Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Három sangiovese

2011.05.23. 06:00 - Octopus

Nem volt szerencsém múltkorában az olasz borokkal, kétségek között hagytak a sztárjelölt Etna vörösei. Készséggel elhiszem, hogy komoly potenciál lapul a borvidékben és a helyi szőlőfajtában, bizonyára akad a hírnévre rászolgált bor is nem egy, a bepróbált néhány palack felől nézve azonban úgy tűnik, az általános megbízhatóságon lenne még mit javítani. Kevésbé aggódtam ezen a minap, mikor ismét olaszokkal próbálkoztunk, ezúttal Itália legelterjedtebb kékszőlőjéből, a sangioveséből készült három bort véve górcső alá. Persze nem is lett volna fair dolog aggódnom, mikor az egyetlen drágább bort már sikerült előtesztelni, méghozzá igen pozitív eredménnyel, legalábbis ami a szubjektív megítélését illeti.

La Carraia Sangiovese Umbria IGT 2009

IGT minősítésű bor a Toszkánától keletre-délkeletre található Umbriából. Feltehetően 100% sangiovese, bár ezt nem igazán érezni rajta. Modern stílusú bor, színe sötét bíbor, illata fiatalos, érett fekete ribizlivel, medvecukorral, csipetnyi menthollal. Közepes koncentráció, babéros-fűszeres jelleg. Kóstolva nem túl bonyolult, viszont lendületes, behízelgően kerek, remekül iható. Enyhén édeskés, vastagon gyümölcsös, a textúra lágyabb, nem is igazán emlékeztet a fajtára, cseressége is kifejezetten visszafogott. Populárisra hangolt, jól csúszó bor. 5+ (6,60 EUR superiore.de, Antonio Galloni 90 pont)

Sportoletti Assisi Rosso DOC 2008

Még mindig Umbriában járunk, ezen belül is az önálló eredetmegjelöléssel rendelkező Assisiben (Assisi DOC). Az Assisi Rosso előírás szerint alapvetően egy sangiovese-merlot blend, esetünkben előbbi ötven százalékot, utóbbi harmincat tesz ki, a maradék pedig cabernet. A kóstolás alapján akár tiszta sangiovese is lehetne. Közepesen sötét rubin, gránátos villanásokkal. Nem túl áradó, de annál izgalmasabb illat sajtos, bőrös animális jegyekkel, csipetnyi dióval, érett sötét bogyósokkal és egy kevés pikáns sárgadinnyével, a hangsúly azonban nem a gyümölcsökön van. Közepes test, száraz, szikárabb, kicsit sem hasonlít az előző borra. Nem extrahált, de tömör érzetű, savai kiválóak, tanninja határozott, finoman érdes. 6+ (7,90 EUR superiore.de)

Tenuta Oliveto Brunello di Montalcino 2006

Ez a bor rendszeresen megosztja a kóstolókat, ami önmagában még nem szokatlan, de hogy milyen mértékben, az mindig meglep. A 2004-es Riserva sem jöt be mindenkinek, akárcsak ez a 2006-os sima. Tény, hogy a modernebb irányzatot képviseli, de az én tapasztalatlan számnak ez még mindig határozottan brunello, méghozzá nem is akármilyen. Sötétebb szín, a magnál már átlátszatlan. Intenzív illata csak úgy árad a pohárból: liliomba átcsapó bőrös animalitás, fekete meggy, fekete olívabogyó, dió, földesség. Nagyboros, karakteres, összetett és mély. Szájban erőteljes, nagy, de arányos testtel, határozott struktúrával. Ebben a korai fázisban még kissé rakoncátlan, jó savakkal és markáns tanninnal. Meggyes, bőrös, diós íze alapján egészen fejlettnek tűnik, noha a szerkezetéből kiindulva csikó még. Utóíze hosszú, meggyes, finoman cseres. Ahogy bármely hasonlóan fiatal Brunellóval, úgy ezzel is érdemes még várni. Eléri a 8 pontot (14.700 Ft montalcino.hu)

Címkék: olasz hatpontos ötpontos nyolcpontos sangiovese brunello di montalcino assisi umbria oliveto la carraia sportoletti

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr162925052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2011.05.23. 09:30:46

Jó az az Assisi Rosso a Sportoletti-től, de még jobb tőlük a Villa Fidelia Rosso.

Shyr Kahn 2011.05.23. 13:31:57

Szóval a Sportoletti Assisi Rosso-ban még Merlot és CabSav is van. Érdekes, hogy én sem éreztem rajta, amikor kóstoltam. Alapvetően Sangiovésésebbnek tűnik, mint néhány tiszta Jupiter vérű bor.

A La Carraia cimkéje nagyon szép.

Egyébként Umbria borai méltatlanul elhalványulnak Toszkána vöröseinek árnyékában. Pedig azok a Sagrantinok megérnek nem is egy misét.
süti beállítások módosítása