Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Buttler Kékfrankos 2007

2011.06.06. 06:00 - Octopus

Múlt alkalommal, midőn a lassú kóstolást tervezgettem, azon töprengtem, hogy vajon hanyadik napon mutatkozik majd a legszembetűnőbb változás a borok állapotában. Határozottan úgy képzeltem, az első nap lesz a döntő – ami javulni képes, az ennyi idő alatt bizonyára megteszi, ami pedig hajlamos a gyors hanyatlásra, annak a huszonnégy óra is beteszi a kaput. A feltevések szerint utóbbira a túlérett vörösnek volt jelentős esélye, az azonban gond nélkül bírta egy hétig is; nem úgy a kékfrankos, amit bizony nagyon megviselt az első nap, erőteljesen oxidálni kezdett. Egy nem egészen négy éves Buttler bortól én nem ezt várnám, és ami még inkább aggaszt, többször érezni véltem már, hogy a hasonló korú boraikban nincs tartalék – félek, hogy a másnapot azok sem viselték volna jobban. Ezzel együtt is, ez a bor lenyűgözött, nyitás után egészen pazar, és ez már elegendő az ajánláshoz. Ha rövid ideig is, de az aranytisztáson időzhetünk vele.

Enyhén opálos, világos gránátvörös. Illata megkapóan szép, intenzív és összetett, határozottan emlékeztet a pince egyéb boraira – olyannyira, hogy inkább Buttleres, mint fajtajelleges. Fekete cseresznye, hecsedli lekvár, gyógynövények, dohány és fahéj, étcsokoládéba mártott cseresznye, a háttérben egy medvecukros/kátrányos vonulat. Cseppet sem tömény, inkább játékos, és ugyanezt hozza szájban is: szinte törékeny, súlytalan, alig közepes testtel, mégis nagyon ízgazdag. Kerek és puha, remek egri savakkal, visszafogott, érett tanninnal. Egészen egységes és egyensúlyos, sehol egy eldolgozatlan él. Utóíze elképesztően hosszú, fél percen túl is érezni hecsedlis, cseresznyés aromáit. Elvileg fejlődésben van, még évekig érhetne, de a tapasztaltak alapján inkább a plató végéhez közelít – nem célszerű hosszan ülni rajta. Amennyiben felnyitjuk, érdemes még aznap elfogyasztani. Akárhogy is, jelenlegi formájában nagy élmény, 7 pont és best buy (2990 Ft, www.kezmuvesborok.hu).

Címkék: kékfrankos hétpontos gróf buttler

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr892960342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bortó 2011.06.06. 09:39:08

Ezzel a borral vakon találkoztam, amikor is simán verte a Ráspi kékfrankos válogatás. Mintha nem ugyanarról a borról szólna a leírás mint amit én kóstoltam. Egyedül a világosság és az opálosság stimmel, az utóbbinak nem örültem. Tudom, hogy a Buttlernél a palackvariáció jelentős, de az általam kóstolt bor nem volt hibás - de komplex sem.

kifli 2011.06.06. 13:44:02

Fura, hogy pont ez címlapra került.

szulfit 2011.06.06. 20:43:07

Nekem egy dugós 03-as kékfrankos óta soha semmilyen problémám nem volt Buttler borral. A 07-es KF nagyon jó, eddig 4 palackot ittam meg, és egyikkel sem volt baj másnapra vagy harmadnapra. A fiatal Buttler boroknál eddig mindig azt tapasztaltam, hogy másnapra még jobbak lettek.

fugu 2011.06.07. 07:03:07

@szulfit: Én a helyedben lottót is vennék!
süti beállítások módosítása