Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kreinbacher

2010.09.07. 06:30 - alföldi merlot

A Kreinbacher Birtok hosszabb ideje nagy ígéret, mint Romsics László Master of Wine-aspiráns (a frissen avatott MW-ok listája). Míg azonban a magyar Decanter továbbra is eltékozolt lehetőség, bosszantó borbulvár, addig a Kreinbacher Birtokban én már fölfedeztem az isteni szikrát. Meg kell hagyni, somlói létükre igencsak rendhagyó módon lobbant: syrahban. Részben ezen fellelkesülve, részben a 2006-os Öreg Tőkék Bora-élmény hatására a nyáron meglátogattuk a birtokot.

Aki hallott már a Kreinbacher Birtokról, az arról is hallott, hogy a tulajdonos a „hogyan legyünk borból milliomosok?” pályán mozog azzal a különbséggel, hogy bár a borászatba csillével tolja be a pénzt, az építőiparból, úgy tűnik, vagonnal érkezik az utánpótlás. Somló külcsínyét az épített táj szempontjából ma már a kreinbacheri kőtámfalak határozzák meg, és ez a folyamatban lévő, azonos stílusú és anyagú vízelvezető falak építésével még inkább így van/lesz. Vannak, akik prüszkölnek miatta, szerintem azonban lenyűgözőek, én valami atavisztikus szépséget látok a kockára aprított sziklatömbökből kirajzolódó cikk-cakkos mintázatban. Miközben teraszosítják a terroirt, és görgetik föl a köveket a hegyre, a Somló tövében újabb csillagászati összegből fejlesztik a birodalmat: épül a hipermodern, de tájbarát – dombba rejtett - második pince, amely a St. Ilona, a pezsgőkészítés és a vendégfogadás helyszíne lesz. Egy jó étterem kéne még, és Somló kedvelt egyéjszakás utazási célpont lehetne egész évben.



Én azonban elsősorban fogyasztó vagyok, és frusztrált, mint sokan mások, hogy Somló megújulásának mozdonya befutott a tölgyerdőbe, és nem talál ki. Évek óta, sokak szerint a kezdetek-kezdetétől (én a legendás 2003-as Kőkonyhát soha nem kóstoltam), azt lehet érezni, hogy jó minőségű szőlőt vetnek a barriknak prédául. Baráth Sándor, birtokigazgató ezt sokkal finomabban fogalmazná meg, de a jelenséget nem tagadja. Most már az az egyik fő cél, hogy kivezessék a mozdonyt a rengetegből. A kóstolt 2009-es hordóminták azt mutatják, hogy közel a vég, helyesebben a tisztás. A 2008-as palackozott tételek már az erdőhatáron innen készültek, de a 2007-esek egy részét még nyomja a fa (vagy én vagyok túlérzékeny).

A 2009-es hordóminták közül különösen az olaszrizlingek vettek le a lábamról. Nem állítom, hogy a furmint vagy a hárslevelű fölé emelkedtek volna, de mivel én olaszrizling-drukker vagyok, számomra dupla öröm, hogy tőrőlmetszett, tiszta ízű, mély és egyúttal elegáns olaszok egész sora érlelődik a nagyhordókban. (A 2009-es Szent Margit olaszrizling pannon klasszis-gyanús.) Baráth Sándor elmondta, hogy a kitűzött stíluseszmény egyfajta elegáns somlóiság, amelyben a túlérettségnek éppúgy nincs helye, mint a karcos savaknak, és miután Somló Magyarország vezető terroirja (courtesy of Szepsy), a fő cél a terület hangját torzítás nélkül közvetíteni. A legambíciózusabb boraikból igyekeznek a fajtajelleg délibábját örökre száműzni, most még a házasítás eszközével, az újabb ültetvényekben azonban már a vegyes telepítés révén. A vegyes ültetvény egyébként Somlón is őshagyomány, és a Taposó-kút és Barát-szikla cifra fajtaösszetételét részben ez magyarázza. A szőlőt 2008 óta bioművelik, és készülnek a joly-i útra lépni. Több tucat somlói pincéből gyűjtöttek vadélesztőt, és évek óta azt a törzset alkalmazzák, amelyik a kísérletek során végül a legjobban bevált. Nem fogok a kákán csomót keresni, a koncepció nekem tetszik, van füle-farka, és kóstoltam két olyan bort, ami most is visszhangzik a számban, szóval nem üres a beszéd.

A látogatás végén hat bort kóstoltunk, és hála istennek a megkezdett palackokat elhozhattam, így esélyt kaptam a nyugodtabb értékelésre. A 2007-es Szent Ilona Olaszrizling nem ugorja át az árnyékát, a Taposó-kútból ismerős világ és színvonal: inkább a puncsos, vaníliás illat viszi a prímet, mint a szőlőból származó aromák, és mintha nem teljesen érett alapanyagot vonna jótékony félhomályba a mikrooxidáció, más megközelítésben: szerethető, simulékony és sima modern bor, amit fölösleges mélyelemzésnek alávetni. A 2007-es Nagy-Somlóit másodszor kóstoltam, és itt szerintem egy nagyon egészséges, jó arányú, izgalmas aromatikájú, kifogástalan érettségű szőlőből készült borra tesz fölösleges vaníliás glancot a fa. Viszont úgy sejtem, hogy ez a bor örök élet három nap és így lesz esélye a fát feldolgozni. A 2006-os Öreg Tőkék Bora legyőzte a hordót – fogalmam sincs, hogy vajon más iskolázást kapott, vagy a plusz egy év, vagy a komolyabb alapanyag-e a magyarázat -, és az érlelésből adódó jegyek egészen különleges koktélját kínálja: széna, kamilla, petrol, füge, barackmag. Kóstolva szénás, mézes, sós, nagyon egyedi, izgalmas, és eleven. Az én ízlésem szerint a savak kissé kilógnak a test alól. Gyaníthatóan valamelyik szőlő nem volt teljesen érett, és az ebből adódó halvány savanya egy klasszis bort ront le. Ingyen kaptam, így könnyen beszélek, de szerintem megéri az árát, és nem én vagyok az egyetlen, aki nagyságot sejt ebben a borban. A 2008-as Juhfark a Somlói Apátsági Pince 2008-asa után a második juhfark, ami bizonyítja, hogy hiba volna lemondani erről a fajtáról. Testes, minerális, szépen elkészített, karakteres bor - egy antigyümölcsbomba. Nem túl komplex, de amit tesz, azt jól teszi.

Kőkonyhát eddig csak bemutatón kóstoltam, angolosan szólva ki vagyok árazva ebből a ligából (milyen képmutató kis pöcs vagyok, hiszen ittam én már Latourt és Grange-t a KBST keretében). A 2008-as Kőkonyha nem üti pofon a közízlést, nem szakítja a pofát, és nem tapintja ki a G-pontot. Kerek, kiegyensúlyozott, elegáns, sőt, barátságos bor. Tökéletesen érett alapanyagból készült, a gyümölcsös és ásványos jegyek finoman illeszkednek. Nem látom akadályát, hogy az idő naggyá tegye, másrészről fogalmam sincs, hogy megjelenik-e benne egyszer a lidérces messze fény. Végül a 2008-as Syrah-t kóstoltuk. A 2007-es meglepően szelíd és jóivású. Ennek voltak pillanatai, amikor egészen lehengerlő volt, és volt, amikor befigyelt egy kis savanya. Élénk, tiszta, dinamikus bor vörös áfonyás, fekete ribizlis, fekete borsos, minerális jegyekkel. Megértem, ha valaki szentségtörést lát a somlói vörösben (bár tudtommal volt régen is kékszőlő a hegyen), de szerintem ez a kísérlet egy nagy magyar vörösbor ígéretét hordozza magában. Caveat emptor: aki a Bock Syrah-ra bukik, az a Kreinbacherbe ne ugorjon fejest, mert fájni fog. Aki viszont a Gróf Buttlereket kedveli, ne hagyja ki.

Az utóbbi 12 hónapban én több emlékezetes és/vagy nagy bort ittam Somlóról, mint bármely más borvidékünkről. És remélem, hogy amint a 2009-es Kreinbacherek és Szent Ilonák piacra kerülnek, elmarad a kötelező nagy ígéretes fölvezetés.

[A fotók a Kreinbacher Birtok honlapjáról származnak.]

Címkék: olaszrizling somló furmint hárslevelű kreinbacher syrah

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr972275288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.09.07. 08:17:03

hmm... neked a bock és a buttler syrah is kifejezetten ízlik :), a kreinbacher korrekt volt, de egyiket sem cserélném rá (talán a 2007-esből kaptam még legutóbb?)

kőkonyhát még nem kóstoltam, a 2006-os öreg tőkék (de egyébként a 2007-es is) nekem is tetszett. a többi borukat pedig valóban agyonnyomja a fa, még én is éreztem.. :D

egyszóval: ugyanezeket tapasztaltam legutóbb somlón. :)

2010.09.07. 09:23:05

(neked = nekem, szori)

vinos 2010.09.07. 09:40:09

A Kreinbacher Syrah-val (2007) találkoztam már vakon és látva is, és rendre csalódást okozott. Szerintem félúton van a siller és a vörösbor között és valószínűleg a leginkább túlárazott bor amivel valaha találkoztam. Valamennyi koncentráltság ezen a (ár)szinten már kötelező.

e_easy 2010.09.07. 10:03:01

az oreg tokek bora nekem minden alkalommal bejott eddig, ahogy a syrah is. a kokonyhahoz csak egyszer volt szerencsem de nem hagyott bennem mely nyomokat

zsola79 2010.09.07. 11:05:57

eddig nekem is kicsit fa hangsúlyosak voltak a boraik, már vagy két éve nem is kostóltam Kreinbacher bort!
Na majd most hétvégén a Somlói Napokon!
www.somloi.hu/index.php?p=programok&id=10045

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.09.07. 11:39:35

csak egyetérteni tudok azzal a gondolattal, hogy a 9-es Kreinbacherek "már nem nagyon fásak". Emlékszem, a Somlói évjáratbemutatón, tavasszal csomóan hőbörögtek, hogy "Óóó, jajj, Kreinbacher...nem iszom tölgyfaszörpöt, minek azt megkóstolni...stb"
Hát sztem volt értelme megkóstolni őket, már akkor is ígéretesek voltak.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.09.07. 12:11:43

Most már azért, a pár éve még első töltésű újfahordók szépen kiáztak Kreinbacher-éknél. Kíváncsi vagyok mikor lesznek Tornaiék igazi vetélytársai. Egy jó ízű tiszta versengéssel csak a fogyasztók nyerhetnek. Nekem azért nagy kedvenceim Spiegelberg, Györgykovács, Takács trió a kis kézmívesek közül... De idesorolhatnám még a Somlói Apátságiakat is...
A magyar Decantert, akkor a mai napig gagyinak tartod?

vinos 2010.09.07. 12:28:34

Audi A6-os fotó az egyik uj? Decanter cikkben, beagyazva.
Aláírás: Ezzel az autóval mentünk fel a hegyre

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.09.07. 12:57:06

Stefan Spiegelberg 2008-asaival történt útmutatása után Kreinbacherék már nem tudnak nagyit hibázni, ha ugyanabba az irányba mozdulnak el és erdőtlenítenek...

de a 2007-es syrah tényleg kiemelkedő!

apropo. nem tudjátok, hogy a Várban lesznek esetleg hordóminták, vagy továbbra is a "meglévő palackok mihamarábbi eladása" lesz az elsődleges céljuk?

2010.09.07. 13:07:47

@Borkandúr: no igen, én is úgy voltam vele, hogy még ha ígéretes is ez-az, az apátságiak és lajos szortimentje akkorát üt (nem drágább tételekkel), hogy nem kérdés, hol költöm el a pénzem.

ennek ellenére remélhetőleg a kreinbacher lesz somló "sauskája", és igen, minőségi versenyzésbe kezdenek a tornaival.

shiraz 2010.09.07. 13:50:47

@szenvedély S.:
eccer már megkóstolnék egy jó Spiegelberg bort, remélem pénteken ez megtörténik.

a vár szvsz nem hordómintákról szól, hanem össznépi borfogyasztásról, hogy finoman fejezzem ki magam. erre is szüksége van a fogyasztói társadalomnak. nem nagyon lehet elmélyülten kóstolni, felfedezni...

fugu 2010.09.07. 14:25:58

@Parci: Ha valamit őszintén remélek az éppen az, hogy sohasem lesz a Somló Sauskája! Aki érti, érti.

2010.09.07. 15:00:54

@fugu: én spec. nem értem, meg ennyiből talán sokan mások sem, úgyhogy bátran világítsd meg légyszi.

amire én gondoltam (naiv fogyasztói szemszögből), hogy ha már egy milliárdos ember boros szenvedélyéről van szó (ergo amúgy sem egy kis családi borászat, borász lelke lesz fókuszban), törekedjen a makulátlan minőségre, kerül amibe kerül (sauskánál ez megvan szvsz). egy szóval sem állítottam, hogy a sauska borászat szimpatikus képződmény volna, vagy hogy rendszeresen vásárolnám a boraikat.

ilyen-olyan háttérinfókkal viszont nem rendelkezem, mezei borkedvelő vagyok. nem tudom, mire céloztál az "aki érti, érti" kitétellel.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.07. 15:01:46

@shiraz: Mik a kifogásaid a Spiegelbergerek ellen? Vagy nincs egységes motívum, mindegyik másért nem tetszik?

európai 2010.09.07. 15:03:07

A most épülő St. Ilona pince, teknősbéka szerű, gyepboritású modern külseje egy légvédelmi bunkerre emlékeztet másokat is?
A Kreinbacher Syrah pedig végre megtalálta megfelelő helyét és küldetését a St Ilona Syrah roséban.

vinos 2010.09.07. 15:17:23

@európai: A bunker hasonlat stimmel, azonban ennél még nyugtalanítóbb Somló mérete és tervezett üzem kapacitása közötti nyilvánvaló aránytalanság. Örülök, hogy a Kreinbacher Syrah nem csak nekem okozott problémát:)

shiraz 2010.09.07. 15:34:35

@Szomjas Gödény:
nekem semmi kifogásom ellenük, de még nem estem ámulatba egyiktől sem.
mindeféle ügyek voltak, oxidáltság, fa, éretlen savak stb. jó átlagot képviselnek. a gazdájuk extravagáns hangulata nem segít a borokon.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.07. 15:54:56

@európai: Szerintem a szidott bor hordozott némi érdekességet, ámbátor nekem a "fa borok" közé tartozik, ezért nem tudtam rajongani érte.

pupa pupánszky 2010.09.07. 17:08:47

@shiraz: Stefan, aki egyébként egy hihetelenül szimpatikus, visszafogott és szerény ember, (beült velünk egy padba középfokú WSET tanfolyamot végezni) elhozta majd minden tételét utolsó nap és a gazdag mineralitás + terroir jegyek + hordóhasználat szempontjából mindegyik kifogástalan volt

pupa pupánszky 2010.09.07. 17:11:12

@vinos: lehet fikázni a Decantert. szakmailag nyilván nem közelíti meg a Borigo vagy a Borbarát színvonalát, de én hasznos kiegészítőként olvasom. amúgy az általad említett szponzorált cikk (fel is van tüntetve) egy állandó rovat kábé 3 éve

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.07. 17:21:33

@shiraz: értem, köszi, számomra is vegyes a kép róluk, ittam már igen jót is, meg kevéssé emlékezetest is - remélem az első kategória hamarosan győz :)

@európai: én speciel láttam fantáziát a syrah-ban, bár legalábbis szokatlan bort adott, ez biztos. Mondjuk egy évjárat alapján még nem törnék pálcát, de nekem nincs is nagy tapasztalatom ilyen ügyekben.
A Kaló-syrah-kat sokkal biztosabb kezűen tippelném 2 évjrat alapján idővel befutóra...

shiraz 2010.09.07. 17:34:26

@pupa pupánszky: nekem is szimpatikus volt amikor beszélgettünk (mondjuk attól miért lenne vki szerény hogy beült WSET tanfolyamra? mindekinek van mit tanulni)
a mineraltáson túl milyen terroir jegyeket éreztél?

vinos 2010.09.07. 17:40:23

@pupa pupánszky: Van a Decanterben nem szponzorált cikk is?

pecz 2010.09.07. 20:04:48

Igen kevés MW végzett.

borosember 2010.09.07. 20:33:39

Jaj, de tetszett a post kezdete... :)

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.09.07. 20:58:04

"...a magyar Decanter továbbra is eltékozolt lehetőség, bosszantó borbulvár." :-))
Vajon Kisztihand Duchemin mit szól ehhez?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.07. 21:15:15

Engem zavar ez a "Nagy somlói küvé" elnevezés.

"Nagy Somló" az valami hely neve?

Mert Somlón kétféle küvé volt, a nagy küvé 6, a kis küvé 3 féle borból állt össze. Tehát a palackban biztosan nem somlói nagy küvé van.

fugu 2010.09.07. 21:21:00

@Parci: Válaszodból kiderül, hogy érted miről van szó.
Hogy más is értsen Tőled idézek:
"...törekedjen a makulátlan minőségre...
egy szóval sem állítottam, hogy a sauska borászat szimpatikus képződmény volna, vagy hogy rendszeresen vásárolnám a boraikat...
Nos: szerintem a borászatot ne keverjük össze a gyógyszeriparral.
Nekem a Sauska termékek egyformák, függetlenül attól, milyen szőlőfajtából KÉSZÍTETTÉK. Asztalosokkal dolgoznak (bocs, kádárokkal) nem borásszal. Apropó, ki is most a borász? Ja,az se magyar? A hordó sem. Francia hordóíz minden borban. Annak ellenére népszerűek, hogy még ráadásul drágák is.

zoli 2010.09.07. 21:25:51

Nagy-Somlói: Somló+Ság+Kis-Somlyó. Amúgy valóban nem túl szerencsés elnevezés.

A hordók bejáratódásáról: volt már rá elég idő, ehhez képest még 2008-asokban is találkozni túlkapásokkal, kérdés az akarat megvan-e...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.07. 21:26:29

@RAMBO: igen, a nagy-somlói a bővebb/gyengébb apelláció neve,
a somlói meg a szigorúbb/kisebb területű, része az előbbinek.

persze csak ha jól emlékszem így hirtelen.

De íme, itt is van egy hitelesnek tűnő forrás:
www.somloiborvidek.hu/hun/

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.07. 21:29:14

@fugu: Szerintem Latorczai Lászlónak hívják a borászt...

www.sauska.hu/emberek

Aztán persze van megint külföldi tanácsadó, de az tán több helyen is van itthon, mégsem őt nevezik A borásznak.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.09.07. 21:36:48

@zoli:
@Szomjas Gödény:
Nem emlékszem pontosan okára, de nemrég hasonló kérdésre személyesen Baráth Sándor mondta nekem, hogy azért került a címkére a "Nagy-Somló" megnevezés, mert eredetvédelmi adminisztrációs hiányosságaik miatt nem írhatták rá simán, hogy "Somlói", de a szőlő kizárólag a Somlóról van.

@fugu:
Lehet szeretni vagy nem szeretni a Sauskát, de azt az érdemet nem lehet tőle elvitatni, hogy rengeteg pénzt fektetett Villányba és Tokajba = a magyar borágazatba, ami nagyszerű dolog.
Ha másban lehet nem is ebben van párhuzam Kreinbacher és Sauska között.

2010.09.07. 21:40:31

@fugu: no, így már van miről beszélni. ami engem illet:
- az ipari profizmusnál szimpatikusabb a becsületes, bájos, kétkezi munka egyedi, néha csiszolatlan gyümölcse.

- valóban ilyenek: megszerzik a leghíresebb chardonnay szakembert, éjfélkor szüretelnek, az atomok rezgését is kimérik. de miután sosem lesznek egy takács lajos (olyan méretekben nem is volna lehetséges), ez valahol pozitívum. érted, lehetnének varga pincészet is...

- túlárazottak a sóska borok, sokkal jobb vételek vannak, nem vásárolok tőlük semmit (kivételt kétszer tettem, mindkét esetben egy cuvée 7 volt a bűnös).

nem látok a fentiekben ellentmondást. és minden antipátiám ellenére értékelem, h sauskáék hibátlan végeredményt akarnak letenni az asztalra.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.07. 23:02:57

@Parci: fura téma ez a sauska,
én anno egy bt-s bemutató kóstolón az értetlenség és az idegenkedés végeredményével mentem haza,

aztán idén délnek vettük az irányt, és betértünk hozzájuk is villányban, és zseniális borokat találtunk, mind a kereskedelmi, mind a helyben kóstoltatott tételek közt. Több helyütt átvitték azt a lécet, amit korábban az itthon kapható chilei meg argentín tételekből hiányoltam (azaz megütötték a 8 pontot, pl. épp a 2007-es küvé 7-esek).

de több ismerős beszámolt arról, hogy félévente változott a véleményük/összebenyomásuk a pincéről - vagy borzasztónak találták, vagy zseniálisnak. én most épp a zseniálisnál tartok :)

A fogyasztó 2010.09.07. 23:11:59

@fugu: Kicsit furcsállom, hogy általában csak a Sauskáékat érik ilyen vádak (teszem hozzá, szerintem jogosan), holott Villányban található még ezen kívül más hasonló műintézmény is pl: Vylyan. Ott is komplett vegyi (vagy asztalos) üzem működik. Ez persze érződik a boraikon is. Meglehetősen egyformák. Mintha gyaluval készültek volna:teljesen simára van gyalulva az összes és ezért teljességgel jellegtelen és izgalommentes mindegyik. Mondjuk nekem tök mindegy, mert villányit én nem veszek. Csak akkor iszom, ha hoz valaki a társaságból. Pl a cimborám aki nagy Vylyan rajongó (volt), amíg nem mutattam neki néhány jóval izgalmasabb tételt. Azóta már ő sem olyan nagy drukker, de megszokásból még vesz tőlük néha...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.07. 23:18:44

@kisrizling: ez érdekes, milyen hiányosság lehet ebben?
elfelejtették megmondani, hogy tényleg abból a szőlőből van?

no mindegy, biztos van 1000 ok, amire én nem gondolok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.08. 05:23:37

@RAMBO: A Nagy-Somló az borvidék hivatalos neve. Igen, valóban vitatható, hogy mennyire szerencsés az elnevezés.

Azt, hogy a címkén mi és hogyan szerepel azt egy külön szabályzat rendezi amit a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adott ki és aminek a jogi hátterét vagy féltucat törvény és úniós rendelet adja.

Jelenleg "Somlói" megnevezéssel csak olyan a borok kerülhetnek forgalomba, amelyek megfelelnek a Somlói védett eredetű borokról szóló 12/2006. (II.3.) sz. FVM rendeletnek.
Ez a rendelet egy sor adminisztratív teendővel és korlátozással jár valamint egy borbíráló bizottság jóváhagyása is szükséges. Persze ez a szabályozás is átmenetinek tűnik,mivel az EU-ban bevezetésre került új borpiaci rendtartás szerint a jelenlegi magyar szabályozás átalakításra kerül.

Én személy szerint nem tartom jónak a "Somlói" név ilyetén formában való levédését. Mivel gyakorlatilag mutatóban is alig van olyan somlói bor aminek a termelője megkéri ezt a kategóriát jgy joggal sejtem, hogy nem vagyok egyedül.

A legtöbb termelő szépen lenyelte az új szabályozást és áttervezte a címkéjét, hogy az addigi Somlói vagy Somló helyett Nagy-Somló vagy Nagy-Somlói, esetleg kötőjel nélkül, ad abszurdum kis betűvel szedve a Nagy és szép vastaggal hogy Somlói :) Vagy bármely más tipogáfiai és grafikai megoldással felelnek meg a szabályoknak úgy, hogy mégis szerepeljen a címkén a jól bevált "Somlói" szó.

A Somlói "küvé" a filoxéria előtt jóval több fajtából állt mint hat. Akkoriban fajtabort nem igazán csináltak és a klasszikus somlói bor akár 20-30 fajta házasításából is születhetett.

Nemrégiben ugye még a klasszikusnak tartott furmint, hárs, olasz, juhfark, tramini ötös volt a támogatott. Mostanásg pedig ugye már a Sauvignon Blanc és a a Syrah fajták láttán sem feltételenül lepődik meg mindenki.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.08. 07:03:29

már megint megy a szokásos fikázás?

alföldimerlot 2010.09.08. 08:40:12

@Borkandúr: Igen, a magyar Decanter a mai napig nagyon gáz. És nem igazán értem, hogy az egyik legnagyobb magyar borászat főborásza miként lehet egyúttal a Decanter szakmai tanácsadója és lektora. www.gyorgyvilla.hu/gyorgy-villa_foborasz Olyan ez, mintha mondjuk az angol Decanterben a szakmai munkáért felelős szerkesztő egyúttal a Concha y Toro főborásza lenne.

2010.09.08. 08:53:23

@Szomjas Gödény: mi is megálltunk náluk tavaly, és bár engem annyira nem nyűgöztek le (zsenialitást nem éreztem), de profi borokat prezentáltak. olyan jellegű "ügyetlenséget" (tapasztalatlanságot?) például nem éreztem a borokban, mint kreinbachernél.

@A fogyasztó: akkor biztos én vagyok valami gnóm, mert én számos szentesi, ráspi, takács lajos stb. bor után is igen szívesen emlékszem a vylyan 2004-es pinot noirjára, vagy épp a 2006-os cab. franc-ra vagy syrah-ra, de mondhatnám a 2006-os montenuovót is, no meg a duennium több évjáratát, ahogy a pillangó/mandolás páros is komoly bornak találtatott. (bockból és geréből is tudnék ugyanígy mondani)

2010.09.08. 09:02:43

hogy jobban ontopik legyek: amikor tavasszal kreinbacheréknél jártunk, meg is jegyeztem magamnak, hogy ez az "erőltetett tempójú" növekedés elég sok kihívás elé állíthatja őket a hordók terén (is). adott egy kádár, akitől vásárolni szoktak, ámde jövőre már nem tud dupla mennyiségben szállítani, hát keresnek egy másikat és így tovább.

csak ott vagy ötféle kádárt (!) és 'sten tudja hányféle hordót elsoroltak nekünk egy apró kérdés kapcsán, abszolút az volt a benyomásom, hogy ember legyen a talpán, aki nyomon követi, hogy melyik bor miben van. tized ennyi variációval is évekbe telik, mire kitapasztalja az ember, hogy mit és hogyan, de ekkora "kuplerájban" és az állandóan változó környezetben meg nagyjából lehetetlen.

biztos vagyok benne, hogy törekednek a minőségre. (ezért is írtam a sauskás hasonlatot az elején) ha már most határozottan javuló tendencia érzékelhető, annak csak örülni lehet.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.08. 09:06:44

@BZoltan: Köszi!

@Tóth Ferenc: Mire gondolsz? Decanter? Sauska?
Vagy csak úgy általában a kedvenc nemzeti sportunkra?

vinos 2010.09.08. 10:20:59

@Parci: Én is úgy látom, hogy a Kreinbachernél a rendezetlenség a legnagyobb probléma, ami évről-évre igencsak változó minőséget eredményez. Nem tudom, hogy mennyire vannak náluk egy kézben a dolgok, de az a gyanúm hogy nem nagyon.
Számomra Somlón jelenleg három borász/pincészet magaslik ki a mezőnyből:
Takács Lajos, Oszvald Lajos és a Somlói Apátsági Pincészet.
Az ő boraikban találtam olyan koncentráltságot, összetettséget és eleganciát ami jelenleg a mezőny élére helyezi őket - és nemcsak Somló szintjén.

2010.09.08. 12:09:28

@vinos: egyetértek. Oszvald Lajos borait még nem kóstoltam, a másik két pincészet nekem is a top favorit, és nekem sem csak Somló szintjén. :) (a Tornai Top Selection sorozata is ügyes, jó borokból áll)

A fogyasztó 2010.09.08. 12:26:43

@Parci: Miért lennél gnóm ? Egyszerűen csak különbözik az ízlésünk. Ennyi. Egyébként rendszeresen kell ilyesmiket inni és összekóstolni többféle másik tétellel, hogy az ember végül rájuk unjon. Én pl a 2006-os és 2007-es Montenuovot egymás után ittam a cimborámmal és tök egyformák voltak. Ez pedig több, mint furcsa. Egyébként furcsa dolgokat tapasztalhat az ember saját magán is: Vettem anno 4 üveg Montes Alpha-t. Az elsőért rajongtam, a második már csak szimplán tetszett, a harmadikat már nem szerettem, a negyediket meg csak félig ittam meg, mert a többit nem bírtam letuszkolni az istennek sem. Vannak ilyen közízlésnek készülő borok. Ilyen a chileiek többsége, de ilyen a Sauska vagy a Vylyan is. Nincs ezzel semmi baj, max nem iszom ilyet. Mindössze arra szerettem volna rávilágítani, hogy Villányban nem csak a Sauskáék szeretnének megfelelni a közízlésnek (és emiatt persze technoborokat készítenek), hanem mások is. Persze kijöhet ezektől a pincészetektől is minden évben egy-egy jobban sikerült tétel, de az össz-szortimentjüket tekintve mégiscsak technoborászatok ezek.

2010.09.08. 12:39:34

@A fogyasztó: ezzel így már abszolút egyetértek (és persze az én ízlésem is folyamatosan változott, változik).

európai 2010.09.08. 13:46:28

@alföldimerlot: Engem nem az zavar ki a Decanter lektor, engem az zavar hogy nem eléggé tartalmas a magazin.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.09.08. 15:36:51

@alföldimerlot: Talán egy picit javulni fognak a Decanterben, akár a Kreinbacher tételek.:) Tényleg mikor adtok ki új MŰVA-könyvet?

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.09.08. 15:38:28

@shiraz: Jók a Spiegelbergek!
Nem vagyok egy verseny-fan, de nemhiába lett fehér kategóriában az ő bora a champion-díjas a Pannonbormustrán...

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.09.08. 15:49:33

@shiraz: Menj ki hozzá, és kóstold meg a pincében a borait, a 2008-as tételei ütősek!
www.magyarborkulturaert.hu/?p=4181
részletesen elemzés a borokról:
borravalo.hu/2010/06/04/somloi-tavasz-spiegelberg-stefannal/

pupa pupánszky 2010.09.08. 16:19:12

@shiraz: egy gyakorlott borász meglátásom szerint nem WSET tanfolyamokon gyarapítja elméleti tudását. a tipikus somlóiságon kívül volt benne ásávány, só, kő, forróság és tökéletes penge volt. én így éltem meg.

pupa pupánszky 2010.09.08. 16:22:27

@vinos: van néhány, de ez egy hagyományos rovat, ahol mindig kérnek egy autót a pince meglátogatásához és azt befotózzák. sokszor Nagy Sebi jegyzi a cikket. szerintem a Decantert a helyén kell kezelni és nem a trónus tetejéről sznobkodni. szerintem is magasabb értéket képvisel a Borbarát, a Borigo, vagy akár ez a fórum, Albertgazda, satöbbi, de van olyan információ is, amit a Decanterből tudok meg...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.08. 17:05:58

@pupa pupánszky: Szerintem Bill Gates nem menne el egy MCSE tanfolyamra, de ha elmenne akkor nem mutatná be a résztvevőtársainak és az oktatóknak a Windows 7-est :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.08. 18:06:26

@BZoltan: Mondjuk azt megértem, hogy már nem mutogatja be nyilvánosan a Windows-t.
És hát a Decanter se írhatja azt, hogy "ezzel a kocsival akadtunk el félúton a hegyen", ugye...

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.09.08. 20:31:58

@A fogyasztó: jó meglátások. Elég sok említett villányival jártam én is úgy, hogy kiválóan elkészített, hibátlan fahordós érlelésű vörösbor, de képtelen voltam meginni, mert semmiféle élményt nem nyújt a 2. korty után. De talán mostmár nem ez a követendő minta a mostani nívósabb borászatoknál.

frezenstein 2010.09.08. 20:39:35

Minek az alkohol, ha ott a Xanax?

frezenstein 2010.09.08. 20:44:42

Egyébként a mi szőlőnk tönkrement, mert az a ba.om fater gyümölcsfákat ültetett a szőlő közé és a fák megnőttek és ugye árnyékolnak és mint tudjuk a szőlő szereti a napfényt. Úgyhogy a házi bornak annyi.

Sárfehér 2010.09.10. 14:27:23

Kedves AM, sárfehér hordómintát nem kóstoltál náluk? Kíváncsi lennék rá.

alföldimerlot 2010.09.10. 14:31:37

@Sárfehér: Nem. De sok hordó volt, amiből nem kóstoltunk :)

Sárfehér 2010.09.10. 14:57:22

@alföldimerlot: Sok hordó, és nem kóstoltátok meg mind, hát az frusztráló lehet. :) Na nem baj, eső ide, eső oda, csak ma tudok felmenni a várba, kifaggatom őket.
süti beállítások módosítása