Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kezdőszőlész borai

Négykezes poszt

2010.11.04. 06:00 - palack

Biztos sokan emlékeznek Spiccre, aki 2006 szeptemberétől tavaly júniusig írta a Kezdőszőlész blogot, megosztva velünk kis családi birtoka építésének első lépéseit. Néhány hete aztán azzal keresett meg minket, volna-e kedvünk megkóstolni első teljes évjárata palackba került borait, egy fehér és egy vörös házasítást. Nekem persze volt, így született ez a közös poszt: Spicc kolléga adta a borokat és az infót róluk, én a poharat és a kóstolójegyzeteket.

Göndör Családi Pincészet ApjaFia 2009, Tök, Somos

[Spicc] Öt éves ültetvény első teljes szűz szüretének gyümölcse, 70% chardonnay és 30% királyleányka házasítása. A területen 200-200 tőke van a két fajtából 2x1 m-es sorállásban, 50 cm-es magasságban. A chardonnayt szálvesszős guyot-val a királylánykát pedig rövidcsapos metszéssel müvelem. Chardonnaynál 8-10 rügyet hagyok, királylánykánál 10-12-őt. Zöldmunkát szigorúan úgy végzem hogy ennél több hajtás ne is legyen a tőkén. Szintén cél hogy egy vagy ha a tőke engedi akkor legfeljebb két fürt legyen egy hajtáson. A tőketerhelés így általában 1 és 1,5 kiló között mozog. Az ültetvényben lehetőség szerint természetes a művelés: gyomirtót, rovarölőt egyáltalán nem használok. Gyom ellen kapálás a módszer. Lehetőség szerint csak kén és rézalapú permetező szereket használok. Felszívódó szert elsősorban virágzás idején vetek be.

Szüretnél cél a 20 cukorfok elérése. Ezen a területen a savakkal nincs gond (vagy inkább az a gond hogy sok van belőlük), mert erős mészkőbázisú a termőtalaj. A szőlőt 15 kg-os műanyag vödörbe szedjük és azonnal leputtonyozzuk a pincéhez ahol szintén azonnal letekerjük a zúzó bogyózón. A chardonnay és a királylányka természetesen külön kádba került. Ezekután kb. 2-3 órát hagyom a cefrén majd megy a pésbe az anyag. Itt szinte csak átfolyatjuk a présen. Egy-két gyenge húzás és csöpögtetés után befejezzük a préselést. Tavaly nem ülepítettem (idén igen), hanem rögtön ment le a must a 225 literes használt francia tölgyhordóba. Itt a természetes vadélesztőkre van bízva az erjedés. Sokáig, úgy 6-8 hétig erjedt a must. Az erjedés leállása után azonnal lefejtettem a bort és visszatöltöttem a hordóba. Mivel kb. 70 liter hiányzott a Chardonnay hordóból így a másik hordóban erjedő királylánykával töltöttem fel a hordót. Kapott egy alapkénezést és gyakorlatilág júniusig ért a hordóban. Második fejtés és kénezés egy hónappal a palckozás elött történt majd idén júliusban a pincénél palackoztuk házilag.

[palack] Illata közepesen intenzív, kezdetben szigorúan pincefalas, tiszta, de nem éppen hízelgő. Szellőzéssel nyílik: kréta, mezei virágok és zöld körte is felbukkan benne. Kóstolva feszes, majdnem közepes testű, savai markánsak és kitartóak, nagyon királyleánykásak. Nem húznak, de lehetnének könnyedebbek, játékosabbak, mert bizony egy kissé rátelepednek a kortyra. Jól jön, hogy az elsőre feltűnő citrusok és csonthéjas kesernye mellett némi fűszeres édesség és csipetnyi sósság is megjelenik, ezáltal nem engedve megsavanyodni a szánk ízét. Szépen búcsúzik a korty, mindene ott van a lecsengésben, és nem is tűnik el hamar. Tiszta, egyenes bor, jól iható és még rétegei is vannak. Jobb pillanatainkban elértük az öt pontot is.

Göndör Családi Pincészet Tűzkereszt 2009, Tök, Somos

[Spicc] Négy rész kékfrankos és egy rész merlot házasítása. Tavaly még csak 150 tőke kékfrankosom és 50 tőke merlot termett (idén már az egy évvel később telepített 50 kékfrankos és 50 merlot is.) Művelés a merlotnál Guyot a kékfrankosnál 2 csapos rövid, egyébként a művelés filozófiája és gyakorlata hasonlít a fehér fajtákéhoz. Szüret után 10 napig erjedt a cefrén mindkettő (a kékfrankos cukra 20 a merlot-é 21 volt.) Ezután szintén francia használt hordóba került és a házasítás is hasonlóan történt, mint a fehérek esetében. Itt az erjedés tovább tartott és a palackozás szeptemberben történt. Igazából szerintem még érhetett volna legalább hat hónapig a hordóban, de hordó híján kényszerpalackoztunk (kellett a hordó az új termésnek.)

Célom a borok készítése esetén, hogy a mini birtok keretein belül a lehető legtermészetesebb módon  és a legkevesebb beavatkozással készítsek a termőhely adottságait tükröző egyedi borokat. Ezt a tőke egyensúlyát egy vállalható, de nem feltétlenül radikális hozamkorlátozással, egy erős és folyamatos zöldmunkával és csak teljesen egészséges és ép fürtök szüretelésével próbálom biztosítani. Az első elkészült borok alapján én úgy látom, hogy a magas savak fogják a legnagyobb kihívást jelenteni. Külön feladat a vörös bor készítése, hiszen a borvidék alapvetően fehér borokra épül, habár az öregek szerint a filoxéravész elött több volt a vörös szőlő, mint a fehér a területen. Én nagyon hiszek abban, hogy ezen a területen is lehet izgalmas, fűszeres, habár testben talán kicsit vékonyabb vörösborokat készíteni.

[palack] Illata kezdetben visszafogott, aztán lassan, de nyílik. Főleg grépfrút, meggy és meggymárka fedezhető fel benne, a háttérben aztán gyufásan füstös és friss fehér diós jegyek is megjelennek. Kóstolva savai vétetik azonnal észre magukat: nagyon markánsak, és bár nem bántóak, mégsem hagynak túl sok teret másnak. Közepesnél némileg sportosabb teste így karcsúbbnak is tűnhet a ténylegesnél, tanninja gyakorlatilag nem érezhető. Ízében így is fel tud bukkani a fehérben már említett csipetnyi sósság, ami itt is nagyon jót tesz az összképnek: nem engedi unalomba fulladni a kortyot. Utóíze intenzív, a slankító savak ekkorra már visszavesznek, így a lecsengés jóval egyensúlyosabb, mint maga a korty. A tisztaság, sallangmentesség itt is átjön, azonban kevesebb mélységet mutat, mint a fehér. A becsületes négy pontot így is simán hozza.

Ha egy kezdőnek ilyen élete második fehér- és első vörösbora, akkor én bizony ott kíváncsi vagyok a folytatásra.

A képeket természetesen a Kezdőszőlész blogról vettem.

Címkék: kóstolás vörös fehér négypontos merlot ötpontos chardonnay kékfrankos királyleányka 2009 tök göndör

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr382421263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borispán 2010.11.04. 07:00:18

Igazi magyar sors ba** meg!

" Jobb pillanatainkban elértük az öt pontot is."

A jobb pillanat a 17-ik pohár után jött el?
"...de hordó híján kényszerpalackoztunk, kellett a hordó az új termésnek."

Bordóban lemennek, az üres 200 db hordó valamelyikéért, de itthon szegénységre kényszerülünk mert nincs mégegy hordó?

Ja, üzenem spiccnek, csak így tovább, azt azért még mondja el hogy bio vagy biodinamikus gazda lesz e belőle, ha így folytatja, vagy marad naturborásznak?

palack 2010.11.04. 08:32:09

Hát, ispán mester, nem lehet nektek könnyű az egóddal kettesben.

Tudod, van, amit nem lehet pénzért megvenni, és legtöbben nem is vennék meg pénzért, mégis jó. Sőt, még nyolc pontot sem muszáj rá adni.

Daeril 2010.11.04. 08:42:59

Kérdésem, hogy a "hazai" fajtáknál alkalmazott metszés az tudatos választás-e? Csak a nemzetközieknél van Guyot a Királyleányka meg a Kékfrankos maradt rövidcsaposon. Jobb így?

borispán 2010.11.04. 09:09:33

@palack: Félreérthettél, nincs nekem semmi bajom sem az írással, sem a pontozással. Látszik a jóindulat a cikkedben. Én is szeretek inni, ha jófej a borász vagy piszkosul fáradt vagyok, mint általában mindíg, jó nekem a négy pontos cucc is.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.11.04. 09:36:32

Örülök neki, hogy kezdők borával is foglalkoztok. Lehetne többször is, vagy csinálhatnátok minden évben egy olyan versenyt (filmes mintára) ami kifejezetten az elsőborosok versenye lenne (ha van már ilyen akkor bocs a tudatlanságomért).

Amúgy meg az külön jó hogy a technológiai problémákba is betekintést enged ez a cikk. A magam részéről semmi esetre sem várnám el egy kezdőtől, hogy halomban álljanak az üres hordói. Majd idővel kialakul.

Spicc uram! Gratulálok, követendő példa lettél a számomra.

Jenyei 2010.11.04. 10:41:26

Nagyon szimpatikus ember az írás alapján, gratulálok.

Technikai kérdés: mekkora területet lehet kapálással gaz nélkül tartani? Mi a felső határ kb?

cabernet's son 2010.11.04. 12:25:04

Spicc, sok sikert kívánok a továbbiakban! Nyugdíjas koromban valszeg én is borászkodásra adom a fejem, talán Somlón. Majd meglátjuk.

Spicc 2010.11.04. 13:30:16

borispán - ekkora méretben nem érdemes másban gondolkodni, mint törekedni a legtermésztesebb művelésre és borkészítésre. Ezt talán ilyen fázisban nem érdemes még felcimkézni.
Daeril - Metszési mód és hozamelvárás függő. Egyes szőlőfajták alsó rügyei terméketlenek, ezért ezeknél a fajtáknál mindig hosszú metszést kell alkalmazni. Rövidcsapos metszés pedig olyan fajtákon, amelyek alsó rügyeikből is termékeny hajtást nevelnek. KF és KL esetében a szakkönyv hosszúcsapot ír ugyan, de a rövidcsap jobban kezelhető ezért én ennél maradtam. Francia fajtáknál nem volt kérdés a Guyot, mert ezt használják franciahonban is. Sztem ami nagyon fontos az alacsony művelés. Így lehet magas és szellős lombfalat kinevelni úgy, hogy az érésnél a fürtöket is szépen ki tudod szabadítani a levelektől.
Jenyei- kapálást úgy éretettem hogy sorköz rota, tőkeköz kapa. Július végétől meg már fűkasza. Jövőre tervezem minden második sor bevetését tavaszi árpával + pillangós növénnyel. Határ meg a gépesítés és rászánt idő fügvénye...
cabernet's son - soha nem késő. Egy fontos hogy elkapjon a szenvedély. Csak azért mert tetszik ne kezd el. Fontos, hogy rákattanj és kompromisszum nélkül csináld.
Palack - köszönöm az időt és az építő értékelést. Folytatás meg már a pincében pötyög (mégha nem is az évszázad évjárata)

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2010.11.04. 14:03:47

Nagyon jó cikk, én is örülnék több ilyennek. Magam is kezdő szőlész-borász vagyok. Kővágószőlősön van egy kis szőlőskertünk. Tényleg kicsi: mindössze 9db kb. 30 méteres sorunk van (jobb években is max 300-350L végtermékkel). Aktívabban kb. 5 éve veszek részt a munkálatokban, 2010.januárjától viszont teljesen magam csináltam szinte egyedül mindent, kezdve a metszéssel. A gondom nekem az, hogy totálisan vegyes az ültetvény, "nincs két egyforma tőke". Így örököltük. Szeretnénk egy picit "nemesíteni", hogy csak max. 2-3 fajta legyen, de jobb lenne, ha csak 2 lenne. Van itt még valaki a környékről? :) Szívesen fogadnék tapasztaltabbaktól tanácsokat, hogy milyen fajtát telepítsek (mik érzik itt igazán jól magukat). Én nagyon szemezgetek a Cirfandlival (kifejezetten helyi (pécsi) fajta), és talán olaszrizling. Vöröset bár nagyon szeretnék, de nem ideillő. Szerintem.

mossberg operator 2010.11.04. 14:53:55

Nagyon jo, hianypotlo iras itt az Alkoholistan. Kerunk folytatast!
2 kerdesen lenne:
-Lehet-e valahol kapni a borokat a pincen kivul?
-Illetve a vorosborhoz kapcsolodoan: ha mondjuk lenne egy ujhordod (magyar/francia, most mindegy a pelda kedveert), az emelne a tannint, s ez javitana-e a boron? Itt mindkettotok velemenye erdekelne (Spicc, palack).

Csak igy tovabb, koszi.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.11.04. 14:59:44

Anno többször boroztunk Lajossal a pincéjénél és már akkor is jó irányba tartott. Sajnos tavaly márciusban ittunk és beszéltünk utoljára, akkor eltűnt - viszont örömmel konstatálom, hogy a költözés ellenére nem hagyta ott a "hobbitelket". Csak így tovább!

Spicc 2010.11.04. 15:37:43

@londoncsere - sajnos csak a pincénél. Egyenlőre nem a vállakozás jelleg az erősebb, hanem a kisérletezés. Most kb. 250 palack van még a vörös házasításból és 50 palack a fehérből.
Tanninban egyébként sztem nem annyira gyenge a bor mint ahogy palack véleményezte. Van még 40 liter ballonban eltéve, ami már most sokkal érettebb karaktert mutat a két hónappal ezelött palackozott tételnél. Biztos hpogy az érett anyagnál sokat jelenthet a 2-3 éves tölgyfahordós (vagy részben barrique) érlelés.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.11.04. 15:46:22

Biztató kezdetek! Gratulálunk!
A chardonnay-nál nem gondoltál egy kis battonage technológiára? A seprőn tartás talán egy kicsit tompítaná a savakat. Fajélesztővel dolgozol, vagy bízol a természetben?

Spicc 2010.11.04. 15:54:12

@leonardo - csak hogy számomra ne vesszen homályba. Ki lészen a niknév mögött?

palack 2010.11.04. 16:00:51

Egy kékfrankos alapú bornál szerintem nem meglepő/nem baj ha alig van tannin. Azt meg nem szeretem, mikor túlhordózással próbálnak ezen változtatni. Viszont kerekség miatt biztos nem ártott volna neki még egy kis hordós érlelés.

Bennem inkább az merült föl: ha a területen a savak kordában tartása az egyik fő kihívás, akkor biztos-e, hogy a kékfrankos a legjobb választás ide?

Spicc 2010.11.04. 16:35:53

@borkandur - első évben az volt a cél, hogy egy hagyományos és természetes borkészítés mellett próbáljam ki, hogy mire képes így a terület. A további finomítások majd most kezdődnek. Idén a Chardonnay mustját már ülepítettem és próbálom finomseprőn tartani. Csak a természetes flórából származó élesztőben gondolkodom jelenleg.

Spicc 2010.11.04. 17:14:56

@palack - Kékfrankos egy nagy szerelem. Sopronban az utóbbi időben többen megmutatták, hogy lehet harmónikus KF-et csinálni relatív savtúlsúlyos területen is. Merlot pedig pont azért választottam hogy a házasítás révén a savakat toppíntsam, de megmaradjon a KF fűszeressége is.

villányifehér 2010.11.04. 18:44:05

@exian: A cirfandlinál ne számíts túl sok életképes évjáratra. Nem véletlenül volt annak idején úri szőlő....
Az olasz viszont biztos, hogy be fog jönni, főleg az alapfajta( az a kisfürtű).
Ha át akarod oltani a vegyes ültetvényt akkor azt vedd figyelembe,hogy nem mindegyik fajta adja majd ugyanazt a növekedési erélyt át az új hajtásnak.

Yugoparaszt

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2010.11.04. 19:04:00

@villányifehér: köszönöm a tanácsot. Egyébként szívesen fogadok még egyéb fajtaötletet is, ami szerinted ezen a vidéken (Jakab-hegy lábánál) jól érezné magát. De ugyanakkor az is felmerült bennem, hogy valóban kell e fajtaborra hajtanom és nem jobb e, ha marad az Öregem által létrehozott jelenlegi totál vegyes ültetvény... komolyan nehéz kérdés :) Én szeretnék ugyan nagyon fajtabort készíteni, csak félek, hogy kevés hozzá az icipici területünk. Lehet, hogy jobb lenne inkább új sorokat indítanom és úgy megpróbálni valami fajtabort készíteni kisebb mennyiségben. Mert hely az még lenne egy kevés néhány új sornak.

Spicc: már órák óta olvasom a régi blogodat (épp ráérek a munkahelyemen... :D). Nagyon korrekt, maga a blog is és a munkád is, sokat lehet tanulni belőle, gratulálok, és kösz! Sok motivációt és ihletet ad. Mindenképp építő jellegű!

cabernet's son 2010.11.05. 12:24:47

@Spicc: Szenvedéllyel most bizonyára nem lenne gond. Csak éppen sem lehetöségem, idöm és pénzem sincs jelenleg, hogy ennek a hobbinak élhessek. Ha csinálom, akkor csinálom rendesen. Hogy a szenvedély 30 év múlva is kitart-e, majd meglátjuk...

Muslica 2010.11.08. 19:39:14

Nagyon jó cikk. Köszönöm az alkotóknak - szőlészborásznak és fürkészfirkásznak egyaránt. :)
Aki már próbálkozott valaha legalább 200 tőke karbantartásával, pontosan tudja milyen öröm létrehozni az első/egyetlen saját bort...
Grat, és kitartás.

tozó 2010.11.16. 15:24:47

"A kezdetek I.: ...És amitől szeretném frissen tartani a történetet."
Szabad érdeklődni, hogy mért maradt abba a blog írása???
Nagyon olvasmányos és érdekes, sajnálnám ha nem lenne folytatása. Maga a "törpe birtok" létrehozása sem kis feladat, nem még olyan korrektül bemutatni, mint ahogyan azt tetted. Szerintem sokaknak kedvet csináltál a szőlészedéshez.
üdv

Spicc 2010.11.16. 21:26:29

tozó - a blog küldetése az volt hogy segítséget adjon minden laikusnak, aki nulláról indulva szőlészkedésre-borászkodásra adná fejét. Úgy éreztem, hogy ennek bemutatása a telepítéstől az első bor elkészültéig vezető útról tudott sokat mondani. A következő évek története már nagyon egyénfüggő. Itt dől el milyen utat szeretne a gazdálkodó járni (egyszerű házibor, jó minőségű asztali, kiváló minőségű helyi adottságokat tükröző bor...).
Ez meg talán egy másik blog témája lehetne. Ehhez azonban erőt kell gyűjteni, mert magas minőségben űzve a blogírás is idő- és energia faló hobby (és ebből már van egy...).

tozó 2010.11.17. 08:25:18

@Spicc: Köszönöm a válaszodat.
Kitartást a további munkádhoz, hobbydhoz.

papp_schubert 2010.11.21. 19:11:23

Nagyon jó cikk, tényleg több ilyen kellene...
Spicc! Egy barátom pont telket-házat keres Tök külterületén. Van esetleg tipped, mint bennfenntes?
süti beállítások módosítása