Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Göncöl Tokaji Fordítás 2000

2010.08.31. 06:00 - Az Alkoholisták

Tokaj szerelmese vagyok - talán nincs is más borvidék Barolót leszámítva, amit ennyire szeretnék. Olcsó, édes tokajit azonban ritkán iszom. Miután átböngészem egy-egy borászat árlistáját, a pénzemet szinte mindig a drágább 5-6 puttonyos aszúkra koncentrálom. Ezekben van meg az a dimenzió, komplexitás, a hosszú élet ígérete, a vulkanikus terroir jelenléte, amit a borok királyában keresek. Nem sok könnyet ejtenék, ha egy nap a késői szüretek, cuvée-k és édes furmintok eltűnnének. Nem mintha azokat nem szeretném, feltéve, hogy jól vannak elkészítve - a Disznókő Késői Furmintja például etalonértékű, és kedvelem a Dobogó Mylitta Cuvée-jét –, de ezek számomra csak megállók az úton. Leszállunk a buszról, készítünk egy-két fotót, iszunk egy kávét, de aztán induljunk már végre, mert várnak a nagy piramisok Gízában.

Szkepszisem oka részben abban keresendő, hogy jó édes tokajit készíteni nem könnyű. Tokaj dicsőségének alapja a botritisz, és a botritiszhez időre van szükség: a hordóban és a palackban egyaránt. Egy teljesen botritiszes bor csak két-három év után kezdi megmutatni a valódi nagyságát. Egy sauternes-t vagy egy ruszti ausbruch-ot a primer gyümölcsös fázisban is megihatunk, de általánosságban három év után lesznek az igaziak. Lehet persze botritisz nélkül is bort készíteni, de a tokaji borászok, úgy tűnik, egyetértenek abban, hogy a furmintnak szüksége van a nemespenészre ahhoz, hogy csúcsra járjon. Egy sárga muskotályból szűrt késői szüret elvtelen kompromisszum.

Ez most egy olyan bor, ami kissé átrendezte az előítéleteimet. 1970 forintért vettem a Bortársaságnál, és ez elképesztően alacsony ár egy ilyen korú és ilyen típusú borért. Szép munkát végeztek az Oremusnál (az Oremus olcsóbb borai futnak Göncöl név alatt); noha a fordítás alapvetően az aszúkészítés mellékterméke, ez a bor karakteres és csakúgy árad belőle az érett sárgabarack aromája. A savak kissé visszafogottak, és egy forró nyári napon megfordulhat az ember fejében, hogy egy gerezd citrom feldobná, de összességben az egyensúly jó, és egyértelműen több spiritusz van benne, mint a 80 gramm maradékcukros átlag késői szüretekben - persze ez botritiszes szemekből készült. A kor nyilván jót tett neki - de komoly tartalom és megfelelő egyensúly nélkül aligha lett volna esélye a 10 éves kort megérni. Igazán szép bor. Az is lehet, hogy felül kell kell vizsgálnom a könnyű tokajiakkal kapcsolatos véleményemet.

[Wojciech Bonkowski]

Címkék: fordítás tokaj 2000 oremus tokaji göncöl bonkowski

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr372260621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.08.31. 07:05:36

Elképzelhető, hogy komoly vitainditó lesz ez a Göncöl jegyzet. Én személy szerint a bor pontozását (ami egy megszokott dolog ezen a blogon)hiányolom Bonkowski úrtól. Csak harmadszori olvasásra sikerült teljesen megértenem, hogy mire is gondol ebben a cikkben kijelentéseivel, igy mostmár alapjaiban egyetértek WB-el de első olvasásra bizony felületesnek tűnt számomra az irás.
Tisztelettel megkérdezném, WB ezt magyarul irta, vagy valaki a MA-nál ezt a szöveget lengyelről, vagy angolról magyarra forditotta számára?

alföldimerlot 2010.08.31. 07:43:38

@európai: A nekünk szánt posztjait angolul írja, és én fordítom őket.

európai 2010.08.31. 07:55:13

@alföldimerlot: Köszönöm. Gondoltam hogy az lesz mert nagyon "angolosnak" tűnt szövegvilága.

pupa pupánszky 2010.08.31. 08:44:03

és mi a helyzet a pontozással? ez most elérhető a BT - nél?

Ted Striker 2010.08.31. 09:39:36

Nemtudom, nálam akkor is Oremus Late Harvest 2006 a nyerő, lehet hogy megcsömörlöttem az aszuktól? (apai ági nagyszülők Tarcalon élnek...szóval ittam már egy s mást)

loading 2010.08.31. 09:48:01

Ahogy a múlt héten, szúrópróbaszerűen, láthattam a varsói kínálatot, megértem miért kedvelte csak az aszúkat.
Csak mint bizonyíték vettem egy keceli előállítású, félédes Tokaji Furmintot (13,7 PLN ~ 1000 Ft). Szóval ott azért van sok sz.r is.
A magyar borok (normális minőség)/kisker/ ára pedig nagyjából 2x annyi, mint itthon.
Ez a fordítás pedig finom, mert nem érzem annyira geijlnek, mint egyes aszúkat.

alföldimerlot 2010.08.31. 10:21:25

@pupa pupánszky: Bonkowski a saját blogján sem pontoz.
Úgy tűnik, hogy már nincs a kínálatban.

2010.08.31. 12:01:54

@Ted Striker: csatlakozom. pont annyiszor esik jól egy komoly aszú, mint egy komoly, alkoholban és tanninban gazdag villányi/szekszárdi vörös... ... ... (disclaimer: mindkettőt szeretem)

felvetés 2010.08.31. 12:14:03

Viszonylag kevés alkalommal kóstolok aszúkat, nekem is a késői szüretek azok, amik jobban csúsznak. Amikor viszont aszúról van szó, nekem határozottan jobban tetszenek azok, amik gyümölcsösebbek, sokszor a sárgamuskotálytól is. (pl. Szepsy 2003 vs. 2005)
Szerintem gyönyörű késői szüretelésű borok találhatók Tokajban, amik nem feltétlen jelentenek aszú alatti kategóriát. (Gizella, Royal, Királyudvar...)

fiatalborivo 2010.08.31. 12:54:03

A Göncölnek én egy 2009es furmintját kóstoltam félédes kivitelben ha jól emlékszem. Nagyon rendben volt az a bor is, 2en egy háromnegyed óra alatt megittuk beszélgetés közben, a nőket határozottan leveszi a lábáról, az alkalommal Velem is így tett.

Ted Striker 2010.08.31. 13:13:42

@Parci @felvetés: vagy csak nem vagyunk elég sznobszájúak :-))))

2010.08.31. 13:30:58

@Ted Striker: örülök Bonkowksi jegyzeteinek, mert nem ír hülyeségeket, érdekli a magyar bor és képben is van. emellett ő is csak egy ember, egy ízléssel és az ennek mentén kialakított véleménnyel. ő sok aszút és kevés csúcsvöröst kedvel, én inkább fordítva.

vagy csak túlságosan sznobszájú vagyok. :-D

loading 2010.08.31. 14:03:01

@alföldimerlot: A link már régóta megvan. :)

hegyaljai 2010.08.31. 14:14:40

"Nem sok könnyet ejtenék, ha egy nap a késői szüretek, cuvée-k és édes furmintok eltűnnének."
Úgy látom a cikk szerzői még olyan alapvető marketing fogalmakkal sincsenek tisztában, mint "termékpiramis".
Ennek megfelelően ami az idézetben szerepel az hülyeség. Az utolsó szót most írom le először ezen a blogon :-(

lackó 2010.08.31. 14:51:41

@hegyaljai: vagy csak önellentmondás, hiszen a következő mondattal önmagát cáfolja. Önmagában nézve persze az.

A sárgamuskotályos megjegyzést azért kifejthetné ez a Béla gyerek.

Sárfehér 2010.08.31. 15:20:08

@alföldimerlot: Kedves Merlot, föl tudnád tenni az magyar szöveg mellé az angol eredetit? Nem mintha bármi problémám lenne a fordítással, csak nagyon szép az angol stílusa, legalábbis a linkeken, amit beszúrtál. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.31. 15:24:52

A Göncöl Tokaji Aszú 3p 2000 is remek bor, azon az áron, amin egy étteremben elém tették. Sokkot is kaptam tőle. :)

Sárfehér 2010.08.31. 15:31:48

@hegyaljai: Kedves Hegyaljai, azért ne felejts el, hogy a borivónak egészen mások a szempontjai, mint a termelőnek vagy a kereskedőnek. Nem minden borász készít bort a teljes borivó közönségnek, megfordítva, az adott borisszát is csak a termékpiramis bizonyos szegmense érdekli, a többiért, bizony, "nem ejt könnyet". Az más kérdés, hogy esetleg két év múlva gyökeresen más lehet a véleménye.

Annyiban egyetértek vele, hogy Tokaj botritiszes borban utánozhatatlan, tetszik-nem tetszik, ezt kell erőltetni. Ha a világpiac meg nem veszi, akkor ki kell találni valamit, amivel a világot meg lehet győzni. Kísérletezni lehet vele, de nem megoldás a botritiszmentes édes borra való átállás, mert akkor lehet ugyan nagyon jó, de nem unikális többé.

(Német ismerős egyszerűen nem akarta megkóstolni a Royal aszút, a belga ismerős segített győzködni, aztán mégis belenyalt, és azt mondta hogy "I am convinced": sajna, a német borissza csuklóból visszautasítja az édes bort.)

alföldimerlot 2010.08.31. 16:14:06

@Sárfehér: Sajnos nem. Egyrészt a szövegei módosulnak az én észrevételeim, kérdéseim nyomán, másrészt volt már néhány parttalan vita itt a fordításról, ami tökéletesen vakvágányra vitt jobb sorsra érdemes beszélgetéseket. Kénytelen vagy megbízni bennem. De vannak/lesznek olyan posztjai, amiket föl rak a saját blogjára. A Luka Kékfrankos pl. ilyen volt.

hegyaljai 2010.08.31. 16:26:51

@Sárfehér: Ahogy az ember öregszik egyre nagyobb problémái vannak a memóriájával. Mindig arra nem emlékszik, amire kellene, és mindig arra nem emlékszik amire kellene.
A tokajival kapcsolatban a rendszerváltás idején a "szakértők" kiadták a jelszót. "Csak az 5-6 puttonyos aszúk jelentik a tokaji jövőjét." Eltelt 3-5 év és mivel nehéz volt hordóban érlelve ilyet előállítani, akkor kijelentették, hogy: "Az igazi gyümölcsös, töppedt de mégis friss boroké tehát a késői szüretelésűeké a jövő, hiszen azt a világpiacon ismerik." Utána jöttek a terroir imádók a száraz Furminttal, melyre kitalálták a "Nagy Száraz Tokaji Bor" kategóriáját. Közben a borászati-kereskedelmi gyakorlat lényegében felszámolta az édes és száraz szamorodnit. Most a cikk szerzője az ő kutúrköre által 10-12 éve istenített "késői szüretelésű, küvé" borokat akarja negligálni. És Te azt kéred, hogy én csak úgy tűrjem??
A "borivó"-ra való hivatkozás pedig teljes műveletlenségről ad tanubizonyságot. Az átlagos magyar borivó édes vörösbort akar inni, ha 20 évesnél fiatalabb akkor kólával. Természetesen a bor a polcon az 500 Ft/0,75 literes palack árat nem haladhatja meg. Ha pedig tévedtél, és "borivó" helyett "borkedvelő"-t akartál mondani, akkor először azt kellene meghatároznod, hogy melyik "borszakíró" követői körébe tartozik az adott "borkedvelő" mert az egyedül üdvözítő vallást hirdető guruk véleménye a fontos, és nem a bor ízbenyomása.

Sárfehér 2010.08.31. 16:27:03

@alföldimerlot: Volt, igen, és ebben én sem voltam mindig ártatlan. :)

hegyaljai 2010.08.31. 16:28:38

Helyesen: Mindig arra nem emlékszik, amire kellene, és mindig arra emlékszik amire nem kellene.

Sárfehér 2010.08.31. 16:49:28

@hegyaljai: Szép hosszút írtam, de elszállt...

Szóval, addig rendben van, hogy "szakértők" ezt-azt mondanak, de ha mindig hallgatunk rájuk, úgy járunk, mint az öreg a fiával meg a szamarával. Nem marad "brend", hosszú távú stratégia. Márpedig minden borvidéknek arra kellene koncentrálnia, amiben verhetetlen, és ez Tokajban a botritiszes bor. (Mindamellett lelkesen iszom a száraz Tokajikat.)

Namost a borivót jól félreértetted, én nem átlag borivóról, hanem partikuláris borivóról beszéltem. Borowski úr is egy ilyen, megmondja, hogy ő mit szeret, és miért "nem ejtene könnyet", miért baj ez? Nem azt mondta, hogy tessék kiönteni a kései szüreteket. Más kérdés, hogy egy szakértő véleménye hat a piacra, de miért ne mondaná ezért meg a véleményét, ha egyszer van neki?

Egy teljesen műveletlen borissza :)

(Megyek, keresek egy félédes Merlot-t.)

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.08.31. 17:42:42

Aki szeretné beszerezni ezt a bort:
Az Esszencia Borszaküzletben 1800 Ft-ért lehet kapni.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.08.31. 17:45:09

Egyértelmű: ha Tokaj, akkor csak fordítás. Hibátlan.

fiatalborivo 2010.08.31. 18:48:30

@Sárfehér: ( A BB valami olyasmivel hírdeti magát az útmenti óriásplakátokon, szóval náluk biztos találsz félédes merlot)

Capo di tutti Capi · http://www.izine.hu 2010.08.31. 19:34:21

Tokajt csak édes borokra redukálni a konzumidiótaság legmagasabb foka. Már elnézést. Száraz szamorodni nélkül nem élet az élet, soká éljen Árvay János az Édes Élet Cuvée megálmodásáért, de még sorolhatnám a remek barrique furmintokat vagy a sziklaszilárd hársokat. A fordítás és a máslás külön öröm, hogy visszajöttek a képbe.

smartdrive 2010.08.31. 19:44:28

@hegyaljai: úgy érted, a marketingért kéne könnyet ejtenie?

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.08.31. 20:43:40

Én speciel nagyon megsiratnám a kései szüreteket! Az aszú túl összetett. A kései szüret az igazi örömbor. El nem tudnék képzelni más műfajt egy ünnepi alkalom megkoronázására. Még a Főbor jöhet szóba.

Ez olyan, mitha azt mondanánk, hogy amíg van Dosztojevszkij és Orwell, addig a vicceket nem siratnánk meg. Szerintem a kései szüretek komoly értéket képviselnek, és nagy veszteség lenne, ha nem lennének.

És tudom, hogy nem szó szerint kell érteni, amit Bonkowski mond. De az út nem a cél miatt út. Hanem a távolság miatt, amit megteszünk. Ha választhatna, hogy teleporttal megy a Piramisokhoz, vagy busszal, és iszik egy kávét és készít néhány képet egy-egy megállóban, biztos vagyok benne, hogy az utóbbit választaná.

sebnyalogato 2010.08.31. 21:57:47

@kezdő alkoholista: ha már út-filozófia, akkor a gyaloglást sem kéne lebecsülni :).

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.08.31. 22:34:55

@kezdő alkoholista: @hegyaljai: csatlakozom. Sztem is nagyon fontos és szerethető kategóriát képviselnek ma hegyalján a késői küvék, édes furmintok, melyek olykor a 6 puttonyosok szintjét is bőven elérik (Ilona, Főbor, Andante), de mégsem olyan súlyosak, s a borászok is kedvükre villanthatják sajátos stílusukat bennük. Az írás egyébként nagyon szép, és azt gondolom, minden (tokaji) borászunk büszke lehet minden szóra!
Különösen a bevezető rész szép, bár a "Nem hullatnék könnyet, ha..." - résznél azért én is felszisszentem(: Persze nem ez az alapvető üzenet. Jóleső minden ilyen írás.

Capo di tutti Capi · http://www.izine.hu 2010.08.31. 23:01:03

Na azért azt nem mondanám, hogy egy késői szüretelésű bármi vagy mondjuk egy jégbor eléri valaha is egy jó aszú szintjét. Míg az előbbieknél - szerintem - leginkább az édesség dominál, utóbbiban sokkal több izgalom van. Pl. kapros illatú, barack izekkel játszó jégbort még nem nagyon ittam. :P

lackó 2010.08.31. 23:46:05

@Capo di tutti Capi: azért az rég baj, ha a késői szüretben az édesség dominál...sok minden van mellette még, de az édes dominanciája egy aszúnál is előfordulhat és ha az viszi a bort, akkor baj van.

mossberg operator 2010.09.01. 00:01:54

Kell ilyen iras, mert igy legalabb lathatjuk, hogy mit gondolnak rolunk kulfoldon. A szaraz tokaji is kell, ha meg akarsz elni a piacon. Szvsz.

Capo di tutti Capi · http://www.izine.hu 2010.09.01. 00:13:10

@lackó: Korrigálom is magam, igazad van. A késői szüret inkább rulez, minta jégbor.

iLane 2010.09.01. 08:27:00

@Sárfehér: szeretnénk azt hinni, hogy a Tokaji egyedülálló és különleges, de ne felejtsük el, hogy szerte a világon készülnek botrytis-es borok. Érdekes lenne egy szép tesztet összehozni a világ botrztis terméséből és megnézni mit tudunk egy Chateau d'Yquem mellett például...

Az édes aszúról alapvetően az a véleményem, hogy az nem ital, hanem fűszer. Főzni vele, vagy ételhez párosítani kíváló lehet, de magában nem iható kitartó élvezettel.

Sárfehér 2010.09.01. 10:29:04

@hegyaljai: Bocs, most még egyszer elolvastam a hozzászólásodat, nem voltam először elég figyelmes. Azt mondod, hogy Bonkowski úr 12 éve gyökeresen az ellenkezőjét mondta, mint most. Igen, de nyilván nálam sokkal jobban tudod, hogy 93-as az első "új típusú" aszú - vagyis legkorábban 96-ban került forgalomba -, és azóta szinte forradalmi változás történt az aszúkínálatban. Úgyhogy nekem innen úgy látszik, hogy egyszerűen sikerült meggyőznötök Bonkowski urat, amihez gartulálok. :)

@fiatalborivo: (Ejsze az édes Merlot.:)

@demisec: (A Főbor tudtommal aszú, csak nem töltött két évet hordóban. :)

Sárfehér 2010.09.01. 10:32:24

@iLane: Szerintem botrytises (töröm a fejem, hogy helyesebb írni?) borból is kiemelkedő Tokaj, nem egyszerűen egy a sok közül.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.09.01. 11:55:21

@Sárfehér: akkor ezek szerint mégsem aszú(: Bortörvényi értelemben, és jellegben sem teljesen. Persze nem mondom, hogy vakon bármikor fölismerném aszúk mellett a főbort, de legalábbis számomra pont az érlelési jegyek miatt van alapvető eltérés aszú és más késői szüretesek közt. De igazad van, nem volt igazán szerencsés példa a részemről.

iLane 2010.09.01. 12:06:42

@Sárfehér: idegen szavak esetén ha az irásmód és a kiejtés eltérő a szó végén, akkor a toldalék kötőjellel írandó tehát botrytis-es vagy botritiszes... de a lényegről is szólva: külföldön élek, itt járok boros társaságba és kicsit a tokajival kapcsolatban is azt érzem, mint mondjuk a vizilabdával, hogy csak Magyarországon világhírű. :)
OK, nem mondom, hogy nem ismerik a tokajit (többnyire hallomásból) de azért a sauternes-t jóval többen. Ez persze nem a bort minősíti, de azért legyünk tisztában azzal, hogy milyen pályán vagyunk versenyben...

Sárfehér 2010.09.01. 12:13:34

@iLane: Én nem is a hírnévről beszéltem, mert azzal baj van, de a minőséggel és a lehetőségekkel nincsen.

Én is sok időt töltök külföldön, és keményen dolgozom baráti körben a magyar bor, és különösen Tokaj népszerűsítésén. Csak hát az csepp a tengerben. Vagy annyi sem.

iLane 2010.09.01. 12:21:40

@Sárfehér: ha ketten csináljuk az máris két csepp. :) Múltkor egy 25 fős kóstolón sikerült betennem a 12 palackos "menübe" egy 6 puttonyos Oremust és nagy sikere volt
süti beállítások módosítása