Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rózsaszín kármentők

2011.05.24. 10:45 - alföldi merlot

Sokáig azt hittem, hogy jó rozé nincs. Amit mások ropogós savaknak mondtak, azt én éretlen szőlőnek, amit ők könnyednek, azt én üresnek, amit ők gyümölcsösnek, azt én tuttifruttis fajélesztősnek. A rozé nekem megmaradt borszerű italnak, amit minél méltatlanabb körülmények között fogyasztunk, annál elégedetebbek leszünk vele. Ez a durva általánosítás esetemben sajnos túl ritkán kérdőjeleződik meg. Tavaly nyáron azonban barátaimmal végigkóstoltunk egy francia rozékkal megerősített mezőnyt, és beláttam, hogy a borszerű, borminőségű rozé nem üres halmaz. Itthon sem.

A rozékészítés aligha a magfizika megfelelője a borászaton belül, így én duplán érthetetlennek találom a sok selejtet. Ecetesen savanyúak, tonikosan keserűek, instant fröccsként pezsegnek. Mintha a rozét egyes borászok kármentőnek tekintenék. Pedig a rozé hálás biznisz: a kínálat nem bír lépést tartani a kereslettel, az előállítási költség alacsony, a megtérülés gyors, lehetne vele piacot építeni, nevet fényezni. Nálunk erre egyelőre csak Dúzsi Tamás állt rá. (Tavaly végigkóstoltam a Dúzsi fajtaszelekciót, és bizony a Shiraz és a Merlot tényleg megérdemelte az aranyérmeket. Ezzel szemben az idén kóstolt 2010-es Kékfrankos durva csalódás. (Nem mintha a tavalyi brillírozott volna.))

Amikor tavaly borlaikus barátaimmal és az ideiglenesen hazánkban állomásozó Mistinguett-tel lejátszottunk egy nagy rozé-meccset, akkor a 13 kóstolt borból hármat találtunk olyannak, ami egyértelműen túlmutatott a behűtve szódával jó lesz megközelítésen: Szent Ilona Syrah, Domaine de l’Hortus és Vieille Ferme. Ezeknek volt arca, zamata, tapintása, lecsengése. (A teljes mezőny: Szászi Endre, Légli Ottó, Szent Ilona, Gere Attila, Sauska, Dúzsi, Mas Amiel, Domaine de l’Hortus, Béla és Bandi, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Sebestyén Csaba, Vieille Ferme és egy burgundi csodabogár, aminek nevét nem őrizte meg a noteszem.)  

Az előhangban említettem, hogy sok borász afféle kármentőként kezeli a rozét, és ennek mi isszuk meg a levét. 2010-ben a kármentés előjele fogyasztói szempontból megfordulni látszik: sok helyütt a nagy vagy nagyobbacska vörösek alapanyagából rozé készült, és gondolom, hogy válogatni is muszáj volt. Így aztán egészen kiváló rozék is készültek. Persze ez csak találgatás a részemről. Az alábbi kettő mindenesetre szerintem lokális csúcs.

2HA Sangiovese Rozé 2010

A Tabunello kapcsán sokat emlegett badacsonyi birtok rozéja. Nem tudom, hogy a teljes sangiovese-termés itt kötött-e ki, de ez a bor bitang jól sikerült. A szín viszonylag halvány, narancsos-barnás, zéró pezsgés. Az illat intenzív és vonzó, még akkor is, ha az alapmotívum az a bizonyos tuttifruttis, banános. Ha melegszik, és nyílik, akkor őszibarack, eper és mandula is kerül a banán mellé. Kóstolva a korty második felében sejtésnyi maradékcukor villan be, de ami ezt a bort valóban emlékezetessé teszi az a savak minősége. Pörög, játszik, lendületet ad, de nem éles, nem nyers, nem savanyú, és nem is tompított. Ízben ismét a banánosság a meghatározó, amit finom, marcipános kesernye keretez. Hosszú és friss lecsengés, tisztán hagyja a szájat. A nagy felfedezés nagy örömében az üröm, hogy csupán 600 palack készült belőle. 6 pont (Radovin 1900 ft)

Válibor Pinot noir Rozé 2010

A Válibort nálunk vörös és fehér fedezte föl. Én mostanáig az ígéretes, szép besorolásig jutottam el velük (olaszrizling és pinot noir), de ez a bor meghozta az áttörést. Az a behízelgő, vastag gyümölcsösség, amit eddig félelemmel vegyes élvezettel fogadtam, itt teljesen levett a lábamról. Ennek a bornak nem lehet ellenállni.
A címke übergagyi, rikító neonszínek adják az alapot, az előtérben pedig MZ/X információs csatornája örvénylik. Pohárba öntve viszonylag telt szín és áradó illat. Meglepne, ha ez nem fajélesztővel készült volna, de a szabvány tuttifrutti helyett friss gyümölcs illata van: szőlő, nektarin és mocorgó ásványosság. Kóstolva lehengerlő. Zamatos, finom, szaftos, kerek, selymes, sima felszínű. Én is csak ízlelgetem a szót: ízmélység. Konkrétabban: narancs, barackmag és marcipán. Van textúrája, vastagsága, fogása. Nemcsak a szomjat oltja, hanem bor is. Új etalon. 6 pont (Radovin 1750 ft)

Bár ezt előre nem tudtam, de a másik két kóstolt palack csak statiszta maradt. A Kislaki Bormanufaktúra rozéja savanyúsága miatt csak kontraszt- (és fröccs)képzésre volt alkalmas, míg a Torres de Casta Rosado a kiváló ipari átlagot hozta, ám a Válibor és a 2HA mellett csak a színével tudott kitűnni (valószínűtlenül mély eperszín). 
 

Címkék: hatpontos badacsony rozé 2010 2ha válibor

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr932928271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.24. 11:47:13

Pastor és Konyari (esetleg pannonhalmi apátsági)...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.24. 12:19:45

A burgundi csodabogár Domaine Champy Bourgogne rosé volt, csak azt nem tudom, hogy hányas.
Amúgy két-három hete kóstoltam egy másik burgundi rozét (Cave de Vire, talán a világ egyik legrondább címkéjével), ezúttal Mâconból, elég öregecske volt ('07-es, az rozéban nem fiatal), narancssárgás színnel, de nem volt még fáradt, és kifejezetten tetszett, pedig burgundiában én tényleg kármentőre számítanék rozéból.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.24. 12:20:09

Én úgy hallottam, hogy az egész Tabunello 2010 belement a rozéba,

cserébe nekem is a másik kedvenc rozém lett a korábban már említett Telek András mellett.

És nekem is hasonló a véleményem a rozéról, nagyon kevés tud megfogni mint bor.

Juventusy 2011.05.24. 12:39:29

A szekszárdi Németh János rozé is megállja a helyét külön borként is szerintem!

fugu 2011.05.24. 12:42:10

@Szomjas Gödény: "az egész Tabunello 2010 belement a rozéba"
Én is így tudom, ebből következően nemigen számíthatunk rá a későbbiekben.
Parádés rozé, nekem a kedvencem lett idén. Kevés is készült, nem is lesz többet.
2.Dúzsi Cabernet Sauvignon Rosé.
3.Demisec kolléga által említett Pastor rosé minden évben biztos pont és nagy siker.

janigod 2011.05.24. 14:26:32

Ezeket meg kell kóstolni, megjött hozzá a kedvem.

Ami nekem eddig tettszett:
Vieille Ferme, Szt. Ilona, Konyári, Pranter

Annyiban csatlakozok, hogy a Torres rosék ihatatlanok. Én a Santa Dignatól dobtam majdnem egy nagyot... Bár műanyag gyártáshoz jó alapanyag lenne.

tunderninja 2011.05.24. 15:06:49

Kiváló rosék ezek szerintem is.Tudomásom szerint a Váli roséban van kis Syrah is a Pinot mellett.
A Sangiovese-nek olyan a színe mintha narancslekvár lenne gránátalma csíkokkal olyan,mint egy kedves festmény.Talán e 2 Észak-Balatoni mellé becsatlakozhatott volona a Tamás Syrah rosé is.A 3legszebb Balatoni rosé idén szerintem:)
Itt lenne már az ideje amúgy szerintem elgondolkodni végre valahára,hogy mi nemcsak nagy fehérboros ország vagyunk hanem rosé nagyhatalom is lehetnénk.
Összefogni kitalálni egy egységes borvidék rosé bort egységes címkével.Ebből sokat eladni külföldre azokra a piacokra amik keresletet mutatnak ez iránt.:)

portsider 2011.05.24. 16:43:23

a Jackfall 2010-es Rózsabimbójával is érdemes megismerkedni.

KopaszMercis 2011.05.24. 16:44:31

Gere es Bock... Duzsi meg neha...

a tobbi picsafust

Nagyon Vörös Aszú 2011.05.24. 17:10:22

-Fontot kóstoltatok má', he?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.24. 17:34:08

@KopaszMercis: Az ominózus tavalyin a Gere nálam nagyjából nyerte az első, 6 tételből álló felvonást, viszont mikor megjöttek a komoly versenyzők, vége lett, mint a botnak.

muskotály küvé 2011.05.24. 18:04:06

A 2HA rozé nekem is nagyon bejött.
Egyébként nemrég ittam a Cabernet-jukat, ami franc némi egyébbel kiegészítve, szerintem az is nagyon megéri az árát, talán picit fás.
A Válit megkóstolom.
(A címke ügyében egyébként nekem is olyan rossz ízlésem van, mint a tulajnak... Hozzáteszem, ha nem így lenne, akkor is inkább csak neki mondanám, mint ahogy más termelő esetében ezt meg is tettem, így nagy nyilvánosság előtt oktondiságnak hat. A Váli címkék szövegileg-funkcionálisan szerintem tökéletesek, a polcon messziről felismerhetőek, kell ennél több?)
Tőlük egyébként az új Budai Zöldhöz volt szerencsém, szerintem az év fröccsbora lesz idén is. Kicsit savas, 11-es alkohol, bodzaillat, szódával olyan habja van, mint a sörnek... Kell ennél több? :)

ficus maximus 2011.05.24. 18:46:48

A Koczor rozéról mi a véleményetek? Kóstolta már valaki? (Nekem nagyon ízlett.)

e_easy 2011.05.24. 20:09:45

@lalá: alap. viszont a cimkeje ritka ronda. ha nem? ha de!

e_easy 2011.05.24. 20:19:22

by the way par hete raneztem a korabban felemlegetett Telek Andras 03as rozera, arra is a 2HA fele vonal jellemzo

Kapitányr 2011.05.24. 20:42:59

@KopaszMercis: Ha tudnád,hogy az általad favorizált "nagy nevek" miért és,hogy (duplapaszta) csinálják a rosét,vagy ha legalább egyszer innál egy jót,Pl.Csernyik,Sike,akkor nem vagdalkoznál a "picsafüsttel".

FeketeLeaves 2011.05.24. 21:29:06

Szezonban elfogyasztott (május-október) kb 70-80 üveg rozé alapján
1) Dúzsi Tamás Rozé válogatása (sorrendben Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Kékfrankos, Kadarka, Zweigelt
2) ostoros Pincészet
3) légli

Trouble 2011.05.24. 22:04:08

Majd 2 ezerért/palack,igazából ezért nagyon felejtő a rozé!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.24. 22:57:43

@e_easy: És tetszett az irány? Nekem abszolút ez volt a szerethető.
Nagyon kíváncsi vagyok a Válira is, jó borokat csinálnak. Főleg az olaszrizling jött be, miután vakon leverte a presztízs or-sort az asztalról.

e_easy 2011.05.25. 09:59:02

@Szomjas Gödény: igen! ez egy sokkal letisztultabb vonal es szerintem etelekhez is jobban illesztheto. Kozben eszembe jutott meg1 hasonlo amit tavaly ittam - Aegidius Kékfrankos Rosé 2006. Ez volt az elso konfrontaciom ezzel a vonallal. Ha jol latom 10est lehet kapni beszerzem azt is meg a Valit is.

polli77 2011.05.25. 10:09:24

Tamás Syrah Rozé 2010! Szép,hordós
Tétel Ez is!Nem az agyonfajtaélesztőzött
kategóriából! Mély gyümölcsös,fűszeres ízvilág az Ervin hordóinak jellegzetességeivel:) Komoly érdemes megkostólni
Balaton Borgaléria: 1800 Ft

cser11 · http://csernyikpince.blog.hu 2011.05.25. 13:22:39

@Kapitányr: Örülök, hogy tetszett Neked a Nyitány Rozé boruk.

117 2011.05.25. 18:15:33

@FeketeLeaves: Nálam a Dúzsi shiraza a favorit! I

dén nála nem lesz menoir rozé, helyette a válogatásban a cabernet franc került be.

117 2011.05.25. 18:16:56

@FeketeLeaves: Ja, és egyébként kihagytad a cab. sav-t... :-) Pedig az is remek.

117 2011.05.25. 18:21:16

@tunderninja: Úgyvan! Halljuk!

Csak egy gond van: a feltételes mód. Egész egyszerűen azért, mert nem elég jók a rozéink. Persze vannak jók meg frankók meg korrektek meg szívcsücskök, de ha végig kellene kóstolni egy évjáratot... Hát nem tudom. 1500++ Ft-ot meg nem adok azért, hogy a fröccsöm rózsszín legyen... :-)

lackó 2011.05.25. 19:57:13

@e_easy: ha jól emlékszem, az Aegidius 2010-es rozéja 3 hónapot töltött hordóban is, nálam nagyon nagy közönség kedvenc, kellő frissességgel, gyümölccsel, laza mineralitással és finom krémességgel. Ráadásul szerintem abszolút best buy...

@117: szerintem Tamás C.S. rozéja több, mint remek.

KopaszMercis 2011.05.25. 20:28:15

@Kapitányr:
Ha tudnad, hogy van hogy az embernek fogalma sincsen arrol hogy mi szamit nagy nevnek, egyszeruen az ize alapjan szereti a dolgokat...
Fogalmam sincsen, hogy akarmelyik nagynev - e vagy sem.. en a mittom en 88-as 6 puttonyos aszut visszaadtam a cimboramnak, hogy ez nem jo, igya meg mas...
Nekem ezek izlenek.. sajnalom ha ezzel nem nyertem el a tetszesed.. nem tudom ki a nagy nev es ki nem, mert en annyira ertek a borhoz, hogy "finom" vagy "nem finom"
a tobbi a mondvacsinalt szakertokre bizom...

tunderninja 2011.05.26. 10:50:09

@117: Szerintem több jó rosénk van egy évjáraton belül is,mint amennyi jó vörösborunk akár több évjáraton belül.
Én pölö nem mindig fröccsnek iszom a rosét.

janigod 2011.05.26. 12:45:53

@tunderninja: Én sosem :) Csak ha vacak, akkor jön az extra bubi...

117 2011.05.26. 14:36:28

@tunderninja: Én sem akarom általában fröccsnek inni a rozét, de a nagy nekibuzdulásaimban talált tételek közül sajnos a legtöbb jobban ízlik szódával, mint anélkül... A lényeg, hogy jól essen, és hát vannak olyanok, amik nem esnek jól magában - nem feltétlenül ihatatlan, mert azt meg sem iszom -, de szódával szenzációsak. Na ezekre mondom én, hogy 1500-at nem adok értük (még egyszer). És itt sem a név számít: a Dúzsi-féle leányvárit pl. meg sem veszem már évek óta...

kunzoo 2011.05.27. 11:00:52

Véleményem szerint nem dől össze attól a világ ha egy bor fröccsként mutatja magát a legjobbnak. A fröccs is hungarikum. Nem is értem hogy miért nincs direkt fröccs alapanyagnak ajánlott bor a polcokon. Gondolom senki nem valami villányi sok ezer forintos bort iszik a diófa alatt a nagymelegben.

Személyes rozé kedvencem anno egy Varga Pinot noir rozé volt 2008-ból. Meg is lovagolta a szerencséjét, azóta rettenet borokat öltöztet ugyanolyan címkébe.

Fröccsborként pedig -kövezzetek meg érte- egy Duna melléki olaszrizling-ezerjó bor vitte el a pálmát nálam, kőkemény 400 HUF áron. Ár- érték arányban tuti volt.

117 2011.05.27. 19:14:15

@kunzoo: Maximálisan egyetértek! A fröccs jó. Főleg akkor, ha jó borból van. A fröccshöz meg két jó bor van: ami magában is jó, meg amit kifejezetten föccsnek vételezel. Nekem a kedvenc fröccsborom a Hilltop Fehér Cuvéeje. Viszont akkor is tartom, hogy a próbarozék többsége szódával végzi. Az viszont jó, hogy mindig találok újabb és újabb tételeket.

kunzoo 2011.05.27. 20:56:54

@117:

Mostanában próbáltam rozét fröccsnek inni, szerintem jót tesz a legtöbbnek. Hiszen a rozé jó ha bubis, (mindenki megfújja úgyis) Nem kell nagy alkoholtartalom, könnyű, savanykás legyen.

A gyümölcsöket (meggy, cseresznye, málna) valahogy nem érzem ki belőlük, szerintem szín utáni asszociációk nagyrészt.

Sokan mondják hogy a Kékfrankos jó rozénak. Véleményem szerint a Varga telibe lőtte a Pinot noirt.

Nem értem ezt a nagy fajélesztő ellenességet. Mi a baj a tuttifruttival?

Nyárra nem vágyom tömény dolgokra (mármint borilag) de a boltokban nem nagyon kapni egyszerű de tiszta ivóbort. Szinte nosztalgiával gondolok a "lapátos" borra. Na? ki emlékszik rá?

117 2011.05.28. 15:25:07

@kunzoo: Több szempontból egyetértek Veled, de nem mindenben. A legtöbbnek valóban jót tesz, szerintem. Ennek két okát látom: 1. a legtöbb magában sajnos nem elég jó. 2. Ilyen az ízlésem (amit Te is írtál: könnyed, alkohol-szegény, frissítő stb. És mivel ez ízlés-kérdés, szerintem, teljesen megértem azon borisszákat, akik a "borosabb" rozékat szeretik. Én speciel a világosabb, "hagymahéj" színűeket kedvelem, a tuttifruttis-málnaszörpös-eperhabos változatokat meg nem.

Ezzel együtt a jó rozét (pl. Dúzsi syrah) szóda nélkül szeretem a leginkább. Bár az is előfordult, hogy jó rozéba is kellett tennem szódát, mert annyira szomjas voltam. Tudjátok mit: a fröccs új kategóriáját ismertem meg.

Ebből a szempontból majdnem gátlástalan vagyok: ha úgy esik jól, akkor bármilyen fehér vagy rozéba belespriccelek. Kövezzetek meg. (Persze vannak kivételek: nagy minerális furmintot még nem hígítottam, de ez sem a tiszteletem jele volt, hanem annak köszönhető, hogy biztosan nem lesz tőle jobb...)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.28. 16:43:55

@117: Nekem érdekes módon megadja a málnaszörpös változat is, amit egy rozétól várok, valahogy mindig csak a savas, minimálízű, kissé éretlen hangulatúak zavartak. Ugyanezért nem tudom átérezni a wachaui steinfederek szépségét sem.

@kunzoo: Lapátos? Én nem emlékszem, mire gondolsz?

Az én legemlékezetesebb fröccsöm egy olyan csopakiból volt, amit magában meg sem tudtam inni, olyan savanyú volt tisztán, pedig próbálkoztam utólag. De ennek már vagy 10 éve.

fugu 2011.05.28. 19:55:39

Bizony, a szóda olykor új dimenziót nyit a bornak! Én olykor a legnagyobb kedvenc rosémat is szódával iszom, mert adott esetben tisztán tömény lenne legurítani egyszerre két-három decit.

kunzoo 2011.05.28. 21:13:30

@Szomjas Gödény:

"Lapátos bor" így hívták sokan anno a Badacsonyi Pincegazdaság literes kiszerelésű, ha jól emlékszem koronazáras asztali fehér borát. Az elnevezés a címkén szereplő "halász és révész" (vagy hogy hívják) Balatonfüreden található szobor révészének az evezője.

Betonozáshoz/fűnyíráshoz/kollégiumi buli elengedhetetlen kísérője.

janigod 2011.06.02. 19:31:52

Szerintetek ez normális?
www.bortarsasag.hu/hu/bortarsasag/hireink/chateau-desclans-modern-hagyomany

4000-220000HUF-os rosé? Nem tudom elhinni, hogy egy rosé elérjen mondjuk 7 pontot, azt meg főleg nem, hogy tizenezres nagyságrendbe termeljen valaki...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.02. 19:44:25

@janigod: egy úgyszólván átlagos provance-i is simán elérheti a 6-7 pontot, tehát könnyen lehet, hogy egy átlag feletti a sokkal többet is

Octopus 2011.06.02. 20:59:11

@janigod: azok nem akármilyen rozék ám. A birtoknál a szándék a világ legjobb rozéjának elkészítése, a két drága bor minimum, de talán több is (fehér)burgundi eljárással készül, ha jól emlékszem. A Vincén kóstolható volt az egész sor, amit nem is hagytam ki: a rossz hír, hogy egyértelműen a legdrágábbak a legjobbak, az árral majd' egyenes arányban növekszik a minőség is, és igazán a két csúcstétel az érdekes...

marvin__42 2011.06.03. 09:23:17

@Octopus: Tudnál egy-két mondatot írni róla, hogy mi volt benne az érdekes, mi volt benne más, jobb, mint egy 'mezei' finom rozéban? Kíváncsi vagyok, miben ad más élményt egy ilyen, de megkóstolni nemigen fogom tudni mostanában, ezért kérdezem.

Octopus 2011.06.03. 09:59:52

@marvin__42: kifinomultság, elegancia - mint a jobb francia boroknál általában. Szintén frissek, könnyűek, jól csúsznak, de mintha egy komoly fehérbort innál. Az eltérő címkével árult olcsóbb szériás - szokásos tuttifruttis - rozéjuk pacsulinak tűnt ezek mellett

janigod 2011.06.04. 21:02:40

@Octopus: Ó, kössz a reakciót, azt hittem egy ilyen régebbi topic már elsüllyedt...
No igen, ez "a világ legjobbja" a BT honlapján is olvasható, de ki tudta hogy mennyire marketing.

Ezek szerint a két drágább valóban nagyon jó lehet, viszont az olcsóbbakat akkor mellőzöm a tanácsodra... helyettesítő terméknek pedig jöhet egy rendes fehér.

Azért irigyellek ám :)
süti beállítások módosítása