Sokszor kerül szóba az öreg tőkék gyümölcséből szűrt borok szépsége és minősége. Én magam kedvelem, és gyakran találom kiemelkedőnek ezeket a borokat, számos vakkóstolás erősítette meg ezt a hitet bennem. A borászok is gyakran készítik öreg tőkék terméséből kiemelt boraikat, és küldik alacsonyabb presztízsű borba a fiatal tőkék gyümölcsét. Bátran ki merem hát jelenteni, hogy az öreg tőkék értéket képviselnek. Azt is el kell viszont ismerni, hogy vajmi kevés tudományos igényű magyarázatunk van az öreg tőkék értékére, inkább csak népszerű mesék és közszájon forgó legendák közül lehet válogatni.
Valahogy így szól a fáma az öreg tőkékről a borisszák háza táján: a tőkék gyökere az évek során mélyre hatol, így már mélyen a talajból nyerik a tápanyagot, ezáltal valamilyen módon hozzáidomul a szőlő a termőhelyhez, ez megjelenik a gyümölcsében is, emellett kiegyensúlyozottabb lesz a termése, satöbbi. Ez a magyarázat általában kapcsolatban áll a mineralitással, talajhatással, vagy termőhelyi jellemzőkkel, emlegessék őket akárhogy, és kulcseleme a mélyre hatoló gyökerek megléte.
Ritka és érdekes kísérletnek lehettünk tanúi 2006-ban. Az ausztrál Langmeil borászat, a világ talán legöregebb shiraz tőkéinek tulajdonosa arra kényszerült, hogy a Barossa-völgyben fekvő 300 vénséges vén, 140 éves shiraz tőkéjét egy házépítési projekt miatt elköltöztesse az Orphan Bank területére. Az átültetésről készült videó itt megtekinthető:
Mint láthatjuk a videón, az öreg tőkéket mintegy 1 méteres földlabdával együtt emelték ki a földből, így ennél több gyökeret az új helyre sem vihettek magukkal. Mivel az átültetéssel elvesztek a mélyre nyúló gyökerek, feltételezem, hogy az új helyen is hosszú évtizedekbe telik majd újra megnöveszteni. A talaj szintén megváltozott, ha nem is feltétlenül az összetétele, de a pár perces út bizonyára felér egy dűlőváltással.
Érdekes lenne tudni, hogy az átültetés utáni termésből szűrt bor hasonló karaktert mutat-e az átültetés előttivel, vagy legalább a pince többi öreg tőkés borával. Ha igen (és be kell valljam, hogy az én tippem ez), akkor felvethető, hogy nem a termőhely és nem is a mélyre nyúló gyökerek számítanak, hanem maga a növény, aki afféle tapasztalt órásmesterként, vagy 140 éves tapasztalattal bíró mesterszakácsként a szervetlen anyagokat feldolgozza, és elkészíti nekünk saját boszorkánykonyhájában a gyümölcsöt. Persze ez spekuláció a javából, de a lehetőség számomra teljesen hihetőnek hangzik. És ez egy merőben eltérő válasz lehetne az öreg tőkék különlegességének a magyarázatára.
Az átültetés kísérletét a borászat 95%-ban sikeresnek minősítette, viszont az emailben feltett kérdéseimre sajnos nem válaszoltak, így az elsőkézből származó tapasztalatok ismertetése helyett marad a borok megkóstolása. Izgatottan várom a napot.
Sajnos lapzártakor találtam az alábbi, némileg önellentmondó videót itt. A marketinges kolléga ismertetése alapján úgy tűnik, hogy az Orphan Bank nem is csak az újonnan született Orphan Bank-ről származik (lásd 1:35-nél). Muszáj lesz egyszer meglátogatnom ezt a pincét hordómintákért.
Utolsó kommentek