Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Budaörsi borünneplés, bortermelő nélkül

2011.04.29. 11:18 - Műtannin

Szűkebb pátriárkám, Budaörs bortermelő vidék volt egykor. A hatvanas években még közel négyszáz hektárnyi szőlő termett a budaörsi medence déli mészkőlejtőin, pincesorok álltak a Kő-hegy oldalában. De akkor - a hatvanas években - már haldoklott errefelé a borászkodás, a szőlők elhanyagoltak voltak, a pincék egy része beomlott, sváb gazdáikat tizenegy-két évvel korábban kitelepítették. A magyarországi svábok kitelepítése éppen itt, az akkor közel hétezres lakosságú Budaörsön és a környékbeli falvakban kezdődött 1946-ban, az itt élők 92 százalékát elzavarták, alig hétszázan maradtak. A helyükre betelepülők kevésbé voltak elkötelezett szőlőtermelők, és kevésbé is értettek hozzá.

 

Az érett kádárizmusban (új gazdasági mechanizmus!) a pesti nagyüzemek munkásai illetve a szakszervezetek kapták meg a gazdátlan földek és pincék egy részét, elkezdődött a hobbitelekkorszak. Húsz év múlva már alig egy-két tucat hektárnyi szőlő maradt, viszont addigra lakótelepek nőttek az őszibarackföldek helyén, a lakosság erősen gyarapodni kezdett. A rendszerváltás után pedig a főváros nyugati határában egymást érték a kereskedelmi fejlesztések, Budaörs az ország egyik leggazdagabb települése lett, izmos ingatlanárak, ezrével kiköltöző jobb módú családok. A lakosság ma már közelebb a harmincezerhez, mint a huszonöthöz, szőlő nincs egy szál se, a pincéket lebontották, hogy baromi ronda családi házakat építsenek a méregdrága hegyoldali telkeken. (Mutatóba maradt egy-kettő, például a Présház utcában Berger Misi vendéglője a Ritter család hatalmas mészkövekből épült, elég jó állapotban megmaradt, több mint kétszáz éves pincéjében.)

A magyar viszonyokhoz képes elég jól eleresztett önkormányzat időnként mindenféle kulturális programokat szervez a munkában megfáradt lakosságnak, dicséretes módon a település - a betelepült többség számára nyilvánvalóan kevéssé átélhető - hagyományait is próbálja előbányászni. Idén végre előkerült a borászat. A Budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ  például a Jókai-napok keretében szervez boros programokat, éppen ma este hatkor lesz ez:

Dr. Ács Anna irodalomtörténész ”Jókai, a kertész” című előadása az író természetszeretetéről, a szőlőhöz, borhoz fűződő kapcsolatáról Dékány Tibor fotóművész „A budai szőlők Jókai szemével” című kiállításának megnyitása, az alkotásokat méltatja: Dr. Feledy Balázs művészeti szakíró. Közreműködik: Kárpáti Tibor színművész. A folyosón neves budai borászok borbemutatója, borkóstoltatása vásárlási lehetőséggel, népzenei műsorral.

A hétvégén meg túrák az egykori szőlőhegyeken, sajnos pincelátogatásokat már nem lehet szervezni, működő pince egy sincs. Illetve egy van, de az lesz a poén. Bordalolás, kultúrivászat viszont lesz bőven, még Hamvas Béla unásig idézett alapművét is elődalolja saját verziójában a Szélkiáltó együttes. A részletes programot le lehet tölteni innen.

Hétfő este 19 órakor a városháza (Rathaus) épületében nyílik kiállítás (maga Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára nyitja) Budaörs borászati emlékeiből, utána, közben úgynevezett budai borok kóstoltatása.

És most következik az obligát Abszurd Fordulat, ami sajátos ízt tud adni minden magyar eseménynek, ügynek, mozdulatnak. Az egész haccacáréból valamiért kihagyták az EGYETLEN budaörsön MŰKÖDŐ pincét, Szentesi Józsefét. Szentesi tősgyökeres budaörsi sváb (jó, a szülei zsámbékról települtek át, de az ugyanaz; a névmagyarosítás álcája alatt sikerült megúszniuk a deportálást), és mindig is álma volt a budaörsi pincevilág, borkultúra feltámasztása, még az önkormányzatnál is kilincselt az ügyben, lelkes lokálpatrióta, szívesen beszállt volna bármivel. Mátra utcai pincéje pontosan 141 méterre van a városházától.

Ez talán még viccesebb gesztus, mint egy bor nélküli borászt választani a borászok borászának.

Címkék: budaörs szentesi

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr852864279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egri Fehér 2011.04.29. 14:34:21

a felháborodás jogos, valszeg nem tudnak Szentesi munkásságának jelentőségéről (ez ok, nem mentség)

kádkongató 2011.04.29. 15:57:22

Szentesi for President!!!!
ÚP meg GanxstaZoli szavaival élve "baszogathana" többet eme fórumon

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2011.04.29. 16:24:31

Szomorú történet hepiend nélkül.
A még szomorúbb, hogy a sztori sok szempontból félelmetesen egybevág azzal a folyamattal, mely jelenleg a Balatonnál zajlik...

vörös és fehér 2011.04.29. 17:28:24

@kádkongató: nem tudom, mennyire lényeges, nyilván semennyire, de UP. Rövid Ú-val :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.29. 17:48:16

@vörös és fehér: Szerintem csak korrekt stíluseszközzel élt a kolléga. Bizonyára elolvasta a posztot.
Nekem tetszik :)

somlaci 2011.04.29. 18:20:05

Kedves Szerző! Nagy kár az utolsó mondatodért! Drámai tájékozatlanságot sejtet...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.29. 20:37:04

Szentesi, mint borász, valószínűleg nem érte el az önkormányzat ingerküszöbét. Ők ilyeneket ismernek: ****, ****, ******, ******, ...

Más: mi a logikai összefüggés a dőlt betűs szavak között?

fugu 2011.04.29. 21:17:04

@somlaci: Nem is értem, ilyen mondat hogy kerülhet ide!!

lackó 2011.04.30. 00:17:39

Íme egy érdekes, ha nem is örömteli bejegyzés, amit egyetlen mondattal tönkre lehet vágni...kár érte, nem is értem, de inkább még kevésbé minősíteném.

frankia 2011.04.30. 00:21:18

@somlaci: A szerző (rá amúgy eléggé jellemző módon) nyilván provokál ezzel az utolsó mondattal. Bár azt tényleg csak ő tudja, hogy miért...

dagadtos 2011.04.30. 04:00:41

Magánvéleményként csak annyit mondanék, hogy talán attól még, hogy nem mindenki hangos, nem biztos, hogy senki nem ért egyet azzal a mondattal. Én pl. örülök, hogy valaki fel merte vetni a problémát - egyedüliként, egy nap hallgatás és fanfározás után. (Most látom, hogy Albert gazda blogján is felmerült már a kérdés érintőlegesen.)

csiri-csuri 2011.04.30. 10:32:40

Hobbi szőlőtermelő-borkészítő vagyok, Budaörsön van a kertem. 35-40 éves tőkéim vannak. Csiri-csuriból is lehet bort készíteni. :) Ősszel telepítettem pátriát. Két éve kerestem helyi borversenyt, de nem találtam, csak Törökbálinton és Pátyon...
Gyurka gazda

kegyetlenkirály 2011.04.30. 12:24:01

...kár , hogy itt tart Budaörs , vannak ott olyan területek ahol még ma is elképzelhető lenne szőlőművelés.

@somlaci: Nevezzük nevén a gyereket , Kaló Imre Úr-ról van szó. Tagadhatatlanul egy egyéniség , de próbáljunk elfogultságok nélkül véleményt nyilvánítani. Az általa készített borok a nagyközönség számára elérhetetlenek , igaz szívesen fogad bárkit, továbbmegyek és ne legyen igazam ( ! ),de a választók ( ! ) egy része nem kóstólta Kaló Úr borait. Nyilván mint borászt ismerik , lehet ,hogy ennyi elég ?! Természetesen az elöző mondatommal nem azt szerettem volna mondani , hogy nem készít jó borokat vagy fogalmazhatnék úgy is , hogy egyedi borokat...... ennyi elég ?!
Volt szerencsém Nekem is 6 éves rozé , hordóban érlelt borát kóstolni ( tele szénsavval amit a bármelyik kólás cég megirigyelhetett volna ) Egerben tartott Bikavér ünnep során,úgyanott , úgyanakor 1 fantasztikus Merlot.

Az Én képzetemben a borászok borásza a következő képpen jelenik meg : Borai a mindennapi fogyasztók számára elérhetők ,készített borai hűen tükrözik az adott borvidék jellegét vagy a terroir-t. Magyar,átlag borfogyasztók tízede , "profi" borfogyasztók fele ( és itt nem a szakmára gondolok )ismeri a nevét vagy a pincészetét és kóstólt már tőle bort....
Az eddig megválasztottak borászok szerintem megfeleltek ezen kritériumoknak.
Beszélgessünk a Tokaj Nyitány 2011-ről !!!! :)))

lackó 2011.05.01. 00:28:02

Azért ne essünk már át a ló túlsó oldalára és kezdjük el szidni Imrét, mert nincs bent a kiskerekben...nem szeretném semmilyen jelzővel illetni azt, aki most elkezdett hőzöngeni ezen, túl szépeket tudnék mondani :).

kádkongató 2011.05.01. 02:51:48

elég nagy meglepetés ez. Bussay, aztán Szentesi. A tavalyi és az idei elsőmet mondom.
Kihagyhatatlanok. sok ponton keresztül lehetne taglalni, hogy miért.
Felfedezett számomra a LégliGéza. Évről évre nagyobb czipőt kell vennie..

Matteo78 · http://borozunk.hu 2011.05.01. 12:28:50

@kisrizling: Szia, a jobb értésemért: a balatoni hasonlóságnál a mű(látszat)borászatra gondolsz? Az "importált" borfaházakra a parton pl?

borpancsoló 2011.05.01. 22:06:03

Szerintem akinek itt baja van, annak nem az a baja, hogy csak a pincénél lehet megvenni a nevezett borokat, de ezt csak halkan mondom, szinte suttogva.

Azért, mert valaki csak a pincéjében árul, még termelheti a világ legjobb borait, és ez igenis díjazható, sőt, díjazandó.

Káló megválasztása mindenesetre fricska a jogalkotóknak és óriási beintés azoknak a kicsiknek, akik ugyanúgy közvetlen értékesítést folytatnak, mégis rendelkezniük kell az összes engedéllyel mind az értékesítési helyet, mind a borokat illetően, hogy aztán a vámjelentésbe beírhassák az eladott mennyiséget a második oldal alsó harmadába és a pincekönyvükbe: "értékesítés végső fogyasztónak".

Az hogy Káló Imre díjat kap, szerintem pusztán a borainak szól, a megválasztók valószínűleg nem a törvényen kívüli marketingmantrát díjazták, amit szerintem minden, a szakmában dolgozó ember pontosan tudja, hogy ez normális esetben azért messze nem így megy. Főként nem egy olyan országban, ahol a 0,75 literes palackba betöltött bor palackozott bornak minősül, aminek meg ugye megvannak a követelményei, minimum egy bejelentett és jöv.engedéllyel rendelkező palackozóüzem. Tudom, ebből élek. És igen, a közvetlenül a pincéből palackban eladott bor ugyan olyan besorolás alá esik jogszabályilag, mint a Tescoban eladott bor. Amiről itt mindenki beszél, az az, hogy a hátizsákos turista a kiürült vizes-palackját megtölteti a hegyen talált parasztbácsival, és ezért pénzt ad. Természetesen sikít a kiskapu, de attól ez még így van.

Azt meg felejtsük el, hogy aki a Káló-modell ellen érvel az irigységből vagy a verseny miatt teszi. Káló úr ugyanis ezzel a kereskedelmi modellel nem versenytársa semelyik magyar borászatnak sem (sőt, a borkultúra hirdetése miatt még segíti is a többieket, mint ahogy minden jó bort és elégedett vendéget termelő pince ugyan azt a szekeret tolja), kivéve a közvetlenül a Káló-pince melletti épületben bort árulókat. :)
Szóval - bocsánat a kifejezésért - ,de Ő nem sok vizet zavar a nagyoknak. Ezt a megválasztói és a borászatban mozgók azt hiszem nagyon is jól tudják. Nem is értem ezt a vitát.

kifli 2011.05.01. 22:51:19

@borpancsoló >>: nem Káló a neve

nick: 2011.05.01. 23:37:37

...meglepő Kaló Imréről azt írnia akárkinek, hogy bor nélküli borász.

Ilyenkor maximálisan egyet tudok érteni vele, hogy a saját borából nem ad akárkinek, csak annak, aki meg is érdemli.

Ez után a mondat után sztem az írójának nem nehéz összerakni a kettőt magában... :-S

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.02. 00:26:26

Hát, én is szigorúan csak magánvéleményt tudok és akarok mondani, de számomra hiteles tud lenni, hogy a borászok maguk közül Kaló Imrét emelték piedesztálra. Ha jól sejtem, akkor Kaló Imre számos borász számára nyújtott inspirációt, segítséget, tanácsot, és mutatott egy követendő utat, ráadásul ellenszélben ügyködve, kompromisszumok nélkül. Így az ő neve bizonyára sokkal többet jelent a borászok közössége számára, mint az átlag borfogyasztó számára.

Egy fogyasztók által megszavazott elismerést már én is jobban furcsállnék, de az is elsősorban elgondolkodtatna, hogy mekkora legendává nőtte ki magát ez az ember.

És ehhez egyáltalán nem szükséges, hogy bármi véleményem legyen Kaló Imréről.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2011.05.02. 10:50:27

@Matteo78: a kárpótlás során a területeket elaprózódtak, sok helyen pár m2-es(!) méretig szabdalták őket. Sok szőlőt külsősök szereztek meg, azt kivágták és építettek rá, vagy parlagon hagyva várják, hogy olyannak adják el, aki majd építeni akar.
Nem ritka látvány, a zseniális adottságú, használható méretű terület, felparcellázva, 'Panorámás telkek' feliratú táblával hirdetve.

A 20-40 milliós hektárárak ellehetetlenítik a borászkodást, nem éri meg szőlőbe fektetni. A Balaton törvény ezer sebből vérzik, nem képes megvédeni a tájat. Évről-évre újabb szőlőket vágnak ki és építenek be.

Amiket te írtál azok nem okok, hanem következmények.
Ha folyamat nem változik, akkor 20 év és eltűnnek az északi part szőlői (és borai).

muskotály küvé 2011.05.02. 16:44:10

Szép is lenne, mindenki csak úgy beleszólna a Zönkormányzat dolgába...
Hová is jutnánk.
Gondolom volt borút az Auchantól a Tescoig, nem elég az?

Az utolsó mondattal kapcsolatban, egy kérdést tartok lényegesnek, amire nem tudom a választ, pedig nagyon szeretném: az említett úr vajon betartja-e a hatályos jogszabályokat, avagy nem? Utóbbi eset nagyon furcsa lenne.

Matteo78 · http://borozunk.hu 2011.05.02. 23:09:29

Milyen módot ismertek arra, hogy a posztban említett egyetlen budaörsi borász borait megkóstolja az érdeklődő, esetleg vele személyesen elbeszélgessen? Ha tudtok, segítsetek. Nekem nagyon felkeltette az érdeklődésemet, mint bort ivó és bort előállítani próbáló.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.03. 00:01:50

@Szomjas Gödény: Bizony hogy mennyire így kerek ez a történet!

TokajVillány 2011.05.08. 00:59:29

Alkeszek, törzskommentelők és a többiek! Első hozzászólásom az oka a talán szokatlan tiszteletadó megszólításnak (aztán ígérem, ez többet nem fordul elő). Bár jelen poszt szerzőjének nem biztos, hogy a kedvence leszek. A poszt második, kiemelt szavának helytelen használata késztet első hozzászólásomra. Hepcinek ugyan volt egy halk kérdése a két kiemelt szó (pátriárka, főtitkár) közti esetleges összefüggés feloldására, de választ eddig Ő sem kapott.

pátriárka - vallási vezető, EMBER;
pátria - szülőföld, haza;

Ha a pátriárka szűk, hát csak groteszk gondolatok juthatnak bárki eszébe, nyilván a "Szűkebb pátriám ..." a jó megoldás.
A kommenteket egyébként a poszt utsó (nyilván szándékos) mondata elvitte a Kaló Imre igen/nem kérdés irányába. Ehhez adalékként - ha meglelem a papirost - később adok információt egy szigetmonostori borvacsora étel- és borlapjának publikálásával, ahol a borász főszereplő Kaló mester volt.
süti beállítások módosítása