Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Humbug-e vagy?

Burgundia a Terroir Clubban

2010.07.09. 07:30 - dagadtos&octopus

Gyakran magunk is recitáljuk a siralmat, kántáljuk a panaszt, hogy szűkös itthon a nemzetközi borkínálat, alig van mit merítenie a kozmopolita borsznoboknak és vájtnyelvű connaisseuröknek. A helyzet burgundiból sem rózsás, magam például a Terroir Clubon, a Bor és Máson és az új Drop Shopon kívül nem ismerek forrást, ahol érdemes lenne próbálkozni (ha valakinek vannak még tippjei, legyen a köz hasznára, és kommenteljen nyugodtan), másrészt viszont a Domaine/Maison Leroy vagy a Comte Armand borait ritka kincsnek tartják világszerte, budapestiként pedig itt vannak karnyújtásnyira. Nem hezitáltunk tehát sokáig, és befizettünk a humbugozás alatt szerveződő Kató András-féle kóstolóra. Kétnyelvű, tízkezes jegyzeteink Octopus kollégával a hajtás után.

Domaine Aubert et Pamela de Villaine Bouzéron 2008

[dagadtos]Cote de Beaune előtt Cote Chalonnaise, chardonnay előtt aligoté. A régen jobb napokat látott fajtának mára Bouzeron az egyetlen védett eredetű termőhelye, de mini vertikálisunk első darabját ez a termőhely sem mentette meg az éles savaktól, úgy látszik. Orrban viszonylag intenzív, franciásan semmitmondó, citrusos-hűvös aromákkal, szájban is tiszta, de mindent elmosnak az acidok. 5 pont alja.
[octopus]Illata nagyon tiszta, friss, enyhén visszafogott és semleges karakterű, szőlő, grépfrút, pezsgő rémlik fel. Nem túl
bonyolult, de szép. Teste könnyed, nem alkoholos, savai viszont a kelleténél jobban dominálnak egyelőre, így csak
egy óvatos 5 pont most. (4600 Ft)

Domaine Aubert et Pamela de Villaine Bouzéron 2007

[dagadtos]Barátságosabb, kicsit melegebb illat, a citrombél mellett itt már feltűnnek trópusi gyümölcsök is. Azért az irány megegyezik, hasonlóan szikár, frigid bor, mint a 2008-as, de a korty eggyel kerekebb, sósabb, szebb. 6 pont.
[octopus]Egy fokkal fejlettebb orrban, a citrusos vonal itt már inkább mandarint takar, tetszetős, de nem összetettebb, mint
a 2008-as. Könnyed, friss ízek, tisztaság, hangsúlyos, de az egyensúlyt már nem billentő savak. Étel mellé kívánkozik. 6 pont. (4600 Ft)

Domaine Aubert et Pamela de Villaine Bouzéron 2006

[dagadtos]Ismét érettebb, mindenféle értelemben. A savak már nem bántanak, a korty harmonikus, az eddigiektől megszokott neutrális-elegáns magot csonthéjas gyümölcsök, édes fűszerek is díszítik. Kifejezetten ásványosnak tűnt, karcolgatja a 7 pontot.
[octopus]Mélyebb szín, immár világos arany. Illatában kezdődő érettség, kifejezetten jól áll neki, gazdagabb és intenzívebb ezáltal. Virágok,
halványan akácméz, Champagne, kandírozott citromhéj. Kerek, összesimult test, továbbra is friss és könnyed, a savak itt már
teljesen integrálódtak. Eléri a 7 pontot.

Domaine Aubert et Pamela de Villaine Bouzéron 2005

[dagadtos]Úgy tartják, az aligotét három és öt éves kora között célszerű fogyasztani, és valóban éles a váltás, uralkodnak az érési jegyek, árad a kor. Mogyoró, valami megfoghatatlan animalitás (olajos hal?) és egyfajta kávésság, amit furcsa módon eddig csak bordói vörösekben éreztem. Egyedi bor, de kóstolva lehetne benne kicsit több élet. 6 pont.
[octopus]Remek illusztrálás a bor érésére ez a sor, most még egyet fokot ugrunk az érettségi skálán, vagy inkább kettőt, ez már egy nagyon érett
bor, de még nem leszállóágban. Szinte kiugrik a pohárból az illat, mondhatni kinyílt, mint egy virág. Törökmogyoró és mindenféle
magvak, palackbuké, füstös aromák. Szájban tökéletesen kerek, feszes struktúra, elegánsan visszafogott, tercier aromák. Eléri a 7 pontot.

Domaine Aubert et Pamela de Villaine Rully Les Saint Jacques 2008

[dagadtos]Rully szintén Cote Chalonnaise-hez tartozik, ott van közvetlenül Bouzeron tövében, mégis fajtát váltunk. A nap első chardonnay-ja sokkal melegebb, gazdagabb, mint az eddigi fehérek, de a 2008-as savak itt is számottevően erodálják a nyálkahártyát. 5 pont
[octopus]Hatalmas váltás, hangsúlyos gyümölcsösség, alma, fahéjas alma, egy kis tutti-frutti, tölgy, áradó, behízelgő, tipikus fiatal chardonnay. Húsosabb,
tömörebb test, acélos savak kissé túlsúlyban (az évjárat teszi?), szájban neutrálisabb, szép lecsengés. 6 pont, moderáltabb savakkal fentébb végezne. Talán majd idővel. (4950 Ft)

Maison Leroy Puligny Montrachet Les Charmes 2006

[dagadtos]Orrban jóval mélyebb, mint eddig bármi, mégis vonzó és arányos. Alma, őszibarack, vaníliás-tölgyes édességek. Kóstolva súlyos, duzzad az erőtől, teljesen kitölti a szájat, de itt-ott bele is mar – erős még a fa, érezhető némi csersav is. Csillapodnia kell még, de klasszis. Egyelőre pannon, erős 7 pont.
[octopus]Intenzitás helyett mélységre koncentrál, feltűnésmentes, mégis komolyságot sugall, "drága" illata van. Alma, édesfűszerek, halványan sárgadinnye és méz, minden összetevő finoman adagolva, elegáns. Olajos, tömör test, puha savak, fahéjas, finoman hordós íz. Remek arányok, kifinomultság. Erős 7 pont. (27900 Ft)

Maison Leroy Meursault 2001

[dagadtos]Bár megkaptuk már többször is, hogy burgundi nem hasonlíthat furmintra, nekem mégis nagy, érett tokaji szárazak ugrottak be az illatról. Őszibarack, petrol és pirított magvak, nyugalom és harmónia, szerintem éppen a csúcson, ha létezik olyan egyáltalán. Megvan 8 pont is.
[octopus]Pirított magvak és palackbuké, plusz valami szokatlan, nem feltétlen kellemes jegy (kénes gyógyvíz?). A 2005-ös Bouzérontól is megosztóbb illat,
nem tudom eldönteni, szeressem-e. Szájban már egyértelműen pozitív a benyomás, tökéletesen kerek, arányos, húsos test, nehéz lenne belekötni. Erős 7 pont. (26875 Ft)

Maison Leroy Bourgogne Rouge 2007

[dagadtos]Halvány bíbor szín, és erősen gyümölcsös, szinte cukorkás illatok. Fahéj, cseresznye, tuttifrutti, tombol a fiatalság. A korty is hibátlan, lendületes, de kerek savakkal, finom tanninokkal, moderált alkohollal. Nem vállal rengeteget, de azt hibátlanul teljesíti – azt hiszem, jó példa a humbugban keresett 30 euró körüli korrekt burgundira. Felkapaszkodik talán 7 pontig is.
[octopus]Gyümölcs, gyümölcs, és gyümölcs. Szinte primőr jellegű illat, teljesen érett, de friss piros és sötét bogyósokkal, minőségük és mennyiségük lehengerlő. Szerkezete kifogástalan, koncentrációja ellenére távolról sem nehézkes, mintha egy felturbózott Beaujolais Cru lenne. 7 pont. (8990 Ft)

Maison Leroy Beaune 1er Cru Les Aigrots 2007

[dagadtos]Ha lehet, még az előzőnél is intenzívebb orrban, a Bourgogne Rouge-ból már ismert fahéjas-cseresznyés illatok erős virágos felhangot kapnak. A közepesnél alig nagyobb test roppant erővel párosul, nehezék nélkül, robbannak az ízek. A csersav kicsit tapad, időre van szüksége, hogy összesimuljon, de így is az este legjobbja nálam. 8 pont.
[octopus]A lehengerlő intenzitás az erőssége, finoman füstös, meggyes illata bár szép, de nem a legkomplexebb. Jó minőségű, de nem tolakodó hordó
fűszerezi (fahéj), savai hangsúlyosak, tanninja több, mint észrevehető, pedig teste légies. Kicsit még nyers, fejletlen, most 7 pont. (19900 Ft)

Domaine Comte Armand Pommard 1er Cru 2006

[dagadtos]Teljes paradigmaváltás, Burgundia egy másik horizontból. Erős hordóhasználat, komoly koncentráció, kemény tanninok, persze továbbra is masszív savgerinccel és féken tartott alkohollal. Málnacukor, cseresznye, vanília, pirított magvak és egy kis kócosság még. 7 pont.
[octopus]Már orrban is koncentráltabb, melegebb, fekete cseresznye és csipkebogyó finom hordóval megtámogatva. Nehezebb, mélyebb, "vörösborosabb", itt már bőr és avar is felüti a fejét. Teste nagy és koncentrált, de nem alkoholos, tanninja markáns. Utóbbitól eltekintve jól iható lenne, de még nyers, érlelésre való. Utóíze is szép. 7 és 8 pont határán.

Domaine Comte Armand Pommard 1er Cru Clos des Epeneaux 2006

[dagadtos]Édesebb karakterű és talán gazdagabb is, mint fiatalabb tőkékről származó testvére. Erősebbek a hordófűszerek, főleg a kávé, sötétebbek a gyümölcsök, talán még több a tannin, de jobb minőségű. Tavaly márciusban megkapta volna a 9 pontot is simán, azóta zártabbá vált kicsit, a 8-at így is könnyen hozza.
[octopus]Akár az előző, koncentráltabb, érettebb bor bőrös, gombás jegyekkel. Pinot-s csipkebogyó és sötét bogyósok, josta, cassis, rozmaringgal kísérve. A korty betölti a szájat, teltsége ellenére cseppet sem nehézkes, egyfajta könnyedség hatja át, erőteljes tanninjától eltekintve ő is iható lenne. Szép savak, remek utóíz. Eléri a 8 pontot.

Maison Leroy Volnay 1er Cru 1984

[dagadtos]Szenes, szárított paradicsomos, kávézaccos. Élemedett bor. Korához képest jó formában, sokan dicsérték is, de én ilyen idős bort sem kellően értékelni, sem pontozni nem tudok.
[octopus]Nagyon-nagyon érett illat, már jóval túl azon a ponton, hogy avaros és gombás jegyek tűnnek fel, itt aztán tényleg csak gomba és gomba jön, talán még dohány és kávézacc. Teste teljesen lekerekedve, azonban élő savai még most is hangsúlyosak, a korty végén tannin is feltűnik. Utóíze erőteljes, az extrém érettség ellenére sem tűnik szétesettnek a bor.  7 pont. (44690 Ft)

Címkék: chardonnay pinot noir comte armand burgundia terroir club maison leroy

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr862140076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.09. 08:26:32

Élvezetes írás volt, gratulálok!
Észrevétel: több tételnél is feltűnő, hogy 7 és 8 pontot kapnak olyan borok, melyeknél a leírás azt sugallja, hogy hogy nyersességük, kemény tanninjaik végett JELENLEG nem jól ihatóak.

mossberg operator 2010.07.09. 09:33:48

Arakat esetleg kerhetnenk a cikkbe?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.07.09. 11:17:49

@londonercsecse: Hogyne, a kóstolót 16.900-ért hirdette meg a Terroir Club, a borok pedig beszerezhetőek, mindet megtekintheted a www.terroirclub.hu honlapon... szóval ezek végig kapható tételek, ha jól sejtem.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.07.09. 13:16:31

Remek írás, remek sor...hogy sárguljak meg(:
Jól rímel válaszként is a humbug-sorozatra! Illetve gratula a TC-nak a kezdeményezésért.

Octopus 2010.07.09. 15:26:21

@drbarta: annyira azért nem vészes a helyzet, a magam részéről most is szívesen innám őket, de csak profitálhatnak némi érlelésből. És akkor még fentebb kúszhat majd a pontszám...

alföldimerlot 2010.07.09. 15:58:58

@Szomjas Gödény: Én úgy látom, hogy ebből elég sok nem található meg a honlapon.

shiraz 2010.07.09. 17:20:06

@alföldimerlot:
a főoldalon az Akutális részben már fel vannak sorolva jó ideje, a borkatalógusba most töltöm fel őket.
ez van ha mindent egy ember csinál...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.07.09. 19:27:27

@londonercsecse: @alföldimerlot: elnézést, valóban nem csekkoltam - megszoktam, hogy ami van a TC-ben, azt rendben megtalálom a honlapon. Sorry. Mindenesetre bármelyik bor beszerezhető a TC-ben simán, listaáron, ezt biztosra merném mondani.

De persze hagyatkozzunk az illetékesre.

lackó 2010.07.09. 21:38:48

@shiraz: miért? A munkatársat-felveszünk projekt nem jött be? Tudom, hogy off, csak úgy kérdeztem :)

cabernet's son 2010.07.09. 21:54:24

Elgondolkodtatott, hogy nagyrészt átfedés van ugyan a két leírásban, de részben mégis van eltérés, mint pl. a "Domaine Aubert et Pamela de Villaine Bouzéron 2006" esetében. Ez is mutatja, milyen nehéz leírni a szenzorok által követített íz és illatjagyeket. Néha én is küzdök velük rendesen.
süti beállítások módosítása