Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea XVII

2011.03.03. 06:00 - alföldi merlot

A mai eresztésbe két „luxusolasz” is jutott, amelyek árban Szepsy István és Demeter Zoltán presztízsépítő dűlős próbálkozásaihoz közelítenek (az egyik minőségben is). És két biztos befutónak látszó best buy-jelöltet is kipróbáltam, de a 2009-es Szászi Szent György-hegyi olyan sűrű kénködbe burkolózott, amit három nap sem volt elég szétoszlatni, így lemondtam róla. Az Esküvé friss évjárata pedig megbotlott (őszintén szólva nem tudom, hogy a saját lábában-e, vagy a konkurencia gáncsolta el). A nevető harmadik a Scheller Szőlőbirtok Táltoshegyi veteránja lett, ami elég pontos képet ad arról, hogy én milyennek képzelem el a beavatkozásminimalizálást szem előtt tartva készülő bort (ami nem jelenti azt, hogy az is).

Strekov Terroir 2006 fehér

Eredetileg vendégségben, vakon került elém a Gál Lajos Tagijával, és bár házigazdánk színtiszta olaszrizlingnek hitte, valójában házasítás zöldveltelinivel. Közvetlenül bontás után ígéretesnek, de kissé zabolátlannak tűnt (mondjuk a Tagi mellett nem csoda). Aztán egy nappal később nyugodt körülmények között kóstolva elszégyelltem magam: ez egy gyönyörű, elegáns, kiegyensúlyozott bor hibátlan savakkal.

Az illat komplex és izgalmas: virágpor, zsírkréta, fém, fehérbors. Kóstolva zamatos és élénk őszibarackos, mézes, mandulás jegyekkel. A savak (némi almasav is) nem csak szép ívet adnak a kortynak, de mintha belülről is pezsdítenék (zsizseg, vibrál, oszcillál – ahogy tetszik). A lecsengés komplex és fűszeres. Arisztokratikus, elegáns és eleven bor, amin úgy látszik, nem fog az idő. Száraz fehérben beférne a privát top 10-embe. 7-8 pont (6000 Ft)

(Gyanítom, hogy ez a bor nagyjából eladhatatlan, a borászat honlapjának tanúsága szerint utód nélkül vonták ki a forgalomból, sőt, a zöldveltelini a legdrágábból a legolcsóbb sorozatig bukott. Kár érte, árfelezéssel jobban jártunk volna.)

Gál Lajos Tagi Dűlő Olaszrizling 2007

Én aztán nagy olaszrizling rajongó vagyok, de meglepne, ha volna kimutatható kereslet a hat ropis olaszrizlingekre (házigazdánkat felesége jelenlétében nem mertem kifaggatni tudatfolyamának a kártyalehúzást megelőző pillanatairól).

Meglehetősen sötét szín, ha egyszer föltapadt a pohár falára, többet le nem mászik. Az illat bontás után áradó, csábító, de ahogy szellőzik, a gyümölcsöket, virágokat egyre inkább leárnyékolja a fa. A második napra a sárgabarackból és a virágokból már szinte csak az emlék maradt, és egy kevésbé vonzó, zsírkréta-pattogatott kukorica vonalra állt át. Krémes, selymes textúra, kerek és megfontolt savak, viszonylag öblös test, ízben fa és barack. El lehet benne süllyedni, mint egy plüssfotelben, de amint fölébred bennünk a górcsöves genya, lehetetlen nem észrevenni, hogy sem nem különösebben komplex, sem nem különösebben hosszú.

Bőven szép emlék, de fontos kiegészítés, hogy nem az én kontómra ment, és így azért könnyebb elrévülni. 6 pont (Palacknál két évvel ezelőtt 7 volt.)

Bussay Esküvé 2009

Nálam az Esküvé örökös best buy, és nem várt meglepetés, hogy ebben az elvileg kiváló évjáratban fennakad a rostán. Éppen csak, és lehet, hogy ideiglenesen, de per pillanat nem merném nyugodt szívvel ajánlani (balszerencséjére/szerencsénkre erős a konkurencia).

Szinte vízszerűen halvány szalmasárga szín. Az illat szolid és nem különösebben kontrasztos: szőlő, zsírkréta, őszibarack, citrusok, ilyesmi. Kóstolva elég szellős, tiszta és egyszerű. A korty vége mézes és fanyar, és a savak alaposan belehúznak. Jó ivású, és persze fölismerhetően bussays, de a 2008-as jóval tartalmasabb, zamatosabb, mélyebb volt (az egyébként traminit és muskotályt is kapott). Csak remélni tudom, hogy idővel ez is gazdagodik, színesedik. Addig is 5 pont.

Scheller Táltoshegyi Olaszrizling 2006

Szerelem első látásra. Ahogyan Bob írta, a Scheller Szőlőbirtok lassúsodrású kultborászat a Káli-medencében, szívmelengető sztorival, de a többség számára mégiscsak egy nagy üvegburával lefedve. Én ezt a palackot a Radovin 27 százalékos akciójában raboltam, és szívesen vásárolnám kartonszám. (Itt állítólag az Áldozó Kereklevelű 950 Ft. Ez normális?) 

Számomra az olaszrizling egyik iskolapéldája. Nincs agyonfarigcsálva, csiszolva, szidolozva, magától értetődő, erőlködésmentes, természetes egyensúly és vitalitás jellemzi - engem azonnal levett a lábamról. Az illatban eleinte átható gyógyszeresség, de ez félóra után nyomtalanul eltűnt, aztán citromfű, kamilla, méz, sárgabarack és marcipán. Tágas, korlátlan, eleven korty – ha van ennek így értelme. Ízben aszalt sárgabarack, gyöngyvirág és méz, a korty végétől zelleres-mandulás fanyarság. Közel ötévesen már látszik az érett bor magabiztossága és még érezhető a fiatal életereje. 6 pont és best buy.  

Címkék: 2006 olaszrizling hatpontos bussay ötpontos hétpontos nyolcpontos scheller 2007 gál lajos 2009 strekov rizlingodisszea

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr602706131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fugu 2011.03.03. 07:44:42

Ha nem tévedek, az említett Gál Lajos tétel a Kántor Tag névre hallgat. (?)
A közelmúltban kétszer is volt hozzá szerencsém, a Kézműves Magyar Ízek nevű remek rendezvényen, majd az Akadémián is.
Mindkét alkalommal viszonylag frissen bontott palackból kínálták, ahogyan az lenni szokott. Mindkét alkalommal lenyűgözött. Számomra már már a furmintra jellemző komplexitást mutatott, ill. élményt adott. Az ára is "furmintos", sajnos. Azt, hogy mit mutat másnap, nem tudom, és akkor se tudnám, ha valaki meglepne vele, mert egy jeles alkalomadtán meginnánk egyszerre az tuti!
Apropó: az Egri Borok Gálájáról nem írt senki?? Miért?

alföldimerlot 2011.03.03. 08:04:16

@fugu: Nagyon szerethető bor. De tényleg ez a neve, nézd meg a fényképet: www.bor-bolt.hu/termek.php?ID=552
Én azért nem tudok írni az Egri Borok Gálájáról, mert nem voltam ott (mentségemre szóljon: vidéki vagyok).

lackó 2011.03.03. 10:22:50

@alföldimerlot: nem, a 950 nagyon nem normális. Illetve a nem is értem kategória :).

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.03.03. 10:36:19

Én az alábbi poszt után sétáltam fel a Budai Várba, hogy felkeressem a Vinum Primatist a 2003-as kereklevelű miatt:

alkoholista.blog.hu/2010/09/22/a_nagy_parbaj_v

Már akkor sem volt belőle, régóta elfogyott, csak a honlapot nem frissítették, azt lehetett kapni, ami a boltban van, tájékoztatott a hölgy. Úgy néz ki hiába jeleztem a problémát, semmit nem változtattak.

A kedvező árak tekintetében kifejezetten félrevezetőnek éreztem a honlapot. Akkoriban a Kézműves Borok Házát találtam a legolcsóbb forrásnak Tóth Sándor boraiból Pesten, persze ez változhat.

fugu 2011.03.03. 11:02:19

@alföldimerlot: Húha! Tényleg. Jó sokféle olaszrizlinget készít Lajos bácsi. Akkor ő, meg Szászi az olaszrizlingkirályok?

e_easy 2011.03.03. 11:26:44

@alföldimerlot: ez a kedvenc sorozatom az MA-n, nem egybol olvasom el, inkabb keszitek egy teat elotte es ugy futok neki.

A 6rugos olaszrizlingre sztem sincs nagy kereslet...meg. Mondjuk azt sem tudom a 6rugos furmintokert mennyire kapkodnak a nepek.
Lehetseges h ez csak a "lesajnalt" fajtaval kapcsolatos eloitelet resze? + meg nincsenek meg azok az ikon borok (stabil 7-8pont) amik kitoljak az artartomanyt.
Mit gondolsz, mint bor megeri kicsengetni az osszeget? bar ez talan inkabb a strekov-ra lenne ervenyes kerdes de az meg ugye nem tiszta olasz.

Kürti Zsó 2011.03.03. 12:48:22

a cikkben alhangzik, hogy a Strekov1075-ös fehér Terroir2006 /Rizling-Veltelini/ valószínűleg eladhatatlan. A tőrténet kereksége végett megjegyzem, hogy az a bor 2008-ban elfogyott a készletünkből - az eladhatóság cáfolva. Hogy nem lett folytatása, az sem teljesen igaz, ugyanis a 2008-as Zöldveltelini - Olaszrizling házasításunk 2010 őszén fogyott el, igaz "csak" classic kategóriában. Ennek a borunkat az utlosó 15 kartonját egy Olasz kereskedő vásárolta meg, aki - szinte hihetetlen - Olaszországban forgalmazza.

Az viszont nagy iogazság, hogy 2006-tól nem jött össze terroir kategóriájú fehér borunk. Most palackoztuk a 2009-es Olaszrizlingünket, amely nem volt szűrve, szivattyúzva, csupán 15 hónapig minimális kénen finoseprűn érlelve. kb április közepén kerül Terroir kategóriában forgalomba.

dalton1 2011.03.03. 13:48:32

A Gál Lajossal totál egyet értek...mind a két '07-es dűlős bora erősen túlárazott és nagyon fás...amúgy ezektől eltekintve jó borok...

Szászi '09-eséről másoktól is hallottam már hogy borzasztó kénes...

Gyöngyvirágos íz...? Aki egyszer gyöngyvirágot kóstol másodszorra már aligha lesz rá lehetősége...:S...mint a légyölő galócás íz...(illat még csak-csak...)

pupa pupánszky 2011.03.03. 14:13:19

Tóth Sándor az örökös best buy of best buys!

alföldimerlot 2011.03.03. 14:13:48

@Kürti Zsó: Örülök, ha a pincénél elfogyott, remek bor. De a Terroir Clubban most is kapható (hacsak a honlap nem csal).
Általában igyekszem alapos lenni, és most döbbenten látom, hogy valóban van egy olaszrizling-zöldveltelini házasítás 2008-ból (de nem "classic", hanem "corpus"), a zöldveltelini pedig eltűnt www.strekov1075.sk/vina-corpus. Hogy ez két napja még nem így volt, arra a nyakamat tenném.
De ennél fontosabb, hogy ezek szerint 2009-ből lesz egy újabb kiválónak ígérkező olaszrizling.

alföldimerlot 2011.03.03. 14:19:17

@e_easy: Köszönöm. Ha 3000 forintba kerülnének, akkor talán igent mondanék. Így inkább Szászit, Bussayt, Schellert javasolnám töredék áron, és persze az istenkirály SAP olaszt, ha maradt még a 300 palackból.

Cirfandlia 2011.03.03. 14:56:22

@alföldimerlot: Hát nem tudom én csak Rajnai-Zv. házasítást látok ott 2008-ból. De miért is nem a magyar oldalt linkeljük be? hu.strekov1075.sk/boraink-corpus

Kürti Zsó 2011.03.03. 15:02:43

@alföldimerlot: pontosítsunk : a corpus2008 az veltelini-rajnai házasítás - még van belőle, a classic2008 az veltelini-olasz - már elfogyott és nincs weben. A zöldveltelini belekerült ebbe a két házasításba.
a weboldalunkat most csiszolgatjuk - van rajta mit - de szerintem a weben ezek a borok mindig így jelentek meg.
a 2009-es Olaszrizliget remélem fogjuk együtt kóstolni, bár a terroirclub csak a régebbi tételeinket tarja.

tunderninja 2011.03.03. 16:48:02

@fugu: Illetve Figula is készít sokfajta Rizlinget is majdan:)
@dalton1: Szerintem nem fás egyáltalán egyik tétel se.Tudomásom szerint nincsen a pincészetnek újhordója eleve.@e_easy: Egyszer érdemes kicsekkolni a Kántor egy kis zsét,egyszer megérdemli az ember:)

alföldimerlot 2011.03.03. 17:23:57

@Kürti Zsó: Köszönöm a pontosítást. És úgy legyen.

dalton1 2011.03.03. 17:27:41

@tunderninja: Hát én nem tudom milyen hordókban volt a bor, de nekem érezhetően sok volt a fa, még a Szóláti-ban is...persze ez már biztos ízlés kérdése is...

napoletano 2011.03.03. 19:01:02

@alföldimerlot: Ne keverjuk mar, konyorgom, Kossuthot a vasuttal, a (rajnai) rizlinget az olaszrizlinggel. Amikor siman rizlinget irtok, hungarikum alkotasara tesztek kiserletet, ui. a rizling tovabbi modositas nelkul -akarmit is szeretnetek - rajnai rizlinget jelent. Meg amugy is - eleg nagy a tavolsag a ketto kozott, nem csak foldrajzilag. A rizling elismerten az egyik elokelo, igenyes, kiemelkedo bort ado szolo, az olaszrizlingrol ugyanezt szeretnek remelni elszant magyarok. De egyelore a vilag csak ul, es talan figyel (talan meg nem), de eddig nem hallottam tul sok megyozott hangot. Szerintem nem szerencses a ket fajta megkiserelt egybemosasa, akar pongyolasagbol, akar roviditesi igenybol, vagy kommunikacios trukkbol eredeztetheto.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.03. 19:11:56

@napoletano: Magyarországon, ha rizlinget mond valaki akkor az szinte kivétel nélkül olaszrizlinget jelent. A másik fajtát mit rajnait szokták emlegetni. Írásban sokan a rajnait Riesling-nek írják.

Az olaszrizling pedig nem kevésbé igényes, előkelő és kiemelkedő bort adó fajta mint a rajnai. A világ pedig nem ül és nem hallgat, mert a világnak halvány gőze sincs arról, hogy nekünk itt a Kárpát medencében van egy ilyen fajtánk.

Arról meg biztosíthatlak, hogy jó termőhelyen, gondos szőlőmunkával, nagykorú tőkékről alacsony terheléssel lehet olyan rizling bort szűrni, hogy az nagyot szól.

Hagymási József 2011.03.03. 20:08:58

Ezer
Ezer az viszonylag nagy szám. Ezer forint ma már talán nem, de mondjuk ezer euró, már talán igen. És ezer bor? Mármint, ha valaki megkóstol ezer bort, az sok vagy kevés? Szerintem ez már komoly szám ezen a területen.
Mi, emberek kötődünk a számokhoz, különösen a kerek számokhoz, és az ezer két-ségtelenül kerek szám. Hogy mire ez a nagy felvezetés? Egy érdekes történet miatt.
Történt, hogy öt egri borász – Dr. Gál Lajos, Dr. Lőrincz György, Hagymási József, Rabóczki Attila, Sike Tamás - gondolt egyet és készített egy közös bort. Igen, nincs tévedés, közös bort készítettek, mégpedig az egerszóláti legszebb dűlőkből – Bol-dogságos, Szarvas, Rózsás, Kántor-tag – a legszebb Olaszrizling boraikból ajánlot-tak fel egy tételt, hogy végül 2010 palackot töltsenek meg vele, stílusosan 2010-ben.
Szívet melengető gondolat és tett, az összefogás szép példája lehet mindenki szá-mára, arról már nem is beszélve, hogy mi, borivók is jól jártunk ezzel, mert egy cso-dálatos bor született, amely tényleg megmutatja, hogy milyen magasságig tud eljutni ez a jellegzetesen Kárpát-medencei magyar szőlőfajta, az Olaszrizling.
Én a megkóstolt borokról kis füzeteimben mindig leírok néhány gondolatot, hogy majd valamikor, ha vissza szeretnék tekinteni, akkor fel tudjam idézni a bort. Így tör-tént ez ezzel a borral is. Aztán az élet ment tovább a természet rendje szerint, ha az ember elég szorgalmasan kóstolgatja a borokat, akkor a kis füzetek betelnek, és újat kell nyitni. Ez történt az enyémmel is, lezártam, megszámoltam, hogy mennyi bor volt benne és kiderült, hogy 1031. No, gondoltam, lássuk, mi lehetett az ezredik, és dá-tum szerint elkezdtem visszakeresni.
Amikor megtaláltam, egy pillanatra meghökkentem, ez nem lehet, volt az első gondo-latom, aztán még egyszer végigmenten a soron, az eredmény ugyanaz, az ezredik bor az öt borász Olaszrizlingje volt.
Döbbenten és meghatottan ültem néhány percig és azt gondoltam, ez nem lehet véletlen, ilyen véletlenek nincsenek, ebben Isten keze lehet benne. Nem velem, de általam akarja tudatni az öt borásszal, hogy valami nagyszerűt, valami felemelőt tettek, és hogy ennek nyoma kell, hogy maradjon, ennek folytatása kell, hogy legyen.
Kedves Fiúk, kedves Barátaim! Elkezdtetek egy nagyszerű dolgot, kérlek Bennete-ket, ne hagyjátok abba, mert a magyar bor felemelkedése a Ti kezetekben, a Ti együttműködésetekben is van.
Isten adjon Nektek erőt a folytatáshoz, én, az egyszerű borivó, nagyon várom és re-ménykedem ebben.
2011. február
Kovács Pál

Belcsuj 2011.03.03. 20:50:58

@BZoltan: egyetértek

@napoletano: szerintem az semmiképpen sem lehet baj, ha az általad elszánt magyaroknak nevezett borbarátok, borértők igenis nagyra tartják az Olaszrizlinget. Nem is nagyon értem, hogy ez miért zavarhat bárkit... Más nemzetek arra is próbálnak büszkék lenni, amihez esetleg vajmi kevés közük van, hát akkor talán hadd lehessünk már mi büszkék erre a Kárpát-medencében hazára talált fajtára, amiből gyönyörű borok születhetnek.

e_easy 2011.03.03. 21:00:01

@alföldimerlot: SAPbol idejeben elastam parat :)

napoletano 2011.03.03. 21:16:42

@Belcsuj: egyetertek en veled is, BZoltannal is. A felreertes ott van, hogy rizlingnek nevezik az olaszrizlinget, amire semmi szukseg. A honfikebel dagadjon csak, az olaszrizlingbol szep borokat lehet szurni. Csak rizling nem lesz belole - es ez egyiknek sem baj. Csak az zavarja a tisztanlatast, ha a neveket keverjuk, "mert ez a magyar hagyomany".

Kürti Zsó 2011.03.03. 21:31:22

@Tóth Ferenc: 2008-ban házasítottuk először a zöldveltelinit. Csak később tudatosítottuk, hogy az öregek Kürtön mindig rizlingveltelinit "csináltak" . Természetesen nem vacakoltak a szürettel és együtt szedték. Egyszerűen kitapasztalták, hogy ha a zöldveltelini kicsit túlérett, lágyabb savakkal, muskotályosabb ízekkel az olaszrizling pedig hozza a karakánabb savakat. Azon kívül hogy jól kiegészítik egymást, képesek hosszú távon is szépen együtt érlelődni - hosszútávú szimbiózis. 2008-ban kipróbáltuk és mivel a cuvée jobb volt mint a borok külön-külön, összehoztuk őket, ennyi a történet. Eddigi tapasztalataink szerint a zöldveltelini nagyon képlékeny fajta, képes ölelkezni férfias borokkal. Ezért próbáltuk ki a rajnaival is. Szóval próbálkozunk.

dalton1 2011.03.03. 22:32:06

@Hagymási József (Kovács Pál):

Hát én imádkozom értük ("szurkolok nekik...") meg a hasonló összefogásért, nagy szükség lenne rá. Előbb-utóbb meg is kóstolom az egerszóláti olaszt...
Bár ilyen jókat most olvastam/hallottam róla először...

dalton1 2011.03.03. 22:38:44

@napoletano: Szerintem ez szőrszálhasogatás...akik ezt a blogot olvassák kb. 96-98%-ban tudják mit ért egy magyar a rizling alatt...másrészt pedig minden rosszat el lehet mondani a MA szerkesztőkről/szerzőkről csak azt nem hogy a két fajtát össze akarnák mosni...

Nem tudom lesz-e valaha olyan elegáns és kifinomult és kristálytiszta és preciz bor az olaszrizlingből mint egy moseli rajnai, de őszintén nem is hiszem hogy ez lenne vele a cél...a kadarka sem lesz pinot, a furmint sem chardonnay csak azért mert valamiben hasonlítanak...általában nem is lehet őket összekeverni.
A fajták mindig különbözőek maradnak, a stílus pedig nincs levédve.

Én mérges is lennék ha az olaszból rajnait akarna bárki csinálni, mert nem az. Nem is szeretem azokat a kóstolókat amikor a kettőt vetik össze...sőt a házasításukban is kételkedem sokszor...akad amikor feleslegesen...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.04. 06:21:48

@napoletano: Szerintem nincsen félreértés. Mi magyarok az olaszrizlinget hívjuk rizlingnek.
Több évszázadon keresztül senkit nem zavart az, hogy több szőlő futott az ország különböző vidékein ugyanazon a néven.
Ez a precizitásmánia és minden kifejezés, név stipistoppolása modern dolog.

Bajor, gohér és sárfehér néven vagy három, lisztesből kettő és dinkából is vagy három-négy szőlőt.

De mondok érdekesebbet. Jelenleg a legtöbb név akár több tucatnyi fajtavariációt is jelenthet. Csak Cirfandliból vagy 60 variációt tartanak nyilván. Furmintból vagy 35-öt, kadarkából vagy 10-et, olaszrizlingből több int húszat, rajnaiból pedig hetet.

Az évszázadok (évezredek) során minden tudományos igényesség és dokumentáció nélkül a szőlősgazdák nemesítették a szőlőiket a helyi viszonyokhoz igazodva. A fajtanevek pedig inkább hagyomány mint szakszerű jogvédelem alapján alakultak ki.

Szóval nekünk magyaroknak rizling az olasz rizling és a rajnai rizling is és nincsen ezzel semmi baj.

Belcsuj 2011.03.04. 09:45:26

@napoletano: én azt gondolom semmiféle tisztánlátást nem zavar. Az én boros ismerőseim között, ha azt mondja valaki, hogy kóstoljunk egy rizlinget, akkor mindenki tudja, hogy Olaszrizlingről beszélünk, ha Rajnai rizlinget akarunk kóstolni, akkor meg azt mondjuk igyunk egy Rajnait, ilyen egyszerű ez. Ha meg a borokat, szőlőfajtákat kevésbé ismerő, alkalmi fogyasztókat nézzük, na ott meg aztán végképp csak az Olaszrizlinget értik rizling alatt. De, ha valakinek mégis bezavar a tisztánlátásába, hát rá szokott kérdezni, hogy Olaszt vagy Rajnait, még ebből se lett soha verekedés... Továbbra sem értem mi lehetne ezzel a baj, és ahogy olvasom mások se.

napoletano 2011.03.04. 10:11:42

@Belcsuj: Hat be kell lassam, egyedul maradtam a velemenyemmel, sok felreertes, stb. tarsasagaban; meg egy elegge alfoldi (ertsd durva) maganlevelet is kaptam AM-tol. Amit felvetettem, valoban nem egetrengeto kerdes - es hasonlo tokeletes ertetlenseg fogadta, mint pl. Bonkowski egy-egy beirasat. Ebben egy egy bizonyos koldoknezest latok - ahogy az ekezetek hianyabol lathato, en nem Mo-n elek, es nem ertem, miert jo v. kivanatos, ha egy szolofajta neve Mo-n mast jelent, mint az orszagon kivul? De ugy latszik, ez csak nekem er meg nehany beirast, Devenytol keletre ez nem gond, tulelem.

Amugy maga a poszt tetszett, es en is drukkolok az olaszrizlinggel komolyan foglalkozoknak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.04. 10:33:03

@napoletano: Melyik szőlőfajta neve jelnet mást Magyarországon mint bárhol máshol a világon?

Az olasz rizlinget olasz rizlingnek hívjuk a rajnai rizlinget pedig rajnai rizlingnek.

Nem mellesleg az olasz rizlinget a szlovén barátaink laški rizling-nek hívják, a cseh borisszák Ryzlink vlašský néven tisztelik a fajtát. A jó taljánok koréntsem meglepő módon Riesling Italico néven, ahogy a román szomszédainknél pedig Riesling Italianként ismerik. Még a német nyelvterületen is Welschriesling a fajta neve ahol a Welsch mint ősi germán szó ugyancsak a latin/gall eredetre utal.
Vagyis nemcsak Magyarországon rizling az olasz rizling, hanem gyakorlatilag mindenhol ahol a fajtát ismerik.

Ne vedd rossz néven, de érdemes tájékozódni és adott esetben kérdezni mielőtt sommás és nem kicsit pejoratív véleménynek adsz hangot.

alföldimerlot 2011.03.04. 10:33:47

@napoletano: Úgy gondolom, hogy az a feltételezés, hogy én vagy az olvasóink rászorulnak arra, hogy elmagyarázzad, hogy az olaszrizling és a rajnai rizling nem ugyanaz a fajta, annyira nyilvánvalóan alaptalan, hogy csak egyfajta kötözködésként tudom értelmezni (és ez nem az első ilyen hozzászólásod volt). Ehhez én nem tudok értelmesen hozzászólni, és kedvem sincs vele foglalkozni, habosítani pedig végképp nem akartam, ezért írtam neked egy privát emailt. Azt nem tudom, hogy nálad az alföldi miért szinonimája a durvának, de úgy döntöttem, hogy bemásolom azt, amit elküldtem neked: "Ezúton szeretnélek megkérni, hogy próbáld meg a jövőben a személyeskedést mellőzni. Valamiért nagyon unszimpatikus vagyok számodra, de magadból is hülyét csinálsz, ha folyton olyan dolgokkal nyúzol, amikről te is sejteheted, hogy alaptalanok. Sem kedvem, sem energiám nincs a mondvacsinált problémáiddal foglalkozni. Sajnálom, hogy ezt az emailt meg kellett írnom, de nem láttam más módját e konfliktus kezelésének." Részemről ez az ügy lezárva, és elnézést kérek az olvasóktól, hogy kénytelenek ilyen hülyeségeket olvasni.

zoli 2011.03.04. 10:34:45

@napoletano: azért nem gond a rizling elnevezés, mert csak szóban használatos egymás közt. Leírva - palackon, magazinban, akárhol - nem találkozol ezzel a formával, kivéve ezt a Rizlingodisszeát:)

napoletano 2011.03.04. 10:51:10

@alföldimerlot: mi van, amikor a moderatort kene moderalni? Az OLASZrizling-kostolasrol irottakat koszonom, az erdekes volt. Amugy reszemrol is lezarva az ugy.

Kapitányr 2011.03.04. 13:49:48

@fugu: Tényleg Ők a királyok.Ha ezt a királyságot triumvirátusra bővítjük akkor Sike Tominak ott a helye.

Kapitányr 2011.03.04. 13:59:51

@Hagymási József: Pali! Neked tudnod kell,hogy az ezer nem volt véletlen.Ha Isten akaratát feltételezed,akkor Lőrinc Gyuri közvetítésével biztosan ott is van.Minden esetre,márc.12-én ez alapján fogok figyelni a St.Andrea pincében.

Kapitányr 2011.03.04. 14:03:55

@dalton1: Ha tényleg meg akarod kóstolni,siess.Ha valamikor,akkor most igaz viszik mint a cukrot.
12-én a St. Andrea pincében fogjuk megkóstolni.Csatlakozz hozzánk!

Félédes Zweigelt 2011.03.04. 14:21:43

@Kürti Zsó: @Tóth Ferenc:
A Gut Oggau is házasít olaszt veltelinivel a Fertő-tó mellett, biodinamikusan - finom is.
Ettől persze még van nekik hatvaneurós szuperveltelinijük is.

takács bálint - zsebtévé 2011.03.04. 16:54:43

@napoletano: Ahol te elsz, ott nem lehet magyar billentyuzetet hasznalni? Akcentussal is beszelsz, amikor hazajossz? Affektalsz is-e, he?

tb - zstv

Matteo78 · http://borozunk.hu 2011.03.04. 17:50:31

@Kürti Zsó:
Szia! érdekelne a "minimális kén" kifejtése, ha szabad tudni közelebbit? Mennyiségben/kénezési gyakoriságban ill. módban?

Másik nagy tanulság a 15 hónap, asszem ki fogom próbálni, eddig mindig 8 hónap max után föladtam a várakozást. Fejtitek a 15 hóbap alatt vagy hagyjátok fejlődni nyugalomban?

Matteo78 · http://borozunk.hu 2011.03.04. 17:52:54

Nekem tanulási pont a bejegyzésből: a másnapi kóstolás. Utóbbi időben már kezdtem tudatosan is próbálni, de a poszt olvasása után még nagyobb hangsúlyt fogok erre helyezni. És sokkal többször jobb egy bor másnap, mint rosszabb. Mondjuk ez talán nem is meglepő...
Forza Olaszrizling! :-)

2011.03.04. 21:24:22

@Matteo78: ez a "forza olaszrizling!" a hét szólása, engedelmeddel felhasználnám aláírásnak a saját fórumainknál (Prohardver)! :)

Sárfehér 2011.03.06. 07:52:35

@BZoltan: Sőt, nemhogy Európa nem tud az olaszrizlingről, de az átlag osztrák borivó sem tudja elképzelni, hogy a Welschriesling más is lehet, mint könnyed, savas asztali bor.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.06. 08:16:43

@Sárfehér: Valóban nem. De engem ez egyáltalán nem zavar. Egyes fajtákat borvidékenként, régiónként más koncepció alapján használnak és belőlük más borokat szűrnek.
Vegyük például a traminit. A világ legtöbb részén könnyed, bukébort, Elzászban pedig vastag, olajos, komoly testű és buja illatú gazdag bort készítenek belőle. Érdekes módon nem hallottam sehol, hogy az elzászi gazdáknak ez komolyabb lelki problémát okozna.

Sárfehér 2011.03.06. 09:31:39

@BZoltan: Legalább lesz mivel meglepni a kollégákat. A traminit meg, gondolom, nem véletlenül emlegetted. :)
süti beállítások módosítása