Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Fékező lóerők?

Vylyan Syrah 2007

2010.10.28. 08:00 - dagadtos

Úgy hozta a véletlen, hogy amit a syrah-ról éppen írni készültem, Octopus barátom már mind kifejtette a hét elején. Nekem is nagy kedvencem a szőlőfajta, így aztán a magyar borértők kelleténél gyakoribb „én nem szeretem a syrah-t!” kiáltásai majdnem annyira meg tudják dobni a vérnyomásom, mint a laikusok „én nem szeretem a Tokaji aszút!” típusú otrombaságai. Persze nem szeretni sokkal egyszerűbb, mint kicsengetni egyszer legalább 30-50 eurót egy valódi syrah-ért, vagy aszúért.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a syrah nem is számít drága fajtának, így még ezt az anyagi áldozatot sem kell feltétlenül meghoznunk, mint az rögvest kiderül. Azok közé tartozom, akik nemcsak szeretik a fajtát, de úgy gondolják, van helye Magyarországon is – hazai idegenkedés ide, a minket vörösben mindenáron kékfrankos-kadarka kényszerpályára állítani kívánó, vájtnyelvű nemzetközi nagyágyúk vélhető rosszallása oda, számomra bizony meggyőző érv, hogy négy fontos borvidékünkről is kóstoltam már klasszisbort belőle, amit nem sok szőlőfajtáról tudnék elmondani. A 2002-es Weninger, a 2005-ös és 2006-os Gróf Buttlerek, a 2007-es Takler reserve (Bocsásd meg, Úristen, ifjúságomnak vétkét) után legutóbb egy Bock syrah robbant akkorát, amekkorát 2005-ös magyar vörösről sosem feltételeztem volna.

Nemsokára nagy syrah-párbajjal jelentkezünk, amire három középkategóriás borral hangoltunk a világ különböző tájairól.

André Perret Saint Joseph 2007

André Perret neves termelő Észak-Rhone-ban, és bár elsősorban a Condrieu-jét emlegetik, a Saint Joseph is ismert. Joggal. Alig több mint 10 euró, mégis prototipikus észak-rhone-i syrah. Csipkebogyó, szilva, mentol, bors, fahéj, szegfűszeg és egy kis vegetális, káposztás bizonytalanság. Illat alapján bármi lehetne. Kóstolva győz az igazság, kicsit híg, kicsit savanyú, kicsit szárítanak a tanninok, ennyiért nem kapunk Cote-Rotie-t. (Nem mintha azok nem lennének savanyúak sokszor.) Így is remek vétel, 6 pont. (12 euró, Millesimes)

Craggy Range Gimblett Gravels Block 14 Syrah 2006

Nagy és híres pincészet az Északi-Szigeten, válogatott fajtaboruk, a Le Sol pedig talán egész Új-Zéland leghíresebb syrah-ja. A Gimblett Gravels egy viszonylag új (folyami kavicsos) terroir a Hawkes Bayen belül, de máris a legfontosabb újvilági területek között tartják számon, syrah-ban és bordeaux-i fajtákban állítólag verhetetlen. Ezt támasztja alá ez a Block 14-es is. Ahhoz képest, hogy nem csúcsborról van szó, komplex, fineszes, ízig-vérig óvilági illattal fogad. A hordó fahéjjal, marcipánnal és vaníliával jelentkezik, de nem válik uralkodóvá, sőt a szilvalekváros gyümölcsösség ellenére gejllé sem, izgalmas olívás, égett gumis jegyek tartanak nekik ellen. Az arányok tökéletesek, közepesnél mindenből több van benne, a soknál mindenből kevesebb, szájban is folytatódik az édes és kesernyés aromák játéka, érdekes, komoly bor. 7 pont. (16 font, Hailsham Cellars) 

Vylyan Syrah 2007

Két palackot is kóstoltam, az elsőt ugyanis rossz irányba húzták a lovak. Úgy éreztem, egy nyolc pontos bornak tesz keresztbe a túlzó animalitás, márpedig a lóerőket büntetni kell, a lóerőket büntetni jó, ahogy arra éppen most tanítanak minket, így aztán meg is álltam hat pontnál. Csodák csodájára a második palackban aztán akárhogy hívogattuk őket, alig mutatták magukat az állatok – annál inkább tombolt a hordó vaníliával, erős füstös-pörkölt jegyekkel és mindenféle édesfűszerrel. Levegővel tompul a fa, jönnek a  gyümölcsök erőteljesen, leginkább erdei gyümölcsökkel és meggyel, mellettük továbbra is édességek: marcipán és csokoládé, kedvesen és szépen. A kisebb istálló azonban nemcsak az erényeket, de a hibákat is kevésbé takarja. Mert bár a korty alapvetően rendben van, nem túlextrahált, nem borítja fel az alkohol, gazdag és viszonylag hosszú is, a sav kicsit kevés, a hordó szájban egyértelműen sok és keserít, a tanninok pedig tapadnak, annak ellenére, hogy nincsenek borzasztóan sokan. Igaz, kevesen se. 6 és 7 pont között. Utóbbit vastagítom, mert a mostanában kóstolt Vylyanok közül ezt a syrah-t érzem a legnagyobb egyéniségnek; leveti az uniformist, melyet a többiek oly büszkén viselnek.
Lehet, hogy az első palack csak optikai csalódás volt? Lehet, hogy lovakat hallucinálok? Többet kellene köpni. (5840 Ft, Radovin)

Címkék: villány vylyan syrah új zéland saint joseph craggy range andre perret gimblett gravels

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr182404352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.10.28. 09:57:00

Hozzászólnék a Craggy Range Gimblett Gravels Block 14 Syrah 2006-hoz ha lehet. Volt hozzá szerencsém az év elején, a CR borászatot kedvelem mert korrekt, számomra modern stílusú, borokat készítenek. Ez a Syrah jól iható, testes de én korábban a hordót kissé erősnek találtam.
Nagyra becsülöm a Gimblett Gravels terroir-t. Az egyik legnagyobb NZ Syrah is innen való, az pedig a Homage. Remélem egyszer beszámoltok erről a borról is.

secure.acclipseweb.com/trinityhill.com/index.cfm/Red_Wines.html?pidVal=111

vinos 2010.10.28. 12:49:24

A nagy syrah kóstolóból (ha még nem zajlott le) a Le Sol-t vagy a Homage-t nem szabad kihagyni. Lehetőleg a 2007-es évjáratot, ami a Hawkes Bay régióban kiemelkedő volt.

Gabin 2010.10.28. 13:17:01

Én a Vylyan 2007-eséből kétszer ittam - először egy Vylyan kóstolón, majd 2-3 hónappal később a kóstolón vásárolt egyik palackot. A kóstolón nagyon tiszta illatokat és ízeket találtam benne (ezért vettem is belőle), itthon viszont a fent megírt állatias jegyeket találtam benne nagy csalódásomra. Létezik, hogy ennyire más legyen ugyanaz a bor - értem én, hogy több hordóban volt stb., de akkor is. Még van egy palackom, amit többször kézbe vettem, amikor valami különlegesebb bort akartam bontani, de nem nyitottam meg, mert féltem az újabb 'lóerőktől' :-(

Octopus 2010.10.28. 14:03:37

@Gabin: ha jelen van a borban a brett, akkor még az egalizálás sem garancia az egyforma palackokra, azok akár jelentősebben is eltérhetnek az állatosság szintjében, és ez a nagy probléma...

"... But here’s the problem: since it’s a wild yeast that’s tolerant of alcohol, it can keep on chugging away in the bottle. A wine that starts with a charming “touch” of brett may end up becoming a “brett bomb” in the bottle, which is why so many winemakers consider it anathema – it’s something beyond their control that can ruin the product even after it leaves the winery."

"... He said that the bloom may vary by bottle because the distribution of brett and its associated compounds are not uniform in a tank or barrel. Thus when the wine in question is sent to the bottles, some bottles might have more potential to smell foul than others. It’s as if their starting blocks are placed at different points along the track. "

www.delongwine.com/news/2009/04/21/tasting-terms-brett-bomb/

európai 2010.10.28. 14:41:11

@vinos: Sokat gondolkodtam a Le Sol stílusán...nem is tudom, minek nevezzem, talán "amerikainak"? Nagyon gazdag, nagyon gyümölcsös, jó csersavas és adja a támaszt a kiváló minőségű hordó fája. A 2007-es olyan nagyon fiatal, hogy kell 5 év míg egyyáltalán rendeződik. A Homage ugyanakkor a Rhone világához áll közelebb, az első kortyban az ember azt hinné hogy valami egyszerűbb bort iszik de a lecsengésben történik meg a varázslat, elképesztően hosszú és komplex, nem tolakodó de végtelenül tartalmas, szinte időtlen. Egy Homage palackkal el lehet üldögélni órákig, kortyolgatni és tűnödni.
Én azt választanám a kettő közül.

vinos 2010.10.28. 15:02:58

@európai: Az "amerikai" stílus szerintem pont azt jelenti, hogy hamar "akar" a bor tetszetős lenni A Homage melyik évjáratára gondolsz? Hol helyeznéd el ezeket a borokat az ausztrál csúcs syrahokhoz képest?

iLane 2010.10.28. 16:58:54

Nehany hete volt szerencsem egy 1991-es Côte-Rôtiehoz (Domaine de Vallouit, Cornas) es azt kell mondanom, nem volt egy zokkenomentes talalkozas. Az csak egy dolog, hogy az ausztral es a francia shiraznak semmi koze nincs egymashoz, de az hogy vertikalisan ekkora szakadek van egy szolofajtan belul igencsak meglepett. Mondjuk az is lehet, hogy tanulnom kell meg ezt a stilust, vegulis nem surun kerul az asztalra 20 eves Côte-Rôtie, de nem zarkozom el az ismerkedes elol.
Node a lenyegre terve, csak azt szerettem volna mondani, hogy shiraz kostolasnal ORIASI spektrumot kell ativelni es igen nagy tudasra es toleranciara van szukseg a befogadoi oldalon, hogy objektiv kostolojegyzet szulessen a vegen.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.28. 19:01:40

@iLane: Ugyanakkor jelen poszt is rávilágít arra a nem elhanyagolható tényre, hogy - ha értesüléseim pontosak, ezt talán európai tudná megerősíteni - akkor az újvilágban épp az octopus kommentjében írtak miatt nem tolerálják egyáltalán a brett jelenlétét, maguk a termelők csúnya borhibának tekintik még csekély mértékben is.

És persze még enélkül is tényleg hatalmasak a különbségek syrah és syrah és shiraz között.

Milyen volt egyébként a 20 éves Cote-Rotie?

európai 2010.10.28. 20:45:37

@vinos: Mindkettő NZ Syrah kapható Ausztráliában, ez bizonyos elismerést jelent, hiszen itt van Shiraz bőven. A Homage teljesen egyedi stílust képvisel, a Craggy Range-t néha minőségi Penfoldshoz hasonlítja a bormédia. Túl nagy versengés természetesen nincs, hiszen John Hancock (Trinity Hill-Homage) főborász maga is ausztrál. :-)
Ui: A 2006-os Homage, véleményem szerint az egyik legjobb.

európai 2010.10.28. 20:50:46

@Szomjas Gödény: Van azért egy-két nagyobb borászat Ausztráliában ahol a brett időről-időre felbukkan, a Tyrrell's és a D'Arenberg erre jó példa.

iLane 2010.10.29. 11:23:50

@Szomjas Gödény: felemás érzéseim voltak, mert egyrészt nagyon szeretem az idős, érett, komplex borokat és nem kérdés, hogy ez a Cornas nagyon összetett, izgalmas darab volt, percről percre változott a pohárban és újabb arcait mutatta - élvezetes volt. Ugyanakkor a brettes borkarakter nem a személyes kedvencem, illetve készülnöm kell rá, hogy objektív tudjak maradni, itt viszont 20 bort kóstoltunk vakon és ez a darab 16. volt egy McLaren Vale Shiraz és egy Brunello di Montalcino között. A fáradtság és a meglepetés miatt azt hiszem kevésbé tudtam korrekt maradni és kicsit lepontoztam emiatt. :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.29. 12:52:50

@iLane: Hinnye, ez azért egy nehéz vakkóstoló volt...

iLane 2010.10.29. 13:31:55

WSET Diploma vizsga felkészitő volt. 7 óra alatt végeztünk a 20 borral egy MW segítségével. Megizzadtunk rendesen. (Lehet, hogy a végén már annak a szagát éreztem?! :)

dagadtos 2010.10.29. 18:16:44

@iLane: Akkor Cornas vagy Cote-Rotie?
süti beállítások módosítása