Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A fehér origó

Szeremley Rizling 2003-2009

2011.08.09. 06:30 - alföldi merlot

Altner Edina, Altner Ágnes, Altner Gábor, Ács János, Ambrus József, Bán László, Békássy Gábor, Békássy János, Békássy Péter, Bíró József, Bognár Ferenc, Botos Gyula, Böde István, Bölecz József, Bölecz László, Csala Imre, Csíkné, Csillag A., Csom Károly, Czanka Dezsőné, Dendel Béláné, Dér Ferenc, Dér Gyula, Fülöp László, Gáspár István, Geier Margit, Gyurka Miklós, Herczeg Ferenc, Polczer Ferenc, Horváth Ferenc, Horváth István, Horváth János, Horváthné, Illés Lajosné, Istvándi Ferenc, ifj. Bölecz, Joó József, Kachina R., Káli Béla, Kálmán Béla, Kelemen, Kenyeres, Kissné, Kolontári, Vajai Adrienn, Vajai Fr., Koncz Eszter, Kondorné, Konta András, Kovács Csaba, Kovács Zsolt, Kugler Ede, Lahlouh Vera, László Kálmán, Latorczay László, Molnár András, Nagy Rudolf, Németh István, Novák László, Páhi Gyula, Páhy Gyöngyi, Papp János, Parapatics, Pettenkoffer, Peresztegi, Pergerné, Raposáné, Ruzsa Imréné, Samu Péter, Samu György, Szabadi Péter, Szabó Gyula, Szabóné, Szabó Tibor, Szalai Béla, Szász Károly, Szebi, Szegi Károlyné, Takács Imre, Takács Tibor, Tálos Attila, Tomposné, Tompos László, Tóth Béla, Tóth István, Tóth Zoltán, Tóth Sándor, Tóthné, Csonka Károly, Vasárosné, Weller András, Vizeli István, Vajai és Szent Orbán Pince. 

2001-ben a fenti névsorral reklámozták a Borbarátban a Szemelt Rizlinget - ők voltak a „Termelők”. Hogy ma miként festene a lista, nem tudom, de bizonyára rövidebb lenne, hiszen néhányan önállósították magukat, és jelentősen megnőtt a saját rész (Szent Orbán Pince) súlya. Én mindenesetre érdekesnek találtam (mert hajlamos vagyok megfeledkezni róla), hogy az egyik legismertebb, legsikeresebb és legmegbízhatóbb magyar bor a borvidéki együttműködés rendszerének köszönheti létét, és hogy ez a modell nem eleve kudarcra ítélt. Régi Borbarátokban lapozva egy másik érdekességet is találtam: az 1996-os induló számban a „Fenegyerekek” rovat első interjúalanya Szeremley Huba volt. Érdemes elolvasni: nagy tervek, nagy indulat, nagy egyéniség (az interjú mindkét végén). A Borbarát sajnos idővel fogpiszkálóvá faragta magát és tovább, a Szemelt Rizling viszont él és, mint az alábbiakban kiderül, virul.

A Szemelt Rizlinget (2006 óta Szeremley Rizling) valószínűleg kevesen sorolnák a „nagy magyar borok” közé. Számomra mégis egyértelmű volt, hogy szerepelnie kell ebben a sorozatban. Hogy miért, az gyorsan levehető műtannin friss és saját korosabb posztomból. Kérő mailemre a Szemelt Rizling 4 évjáratából 2-2 palackot kaptam. Döbbenetemre egyik sem volt „Szemelt”: a 2003-as és a 2005-ös Domaine Szeremley Riesling Selection címkével érkezett (Kardos Gábor, értékesítési igazgató tájékoztatása szerint így ment exportra), a 2007-es és 2009-es pedig már nem Szemelt, hanem Szeremley. Első merítésre három palackot bontottam, és úgy tűnt, hogy lefelé görbül a görbe: a 2003-as mély, sűrű, érett, elgondolkoztató bor, a 2005-ös szerényebb tehetségű utód, de ugyanaz az az öntőforma, a 2007-es viszont luftosabb és közönségesebb, akárhogy is tekergettem a pohárban és gargalizáltam vele, nem sejlett föl a szebb jövő. Hetekkel később merítettem másodszor (ezúttal a 2005-ös nélkül, mert az első palack dugós volt), és kiderült, hogy szerencsére nincs tendencia: a 2009-es feledteti a 2007-es megingást.

Domaine Szeremley Riesling Selection 2003

A két palack közül az első nagyon jó volt, a második fenséges. Az első reduktívabb volt, illatban nem is egyértelműen petrolos, mint inkább jódos, camembert-es, kéksajtos. És szerencsére szokványosabb jegyeket is hozott: méz, egres, mandula, lanolin. Valahol a „szokni kell” és a „korszakalkotóan eredeti” között. Kóstolva katarzisba kapcsolt: barokkosan gazdag, kényeztetően krémes, simogatóan olajos. Tökéletesen integrált savak. Harmonikus, tiszta, nyugodt korty. Ízben propolisz, őszibarack, agyag, só, a lecsengésben döntően méz és némi fűszeresség. Nem hízeleg, a szerkezet, a tartalom, a tartás teszi naggyá. Makulátlanul érett alapanyagból készülhetett, és az alkotórészek mára összeforrtak. Olyan hümmögős-bólogatós bor: minőségi anyag, de az élvezetéhez kell egy kis türelem,  nyitottság, háttérismeret.

A második palackot csak mohóságból bontottam föl, hetekkel később. Féltem, hogy csalódást fog okozni, az eszembe sem jutott, hogy fölfelé is mozdulhat. Elemző megközelítésben: az első palack mínusz a reduktív, bizarr jegyek; hedonista megközelítésben: orgazmusbokor. A fajsúly, az egyensúly és az érettség mellé ezúttal florális, fűszeres, viaszos jegyek társultak, és a kortyban zavartalanul érvényesülhetett az őszibarackos gyümölcsösség. Selymes, bársonyos, tömör, ugyanakkor élő és részletgazdag. Úgy zárul, mint a hibátlan toronyugrás: szinte nincs csobbanás – a lecsengés a korty visszhangja. Számomra ez a bor egyrészt Badacsony és az olaszrizling egymásratalálásának cáfolhatatlan bizonyítéka, másrészt a palackérlelés apoteózisa. Kóstolás közben mindig oda lyukadtam ki, hogy mi a búbánatot lehetne még egy bortól elvárni?

Mai bontással és gondos tárolással ez lehetett 2005-ben az év befektetése: 1170 forintért adták. (PS: visszamenőleg kiosztok magamnak egy kokit és két sallert: én ezt a bort savszegénynek hittem annak idején.)

Domaine Szeremley Riesling Selection 2005

Az első palackot az ibériai hiúznak áldoztuk (értsd: elvitte a TCA). Ez még annyira sem petrolos, mint a 2003-as, ellenben barackteás, vasas, gyógyfüves, zsírkrétás. Később: nyári rét, széna. Szolidabb, szelídebb, mint az előd. A kortyban diszkréten beköszön az évjárathatás: savanykásabb, citrusosabb, nyugtalanabb a 2003-asnál (nekem egyből a 2005-ös Esküvé ugrott be). De ez is klasszis, és étel mellé jól jöhet a savszufficit. A korty színekben gazdag és zamatos: méz, virág, viasz, őszibarack. A lecsengés nagyon hosszú, bár a végén már csak a pőre sav pörög.

Szeremley Rizling 2007

Ez volt az a bor, amitől tartottam. Márminthogy valamennyi évjárat ilyen lesz, azaz olyan ötpontos, elég jó, de fanfárra méltatlan. Nincsen persze semmilyen komolyabb gikszer vele, csak az elődök után úgy hat, mintha elaludtak volna a virtuális válogató asztalnál. Olaszosabb, laposabb, luftosabb, egysíkúbb, egyszerre lágyabb és savasabb, mint a 03-as vagy az 05-ös. Az alkatrészek határozottan gyengébb minőségűek, a fogaskerekek csikorognak, az illesztékek nyöszörögnek. Gondolom, az idő majd ezt is megolajozza. De az idő sokkal nagyobb mágus, mint feltételeztem, ha meg is növeszti. 

Szeremley Rizling 2009

70 százalék olasz, 30 százalék rajnai, és dacolva a globális fölmelegedéssel, meg a frissen kelesztett dogmákkal, 12,5 százalékos alkohol mellett is tökéletesen érett. Ez az a bor, amit kóstolva műtannin nemrégiben életműdíjat lengetett be a Szemelt Rizlingnek. Én a 2005-ös és a 2003-as képezte utólagos bölcsességgel még többet látok bele: szaftos, gyümölcsös, frissítő, habzsolnivaló jelen, és a hibátlan arányok miatt (én nem éreztem savhiányosnak – persze lehet, hogy ez is utólagos bölcsesség) hosszú és boldog jövő. Tényleg olyan bor, ami földeríti az embert. A jelen poszt szemszögéből pedig happy end: a 2007-es csorbája kiköszörülve, a kockázatos műtét, a fölföldietlenítés sikerült (az új borászok: Szeremley László és Altinger Krisztián), azaz a rizlingalapellátás oszlopa rendületlenül áll.

A 2003-as természeti csoda, váratlan ajándék. A 2005-ös remek bor isteni beavatkozás nélkül. A 2007-es, bár hangsúlyozottan nem rossz bor, csak a súrlófényt adta, hogy a többiek domboríthassanak. A 2009-esnek van esélye a 2003-ashoz hasonló pályát befutni. Jó lenne 2017-ben kipróbálni.

Címkék: retro 2005 2003 rizling szeremley 2007 2009 szemelt

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr653135969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2011.08.09. 08:52:17

Asszem a sarki CBAban beszerezhető, megnézem ma.(gondolom a 2009-es)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.09. 09:20:08

Jó-jó, de rajongani sohasem tudtam ezért a borért. Gondolom, hogy sokaknál a rajongás onnan származik, hogy anno volt végre olyan pince, akinek volt egy korrekt reduktív v. kevés fát látott bora...

szulfit 2011.08.09. 10:18:59

@akov: Rajongani én sem tudok ezekért a borokért és magamtól már rég nem vettem Szeremley bort, de mindig megkönnyebülök, ha egy nálam kevésbé borőrült embertől Szeremley bort kapok ajándékba vagy a poharamba, és nem mondjuk Nyakast vagy Hilltopot. Ha a balsors Veritas által ellátott étterembe vezérel, akkor fehérben ez az egyetlen biztos pont. Szóval jó, hogy van egy nagybirtok, ahol ennyire kiszámítható minőségű, tisztességes borokat készítenek - ráadásul normális áron.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.09. 10:25:54

@szulfit: OK, értem a szempontot. Viszont ez a "nagybirtok" számos ihatatlan, rosszul elkészített borral rendelkezik. Miért? Más bort, mint a szemelt rizling, biztosan NEM mernék venni tőlük.

Pár bort idemásolok a jegyzeteimből, amik konkrétan nem voltak ihatóak, kb. 75% az arány a pincére vetítve:

Echo 2009
Echo 2005
Kéknyelű 2004

A cikkben írja AM, hogy a korai interjúban mennyire agilis és eltökélt volt a Szeremley. Ki tudja megmagyarázni, hogy miért nem lett ez a birtok az ország meghatározó pincészetei között. Hol vannak a csúcs tételek? Mondjon valaki egy Szeremley kalsszis tételt, amit bármilyen bor mellé odarakhatnék!

alföldimerlot 2011.08.09. 10:33:55

@akov: Mi ennél sokkal szerencsésebbek (vagy igénytelenebbek) voltunk: alkoholista.blog.hu/2008/05/05/szeremley_a_tilon

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.09. 10:37:05

@alföldimerlot: rendben, hibás tételeket nem találtatok. A 4-5p-os borokért azért nehezen tudok rajongani.

Van klasszistétel vagy nincsen? Ha nincsen, akkor miért nem készül ilyesmi egy tudva levőleg jó termőhelyen?

zoli 2011.08.09. 10:50:06

@akov: Te tudod, de az a 2004-es kéknyelű anno frenetikus élményt nyújtott. Ugyanúgy meglepően finom volt egy sima nyújtott címkés olaszrizling - nem csak az áráért, kapható pincénél a 98-as rajnai és bitang jó még mindig, sötöbö. Amúgy inni (nem kóstolni) is csak klasszis tételeket szoktál?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.09. 10:58:22

A 04-es kéknyelűt egy hungarikumok kóstolón ittam, 2009. áprilisában. Keserű és savanyú volt. Ha palackhiba, akkor azért gáz... mind1.

Nem, nem csak klasszistételeket iszok és kóstolok. Szöget ütött a fejembe, hogy egy ilyen elánnal és pénzzel elinduló pince miért nem tartozik oda, ahová pl. ma a Gerét, a Bockot, Sauskát, stb. sorolják a magyar borkedvelők. Boraikat alig lehet kapni, főként csak az alsó szegmensben.

dalton1 2011.08.09. 13:05:24

@akov: Nekem egyszerűen nem hiányzik még egy 5-6-7-8 ezer forintos magyar bor...

Az általad említett pincék alapborai drágábbak a Szeremley Rizlingnél és pl. egyik-másik köszönő viszonyban sincs vele...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.09. 13:49:47

@dalton1: én nem azt mondom, hogy ezeket a pincéket tartom nagyra. A hazai ízles tartja őket nagyra. Miért nem tudott a felsőházba bekerülni Szermley? Jó, akkor készítsen nagymennyiségű, megbízható bort, mint a Hilltop v. bármelyik más országban megtalálható ilyen cég.

Nekem furcsa, hogy vki egy elkötelezett szerepet játszik, a termőhelyről mesél, beruház, de nem akar túllépni a középszerű boron.

dalton1 2011.08.09. 14:27:45

@akov:

"mi a búbánatot lehetne még egy bortól elvárni?"

Nekem ez nem a középszerű bor definiciója. De értem amit írsz, tény hogy nem célja a pincének a katarktikus bor megalkotása. Mégis AM leírásából úgy tűnik nekem hogy ennek ellenére sikerült...

Műtannin · http://amuva.hu 2011.08.09. 18:14:35

@dalton@dalton1: nehez ügy ez a középszerűség vs. katarzis téma.

Szeremley rizlingjei valóban nem azzal ambícióval készülnek, hogy letaszíítsák katarzisslágerlista éléről a XI. szimfóniát.

De ugye van az a jelenség is, hogy egy nagyon szigorú, túlművelt kritikusi közelítésben, Lukács-esztétikával kockára vert fejjel giccsesnek, banálisnak tűnő popslágerecske bizony beüt kegyetlenül. És nincs menekvés. Vádolhatjuk magunkat ilyenkor infantilis szentimentalizmussal, buta felületességgel, figyelmetlenséggel, egyebekkel, azon kapjuk magunkat, hogy meg vagyunk egy picit rendülve, és egész nap a Slade C'mon feel the Noize-át dúdolgatjuk, és a refrén legjobb részeinél remegtetjük a hangunkat, mint Noddy Holder.

Műtannin · http://amuva.hu 2011.08.09. 18:15:54

@Műtannin: IX. az a nyomorult szimfónia, persze. :)

kifli 2011.08.09. 20:39:19

@Műtannin: vakok között a félszemű, no az (be)üt

zoli 2011.08.10. 11:10:08

@akov: Értem mit próbálsz mondani, de sztem tévedsz. Az említett példáid - Bock vagy éppen Hilltop - könnyebben kategorizálhatóak ugyan, mint a Szeremley borok és életmű, de ez a fajta közérthetőség valóban akkora erény volna? Nem lehet, hogy te simán lemaradtál a különleges Szeremley borokról? Megannyi jó kéknyelű, egyik évben még a budai zöld is nagyon izgalmasra és barátságosra sikeredett, holott neméppen ezek a fajta ismérvei, az édes zeusz első évjárata, illetve a TBA-szerű olaszrizling, a 97-es és 98-as rajnai rizlingek vagy akár - az anno - hatszázegynéhány forintos helvéciai cabernet franc, de leginkább a Szemelt/Szeremley rizling - mint jelenség, ezek mind reveláció erejű dafke borok, rossz tézisek antitézisei (csak hogy elég sok idegen szóval éljek).
Vagy az a probléma, hogy a Szeremley birtok nem kis garázsborászat és nem is nagy borgyár?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.10. 11:17:03

@zoli: nem mondtam, hogy a közérthetőség erény vagy sem. A hazai felsőháznak vélt borászatokra gondolok.

Egy ilyen borászattól elvárnék dűlőszelektált, több kisebb tételt és kevesebb hibás, vagy rosszul elkészített bort. Sajnos az általad említett borokkal nemigen találkoztam, viszont számos hibással igen, ezért lehet a birtokról egészen más benyomásom, mint neked.

zoli 2011.08.10. 11:31:40

@akov: Pedig megintcsak ugyanoda kanyarodunk vissza, nem tipikus mintabirtok módjára tagozódnak a boraik. Ráadásul a dűlőszelkció a badacsonyi borvidéken egészen más tészta, hiszen ha kizárólag a hegyről beszélünk, akkor leginkább csak a termőtalaj vastagságában, lejtésében és tájolásában van különbség. A kis tételek közül sztem említettem eleget. A borok hibásságával kapcsolatban meg lennék lepve, ha az elsősorban a pince sara lenne, de tény, hogy egy ideje én is hanyagoltam a birtok borait, megtorpant a kezdeti lelkesedés, kevesebb tűnik az ambíció, gondolom öregszik a gazdájuk...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.08.11. 14:49:08

@akov:

zolihoz csatlakozva nagyjából: valószínűleg lemaradtál szeremley fénykoráról. 2000 környékén nem volt nála népszerűbb bortermelő, a borbarát top 12-jét egészen kivételes fölénnyel nyerte meg egyszer. a 94-es kéknyelűnél vagy a 98-as rajnaijánál különbet azelőtt nem készítettek, a késői olaszok és zeuszok eleganciája mindent vitt, a szemelt-kezdeményezés példaszerű volt, korrekt alföldi borokat is az elsők közt készített, akkor, amikor frittmannékról még nem is hallottunk. abszolút kultbirtok volt az övé. hogy ma miért nem az, és miért nem emlékeznek arra sokan, hogy az volt, érdekes kérdés. lehet, hogy más dolgok felé fordult (szürkemarha stb.), lehet, hogy nem sikerültek úgy a dolgai, ahogy sikerülniük kellett volna. lehet, hogy egyszerűen csak múlik az idő, általában is, felette is

egy biztos, drukkolok a folytatáshoz

muskotály küvé 2011.08.11. 16:26:30

Konkrétan hibás Szeremleyt én még nem ittam, bár nekem is kiesett a fókuszból. 04-es Kéknyelű mostanság fogyasztva ezer sebből vérezhet, ki tudja, hol, hogyan tárolták.
2003-4 környékén az egyik kedvencem volt a fehér és a rozé Pinot Noirjuk.
süti beállítások módosítása