Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Alkoholista a Facebookon

Kaló Imre a Borászok Borásza

2011.04.28. 06:00 - alföldi merlot

2011-ben a Borászok Borásza Kaló Imre. Az egri borvidéken dolgozó "szomolyai remete" legalább annyira ismert extrém világképéről, mint extrém borairól. Nem mintha a borai nem volnának sokkal figyelemreméltóbbak, de azok elvileg csak a pincénél, Kaló Imre maratoni szeánszain kóstolhatóak, kereskedelmi forgalomba nem kerülnek. Vörös és fehér 2008-as beszámolójában így írt a Kaló-borokról: "Ami számomra revelációként hatott, hogy a Kaló boroknál éreztem eddig a leginkább azt: a bor képes a borász személyiségét átvenni. Ennyi nem konvencionális, nyakas, brutális, robusztus bort még sehol nem kóstoltam." A Művelt Alkoholista szórványos és változó sikerű kóstolásai pedig itt olvashatóak
 
Két további díjat is odaítélt a kuratórium. Az év borászfelfedezettje Losonci Bálint. Losonci Bálint Gyöngyöspatán borászkodik, és naplója rendszeresen olvasható nálunk. A rendkívül fiatal pincészet eddigi legnagyobb dobása a 2007-es "Gereg" Kékfrankos és a 2009-es félédes Olaszrizling.

A Magyar borért díjat Maurer Oszkár kapta. A Maurer Pince Szerbiában, Hajdújáráson a Ludasi-tó partjára épült, ám a szőlők egy része az egykor legjobbnak tartott magyar borvidéken, a Szerémségben található. Régi helyi fajtákkal dolgoznak (ízelítőnek a sor eleje: alanttermő, bakator, balafánt, bálint, bánáti rizling, beregi rózsás). Maurer Oszkár borairól részletesen itt olvashatnak

Valamennyi díjazottnak gratulálunk! [Kaló Imre fotóját innen metszettem, a három díjazott közös fotóját az Artfókusz Vision 21 készítette.]

Címkék: híradó eger mátra vajdaság maurer oszkár boraszok borasza kalo imre losonci balint

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr712861100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

fugu 2011.04.28. 07:23:03

Na, ebbe nehéz volna belekötni! Remek névsor. Gratulálok a díjazottaknak!

Parci 2011.04.28. 07:52:01

Csatlakozom, gratulálok mindhármójuknak!

hegyaljai 2011.04.28. 08:10:11

Nekem is volt szerencsém egy ilyen pogány boráldozaton részt venni a szomolyai pincéjében. Sajnos a borai gyakorlatilag elérhetetlenek a nagyközönség számára. Bizonyára lehetne ezen változtatnia a kommercializálódás elkerülése mellett is. Használna az ágazatnak.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.04.28. 08:35:14

Nagy öröm ez. S szinte hihetetlen, hogy sikerült neki ilyen filozófia mellett is, ami egyértelműen a szakmát is es ezt a dijat is dicséri (persze a facebook oldalon a lajkok egész más eredményt adtak volna ki, de szerencsére nem az döntött), illetve számomra ez a dij egy meg jobb magyar borjovot jósol! Gratula a borasznak és a dijazoknak is!!

Daeril 2011.04.28. 09:14:54

Gratula a díjazottaknak!!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.28. 09:35:11

Milyen kár, hogy Gyöngyöspatát nem Losonci Bálint miatt emlegetik.

Daeril 2011.04.28. 10:06:15

@Hepci: Pont ezen morfondírozok egy pár napja...

lackó 2011.04.28. 10:29:38

@Daeril: @Hepci: @Parci: Bálintnak jó válasza erre a Parola ;)

Belcsuj 2011.04.28. 10:32:40

@Hepci: bizony, ez így van, nagy kár! De biztosak lehetünk benne, a gyöngyöspataiak szeretnék legjobban, ha nem amiatt kellene emlegetni őket, amit el kell szenvedniük hosszú-hosszú ideje.

Nagyszerű helyekre kerületek a díjak, gratulálok mindhármójuknak!

@Parci: úgy legyen!

Roy 2011.04.28. 13:12:16

@Hepci: Ha ott lakna, vagy ott volna szölője, lehet, hogy nem bora de tőkéje lenne.

lackó 2011.04.28. 13:21:41

Csak apró észrevétel: Maurer egyszer elírva, valamint Vajdaság, esetleg Délvidék, de semmiképp nem Jugoszlávia :).

lackó 2011.04.28. 13:24:38

Vagy legyünk megengedőek a Szerbiával :D

lolperec 2011.04.28. 13:29:00

majd erről is kiderül, hogy cukrozza :)

muskotály küvé 2011.04.28. 13:48:45

@Roy: nem ott lakik, és nem ott van a szőlője?

lackó 2011.04.28. 14:23:32

@lolperec: az eszed tokját max. Amúgy index-címlap van?

alföldimerlot 2011.04.28. 14:26:47

OFF: A világ legidegesítőbb borkritikusa a Kapcsándy borászatban pózol és kóstol. Videó: www.jamessuckling.com/kapcsandy-family-winery.html

nick: 2011.04.28. 15:08:55

Nagy gratuláció mindannyiuknak, főleg Imre bátyánknak! :-)

Már ideje volt ilyen díjaknak!

fugu 2011.04.28. 16:21:04

@demisec: "ez a dij egy meg jobb magyar borjovot jósol!"
Nagyon szép, és nagyon fontos megjegyzés!

janigod 2011.04.28. 17:06:57

Nem gondoltam volna... :)
Gratulálok a díjazottaknak!

Imre kóstolója pedig csak egy dolgot kíván: "mikor jövünk újra?" :)

kezesbárány 2011.04.28. 19:07:17

Aha szóval egy olyan borász nyert díjat ( lett példakép más borászok számára)akinek nincsenek borai kereskedelmi forgalomban, most akkor vagy olyan kevés bort készít, hogy azt csak néhányak kiváltsága megkóstolni, vagy többet készít de a piacon nem lehet azokat eladni. Számomra ez azt jelenti, hogy egy gazdaságilag életképtelen a piacon jelen nem levő borász, borászat kapott egy díjat. De miért is? Mert készített néhány bort amit néhány kivételezett ember a pincében megkóstolt.

kezesbárány 2011.04.28. 19:24:13

na igen olvasgattam kicsit a belinkelt olvasnivalókat, az egyik cíkkben azt találtam, "Ebbe a világlátásba a kereskedelmi szemlélet nem fér bele."
egy hozzászóló blogjában meg azt találtam, hogy "Másnap visszamentünk bort vásárloni, merthogy Kaló Imre nem kér pénzt a kóstolóért és a jóltartásért. Másnap viszont 1 üveg bor egységesen 6000 Ft-ba kerül. Ja és csak azokból lehet venni, amiket nem kóstoltunk."
Most akkor mi van?

Kiß B. 2011.04.28. 19:48:35

Nagyon jó helyre kerültek a díjak! Amellett, hogy mind a hárman remek borászok, Kaló csodálatos ember, egy igazi "lámpás", Maurer Oszkár pedig a becsület és a szorgalom példaképe. Fantasztikus, amit a délvidéki magyarságért tesz! Szívből gratulálok, és emelem kalapom mindhármójuk előtt!

Kiß B. 2011.04.28. 19:52:57

@fafej11: Lehet Kalót csodálni vagy utálni, de aki nem érti a filozófiáját, az nem érti a bort. Ne hagyd ki szerintem, hogy egyszer elmenj egy kóstolójára!
:)

lackó 2011.04.28. 20:10:27

@-kraci-: de legalább illene úgy véleményt nyilvánítani, hogy valakinek fikarcnyi köze van a dolgokhoz.

alföldimerlot 2011.04.28. 20:11:09

Találtam egy ilyet: Telek András /Kaló Imre – ’05 Egri Cabernet Franc 3500,- www.vinoport.hu/?node=3289 Ez vajon tényleg kereskedelmi forgalomban kapható Kaló-bor? Valaki tud erről valamit? www.borelofizetes.hu/borok/telek-andras-eger-cabernet-franc-2005?q=bor/telek-andras-eger-cabernet-franc-2005

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.04.28. 20:13:57

@fafej11: Az, hogy valaki nem a kereskedelmi forgalom számára készíti a borait, még nem jelenti azt, hogy gazdaságilag életképtelen. Hobbi, szenvedély, hivatás... mondanak ezek valamit?

Ugyan nem tartom valami sokra az ilyen "választósdit", gratulálok a "kiválasztottaknak". Közülük is főképp Maurer Oszkárnak.

kezesbárány 2011.04.28. 20:53:42

@-kraci-: elmenni egy kóstolójára? a neten nagyon sok Kaló Imréhez kapcsolódó cikket találni, viszont sehol egy cím , egy telefonszám, viszont sok helyen írják, hogy pincéje nyitva mindenki előtt, ez ugyanolyan ellentmondás mint az, hogy a kereskedelmi szemlélet nem fér bele a filozófiába de azért 6000 Ft egy palack bor.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.28. 20:59:26

@fafej11: Hello! Ha jól sejtem, akkor a pontos megfogalmazás az, hogy Kaló Imre őstermelőként értékesíti borait, de természetesen palackozott kiszerelésben. Mint őstermelő eldöntheti, hogy kinek mutatja meg a portékát, és hogy ad-e el egyáltalán, mivel nem boltot üzemeltet.

A borainak kereskedők általi értékesítését pedig, ha jól olvasom, akkor ellenzi.

@alföldimerlot: Budapesten például a Colour Wine Worldben kapható mindkettő:

www.borkinalat.hu/borkinalat.php?orszag_id=1

a Telek András / Szomolya név alatt lehet megtalálni, ez is jelzi, hogy nem Kaló bor. Bár legjobb tudomásom szerint Kaló Imre részt vett a szőlészeti és borászati munkákban is, ma divatos kifejezéssel tanácsadónak lehetne nevezni. A bornak állítólag olyan a viszonya a Kaló borokhoz, mint mondjuk a Kőporos Syrah 2006-nak a Buttler borokhoz, vagy legfeljebb a Zemplén Hegyhátnak a Királyudvarhoz.

Egyébként a rozé nekem személyes kedvencem, érdemes megkóstolni, hogy hogyan lehet egy 7 éves rozé friss, gyümölcsös, fűszeres, és nagy fehérboros szerkezetű. És hogy nyitva lehet hagyni egy hétig, és kibírja a nyarat állítva a konyhaasztalon.
És ez még ugye nem Kaló-bor.

Kiß B. 2011.04.28. 21:52:49

@fafej11: Pedig el lehet jutni, úgy néz ki, hogy nem a megfelelő boros levelezőlistákon vagy fenn. Én voltam Budapesten is kóstolóján. Amit fejből tudok, az hogy 2011.06.30-2011.07.03. között EMI Táborban lesz Kaposváron. Amúgy nagyon korrekt boros program lesz, Maurer Oszkár is ott lesz, és a másik két nap is nagy borászok mutatkoznak be. Egyelőre nincs fenn a honlapon, de ígéret szerint hamarosan felkerül az is. Érdemes lesz frissíteni! www.emitabor.hu/kaposvar/

Kiß B. 2011.04.28. 21:56:11

@fafej11: Amúgy meg nem ellentmondás. Pincébe, kóstolón meg tudja nézni, kinek ad el, és nem ad el akárkinek! Azt mondja, hogy olyanok ne koccintsanak a boraival, akik a magyar borászattal ellentétes szemléletben tevékenykednek. Öntörvényű az biztos, de én elfogadó, és ez is része annak, amitől ő "A Kaló".
Ajánlóm a Prófécia Szomolyáról című riportkönyvet vele, szerintem kedvet fog csinálni a boraihoz! :)

Sárfehér 2011.04.28. 23:04:59

@Szomjas Gödény: Hadd kukacoskodjam megint. Szerintem, ha valaki, akkor Kaló Imre az a borász, aki biztosan nem kiszereli, hanem palackozza a borait. :)

Sárfehér 2011.04.28. 23:06:20

(Ez a "palackozott kiszerelés" olyan szép, hogy biztos fölírom valahova, hogy el ne felejtsem.) :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.28. 23:23:02

@Sárfehér: Életcélom a szórakoztatás!
Így jött a csőrömre, no, ez van.

Sárfehér 2011.04.28. 23:37:45

@Szomjas Gödény: Én meg csak irigykedem, hogy ti már kóstoltatok ilyet, én meg nem. :)

e_easy 2011.04.29. 09:37:42

gratulalok mindharom borasznak, nekem szemelyes kedvenceim igy nem is tudom megitelni hogy jogos vagy nem jogos a dij, egyszeruen csak orulok neki, hogy megkaptak azert amit es ahogyan csinalnak.

alföldimerlot 2011.04.30. 05:17:48

Tegnap fölhívott telefonon Telek András, a salgótarjáni Tarján Borház tulajdonosa, és a következőkről tájékoztatott:
- a Telek András/Kaló Imre néven reklámozott borok valójában kizárólag Telek András borai, a kereskedők, akik Kaló Imre nevét is föltüntetik honlapjaikon ezt a haszonszerzés céljával teszik, Telek András ismétlődő tiltása ellenére
- Telek Andrásnak saját birtoka van Szomolyán, ahol a szőlőt az ő kedves barátja, Kaló Imre irányításával Kaló Imre szőlőmunkásai végzik, majd a szüret után a borokat Kaló Imre készíti el. De ezek a borok Telek András borai.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.04.30. 10:06:45

@alföldimerlot: őőő, ez így elég zavaros. De biztos csak nekem(: (Kinek a kicsodájának a micsodája...)

Kapitányr 2011.05.02. 09:24:34

@fafej11: Talán az a legérthetőbb válasz a számodra,hogy "garázsborászat".
Talán Te is hallottál már erről.Talán azért savanyú a szőlő a számodra mert még nem voltál Imrénél.Próbáld ki és mindent meg fogsz érteni!

erdohorvati 2011.05.02. 14:56:58

@fafej11:
Gratulálok mindhárom borásznak! Én csak Kaló Imrét ismerem és nagyon tisztelem, szeretem őt és borait, (bár ezt így szétválasztani botorság). Imréről rengeteg álhír legenda kering érdemes személyesen találkozni vele. Kaló Imréhez eljutni egyáltalán nem nehéz, én is olvastam a Prófécia Szomolyáról című könyvet 2 éve, és kezembe akadt Borbarátok 7x7 birtok című könyv, ebben is szerepel Imre néhány adattal, felhívtam, olvastam a könyvet, szeretnénk vele személyesen megismerkedni és örömmel fogadott engem és barátaimat, azóta még 3 alkalommal élvezhettem nem mindenapi borkostolóit pincéjében. Kedves fafej11 nemcsak a neten kell olvasni, és nem árt egy picit elmélyedni, elgondolkodni az olvasottakon! Nehéz elfogadni egy elkorcsosult pénzalapú világban, ha valaki másként áll hozzá (sajnos nagyon kevesen vannak az Imréhez hasonlóak, pedig sokkal élhetőbb lenne a világ)- "egy gazdaságilag életképtelen a piacon jelen nem levő borász". A helyzet az "csakpénzszámít" rendszer az életképtelen, "látszatvalóság".
Pl A Meckiben olyan ételek kapsz, amikben nincs tápláló vitamin, nyomelem stb. szóval élet és étel képtelen, ugyanakkor minden utcasarkon kínálja magát, tehát gazdaságilag életképes, ez a rendszer a végnapjait éli. A lényeg ha eljutsz egyszer Kaló Imréhez hagyd otthon a pénzalapú mirigyeidet...

Parci 2011.05.02. 15:40:08

@erdohorvati: ámde a legjobb az volna, ha pont ezen pátosz nélkül tudná valaki megkóstolni azokat a borokat. a "mirigyek" például engem legkevésbé sem érdekelnek, világot sem szeretnék váltani, átlényegülni sem tervezek. a borokra viszont nagyon kíváncsi vagyok.

Belcsuj 2011.05.02. 22:16:03

Én azt gondolom itt nagyjából mindenki egyetért abban, (fafej11 kivételével) hogy Kaló Imre megérdemelte a díjat és egy értékes és értékteremtő emberrel, borásszal lennénk szegényebbek nélküle.
Igazából szerintem az már ízlés dolga, hogy egyesek, mint Parci, nem kíváncsi a pátoszos részére a dolgoknak, nincs azzal se semmi gond, mások meg, mint én is, kifejezetten értékelik, ha valaki -mondjuk így- szakrális irányból is közelít a borhoz a magas szintű szakmai hozzáértés mellett.
A lényeg, hogy napjaink rohanó, pénz-és fogyasztásközpontú és a természetességet, természetközeliséget egyre inkább nélkülöző világában nagy szükség van a Kaló Imrékre. Hogy ki mennyit fogad el a filozófiájából, az mindenkinek a saját dolga, de örüljünk az ilyen embereknek.

TiborKovács 2015.09.22. 20:27:35

Aki Kalo Imre borait kedveli, annak érdemes elolvasnia az alábbi cikket, amely egy remek kezdeményezés első eseményéről számol be: www.boraszportal.hu/beszamolo/40-en-innen-is-jo-egerben-5577