Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea XV

2010.08.18. 07:00 - alföldi merlot

Bár továbbra is Dunát lehet rekeszteni a semmitmondó, kötelező gyakorlatként letudott olaszrizlingekkel, mintha gyarapodna azon borászok száma, akik komolyan veszik a fajtát. A Balaton-felvidék és Somló hegemóniáját semmi nem fenyegeti, de azért egy olaszrizling tanmenetből Bussayt, Gál Lajost vagy Légli Ottót bűn volna kihagyni. Nem tudom, hogy ezek a borok mennyire piacképesek - vajon az átlag borkedvelő megtalálja-e azokat az olaszrizlingeket, amelyek valódi élményt adnak, és így okot, hogy lehorgonyozzon ennél a fajtánál. Én most úgy látom, hogy ha a memóriába maximum egy név fér bele, akkor Szászi Endre a bolondbiztos megoldás. Akinek nem tetszenek a Szászi-olaszrizlingek, az nem szereti az olaszrizlinget.

Skrabski „Betyár” Rizling 2008

Pályakezdő balaton-felvidéki pincészet, becsvágyó árpolitikával, decens dizájnnal. A „Betyár” kezdésnek bíztató, próbálkozásnak dicséretes, de fölösleges volna a borkereskedéseket megrohamozni miatta. Nagyjából az ismert nevek nagyszériás alapolaszainak szintjén áll, ami bizony messze esik egy Pálffytól, Szászitól. Márpedig azok egy kategóriával olcsóbbak.
E sorozat címével magam is vétkezem, de talán címkén súlyosabb bűn rizlingnek hívni az olaszrizlinget. Nem tudom, hogy járt-e hordóban, de én határozott fahatást érzékeltem. Az intarziagyanús homlokzat mögött citrusos savak és némi zöldesség mocorog. Az illat körtés, vajas, pörkölt mogyorós, ha nagyon megdolgoztatjuk a szaglóhámot, akkor egy kis mandula meg mineralitás is előbújik. Kóstolva meglehetősen egyszerű. Kissé vizes, üres, de nem rosszízű korty. A végén húz a sav (tannin?). Friss, kellemes nyári ital, ugyanakkor hiányzik belőle bárminemű nagyvonalúság vagy rafinéria, ami hosszabb öblögetésre csábítana. Fröccsnek ideális, ahhoz viszont drága. 4 pont

Szászi Szentgyörgyhegyi Olaszrizling 2008

A nyáron jártam a pincénél, és kellemes meglepetésként ért, hogy a Kabócások egyáltalán nem lógnak a levegőben, széles és stabil az alap (a fehér fele feltétlenül). A Szászi-pince amúgy is egy olaszrizling-kutató intézet, se szeri, se száma a különböző olaszrizlingeknek, és nincs közöttük egyetlen középszerű vagy hitvány sem (ami azt illeti, én egy árnyalattal jobban is díjazom a „sima” olaszok gördülékenységét, mint a Kabócások vastagságát). A 2008-as Szentgyörgyhegyi remek összegzése annak, hogy mit lehet jó területen, gondos munkával, fajélesztő nélkül kihozni az olaszrizlingből.
Viszonylag sötét, aranyba hajló szín. Az illat intenzív, és ez egyszer sem vanília, sem frissen vágott fű nem keveredik bele. Alapvetően méz, akácvirág, mandula és valami fémes/sós árnyalat. Kóstolva is érződik, hogy súlyosabb a nagy átlagnál, és az érett olaszrizlingekre jellemzően szétterül, szétomlik a szájban. Ízében sós, gyümölcsös, minerális jegyek. Az érett savak a kortyban a háttérben maradnak, a lecsengést pörgetik meg, húzzák ki. A búcsú barackmagos, virágporos, mandulás – sokszínű és eleven. Természetes szépség, erőlködés- és csomómentes, zamatos. Igazi jó vulkanikus olaszrizling. 6 pont és best buy.

Laposa Rizling2 2008 (Istenmeredekje)

Van egy olyan tézis, hogy ismernünk kell a borászt és a területeket, hogy megfontolásra méltó véleményt mondhassunk a borról, és van egy másik, amelyről ritkábban esik szó, de én annál igazabbnak érzem, jobb, ha nem ismerjük a borászt, másként csak vakteszten tudunk elfogulatlan véleményt formálni a borairól. Én nem ismerem Laposa Bencét, de ő azon kevés borász egyike, aki privát mailben kérte ki az egyik borukról írott kritikámat. Nem tudtam meggyőzni, hogy nem vagyok tagja annak az általa vizionált lejárató brigádnak, amely valamiért az ő vállalkozásának vesztét kívánja. És azóta nem léptem át egy másik, szintén nem-létező brigádba, noha ez a bor tetszett.
Egy rész rajnai, két rész olaszrizling. Az arányok ellenére inkább a rajnai elevensége, tartása és aromatikája kerekedik felül. Legalábbis egy olaszrizlinggel semmi esetre sem téveszteném össze. Az első napon elég diffúznak tűnt, vagy én voltam az. A második naptól azonban összeállt (vagy én álltam össze), és egyértelművé váltak az erényei. Illatos, elegáns, semmi olcsó hivalkodás. Az illatban sárgabarck, sárgadinnye, mandula, fehér virágok. Kóstolva gyümölcsös, de nem intenzív, és vannak fanyarabb momentumai. Kerek és friss korty. A lecsengés gazdag, dús, őszibarackos. Érett és élénk savak. Hordóhatást egyáltalán nem éreztem. Ez az a fajta magabiztosan kivitelezett, precíz, elegáns fehér, amiből minél többet szeretnék látni. 6 pont (Palack itt írt róla.)

Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2006

Az Odisszea kezdetén csak álmodoztam a dűlőválogatott Jásdikról. A Borbarátban mindig csillagköd övezte őket, és az áruk, olaszrizlinghez képest, egy másik galaxisból biluxolt. Ezt a palackot baráti ajándékként kaptam, az elmúlt két évet pincében, háborítatlan nyugalomban töltötte.
Zárt. Citromos súrolószer és mandula. Nincsen gyümölcse. Egyszerű, mint egy ék. Testes, de nem mozog, nem él. Némi mineralitás, csipetnyi méz, vajasság. A hordó kiszárította, talán meg is savanyította? Frigid. 4 pont

Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2008

Egy palackból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Ez a bor már mindenkinek tetszett, sőt, kóstolók dőltek le lábukról. Az én palackom azonban valami egészen mást mutatott, és már sokadszor járok így Jásdi-borokkal. De nem tehetek mást, arról tudok írni, amit érzek.
Jó alapanyag szívtelenül elrontva. Zokog a szőlész, ha belekóstol - a borász a hordópiramis mögött lapít. Olyan, mintha bélyeget nyálaznánk. Vagy forgácsfilterből készített, kihűlt teát kortyolnánk. Négyezer forintért. Pedig van benne anyag, de a hordó kivasalta, kilúgozta. 4 pont (Még fröccsnek sem ment el, annyira matt, fád, enervált.)

Van egy fogadásom Roznik Ferenccel (Borbarát), hogy ebből soha nem lesz 4-5 csillagos bor. (Az ő értékelése: ****/***** Nagyon fiatal bor, időt kell hagyni a kibontakozásához. Illata visszafogott, inkább a csopaki jelleget, a terroirjegyeket mutatja, mintsem a fajtát. Szájban az íz kristálytiszta és hosszú, a savak kifinomultak. Ízvilága a 2006-os tételre hasonlít, itt sem a gyümölcsösség, sokkal inkább a terület a meghatározó, de a test most vastagabb, a korty olajosabb. Értékelésében a jelenlegi állapotát és nem a potenciálját vettük figyelembe; van még ideje a fejlődésre.)

Györgykovács Somlói Olaszrizling 2008

Talán egyszer föltámad (valakitől hallottam, hogy a 2006-os most van jó formában – hiszem, ha iszom). Aki vett belőle, és még nem bontotta föl, ne is tegye. Aki még nem vett belőle, nem tudom, miért tenné. Iszonyúan kénes. Nem lehet áthatolni a kénfalon. Testes is, szikár is. Zéró gyümölcs. Szerkezetileg rendben van, de mintha elfelejtették volna kiszínezni. Györgykovács olaszrizlinggel nem először járok így. Jelenlegi állapotában nem tudok rá pontot adni. (Mindenesetre van róla írásos feljegyzés, hogy nem minden palack ilyen.)

[A képek a Bortársaság honlapjáról származnak.]

Címkék: balaton 2006 négypontos olaszrizling somló györgykovács hatpontos jásdi csopak laposa 2008 szászi rizlingodisszea

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr422229661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.08.18. 07:29:57

Nagyon érdekes. Éppen tegnapelőtt jártam Györgykovács Imrénél. Számomra a 2003-as és 2005-ös olasza nagyszerű bor, de hétfőn a 2008-as Juhfark került az asztalra (6 pont) a 2009-es olasszal együtt amiről ezt irtam: Visszafogott, mandulavirágos illat, gyümölcsös test, viszonylag rövid lecsengéssel. 5 pont.
Mellesleg bevallottan nem vagyok nagy olasz rajongó, viszont tegnap főzés közben a Fekete Béla bácsi 2006-os palackja nagyon finom élményt nyújtott. Száraz, ásványos és hosszú lecsengésű, nagyon élvezetes olasz, sima 7 ponttal.
Nagyon élveztem. (A vargánya leves is jól sikerült!)

felvetés 2010.08.18. 07:43:30

Nos, akkor itt a válasz a múltkori Szászi kritizálóknak. Én nagyon szeretem az olaszait, 1100 Ft-ért pedig ez a bor ajándék. Ha tehetitek kóstoljátok meg a Legenda Cab. Sauv.-ját, nekem az is nagy élmény volt.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.08.18. 08:07:03

Mindig mindenkit arra biztatok, hogy pontszámokkal és leírásokkal ne vitatkozzon, mert minek. Most az egyszer azonban én sem bírok magammal. A 2008-as Siralomvágó szerintem az eddigi legjobb magyar olaszok egyike, ha nem a legjobb konkrétan, 7-8 pont körüli magasságokban szokott járni. Rengetegszer kóstoltam eddig, rajongok érte. Elnézést a szerzőtől és az egész emberiségtől.

alföldimerlot 2010.08.18. 08:48:19

@AG 2.0: Nagy a különbség az értékrendünkben. Én el sem tudom képzelni, hogy valaki rengetegszer 4000 forintot fizessen egy ilyen borért. Mindenesetre ha egyszer valamilyen nagyobb bemutatón, borfesztiválon adódik alkalom újra kóstolni, és kiderül, hogy az én palackomban volt a hiba, jelezni fogom.
És persze nyugodtan írja le mindenki a véleményét pontszámokról, leírásokról, sőt vitatkozzon. Azért vagyunk.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.08.18. 09:00:00

@alföldimerlot: nem hinném, hogy az értékrendek különbségén múlik, hiszen nem is tudom, hogy az ebben az esetben mit jelent. de mondom, csak azért szóltam hozzá, mert nagyon szeretem ezt a rizlinget, nagy versenyben van nálam az év bora címért, igaz, a demeter birtokbor bizonyára le fogja győzni. de ne szaladjunk ennyire előre, inkább további boldog ivászatot kívánok mindenkinek.

alföldimerlot 2010.08.18. 09:06:45

Szegeden nyílt egy új borkereskedés, ahol Szászi Endre, Légli Géza, Pannonhalmi Apátsági Pince, Rókusfalvy stb. borokat lehet kapni. Az árak méltányosak, érdemes benézni hozzájuk. A honlap a kínálatnak a negyedét sem mutatja. www.szentgyorgyborhaz.hu/contacts.html

vinos 2010.08.18. 09:36:50

A közelmúltban sikerült hozzájutnom egy palack 2006-os Siralomvágóhoz. Nagyon örültem neki, mert elvileg ez a bor boltban már nem elérhető. Sajnos csalódást okozott és szinte szó szerint ide másolhatnám AM véleményét, bár egyértelmű hogy nem volt hibás. A Szászi olasz valóban nagyszerű bor és nyilvánvaló best-buy. A 2008-as Siralomvágó tesztelésétől az ár és az említett élményem tart vissza.

loading 2010.08.18. 09:50:10

@AG 2.0: Volt, hogy ellenvéleményemnek adtam hangot AM leírásával kapcsolatban (pl. Takács L. és Szepsy), ezeket ma is fenntartom. (ezekben magasztalta azokat a borokat) Ugyanakkor ő is járhat úgy, hogy az az üveg bor /sőt akár több is/, akkor olyan, amilyennek leírta, miközben fél Magyarországnak ellenkező a véleménye, olykor a tapasztalata.

európai 2010.08.18. 10:09:29

@AG 2.0: Természetesen olvastam Siralomvágó ajánlásodat, kerestem is az üzletekben, de nem találtam.
AM véleménye a hordósságról talán helytálló, a 2003-as volt kiváló de elképesztően fássá vált a hónapok múlásával. Annak idején mikor először kóstoltam, 8 pontra tettem, 9 hónappal később egy klubvacsorán már 5 pontos lett mert a fa agyonnyomta.
Most is ez lenne az irány?

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.08.18. 10:11:52

@loading: hát persze. én egy szóval sem mondtam, hogy az a palack sv, amelyet am kóstolt, szerinte nem 4 pontos volt, hanem 8. hanem azt mondtam, hogy azok a palackok, illetve kortyok és féldecik (borversenyeken, fesztiválokon), amelyeket én kóstoltam, szerintem másmilyenek voltak.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.08.18. 10:12:50

@európai: szerintem nem ez az irány, 2003 már nagyon régen volt. mások szerint igen. majd eldöntöd.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.08.18. 10:20:02

nagyon jó írás, vártam a rizlinges írások folytatását. Szászi Szentgyörgy-hegyi nekem egyértelmű befutó ebben a mezőnyben!!

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.08.18. 10:30:51

Nekem a 2007-es Lőczedombiról van emlékem és visszakeresve kiderült, hogy a házi kóstolón simán pariban volt a Kabócásokkal, kimondottan szép borra emlékszem. Szóval én is javasolnék újabb próbát, ha van módod rá, mert lehet, hogy tényleg a palackoddal volt valami...

borbatár 2010.08.18. 11:20:28

Kedves Borbarátok!
A Szászi Olazrizling nagyszerű bor és ráadásul még bio is. A 2010. évi IV. Pusztai Bioborverseny csúcsbora a Szent-Györgyhegyi Olaszrizling 2007 volt. A Legenda is csúcs. De amiért ezt írom, hogy Debrecenben megnyilt az Esszencia Borszaküzlet, ahol közel 1000 féle bor található a kínálatban.
Megnézhető: www.bor-bolt.hu honlapon is. Szászi borok is vannak.

tunderninja 2010.08.18. 11:24:29

Én se ájultam el sajnos a Siralomvágótól.Pedig 2szer is nekifutottam egyszer egymagam,egyszer közeli barátokkal.A 2003-as az sokkal jobban tetszett.Ebben van test,van sav,van lecsengés,és mineralitás de őszintén megmondom ami abzsolút hiánycikk nekem ennél és amit nem találtam benne az az elegancia.Nekem ez fontos.Ami számomra az elmúlt évek kóstolásai alapján mély nyomott hagyott bennem azok a következők:Tamás 2005-ös,Tamás 2003-as,Gál Lajos Szó-Lá-Ti 2005-ös,Gál Lajos Kántor Tag 2007-es.Losonci Úrráteszi 2007-es.Szászi Kabócás 2006-os.Bussay 2007-es.
Peace.

acsa77 2010.08.18. 12:11:22

Nagyon extrém élményeim voltak rizlingekkel. Tavaly talán 2007-es Szeremleyt vettem, a karcsút, és a gagyicimkéset is. Pedig le akart beszélni az eladó. Igaza volt, mert olyan szinten acetonosak voltak, hogy ki is kellett önteni. Másik oldalról a Varga Aranymetszése meglepően elfogadható volt. Talán eljön az az idő nálunk is, hogy a nagy, takarékos erjesztők és a hozamkorlátozás együttese olcsó asztali borokat eredményez, hozzáadott mustsűrítmény nélkül. Mert nagyban hozzásegítene a borkultúra széleskörű javulásához. Ilyeneket eddig még csak nyugatabbra ittam.

felvetés 2010.08.18. 12:43:49

@acsa77: Nekem a Szeremley 2008-as rizlingje kifejezetten tetszett. Piknikezni behűtve a legjobb.

acsa77 2010.08.18. 13:22:22

@felvetés: nekem 2007-es volt mindkettő, ha jól emlékszem. Az eladó szinte minden borát megkóstolja, ezért szólt :)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.08.18. 14:37:57

Múlt héten Füreden kóstoltam a Jásdi egyik lőczei rizlingjét, nekem tetszett. Csak elfelejtettem, hogy hányas volt, talán 08-as, de a fene se tudja már. Ugyanott a Figula rizling válogatása is ízlett.

zsuzzso 2010.08.18. 15:04:16

@felvetés: Hol lehet a Szászi Olaszrizlinget 1100Ft-ért megvenni? Bortársaság 1300 - 1400 Ft, szászi honlap - 1200. Nagyon szeretem ezt a bort, és ha 1100-ért valahol kapható, akkor rohanok.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.08.18. 15:41:55

@zsuzzso: nézd meg a borfalut, ott még két literes Szászi olasz is szokott lenni és elég jó áron adnak szinte mindent!

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.08.18. 15:42:50

@zsuzzso: "rengeteg" különböző Szászi Olaszrizling van, csak nálunk pl. 5 féle van jelenleg kínálaton. (És akkor mi még a kis szortimentűek közül vagyunk!) Szerintem ez is okozhatja a látott különbségeket, bár az 1100 Ft rejtélyét nem oldja meg.

Nálunk jelenleg az 1290 Ft-os 2008-as Szent György-hegyi a legolcsóbb, a 4990 Ft-os új Liliomfi pedig a legdrágább - szóval van szórás... :-)

www.pincearon.hu/catalog/pincek/szaszi-endre

AM kitűnően írta: "A Szászi-pince amúgy is egy olaszrizling-kutató intézet, se szeri, se száma a különböző olaszrizlingeknek, és nincs közöttük egyetlen középszerű vagy hitvány sem"

alföldimerlot 2010.08.18. 15:49:40

Off: érdekes interjú Heimann Zoltánnal a fogyasztói szokások alakulásáról és a magyar borászat jövedelmezőségének esélyeiről: inforadio.hu/hir/belfold/hir-373367

loading 2010.08.18. 15:54:05

@alföldimerlot: elolvastam. az elején köhögnöm kellett az "áruházak és mi" résznél, de a többiben van igazsága.
On.

marvin__42 2010.08.18. 17:05:24

@zsuzzso: bor-bolt.hu, itt most éppen akciósan ennyi, általában azért kicsit több, de nagyon megéri 1300-1400-ért is.
A Borfalu 2l-es Szászi olasza szigligeti, ami olcsóbb, de állítólag azért nem ugyanaz (én még nem kóstoltam). Azért nagyon rossz az sem lehet :-)

felvetés 2010.08.18. 17:24:39

@zsuzzso: Bocs, hogy csak most, de nem voltam net-közelben.
Én innen vettem:
www.bor-bolt.hu
Érdemes gyakran látogatni. :)

esoember 2010.08.18. 18:48:55

Úgy gondolom kár vitatkozni azon, hogy a Szászi Szent György-hegyi olasz mennyibe kerül, mert nagyon jó vétel 1100-ért is meg még 1500-ért is!
A szegedi borfeszten kóstoltam legalább háromszor, tényleg döbbenetesen jó ezen árak bármelyikén!
A Laposa rizling (a négyzeten) is jól sikerült bor, a BT-nél akciós áron (2390 pénz) megér egy próbát, teljes áron meg annak, aki rizling fan.

e_easy 2010.08.18. 20:35:29

mult csutortokon kostoltuk vegig a BT-s rizling sort. Osszesitesben 1.Jasdi-siralomvago, 2. laposa- rizling2, 3 figula, 4.kali kovek, 5 skrabszki...6. szaszi. Nekem szemelyesen nagyon tetszett a jasdi, szaszi pedig nagy kedvencem regota de ebbol a vegyes rizling sorbol nekem sajnos kilog

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.18. 20:35:37

A 2008-as GYK Olaszrizling-et az elmúlt három hónapban 2x is kóstoltam. Jó kis frissítő bor, enyhe fával, közepesen gyümölcsös (fehér húsuak), kissé virágos, semmi bonyodalom, a jó kis savak szebb formát vetítenek előre. Kénre nem emlékszem...

e_easy 2010.08.18. 20:40:05

@e_easy: csak lazan kotodik de tegnap kostoltuk a horvat Seperic pince 2008as chardonnay-grasevina cuveejet, ami egy eleg erdekes kombo, kellemes illattal, de izre meg nem tudom hova tegyem...

európai 2010.08.19. 06:42:56

@akov: Hétfőn éppen arról beszélt nekem GYI hogy mennyire vigyáz a kénezéssel és hogy ha lehet alacsonyan tartja.

newcy67 2010.08.19. 08:18:21

Nyáron különösen kellemes ital a Szászi olaszrizling és valóban kiváló az ár és érték aránya.

takács bálint - zsebtévé 2010.08.19. 13:16:16

@alföldimerlot: @AG 2.0: Egyszer már csodálkoztam, amikor a Sopront ítáltétek meg nagyon másképp. AM "rajongott" érte AG-nek többedszerre sem jött be. Én kb. 40 üvegből egyet sem találtam hibásnak, az elfogyasztott mennyiség meg mutatja kivel értettem inkább egyet (ebben a kérdésben.)
A BT-nél az olasz helyett sajnos a szürkebarátot választottam. Lapos-fáradt-jellegtelen.
A Siralomvágóval megvárok valami akciót.

tb - zstv

Kapitányr 2010.08.22. 17:03:42

Az én kedvenc fajtáim között van az Olaszrizling.Egyetértek azokkal akik a Laposát és Gál lajost dicsérik.
-Milyen érdekes.Az agyondicsért déli borvidékről egy sincs a listán

lackó 2010.08.22. 19:02:00

@Kapitányr: ahogy ha Badacsonyról van szó sem a cabernet jut eszünkbe először. És ez így jó.

Egon Bondy 2010.08.23. 15:16:51

@zsuzzso: 1. Szent György-hegyen a Szászi pincénél, 2. Szigligeten a vár lábánál.
@marvin__42: 2200 Ft / 2L Szentgyörgyhegyi Olaszrizling 2008. dettó ugyanaz, mint ami a 0,75-ös hosszú nyakúban van.

marvin__42 2010.08.23. 16:10:42

@Egon Bondy: Lehet, hogy van a szent György-hegyiből is 2L-es (én lennék a legboldogabb :-), de én a a Borfalu kínálatában szereplő Szászi 2L-es olaszrizlingről írtam ezt. Arról meg nekem azt mondták, hogy szigligeti, az ára pedig az árlista szerint 1750 Ft.
Hol lehet kapni ezt a 2L-es szent György-hegyit?

2010.08.23. 23:47:06

nagyon remélem, hogy az én valóságom AG-éhoz lesz közelebb, mert épp ma érkezett 2 palack siralomvágó... :-?

Türkménbasi 2010.08.24. 16:24:14

A Betyáron kívül minden tételt volt alkalmam kóstolni a nyáron. Teljesen egyetértek a cikk írójával, az összes pontszámban. Szászi továbbra is a rizling király, Jásdi pedig monnyon le. Pedig régebben csodajó rizlingeket alkotott, az árak el is szálltak, a minőség viszont nagyot esett, sajnálom.

Nem tudom a T. cikkíró Nyáry Ödön borokat ivott-e már (nem messze van Szászitól, ha legközelebb Hegymagason jár). Szerintem azok a borok is megérnek egy misét.

Türkménbasi 2010.08.24. 16:33:38

@marvin__42: A Szászi Szigligeti és Szentgyörgy-hegyi olasza valóban nem ugyanaz a bor. A szigligeti inkább fröccsbor, annak mondjuk kiváló. A Szent György-hegyi egészen más kategória, nem véletlen, hogy két literes kiszerelésben már nem is forgalmazzák (1.800 Ft volt, brühühü).

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.08.24. 16:47:29

Rejtély számomra, hogy két sokat kóstoló blogger hogyan tud ennyire eltérően megítélni egy pincét/bort. Én naívan azt gondolnám, hogy minél többet kóstol valaki annál objektívebben értékel. De ezek szerint bármilyen tapasztalt is legyen az ember az egyéni ízlés azt felül képes írni. Már ha egyáltalán lézetik objektivitás borügyben.

A csopaki borhéten nekem mindegyik Jásdi rizling tetszett, szép, elegáns, csopakias borok, egyéni karakterrel.

Kíváncsi lennék, mi a véleményetek a Ranolder fehérről, mert arról nehezen tudék elképzelni bármi negatív véleményt?

Tájbor 2010.08.25. 23:05:30

@alföldimerlot: Mélyen egyet kell értsek Albert gazdával, számomra a Siralomvágó az olaszrizlingek csúcsa. Úgy tud borzasztó mély és tartalmas lenni, hogy abban semmi erőlködés nincs, a struktúra tömör, a bor mindezek mellett roppant elegáns és a tokaji terroir, azon belül a dűlő markánsan megjelenik kóstolásakor. Nekem ez a bor etalon....

lackó 2010.08.26. 18:52:14

Pápa Lajos Olaszrizling. Minden, amit egy gyönyörű somlói rizlingtől elvárhatunk, 7-8 pontos élmény. 1900 Ft körül van, nagyon ajánlom!

Tájbor 2010.08.26. 23:07:21

@muskotály küvé: Huu, nagyon keso volt mar nekem, valamiert a Csopak helyett ez sikeredett felautomata uzemmodban... Ciki...

dalton1 2010.08.30. 12:20:35

Épp a minap kóstoltam egy '06-os Szászi SzGy-hegyi olaszt, az valami elképesztően összeérett mégis eleven vibráló bor volt. De hasonlóan remek a '07-es és a '08-as is...

Én a Siralomvágóval úgy jártam hogy nagyon örültem hogy végre hozzájutottam, de el nem ájultam tőle. Ennyire nem lesújtó a véleményem, de a csoda elmaradt...eléggé...

2010.08.30. 15:34:18

@dalton1: nem bírtam tovább, kibontottam egy siralomvágót. nálam 6-7 pont között van épp, semmi szín alatt nem 4 pont, ugyanakkor a 8-asról (sajnos, most) lecsúszott.

dalton1 2010.08.30. 16:00:04

@Parci: Hát én nem mondtam hogy 4 pont, de most nagyon nem fogott meg. Jólesett, de nem éreztem a pluszt...én sajnáltam a legkevésbé...de van még egy palackom! :)

2010.08.30. 19:36:11

@dalton1: AM mondta a 4 pontot, arra írtam, hogy (szerintem) kizárt. nekem is van még egy palackkal amúgy, majd megnézem fél év múlva. :)

dalton1 2010.08.31. 14:44:03

@Parci: rosszul írtam tegnap...én sajnáltam a leginkább...

Kíváncsi leszek milyenné alakul...

2010.08.31. 15:48:06

@dalton1: persze, értettem, hogy így értetted. :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.18. 09:02:21

@AG 2.0: tegnap megint kóstoltam, kiemelkedő bor, gazdag, egyedi és elegáns egyszerre...8p
süti beállítások módosítása