Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinot páros VII.

Úrágya vs. Csörnyeföld

2010.12.29. 06:00 - Octopus

Talán nem tévedek nagyot a feltevéssel, hogy számos borisszát foglalkoztat
a kérdés, mire lehet képes vörösben jeles fehér borvidékünk, Tokaj. Hasonlóképpen lehetnek ezzel a borászok is, kísérleteznek nem kevesen, azonban a száraz kategóriában még nem sokan tárták a nagy nyilvánosság elé az eredményt (az édes ellenben már nem újdonság, lásd Hétszőlő), ha egyáltalán, a Dobogó pincészet viszont most kirukkolt egy pinot noir-ral, amely egyenesen a legendás Úrágyából származik. Roppant kíváncsiságunknak eleget téve, be is szereztünk egy palackkal, és ha már szokatlan pinot a jelszó, egy 2009 Bussay-t is mellé tettünk.

Bussay Pinot Noir 2009

Ez a bor már most teljesen készen van, mi több, mintha a csúcsán lenne, így, egyéves korában. Kadarkát idéző, világos és barnás beütésű szín, pohárból kiugró, fejlett illat füstölt sonkával, cseresznyével, tejcsokival, avaros-csipkebogyós pinot-s jegyekkel. Kellően gazdag, de inkább illatos és áradó, mint mély. Egy kicsit melegebb karakterű, ennek megfelelően szájban is telt, puha, határozottabb alkohollal, füstös-cseresznyés ízzel. Savai rendben, de nincsenek túl sokan, cserekkel alig találkozni, szinte egy megérett bor benyomását kelti, noha nem koros. Illatban többet nyújt, szerkezetét, gerincét illetően támadhat egy kis hiányérzetünk. Eléri a 6 pontot. (2790 Ft, Bortársaság)

Dobogó Pincészet Izabella Utca 2008

Klasszikus rubin, világos kivitelben. Mintha csak ehhez akarna igazodni, az illat is fiatalosabb, hűvösebb, frissebb, van benne egy kis bizonytalanság, de alapvetően szép cseresznyés, fekete cseresznyés, a háttérben egy csipetnyi édesfűszerrel. Szerkezete inkább a burgundi vonalvezetést közelíti, arányaiban karcsúbb, alacsony alkohollal (12%, dicséretes), egy kevés tanninnal, valamelyest élénkebb, de nem hangsúlyos savakkal. Száraz, finoman cseresznyés íze megnyerő, de lehetne gazdagabb, hosszabb, kicsit hamar eltűnik a szájból. Tetszik a kijelölt irány, egy kis komplexitás hiányzik csak, hogy a "tehetség"-en túlnőjön, ez így most egy erős 5 pont. (3990 Ft, Culinaris)

Címkék: hatpontos bussay ötpontos tokaj pinot noir dobogó pinot paros

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr152545266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2010.12.29. 06:51:48

A Dobogó PN szeptemberben (Borfeszt.) klasszissal mutatkozott jobbnak, mint decemberben. Egyetértek, most egy olyan 5-6 pontos érdekes, jó bor. Szerintem visszakapaszkodik még magasabbra is, csak kérdés, hogy kapunk-e még belőle, mert karácsony előtt a Zwacknál természetesen nem volt...

borispán 2010.12.29. 06:58:22

A Ráspi vitát jöttem ellenőrizni...de ez a pinot furcsa pár mégjobb!!! Csipkebogyólé vs cseresznyelé... :-)
Nem pofátlanság az a négyezer forint a Dobogótól? Pozitívan nyilatkoztál ezekről a levekről, mint kábé az a csóka aki a tájföldi börtönt dícsérte, miután megsértette a királyt egy újságcikkben, és kapott 8 hónapot.
Szóval, mikor lesznek ezek besztbájok?

Benikuty 2010.12.29. 08:02:54

Bussay doktornál tett közelmúlt béli látogatás számomra meghatározó élmény. Ahogy végig ittuk a pincét, aztán a palackos fehérek, a szélben szárított sonka. Nem értem ma sem, miért nem fogott meg a pinot noirja, amit ott mondtunk is, de szerencsére ez őt abszolút nem rázta meg:)

borispán 2010.12.29. 08:18:38

@Benikuty: Rátapintásért 10 pont.
Engem abszolút nem izgatnak a Bussay borok, egyáltalán nem tartom nemzetközi szintűnek őket, Bussay csak magyar viszonylatban Megasztár.
Hanem.
Lemenni hozzá, sonkázni, pofázni, pincézni, na az 10 pontos élmény. Intelligens beszélgetőpartner, nagyszerű vendéglátó és kiváló házigazda. Ott nála, jólesik a korty, az élmény mindent megér.
A pinon meg dolgoznia kell.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.29. 08:28:02

@pecz: én mindig azt szoktam gondolni, ha egy bor klasszisnyit romlik 4 hónap alatt, újabb 4 hónap múlva már fölösleges megkóstolni...
Persze, nem szemlélem túlzottan ezoterikus attitűddel a borok világát...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.29. 09:55:17

@Hepci: @pecz: Ha jól sejtem, akkor ez a bor a két esemény közt lett lepalackozva, persze, lehet, hogy most tévedek. Ha így történt, akkor adnék még egy kis időt, amíg kirúgja magát.

Éppen ezért lennék kíváncsi a Bussayra is egy fél év múlva, nemrég ittam én is az a bort, és az illata nagyon szép volt, de szájban nekem nagyon szanaszét állt. Egyet is tudok érteni a leírással, tartogatni én sem tartogatnám, ez biztos.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.29. 11:35:36

Hajrá Tokaj! Alig várom már a Cabernet Sauvignon Barrique Aszúkat! Egyediek és hosszú életűek lesznek. :)

A 2008-as Bussay Pinot ittam, nem került forgalomba, számomra izgalommentes volt, rettenet túlérett gyümölcsös jegyekkel.

2010.12.29. 11:53:38

@akov: én is biztos kísérleteznék mindenfélével, ha lenne szőlőm. oké, piacra valószínűleg nem dobnám az összes kísérletet (már csak a minimális mennyiségük miatt sem), de ha valami jól sikerül, át lehet oltani pár tőkét, lehet játszani vele, nem bűn az.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.29. 11:59:26

@Parci: egyetértek, vicceltem.

A CabSav amúgy sem aszúsodik, a vastag héj miatt.

:)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.29. 12:06:38

@akov: Szerintem már most is találsz, ha keresel. Van, akinek mindig akad pár régi esszenciája, akármelyik évjáratból, szerintem biztos, hogy kísérletezett cabernet sauvignon aszúsításával is a 70-es években!

Kérdezz rá, érdemes :D
(na jó, nem érdemes, csak biztos találsz majd, hehe)

Érdekes, azt gondoltam volna, hogy a 2008-as szebb lehet, mint a 2009-es, de mondjuk én nem kóstoltam.

ambrusqkac 2010.12.29. 13:34:29

@akov:
Én sem örülnék, ha Tokajban elharapódzna, divatba jönne a pinot. Érdekességnek jó, lehet belőle néhány palack, de csak azért, hogy ezzel is megmutassák, Tokaj fehérben az igazi.
Vannak akik rendszeres előállnak azzal, hogy termékpiramis így, megy termékpaletta úgy, de szerintem ez badarság, hatalmas melléfogás. A világ nagy borvidékei pont azért lettek híresek, mert könnyen kommunikálható és egyszerű "piramissal" rendelkeztek/rendelkeznek. Az aszú, szamorodni, late harvest, dry Tokaji négyes Hegyalja párezer hektárjára már így több, mint elég. Nem kéne, hogy Tokajt is elvigye a magyar bor legfőbb rákfenéje.

ambrusqkac 2010.12.29. 13:42:28

Mielőtt BZoltán megszólna pontosítanék: messze nem az előbb említett baj a magyar bor legfőbb rákfenéje, de mindenképp az egyik!
:)

2010.12.29. 13:46:18

@akov: nem konkrétan a cs-ra értettem, csak arra, h nem szentségtörés a somlói syrah, tokaji pinot stb. ha valaki kivág 10 hektár hárslevelűt, hogy ezeket tolja helyette, az már lehet vitaalap. de tuti, hogy én is játszanék, ha lenne szőlőm. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.29. 13:48:41

@ambrusqkac: igen, ez is igaz. Viszont Tokaj kb. 50%-a parlagon van, és igen jó területek. Szerintem pár év és egy csomóan neki fognak állni vöröset termelni, mert ad vmi megélhetést a kurrens borízlést meglovagolva.

Plusz a 15-16. században Tokaj a vörösszőlőről szólt. Ezt se felejtsük el. :)

ambrusqkac 2010.12.29. 14:03:34

@akov: Az rendben van én sem ellenzem, de a palackon semmiképp se lehessen feltüntetni, hogy Tokaji.
Mondjuk ha már mindenképp újítani akarnak, akkor szívesebben látnék pezsgőt Tokajban. Három előnyt is tudnék hirtelen. Egyrészt a hagyományos fajtákat telepítenék továbbra is. Másrészt a gyengébb desszertborok utóerjesztésével, illetve az esszencia, mint a tirázslikőrhöz és a dózishoz használt természetes anyag (nem a champagne-i kristálycukros megoldás) használatával egy egyedi pezsgőt lehetne készíteni. Harmadrészt, ha végre igazán beindul a Tokaji brand menedzselése és a tengerentúlon meg a Távol-Kelet elit helyein újra divatba jön a desszertbor a fűszeres ázsiai konyhához, akkor a felpörgő kereslet kielégítéséhez nem kell kivágni a kékszőlőket és újratelepíteni, hanem a pezsgőhöz használt területeket egyszerűen máshogy kell használni.
Persze lehet naív vagyok a Tokaji, illetve a pezsgő sikerét illetően.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 14:13:52

@ambrusqkac: Pontosan mi az a rákfene amire gondolsz?

Szerintem érdemes a legalapvetőbb dolgokra is rákérdezni. Például arra, hogy miért is fontos most nekünk, hogy egy borvidék híres legyen? Tudom, ez meglepő kérdés. Szerintem ha egy 50 hektáros gazdát megkérdezel, hogy mit választana, világhírnevet párezer palack borának vagy azt, hogy minden évben szépen elfogyjon az összes bora itthon akkor az utóbbi választaná. Mit érünk azzal, ha pártízezer palack Tokaji világhírnévnek örvend és New York, London, Párizs és Tokio elit éttermeiben mérik aranyáron, ha közben milliószámra állnak az eladatlan palackok Hegyalján. Ezért én a világhírnévért csak akkor kezdenék el kapaszkodni, ha itthon Magyarországon minden magyar családban magától értetődő természetességgel kerül bor a vacsora mellé.

Hogy van-e helye a pinot-nak Tokajban? A syrah-nak Somlón? Miért ne lenne, ha a gazda azt szereti, ahhoz van kedve és szán rá területet meg pénzt akkor hajrá. Ha üzletből csinálja akkor a piac majd eldönti, hogy akarja-e avagy sem.

Sokakkal ellentétben én azt tartom, hogy az útkeresésnél tart minden magyar borvidék. Még Tokaj is. Az útkeresés időszakéban nem piramist kell építeni és nem termékportfóliót optimalizálni, hanem minőségi kategóriákat kellene meghatározni és azokat betartani.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 14:16:20

@ambrusqkac: Én ennél egyszerűbb dololgra lennék kíváncsi :) Például arra, hogy mit tud az olaszrizling Tokajban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.29. 14:33:23

@BZoltan: azért volna jó, ha híressé válna újra a borvidék, mert akkor lenne a tokajinak nemzetközi piaca. Ez több és drágábban eladott bort jelenthetne, több beültetett területet. Tokaj végre megint a szőlőről és borról szólhatna, adhatna munkát sokezer embernek. Ez összességében a minőségen is javítana, kikényszerítene egy jobb - egyéni érdeket nem respektáló - eredetvédelmi rendszert. A több bevétel több technológiát is jelent, tisztább szőlőfeldolgozást, pincét, bort, stb. A nemzetközi hírnév aztán talán végre gaszntronómiát is kell, hogy kikényszerítsen a régióba, ezen keresztül alapanyagbeszállítók kapnak munkát, készülnek a kézműves élelmiszerek, stb. És lehet még soroloni... (btw, Somló is hasonlóan rossz helyzetben van).

A tokaj feltámadás témakörben én erre gondolnék.

A felvilágosodásra aztán talán egy jobb szakképzést fel kellene végre húzni (borász, szőlőmunkás, szakács, stb.), ami szintén minőségnövelő tényező (középtávon).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 15:05:09

@akov: Château Musar révén ismert Beqaa völgyön kívül nem nagyon tudok olyan borvidékről ahol az adott régió ne lenne jelentős (vagy akár az elsődleges) fogyasztója a borvidék borainak.

Vagyis egy fundamentális tévedés az, hogy ha nem tudunk itthon eladható jó borokat palackozni minden fogyasztói szegmens részére akkor majd a külföldi piac megment minket. Az export nem egy "terülj-terülj asztalkám".

Ez így nonszensz. Az amit te írsz az korrekt, csak a sorrend pont fordított kellene, hogy legyen.

Először rendet kell rakni a termékkategórák és az eredetvédelem területén, majd vissza kell szoktatni a magyart a borivásra. Ha mindez megvan akkor érdemes növelni a termelést és mozdulni új piacokra.

Kis tételekben persze lehet szép eredményeket felmutatni külföldön, ahogy lehet villanásszerű sikereket elérni. De a gazdasági jelentősége ezeknek nem jelentős.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.12.29. 15:31:03

Látom, egy olyan vita van kibontakozóban, ami már sokszor előjött, de nem lehet róla eleget beszélni.

@ambrusqkac: a pezsgő jó ötlet, csinálják is egyébként már jópáran, az idei termés minősége csak lendít a dolgon.

@BZoltan: Ha jól emlékszem nemrég itt az alkeszon volt egy rész a winelibrary-ből, ahol a Cos d'Estournel (?) egyik széleszese mutatott be aszúkat és ajánlotta őket ázsiai kajákhoz. De Sauternes fronton is hasonló törekvések vannak. Ázsia és Amerika nagy lehetőség Tokajnak is. Ha a természetes édes bor újra divatba jön emiatt, akkor nem csak pár tízezer palackról lesz szó meg presztízsről.

Azt írod, hogy a hazai borászat útkeresés közben van. Ezzel én is teljesen egyetértek, de én úgy látom, hogy az összes borvidék (talán Villány kivételével) egy nagy kerülő végén a gyökerekhez fog visszatérni. Ezt előre kéne látni és a hurkokat le kéne vágni.

A hazai piac nagyon fontos szerintem is, de attól még Tokaj nem lesz sikeresebb idehaza, ha nekiállnak mondjuk pinot-t termelni főleg úgy, hogy a potenciálisan megnyerhető magyar fogyasztó általában édesszájú és max 2000-3000 forintot ad ki egy palack borra.

Tokajnak van valamilye, ami a többi borvidékünknek nincs: nemzetközi ismertség
Éppen ezért Tokaj esetében nagyon fontos, hogy az átlagnál jobban megdolgozza a külföldet. Az ha Tokaji címke alatt sokféle különböző termék tűnik fel az gyengíti az arculatot, nem lesz hatásos. Ez pedig nagy luxus olyan helyzetben, amikor egy borvidék a magyar fizetőképes kereslet sokszorosát elérhetné külföldön.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 16:38:42

@kisrizling: Amennyire én tudom ez a Dobogó Pinot sem milliós palackszámban készül. Játéknak, kísérletezésnek, érdekességnek pedig szerintem jó.

Én személy szerint nem hiszek abban, hogy a természetes édesbor komoly trend szerint újra divatba jön. Amióta 1801-ben felépítették az első cukorgyárat Sziléziában és Napóleon 32 ezer hektáron rendelte el a cukorrépa termesztését az édes borok presztizse folyamatosan és megállíthatatlanul csökken. A Tokaji édesbor piaca már vagy kétszáz éve komoly problémával küzd. A szovjet időszak egy időre még elhitette velünk, hogy a világ nagy tömegben vágyik az édes tokajira, de amióta a kgst összeomlott a realitás hideg zuhanya kínozza a tokaji termelőket.

De mondom, csatákat nyerhet Tokaj és lehetnek nagyon sikeres termelők. De ezek részsikerek lesznek és egy egy kiemelkedő személyes teljesítményét dícsérik. A borvidéket magát ezek nem fogják megmenteni.

Az is igaz, hogy a globális piacra való kilépéssel a tényleg csökkenő igényt célzottan kiszolgálva is lehet eredményeket elérni.
Szóval tényleg nem fekete-fehér a történet.

Daeril 2010.12.29. 17:16:51

@kisrizling: "de én úgy látom, hogy az összes borvidék (talán Villány kivételével) egy nagy kerülő végén a gyökerekhez fog visszatérni"

De mik a gyökerek és honnan számítjuk a kerülőt? 1989-től vagy esetleg 1900-tól? (flioxéra utáni ujratelepítés)

ambrusqkac 2010.12.29. 17:21:19

@BZoltan: A Tokaji olaszra én is kíváncsi lennék, de csak azért, hogy tudjam mihez mérni a Somlait, a Csopakit vagy a Szentgyörgy-hegyit:)

Rákfene: Ismerem az álláspontod, Te tudtommal úgy tartod, hogy a magyar borvidékeken belül és között tapasztalható "sokszínűség" az érték. Én ezzel szemben úgy érzem, hogy túl sok szőlőfajtából túl sok borfajtát készítünk, túl kicsi borvidékeken. A "képzett" magyar fogyasztó ezt Kánaánnak éli meg általában, de szerintem ez az attitűd nem mindig marad így, illetve piaci szempontból, hosszú távon, a termelőknek káros. Ugyanis idehaza talán sosem lesz annyi "kiművelt" fogyasztó, mely a sok kis minőségi termelőt el tudja tartani, másrészt, ha vannak jól kommunikált, letisztult magyar bortermékek azokkal külföldi fogyasztókat is meg lehet fogni, akik jóval többen vannak és több pénzt is áldoznak borra.
Ez szomorúan hangzik, de szerintem a belföldi piacban rejlő nagy potenciál az még sokáig csak egy délibáb marad a minőségi kistermelők számára.
A "minden család asztalára bort" helyett a "minden kocsmába, sör helyett fröccsöt" lehet cél idehaza egyelőre.
De ne legyen igazam!

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.12.29. 17:40:37

@Daeril: Jó kérdés!

Én a kísérletezés kezdetét 89 utánra tenném, amikortól egyre több kis minőség orientált pince jelent meg. A gyökereket pedig a háború előtt keresném.

Persze ez borvidékenként eltérő lehet, mivel vannak helyek, ahol a hagyományos borvidéki arculatot befolyásoló "kísérletezés" fáziskéséssel indult. Szerintem ilyen helyek Tokaj és Somló például.
Van ahol mai napig "anarchia"-szerű "kísérletezés" van. Erre szép példa a Balaton, de erre hajaz Eger és Szekszárd is.
És ezzel párhuzamosan van, ahol a folyamat letisztulni látszik, illetve komolyabb felfordulás már nem várható. Ilyen Villány, de talán Sopron is.

A "kísérletezés" jelen állapotát, illetve jövőbeli hevét sokszor azzal lehet jól mérni, hogy az egyes borvidékekhez tartozó borászok mennyire vannak jó viszonyban egymással :)

2010.12.29. 17:41:12

@ambrusqkac: itt én szétválasztanám a termelő szemléletét (és álmait) a magyar fogyasztóétól. fogyasztóként én nem örülnék neki, ha a pár ezer palackos igazán ütős tételeket mind külföldi pénzemberek vásárolnák fel. voltunk nemrég napa/sonoma környékén a párommal, szerettünk volna ott aludni párat és kóstolni, de hamar kiderült, hogy nem fér bele a büdzsébe. de egy nagyobb los angelesi borkereskedésben is szomorúan néztek, amikor azt kértem, hogy 40 dollár alatti pazar tételeket mondjanak. szerintük ott kezdődnek a normális borok, és az eladó halálosan boldog volt, amikor eszébe jutott, hogy van most valami best buy cab. sav. 25 dollárért.

ehhez képest itt áll előttem bontva 2 palack somlai, átlagáruk 3500 ft körül van, és világszínvonalúak. igen szomorú lennék, ha angol vagy japán jóemberek vásárolnák fel mindezt 15 ezer forintos palackáron.

termelőként persze biztos másként látnám, de I for one fogyasztó vagyok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 17:45:15

@ambrusqkac: Ha minden magyar család asztalára bor kerülne és minden magyar kocsmában tisztességes módon, szőlőből készült magyar bor lenne akkor már meg lenne mentve a magyar bor.

Igen, én a sokszínűséget hatalmas értéknek tartom. Nem hiszem, hogy bárhol a világon akkora területen mint a Kárpát-medence ennyire változatos termőhelyek lennének és ilyen gazdag lenne a fajtaválaszték. Ezt lebutítani, uniformizálni a feltételezett exportsiker reményében vétek lenne.

Azt látom, hogy te ezt a sokszínűséget hosszú távon károsnak tartod, de azt nem értem, hogy miért.

Minőségi borokra már most is nagy igény van. Nekem elhiheted, hogy hatalmas piaci hiány van a megfizethető minőségből. Nem kell képzettnek lennie egy fogyasztónak ahhoz, hogy értékelni tudja a jó bort.

De mondom, nekem szent meggyőződésem, hogy nem lehet borexportban sikeres egy olyan ország ahol a bornak nincs egészséges belföldi piaca. A magyar borpiac pedig beteg, nagyon beteg.

ambrusqkac 2010.12.29. 18:11:01

@BZoltan: Szerintem, ha borvidékenként egy-két borfajtát (a szőlőfajta lehet attól még sok) készítenének, akkor is előjönne a termőhelyekben rejlő sokszínűség, és emellett még átlátható, befogadható is lenne az egész.
Nem csak külföldön, hanem idehaza egy hiperben állva, vagy egy étteremben ülve, neadjisten még a kocsmában is jobb lenne így, mert a fogyasztó tudná, hogy mire számíthat, illetve egy letisztult arculathoz emocionálisan is sokkal jobban tud kötődni.

A sokszínűséghez nem kell pincészetenként 10-20-féle termék.
Sem Burgundiát, sem Bordeaux-t, sem Champagne-t, sem egyik olasz borvidéket és újvilági termőhelyet sem nevezném unalmasnak, egyhangúnak, pedig lényegesen letisztultabbak.
A jelenlegi magyar sokszínűség befogadásához túl nagy háttértudás szükséges, hiszen nem a borvidék neve, hanem a termelőé adja el a bort.

ambrusqkac 2010.12.29. 18:12:24

@akov: Hát igen! Gratula az OBI-nak! Elkapott kb egy olasz kamiont.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 18:23:23

@ambrusqkac: Nem értelek. Miért tudná a fogyasztó jobban, hogy mire számíthat ha mindenki csak egyféle bort készítene? Azt, hogy a fogyasztó tudja mire számítson egyetlen módszerrel lehet elérni. A termékkategóriák meghatározásával és szigorú eredetvédelemmel.
Nem az a lényeg, hogy merlot, pinot, csóka, olasz, rajna, hanem az, hogy "Prädikatswein", "Qualitätswein" vagy "Tafelwein". Lehet ezerzsilliárd féle bora egy termelőnek, a fogyasztó azt fogja nézni, hogy ha ez asztali kategória akkor tudja mire számíthat. Ugyanígy ha borvidéki szinten helyi eredetvédelem és ellenőrzés van akkor a termőhely is egy garancia a minőségre.

Teljesen mindegy, hogy X fajtából, Z dűlőből készült egy bor, ha ott van az, hogy ez egy Egri minőségi bor akkor tudja a vevő, hogy mit kap.

A diverzitást majd kezeli a piac, ezzel nem is érdemes szerintem foglalkozni. Ha lesz vevő húszféle borra egy pincének, akkor csinálja.

Daeril 2010.12.29. 18:28:00

@kisrizling: Csak hogy jól értsem a "háború előtt" neked az első vagy a második vh-t jelenti?

Az én véleményem szerint Tokaj-on kívül végtelen és átláthatatlan káosz van minden borvidék BORkínálatában. A BOR-t sajnos ki kell emelni mert volt már félreértés ebben a kérdésben.
Fogyasztóként sajnos nem tudom egy közepes termelő palettáját sem végigkóstolni mert kb. 3 fajta után kimerül 2-hónapra a pénztárca (minőségi borokról beszélünk). A figyelmet feltartani meg nehéz ilyen távon.

Ha meg olyan kérdéseket teszek fel magamnak, hogy mi a Somlói, a Badacsonyi, mi a Bikavér, a Villányi vörös vagy a Mátrai bor a kóstolási tapasztalatok alapján; akkor nincs válasz.

Tokajban is van választék de legalább tudom, mi a tokaji.

ambrusqkac 2010.12.29. 19:02:35

@BZoltan: Most nem igazán értem, hogy mit nem értesz.
Megpróbálok konkrétabb lenni.

A hatékony eredetvédelem az nagyon fontos. De szerintem az eredetvédelmet arra kéne felhasználni, hogy jól kommunikálható védett eredetű termékeket hozzunk létre. A termékleírásban meghatározzuk, hogy milyen szőlőfajtából, milyen jellegű (száraz, édes, pezsgő stb.), milyen analitikai jellemzőkkel bíró (pl min alk fok) és milyen művelési módszerrel, vegyszerhasználattal állíthatjuk elő az adott bort. Megfelelő ellenőrzés mellett ez garancia a minőségre és egyben letisztultabb kínálatot eredményez. Ilyen létező, vagy készülő leírásokra már van példa: "Egri Csillag", "Egri Bikavér", vagy "Csopaki". De lehetne mittomén olyan is, hogy "Soproni", "Somlói" stb.
Rövid, jól megjegyezhető név, történet, mely megfogja a fogyasztót, egységes stílus, kellő palackszám borvidéki szinten.
Lesz egy egységes stílus, de ettől persze még minden egyes bor egyedi marad, hiszen más pince, más dűlő.
Ettől persze el lehet térni, lehet kis mennyiségben 20féle bort piacra dobni. Lehet Pinot Tokajban, vagy Syrah-t Somlón, de az nem lesz "Tokaji", sem "Somlói". Ez a fajta konszenzus és arculatépítés hiányzik a magyar borvidékekről. A diverzitással igenis foglalkozni kell és az egységesítést nem úgy megélni mint valami értékvesztést. Ez csapatmunka a borvidék borászai között. Egy olyan csapatmunka, melynek eredménye hasonló lehet, mint amit Parci írt Napa/Sonomáról, de nézhetnénk akármelyik más híres borvidéket.
Az a termelő, amelyik "önzőzni" akar, az a többieknek (anyagi)kárt okoz, de ezt az eredetvédelem megakadályozza.

Daeril 2010.12.29. 19:14:47

@ambrusqkac: Az általad leírt eredetvédelem hasonlít a francia/olasz típushoz. Az tuti, hogy kaliforniában nincs ilyen mégis kialakult egy kb egységes kép erről a vidékről is. Ha fajtában nem is de stílusban mindenképp

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.12.29. 19:24:01

@Daeril: Hát én a második vh-ra gondoltam, de kellő tudás híján azt mondanám, hogy lényegében mindegy. Érdekelne, hogy miért tulajdonítasz szerepet annak a pár évtizednek?

Én nem mondanám, hogy Tokajon kívül mindenhol káosz van. Somlón nagy felfordulás nem történt, Sopron is már jó ideje a Kékfrankos fővárosa. Villányban uralkodnak a bordeaux-i fajták, a pincék kínálata hasonló kezdve az alap Portugiesertől a M-CS-CF házasításokig. Emellett a palack is egységes, van egy működő eredetvédelem és egy erős "Villány imidzs" a fejekben. Az más kérdés, hogy ezt külföldön nehéz érvényre juttatni.

Sajnos az, hogy nem tudod mi a Somlói, mi az Egri az csakis a termelők hibája, nem a tiéd.
Qkac barátunk nagyjából összefoglalta, hogy miért lenne fontos egy egységesebb kínálat borvidékenként.
De egyébként most zajlik az új termékleírások kidolgozása. Ennek többek között az is célja, hogy ez a helyzet megváltozzon.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 19:33:32

@ambrusqkac: Ezt értem. Azt nem értem, hogy miért baj a diverzitás. Illetve ellentétes a diverzitás az eredetvédelemmel és a minőségi kategórákkal.

Amúgy az erdetvédelemben én pont a fajtákat és az analitikát nem keverném bele. Erre van/volt is kísérlet, de teljesen csődöt is mondott. Lásd a "Somlói" védett eredetű borok.
Bordeaux-ban is van 14 engedélyezett fajta. Tizennégy, az nem kevés. Mindez úgy, hogy ott sok évszázados töretlen kísérletezés és ésszerűsítés folyt. Nálunk van két évtizedes próbálkozás, az is inkább káoszban. Ki tudja, lehet, hogy Tokajban olyan fajta adja a legjobbat amit még ki sem próbáltak.

Szerintem nem tartunk ott, hogy szűkítsük a rendszert. Inkább szigorítani kellene a minőségbiztosítást, éles különbséget kell tenni a használható szőlészeti és borászati technológiák között az egyes kategóriákban és kíméletlenül szigorú eredetvédelmet kell borvidékileg megvalósítani.

A keretet kell lefektetni, az hogy azon belül mi történik nem kell bántani, azt majd az idő és a piac besorolják.

Parci amúgy nem éppen pozitív kontextusban írt Napáról... és én nagyon nem tartom elsődleges célnak, hogy drágák legyenek a borok. Sőt.

ambrusqkac 2010.12.29. 19:35:11

@Daeril: Az amerikaiak általában az üzletet nézik mindenben, így náluk nem volt kérdéses, hogy egységes stílusra és kereskedelmi mennyiségekre kell törekedni, nem is kell náluk olyan eredetvédelem, mely erre kötelez.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 19:42:11

@kisrizling: Nem hiszem, hogy helyénvaló azt mondani, hogy a termelők hibája, ha a fogyasztó nem tudja mi az a Somlói. Ez nem egy hiba amit fel lehet róni a termelőknek. A termelők keményen dolgoznak a lehetőségeikhez képest. Sok idő megtalálni, hogy mi is egy termőhely. Ameddig például a Somlón nem tilos a vegyszeres gyomirtás addig miről is beszélünk?

Az egységesebb kínálat pedig a hiperek polcai előtt tébláboló fogyasztónak, lehet, hogy jó lenne, de egy útkereső borvidéknek nagyon nem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 19:48:27

@ambrusqkac: Meg majd hülyék lennének szigorú szabályokat állítani maguknak, amikor lényegesen gazdaságosabb töklével rásegíteni a szőlőmustra és kiszínezni, felaromásítani a bort ha éppen a piac úgy igényli. Ne legyünk naivak... ha egy magyar termelő olyan módon csinálna bort mint a kaliforniai másod-harmad vonal tömegtermelői, akkor a magyar hatóságok a pince előtti diófára húznák fel a gazdát.

ambrusqkac 2010.12.29. 19:54:51

@BZoltan: :)
Azt nem mondtam, hogy rossz dolog a diverzitás, csak azt, hogy idehaza piaci szempontból túl sok borfajta van a túl pici borvidékeken. Hogy miért baj, azt az előző két kommentben leírtam.

Az sajnálatos, hogy Somlón nem lesz ilyesmi termék, hogy "Somlói". Ha másnak nem, kísérletnek jó lett volna. Nem is értem miért nem sikerült ilyet összehozni, ha volt rá igény. Attól mert van egy pontosan körbehatárolt borfajta, attól még nem lesz senki sem arra kötelezve, hogy olyat termeljen. Mondjuk még nem késő, van még idő tavaszig...

Igen Bordeaux-ban van egy csomó szőlőfajta. Ebből is látszik, hogy attól mert van egy egységes termék, még nem lesz minden egyenszabású.
Tokajjal kapcs nem értem mi lenne a baj a meglévő fajtákkal. Világszínvonalat nyújtanak most is.
Amúgy meg nem biztos, hogy a legjobbra kell törekedni. Inkább a leghitelesebbre, mely egyedi, megbízható és jó színvonalú.

Napa: Azért termelőként mindenki örül, ha van egy-két olyan bora, melyre rákapnak és szép áron viszik.
A másik meg hogy a bor árát a termelő is befolyásolja.
Valljuk be, marha jó lenne, ha a magyar bor legfőbb baja az lenne hogy túl drága és túl gyorsan megveszik :D

Daeril 2010.12.29. 20:00:59

@kisrizling: Hát csak azért mert 1900-as évek első évtizedében az első Vh előtt az Alföldin kívül minden borvidék fajtaösszetétele drasztikusan megváltozott. Olyan szinten, hogy az addig fehérbortermelő vidékek vöröset kezdtek termelni (Sopron), vagy vörösbor termelő vidékek fehéret (Mátra). Teljes bejáratott stílusok mint a Badacsonyi vagy Somlói fehér illetve a Bikavér alól kihúzták a talajt (fajtaösszetétel). Néhány helyen ésszerűen telepítettek vissza (fordítok: volt tőke megfizetni az egységes oltványokat) máshol ledugtak mindent amit találtak és kb azóta folyamatosan megy a kaotikus kísérletezés. Aminek gyökere a tőkehiány.

@BZoltan: Valóban Bordeaux-enged 14 fajtát, papíron. Az eredmény mégis az, hogy jobbpart, balpart kialakult egy olyan főcsapás a termőhelyi lehetőségek mentén ami megadja a képét a borvidéknek. Színezni lehet és színezgetik is.
A rendszer szűkítését én sem tudom értelmezni. Szerintem nincs olyan hivatalos szerv ma Magyarországon aki hitelesen megköthetne fajtákat borvidékenként. Nincs meg a tudás és a tapasztalat.
Amit én hiányolok az a borászközösségek belső munkája ami arra irányul hogy meghatározzák a borvidékük zászlósborát. Ehelyet csillió fajbor, dűlőnként szelektálva és az alapbor házasítások meg vett anyagból minden évben másképp pocsék minőségben kerülnek ki.

borispán 2010.12.29. 20:42:40

Ilyen a mai útkeresés? Hova vezet?

www.hirado.hu/Hirek/2010/12/29/09/5000_hektoliter_bort_manipulalt_a_Kiskun_Vin_Kft_.aspx

Ennyit a fajtajellegről:

"A Kékfrankos fajtanévvel forgalmazott bor fajtajellegét a természetes színanyag-összetétel nem igazolta"

hegyaljai 2010.12.29. 21:08:00

Kedves Kommentelők!
Ez a tokaji vörös ügy egy tipikusan "vihar egy biliben" tipusúvá vált, mert nézzük a tényeket:
A bor nincs forgalomban,
A cég honlapján nem írnak róla,
A cimkén nem szerepel a termőhely,
Végképp nem hiszem el, hogy ezt Úrágya termékként akarnák forgalmazni, hiszen az tilos.
Tehát octopus barátunk bedobta a követ a pocsolyába és most mindenki hozzászól. Rágják a gittet.
A helyzet az, hogy a tokaji borvidék hegyközségi rendtartását felváltó termékleírás a fajtakérdésben konzervatív.
A kisérletezés egyébként szabad. Ha az a Pinot noir (más vörös fajta neve behelyettesíthető) olyan jó, hogy a termelő nevének hatására földrajzi jelzés nélküli borként (leánykori neve asztali bor) nagyobb haszonnal adható el, mint a jelenlegi tokaji termékek, akkor egy- két évtized után bizonyára a fajtahasználaton változtatni fognak.
Ha viszont a bort csak azért veszik meg mert vörös trokaji, akkor lehessen delaware és othello rozékat is forgalmazni tokaji néven :(
Igaz lehet, hogy ez annak az egy-két termelőnek gazdasági sikert hozhatna, csak a többiek piacát tenné tönkre. Tényleg ezt akarjuk?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.29. 22:00:43

@ambrusqkac: Félreérthetően fogalmaztam. Van ilyen, hogy "Somlói" kategória. De igazándiból senki nem használja.

@Daeril: Pontosan ezt mondom én is. Nem tartunk még ott, hogy szűkítsünk a rendszeren.
A borvidéki szinten megfogalmazott zászlósbor hiánya és a felvásárolt szőlőből készített vacak bor problémája két külön történet. Egyik sem triviális.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.12.29. 22:23:16

@Daeril: Mondjuk szerintem a jelenlegi helyzet sokkal kaotikusabb annál, ami a századelején volt. Akkoriban jellemzően Kárpát-medencei fajták vándoroltak borvidékről-borvidékre most meg világfajták és kevésbé világfajták jönnek-mennek az aktuális divat szerint.

Egy útkereső borvidéknek az akkori állapotokból szerintem könnyebb ihletet meríteni, mint a maiból.

D. Attila 2010.12.29. 22:29:01

-Nem gondoltuk volna, hogy ez az alig 1000 palack ekkora "vihart" kavar...
-2005-ben telepítettük, gyakorlatilag ez volt az első forgalmi tétel.
-A bor 3 hete forgalomban van, a pincészetnél alig 400 palack maradt.
-Saját kedvünkre kísérletezgetünk, nem akarjuk Tokaj hírnevét sárba tiporni, de:
-Az 1884-es Szőlészeti- és Borászati Törzskönyv alapján Hegyalján telepíthető fajta volt.
-Jó látni, hogy egy viszontagságos 2010-es évben is gyönyörű bort adott a terület.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.12.29. 23:45:37

hegyaljai,

Nem értem, miért ne lenne érdekes az a tény, hogy tényleg az Úrágyából van ez a bor, nem hinném hogy valami leprás szégyellnivaló-takargatnivaló lenne az egyik legkülönlegesebb fajta és az egyik legnagyszerűbb magyar termőhely találkozása. Az más kérdés hogy ez a címkén nem szerepelhet. De engem pl kifejezetten érdekel.

Ha nagyon erős és működik az "alapmárka", akkor szerintem egyébként csak színesít az ilyen kísérletezés. Németországban és pl Kamptalban is van sok világhírű pincének egy kevés pinot noirja, mégsem látja bennük senki a rizling életére és a borvidék identitására leselkedő fenevadat.
Én is úgy emlékszem olvasmányokból, hogy marginális szereppel, de voltak kékszőlők Tokajban a korábbi évszázadokban is.

loading 2010.12.30. 00:24:03

@akov: @borispán: A környékbeli pletyka szerint siklósi konkurencia dobta fel őket.
A Dobogó pinot-t márciusban kóstoltam, nem igazán hozott lázba. Ha csak ennyit tudnak belőle kihozni, akkor nem kellene erre átoltani a szőlőket Tokajban.

hegyaljai 2010.12.30. 00:35:49

@pinotnoir_777: Bár próbáltam tárgyszerűen fogalmazni, de mégis sikerült félreértened. Ezért megpróbálom másképpen.
Tehát a nem engedélyezett fajta és a dűlő nevének a cimkén történő összekapcsolása tilos. A termelő természetesen nem tett ilyet. Ezek után a háttérben intimpistásan elmondani, hogy egyébként onnan való, az nem elegáns. Szerintem ezt sem a termelő nyomatja.
Szó sincs arról, hogy takargatni valónak tekintem, az eredményt, sőt kíváncsi lennék rá. Inkább arról van szó, hogy az alapmárka erejét minden ilyen egyéni ötlet leszívja.
Ettől teljesen független tény, hogy korábban voltak kék szőlők a tokaji borvidéken, de talán nem véletlen, hogy nem attól váltak híressé.
Ha a németek a Pinot noirt és a Rajnai rizlinget barikolják, az nem jelenti azt, hogy a divathullámot követve, majmolva mi is utána csináljuk. A mások hibái nem jogosítanak fel bennünket arra, hogy mi is elkövessük azokat. Az ilyen módi 10 évig tartott, viszont ha egy fajtát eltelepítünk, az több évtizedes döntés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.30. 01:20:02

Jézusom, most akartam elolvasni a kommenteket, de inkább holnap. Ez egy Csendes Don.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.30. 05:51:51

@hegyaljai: Na, nem úgy mintha amúgy jelenleg a tokaji borok piaca maga lenne a tejjel s mézzel folyó Kánaán.

Amúgy szerintem egy legendás dűlőből egy legendás fajtából egy nagy bor készítését kitűzni célnak nem elítélendő dolog...Ha mondjuk egy ezerforintos könnyű rozét csinált volna a pincészet az más lenne. Hkhm... vagy nem is?

borispán 2010.12.30. 06:15:19

@hegyaljai: "Ha a németek a Pinot noirt és a Rajnai rizlinget barikolják, az nem jelenti azt, hogy a divathullámot követve, majmolva mi is utána csináljuk."

Ez meg miféle marhaság, zászlós?

A Spätburgundernek csak a dizsoni klónjait újbarikolják Frankenben, azok meg nagyon jók. Nemhogy burgundiától, de még a német pinok minőségétől is fényévnyire vagyunk. Amúgy ha a Dobogó száraz pinotja nem jön be, csinálhatnak belőle Franken mintára jégbort, a jövőben.
Piszkosul kiváncsi vagyok hogy melyik Mosel termelő barikolja a rajnai rizlingjét.
Légyszives nevezd meg, ha ilyet tudsz.
Ilyen ökörséget általában csak itthon csinálnak.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.12.30. 08:01:06

hegyaljai,

Pont ezt nem értem: ha valaki készít egy igényes, jó bort egy olyan dűlőből, ami híres, de ott ez nem engedélyezett fajta, az szerintem nem gyengíti, leszívja, hanem erősíti annak a dűlőnek a hírnevét. Ahogy Bzoltan írja, ha koncentrátummal felhúzott-savtompított koccintós minőséget csinálna, akkor más lenne a helyzet, de szerintem ez messze van tőle. Ellenben logikailag még nagyobb kárt okoz, ha valaki egy híres dűlőből az ott hivatalos fajtából készítene pocsék bort.

A német borokba én sem értem, hogy keverted bele a barrikhordót. Pinot-t biztosan abban csinálnak(miért ne abban csinálnák), nade rizlinget? Nem ment el a józan eszük. Magától a fajtakérdésről írtam: pár százaléknyi pinot noir egy amúgy rizlingjeiről ismert vidéken SEM ront el vagy szív le semmit, legalábbis a példák ezt mutatják.

Szerintem pont egy ilyen borblog való arra, hogy ilyen információk felszínre kerüljenek. Másként veszem meg így ezt a bort(nagyobb eséllyel, de utána persze az elvárásaim is magasabbak), mintha azt tudnám, hogy mondjuk a Danzckáról való, vagy éppen valami műút melletti laposról.

ps: pl Rheingauban Georg Breuer-nak is vannak pinot-i.

ambrusqkac 2010.12.30. 15:53:10

@D. Attila: Én nem mondanám, hogy konkrétan ez a bor kavarta a vihart. A Tokaji Pinot megjelenése csak idő kérdése volt, ott lappang a téma a felszín alatt. Már jó ideje hallani pletykákat, hogy folynak kísérletek és vannak telepítések és nem csak Pinot noir, de egyéb fajták is. Az ember olyanoktól is hall, vagy olvas a dologról, akiknél amúgy fel se merülne a gondolat, hogy kékszőlővel kísérletezik. Nekem a legmeglepőbb infó a Kántor Endre-féle Szepsy könyvben volt arról, hogy ő is kísérletezik pinot-val meg egyéb fajtákkal.
Mondjuk gyorsan hozzáteszem, hogy más forrásból azt is hallottam, hogy Szepsynek egy kevert kékszőlő telepítése van, mely egy oltvány malőr eredménye és ő maga is reméli, hogy azt nem kell megérnie, hogy Hegyalja vörösborok termelésére kényszerüljön.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.12.30. 16:21:06

@ambrusqkac: én mintha Kékfrankosról hallottam volna, de úgy tudom, annyira csekély mennyiségről van szó, hogy gyakorlatilag a rokonság köreiben elfolyik az a csekély vörös Szepsy...

ambrusqkac 2010.12.30. 16:42:06

@demisec: Igazad van! Közben megnéztem, hogy van ez pontosan a Kántor-féle könyvben:
Van egy tévedésből kékszőlővel telepített parcella, melyben cabsauv, merlot, zweigelt és kékfrankos van. Továbbá Szepsy tervezi pinot telepítését a jövőben, de még nem most mert egyrészt az úgy venné ki magát, mintha kezdenének lemondani a száraz Tokaji sikerét illetően. Másrészt mert a jövő nagy meglepetését gondolják benne és ennek még nincs itt az ideje.
De mondom akármit is ír a könyv én úgy hallottam, hogy Szepsy bízik abban, hogy a száraz Tokaji és úgy általában a fehérek lesznek annyira sikeresek, hogy ne kelljen vörössel foglalkozni Hegyalján.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.12.30. 17:11:53

@BZoltan: Azt elismerem, hogy Somló ebben a kontextusban nem volt jó példa és ezért elnézést is kérek!
Ahogy korábban is írtam ott szerintem nem volt akkora felfordulás az utóbbi két évtizedben, mint máshol. Somlót viszonylag könnyű definiálni és felismerni (szerintem).
De, ha egy fogyasztó egy borban az adott borvidéket és annak széles körben gondolt jellegzetességeit keresi és nem találja, arról a termelő tehet, hiszen ő választja meg a fajtát, a stílust és a dizájnt.
Az más kérdés, hogy egy sor borvidéki identitás egy immár két évtizedes kísérletezés áldozata lett, mely alapvetően egy pozitív folyamat is tud lenni, viszont nem tűnik úgy, hogy belátható időn belül lezárulna.
És ennek oka jórészt az, hogy ezek a kísérletezések sokszor nem borvidéki szintű, közösségi érdekek mentén folynak, hanem pont ellenkezőleg.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.30. 17:31:46

@kisrizling: Én ezzel úgy vagyok, hogy szerintem a termőhely hűség az nem egy íz- és illatkombináció amit számon lehet kérni egy boron. De abban tökéletesen egyetértek veled, hogy a felelősség a termőhely bemutatására a termelő vállán van. Mondjuk én nem a könnyű felismerhetőséget tartanám célnak. Az szerintem amúgy is csak marketingcél szolgál. Ugyanis a fogyasztó szeret olyan bort venni amit felismer, mert ezáltal profinak érzi magát.

A Somlón valóban nincs olyan rendetlenség és a jó Somlói tényleg elég karakteres. Ezzel együtt én termőhelyhűségről csak akkor beszélnék, ha akár törvényileg, akár borvidéki szinten meghatároznának olyan termékkategóriát amik használóinak tilos lenne a vegyszeres gyomirtás, rovarirtás és bármilyen mustjavítás.

Nekem néha furcsa, hogy kísérletezünk a cáparuhával meg az úszósapkával :) csak éppen úszni nem tudunk még.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.12.30. 18:12:46

@BZoltan: Szerintem a termőhelyi hűséghez szorosan hozzá tartozik a szőlőfajta is, mely az adott borvidékre jellemző, és ahogy ez a világ más nagy borvidékein is így működik.
Amúgy kimondtad azt a nagyon fontos kulcsmondatot, mely mindent összefoglal és egy borvidék sikerét meg tudja határozni:
"a fogyasztó szeret olyan bort venni amit felismer, mert ezáltal profinak érzi magát"
Én ezt amúgy kicsit másképp fogalmaznám: a fogyasztó szereti az olyan bort, melyet felismer és ezáltal azonosulni tud vele :)

Az úszódresszes hasonlatod jó.
Nálunk Csopakon én úgy gondolom, hogy ezeket a problémákat amúgy sikerült megoldani.
Az új termékleírásban ezekre részletesen kitértünk. Lesz ugyanis védett eredetű "Csopaki" (alap és szigorúbb előírású, dűlős változat is), mely bor természetesen Olaszrizlingből készül és csak olyan bor viselheti ezt a nevet, mely többek között a fent említett dolgoktól is mentes. És mivel a történelmi Csopak dűlői nagyrészt Olaszrizlinggel vannak telepítve és a termelők nagy többsége eltökélt a "Csopaki" termelése mellett, így a borok többnyire ezen szabályok mentén fognak készülni.
Természetesen elfogult és lehet túlságosan bizakodó vagyok, de szerintem Csopak a jövőben szép példa lehet arra, hogy egy (viszonylagos) monokultúra és egy jól levédett, egységes termék képes növelni egy piciny borvidék piaci erejét is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.30. 19:14:41

@kisrizling: Azzal, hogy a termőhelyekhez szorosan hozzátartozik egy fajtaválaszték egyet is értek. Igazad van.

Az fontos, hogy a fogyasztó azonosulni tudjon a termőhellyel, de szerintem ezt nem olcsó trükkökkel kell elérni, hanem hiteles és tiszta termelési módszerekkel.

Az amit Csopakról írsz az nagyon szimpatikusan hangzik. Sajnos a Somlói védett eredetű kategória egy totális bukta volt. Kívánom, hogy nektek jobban sikerüljön. Csopak megérdemli.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.12.30. 19:31:14

@BZoltan: Köszönjük a jókívánságot és a bizalmat! Reméljük működőképes lesz a dolog mind szabályilag, mind piacilag. Hasonló jókat kívánok nektek is!
Somló is megérdemli!

benchmade 2010.12.30. 22:46:41

Mintha a Hétszőlő kísérletezett volna pinot-val úgy tíz éve. De nem találkoztam késztermékkel, gondolom nem jött be.

egri Fehér 2010.12.31. 10:41:53

@BZoltan: a somlói szabályozás végül miért lett "egy totális bukta"?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.31. 11:35:26

@egri Fehér: Láttál te már "Somlói" védet eredetű bort forgalomban? Talán mutatóban volt pár tétel, de amúgy teljes érdektelenségbe fulladt az egész. A rendelet maga itt olvasható: www.borportal.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=24

Nekem személy szerint egy sor problémám van ezzel a rendelettel. Lényegében nem hiszem, hogy ez a rendelet bármilyen módon a csúcsminőséget célozná meg.

egri Fehér 2010.12.31. 11:39:15

@BZoltan: a hazai rendeletek közül szerintem pont ez a legjobb a minőség szempontjából.
Az érdektelenségnek szerintem az az elsődleges oka, hogy Nagy-Somlói néven ugyanúgy lehet tizenöt mustfokos szőlőből készült bort árulni

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.31. 11:51:36

@egri Fehér: Lényegi különbséget nem érzek 15 és 17 mustfok között. Ezen utóbbinak is úgy 10.5vv% körül van a végleges alkoholpotenciálja. Laza fröccsbornak, olcsó, alsópolcos asztali ivósbornak ez elmegy. De messze van ez még a minőségi alapanyagtól. Ha mondjuk 19.5 mustfok lenne az alsó határ, akkor komolyan vehető lenne. Ugyanígy a tőketerhelés alsó határa is inkább vicc, 2.5kg/tőke terhelés az hol minőség?

Az érdektelenség oka szerintem az, hogy komoly minőséget ennél csak jóval szigorúbb keretek között lehet csinálni és akkor minek vállalja az ember a plusz adminisztrációt és a hitelesítéssel járó költségeket?

Ez a rendelet úgy lett megírva, hogy ne sértse a helyi nagyok érdekeit és ne is adjon lehetőséget senkinek, hogy lényegében magasabb minőségi besorolást kaphasson.

Van a Somlón három milliárdos... összesen vagy 150 hektárral. Nekik kellene eldönteni, hogy el vannak-e kötelezve a Somlóért avagy csak tessék-lássék csináljuk a dolgot.

Octopus 2010.12.31. 11:56:55

@benchmade: úgy rémlik, egy vörös aszú formájában megjelentek a pinot-val, de nem tudom, hol kapni

ambrusqkac 2010.12.31. 12:22:28

@BZoltan: Gyorsan átfutottam a szöveget, amit belinkeltél. Szerintem nincs ezzel komolyabb baj, mondjuk a cukorfokra és a terhelésre vonatkozó adatokat tényleg nem elég szigorúak, főleg annak tükrében, hogy minőség orientált művelésmódot, viszonylag magas hektáronkénti tőkeszámot ír elő és a préselés, valamint az erjesztés mikéntjét is erősen szabályozza. Mondjuk én furcsán néznék arra a termelőre, aki minden előírást betartva a végén egy 10 alkohol fokos, "alsópolcos" bort akarna piacra dobni. Nem tudná emelni, ugyanis cukrot, sűrítményt, alkoholt nem használhat, ha jól látom.
Szerintem ezen szabályok betartására kell egyfajta elköteleződés a minőség mellett.
Lehet naív vagyok, de aki ilyen szabályokat tisztel az előbb-utóbb az általad említett vegyszerekről is könnyen lemond, szerintem.
Ennek a rendeletnek van ereje, de csak akkor, ha hatékony az ellenőrzés.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.31. 12:58:31

@ambrusqkac: Ennél jóval szigorúbb szabályokat is betartanak termelők a Somlón még akkor is ha nincs előírva. Arra, meg hogy ez a rendelet egy hajítófát sem ér ékes bizonyíték, hogy gyakorlatilag senki nem használja azt a kategóriát amit meghatároz.

Az általam említett vegyszerekről nagyon, nagyon nem szívesen mondanak le még azok a termelők sem akik amúgy verik a mellüket a minőségért való elkötelezettségükért. Groteszk és abszurd, hogy Demján Sándor a 300 milliárd forintot érő vagyonával sem jött még rá, hogy nem gyomirtó-szerrel kellene mérgezni a földet, hanem a környékbeli falvaknak kell munkát adni. Megtehetné, mégsem teszi.

Akkor azoktól akik napi megélhetési gondokkal küzdenek mit várjunk el?

Az ellenőrzés egy fontos dolog. De a tehetős bortokosok elkötelezettsége fontosabb.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.31. 14:31:10

@hegyaljai: egyébként a címkén szerepel a termőhely, de csak a hátcímkén, mondjuk ez nincs lefotózva. Minden info a cikkben tök publikus és úgy, látom, hogy a palackról származik. Csak a pontosság kedvéért.

2010.12.31. 16:37:40

@BZoltan: "Van a Somlón három milliárdos... összesen vagy 150 hektárral."

de ki a harmadik? :)

kicsicsalád 2010.12.31. 19:10:43

@ambrusqkac:
Tokajban sokan kísérleteznek pezsgővel.
Andrássy, Szent Tamás Kft., Demetervin perzsgőit (esetleg frizzante)már kóstoltam, de Szentesinél sokak pezsgője érik (pl. Demeter Zoli, Szepsy) nem csak Tokajhegyaljáról.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.08. 23:06:39

@Parci: Ez jó kérdés, nekem sem válaszolt rá. De mintha valahol Demjánt emlegette volna, bár őszintén szólva ezen a felrémlő emlékképen kívül semmi mással nem tudom összekötni Demján urat és Somló hegyet. De mintha ő lenne a harmadik.

vörös és fehér 2011.01.09. 00:50:44

@Szomjas Gödény: "
Azt viszont a legkomolyabban mondom, hogy Demján úr somlói ültetvénye az az elrettentő példa ahol gyakorlatilag mindent be lehet mutatni amit szerintem tiltani kellene a Somlón. Az a gazdálkodási mód és az a szőlészeti munka megtestesít mindent ami a Somlót visszahúzza a téeszes idők moocsarába."
Bzoli, itt: alkoholista.blog.hu/2010/09/28/miert_beteg_a_magyar_bor
tehát rá gondol, ezen ne rágódjatok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.09. 08:36:04

@Szomjas Gödény: Elnézést kérek, tényleg azt hittem, hogy csak vicceltek.

A kérdésedre a válasz:

Demján - 70 hektár
Tornai - 50 hektár
Kreinbacher - 30 hektár

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.09. 12:36:16

@vörös és fehér: Köszi, lehet hogy pont itt olvastam volna?

@BZoltan: Semmi gond, köszi, végül is megadtad már rá a választ - és igen, ha meghalok az információ hiányában, akkor nyugodtan megkérdezhetem komolyabb hangvételben is, mert úgy normális.
süti beállítások módosítása