Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kovács Nimród Winery NJK 2006

Egri magaslatok

2011.08.29. 06:00 - Octopus

Gondolatban végigpörgetve a hazai csúcsvörös házasításokat, nem sok olyan bor jut eszembe, ahol az uralkodó bordeaux-i fajták mellett lapot osztottak volna bármiféle őshonos fajtának is. A kivételt képező tételek gyakorlatilag egyetlen borvidékre korlátozódnak, és ez nem más, mint Eger (A Takler Regnum 10%-nyi hungarikum tartalma felett csendben szemet hunyva). Az egyharmadnyi kékfrankos a '08-as Merengőben, a negyedrész kadarka a '06-os Buttler bikában persze aligha meglepő, hiszen ezek mind Bikavérek, ugyanakkor van itt még egy jó hírű, ámbár ritkábban emlegetett versenyző, aki nem ebben a kategóriában fut.

A Kovács Nimród nevét viselő borászat zászlóshajója, az NJK, a Merengőhöz hasonló összetétellel bír, a gerincet viszont ebben az esetben a cabernet franc szolgáltatja (45%, Rádé és Gesztenyés dűlők termése), melyet 30% Nagy-Eged kékfrankos és 25% öreghegyi merlot egészíti ki. A bort kóstolva az az érzésünk támadhat, hogy nem véletlenül maradt le a palackról a Bikavér megnevezés, ugyanis jellegében inkább egy jó bordóira hasonlít, némi egri csavarral.

Illata intenzív, koncentrált, kifejezetten nagyboros, már első szippantásra is nagyon összetett. A hordó jó minőségű, egy picit erősebb a kelleténél, bár nem durva, finoman füstös, kókuszos, grafitos. Zöldességnek, cabernet-ket gyakran sújtó paprikának itt nyoma nincs, csak szuperérett sötét bogyósokat találunk, illetve izgalmas kiegészítésképpen megjelenik egy leheletnyi földes-céklás jegy is (Ez Eger? Netán a 30%-nyi Nagy-Eged?). Szájban remek struktúra, jelentős sűrűség, ugyanakkor kitűnő, integrált savainak hála hibátlan lendület jellemzi. Csiszolt és kidolgozott, bár fiatalsága és erőteljes tanninja révén picit mégis nyers. A hordó ízében is határozott, még ha nem is fordítja rumos meggybe az ízét (a magasabb, 15%-os alkohollal karöltve), egy kicsit elviszi az aszalt szilvás Szamos marcipán irányába, de szerencsére édesség ehhez nem társul. Nagyon fiatal még, nagy ígéret, viszont jelenlegi állapotában kicsit kemény. Egy picit visszafogottabb hordóval és érettséggel már most is feljebb végezhetne, mint 7 pont, de néhány éves érleléssel egészen kiváló borrá érhet. (cca. 10.000 Ft)

[A képet innen metszettem]

Címkék: 2006 merlot eger kékfrankos hétpontos cabernet franc kovács nimród winery csúcsvörös érlelhető

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr563186715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2011.08.29. 09:44:41

Nem mainstream csúcsvöröst kell keresni :)

kukko 2011.08.29. 10:11:14

Nekem a Velence cuvée (Szentesi) ugrott be világfajta+hungarikum keverékre.

Octopus 2011.08.29. 10:51:14

@kukko: a Velence nekem is beugrott, de egyrészt nem tudom, jelentősebb arányban is jelen vannak-e benne hazai fajták, másrészt igen kis tétel (a 2007-esből legalábbis mindössze 270 palack készült, ha jól rémlik)

Ferraiolo 2011.08.29. 11:00:51

Köszönjük a szép szavakat. Hosszú volt az út és nagyon sok munka van e mögött, hogy ilyen szép és attraktív borokat tudjunk készíteni. Elérkeztünk odáig, hogy ma már bátran körül lehet nézni a borvidéken nagy borokat keresve. Hajrá Eger! ;-)
Üdv, Ferraiolo

Ferraiolo 2011.08.29. 12:04:35

A borászat tulajdonosa Kovács Nimród (János) teljes neve inverzben Nimród János Kovács, ennek monogramja lett a zászlósbor neve. ;-)

takács bálint - zsebtévé 2011.08.29. 14:22:00

@Parci: Kreativitás ide vagy oda, egyrészt tényleg nagyon jó bor, másrészt a címke sem csúnya, harmadrészt ha nem tudod nem zavar.
Végül de nem utolsó sorban bárcsak minden borászkodni kezdő tehetős ember tenné így a dolgát, mint ez az NJK.

tb - zstv

2011.08.29. 14:30:41

@takács bálint - zsebtévé: a bor tényleg nagyon jó, egyetértek.

kifli 2011.08.29. 16:33:10

lehetne UPC vagy inkább PCU küvé is:)

kifli 2011.08.29. 16:43:27

van még egy 2000-es Nimródom. mostanában kóstolta ezt valaki?

Ferraiolo 2011.08.29. 17:09:13

Nem is Te lennél Kifli koma, ha ezt a beszólást kihagytad volna! ;-)
Igen kóstoltuk mostanában a Nimród I.-et és nagyon rendben van. Csodás palackbuké és szép érett, kerek szerkezet jellemzi.
Nem várnék vele, bátran kibontanám, nem lesz jobb.
Üdv: Ferraiolo

E1510 2011.08.30. 10:52:26

@Octopus: Velence Cuvée-kben valóban nem jelentős a hazai fajták aránya, 07-esben egy kis kékfrankos és csóka volt, a 08-asban talán 3%-nyi kadarka.

Ráspi Máté Cuvée-i viszont legyenek megemlítve, ha már elkezdtünk egy ilyen játékot!

európai 2011.08.31. 07:05:47

Az NJK után kóstolt Sauska 7,2007 nálam azonnal feljebb tette a lécet. Bár az NJK tökéletesen rendben volt, az egri jelleg számomra, abszolút nem mutatkozott. Inkább egy Magyarországon készült, kaliforniai stilusú csúcs-borra hasonlitott.

Ferraiolo 2011.09.14. 10:53:14

@európai: tiszteletben tartom mindenkinek a szubjektív véleményét, de ha sokat kóstolnál californiai bort, akkor nem hasonlítanád az NJK stílusát Californiához. Hogy mi az "egri jelleg", az pedig eléggé nehezen definiálható. Gazdag savkészlet...hűvösebb elegencia...finom, nem harapós tanninszerkezet...??? Tényleg. Meg tudja ezt valaki fogalmazni?
süti beállítások módosítása