyorsan

loading 2010.06.09. 17:26:24

Kurczak lengyelben csirkét jelent. De megkérdeztem lengyel kollégát biztos, ami biztos, hogy nincs-e más jelentése a 'stary kurczak'-nak. Nincs (old chicken).
Persze magyarul lehet öreg/vén tyúk is...;

Benikuty 2010.06.09. 18:22:52

@AG 2.0: inkább old bag:)
azért kóstolnék pár korty erejéig ezekből a lefikázott tételekből. igaz, én is a mindennapok bora kategóriát szeretem, de virágozzék száz virág. már ha el tudják adni...

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2010.06.09. 18:26:24

Az én pár éve tartó ízlésemmel is egyezik az írás tartalma, de én sem gondolom, hogy ezt ő találta volna ki:)

Örülök ellenben - számomra ez fontosabb a cikken belül - hogy olyan borokat, melyek nagy örömöt okoztak nekem a közelmúltban, felmagasztalt.

Sajnálom én is, hogy a fehérekről nem írt.

czudarka 2010.06.09. 20:27:30

Ritka, hogy ennyire szélsőséges "szar" írás jelenik meg valahol!
Az, hogy a lengyel ember nem tud mit kezdeni a magas alkohollal, az az ő baja!
Az ilyen ember nem iszik portóit se amaronét!
Imádom, hogy mindig olyan borokról írnak az összehasonlításokban, amit nem, hogy 40 euróért, de nagyjából 400 ért sem lehet megvenni!
Lengyelország Eger és Tokaj "gyermeke" és nagyon nem tud mit kezdeni azzal, ha valami nem savas és nem "kommersz" alkoholú!
Toszkánában szerintetek mit csinálnak az alkohollal? Kiveszik egy masinával!
Lehet, hogy nekünk is ezt kéne csinálni!?????
Miért baj, az hogy ilyen borok készülnek? Miért kell mindig a marha franciákhoz hasonlítani bennünket!
"hordósabb és édesebb borokat akarnak készíteni, mint a chileiek a Colchagua-völgyben vagy az ausztrálok a Barossa-völgyben. "
Szeretném, ha a magyar szőlő és borágazat olyan sikeres pályát járna be, mint ők!

Ha akkora terroirok vannak nálunk, akkor miért nem elkötelezett híve a magyar terroir boroknak és miért nem csinál nagy "világhírt" nekünk?
Imádom, hogy mindenki tudja, hogy mit kellene csinálni!
Csak valaki már csinálná!/gazdaságilag is rentábilis áron/

SMáté · http://www.cpcontact.hu 2010.06.09. 21:18:59

Szerintem megint félrement a beszélgetés. Nem a magas alkohollal van baja, illetve nem csak azzal. A magas alkohol és lekvárosság egyensúlyt adó savak nélkül szerinte nem megfelelően harmonikus, illetve hamar oxidálódik.

Vagyis nem hiszem, hogy baja lenne egy 14-15ös alkohollal, ha az megfelelő gerinccel párosul.

Fűrészpor 2010.06.09. 21:53:09

Őszintén szólva nem tudom, hogy ki ez a lengyel koma, de aki a hungarian furmint cikkben azt írja az oremus 2004 mandolásra, hogy: "Tokaj’s best commercial bottling today" az valamit nem jól lát és ha valamit nem jól lát akkor az efféle véleményét mint ez a cikk tartsa meg magának vagy húzzon innen a picsába. 2. alkeszeknek meg nem kéne egy ilyen ember okos gondolatait szellőztetni, mert árt a gazdaságnak..hehe

vargánya 2010.06.09. 21:55:34

@nemecsekerno_007: Ernő drága! Dehogyis akartam én "lesöpörni". "Lehet, hogy a lengyelnek nem volt szerencséje"... . Ha már lesöprésről beszélünk lehet, hogy a seprő épp az Ő kezében volt. De én továbbra is azt mondom jóhiszeműen, hogy nem találta meg a magas alkohollal is jó egyensúlyú borainkat. Vagy, - csatlakozva czudarkához( Aki viszont tényleg lesöpörte) - "más az ízlése". Ez van.

fiatalborivo 2010.06.09. 22:15:25

Én javasolnám az említett borászoknak hogy a lengyel Úrnak küldjenek egy palackkal az említett borokból, mert lehet hogy simán egy rossz palack áldozatává vált és azért ír ilyeneket. Nemrég volt egy cikk a 2006os Primariusról, amiben felmagasztalták, én előtte hétvégén kóstoltam egy palackkal ami szét volt esve, oxidált volt, alig élt már. Szerintem nálam is ez lehetett, nem jól volt tárolva mielőtt hozzám került. Az ilyen mustrákon azért nem lehet úgy kóstolni mint ahogy Albert teszi vagy az Alkoholisták 1-1 tétel vallatásánál.

Chemi · http://csemiubi.blogspot.com/ 2010.06.09. 22:30:34

Szerintem ez is csak egy írás, ez is csak egy vélemény. Vitát nyithatunk az éghajlatról, stílusról, az alkoholtartalomról, de ugyanezek borok más szájában más ízűek. Nem kell ennyire komolyan venni, csak lazán...:)

kádkongató 2010.06.10. 02:12:36

15-16-os alkohol és mégis baromi finom meg jól iható Karner tavaszföld kékfrankosa. Sok hasonlót mondjuk nem tudnék említeni..

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.10. 06:19:42

@fiatalborivo: "Az ilyen mustrákon azért nem lehet úgy kóstolni mint ahogy Albert teszi vagy az Alkoholisták 1-1 tétel vallatásánál."

Ezzel az egy mondattal le is írtad, hogy mi a probléma az ilyen mustrákkal.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.10. 06:21:38

@Chemi: Az éghajlatról azért ne nyissunk vitát szerintem. Az középiskolás földrajz tananyag és kedves lengyel barátunk, bármennyire is érdekes és fontos témát feszeget abban bizony orbitális tévedésben van.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.10. 07:30:09

@BZoltan:
"Ezzel az egy mondattal le is írtad, hogy mi a probléma az ilyen mustrákkal."

szerintem nem a mustrákkal van probléma, hanem azzal a késztetéssel, amely miatt sokan hajlamosak talán túl messzemenő következtetéseket levonni egy-egy korty borból

még pontosabban: baj a kinyilatkoztatásokkal van, úgy gondolom

(ezzel együtt tartom, hogy a lengyelnek igazsága is van itt-ott. pontosabban lenne, ha mindezt nem most írja meg, hanem mondjuk öt évvel ezelőtt)

renraku 2010.06.10. 07:40:35

Teljesen egyet értek a cikkel. Már évek óta bántóan tanninosak és erősek ezek a borok. Az "értő" közönség pedig úgy cuppog, mintha a szárító tannin és a magas alkohol mennyisége egyenes arányban állna a minőséggel. Egy középszerű bordói bor lenyomja ezeket a kimondottan drága borokat, de nem a beltartalmával, hanem az egyensúlyával. Viszont a középre pozícionált 2-5000 Ft vörösek, a "második" vonal, sokkal élvezhetőbb.
Kóstolni kellene tisztelt dél-magyarországi borász urak, nem mindent elhinni, amit a rajongók mondanak.

czudarka 2010.06.10. 07:53:48

@renraku: "Kóstolni kellene tisztelt dél-magyarországi borász urak, nem mindent elhinni, amit a rajongók mondanak."
Ez meg mi?

Mit kéne kóstolni?
Addig, ameddig az ember a borból él próbál idomulni a saját elképzelése és a "rajongók" szája között!

Nagyon szeretem, hogy te is olyan nagyon tudod, hogy mit kéne csinálni, csak nem csinálod!

Ha magas az alkohol az a baj, ha zöld a bor az a baj, de ha ozmozissal dolgozol az is baj! Miért nem néztek a nagy "nyugati" vörösök körmére, mert azt nekem senki ne magyarázza meg, hogy egy egy érett kaberé vagy merlot 13.5-ös szeszel beérett!?

godbacchus 2010.06.10. 08:27:22

A csomagtartos sztorihoz visszakanyarodva nem is ertem hogy valaki miert egy szar bort szeretne ujra megkostolni vagy visszakostolni a hotelszobajaban?

Talan abban a palackban volt tobb maradek?

loading 2010.06.10. 09:44:22

Végigolvastam a cikkét, igaz a lengyel változatot. Azt nem éreztem negatívnak. Dicsérte Orosz Gábort, Ráspit, St.Andrea Hangács Pinot-t, Losonci Bálintot. Igen: a villányi és a szekszárdi borokkal voltak gondjai.
Egyébként szerintem nem tett mást: jött, kóstolt és leírta mi volt jó vagy rossz. Azt gondolom ezen a helyen is ez történik. Azaz nem értem a felzúdulást. A problémái főként a 2007-es évjárattal volt, ami nekem sem jött be a Szekszárdi kóstolón. Igaz más helyen kommentolva, le írtam. Persze másoknak más volt a véleménye.
Lengyel kollégák szerint a srác (Béla -magyarul) eléggé meghatározó a lengyel boros életben, szóval az arrafelé terjeszkedőknek lehet, érdemes lesz rá figyelni.
Ugyanakkor érzek egy kis ellentmondást az ismerősi (lengyel) körökben fogyasztott borok és az általa kritizált tulajdonságok között: sokan félszáraz, félédes vörösborokat szeretnek, isznak. Kedvelik az amerikai zinfandeleket, + Chile, stb. Ezen borok többségénél inkább a kritizált jegyek fedezhetőek fel. S az erős savakat nem kedvelik.

@czudarka: Küldenél magadról fényképet, hogy subában kalappal a fejeden, pödört bajússzal lóháton tereled a szürkemarhákat? Mert a lengyelekre vonatkozó megállapításod ugyanolyan sztereotípia, amellyel mi is küzdünk csikós-gulyás tekintetben. Ott is többféle ízlésű ember van. Kétségtelen az édes ízeket náluk jobban kedvelik, de találkoztam már olyannal, aki nem szereti az édes borokat. Illetve a barátaim, kollégáim többsége nem rajong az egri borokért, részben a savak miatt.

@Fűrészpor: Szerintem tévedésben vagy. És abban neki van igaza. Lehet vele nem egyetérteni, de írt meg kommentben nála. És ugyanezt, ugyanúgy, ahogy ide tetted.

Kénporos 2010.06.10. 10:05:46

Azt azért nem értem, hogy ha valaki túl van egy fárasztó napon (mert az egész napos bormustra azért nem lehet könnyű), akkor fog egy olyan fél palackot, ami nem jött be neki, s még nyúzza magát tovább a hotelszobában. Vagy stréber, vagy mazohista. Ellenkező esetben a számára kedvesekből kapott volna fel egyet esti lazulásra.
Ha meg csak ez az egy fél palack maradt, s elvitte hogy vigyen valamit, akkor meg... (szóval nem érdekel a véleménye).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.10. 10:06:17

Ez a post rendkívül kellemetlen számunkra. Több sommás megállapítással sajnos egyet lehet érteni...

A cikkből és a teljes spektrumot hiányolom. Ez az arc fehéreket nem kóstolt?

Mikor lesz bormustra eredménylista? Mit mondtak az MW-k (én úgy tudom pozitívan nyilatkoztak)?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.10. 10:25:10

@AG 2.0: Igazad van. Revidiálom a véleményemet. A mustrák azok jó dolgok, ahogy minden alkalom ahol az emberek bort isznak az jó dolog :)
Ahogy te is írod, a baj ott kezdődik ha valaki messzemenő következtetéseket akar levonni néhány centiliter bor pár másodperces megízlelése alapján.

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2010.06.10. 10:45:11

Sziasztok!

Van igazság a cikkben, tény, hogy a délmagyarországi borászatokban van egy ilyen lekváros tendencia.

A "mezőgazdasági" oldalával mégis szeretnék vitatkozni:

1. az, hogy burgundia szélességén vagyunk, még semmit nem jelent; a délnémet borok is jóval testesebbek-melegebbek, mint a déltiroliak, pedig 400 km-rel északabbra teremnek.

2. a 16-os alkohol és az éretlen szőlő között azért kell, hogy legyen átmenet, nem kell mindjárt fordított ozmózisért meg dialízisért kiáltani. 14-es alkohollal is lehet csúcsbort csinálni...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.10. 10:59:27

@erdőjáró: sőt, a 13%-assal is, ld. Bordeaux.

Sok esetben okozhatja a magas alkoholt a szőlészeti munka. Van Mo-n egy olyan tévhit, hogy minél lejjebb nyomom a hozamot, annál jobb lesz a bor... a túlzott hozamkorlátozás magas cukorfokhoz vezethet, miközben a sav alacsony lesz, az alkohol persze meg magas. Meg kellene találni az arányt az adott éghajlat, az adott talaj, az adott fajta és a megcélzott borstílus között.

oddbinsa 2010.06.10. 13:42:48

beszélgetés Szepsy Istvánnal
Nagyítás részet
www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=1719&tema_id=22
csak, hogy tisztuljon a kép

zoli 2010.06.10. 14:54:56

Megintcsak végletes gondolkodás, komolytalan leegszerűsítések, felesleges frontnyitogatás.
Most már az egész dél-magyarországi borászatot éri az a kritika, amivel korábban még csak Villányt - szintén általánosítva - vádolták. Ezen titulus 9 borvidéket is érint.
Alig értelmesebb, mintha egész északot a hozzáadott glicerinnel azonosítanánk...

Nyilván érthető a mondanivalója ennek az elhamarkodott és kissé felszínes írásnak, létezik a tendencia, amiről szó van, még mindig nem ment ki a divatból, eddig oké. Viszont ahogyan ezt többen továbbgondolják, az erősen sántít. Nekem pl. Szekszárdról éppen a sima, gyümölcsös, kerek vörösborok ugranak be, szóval egyáltalán nem érzem, hogy célt talált volna az effajta általánosított kritika - még akkor is, ha vannak kivételek.

Az alkoholtartalomról: az csupán egy paraméter, ami önmagában keveset árul el a borról. Van, aki direkte lekvárosra-sziruposra készíti a borát, és van aki simán kivárja a teljes érést (éppen azért pl, hogy ne legyenek nyers tanninjai a bornak, ami ugye szintén zavarja a kedves borítész száját), ez márpedig olyan évek esetében, mint amik mögöttünk vannak könnyen 13-15 környéki szeszt eredményeznek a legtöbb fajtánál.

clos 2010.06.10. 16:32:18

Sajnos, általánosságban véve, a lengyel úrnak igaza van. Itthon is többen, több helyen leírták már, hogy a hazai vörös borok többsége magas alkohollal és nem szép, szinte vulgáris fával,nem kiművelt tanninokkal rendelkezik.A bor akkor igazán jó, és csak akkor lehet "nagy", ha harmónikus. Magas alkoholhoz, hasonlóan "magas" más alkotó elemeknek kell járulniuk, főképp savnak, ami ugye a cukoréréssel ellentétesen mozog. Szinte elképzelhetetlen olyan bort találni, ami 15-16-os alkohollal harmóniát, de legalább egyensúlyt mutat, hacsak nem piszkálnak bele. Mellesleg, a magas alkohol az illatból is érezhetően kilóg,ezért meg sem kell kóstolni a bort. A természet mindenben harmóniára törekszik, mivel a bor is része annak, az is legyen legalább egynesúlyos, ha nem is harmónikus. Miért törekedjen az ember - a borász - diszharmóniára, hiszen még a borvacsorákon is az étel-ital harmóniáját keresik!? Vagy nem így van? Márkus György

shiraz 2010.06.10. 16:34:00

Csaba,
Te találkoztál már Wojciech Bońkowski úrral?

Dee L'hemaa 2010.06.10. 16:44:02

Helyén kell kezelni ezt a véleményt.
Konkrét borok, konkrét évjáratairól szól és mint minden szubjektív.

@Parci: Akinek erre a stílusra van igénye az lehet, hogy a Villányi csúcsvörös áráért vagy olcsóbban inkább egy supertoszkán vagy éppen egy jobb chilei, ausztrál bort vesz:)

Fűrészpor 2010.06.10. 21:26:18

@loading: nem olvasom az ő blogját vagy mi, ezt olvasom és szerintem nincs igaza.

Komcsinátor 2010.06.10. 21:47:07

Csak kiegészítésképpen: tényként kezelhetjük hogy a villányi régió éghajlata ma már sokkal inkább szubmediterrán mint kontinentális.

benchmade 2010.06.10. 22:19:40

Azt gondolom a probléma nem csak nálunk létezik. Az 1959-es bordeaux-i csúcs évjáratban a Latour alkoholja 11,6% volt. 2009-ben 13,7%.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.11. 00:43:29

@benchmade: tényszerűen igazad van, azonban ne feledjük, hogy az utóbbi 50 évben jelentősen változott a borstílus, illetve, hogy mit tekintünk érett alapanyagnak (fenolos/biológiai érettség). Más szelek fújtak akkor... így nem fair mindent a globális felmelegedésre fogni.

2010.06.11. 01:22:03

@Dee L'hemaa: szupertoszkánból is van itt pár palackkal. azért azok sem olcsók. és nem is feltétlen jobbak egyébként, bár tény, hogy kevesebb kockázat van bennük.

mindemellett én szeretem villányt, és azt gondolom, hogy igenis világszínvonalú borokat is le tudnak rakni az asztalra. meg sok egyebet is :), de inkább az előbbi miatt szeretem őket, mint hogy az utóbbi miatt fújnom kelljen rájuk. ;)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.06.11. 04:52:13

szulfit,

Írt ő már sokszor magyar fehérekről:

blog.polishwineguide.com/2010/01/in-tokaj-2-grassroots-revolution.html

blog.polishwineguide.com/2010/01/in-tokaj-1-wounded-heroes.html

blog.polishwineguide.com/2010/01/attila-homonna-furmint-hatari-2006.html

blog.polishwineguide.com/2009/10/himesudvar-tokaji-aszu-5-puttonyos-1993.html

blog.polishwineguide.com/2009/05/tokaj-day-in-warsaw.html

blog.polishwineguide.com/2009/06/patricius-furmint-2006.html

blog.polishwineguide.com/2009/05/huba-szeremley-rajnai-rizling-1998.html

www.polishwineguide.com/WE%202009%20Tokaj.pdf

És egy számomra meghatározó fontosságú és szívmelengető mondat tőle:

"There might currently be more romance associated with Brunello or more bottom-shelf reliability with Colchagua but when an emotional bottle is to be opened, you’re almost guaranteed to see a bottle of Tokaji on a Polish table."

Amúgy nekem az egyik kedvenc boríróm, érdemes olvasgatni a blogját, szerintem nagyon tartalmasan ír, zömében nagyon érdekes borokról.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.06.11. 10:06:16

@AG 2.0: ha többen, jótollú magyar borról írók a legjobb magyar vörösök között emlegetnek egy bort, amit egy másik nutellának titulál, akkor szerintem nincs túlbeszélve még a dolog...

2010.06.11. 10:49:30

@ringsider: de mi ebből a tanulság? csak mert a kettő egyszerre kvázi nem lehet igaz.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.06.11. 10:50:29

hát ha kettő nem lehet igaz, akkor legalábbis az a tanulság, hogy rohadtul nem kibeszélt a téma...:-D

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.11. 11:10:00

@ringsider: én szívesen kibeszélek mindent, de ezen a blogon most egy darabig nem fogok kommenteket olvasni, illetve megszólalni, mert vigyáznom kell az egészségemre :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.06.11. 12:40:33

@AG 2.0: ezt nem i sértem egész pontosan, de az egészség a legfontosab...:-D

európai 2010.06.11. 14:22:30

A legvégén, csak annyit szeretnék szólni, hogy a 2007-es Takler Syrah-ról szép dolgokat olvastam korábba, de a lengyel úr, merőben más véleménye arra az élményemre emlékeztet, mikor egy borszaküzlet kóstolóján nagyon megtetszett egy csodálatosan tömény, gyönyörűen felépített száraz villányi vörös, tele érett gyümölcsökkel és (akkor) férfiasnak tűnő alkohollal.
Néhány nappal később, hideg zuhanyként ért otthon az élmény, mikor a fogyasztásban nem jutottam másfél pohárnál tovább, mert a bor túlérettnek és alkoholbombának tűnt, igaz most nem kóstoltam hanem ittam.
Azóta egy borbarátom arra figyelmeztetett hogy vannak "versenyborok" és "innivaló" borok. Két külön kategória. A Taklerrel vigyáznom kell?

2010.06.11. 14:42:28

@európai: milyen választ vársz erre a kérdésre? (többször kóstoltam már ezt a syrah-t, de eddig még csak fesztiválokon, takleréktől. mindig ízlett.)

gaellic 2010.06.12. 02:10:52

Egyetertek Mr Bonkowskival! Pl. Takler Syrah Reservje:mint egy ujjnyi vastag aranylanc viselese..0kifinomultsag.Es, valoban nem az ove az egyetlen.

csekegabor 2010.06.12. 02:18:43

Én meg aszondom, hogy megtapsolom a lengyelt, és majdnem mindenben egyetértek vele. Vegyük észre, a magyar "csúcsborok"-nak van egy régóta hűséges törzsközönsége, akik eltartják a piac ezen szegmensét. Pesten a felső tízezer imádja ezeket a borokat, és sztárolja is, különböző médiumokban.
Éghajlati övek, szélességi fokok ide vagy oda, leggyakrabban egyetlen dolgot nélkülöznek ezek a borok: az egyensúlyt, ami, mint tudjuk, a legfontosabb egy borban, (ártól függetlenül!). Én megértem, hogy miért nem tudta meginni azt a fél üveg bort a csávó a hotelszobájában. Én sem tudtam volna.
A magyar borászat teljes mértékben a hazai piacra van berendezkedve. Innentől fogva a magyar ítészek preferencia-rendszere is gyökeresen különbözik a külföldiekétől. Pesten 20-30 rongyért is elkapkodják a szóban forgó "sztárborokat", amiket Londonban 15 Fontért-ért sem akarnak megvenni. Nincs semmi gond, lehet tartani ezt a gyakorlatot, ezt a termékszerkezetet, lehet csúcsborászkodni, nagyseggű vörösökkel tetszelegni (érezhetően nem is nagyon panaszkodnak azok a termelők, akik ilyen borokból élnek). Csak nem kell csodálkozni, hogy külföldön kiröhögnek minket, ha a Forint-árakat átváltjuk Euróra.

csekegabor 2010.06.12. 02:24:28

Amúgy a vargánya szerintem okosakat ír. De itt nem is éghajlatokról van szó, hanem ihatóságról, borkészítési stílusokról, egyensúlyról, a lengyel barátunk is ezen akadt ki.

2010.06.12. 09:48:13

no, én meg feladom, sok lúd disznót győz. :-(

nemjo 2010.06.13. 12:35:33

Mennyi seggfej kommentelő, aki csaholva csatlakozik egy magyar borvidék (illetve 2) lehúzásához ..... és ezek nekem honfitársaim ...

csekegabor 2010.06.13. 18:39:40

Ez itt nem lehuzas, hanem onkritika, ami senkinek sem art. Te szoktal kulfoldi borokat is inni, vagy csak magyart, te Nemjo?

Dee L'hemaa 2010.06.14. 15:34:00

@Parci: Szerintem a világszínvonal azt IS jelenti, hogy stabil a minőség, hosszú az eltarthatóság, nagy az egyensúly (alkohol-sav-beltartalom), és gyenge évjáratokban nincs csúcsbor.
Ehhez még örök vesszőparipámat a termékpiramis alját képező borok jó minőségét és tisztességes árát is hozzátenném.

2010.06.14. 20:01:45

@Dee L'hemaa: persze, ez abszolút igaz. tisztázzunk valamit: nem azt mondtam, h villányban minden hibátlan, és hogy csak hibátlan dolgokat csinálnak. nem is mondhatnék ilyet.

azt mondtam, hogy a TÖKÖM TELE VAN azzal, ami itt megy a művalkeszen egy ideje... egy egész régiónkat (ráadásul az egyik legjobbat) ohne zsanánt lenutellázni, tanninbombázni, fikázni egyszerűen nem lehet (nem a lengyel ipsére célzok, bár vele sem értek egyet maradéktalanul). nem lehet! komolytalan, aki ilyet állít.

ezen felül a pszichológiáját sem értem az egésznek, miszerint miért jó valamit (bármit) fikázni. minden csomón van káka, de én inkább a szép oldalát igyekszem nézni a dolgoknak. elég rövid az élet amúgy is.
süti beállítások módosítása