Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Loibner Berg titkai I.

F.X.Pichler Grüner Veltliner Smaragd 2008

2010.10.27. 06:00 - palack

A kissé félrevezető cím ellenére most nem egy Herbert Reinecker padlásán talált kiadatlan családregény kéziratáról lesz szó, hanem. A Loibner Berg Wachau legnagyobb összefüggő dűlője: nagyon meredek, déli fekvésű, így az onnan származó borok egyszerre intenzíven gyümölcsösek és minerálisak. Úgy látom, az első vonalbéli borászok közül Franz Xaver Pichler és Emmerich Knoll szokott errefelé kapálgatni rizlinget és persze zöldveletelinit, sorra is kerülnek majd mindketten hiánytalanul. Az első részben egy FXP GV - csak így katonásan röviden szólva.

Csillogó tükrös zöldessárga színű, nyitás után hamar eltűnik a rengeteg apró buborék. Mozgása olajos, vastag gyűrűjével tapad rendesen a pohár falára. Illata intenzív, kezdetben szinte csak szigorúan minerális, mást alig lehet kiszippantani belőle. Mégis már ekkor is árad belőle egyfajta melegség, nem az a hűvös, kopár sziklaszirt csupán. Ahogy szellőzik a langyos kövek mögül előbukkan egy téli gyümölcskosár: érett grépfrúttal, zöldes banánnal és friss mandarinnal. Az illat harmadik rétegét egy kis kréta és borsos, picit szúrós fűszeresség alkotják. Nem egyértelműen behízelgő, inkább izgalmasan sokrétű.

Szájban is megkapjuk, amit az illat ígért: egyszerre sós-ásványos mégis meleg karakterű, édesen gyümölcsös, ám nem éppen populárisan finom bor. Nagyon gazdag, mégis van benne valami tartózkodó visszafogottság. Szerkezete lenyűgözően nagyvonalú: egyszerre krémes és vastag, ugyanakkor elegáns a korty: savai belesimulnak az összképbe, külön nem játszanak, amitől még kerekebb, harmonikusabb az összhatás. Viszont az igazán nagy durranáshoz talán épp ez hiányzik belőle, hogy savai egy fokkal játékosabbak, színesebbek legyenek, persze azt nem szabad felednünk, hogy veltelinivel és nem rizlinggel van most dolgunk. Nem először találkozom azzal – most már egyáltalán nem lepődöm meg rajta, még ilyen nagyobb testű bornál sem – hogy egy kis szénsav is segíti a magasság, a megfelelő ív megtartását. Mondanom sem kell persze, hogy ez is pont annyi és pont olyan, hogy pont osan beleillik a képbe. Ahogy nem éppen alacsony, tizenhárom és feles alkoholja is: egyáltalán nem tűnik soknak, belesimul a testbe, mint minden más. Utóíze hosszú, szép fokozatosan halkuló, fűszeresen pikáns. Gazdag, rétegzett, elegáns és nagyon jó inni. A 7 pont inkább már kevés, a 8 pont talán nem is sok neki.

Az első fotót a pince honlapjáról vettem.

Címkék: kóstolás ausztria fehér hétpontos wachau nyolcpontos zöldveltelini 2008 fx pichler

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr722399360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borispán 2010.10.27. 11:08:12

Ja...szép. Látogattam már arrafelé. A kaja is jó, pia is jó, minden jó. Megvannak szervezve a dolgok kérem, látnivalók, teraszok, kertek, szőlősök, borozók, duna. Mosolyognak, kiszolgálnak, szivart árulnak, szól a halk zene a bose rendszerből. Pohárral is mérnek 8-9 pontos borokat, hogy ne kelljen megvenni a megvadult árú palackot 30-70 euroert. Az élmény adott.
Hogy a pi**ába nincs nálunk is egy ilyen hely???

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.10.27. 22:00:15

@borispán: majd lesz. unokáid élvezni fogják.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.27. 23:14:31

@borispán: ...csak sok a köcsög? :)

www.youtube.com/watch?v=eXHCaPu7UIc

Ja...szép. Látogattam már arrafelé. A kaja is jó, pia is jó, minden jó.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.27. 23:18:26

@AG 2.0: már kapálgatod valamelyik hegyoldalt? :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.28. 05:33:15

Bár én ebből a borból csak a 09-est kóstoltam, de kb. egyetértek a leírással. Már korábban is írtam egy megjegyzésben, én is hiányolok az FX Pichler tételekből némi zizegést és játékosságot. (úgyhogy nem feltétlen arra kell ezt fogni, hogy grüner, hiába, mégse riesling:)
Az átlagnál nagyobb súlyérzet, krémesség, komolyság amit cserébe adnak. Eddig nem túl tapasztalattal 4-5 tételhez volt hozzájuk szerencsém, abból az egyik a grüner veltliner M talán a legjobb volt, amit valaha a kóstoltam a fajtából, a többi tétel viszont, nekem kicsit csalódást okozott az előzetes várakozásaimmal szemben.

európai 2010.10.28. 07:13:24

@drbarta: Kedves doktor úr,
nagyon örülök hogy hozzászóltál.
A magasabb kategóriájú, az őstalajon termett, dűlőszelektált és alacsony terméshozamú, abszolút hozzáértéssel készített, hosszúéletű Wachau borok engem nagyon sokszor Somlóra emlékeztetnek.
Az ilyen "komoly" borok bizony a pohárban is annak tűnnek. A játékosság valószínűleg csak az olcsóbb, egyszerűbb, borokban jelentkezik.
Én a Somlóiból is a súlyosabb, komolyabbat kedvelem.
Ha egyenlő feltételekkel rendelkeznénk, Somló hírneve talán megelőzné Wachaut.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.28. 07:45:29

@európai: Az én Wachaui preferenciám inkább a Prager, Alzinger, Rudi Pichler termelőkkel körvonalazott stílus. Lehet nem a játékosség a legmegfelelőbb szó, de kétségkívül áttetszőbb, élénkebb, precizebb vonalú közeget nyújtanak a boraik éppoly karakteres egyediségnek és mineralitásnak. Nekem ez jobban tetszik, mint F.X-ék krémesebb, kevésbé feszességre, inkább tömörségre és sűrűségre épülő stílusuk, egyes boraik kissé lágy érzetűek.
A somlói és wacahui borok pedig számomra egyáltalán nem hasonlítanak, azon kívül, hogy mindkettő területben benne van a legnagyobb magasságok lehetősége.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.10.28. 07:55:06

@drbarta: a zizegés jó szó volt, a többivel is egyetértek

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.10.31. 13:16:59

két megjegyzés:

kedves palack (Alkoholisták): sajnálom, hogy nem írtatok az esetleges további fejlődési lehetőségeiről. magyar boroknál többször említitek, hogy még jobb lesz, ha hagyják érni néhány évet...

a hely az egyik kedvencem, bár még nem tudok róla drbartahoz hasonlóan kifinomultan nyilatkozni a borokhoz, mert kell még néhány év edzés...
süti beállítások módosítása