Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Két jó bor

Breitenbach-furmintok

2010.08.12. 06:00 - palack

Egy komoly hagyományokra támaszkodó, ám a nagyközönség számára kezdő hegyaljai pince két boráról olvashatnak az alábbiakban. A birtok tavaly már szerepelt a 7x7-en, ám azt nem mondhatjuk, hogy nagyon ismertté váltak volna azóta. A borkereskedelemben dolgozó Kiss János nagyapja nyomdokaiba lépett mikor másodállásban borászkodni kezdett a bodrogkisfaludi kis családi birtokon. A 2008-as évtől kezdve a szőlőben nem végeznek talajmunkát csak kaszálnak, nem használnak semmilyen gyomirtót, növényvédelemre csupán csalánteát, kamillateát, rezet és ként alkalmaznak. De nem is ez a lényeg. Az, aki beszélt már valaha Jánossal a borairól, tudja miért vagyok biztos abban, hogy nagy jövője van a Breitenbach pincének. Mert szép lenne hinni abban, hogy a jó emberek (vagy finomítva kissé: azok a borászok, akik jó emberek) jó borokat készítenek.

Breitenbach Nagy-Palánt Furmint 2008

Ez a furmint az első száraz furmint tétele a pincének. A Nagy-Palánt a Lapis dűlő középső része, az ültetvény 40-45 év közötti tőkékből áll. A madárkás furmint klónok aránya kb. 60%, ezeket kis fürt és laza bogyószerkezet jellemzi. Középmagas kordon a művelésmód, hat fürtöt hagytak a tőkéken. A termést október 6-án kezdték szüretelni, 1149 palack készült a 0.53 hektár területről. A szép aranysárga fürtöket egészben dolgozták föl, a mustfok 21.5 és 22 között volt. A pincében az egyetlen szivattyú használatán kívül mindent kézzel csinálnak. Hagyományos kézi orsós présen préselés és 12 órás ülepítés után 225 és 300 literes másod- és harmadtöltésű magyar tölgyfahordóba került a must, ahol saját élesztővel beindult az erjedés. Tavasszal lefejették a seprőről, majd még egy évig finom seprőn érlelték a bort. Ezután már csak derítették bentonit és vizahólyag segítségével, végül megkapta utolsó kénezését. Alkoholtartalma 13.5%, maradékcukra 6.4g/l, sava 6.6g/l. Várható polci ára 1900-2100 Ft lesz a Kézműves Borok Házánál és a pincénél is.

Közepes, néha intenzívebb illata édesbe hajló, nyárvégi hangulatú. Körte, sárgadinnye, őszibarack és forró naptól szikkadt széna is fellelhető benne, amibe persze virágok keveredtek. Mindezek mögött pedig valami sós, hűvös jelleg is bujkál, néha egész határozottan megmutatva magát. Kóstolva intenzív, koncentrált, de egyáltalán nem nehéz. Köszönhető ez főleg remek savainak és az ízben is megjelenő, sőt egyik fő ízkomponensként szereplő megkapóan szép sósságnak. A sósság mellett leginkább túlérett gyümölcsösség dominál a kortyban, érdekes párost alkotnak így ketten. Lecsengése hosszú, intenzív és finom. Különleges 6 pont.

Breitenbach Ordinárium Furmint 2008

A Megyer-hegy keleti részén lévő Alsó-gát 1938-ban telepített ültetvényéről származik, amely kb. 30% hárslevelűt tartalmaz. A terület riolit ártufás talajú, 20-45% lejtésű, a szőlő most már bakművelésű. Ez a bor késői szüretnek indult (november 13-án szedték), végül azonban kierjedt teljesen. A szőlőben nem volt botritisz csak töppedt szemek. Ládás szüretelés majd utánfutón szállítást követően a 0.5 hektárról feldolgozás után lett 750 liter 23.5 fokos must. A szőlőt héjon áztatták kísérletképpen 12 napig. A bor szintén 18 hónapos ám harmadtöltésű francia hordós érlelést kapott. János szerint így talán gyorsabban érnek a borok, mert a vékonyabb dongák miatt intenzívebb a mikrooxidáció. Alkoholja 14,8%, a maradékcukor 4.6 g/l, a sav pedig 6,4g/l. Polci ára azonos lesz a Nagy-Palánt furmint árával, azaz 1900-2100 Ft.

Közepesen intenzív, karamellás, rumos teás, túlérett gyümölcsös illattal mutatkozik be. Ennek alapján vakon biztosan idősebbnek tippelném. Sárgadinnye és körte rummal illetve cukorsziruppal leöntve. Kóstolva intenzív, a Nagy-Palántnál azonban kevésbé lendületes bor. Az édeskés, túlérett jegyek kiegyensúlyozására itt is jelen van a sósság és savakban sincs hiány, mégis utóbbiaknak nincs olyan remek lendülete, és a sósság sem tud olyan határozott ellensúlyt nyújtani, hogy ne váljon kissé nehézkessé, az ideálisnál alacsonyabb íven futóvá a korty. Alkoholja túlfűt, néha szinte csíp is. A korty második felétől felerősödő markáns de finom kesernye tartja a bort a száraz térfélen, a közepesen hosszú lecsengésben az eddigiek mellett egy kis cseresség is felbukkan. 5 pont.

A Megyer-hegy képét innen vettem.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos ötpontos tokaj furmint 2008 breitenbach

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr532213234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2010.08.12. 22:44:11

Nagyon érdekes írás, nagyon érdekesnek ígérkező borokról! Talán furcsának hangzik, az Ordinárium esetén még kevés is lehet a 18 hónapos hordós érlelés, de az azt követő palackos érlelés mindenképp. (Amatőr, de lelkes meglátásom szerint) A hordó az már annyi, amennyi, de palackban sztem csak jövőre fogja kifutni magát legkorább.

Az árak a művelésmód tekintetében több mint jók, kb 3/4 kg -os terméskorlátozáshoz képest sztem ésszerűtlenül alacsonyak. Persze, a művelésmódnál fontosabb a végeredmény, ami azért jónak tűnik! Meg hát a múltkor megkaptuk, hogy a tuti szőlő Badacsonyban 60Ft/kg-ból megvan:-)

Klassz cikk: örülök, hogy nem a szerző magamutogatásáról, hanem a borról és termelőről szól, elérhetőséggel is. Köszönöm Palack!

samumester 2010.08.17. 10:28:39

Bocsánat, hogy ide teszem: valaki nálam szakavatottabb helyre tehetné ezt a Tokaj dolgot itt: divany.hu/utazas/2010/08/17/tokajban_muveszet_jo_bort_talalni/?rnd=305

pincekulcs · http://www.facebook.com/pincekulcs 2010.08.25. 11:38:16

Nálunk már kapható, 1950 Ft-ért (törzsvásárlóknak 1850)
süti beállítások módosítása