Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borhűség

2011.05.16. 06:00 - Szomjas Gödény

Matt Kramer nemrégiben azt vette sorra, hogy egy borújoncnak mit érdemes tudnia, ezúttal arról mesél, hogy miként érdemes elmélyedni a borok világában. Merthogy ezt is gyakran kérdezik tőle. És ő rendszerint homályosan csak annyit felel, hogy „meg kell állapodni”. Ez alatt azt érti, hogy egy idő után érdemes lehorgonyozni egy kiválasztott borvidék vagy bortípus vagy fajta mellett, és azt alaposabban megismerni. Mindenki ismer olyan fogyasztót, aki már rengeteg bort megkóstolt, van átfogó képe a borok világáról, komoly lexikális tudással rendelkezik, de tudása mégsem igazán mély és alapos, nem tekinthető „bortekintélynek”. Kramer azt állítja, hogy ennek oka rendszerint a túl nagy étvágy. A világ teljes borpalettájának megismerése túl nagy feladat, ha sokat markolunk, keveset fogunk.

Persze ha tényleg kezdők vagyunk, akkor először az általános műveltség megszerzésére kell törekednünk. Enélkül hogyan is tudhatnánk meg, hogy mi az, ami nekünk való, és mi az, amivel szeretnénk alaposabban megismerkedni.

Ám ha kijártuk már az általános iskolát, vagyis találkoztunk a világ főbb fajtáival, megismertük a legfontosabb bortermelő vidékeket, akkor a továbblépés érdekében érdemes lesz leszűkíteni az érdeklődésünk körét. Tegyük föl magunknak a kérdést: milyen bort iszunk legszívesebben? Meglepően könnyű lesz rá válaszolni. Ha jobban szeretem a merlot-t, mint a cabernet-t, vagy jobban kedvelem az ausztrál borokat az óvilágiaknál, akkor ez egy olyan hely, ahol érdemes "letelepednünk", ahol érdemes "letáboroznunk". Ne aggódjunk, szabad többet is választani.

Innentől egyszerű a recept: fogyasszuk rendszeresen a kiválasztott terület borait, mélyedjünk el a termelőiben, az évjárataiban, a stílusaiban! E szűkebb területet vizsgálva általános ismeretekhez juthatunk: milyen különbséget okoz egy melegebb évjárat? Milyenek a legjobb borok egy nehéz évben? Mit tudnak egy kiemelkedő, és mit egy átlagos termelő borai? Idővel kialakul egy speciális megértés is egy-egy területről, és elkezdjük felismerni a borait – ez újabb csavart visz a játékba. Hirtelen nem csak büszkék lehetünk magunkra, de kialakul bennünk egy kép arról, hogy milyenek "a" tokaji, somlai vagy kaliforniai borok. Akár új kedvenceket is találhatunk. Így a borvilág egy kis metszetével foglalkozva nemcsak kedvenceinknek válunk értő fogyasztójává, hanem általános érvényű tudásra is szert teszünk. Richard Nelson antropológus szavaival: "Lehet, hogy többet tanulhatunk abból, ha ugyanazt a hegyet másszuk meg százszor, mintha száz különböző hegyet hódítanánk meg."

Aki minden hegyet meg akar mászni, az örökre turista marad a borok világában.

Címkék: esszéjellegű szemleszerű wine spectator matt kramer

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr402903229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.05.16. 09:36:56

egyéni vélemény következik, ne üssetek. (két hegymászó nagybátyám is van, az everesten is voltak többször.)

kérdés, hogy az ember hogy szeretne gyönyörű helyeken járni: negyven kilós zsákkal, oxigénhiányban, mínusz 30 fokban, élet és halál között 8000 méteren...? vagy éppen a párjával vidáman, kipihenten, egy jót túrázva / turistáskodva a dolomitokban? miért kellene mindenkinek (bárkinek) hegymászónak lenni?

a sok analizélés mellett (helyett?) I for one a turistáskodásra, a bor igazi (erőlködésmentes) élvezetére szavazok. a túlzott elemzés félrevihet, állandó hibakeresés, okoskodás, elméleti karatézés, szellemi maszturbáció (bocsánat a durva kifejezésért). mindent túlzásba lehet vinni. eközben az igazi "célt", a bort könnyen szem elől téveszthetjük.

pedig a bor finom, néha katartikus, összehoz és összeköt, foglalkoztat. blogokat szül. :D

ti miért isztok bort? _isztok_ bort?

Daeril 2011.05.16. 10:02:39

@Parci: Mert a bor finom. És igen iszunk...

fugu 2011.05.16. 10:55:21

@Parci: Nekem is valami hasonló jutott eszembe. Törekszem e olyan magasságokba? Nem. Törekszem e minél több tapasztalatot szerezni? Igen.
Élvezetből csinálom e? Csakis! Lehet, hogy ezt nagyobb öröm úgy csinálni, ha az ember fiának nem ez a szakmája? Nem kötelező minden nap borral foglalkoznom. Mégis ezt teszem.
Meg lehet e ismerni a világ borait, borvidékeit? Aligha. Benyomásokat szerezni, talán igen. Ekkora távlat engem kielégít.
(Parci, lehet, hogy nem is minket kérdeztek?)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.16. 12:27:28

@Parci: Nagyszerű felvetés, engem mindig a magas hegyek vonzottak, szóval abszolút megértem a két nagybátyádat! Sajnos eddig megragadtam 6000 méter alatt, de nem szándékozom így leélni az életem :) Érdekes, én sem értem, de "csak úgy" kirándulni sokkal kevésbé szeretek.

Persze a teljes borpalettát csak akkor tűz(het)ném ki, ha főállásban borral foglalkoznék, de azt hiszem, hogy már a Kramer által leírtak megéléséhez is szükséges egy komolyabb felismerés. Ami talán lassan majd rámvirrad.

2011.05.16. 12:34:17

@Szomjas Gödény: nagy a bolygó, sokféle őrültnek és őrületnek van rajta hely. :)

a "fotózom kettőt a kocsiból" és az "oxigén nélkül megmászom az everestet" között persze számtalan árnyalat van, én inkább csak az utóbbi extrémitására hoztam a kirándulós példát, semmiképp sem az előbbit akartam propagálni.

(kár, hogy nem tudtál jönni Szentesihez, az egy jó kis túrázás volt a hazai kézműves borok világában. :D)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.05.16. 12:50:06

két komoly kérdés merül fel bennem:
1. mikor járom ki az általános iskolát végre?
2. akarok e krameri "borszakértői" szintre emelkedni, vagy elég-e a Parci-féle borkíváncsi/borturista?

s amíg ezeket a kérdéseket nem tudom megválaszolni, fölösleges boregyetemről képzelegni...

muskotály küvé 2011.05.16. 13:27:45

Parci jól összefoglalta az én borhoz való hozzáállásomat is... A magamfajta amatőr abból válogat, ami szembejön a boltban, fesztiválokon, külföldi utakon, stb.
A Kramer-féle hozzáállás akkor lehet követendő, ha valaki kifejezetten borszakértői babérokra tör - bár én nem hallottam róla, hogy egyes nagy nevek bizonyos régiók szakértői lennének, szívesen nyilvánítanak véleményt bármilyen borról (vagy visszakérdeznék: Matt Kramer milyen régió(k)nak a szakértője?).
De ezzel együtt megértem, ha valaki ezt a stratégiát követi. Én például a Magas-Tátrába járok túrázni: nem túl magas, de közel van, és van rá esély, hogy minden, vezető nélkül megmászható csúcsot megmászok...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.16. 15:26:05

@muskotály küvé: Azt hiszem Kramer inkább az elmélyülés módszerét próbálta megadni - ha valakinek nincs rá igénye, akkor nem érdemes követnie.

Egy kedves rokonom évek óta élvezi a borokat, de egyszerűen nem akarja leírni, vagy fejben hasonlítgatni őket, látszik is, hogy másként állunk egy csomó kérdéshez. Neki nagyobb a tapasztalata, de ami nem ízlik, abban inkább én vagyok hajlandó megtalálni az értéket.

Egyes kóstolók valóban szoktak 1-1 területre specializálódni, pl. Robert Parkernél is más ember felelős Ausztria, Bordeaux, vagy Piemont boraiért. De az ő tudásuk már jócskán túl van szerintem azon, amit Kramer ajánl.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.05.16. 17:09:56

@Szomjas Gödény: nagyon fontos dolgot mondtál. én nem akarom megtalálni az értéket azokban a borokban, ami nem ízlik. inkább olyanokat keresek, ami ízlik.

(jut eszembe: remélem megírod a wachau-i élményeidet!), mert én például - a nagyszerű hangulaton és kiszolgáláson kívül - azért jártam ott, hogy megnézzem a nagyokat, viszont ELSŐSORBAN a kicsik között olyan 10 € alatti smaragdokat/federspieleket találjak, amiket élvezek. erre pedig ennél olcsóbb kóstolást nem tudok mást, mert ugyanez boltban reménytelen. van is egy csomó, ami ízlik.:-))

Benikuty 2011.05.16. 18:00:08

@Parci: szívemből szólt, öcsémuram :)
süti beállítások módosítása