Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Finomhangolás

Petrus vs. Solus visszavágóval

2011.03.09. 06:30 - palack

Chateau Petrus és Mouton Rotschild. Ezek a borok olyan monetáris magasságokban szárnyalnak, hogy esélyük sincs szerencsétleneknek a látókörömbe kerülni. Pedig ahogy egyre inkább beleásom magam ebbe az egészbe, a limitem is egyre magasabbra kúszik, ők azonban még nagyon nem az én ligámban játszanak. A bor azonban rendkívül demokratikus dolog: Barcelona – Arsenal meccset még nem láttam élőben, Jessica Alba sem hívott még eddig randira, a kihagyhatatlan lehetőség, hogy Petrust kóstoljak viszont mégiscsak az ölembe pottyant. Őrült sor volt: egy jobb sorsra (vagy kevésbé jó sorra) érdemes belövő bor után rögtön érkeztek az este sztárjai: a Chateau Petrus 1994 és a Chateau Mouton Rotschild 1996. Őket volt hivatott a korábbi legendák alapján megszorítani a Tenuta Ornellaia Masseto 2000 és a Gere Solus 2000. Hát, bizony nem sikerült nekik. Egyszer volt Budán kutyavásár, Mátyás is a mesében volt csak olyan kibaszott igazságos.

A Petrus engem már az illatával is levett a lábamról. Gazdag, rétegzett, hűvösen elegáns és arisztokratikus. Úgy mutatja meg első szippantásra nagy bor mivoltát, hogy közben nem vág orrba, szimplán csak lenyűgöz. Finom animalitása, gyümölcsössége, fűszerei, mélysége teljesen magától értetődnek, semmi erőltetettség nincs bennük. Szinte féltem belekortyolni, hiszen ekkor már duplán tartottam a csalódástól: amúgy sem kicsi várakozásaimat ez az illat csak tovább fokozta. Kár volt azonban félnem, a korty is hozta, amit hoznia kellett. Tökéletes szerkezet, minden precízen a helyén, ráadásul gazdag, sokrétű és finom. Ahhoz még nem vagyok elég jól kalibrálva, hogy ennél a bornál külön beszéljek a savakról, tanninokról vagy alkoholról – harmóniában voltak, ebből a szempontól kevés életemben kóstolt bor tudta volna felvenni vele a versenyt. Ami miatt mégsem tíz: lehetett volna egyedibb, karakteresebb, intuitívebb. Helyette ő inkább biztonsági játékkal arra ment, hogy ne hibázzon és megmutassa, mennyire magától értetődően jobb mindenkinél. 9 pont.

A Mouton Rotschild egy lehelletnyit vagy inkább kettővel hangosabb, melegebb karakterű és intenzívebb illattal mutatkozott be. Tökéletesen érett, ám korántsem túlérett erdei gyümölcsök és elegáns, bőrös animális jegyek domináltak benne finom fűszerekkel kiegészítve. Cseppet kevésbé éreztem izglmasan változónak és rétegzettnek, mint a Petrus bemutatkozását, ne feledjük azonban: a viszonyítási pontok most nem voltak éppen hétköznapiak. Kóstolva persze benne sem kellett csalódnom, hibátlan és harmonikus szerkezete nem sok esélyt hagy más borok számára, egyből megmutatja, hogy ő milyen társaságba tartozik. Különleges élmény volt a Petrus mellett kóstolni, ez a tobzódás még inkább segítette a kalibrálást. Ugyanolyan precíz arányok, nemesség és finom részletek egy kicsit intenzívebben és direktebben megfogalmazva. A 9 pont itt is vitán felül megvolt.

Más kóstolón egy 2000-es Masseto vagy Solus simán a sztár lehetett volna, ám ezen az estén ők csak mellékszerepet kaptak, kis túlzással a bordóiak felmosták velük a padlót. Asszaszin effektus – szép magyarsággal fogalmazva. Nem lenne tisztességes, azt részletezni, hogy a Masseto böszmén hangoskódónak és aránytalanul vastagnak, a Solus pedig súlytalanul vékonynak és disszonánsan savanyédesnek tűnt mellettük. Melletük. Amúgy simán 7 pontot ért mindkettő, más kontextusban ez egyáltalán nem lenne kevés.

Szükséges néha belőni, kalibrálni a műszereket. Tanulságos megnézni merre van az értelmezési tartomány vége, hol lenne a maximum. A majdnem maximum. Aztán ideje visszatérni a hétköznapokba, értékelni a jót, mert ezt a szintet ép pénztárcával nem lehet tartani. Legalábbis nekem és ezzel még vagyunk így egy páran. Tudni kell örülni ötpontos boroknak, élvezni hatpontosakat, csodálni hétpontosokat és lelkesedni értük. Rátalálni nyolcpontosokra, megállni és visszagondolni erre a különleges napra. Emlegetni, mikor újra kilencpontossal hoz össze a jószerencse és várni a tízpontos élményre.

Az első képet innen vettem a másodikat Laczi Jánostól kaptam.

Címkék: kóstolás vörös bordeaux 2000 gere attila hétpontos kilencpontos ornellaia solus 1994 1996 pétrus mouton rotschild masseto

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr742719962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fugu 2011.03.09. 07:34:28

Nem vagyok egy irigy fajta, de most nyeltem egy nagyot. Azután még egyet.
Montalcinoban a Fortezzában volt szerencsém lefotózni egy 2006-os PETRUS-t. 2000 euro volt az ára...

mossberg operator 2011.03.09. 07:59:13

Hol kostoltad oket? Hogyan?

palack 2011.03.09. 09:55:00

@londonercsecse: egy baráti társasághoz volt szerencsém csatlakozni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.09. 11:08:02

Viszont én irigy vagyok. :) Köszi az írást.

Van 9 pontos bor olcsóbbért is ld. Flor de Pingus 2006:

alkoholista.blog.hu/2011/02/07/spanyolok_az_asztalon

(80 EUR környékén beszerezhető).

vinos 2011.03.09. 14:51:33

@palack: Vakon ment?

Mert ha nem:

www.pnas.org/content/105/3/1050

De lehet, hogy tényleg jó a Petrus:)

tunderninja 2011.03.09. 19:28:47

Azért a Solus az tisztességes most is akárki mit mond.Ilyen idősen.
Respect.
Egyszer valahogy iszom ilyet addig nem igazán szeretnék meghalni.

palack 2011.03.09. 22:56:08

@akov: Persze, de ezeknél a boroknál szinte csak olcsóbb van. Ledolgozhatatlan hátrányból indulnak egy ár/érték versenyben.

@vinos: Nem láttuk értelmét bohóckodni a vakkóstolással. A két bordói pedig vakon is kiemelkedett volna mindenfajta előítélet, prekoncepció vagy sznobság nélkül.

@tunderninja: A Solus 7 pontot kapott, az tisztességes pontszám.

vinos 2011.03.10. 09:36:57

@palack: Nyilván sokszor nincs értelme vagy nem kivitelezhető a vakkóstolás, de ha borok összehasonlítása a cél és születik sommás ítélet (egyszer volt Budán kutyavásár), akkor bohóckodásnak biztosan nem nevezném. Az általam belinkelt cikkben pont azt mutatják ki, hogy nem sznobság vagy prekoncepció miatt érezzük jobbnak a drágább és ismertebb borokat, hanem egyszerűen így működik az agyunk.
A Solusnak soha nem lett volna esélye megverni a Petrust, ha a legendás kóstoló nem vakon történik.
A Solus esélyeit persze tovább csökkentette, hogy a 2000-es bor már messze nincs a csúcson. A hazai vörösök esetében érlelési potenciálról nem igazán, vagy csak néhány évre vonatkozóan beszélhetünk , míg a két francia bor még valószínűleg most is felfelé menetel.

Vincentgabi 2011.03.10. 13:56:18

Úgy vélem nem tisztességes összekóstolni a bordeaux-i nagyokat, de még csak a cru bourgeois-kat sem a magyar "csúcsborokkal".Teljesen mindegy,hogy vakon vagy sem.Tapasztalatnak remek,sokat lehet egy-egy ilyen tesztből tanulni,de be kell látni,nem tartunk még ott és ha a borászok továbbra is a kemikáliákat használatát helyezik előtérbe,soha nem is fogunk ott tartani.A árakról nem is beszélve, magyar vörösek:12000-25000/Máté Cuvée:50000 !VICC!/,a bordeaux-i grand cru classé-k:16000-ért már utokérhetők pl.:Chateau Pedesclaux vagy Chateau Desmirail (Bajcsy Zs.23. alatt).Nem véletlenül biggyesztik rá a címkére az 1855-ös dátumot,ők már az előtt bort készítettek.
Személy szerint annak is örülnék,ha végre egy magyar kékfrankost egy lapon lehetne említeni egy osztrákkal,pl:Hillinger,Móric stb,persze egy-két kivételtől eltekintve siralmas a helyzet.
Ui:talán ideje lenne végre BORt készíteni megalkuvás nélkül

shiraz 2011.03.10. 15:22:26

már elnézést Gábor, de pont Bordeaux az ami a világ komoly borvidékei közül elég hátul van a természethű borkészítéshez vezető úton. Későn és legtöbbször marketing indokból fordultak ilyen irányba egyes birtokok. Én nem állítanám őket példaként a "kemikáliakat előtérbe helyező magyar borászok" (ahogy Te írtad) elé példának.
az pedig hogy 1855 előtt vagy akkor mi volt, nem releváns a mai viszonyokra és szőlészeti-borászati módszerekre.

palack 2011.03.10. 15:49:13

A hangzatos alcím félrevezető, nem az összevetés volt a lényeg. Egyszerűen meg akartuk kóstolni a kultikus hírű Petrust és érdekességképp melléraktuk pl. a Solust a hivatkozott előzmények miatt is. De a lényeg a világhírű borral való találkozás volt.

A vakkóstolást itt azért tartom bohóckodásnak, mert ebből a négy borból, ha valaki kóstolt már 5-6 jó bordóit (nem ennyire csillagászati árút), szupertoszkánt és villányit, akkor simán megkülönböztette volna őket vakon is. (A Petrust és a Rotschildot nem feltétlen.) A vinos által linkelt cikk szerintem nagyjából egy súlycsoportban lévő és hasonló stílusú borok értékelésére vonatkozik.

pupa pupánszky 2011.03.10. 16:16:59

@shiraz: abszolút egyet értek. különben sem kedvelem, ha egy ilyen cikk után elindul a pavlovi magyar bor fikázás fejezet...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.03.10. 16:52:57

@palack: abszolút OFF. nagyszerűek a hasonlataid, bár ha nem is Jessica Alba, de Brooklyn Decker felhívhatna végre.:-)

Mátyásról sokan elfelejtik, hogy óriási történelmi hibát vétett azzal, hogy a török erősödése közben fekete seregével állandóan Bécset ostromolta. persze, hogy nem erősítette a déli végeket és persze, hogy utána az osztrákok nem voltak hajlandóak közreműködni Magyarország felmentésében, hiszen mi van, ha jön a következő Mátyás... nagyrészben ő az okozója a 150 éves török uralomnak, mégis őt tartjuk a legnagyobb királyunknak. tényleg ennyire gyenguszok voltak a többiek???

Vincentgabi 2011.03.10. 17:09:20

@shiraz:Kizárt,hogy bordeaux-i cru classé és cru bourgeois borokban bármiféle adalékagyagot használnának,mert az a borászat végét jelentené.A tapasztalatom azt mutatja,márpediglen a nagy magyar vörösborkészítők igenis előszeretettel használják(tisztelet a kivételnek),teszem hozzá az eu-ban nálunk dübörög legjobban a bussines.Főztél te már magyar csúcsborral?Sose próbáld!Míg egy magyar borász 6-10-15 fajta bort készít addíg ne várjuk el tőle,hogy mindegyikre maximálisan oda tudjon figyelni,mind szőlő,mind bor téren.Könnyű mindent az évjáratra fogni.Semmi esetre sem fikázni szeretném a magyar bort,csak nagy az állóvíz itthon,európa jegyzett borászatainál meg tapasztalható a fejlődés.

SZIGETI 2011.03.11. 09:24:42

Csak tudnám, miért épp magyar király mellé jár köretként a káromkodás ?
Talán Béke-Nobel díjasok az említett chateau-k ?

shiraz 2011.03.11. 10:52:45

@Vincentgabi:
"Kizárt,hogy bordeaux-i cru classé és cru bourgeois borokban bármiféle adalékagyagot használnának"
erre ne vegyél mérget. beszélgettem helyi borászokkal, mikor tavaly ott jártam.

2011.03.11. 11:13:16

@shiraz: és mit mondtak? hogy ők cuccolnak? vagy hogy "hallották, hogy xy cuccol"? ...

shiraz 2011.03.11. 11:22:28

@Parci:
az sosem érdekel, hogy egy ember másról mit mond ilyen tekintetben.
a saját gyakorlatukról beszéltek. az egyik pl megmutatta, h na az az ajtó mögött van az RO gép :) amit persze nem minden évben használnak...
a cuccolás szó nem hangzott el :)
persze a piac felé más a kommunikáció.
Sauternes-ben is nyíltan vállalták h fagyasztják a szőlőt.
A fentiekkel persze semmi gond, amíg mindenki tudja milyen módon készült bort iszik. Aztán dönt. Van akit nem érdekel csak jó ízű legyen.

2011.03.11. 12:45:12

@shiraz: no, a saját gyakorlat az hiteles, mint forrás, erre voltam kíváncsi.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.11. 14:39:26

@shiraz: Azt lehet -e tudni, hogy az említett birtokok milyen besorolásúak?

Szerinted ezek a "bevetett" gyakorlatok általában jellemzőek arrafelé, vagy pedig van a termelőknek olyan igényesebb rétege, amelyik szakmai presztizsből csakis hiteles borokkal áll elő?

shiraz 2011.03.11. 17:11:23

@drbarta: csak cru classé chateau-k voltak. a látogatás során 1 1er cru, 3 2eme cru, 1 3eme cru, 1 4eme cru és 1 5eme cru volt.
Bordeaux egy óriási biznisz a második kérdésedre válaszolva. Nem ugyanazok a gondolatok mozgatják ott a dolgokat mint Magyaro-n. Persze vannak általam ott ismert autentikus bort készítők is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.14. 06:26:57

@shiraz: Kicsit elkalandozok...
A német rieslingeknél ugye Qmp szinten is engedélyezett az édességi szint beállítása termőhelyazonos, sterilre szűrt musttal, ún, süssreserve-vel. Egy németországi riesling-gyűjtővel nemrég beszélgetve kiderült, hogy az igényesebb termelők nem élnek ezzel a lehetőséggel. Kérdeztük kikóstolható-e, hogy így készült-e a bor, mire szakértő barátunk azt mondta, hogy nem igazán, viszont a süssreserve-vel édesített borok sose fognak idővel olyan nemesen és szépen érni, tehát a német rieslingekhez rendre társított potenciál-kérdésben elmaradnak.

Ezen az ösvényen visszatérve Bordeaux-hoz. Valamennyire úgy tartja a köztudomás/közhiedelem , hogy a jobb cru classé Bordeaux-iak igen nagy potenciállal rendelkeznek, nemcsak sokáig eltarthatóak, hanem kifejezetten hosszú idő kell tökéletes palackérettségük beálltához. Azt hinné az ember, hogy az egyik legnagyobb értékmérő jellemző, a potenciál, csakis kivételes alapanyagból származhat.

Szerinted mutat -e összefüggést a potenciál és az a tény, hogy használtak-e adalékanyagokat, RO-gépet, stb... a bor előállításához?
süti beállítások módosítása