Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Somlói Apátsági Pince naplója

A tizedik tavasz

2011.05.21. 11:00 - Az Alkoholisták

A metszés befejezése óta izgatottan várjuk, hogyan indul a 2011-es év: idén mitől lesz nehéz? A tavalyi hideg és özönvíz, valamint a korábbi évek jégveréssel, lisztharmattal és forrósággal színesített évei után idén vajon mit dob a gép? Bár nagyot alkotni akkor lehet, ha küzd az ember, minden követelőzés nélkül úgy érzem, hogy ránk férne végre egy kiszámítható év, egy békés évjárat. Nem sok ilyenben volt eddig részünk, talán megérdemelnénk. Idén tíz éve, hogy mintegy tizennyolc apró telekből összevásároltuk a mára teljesen termőre fordult, háromhektáros ültetvényünket. Tíz éve, hogy lelkesen, az előttünk álló nehézségekről mit sem tudva nekigyürkőztünk a munkának. Ma már nevetve mondogatjuk, hogy ha tudtuk volna, mi minden áll előttünk, akkor talán bele sem vágunk. Így nyernek értelmet Thomas Gray sorai: „Where ignorance is bliss, ’Tis folly to be wise”, szabad fordításban: ha a tudatlanság üdvözít, bolond, aki bölcs. A mi pincénk első tíz évére ez így utólag mosolyogni valóan igaz. Bár megpróbáltam pontosan számításba venni minden felmerülő költséget és kockázatot, így utólag el kell ismernem, hogy ezzel csak a legfontosabb feltételeket tudtam bebiztosítani. Ami fölött a természet uralkodik, azzal nem tudtam számolni.

Tíz év egy borászat életében nem hosszú idő, de így visszatekintve mégis nagyon soknak tűnik. Ha azt mondom, hogy még sehol nem tartunk a csúcs felé vezető úton, de már így is borzasztóan hosszú út áll mögöttünk, akkor legalább annyi tudható, hogy milyen messziről jutottunk idáig. Tíz évvel ezelőtt nem voltak sztárborász tanácsadóink, nem voltunk bejáratosak a szakma elismert műhelyeibe, nem voltunk pacsizó viszonyban a borsajtó szakíróival, borkereskedőt csak átlag fogyasztóként láttunk a pult túloldaláról, és legfőképp nem volt milliárdos sem a papánk, sem mi. Viszont volt már internet, amitől a legtöbb magyar bortermelő még ma is inkább viszolyog. A világháló segítségével a kezdetektől sikerült megmutatni próbálkozásainkat néhány mindenre elszánt borisszának (az őket ért traumákért ezúton is elnézést kérek), s ezek többsége a mai napig aktív olvasója a boros oldalaknak, és őszinte kritikusa borainknak. Ugyancsak az internet segítségével sikerült kapcsolatba kerülni Tóth Sándorral és Virággal a Scheller-birtokról, akik számos kulcskérdésben segítettek kinyitni a szememet, és nagy türelemmel győztek meg egy sor szőlészeti/borászati kérdésben. A közösségi média sokat segített abban, hogy tanuljunk, és kritikusak legyünk a saját módszereinket illetőleg. Nyugodtan kijelenthetem, hogy ha az elmúlt tíz évben nem támaszkodunk az internetre mint információforrásra és közösségi kommunikációs eszközre, akkor most sok lépéssel lennénk hátrébb.

A tíz év során szőlészeti és borászati tekintetben is sok mindenen változtattunk. Ami nem változott 2001 óta, az a természetesség, a tisztaság és a termőhely iránti elkötelezettségünk, és persze a csapat, amivel dolgozunk. Azt hiszem, számtalan hendikepünk ellenére ezek azok, amik a jó pályán tartottak minket.

De a nosztalgia után térjük vissza a jelenbe. Hol tartunk 2011 májusában? Az ültetvényen egyelőre menetrend szerint történnek a dolgok. Megkezdődött a rügyfakadás, és ezzel megvan az első jele annak, hogy idén milyen hosszú lesz a szőlő vegetációs időszaka. Az olaszrizling szemmel láthatólag nehezen viselte a téli fagyokat, és lustábban ébredezett, a juhfark, hárslevelű és a furmint viszont vadul beindultak, vagyis időben vagyunk. Egyedül a csapadék mennyisége ad okot némi aggodalomra, ráadásul a hosszú távú előrejelzések szerint akár hosszabb száraz időszakra is fel kell készülnünk. A tavalyi özönvíznek annyi haszna van, hogy a talaj megfelelően telítve van vízzel, így az ültetvény akár június végéig probléma nélkül bírhatja a szárazságot. Az biztos, hogy a kevesebb csapadék kevesebb növényvédelmet is jelentene, ami ellen épeszű szőlésznek nem lehet kifogása.

Miközben a sorok között az eget kémleljük és spekulálunk, a 2010-es borok szépen fejlődnek a pincében. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy minőségileg semmilyen probléma nincs az évjárattal, egyedül a mennyiségen látszik, milyen nehéz volt a tavalyi év. A 2010-es évjárat borai közül a tramini a szokásos menetrendnek megfelelően már kész van a palackozásra. Ha minden jól megy, akkor nyár közepe-vége felé a boltokba kerülhet. Nem akarom elkiabálni, de erre a tételre érdemes lesz odafigyelni. A juhfark szépen fejlődik, s bár még nagyon csikó, így is jóval előrébb tart, mint a 2009-es tavaly ilyenkor. A hárslevelű is jó úton jár, sokat tisztult az íze. A furmintról még mindig nem tudtuk kitalálni, hogyan egalizáljuk a különböző szüreti lépcsők borait, de úgy tűnik, eldönthetjük, hogy markánsabb savú vagy aromásabb, bujább furmintot palackozzunk. Szerencsére ezt a döntést még van időnk meghozni. Annyi bizonyos, hogy a 2010-es évjárat borai beltartalomban gond nélkül hozzák a korábbi évjáratok szintjét: intenzív ízű, aromagazdag borok lesznek. Ami izgalmas lehet, az a korábbi évnél lényegesen játékosabb és intenzívebb savérzet. Ennek különösen nagy jelentősége van, ugyanis a teljes érettségben szüretelt szőlő bora az általunk alkalmazott áztatásos technológiával könnyen válik lomhává és nehézkessé, ha nem áll mögötte jó savszerkezet. Ha lesz rá megfelelő mennyiségű alapanyag, akkor ezen a területen idén tovább kísérletezünk. Nagyon érdekel az extrém hosszú héjon tartás, amiről Szlovéniában hallottam, de az elmúlt években nem találtam megfelelőnek a szőlőt ennek kipróbálásához. A másik technológia, amit ki fogunk próbálni, az egész fürtös préselés. Jövőre meglátjuk, hogy a három gyökeresen különböző technológia hogy mutatja meg magát.

Az idei tavasz a pincén és az ültetvényen kívüli események tekintetében is gazdag volt. Nagyon megtisztelő borvacsora-meghívást kaptunk a zalaegerszegi Piac Bistro étterembe, amit örömmel fogadtunk el. Aki kisvárosban akar mutatni valóban európai színvonalú csúcsgasztronómiát, az a fővárosinál jóval kisebb fogyasztói táborral, jóval nehezebb körülmények között dolgozik, ezért a vidéki bor- és gasztronómiai kultúra szerintem jóval nagyobb figyelmet érdemelne a termelők és a kereskedők részéről. Pál János és kis csapata pedig olyan munkát végez a Piac Bistróban, hogy tényleg számunkra volt megtiszteltetés, hogy borainkkal kísérhettük a vacsorát. Arról nem is beszélve, hogy a zalaegerszegi vendégek nagyon nyitottan és őszintén álltak a borokhoz. Meglepő, de a borvacsora húszegynéhány vendégétől több értékes véleményt kaptam aznap este, mint sok fővárosi boros közönségtalálkozón.

A másik izgalmas esemény a Borászok Borásza-választás és gála volt. Komolyan meghatódtam, hogy egyáltalán bekerülhettem az 50 fős csapatba, ami végül is Kaló Imrét választotta meg az év Borászok Borászának. Különösen örültem annak, hogy Losonci Bálint kapta az év borászfelfedezettje címet. Úgy érzem, Bálintnak egyszer még a Borászok Borásza címhez is gratulálni fogunk.

Végezetül tartozom egy vallomással. Évek óta határozottan ellenállok a csábításnak, hogy borainkat bármilyen nagyobb borversenyen indítsam. Borainkat fogyasztóknak szánjuk, a célunk pedig az, hogy azok egy vacsora vagy beszélgetés kísérői legyenek, ezért valahogy mindig viszolyogtam annak gondolatától, hogy egy zsűri két kortyból, pár másodperc alatt mondjon ítéletet felettük. A bor véleményem szerint nem versenyműfaj, legalábbis semmiképpen nem abban a formában, ahogy azt a legtöbb helyen művelik. Szerintem egy verseny annál hitelesebb, minél jobban szimulálja a valódi fogyasztói élményt. Nemrégiben jutott a fülembe, hogy a Pannon Bormustrát pont
olyanná alakítják át, amilyennek évek óta szeretném. A mustra hitelességét javító legfontosabb változás, hogy a díjra jelölt borokat a szervezők az eredményhirdetést megelőzően megvásárolják, és külön kóstoló keretében összehasonlítják a beküldött mintákkal. Ez önmagában is forradalmi újítás, hiszen a fogyasztó is olyan bort vásárol meg, ami meglehetősen megterhelő szállítás és raktározás után került a polcra, nem pedig olyant, ami a termelő pincéjében pihent a verseny hetéig. A másik fontos változás, hogy a zsűri tagjai naponta legfeljebb 80 tételt kóstolnak meg, vagyis van idejük, és minden egyes tételre marad figyelmük, mint ahogy az átlagos fogyasztó sem pár másodperc alatt, egyetlen kortyból dönti el, hogy a bor jó vétel volt-e vagy sem. Az idei bormustra véleményem szerint fontos lépés a jó irányba, s ezt a 2009-es Juhfark és a 2009-es Furmint boraink nevezésével mindenképpen támogatni szerettem volna.

E naplóbejegyzés írásakor a nemzetközi zsűri már dolgozik. Mit mondjak, izgalommal vegyes kíváncsisággal várom az eredményeket.

[Balogh Zoltán]

Címkék: somló somlói apátsági pince borásznapló

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr532920684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.23. 10:26:34

Engem is nagyon érdekel ez az extrém hosszú héjontartás-téma. Megfelelő módon használva sokat adhat hozzá a borhoz, de kevés a hazai példa. (Lehet majd egyébként SAP borokkal találkozni idén bp-i rendezvényeken?)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.23. 10:41:01

@demisec: Hogy milyen rendezvényeken lehet a borainkba belefutni még nem tudom.

Kisebb bemutatók, kóstolók biztos lesznek. No meg ha a kereskedőink ott lesznek egy nagyobb eseményen, vagy vendégként meghívnak minket egy fél napra akkor lehet, hogy lesznek boraink.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy bár az ilyen nagyobb tömegrendezvények igen jó bulik szoktak lenni, igazándiból nem célravezetőek a mienkéhez hasonló kisebb tételeket bemutató termelőknek.

adybandi 2011.05.23. 10:41:23

Kedves Zoli, nagyon drukkolok Nektek! A Traminire pedig különösen kíváncsi vagyok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.23. 11:00:04

@adybandi: Köszönjük. A 2010-es traminiben az az érdekes, hogy úgy sikerült karakteresebbre, testesebbre, hogy közben semmi zavaró cseres, vegetális íz nem zavar be a képbe. Én úgy érzem, hogy egy határozott lépéssel közelebb kerültünk így a traminivel a nagy kedvenceim az elzászi traminikhez. Persze a céltól még messze vagyunk :)

muskotály küvé 2011.05.23. 11:54:26

Jó írás.
(Lényeg, hogy most már milliárdosok vagytok, a papátokkal együtt :) )

hegyaljai 2011.05.23. 13:40:28

@BZoltan: "Sajnos az a tapasztalatom, hogy bár az ilyen nagyobb tömegrendezvények igen jó bulik szoktak lenni, igazándiból nem célravezetőek a mienkéhez hasonló kisebb tételeket bemutató termelőknek."
Kíváncsi lennék, hogy milyen lenne szerinted az ideális rendezveny a hozzátok hasonló cégeknek a megjelenésekre?
A különbségtétel min alapulna? Kivel lennél hajlandó egy gyékényen árulni? Hogyan kellene a célközönséget a szervezőnek garantálnia? Ez csak olyan bor szétlocsolás lenne, vagy árbevételt is vársz a helydíjj mellett?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.23. 14:35:29

@hegyaljai: Nem elsősorban azon van a hangsúly, hogy kivel árulnék egy gyékényen. Ebben a kérdésben nem vagyok annyira finnyás :) Persze nyilván a hasonszőrűek társaságát mindenki jobban szereti.

Az elsődleges probléma az az, hogy a kis tételes borokat a nagyobb közönségnek szóló fesztiválokon elkóstoltatni pár nap alatt tényleg értelmetlen lenne.

A néhány száz palackos tételeket szívesebben mutatom be kisebb közönségnek úgy, hogy van idő és lehetőség a borokról beszélgetni azokra odafigyelni. Ez nem árbevétel kérdése. Azt sajnos én sem tudom, hogy ezt pontosan hogyan lehetne biztosítani a kisebb termelőknek egy nagyobb rendezvényen. A profi rendezvényszervezők szerintem okosabbak nálam és ha akarnak biztos ki tudnak találni olyan formátumot ami működik a kicsiknek is.

Az például mindenképpen okosság, ha a több napos rendezvények szakmai napján az értő fogyasztók számára akár egy kereskedő partner szárnya alatt vagy a rendezvény vendégeként egy fél napig kóstoltat egy-egy kisebb pincészet.

hegyaljai 2011.05.23. 18:02:03

@BZoltan: Összefoglalva egy kijelentő mondatba: Nincs számodra ideális fesztivál, tömeges közönséget vonzó rendezvény.
Ez nem szégyen, sőt egy biztos megközelítés kiindulópontja is lehet. Maradnak a közösségi oldalak és a blogszféra, ahhoz, hogy a potenciális vevők információt szerezzenek, és bejelentkezzenek Hozzád egyénileg.

Benikuty 2011.05.23. 18:40:47

@BZoltan: Most nem is tudom miért, de Kaló jutott eszembe. Jó, tudom, valahol ő véglet.
A monstre rendezvények teljesen alkalmatlanok az ismerkedésre, tartalmas beszélgetésekre, de nem is arra lettek kitalálva, az egy pedig amelyik még így működött, azt elvitte az idei hóolvadás. Lehet, nem volt helye ebben a világban...
Magam részéről, csak mindenkit biztatni tudok, menjen saját, vagy közösségi szervezésben a pincébe, lehet, hogy a dolog logisztikája macerás, de sokkal több a veleje-értelme.

Benikuty 2011.05.23. 18:42:49

@hegyaljai: Bocs, kimaradt, de kicsit Neked, szerintem ezek az élmények sokkal jobban megmaradnak, jó, netán rossz értelemben...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.23. 19:10:21

@hegyaljai: Ez azért így nem igaz.

A szüret óta részt vettünk a Zwack Borkereskedés, Pinceáron.hu és Kézműves Borok Háza borkóstolóin és bemutatóin. Tartottunk bemutatót a Borkápolnában is és - ahogy a pincenaplókban írtam - idén Zalaegerszegen, tavaly pedig Szőlőskislakon is találkoztunk sok borbaráttal.

Vagyis évente 8-10 alkalommal lehet velünk és a borainkkal találkozni.

Tény, hogy mostanában inkább a kisebb, családiasabb és emberléptékűbb, nyugisabb kóstolókat preferálom. Nekem ezek jobban bejönnek és szerintem a borainkhoz is ezek illenek jobban.

fiatalborivo 2011.05.23. 22:44:52

Van lehetőség hozzátok bejelentkezni egy pinceismerkedésre? Lehet vinnék egy 20 fős csoportot, ha meg nem akkor rendelek tőletek borokat és megkóstoljuk őket itthon.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.24. 05:34:22

@fiatalborivo: A pincénél nem forgalmazunk bort. Kivételes esetekben, néha szoktunk adni, de ez inkább kivétel mint rendszer. Vannak kiváló és nagyon korrekt kereskedőink, akiknél szerintem elfogadható áron kaphatók a boraink. Pénzért kóstolót tartani pedig soha nem csinálunk és nem is fogunk.

Ahogy azt az előbb írtam nem vagyok híve az üzemszerű pincelátogatásnak. 20 főt pedig csak a nagyobb pincészetek tudnak fogadni. Nekem az a tapasztalatom, hogy maximum 6-8 fő az amit a mi pincénk elbír. E fölött már inkább pincebuli van, amit nem tartok helyénvaló dolognak.

A somlói borturizmus problémáiról itt írtam: alkoholista.blog.hu/2010/09/14/a_somloi_apatsagi_pince_naploja_2

A helyzet azóta sem változott sajnos.
Ha valaki mégis annyira elszánt, hogy mindenképpen el akar hozzánk látogatni akkor persze nem bújunk el, szívesen megmutatjuk az ültetvényt és a pincetechnológiát.

Sárfehér 2011.05.24. 11:06:39

@BZoltan: Ajaj.. hát még ti is "forgalmaztok"... ajaj... :)

A másik, ami a vesszőparipám, hogy tervezitek-e a saját törkölyötök lefőzését? Az a 200hlf, amit engedélyeztek, préseléstől függően kb. 20-40q törkölyből jön le, szinte rátok van kitalálva. Mondjuk, 100 literes főzővel egy ember egy havi munkája. (Abból a tramini törkölyből én is szívesen főznék egy kóstolónyit...:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.24. 11:24:21

@Sárfehér: Tényleg csúnya szó a "forgalmazunk" :)

A törkölyre egyelőre nincsen semmi elképzelésünk.

Sárfehér 2011.05.26. 11:07:45

@BZoltan:

Kedves Bzoltán, bocs, hogy itt válaszolok, de a másikban már nagyon mellékszál lenne.

Ha már megkérdezted:

értékesítés: eladás, árusítás

forgalmazás: kereskedelem

kiszerelés: palackozás, (ha nem bor) csomagolás

erjedés: rendben van, volt vele bajom?

lékinyerés: mint eljárás "préselés", vagy konkrétam meg kell nevezni, hogy mi, egyébként (prés)hatásfok, vagy csak egyszerűen megkerüljük: 100kg szőlőből 70 liter mustot kaptunk. Ha nem találunk jó szót valamire, akkor nem kell erőltetni.

A múltkori inkriminált kifejezésed amúgy nem a "forgalomba hozni" volt - ami rendben van, és piacra juttatást jelent -, hanem "a pincénél nem forgalmazunk bort" - ennél sokkal jobb "a pincénél nem adunk el/nem árulunk bort".

Bocs a kekeckedésért, de a fenti kifejezések a Varga/Wienhaus stb. borokhoz jól illenek, de ahhoz a 2008-as juhfarkodhoz, amit hét végén édesanyám születésnapján (nem fogyasztottunk, hanem) kóstoltunk, egyáltalán nem. Természetes bor mellé természetes szavak járnak. :)

Én csak persze a számat tépem, de a szép és kifejező borászati szaknyelv megalkotása a ti feladatotok és a felelősségetek. Ne hanyagoljátok el.

(Remélem, nincs harag?)

Sárfehér 2011.05.26. 11:09:07

@Sárfehér: Bocs a helyesírási hibákért, kicsit siettem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.26. 11:29:51

@Sárfehér: Haragról szó sincs :)

Komolyan mondtam, hogy érdeklődve fogadom a javaslatokat, hogy egyes kifejezések helyett mit tartasz jobbnak.

Részben elfogadhatóak a javaslataid. Szerintem, hogy mikor melyik kifejezés jobb az nagyon a kontextuson múlik.

A lékinyerés speciel szerintem szebb szó mint a préshatásfok. Főleg, ha nem is présel az ember.

A kiszerelést sem tartom rossznak mert ez a leggyakrabban a méretről is és a palack anyagáról, lezárási módszerről is szól egyszerre. Meg szerintem a szerelés szép szó: felszerelés, leszerelés és hasonlók. Nekem tetszik.

A forgalmazás abban a kontextusban tényleg suta volt :)

Édesanyádnak pedig sok boldogságot kívánunk.

Sárfehér 2011.05.26. 11:46:32

@BZoltan: A "leszerelés" '82-ben a legszebb szó volt, de a "kiszerelés"-től kiráz a hideg. Nekem a szocialista nagyipart idézi. :)

A jókívánságot köszönöm!
süti beállítások módosítása