Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Feltámadás

Patricius Tokaji Furmint 2006

2011.03.24. 06:00 - palack

Borban nem vagyok monogám, mindig keresem az újabb élményeket, alig néhány alkalom volt, hogy valamiből egy teljes kartonnal vettem. Ő az egyik. Hétezer kétszáz forintért hat palack kiváló furmint – nem bírtam nem megvenni annak idején. Az egyhangúság unalmát pedig egyáltalán nem kellett végigszenvednem miattuk, minden palackja mást mutatott eddig: sikerült egy hullámzó életgörbe markánsan eltérő pontjait kidugóznom. Az első igazolta kezdeti lelkesedésemet, a második kevésbé győzött meg, a harmadiknál már a hanyatlás jeleit véltem felfedezni. Legutóbb, mintegy másfél éve, a negyedik bontása után magamban már temettem: illatában megjelent a kukorica, a savak erőtlennek tűntek, a maradék két palackról így gyakorlatilag le is mondtam. Hanem volt ám döbbenés, mikor hosszú szünet után elővettem most az ötödiket.

Szép aranysárga színe nem árulja el korát. Illata kezdetben markánsan ásványos: hűvös sziklával és érett grépfrúttal. Nyoma sincs kukoricának és öregségnek. Hamarosan aztán szépen nyílni kezd, éretten gazdaggá, gyümölcsössé válik. Puha őszibarack, felezett barack konzerv, mandarin, friss zöld teával és egy-egy cseppnyi visszatérő ásványos villanással. Vonzó és elegáns. Kóstolva is abszolút ezen a pályán marad, nem okoz csalódást egyáltalán. Finoman gyümölcsös, izgalmasan sós, érett, de nem túlérett bor, aki korántsem fáradt vagy lendületét vesztett. Közepesen vastag, izmos testét, precízen arányos szerkezetbe illesztett tökéletes savak tartják. A korty közepe kiválóan felhangosodik, második felét van, mikor egy leheletnyivel vibrálóbbnak, játékosabbnak szeretném érezni. Máskor meg éppen ez a kissé visszafogott harmónia tetszik, úgy érzem, így jó igazán. Lecsengése hosszú, gyümölcsös, elegánsan kesernyés. A furmint európai arca minden tekintetben. Hét pont - szebb, mint valaha. Ne menjenek messzire, ma délután még egy jóval fiatalabb furmint következik.

Címkék: 2006 kóstolás fehér tokaj furmint hétpontos patricius

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr42760913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambrusqkac 2011.03.24. 09:50:08

Nekem is volt már hasonló tapasztalatom karton borral. De azt nehezen tudom elképzelni, hogy ez a palack is valaha tetszhalott kukoricás lett volna. A palackok eltérően fejlődnek még akkor is, ha egy kartonba vannak összezárva. Lehet, hogy a dugó miatt van ez?
Vagy amit még el tudok képzelni, hogy más körülmények között kóstoltál.
A környezet hőmérséklete és a páratartalom is befolyásolja az ízlelést szerintem.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.03.24. 09:51:43

Ez a kukorica-illat egy nagyon érdekes kérdéskör szerintem. Kicsit mostmár azt hiszem, hogy nem feltétlenül öregedő (hanyatló), inkább érett furmintokban (hársakban) jelenik meg. Legalábbis én számos nagy furmintban is éreztem, melyek 2-3 év után "kukoricásak" lettek, de még abszolút erejük teljében. Elég jól fölismerhető jegy (bár olyat is hallottam, aki inkább hagymára asszociál), örülök, hogy nem csak én érzem szinte rendre minden érettebb száraz tokajiban (néha somlóiban is) a főtt kukoricát.

kukko 2011.03.24. 11:57:58

Arról beszélnek a biodinamikusok, hogy gyökérnapon nem szabad kóstolni, de az lehetséges, hogy különböző borok különböző ciklusokban változnak, és egyszer szebb, egyszer kevésbé szép arcukat mutatják?
süti beállítások módosítása