Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Somlói Apátsági Pince naplója

2010 november

2010.11.21. 07:00 - Az Alkoholisták

Hadd kezdjem azzal, hogy egy olyan évjárat van mögöttünk, amire sokáig emlékezni fogunk, és amiről az unokáinknak is sztorizni fogunk. Ha ki kellene emelnem egyetlen jó dolgot a mögöttünk levő szőlészeti évből, akkor a legelső amit mondanék az az, hogy jó túl lenni rajta. Meleggel és napsütéssel ennél szűkmarkúbb nem is lehetett volna az időjárás, csapadékban viszont rekordokat döntöttünk hónapról, hónapra. Kivételesen nagy kihívást jelentett a növényvédelem, és rendkívül munkás volt a szüret is.

Ilyen pocsék időjárási viszonyok között a kompromisszummentes minőséget megcélozni naivitásnak, irreálisnak, sőt megszállottságnak tűnhet. Senkinek ne legyen kétsége azt illetőleg, hogy minden magyar bortermelőnek komoly érvágás lesz a 2010-es év. Bár még nem látszik, és erről nem sokan beszélnek, de jelentős pénzügyi terhet fog jelenti sokaknak az a kiesés, amit az idei év csapnivaló (akár mennyiségi, akár minőségi) termése okoz. Könnyű évjáratokban nem nagy kunszt a minőségi bortermelés mellett kiállni, de az ilyen nehéz évek azok, amik megmutatják, hogy kik állnak elég szilárd alapokon és kik az igazán elkötelezettek. A 2010-es évjáratból majd kiderül, hogy kik mernek és bírnak egy-egy tételből kihagyni akár az egész évjáratot, és kiknek nem remeg meg a keze még az ilyen nehéz évben sem.                            

Ha valamikor akkor idén megmutatkozott a termőhely, a talajszerkezet, az ültetvények kitettségének és szellősségének jelentősége. Ugyancsak hatványozott fontossággal bírt  a növényvédelem időzítése és a hozamkorlátozás. Idén ismét elégedetten könyveltem el, hogy jó döntés volt egykoron saját traktort és saját permetezőt venni, mert így negyed órára pontosan tudunk reagálni bármire, lényegében bármikor. Cserébe még nincsen puccos vendégházunk és meglehetősen rusztikus a kóstolóhelységünk. Viszont nem vagyunk kiszolgáltatva, és nem kell dörgölőzni senkihez. A függetlenség nagy kincs. A hozamkorlátozást részben elvégezte tavaly a jégverés és idén a szeles, kapkodós virágzás, de még így is intenzív fürtválogatást kellett csinálni több körben, hogy csak az egészséges és a teljesen érett gyümölcs kerüljön be a pincébe.

A furmintosban például 20 dkg/tőke volt az eredmény, a hárslevelűben 30 deka, a juhfarkban pedig 40 volt az átlag. Gyakorlatilag szeptember végétől október végéig folyamatosan szüreteltünk - csak ott és csak azt, ahol és amit jónak láttunk. A szüreti kritériumaink még ilyen évben sem változnak: a fürt kocsánya elfásodott, a magok nagy része barna, a cukorfok eléri a 20-21 magyar mustfokot és a szőlőnek jó íze van. Normális körülmények között egy-egy fajtánál ezek a kritériumok közel egy időben teljesülnek, idén fajtánként akár két hétig is elhúzódott. A mustfokot ugyan folyamatos próbaszüretekkel követjük, de még így is az egyik legnagyobb szakmai kihívásnak az ideális szüreti időpont meghatározását tartom. Két-három nappal túl korán szüretelve zöldes reflexek maradhatnak a borban, ugyanennyivel elkésve pedig az alkohol irányába tud elmozdulni a bor. Miközben persze folyamatosan és napról napra növekvő izgalommal figyeljük az időjósok előrejelzéseit, hogy beleszaladunk-e egy rothasztó esős hétbe vagy megússzuk.

Az idei év eredménye úgy 3500 liter must lett, ami még a mi szigorú hozamkorlátozási normáink mellett is körülbelül a fele az ültetvény optimális kapacitásának.              

Juhfark -  1000l - 22MM
Juhfark - 100l - 25MM
Tramini - 260l - 20,5MM
Hárslevelű - 900l -  21,5-22MM
Furmint - 600l - 20,5-22MM
Olaszrizling - 450l - 21MM

Ez a cirka 4000 palack kimaradás nekünk is komoly terhet fog jelenteni 2012-ben, amikor a 2010-es évjárat borai a forgalomba fognak kerülni. De valahogy majd kiguruljuk. Mindezzel együtt optimisták és lelkesek vagyunk. Egyrészt azért mert az arculatépítő konzultánsunk azt mondta, hogy a panaszkodás nem illik az imidzsünkbe, és a sírás az annyira 90-es évekbeli dolog. Másrészt azért rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk az ősz során.                                 

Mérhetetlenül megtisztelő volt, hogy a 2009-es Olaszrizlingünk képviselhette a Somlót és a magyar bort az Institute of Masters of Wine osztrák-magyar borszemináriumán. Több tucat nemzetközi borguru és véleményformáló előtt bemutatkozni nagy elismerés. Ugyancsak jól esik, hogy a Népszabadság éves TOP100 Magyar Bor 2010 kiadványába a mi borunk is helyet kapott. De a legnagyobb elismerés mégiscsak az hogy a boraink ott vannak egy sor nagy presztízsű étteremben, borszaküzletben és az eladási gond nálunk azt jelenti, hogy sajnos nincs minden egyes tételünkből háromszor annyi.

Ugyancsak optimizmusra ad okot, hogy a 2009-es borok közül a hárslevelű, olaszrizling és a tramini már palackba került és december elején a juhfark és a furmint is letöltésre kerül. Vagyis még karácsony előtt lesznek 2009-es boraink a kereskedőinknél.

Rövid (tartott vagy egy másodpercig) gondolkodás után úgy döntöttem, hogy idén sem emelünk árat. Az árképzés egy borászatban amúgy is egy nagyon izgalmas téma. Sok, az üzleti életben jártas barátom kérdezi tőlem, hogy miért nem adjuk drágábban a borainkat. Hiszen az egyik legnagyobb problémánk az, hogy nehezen tudjuk kiszolgálni a folyamatosan növekvő igényeket úgy, hogy közben be is tartjuk minden ígéretünket, és igyekszünk folyamatosan jelen lenni a stratégiailag fontos helyeken. Úgymond miért nem selejtezzük ki a piaci igényt az árpolitikával amikor ezt megtehetnénk? A válasz egyszerű. Mi most barátokat keresünk, barátokat a Somlónak és a magyar bornak. A barátait pedig nem fizetőképesség alapján válogatja meg az ember.

Meggyőződésem, hogy a magyar borfogyasztók jelenleg elképesztően kicsiny táborát nem nyírni és fejni kellene, hanem építeni. Lehet, nem wellness szállodákat és kacsalábon forgó pincepalotákat kellene építeni, hanem széles fogyasztói tábort. Annak is megvan a módja, bár megértem, hogy lényegesen nehezebb.

[Balogh Zoltán] [A fotókat a szerző készítette.]

Címkék: somló somlói apátsági pince borásznapló

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr892462377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.21. 07:23:38

"Ugyancsak hatványozott fontossággal bírt a növényvédelem időzítése és a hozamkorlátozás... jó döntés volt egykoron saját traktort és saját permetezőt venni, mert így negyed órára pontosan tudunk reagálni bármire, lényegében bármikor. "

Ez a lényeg....és pont

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.21. 07:24:57

Nagyon szép írás, jó gondolatokal! Gratulálok hozzá!

fiatalborivo 2010.11.21. 09:38:07

BZoltan, jo összefoglaló írás nem nagyon tudok olyant mondani amivel nem értenek egyet, inkabb kérdéseim lennenek. Nagyon durva a 20-40 dekas hozamkorlatozas, a legelkepesztobb terroiristak se csinálnak ilyet, ugye ez csak annak a következménye hogy a tobbi ami a tőkéken volt az annyira beteg, satnya, éretlen volt hogy nagyon lehúzta volna a minőséget .? Masik ertem hogy a borszereto közönség megtartása erdekeben nem akarsz arat emelni es biztosan szamolt az igy bejövő bevétellel, de ha ez miatt az ar tartas miatt nem tudtok kellő ütemben fejleszteni az nagyobb karokat okozhat nem?
Harmadik észrevétel, ez mostanaban sok embernél megjelenik hivatkozaskent, hogy a dülők, terroirok kitettsege, talajadottsagai, szellossege milyen fontos lehet egy nehez evben. Nyilván vannak információim hogy ez miert fontos, mit hoz de a teljesség igénye nelkul tudnek csak pontokat mondani. Szivesen olvasnék egy összefoglaló írást arrol hogy Te pl mi alapjan döntöttel az adott területek mellett mit tartasz fontosnak, általában a terroirok kiválasztásakor mik a szempontok mi jo mi rossz. Általánosságban es akar egyes borvidekekre lebontva is vannak optimális területek?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.21. 10:25:00

@fiatalborivo: A 20-40 dekás tőkénkénti átlag oka egyrészt a tavalyi jégverés amit még idén is nyögött a szőlő (főleg a hárs) másrészt a rossz kötődés miatt is kevesebb gyümölcs volt. Végül, de nem utolsósorban a fürtválogatás és a szüretkor való válogatás is szelektált, de messze nem olyan mértékben mint az előbbiek. A szüretkor már nem volt jelentős a beteg vagy éretlen fürtök száma. De annyi pont volt, hogy pluszmunkát adjon.

Természetesen semmilyen a minőséget befolyásoló fejlesztés nincs és valószínűleg nem is lesz veszélyben. A pince feletti épület felújítása és csinosítása az ami gyorsabb avagy lassabb a bevételeink függvényében, de a szőlészeti és borászati technológia az a jelenlegi rendszerben készen van. Ezekben a fejlesztések inkább időt és munkát igényelnek és már kevésbé pénzt.

Egy adott termőhely előnyei, hátrányai és a szempontok amik alapján mi kiválasztottuk az ültetvényünk helyét tényleg megérne egy nagyobb lélegzetvételű írást. Talán a télen lesz időm átgondolni és összeírni amit én tudok.

egri Fehér 2010.11.21. 11:47:47

gratulálunk a szép mustfokokhoz!

.Iván · http://retropol.blog.hu 2010.11.21. 13:28:22

Hmmm. Ha nem emelsz árat, hát nem emelsz. Én biztosan emelnék, de talán ezért is nincs saját borpincém. :)

Őszintén remélem, hogy ez a minőségfanatikus hozzáállás előbb-utóbb kifizetődik.

.Iván

2010.11.21. 14:05:21

@.Iván: amíg a mostani árban a mostani minőséget adják, én évi 20-30 palackra jó vagyok szűk baráti körömmel. nem sok, de nem is csak én vagyok ezzel így. duplaennyiért maximum 2-3 palackot, ha venné(n)k évente sztem.

(ettől függetlenül a túlkeresletre a tisztán pénzügyileg racionális döntés szinte mindig az áremelés.)

Nem Penny hajója 2010.11.21. 17:24:33

Franc tudja, én az iszapkatasztrófa körül/után szüretelt somlói bortól idegenkedem. Lehet lehülyézni, de ez van.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.11.21. 17:35:04

Remek leírás, köszönöm. Ezért szeretem a borodat. Meggyőződésem hogy a minőség melletti elkötelezettség már középtávon is kifizetődik és komoly üzeletet nem is lehet máshogyan építeni.

Az árképzéssel kapcsolatban pedig a "barátokat keresünk" részt a magam részéről inkább tekintem jólhangzó marketing hitvallásnak még ha egyet is lehet vele érteni.
Az, hogy nem emelsz árat akkor amikor a piaci körülmények lehetővé tennék sokkal inkább hasonlítható egyfajta beruházásnak vagy ha úgy tetszik piacvásárlásnak, amivel bizony sok más piaci szereplő is él más területen is. Ezt így el tudom fogadni, természetesen ésszerű keretek között, mert ha pl a fenttarthatóság rovására megy az, hogy tartod az áraidat akkor az biz marhaság, de ennek részleteit már csak te és a könyvelőd látja.

A magam részéről respect a hosszú távú szempontokat figyelembe vevő hozzáállásodért.

A.Lajos 2010.11.21. 17:35:43

Egy tudatlanságból származó kérdés:

"Ugyancsak optimizmusra ad okot, hogy a 2009-es borok közül a hárslevelű, olaszrizling és a tramini már palackba került és december elején a juhfark és a furmint is letöltésre kerül.

Ez miért ad optimizmusra okot? Mitől függ az, hogy mikor kerül palackba a bor?

2010.11.21. 18:08:08

@Nem Penny hajója: igen, ez van. egész pontosan: te idegenkedsz. nem tudom, mások hogy tudnak aludni...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.21. 18:09:55

@ISándor: Tökéletesen látod. Az árak mérsékelt szinten való tartása vegytiszta befektetés. Tudomásul kell venni, hogy egy bizonyos összeg felett borra csak a fekete öves borisszák költenek. Ha új barátokat akarunk szerezni a Somlónak akkor jó minőséget kell az asztalra rakni és olyan áron ami még nem riasztja el a kezdő borivót. Egy pohár somlói bor amit egy kezdő borivó poharába tudunk csempészni felér egy raklap borral amit a már rendszeres borivók isznak meg.

Amúgy kiszámoltam alaposan, hogy milyen forgalommal és milyen árakkal tudom lefedni a kiadásainkat. A jelenlegi árainkkal ésszerű és szigorú gazdálkodással életképes a rendszer.

Azt pedig, hogy a magyar bornak inkább barátokra mint vevőkre van szüksége én nagyon komolyan gondolom.

@A.Lajos: A bor palackozása egyben a szőlészeti és borászati munka végét jelenti. A palackozásig van lehetősége elrontani a borásznak tönkretenni az akár több éves munkáját. No és nem utolsósorban a palackozás és a szükséges palackos érlelés után kerül forgalomba a bor és kezd el bevételt hozni a termelőnek.

Egy bor nálunk akkor kerül palackba, ha a hordós érlelés során kellően stabilizálódik valamint összeállnak kívánt ízek és illatjegyek. A mi technológiánkkal ez úgy egy éves fahordós érlelést szokott jelenteni.

2010.11.21. 18:10:32

@ISándor: piacot évi párezer palackkal nemigen lehet vásárolni (ha arra gondoltál, hogy térnyerésre volna jó). viszont tény, hogy jóval magasabb árakon már egy másik réteg vásárolná a borokat.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.11.21. 20:44:25

"Cserébe még nincsen puccos vendégházunk és meglehetősen rusztikus a kóstolóhelységünk. Viszont nem vagyunk kiszolgáltatva, és nem kell dörgölőzni senkihez. A függetlenség nagy kincs."

Pár hete még nem biztos, hogy egyetértettem volna. Aztán kóstoltuk egy villányi nagykutya tételeit - addig addig, hogy utána fogtuk magunkat és átmentünk egy másik helyre valódi borért (többek között Tőletek is)... Szóval a nagykutyánál stimolt a ****-os szálloda, meg a Márton napi lúdvacsora, csak az ár-érték viszony nem akart passzolni. Mondhatni nem volt páratlan...

felvetés 2010.11.22. 07:45:18

@BZoltan: Remélem jut Debrecenbe is a 2009-esekből! Szívesen kóstolnánk már páran!

janigod 2010.11.22. 09:31:45

Köszönet és gratuláció egyben a cikkért, a borokért, az árakért... :-)

Talán fölösleges rágódni a szavakon: barátok-piac-fogyasztók...

Egy a lényeg: Somló adjon olyan borokat, amelyek nem csak értéket hordoznak, de hozzáférhetőségüknél fogva (tér-idő-ár) az eddiginél szélesebb rétegekben is terjesztik a Borkultúrát.

Kénporos 2010.11.22. 18:17:44

Még jó, hogy ebben a "pocsék" évjáratban csak egy percig gondolkodtak az áremelésen. Jobb helyeken nem úgy működik, hogy az árak lefelé is mozoghatnak, ha a minőség külső okok miatt esik???
Ez a borbarátos logika ebben az összefüggésben nem túl konzekvens.

Végére nem kellett volna az a kis piszkálódás. Attól semmivel sem könnyebb. Cukorfokot nem befolyásolják mások kacsalábon forgó kádjai. Somlón sem.

Szekszárdon egyébként egy józanul gondolkozó gazda azt mondta, hogy az utóbbi 10 évben legalább 4 kiemelkedő év volt, a többi jó átlagos. Most pedig becsúszott egy rossz év. Soha rosszabb időszakot. Mégiscsak mezőgazdaságról van szó!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.22. 18:47:11

@Kénporos: Az idei év nehézségeivel együtt a minőséget negatívan befolyásoló kompromisszumot nem kellett kötnünk, mennyiségit viszont annál inkább.

A pocsék év nem feltétlenül eredményez pocsék borokat.

Amit az utolsó bekezdésbe írtam azt nem piszkálódásnak szántam, bár megértem, hogy sokan annak veszik.

A magyar borpiacról jelenleg hiányzik sok-százezer borivó, a magyar bornak sok-százezerrel kevesebb barátja van mint amennyire szüksége lenne.

Kénporos 2010.11.22. 21:07:37

@BZoltan: Nem értek sajnos túlságosan a szőlészethez, de nem hiszem el hogy növénytermesztési technológiával az évjárat hatást ki lehet küszöbölni. Tompítani biztosan lehet, de ez az év akkor sem olyan mint korábban. Ha igen, akkor eddig jól meg lettünk vezetve (szerény 16 gyümölcsfámon látom az időjárás következményeit). Áremeléstől eltekintés nem ebben az évben erény...

Az utolsó bekezdésről meg csak annyit, hogy a Ráspi borokat sem azért kedvelem, mert kiosztja a fél világot, hanem mert kiváló, egyedi. Remélem nem gond a párhuzam (kiosztástól természetesen messze vagy). :)

Sárfehér 2010.11.22. 23:07:01

@Kénporos: Hál' Istennek, nem lehet az évjárathatást kiküszöbölni, különben mi a fenének vennénk 2007-est, 2008-ast, sőt, 2009-est is? Az más kérdés, hogy vannak szőlőtermelésre való területek, és szőlőtermelésre nem való területek: ez utóbbin jó évben akár bort is lehet csinálni, az előbbin rossz évben is lehet iható bort készíteni. :)

@BZoltan: Ha már Losonci Bálint kapcsán olyan jót madaraztunk, milyen fáid vannak a területen? Tartottál-e meg a Somlóra és szőlőbe való vadgyümölcsöket, sajmeggyet, vadkörtét, és leginkább berkenyét (barkócát)?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.23. 06:23:44

@Kénporos: Azt hiszem pontatlanul fogalmaztam, elnézésedet kérem. Az, hogy idén (és jövőre sem) nem emelünk árat az természetesen a nemrégiben palackba került 2009-es évjárat boraira vonatkozik amelyek minőségét értelemszerűen nem befolyásolta az idei év.

A 2010-es évjárat borait majd a jövő év végén kell beárazni és a fogyasztó ezt az árat majd 2012-ben fogja látni.

Az évjárathatás természetesen nem küszöbölhető is és ez nem is célunk. Viszont itt fentebb én is és korábban a Losonci Bálint is leírtuk, hogy idén fokozott jelentősége volt a termőhelynek, művelésmódnak és a növényvédelemnek.

Vagyis gyors és jó növényvédelemmel, az időjárásnak megfelelő művelésmódban és szerencsés adottságú termőhelyen nem feltétlenül okozott minőségi problémát az idei év. Ez az amit a Bálint is hangsúlyozott és ez az amit én is szerettem volna kiemelni.

@Sárfehér: Nálunk dió, mandula, cseresznye és birsalma fák vannak. A telepítéskor nekünk szerencsére nem volt szükség fát kivágni.
süti beállítások módosítása