Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A pesti Ráspi vége

2010.12.28. 06:15 - Az Alkoholisták

Az év elején nagy reményekkel, jelentős sajtószéllel és általában kedvező első benyomásokkal indult Ráspi, a fertőrákosi druida budapesti vendégszereplése. Aki járt már Fertőrákoson, és ismeri valamelyest Horváth József egyéniségét, elveit és gyakorlatát, az tudja, hogy ez valójában egy one-man-show. És nem véletlenül. Erényei és buktatói ugyanabból a tényből fakadnak: Ráspi utánozhatatlan/reprodukálhatatlan figura, aki amikor ott van, akkor nagy valószínűséggel jól mennek a dolgok, amikor nincs, nagy valószínűséggel szétesnek. A léc a pesti étteremben valószínűleg kezdettől rezgett, aztán őszre elmérgesedett a helyzet, és mostanra bedőlt a sajátos franchise. A továbbiakban Horváth József saját indoklása olvasható.

"Azt hiszem sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy egy név jelentését a hangzása és nem a mögötte rejlő tartalom és elvekhez való hűség határozza meg. Az adott szó, a megbeszéltek legalább akkora súllyal bírnak, mint az írott. Az egészről az a közmondás jut eszembe, hogy a legkönnyebben úgy szerezhetsz ellenséget, ha valakivel jót teszel. Még az sem zavart, hogy a hátunkon próbálnak felmászni, rajtunk keresztül próbálnak hírnevet szerezni.

Budapesten boros tekintetben a legnagyobb rendezvény, a Decanter által szervezett Vince rendezvényen olyan hírességek foglaltak asztalt, akiket csak a spektrumról ismer a halandó, ők elmentek síelni, én bezártam itthon az éttermet, beugrottam az autóba, és felmentünk a Ráspi Budapestbe. Egy húsz éves szakácsfiú fogadott mentegetőzve, feleségem gyorsan elment árut vásárolni, és gyomorideggel tele megfőztük a delet. A londoni Master of Wine iskola csapatának nagy elégedettségére. Néhány napra rá elhoztam a teljes tulajdonomat képező ingóságokat az étteremből, Attiláék [Gál Attila, az étterem tulajdonosa - a szerk.] közben a síelésből hazatérve betértek hozzánk, ahol újra megígértek mindent, hogy maradjon a kapcsolat. Próbáltam a személyzettel folyamatosan kapcsolatot tartani a minőségvédelem érdekében, ennek hatására néhány nappal később olyan szerződéstervezetet dugtak az orrom alá, hogy csak az ő jelenlétükben beszélhetek a személyzettel. A kamerarendszer kiépítése a megbeszéltek ellenére még néhány hónapot váratott magára. Úgyhogy márciusban lemondtam az étteremről, sajnos reménytelennek találtam. A néhány hónapos türelmi idő novemberig tartott, amikor a Festetics Palotában felajánlottam, hogy továbbra is lehet a borászatunk referenciaétterme, és csak annyit kértem, hogy a Ráspi feliratot vegye le, és a Ráspival kapcsolatos minden utalást, domain név, stb. használatát mellőzze. Amit persze hetek elteltével sem tett meg, amit sikerült ebben a tekintetben idáig elérnünk, azt is csak ügyvédi közreműködéssel, felszólításra, és részben még a mai napig függőben van. Nem attól jó egy házasság, ha jó a házassági szerződés, ami számít, az a tisztelet, az alázat, a becsület.

Attila tehetséges ember, ő képvisel egy minőséget, valamit, ami nem Ráspi, ami teljesen természetes is, nem hinném, hogy szüksége volna akármilyen furmányra, a minőség mindig  megmutatkozik. Mi ebben a kis faluban Fertőrákoson is mindenféle marketingtevékenység nélkül ismertté váltunk, a vendégeink 99 százaléka minimum 70 km-es körzetből jár hozzánk."

Horváth József
 

Címkék: ráspi

87 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr472543258

valópapa 2010.12.28. 08:55:21

Hát mindjárt elsírom magam...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.28. 10:25:22

Ezek szerint Ráspi nem is volt tulajdonos a budapesti étteremben, csak franchise-ként pénzt kapott a névhasználatért cserébe (meg adott néhány berendezési tárgyat)? Emlékeim szerint ezt az induláskor nem így kommunikálták...
Btw, a fontosabb kérdés: látott valaki esetleges rendezvényt leszámítva számottevő vendégsereget bent?

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.12.28. 10:30:20

uhh, hát sajnálom. Nekem kellemes emlékem van a helyről, bár tény hogy kicsit összeegyeztethetetlen volt a Ráspi-filózófiával ez a nagy távolság.

Prosecco2010 2010.12.28. 11:01:25

Háááááááát........
Barátokkal/ügyfelekkel többször voltunk az említett étteremben.
Ráspi úrhoz nem volt szerencsénk egyszer sem, de az ételek minősége,a kiszolgálás ezt el is feledtette.
Bármilyen ellenérzések kavarognak a Ráspinál, aki a budapesti étteremben megfordult, tudja, hogy az ételek és a borok kiválóak és ezek szerint ez csak a tulajdonosoknak/séfnek az érdeme.
Inkább azt kellett volna mondani, hogy más néven, de változatlan formában és minőségben működik az étterem...(tudomásom szerint)

Hasznos lenne azért, ha a cikkben érintetteket is megkérdeznék.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.28. 11:59:06

@Prosecco2010: nem gyakori, hogy valaki egy borblogos hozzászólásért beregisztrál az Indexre...
Egyébként szívesen megkérdezlek, de ha nem haragszol, nem ide fogom megírni az interjút...

Prosecco2010 2010.12.28. 12:50:20

@Hepci: Nem tudom, hogy miért SZOKTAK beregisztrálni az Indexre...én azért tettem, mert
1.csak így lehet hozzászólni:)egyébként nem regisztráltam volna.
2.gondoltam,nem baj, ha megosztom a tapasztalataimat ezzel kapcsolatban

Nem értem az utolsó mondatot, megkérdezhetsz, de egy sima vendég nem hiszem, hogy jó interjú alany lenne.(Én nem vagyok a cikkben érintett:))
Az, hogy a külföldi partnereket a cégünk oda(IS) vitte, mert jót hallottunk az étteremről gondolom érthető.Ennyi.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.28. 13:10:14

@Prosecco2010: nekem nagyon úgy tűnt, mintha közöd lenne Gál úrhoz...
Sok hasonlót láttam már...
Hogy akkor támad valakinek életében először netes mondanivalója egy szakblogon, amikor érintett...
De ezek szerint csak képzelegtem...
Hümmm...

Prosecco2010 2010.12.28. 13:32:41

@Hepci: a hozzászólásom semmivel nem utalt ilyen kapcsolatra. Küföldi partnereink kérésére kerestük fel először a budapesti éttermet, mert nem volt idejük fertőrákosra utazni, de hallottak a Ráspi névről.

Igen, ezek után, máskor meggondolom majd, hogy mezei emberként kommenteljek egy szakblogba.Biztos nem illik:) Azért olvasni továbbra is szándékomban áll mindenféle szakblogot, mert érdekel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.28. 13:38:56

@Prosecco2010: látod, már ezért érdemes volt regisztrálni. Ha legközelebb szólsz egy "szakblogban" (muhaha), már nem leszel gyanús, hiszen van már 3 egész hozzászólásod...

borispán 2010.12.28. 14:18:26

Ja, az Edda is felment Budapestre...
Szerintem Ráspi olyan, mint sok kis egyéni, miselin csillagos kajálda Franciahonban. Piszkosul jól, frissen főznek, meg improvizálnak. Ha birka kerül valahonnan, akkor aznap birka, ha gomba, akkor gomba.
Budapesten szvsz, profin a lére utaznak. Életre-halálra megy a zaba, a Ráspi filozófia meg nem fér bele.
Különben, szerintem egy napon még visszatér, a fővárosban is vannak jó, boros-kajás emberek, meg fogják találni egymást.
Első lépésben csalodás, na és akkor mi van?

vörös és fehér 2010.12.28. 14:25:21

@borispán: hát, a ráspi hírlevélben már a hamarosan újra nyitó pesti étteremről volt szó, a ferenciek terénél pedig már kovács antalék újítják is éppen fel azt az éttermet, tudtommal, ahol ez az új ráspi lesz. legalábbis a pinceáron bummon ezt mesélte józsi is, a tervek szerint tavasszal nyitás.

borispán 2010.12.28. 14:30:55

@vörös és fehér: Akkor ez azt jelenti, hogy az új Ráspinál, a jó kaja mellett, ott lehet inni a legjobb kávét az országban? :-)

2010.12.28. 14:31:14

@vörös és fehér: szerintem egy picit összekevered. antiék étterme és ráspi tervezett új pesti étterme nem ugyanaz. legalábbis tudtommal.

vörös és fehér 2010.12.28. 14:42:48

@Parci: simán lehet h félreértettem...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.28. 15:19:13

@vörös és fehér: elég érdekes lenne egy újabb hasonló kísérlet...
Ugyebár ott kézműveskedik a szőlőben és a pincében meg az étteremben a Fertő tónál, itt meg - jobb esetben - webkamerán figyeli a kézműveskedést, ráadásul a piacon is bevásárol hozzá reggel (esetleg a bekamerázott dublőrje), ahogy ezt az ilyen éttermekben (és a mesékben) obligát módon tenni szokták...

evernever 2010.12.28. 16:42:33

Sok Ráspi fajta kellene ennek az országnak.

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.28. 17:18:15

A legjobb védekezés a támadás. Ez nem újdonság.
Adott szó. Szerintem is nagyon fontos. És ha már nyilvánosan kiteregeti a saját szennyesét kedves régi barátom, akkor csak a tisztánlátás végett megosztanám a következőket:
Ráspinak nagy – elsősorban anyagi természetű - reményei voltak a budapesti étteremmel kapcsolatban. Arra számított, hogy kinyitjuk az ajtót és sorok fognak kígyózni az étterem előtt, mivel abból indul ki, hogy hozzá 70 km-es körzetből járnak vendégek.
A nevét adta, hogy borait megismertesse a legnagyobb felvevőpiaccal, Budapesttel és az étterem bevételéből részesüljön. Nagyobb népszerűségre számított és nem bírta kivárni, amíg a gyümölcs beérik. Vagy lehet, hogy kapott egy jobb ajánlatot…
Megállapodásunk és adott szava elllenére sajnos nem volt jelen, nem működött közre és nem is népszerűsítette az éttermet, és mikor egy alkalommal be kellett ugrania főzni, azt annyira fájlalta, hogy azóta is emlegeti. Nevetségesnek tartom, hogy egyáltalán felhánytorgatja, hogy főznie kellett a saját nevét viselő étteremben! Véleményt pedig ne mondjon rólunk az, aki nem is kóstolta a főztünket, legyen az Horváth József, vagy bárki más.
Mindazt amit a Ráspi Budapest étterem az elmúlt évben elért azzal a csapattal értük el akik a nyitás óta velünk vannak, és büszke vagyok az eredményeinkre, mégha ezzel Ráspi nevét öregbítettük is.
Az étterem változatlan formában Márgál Budapest név alatt működik tovább, és végre a borválaszték tekintetében eddig megkötött kezünk is felszabadult!
Szerencsére vendégeink túlnyomó többségét nem az érdekli, hogy mi van a cégtáblára írva, hanem az, hogy mi van a tányérban.
Gál Attila
házigazda és séf
Márgál Budapest Étterem
www.margalbudapest.hu
www.facebook.com/margalbudapest

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.28. 17:49:03

No, ez az a történet, amiből - szokás szerint - az induláskor kötött megállapodás tartalmának ismerete nélkül nem lehet sikeres következtetéseket levonni...
Most akkor Ráspi koncepció és ételválaszték valósult meg, mint a kezdetekkor kidobolták számos gasztrofórumon, vagy be se volt hajlandó tenni a lábát a konyhába, csak egy vödör zsét várt havonta?
Tán van egyébként itt egy probléma. Bármi is volt a háttérben, a Ráspi minőség Budapesten nem unikális. Érzésem szerint az ebben a ligában játszani igyekvő éttermekből itt a fővárosban van (1) nem kevés, (2) elegendő, (3) túl sok, (4) olyan sok, hogy alig akad köztük nyereséges...

Ferraiolo 2010.12.28. 17:55:31

Kívánok Neked Attila az új névvel sok sikert az étteremhez! A "megkötött kéz" felszabadulása pedig biztosan sokkal jobb borválasztékot fog eredményezni. :)

Juventusy 2010.12.28. 18:17:06

Nem igazán értem, hogy ennek a cikknek miért kellett kikerülnie a művelt alkoholistára ( azt leszámítva, hogy itt majdnem mindenki folyamatosan dicsőíti a Ráspi borokat).
Horváth József különleges dolgokat csinál folyamatosan, és ezért akár példakép is lehetne, de (mint ahogy elég sokan tudják) igen nehéz természete van ( ha ez valakinek nem nyilvánvaló, akkor elég csak néhány soproni borásszal elbeszélgetni).
A budapesti étterem korrekt volt, és reméljük, hogy az is marad. Pont ezért nem értem, hogy miért kell nyilvánosan a szennyest kiteregetni, hiszen ez mind a két félnek rossz…. ha csak nem a negatív reklám a cél. Amúgy az egész egy tipikus magyar történet.

tunderninja 2010.12.28. 19:21:10

Ráspi Pince (Sopron): Electus 2007
5360,- Ft 1,25 dl

Szepsy István (Tokaj): 6 puttonyos Aszú 2003
3800,- Ft 0,5 dl

Bollinger - Brut Special Cuvée
3600,- Ft 1,25 dl

Szal.Most vagy én vagyok akinek ez szemet szúr vagy nem?
A Szepsy bornak akkor 3szor annyiba kéne kerülnie a Billinger-nek meg 2szer.

Ezt az Electus árat nem értem,hol van ez egy Szepsy Aszúhoz?
Várom a magyarázatot.
Csak ezt a 3 tételt emeltem ki szerintem lehetne többet is.

Vessetek meg ha nincs igazam.
Múlt,jelen,jövő.
Borász és Borász és ember és ember és Pincészet és száz évek között óriási különbség van.

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.28. 19:43:09

@Hepci: Az ételkészítésről eleve hasonló elveket vallunk. Jó minőségű alapanyogból kell az ételt jól elkészíteni. Nincs ebben semi varázslat, mégis kevesen képesek rá. A természet alkotta ízeket Budapesten is meg lehet tartani. Itt is hozzá lehet jutni nagyon jó minőségű hazai alapanyagokhoz. Van olyan beszállítóm, akit én mutattam be Józsinak és azóta ő is vásárol tőle. Frissen, helyben készíteni az ételt szintén lehetséges. Alapvetően ez a Ráspi koncepció aminek igyekeztünk maximálisan megfelelni. Sok vendégünktől kaptunk olyan visszajelzést, hogy túl is szárnyaltuk azt. Ez visszajutott Józsi fülébe és nyilván nem esett jól neki, amit valahol értehető is. Azt gondolom, hogy a nyitás évében bekerülni a Top 50-be azért mégiscsak jelent valamit…

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.28. 19:49:00

@tunderninja: A Ráspi borok árazásával én sem értettem egyet, de Józsi hajthatatlan. Ő ennyire tartja a borait és nem érdekli ki mit gondol. Vannak olyan emberek akik hajlandóak a 2006-os Mátéért 50.000 Ft-ot leszurkolni, de elárulom, nincsenek sokan. Majd csinálok egy kiárusítást a nyakamon maradt Ráspi borokból...

2010.12.28. 20:02:33

@tunderninja: a mennyiségeket is nézd, az egyik 1,25 deci, a másik 0,5 deci. az electus egyébként 15000 ft palackáron, míg az éttermi áron kb. 6 x 5300 = 32000 ft-ra jön ki egy palack. étteremben a normál ár duplája, elég tipikus (sajnos) itthon.

Benikuty 2010.12.28. 20:19:56

Kedves az alkoholisták!
Ha a postot valami olyannal zártátok volna, hogy " várjuk a másik fél álláspontját" talán megőriztetek volna némi látszatot a hitelességből. Hitelesek pedig akkor maradtatok volna, Gál úr véleményét eleve beépítitek abba.
Így viszont bennem kínzó érzésként az marad, hogy az egyik pofára esett fél sértődötten elfutott panaszkodni csókoshoz, aki sietett orgánumán keresztül a gyanútlan publikumot (félre?)tájékoztatni.
Uraim, már elnézést, de ez nagyon csúnya volt.
Üdvözlettel: réges-régi olvasótok, Benikuty

janigod 2010.12.28. 20:51:26

Én csak nagyon szerényen annyit mondok, hogy tényleg tanulságos ez a cikk, így meg főleg, hogy mind a két oldal megjelent a kommentekkel kibővítve, de talán mégsem annyira publikus, mint AM, MAk, V&F vagy a többiek egy kóstolási jegyzete. Vagy csak én nem szoktam meg.

Egyébként mindenkinek sok sikert a maga étterméhez, hajra Magyarország! :-)

Fűrészpor 2010.12.28. 21:00:54

Ez olyan szakítósblogos:)

borispán 2010.12.28. 21:39:53

Ja, hát bekeményített itt mindenki...
Szerintem a Ráspinak igaza van, meg a Gálnak is...Ez van. Haverom most válik, csúnya ügy egy kicsit, mindkét fél be van rágva. Egymásra mutogatnak, aztán mindkettő hibás. Mint itt ezek. Rossz házasság volt az R&G kaland, együtt nem jók, de külön-külön meg jó emberek.
Aztán nem kell túldramatizálni, az élet megy tovább...

skatulyabácsi 2010.12.28. 22:15:30

Ráspi a hibás mindenért!

Attila alakítson ki éttermet a saját elképzelése szerint, a saját grafikai tervével logót, a saját receptjeivel étlapot, és a saját ízlése szerint honlapot! A saját bort nem követelem, bár azért az sem veszi ki rosszul magát...

Kívánom, hogy sikerüljön!
Ráspi is ezt csinálta.

De miért kell ehhez a raspibudapest domainnév?

Egyébként ez a blog olyan reklámozós blog? Mert akkor kattintsatok már erre is:
www.re-noir.hu

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.29. 00:17:07

@skatulyabácsi: Kedves Janek!
Most értem haza az étteremből, elég fáradt vagyok, de erre a kedves bejegyzésre mindenképpen reagálnom kell!
Mintha ezek nem a te szavaid lennének, de a facebookos megmozdulás óta szemem sem rebben. Már csak Pácser Attilát hiányolom, aki az üzenőfalon tudatta minden kedves olvasóval hogy az éttermem bezárt. Én is így értesültem arról, hogy valami készül, mert Józsi elfelejtett szólni...
Na szóval: Nyitás óta legalább 10 étlapváltás volt, melyek közül az első kettőben vett részt Józsi, a többivel nem törődött. Az étterem működését csak hallomásból ismerte, és ezt te is pontosan tudod. Az éttermet mi alakítottuk ki, mindent a feleségem vásárolt hozzá és amit nyitáskor Józsi odahozott azt egy gerillatámadás keretében előzetes értesítés nélkül pont veled vitette el. Az új logónk, ha jól megfigyeled nem hasonlít egy betűben sem a régire, az előző logóhoz a pecsétet szintén a feleségem tervezte. Engedelmeddel továbbvisszük.
A honlapunkat minden előzetes értesítés nélkül Ráspi letiltatta és a szolgáltatótól kapott értesítőből szereztünk erről tudomást. A domain név a mi tulajdonunk és már nem használjuk. Teregessük még a szennyest? Tudnék még mesélni Horváth úr viselt dolgairól, bár egyáltalán nem állt szándékomban, mert úgy gondoltam nem való. De ha egyszer belém harapnak...
Érdemes lenne egy kicsit elfogulatlanul is végiggondolnod a történteket és a másik oldalt is meghallgatni, ha kételyeid támadnának. Neked még kulisszatitkokat is elárulok ;)
Baráti üdvözlettel,
Gál Attila
Márgál Budapest Étterem (a volt Ráspi Budapest) házigazda, séf és mindenes mindkettőben :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.29. 01:25:57

Alakul...
Volt faszbúk ütközet is?
Ki ez a Skatulyabácsi/Janek? Megnéztem a hozzászólásait, kizárólag Ráspi ügyeiben (és mellette) szólalt meg a regisztrálása óta.
S lehet, jön még Pácser Attila meg maga Ráspi is?
--------------------------------
Még a végén megjön a kedvem és itt balhézom össze Szentesivel, hogy oly csúnyán bedőltem a Maligánban tavaly...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.29. 01:30:32

Azt elfelejtettem megemlíteni, hogy nagy igazsága volt a bundásnak itt: 2010.12.28. 20:19:56

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.29. 01:36:56

:) Te még nem alszol? Én még nem bírok, mert felpörgetett a munka, de kezemben egy Moric Sankt Georgen Kékfrankos 2007-ből, és remekül szórakozom ezen a porfelhőn amit Ráspi mester ide kavart.

skatulyabácsi 2010.12.29. 09:09:08

Igen, Attila, igazad van!
Befogom a pofám. Az éttermedhez sikert kívánva, kérlek, küldd vissza a cd-imet!

Isten látja mindannyiunk tevékenységét.

Nevem Helmle János, Ráspit képviselem. Mindaddig, amíg nem hazudik nekem.

Benikuty 2010.12.29. 09:17:04

@Márgál: Kedves Gál úr, ékes bizonyítékát szolgáltatta azon sejtésemnek, hogy a dolgaik pont úgy működtek, mint egy elrontott házasság. Jut eszembe, és arra is, hogy a szép nagy sz@rkupac összehordásához egy talicska kevés.

Prosecco2010 2010.12.29. 09:32:27

kész szappanopera......:)

Ezek szerint tervben van az ÚJ Ráspi Budapesten Étterem és ezért le kell húzni a régit......korrekt.

2010.12.29. 09:36:00

Kedves Blogbejegyzés-szerző, kérlek, zárjátok be ezt az egész topikot! Azon túl, hogy érdemi tájékoztatásra egyoldalúsága miatt eleve alkalmatlan volt, most már csak egyre inkább undorító sárdobálás talajául szolgál, amire senkinek, se senkinek nincs szüksége.

Nem mintha józan ésszel végiggondolva ne lehetett volna megsejteni, hogy ez lesz belőle -- épp ezért csatlakozva Benikutyhoz, én is pipa vagyok. :(

lackó 2010.12.29. 10:24:15

Azt hiszem, nagymamát ideültetem a gép elé és a kezébe adok egy frissítés gombot, jobb, mint a Tv Romantika, vagy mi...nem lehetne tényleg lezárni ezt az egész szappanoperát? Vagy megvárjuk, amíg minden szereplő megérkezik? Már csak egy vak csúnyalány hiányzik, hogy teljes legyen a kép...mi lenne, ha mindenki a saját dolgával foglalkozna? Borász a borászattal, séf a főzéssel, cd-s ember pedig a cd-kel.

Én meg megyek Ópálosra, üstöllést!

muskotály küvé 2010.12.29. 11:00:25

A poszt kiválóan alkalmas volt arra, hogy mindkét fél renoméját kissé koptassa. Beninek meg igaza van.

Azért boldog új évet mindenkinek, megyek szánkózni...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.29. 11:05:35

Nem olyan rettentő nagy baj, ha kiderül ez-az, bár nem ez az optimális terep ehhez.
Viszont gasztronómiai témában - is - általában az alákérdezős-bazsalygós interjúkészítés dominál mindenhol, amiből soha semmi érdemi nem derül ki (minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindenki nagyon meg van elégedve) - aztán pár héttel később hirtelen bezárják az érintett helyet és kiderül, hogy felhalmoztak 50 milla veszteséget, a séf meg gyakorlatilag a kukából szedte az alapanyagot.

2010.12.29. 11:16:58

@Hepci: bocs, Hepci, de nem, így nem derül ki semmi sem, csak premier plánban lehet szemlélni egy mindenkinek kínos, kismagyar cívódást. kezdésnek nem ártott volna például valóban újságíróként viselkedni, és mindkét felet eleve megszólaltatni, valamint utánajárni ennek-annak.

a bejegyzés így egy sima flame-generátor. és csodák csodája, generálja is a flame-et. ennél többre hivatott ez a blog, tudtommal nem a velvet alá van sorolva tematikailag.. :(

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.29. 12:07:17

@Parci: csak arra céloztam, ha már így született a poszt (méltatlan módon), akkor már jobb, ha lehet alatta vitázni.
Még jobb az lenne, ha nem így írták volna meg vagy legalább Gál Attila kapna hasonló felületet a véleménye kifejtésére - akár azzal párhuzamosan, hogy innen törlik a hozzászólásokat.

kifli 2010.12.29. 14:57:38

nem sokkal nyitás után voltunk a feleségemmel és a fiammal a pesti Ráspiban. Az ételek nem voltak rosszak, de utána mindnyájunknak hasmenésünk volt. Nem lettünk végül törzsvendégek...

ambrusqkac 2010.12.29. 15:52:09

Ha már ez a poszt kezd átalakulni egy ilyen nyílt vendégkönyvvé is, hadd jegyezzem meg, mi is voltunk az étteremben, színvonalasak voltak az ételek, de az asztalok annyira alacsonyak, hogy nem fér be alájuk a szék és kényelmetlenül előre kell dőlni a tányér fölé.
:)

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.29. 17:01:36

@ambrusqkac: Valóban alacson volt egy két asztal,de orvosoltuk a problémát.Remélem megtisztel ismét az éttermemben.Tisztelettel,Gál Attila

csillámpalacsinta 2010.12.29. 17:44:00

Szerintem semmi baj az étteremmel, sőt. Csak egyféleképp lehetne jobb, szerintem: ha csillámpalán lenne az épület talapzata. De sajnos nem azon van, hanem valami semmitmondó-ásványmentes pesti posványos-dunatöltelékes homokon-iszapon.

Jajjfagyi 2010.12.29. 21:56:28

Attila! Csatlakozom Ferraiolo-hoz. Sok sikert az új étteremhez, s a "megkötött kéz" kicsomózása minden étteremnek csak előnyére válhat!

borpancsoló 2010.12.29. 22:16:04

A margalbudapest.hu-n lévő borlapon az árak az 1,25 dl-re vonatkoznak?!

pl.:

Bott Frigyes (Révkomárom): Zöldveltelini 2009
11.360, - Ft 1,25 dl

68k egy palack 2009-es Bott Frigyes borért?

miközben:

Bott Frigyes Zöld Veltelini 2009
Bott Frigyes már egy új, friss borral jelentkezik 2009-ből. Most először nyúl...
Bruttó ár: 3.250 Ft (4.330 Ft/l)
Karton ár: 3.030 Ft (4.030 Ft/l)

(forrás: www.bor-bolt.hu/kategoria.php?ID=159 )

borpancsoló 2010.12.29. 22:18:08

Karak, csak szerintem van itt egy kicsi tur-tur-tur-turpisság?

(Forrás: Vuk)

:D

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.30. 10:34:56

@borpancsoló >>: Elírás. Köszönjük az észrevételt, már javítottuk is! El volt gépelve...
Bott Frigyes (Révkomárom):
Zöldveltelini 2009
1.360, - Ft 1,25 dl

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.30. 11:48:22

@borpancsoló >>: De köszönjük a nagyfokú jóindulatot! Ez olyan magyaros...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.30. 12:24:09

@Márgál: ha Borpancsoló bemegy az étterembe, elfűrészelt lábú székre kell ültetni... :)
Egyébként több konfúzió is van az étlapon árak tekintetében (pl. mennyibe is kerül éppen egy csokifelfújt?), de ez gondolom, a felfordulás/ideiglenesség miatt van.

2010.12.30. 12:27:58

@Márgál: tudom, hogy a kibicnek semmi sem drága, valamint hogy ez az egész blogbejegyzés el van baltázva, de: minél tovább él ez a gyönyörű topik, minél inkább mindig van utolsó (utáni) szó, annál rosszabbul jön ki belőle mindenki. a Márgál étterem is.

borpancsoló 2010.12.30. 13:03:08

@Márgál: Jah bocs, én is mondhattam volna ilyen jópofa dolgokat, hogy az árlistátok a feltüntetett borok általános nettó nettó beszerzési árait figyelembe véve "olyan magyaros", de én úgy gondolom, hogy 1; a "magyarság"-ot szitokszóként használni ősi román szokás és csodálatosan minősíted ezzel magad, 2, sok ilyen jópofa elírást fizettetnek ki zokszó nélkül a vendégekkel mégha én alapvetően abból indultam is ki, hogy a Margál nem ezt a tábort erősíti.

(arról már nem is akarok szólni, hogy egy árlistát hússzor néz át a "kézműves gondoskodásával" (Boáf) az ember, mielőtt élesíti, majd amikor mégis hiba van benne akkor rögtön kötözködni kezd. PR meg vállalati kultúra, mi?!)

Ja, én még egyszer átolvastam a kommentpáromat és most is úgy érzem, hogy nem volt benne személyeskedés, csak száraz ctrl+C - ctrl+V "tények" két honlapról továbbá egy hozzáfűzés, amiben én "turpisságot" írtam, utalva a lehetséges hibára, nem pedig átb...ást. De a válaszod látva már sajnálom: Megérte volna személyeskedőre venni, mint most.:(

Gratulálok. A Márgál Budapest nevét ezen posztnak hála tényleg sokan megismerik. De nem hiszem, hogy ilyen ismertségre vágytál.

Javaslom, ha egy cég megszemélyesítőjeként kommentelsz, mindig légy nagyon megfontolt és PC, mert a rólad alkotott kép kihat a cégről alkotott képre is.

a., Tök jó volt az első válaszod, megmagyaráztad a problémát (elírás) és el is rendezted (kijavítottátok). Mint egy profi panaszkezelő levél. ->A bennem élő kép Rólatok javult.

b., A második válaszod viszont csak fölösleges szurkálódás; a panaszkezelő levelek végére sem írjuk oda, hogy "amúgy kapd be".-> A bennem élő kép nagyságrendekkel romlott Rólatok.

Nem ez a jó módszer szerintem. :(

@Hepci: Ne félj, nem adok alkalmat a fűrészesnek, kerülöm azokat a helyeket, ahol én vagyok lebaszva, ha nagyságrendi elírást találok az étlapon.

@Parci: Tudod, a negatív reklám is reklám! :D

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.30. 13:23:50

@borpancsoló >>: Nem akartam ilyen mélyen szántani máslelki világában.Az utóbbi időben amin végig mentem azt nem kívánom senkinek.Köszönöm hogy felhívtad figyelmemet az elírásra,javítottuk.Mellesleg ha már a kiemeléseknél tartunk megérdemelné a borlapon hogy megemlítsék azt a tényt.hogy MINDEN bort kinyitunk.A cél ,hogy megismerhessék a vendégeim a kiválasztottakat.A borlapon nem ez az ár szerepelt,mi NEM az az étterem vagyunk.Voltál ár az éttermeben hogy rosz képed volt rólunk?Ha megengeded nagy tisztelettel bemutatnám neked a Márgál budapestet,hogy eloszlassam a kétélyeidet.Gál Attila

benchmade 2010.12.30. 22:41:13

Az igazi kérdés az, hogy Ráspi a havi 800.000 forintért mit adott? Ha csak a nevét, akkor az szvsz kevés, max celebfrencsájz.

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.31. 08:31:51

@benchmade: Ezt az összeget nem tudom,hogy milyen forrásból szedted.Sajnos márciustól semmilyen érdemlegeset nem tett az étterem érdekében,mint azt már az elején kifejtettem.

lackó 2010.12.31. 11:28:29

@Márgál: Szia, ment egy üzenet. Köszi.

janigod 2010.12.31. 12:09:14

@Márgál: "magyar" mint szitokszó? azért gondoljunk bele: www.youtube.com/watch?v=RkiuBBxhu7c&feature=player_embedded
Ez sajnos nem vicc, ők tényleg így gondolják, nem kicsit rontva a két nép kapcsolatán, legalább MI ne használjuk ezt a szót rossz értelemben.

@borpancsoló >>: Egyetértek a felháborodásoddal, az hogy valakinek sok baja van, az nem mentség arra, hogy így beszél.

"A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez"

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.31. 13:21:06

@janigod:A magyar szerintem sem szitokszó,tehát nem is használható annak. Befejezetlen mondat volt.Sajnálom hogy ez lett belőle.Ha van olyan kérdés ami a témához tartozik akkor nagyon szívesen megosztom.A tovább haladás érdekében a jobb kezemet nyújtom feléd,remélem elfogadod.
Tisztelettel,Gál Attila

Ráspi 2010.12.31. 13:22:48

Kérem ne menjenek el a képernyő elől!
Az ármány és szerelem szappanopera sorozatunkat hamarosan folytatjuk!
Most, hogy kiderült és lehullt a lepel, ország-világ megtudhatta, hogy micsoda korlátok közé szorította Ráspi, Attilát, már csak egy maradt hátra, hogy az utolsó korlát alól is megszabadítsa önmagát: a Ráspi Budapest domain név használatától.
Aki még nem tudná, Ráspi, apám gyerekkori beceneve volt, amit mi 17 év alatt építettünk márkanévvé, amelynek a jelentése: a magyar értékek és nyersanyagok és csakis a kézműves borok képviselete. Sajnos ilyen vagyok és nem tudok megalkudni.

Egy igazságosabb és boldogabb új esztendőt kívánok mindenkinek! Sok szerencsét és nagy forgalmat kívánok a Márgál étteremnek.
Tisztelettel: Horváth József

Ui.: Nem hinném, hogy akárki is a korrekt dolgok közé sorolná, hogy egy olyan étterem aki soha nem hitt a Ráspi elvekben, a Ráspi Budapest link használatával irányítja át a mai napig a saját weboldalára az érdeklődőket, és így próbálja megtéveszteni a Ráspi éttermet kereső gyanútlan vendégeket.

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2010.12.31. 16:47:39

@Ráspi: Ha SOHA nem hittem -szerinted-a Ráspi elvekben akkor miért gondoltad ,hogy egy közös étterem létrejöhet?Ellentmondás van a szavaidban,mint sajnos általában...A szappanopera előszavát te jegyezted azt gondolom.Nagyon sajnálom,hogy így alakult,elhiheted!Nem használ egyikőnknek sem az ami itt folyik,szerintem lapozzunk.Sok sikert kívánok a fertőrákosi éttermednek.
Gál Attila

evernever 2010.12.31. 17:11:57

Uraim, "Finito la Commedia"!
Az Alkeszeknek B.U.É.K.!!!!

kifli 2010.12.31. 17:13:44

@Ráspi:

"Ráspi Budapest link használatával irányítja át a mai napig a saját weboldalára az érdeklődőket"

kérdés Gálékhoz: igaz amit Ráspi ír?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 17:44:07

@kifli: igaz. Viszont a frencsájz jellegből (fizetek egy márkanévért) ez is következik, nyilván nem közös céget hoztak létre erre, vagyis Gáléké a domain. Aminek a használatát nyilván megszüntetik - ha rendesek és sikerül a háttérben rendezni azokat a dolgokat, amik eddig nem derültek ki...

Prosecco2010 2010.12.31. 19:01:42

Tegyük hozzá azt is, hogy amennyiben egy cég (minimum egy évig-ha jól értettem-)befektet/reklámokat/esetleg szórólapokat osztogat és lassan elismerést szerez, akár külföldről is, akkor azért picit bajban van, ha hirtelen leveszik/megszüntetik a honlapot....akárcsak pár napra.
Másrészt sok külföldi vendég aki visszatérne, mert tetszett neki az étterem/az étel, vagy éppen azért jönne, mert újságban jót olvasott az étteremről.......de hiába keresik a Ráspi Budapestet....nem egyszerű.

Persze, ha a Ráspi új éttermet tervez pesten, akkor értem, hogy miért baj ez....de biztosn megoldható. (mert az sem korrekt, ha valaki a régi Ráspi Budapest étteremben foglalna(ahol CSAK névváltozás volt)és átirányítják az új Ráspi Budapesten étterembe esetleg......nem tudom. Kacifántos.

Santa Cristina 2009 2010.12.31. 19:18:23

Nem lehetne ebből inkább valami jót kihozni tisztelt Ráspi úr és Gál úr?

Feltételezem, hogy Ráspi úr tisztában volt azzal, hogy kinek a kezébe adja az éttermet/konyhát.

Egy vacsora a Márgál étteremben, 2 menüsor,korrekt borokkal megtámogatva és akkor döntsenek a jelenlévő hozzáértők/kételkedők????:))))))))))

Befizetnék rá.....:)Voltam Fertőrákoson és a Király utcában is, megnézném őket együtt........

csillámpalacsinta 2010.12.31. 20:02:14

@Santa Cristina 2009: Remek ötlet! Legyen egy séfverseny, de ha esetleg az indulatok eszkalálódnának, akkor meg kajacsataaaa! Csak csillámpalával vagy szárított szarvasgomba-bombákkal (nameg kézzel faragott bútorokkal, meg kiürült 2006-os Mátés palackokkal) nem érne lőni!

Santa Cristina 2009 2010.12.31. 21:18:52

@csillámpalacsinta: :DDDDDD

De komolyan.Szreintem két komoly emberről van szó, akiknek vérében van az "alkotás", a fantázia, és a friss alapanyagok iránti elkötelezettség.Nem???

Kajacsata ne legyen.....tönkremenne a frizurám.....;)

kifli 2010.12.31. 23:03:43

Spóroltak az ügyvéden ezért van most vita:)

kifli 2010.12.31. 23:06:12

egyébként az étterem elég elátkozott helyen van, úgy tűnik. én biztos nem tettem volna ebe az üzlethelységbe pénzt (mint ahogy egy pincehelységbe sem - Hepci), akár Ráspi, akár más néven...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 23:12:36

@kifli: szvsz a Maligánhoz képest a hely kiváló helyen van. Még nem tervezek újabb éttermi befektetést...

csillámpalacsinta 2011.01.01. 09:52:33

Santa Cristina 2009,

"két komoly emberről van szó..."
így van, csak szakmát kellene váltaniuk, igazából egy-egy mosónő veszett el bennük: remekül tudják kiteregetni a szennyest:))

a kajacsata felől (ami a hajadra gyakorolt hatást illeti) pedig ne aggódj, Te ezek szerint nem tudod, mennyire jól fixál egy jó kis barnamártás vagy egy kis házi ibolyaszörp, de a saját készítésű balzsamecet is jobb mint egy loreál.

ja és persze az egészet on-line közvetítenénk élőben (Joshi Barat mellett már Jay Leno is bejelentkezett az anyagért) és a bevételből Hepci javára gyűjtenénk, hogy felfuttasson valamilyen, eddig rejtőzködő értéknek tekintett helyet (Kőbánya-külső, vagy Békásmegyer-városközpont lehetnek a befutók). És Kifli lehetne a hely ügyvédje valamint kommunikációs szakembere.

kifli 2011.01.01. 10:43:02

@csillámpalacsinta: fogadatlan prókátornak nem jó a sorsa...

Márgál · http://www.margalbudapest.hu 2011.01.01. 15:55:41

Remélem mindenkinek remek új éve lesz,kívánom.Ha a saját szakterületén az meg külön üdvözlésre méltó.Igaz ami igaz kár volt ilyen mértékben kiteregetni amit nem kellett volna.Ezt megbeszéltem a Ráspival,amit megígért,de ez lett belőle.Ő ilyen,aki ismeri tudja.Nem fordult meg a fejemben hogy közkincsé tegyem viselt dolgait.A teljes igazság megdöbbentőbb lenne mint gondolnák.Elhihetik,hogy én nem érzem attól jól magam ami történt.Más kárán nem szívesen gúnyolódok ,a földön fekvőbe nem rúgok még kettőt,a kezemet nyújtanám neki!A Márgál budapest étterem nyitva és úgy is marad és várja kedves vendégeit!Gál Attila

Ráspi 2011.01.01. 18:03:12

Telefonon mindent megbeszéltünk, most már hónapok óta.
Kérted, hogy lehessetek a borászatunk referenciaétterme, amit én meg is ígértem, azzal a feltétellel, hogy a Ráspira utaló mindent, domain nevet, stb... azonnal megszüntettek. A mai napig működik a Ráspi Budapest domain név, néhány napja is beszéltünk erről, azt mondtad, hogy nem is igaz.
Soha nem volt franchise-ról szó, olyannyira barátian indult a dolog, hogy az első hónapban még szerződésünk sem volt, pedig addig a már áttoltam és betanítottam a recepteket, és az egész étterem arculatát Ráspissá próbáltuk alkítani, megszerezni az ehhez szükséges porcelánokat, stb. A február elején átalatok kreált egyoldalú szerződésben foglalt kamerarendszer, csak jónéhány hónap múlva készült el, és a be nem tartott kötelezettségek semmilyen szankciót nem tartalmaztak. A szerződés alapján nektek szinte semmilyen fizetési kötelezettségetek nem volt velem szemben, még a borok nagykereskedelmi árát is csak nagy nehézségek árán sikerült bevasalnom. A márciusi megbeszélésünk után 7,5% jutalékban egyeztünk meg, amit néhány hónapig fizettél, de 8 hónapja egy vasat sem fizettél. Úgyhogy tessék a domain nevünket azonnali hatállyal megszüntetni, és nem mellé beszélni.

Üdvözlettel: Horváth József Ráspi

borispán 2011.01.01. 20:42:39

@Ráspi: "Soha nem volt franchise-ról szó, olyannyira barátian indult a dolog, hogy az első hónapban még szerződésünk sem volt"

Hát igen...ebből arra következtetek hogy jó érzésű vállalkozásnak indult ez. Nincs min csodálkozni, éppen elég hasonlóan bebukott helyzetről tudok a borvilágban.
Mindenki hallgat...te és Gál legalább nem hallgattok. Azért használjátok ezt a fórumot (is) mert szükségetek van rá.
Előbb utóbb azonban minden megoldódik.
Hanem József, ha már regisztráltál, légyszíves a jövőben is legyél jelen, ha az Alkoholista ír a boraidról. Szívesen olvasnék tőled bennfentes hozzászólást, technikai részleteket, főleg a Pinot Noiroddal kapcsolatban. Egy csomó borod nem éppen olcsó, büszke is vagy rájuk, izgalmas lenne olvasni tőled a miért és hogyant.

zoli 2011.01.01. 22:21:00

Sztem meg intézzék egymás közt - telefonon, bíróságon akárhol - csak ne itt. Ebből már úgyse jön ki jól senki. A szerkesztők se.

alföldimerlot 2011.01.02. 08:47:20

Akkor én most önkényesen és megbocsáthatatlanul pontot teszek a kommentek végére. És ügyelek arra, hogy ez maradjon az utolsó.
süti beállítások módosítása