Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Haragban a világgal

2011.10.12. 06:00 - Szomjas Gödény

Állok a forró víz alatt, lassan enged ki a testem. Nem is vettem észre, hogy milyen hideg volt a pincében, vagyis sokkal inkább azt, hogy mennyi időt töltöttünk odalent. Bámulom a csempét és próbálom elrendezni a kavargó gondolatokat. Színjózan vagyok. Utálom, ha irányítani szeretnének. Ha elvárások vannak. Ha azt gondolják, hogy írni fogok. Hogy írnom kellene. Vagy illene. Mégis azt érzem, hogy kell, valamiért ez fontos. Egyszerű, jól rendezhető, alapvető gondolatok kívánkoznak ki a fejemből és lassan összeállnak egy szerény, de biztos tartalommá. Ritka az ilyen, szeretem. Terjékéknél jártunk.

Korábban már említettük, hogy összerázódott egy rövid kóstoló Vácon, amiről itt olvashattak. Az első benyomás meglepetést okozott, az egészséges kétkedés kíváncsiságot szült, az értő barátok fokozták a nyomást, Terjék Lajos levele pedig egy-két nappal megelőzött. Felkerekedtünk Octopus kollégával, hogy megnézzük magunknak a borászt, a pincét, a borokat, a szőlőt, és általában véve az egész Terjék-birodalmat.

A cél szerény, csak meg szeretnénk győződni arról, hogy amit kóstoltunk, az tényleg jó. Hogy valóban ott vannak a hordók, hogy jó borok vannak benne, hogy tényleg ért hozzá, aki készítette.

A szőlő gyönyörű. Tényleg, laikusként, a szükséges naivitással érdeklődve is látható, hogy gyönyörű, egészséges, méregzöld a lombfal, ott a hat rügyre metszett szálvessző, a 8-10 fürt tőkénként, a bő 2 kiló körüli tőketerhelés. Édes, érett, szépen aszúsodik a hárs és a kövérszőlő, hopp, a vörös purcsin szinte már be is érett.

A pince nem tetszik. Valahogy az a tapasztalat, hogy a patyolattiszta változat az igazi, a rendetlenség a rossz előfutára. De van olyan, hogy máshogy van, 60 év és pár generáció tapasztalatát legalábbis nem célszerű egyből kétségbe vonni. Akad, aki már pontosan tudja, hogy mit miért tesz. Néha ijesztő, néha megnyugtató látni.

A borokról a változatosság kedvéért most nem írnék részletesen, ugyanis nem jegyzeteltünk, csak vázlatok születtek. Teljes bizonyossággal ez ideig csak annyit sikerült megállapítani, hogy a mi szintünkön a pincekóstolások csak benyomásszerzésre alkalmasak. Az mindenesetre gyorsan kiderül, hogy a borok tényleg olyanok, amilyenek. Egyből felismerhetőek a hetekkel ezelőtt kóstolt tételek, az újak hitelesen illeszkednek a sorba, az évjáratok és a fajták ugyanazzal a kihívó nyugalommal mutatják be magukat. Pedig semmi nincs lepalackozva, mindent hordóból kóstolunk. Ugyanaz a világ tárul fel, mint Vácon, nehéz elhelyezni a stílust, nem ehhez vagyunk mi szokva. A mai vezető tokaji pincék egyike sem készít ilyen borokat, gyenge utánzatokat sem könnyű találni. Mondjuk olyat meg nem is érdemes.

A száraz borok testesek, nehézveretűek, tiszták, gyümölcsösek és kortalanok. Kén nélkül (minimális cefrekénezéssel) készülnek, élesztő hozzáadása nélkül, hazai fajtákból, így méltóak lehetnének akár a ViniVeri klub tagságára is. Érzem, hogy kóstolósorban kevésbé hatnának meg, de az asztal és a társaság mellett mutatkozik meg a legnagyobb erényük: ezeket a hatalmas, testes borokat jó inni. Csúsznak lefelé a kortyok. Elbírják az ételt. A fűszeres, jól kiszárított szürkemarha- és mangalicakolbász mellé idén úgyis a száraz furmintot ajánlják a legmenőbb sommelier-k. A 2001-es hárslevelű közös kedvencünk.

Az aszúk az egykor hagyományos, mára már kénezéssel leváltott erősítés technológiájával készülnek. Az öreg borok (’91, ’83, ’72) mind kikezdhetetlenek. Rezzenéstelen arccal mérnek meg bennünket, a birodalmukba tévedő idegent. Eddig csak tankönyvekben olvasott ízek köszönnek vissza: mézeskalács, füge, fahéj, karácsonyi fűszerek. Kávé. Semmi újhordó, csakis az idő. Elképesztő intenzitás. A 20 éves, mára már csak 50 grammot bíró egykori esszencia a Király szűzterméséből szemmel láthatóan elért valahova. Nem áll módomban kétségbevonni, hogy ez volt a dolga. Fogalmam sincs, hogy ki merhetne kérdezni. Mint a legjobb mai aszúknál, úgy köszön be ismét a hátsó ajtón a terroir: Tokaj megismételhetetlen, Tokaj utánozhatatlan, Tokaj örök. Azt tartja a tokaji vicc, hogy idővel minden aszú kerházas lesz. Egy frászt. Csak szeretne.

Nem kóstoltuk a teljes szortimentet, tán csak ha a negyedét, de az bebizonyosodott, hogy van miért eljönni. Manapság úgyis mindenki Mádra jár, rengeteg a jónevű termelő, napokat lehet eltölteni pincelátogatással. És ha már itt van az ember, talán érdemes befordulni a Táncsics utcába is.

Mindegy, hogy merről közelít a látogató, szkeptikus, kíváncsi, vagy akár előítéletes. Ma már nehéz megpillantani, hogy mi volt az a Tokaji, amit elkezdtek hamisítani a szocializmus évtizedei alatt, mert érdemes volt. A gyenge utánzatok nem csak külföldön, itthon is betemették a valódit, ez hozta el az appellation elkerülhetetlen és szükségszerű megváltoztatását. Az 50-es, 60-as évek aszúit ma már nehéz és drága beszerezni. Az első érv az, hogy ez a bor jó. A második is. A harmadik más. Most őszintén, ha lenne a Vidámparkban időgép, kihagynák?

Kezd visszatérni belém az élet, ahogy lassan kiolvadok. Rádöbbenek, hogy Paksi Bandi 20 éve nem hallott szavai szólnak a fejemben: Van egy srác, akarom, hogy tudjad / köztünk él, nem jobb és rosszabb / Lelkében ezer okos lázzal / Haragban az egész világgal.

Hát ezért volt fontos írni. Akarom, hogy tudjad. Ennyi. Nem akarok most kitérni ezer visszás kérdésre, igaz és igaztalan vádra. Az érme vajas és a másik oldalára, a felelősen vedelő és felelőtlenül tollforgató pelikánok összezavarodó szerepeire. Az órákig, napokig tartó vitákat nézzék meg, harcolják meg maguknak. Több az érv, mint gondolnák.

Egyediek a borok, szinte már ódon a technológia, karakán a vélemény, tapintható a magány. Annyira nyilvánvalóan bukik ki a párhuzam, hogy nem tudom megállni: itt egy új, egy sokkal régebbi Kaló Imre. Szabadon látogatható, nézzék meg, név és cím a Zinterneten. Nem tudom, és nem is akarom eldönteni, hogy mit meséljek el. De azt tudom, hogy hallgatni róla iszonyatos hazugság lenne.

(A pincében készült képeket a termelő honlapjáról kölcsönöztem.)

Címkék: helyszíni szemle tokaj terjék

56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr473292240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2011.10.12. 07:50:51

Sajnos nem kuriózum amit csinálnak. Ha az lenne megbocsátóbb lennék. Következőnek egy cukrozós pincészetet kellene bemutatnotok...

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.10.12. 08:41:22

Kedves gödeny! Nekem bejött ez az írás. Legyen meg belőle sok. Minden új tollnok újabb latasmodja érdekes kis ajtókat nyithat ki (s bár ismeretlenül könnyen mondom, hogy a fenti borok nem annyira hoznak lázba, talán egyszer ennek az írásnak a hatására kóstolok meg ilyesmit megis).

kegyetlenkirály 2011.10.12. 09:32:01

@felvetés: Csatlakozom !

Úgy látom Gödényék bejárták az " Igaz Út " -at , szép volt.... ,de az is lehet ,hogy csak kollega. Szerencsésnek tartom , hogy " a mai vezető tokaji pincék egyike sem készít ilyen borokat ...", de úgy látom Ti nem , ezért kívánom Nektek ha ezek az avinált , kénezés nélkül is kortalan borok bejöttek, ezután életetek végéig ezt igyátok! A " király " borát többé ne kóstoljátok sőt még a "csigazabáló " furmint ízeket is hesegessétek el a fejetekből. Utazzatok a vidámparki időgépen csak ne akarjatok rábeszélni senkit , hogy ez milyen fasza !

hegyaljai 2011.10.12. 09:34:44

Kedves Szomjas Gödény!
rendkívül sok bajom van az írásoddal!
Először is a címe. Ha Terjékék haragban vannak valakivel, az nem a világ, hanem a borjog és a "véleményformálók". Tehát inkább a világnak van baja terjékékkel.
A fotómelléklet a következő súlyos probléma. Írod, hogy "A pincében készült képeket a termelő honlapjáról kölcsönöztem" És az aszús fürtöt miért teszed ide fel, holott mindenki tudja, hogy sajnos ilyen fürt 2011-ben nincs a határban?
Az anyag olvashatatlan a kereszthivatkozások miatt, hiszen azok egyedi megállapításai ellentmondásosak, nem illeszkednek be ebbe az új egészbe. Végképp érthetetlen a Kerskedőházra vaó utalás!
Egy dolog van, amivel nagyon egyetértek. El kell menni megkóstolni, mielőtt ítéletet mondunk róluk.

hegyaljai 2011.10.12. 09:38:08

@kegyetlenkirály: Igazad van abban, hogy ez a magát "igaz út"-nak nevező hozzászóló még sok bosszúságot fog okozni nekünk.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.12. 09:51:09

@hegyaljai: Az aszús fürtről a képet a szőlőben készítettem a múlt héten, pontosabban octopus fotózott. Nem egy ilyen volt, bár a 2011-es év arrafelé sem bővelkedik aszúszemben.

2011.10.12. 10:01:59

@kegyetlenkirály: tehat pusztan azert, mert nem utasitja el valaki elbol, kostolas nelkul, mi tobb, kostolas utan ertekes bornak tartja, ''akkor igya elete vegeig''? Kicsit sem kirekeszto logika, tenyleg...

kegyetlenkirály 2011.10.12. 10:17:34

@Parci: Én, pusztán, élből, kóstolás nélkül elutasítom az avinálást és az egyéb nyalánkságokat. Amennyiben ez kirekesztő logika és magatartás , akkor igen az vagyok ....ilyen egy kegyetlenkirály.

kegyetlenkirály 2011.10.12. 10:29:00

@Parci: ...és még valami, ha Gödény Úr kóstolás után értékes bornak tartja ezen "tételeket" , akkor ezzel Önmagát mínősíti. Az ilyen értékes borok élete végéig való iszogatásánál jobbat , mit kívánhatnék ?!?!

Sárfehér 2011.10.12. 10:43:09

Az, hogy mit tekintünk megengedhető technológiának, és mit nem, az valahol egy közmegegyezés kérdése. Ha nem haragszotok, megint Nagyváthy Jánosra fogok hivatkozni. 1821-ben külön fejezetet szentel a "tsinált" boroknak, amik a "máslás" (abban az időben az aszút jelentette), a "fekete bor" (vörösbor), és a pezsgő. Vagyis ezeket akkor mind mesterséges bornak tekintették!

Aszúnál az avinálást nem említi, de általában, amikor a rossz borok feljavításáról beszél, javasolja télen a hordó kitételét, és a fagyasztással való sűrítését. Olyasmit is javasol, hogy az előző év gyenge borát öntsük rá az új, jó minőségű bor seprőjére (törkölyére? nem emlékszem). Ezek a dolgok akkor elfogadottak voltak.

Az eszenciával kapcsolatban azt irja, hogy mindenképpen kell egy kis bort belekeverni, másképp nem áll el. Többféleképpen használták föl, volt, aki a rosszabb évjáratokat javította vele - ebben sem láttal akkor kivetnivalót.

Szóval, én el tudom fogadni az avinálást, mint technikát bizonyos korlátokkal (télen kifagyasztott borral avinál, esetleg évjáratazonos borpárlattal, törkölypárlattal -semmiképpen nem krumpliszesszel, vagy rossz borból készült ipari szesszel.) Az egy nagy kérdés, hogy szabad-e aszúnak hívni az ilyet.

Kis színes adalék a "máslás" szóhoz: Nagyváthy hosszan magyarázza, hogy nem szabad "tótosan" "mászlásnak" mondani, mert nem a "mazsolából", hanem a "másolásból" származik a szó. Mindenki olyan következtetést von le ebből, amilyet akar. :)

kegyetlenkirály 2011.10.12. 11:11:52

@Sárfehér: szerencsére vagy nem , nemtudom ,de nem 1821. úr évi esztendejében járunk. Festetics Gyögy keszthelyi birtokigazgatója ( N.J., akire hivatkozol ) 1819-ben meghalt, így 1821 -ben már csak a szelleme szentelhetett külön fejezetet a "tsinált" boroknak ,ami még láthatóan, Tokajban a mai napig kísért minket. A nevedből kitűnő borvidéken és környékén pedig sokan sokféle képpen gondolták a "bor" készítést ,akarom írni csinálást.... ez már nekünk ,Tokajnak nem hiányzik.

Sárfehér 2011.10.12. 11:32:21

@kegyetlenkirály: Igazad van, 1821 az a könyv kiadása.

Nevemből kitűnő borvidék? Szekszárdra, vagy Somlóra gondolsz-é vajon? :)

kegyetlenkirály 2011.10.12. 11:42:09

Nahát , két csodálatos borvidék , rengeteg jó "nickadottságokkal" is rendelkezik , Te pedig balga mód Sárfehérre keresztelted magad !?! :)

lackó 2011.10.12. 11:44:08

@kegyetlenkirály: khm. Nyáron Pálffy Gyuszinál már egyszer asztalra csaptunk az ilyen, Kunságot érintő célozgatások miatt...

Sárfehér 2011.10.12. 11:49:26

@kegyetlenkirály: ????? Háááát... Talán kéne néha bort is kóstolnod... De a személyeskedés itt off, ha nem haragszol. :)

Sárfehér 2011.10.12. 11:53:30

@lackó: (Ajaj... De bor nem loccsant ki, ugye?:)

kegyetlenkirály 2011.10.12. 11:57:03

@Sárfehér: félreértés részedről , kóstolok is , azért tartoznak a kedvenceim közé !

@lackó: megértelek ,de hát .... :)

lackó 2011.10.12. 12:03:36

@Sárfehér: csak azé, aki pedzegette...

Sárfehér 2011.10.12. 12:04:39

Visszatérve az avinálásra, nekem van egy szimpla, egyszerű személyes problémám, ti. hogy az ízlelőbimbóim túlságosan érzékenyek a kénre. Pl. a friss, ropógós, gyümölcsös, gyors fogyasztásra szánt reduktív borok nekem egyszerűen élvezhetetlenek, ezeket is elteszem két évre, addig megszelídül bennük a kén. Szóval én ellensége vagyok az (üptre) kénezésnek. Márpedig a "természetes" édes borok nem kis része készül úgy, hogy az erjedést egy emelt kénessav adaggal leállítják. Ehhez képest nekem sokkal szimpatikusabb egy erősen korlátozott avinálás. Mondom, nem állítom, hogy szabad aszúnak, vagy ésegyáltalán bornak hívni az ilyet.

Sárfehér 2011.10.12. 12:07:06

@lackó: Ja, értem.

- Mit mondott??!!!

(Pohár balkézbe vesz.)

- Szidta az Alföldet??!!

(Jobbkéz asztalra csap.)

Ravasz technika. :)

lackó 2011.10.12. 12:07:16

@kegyetlenkirály: nincs de hát, ebben nem engedek...nagyon sok becsületes, tisztességes termelő van itt, és az ember elvárná, hogy a magát értőnek mondó fogyasztó és a szakma végre ne az előítéleteinek éljen, hanem elismerje a sokszorosan hátrányban lévő borászok munkáját. Kunsági borokat is kóstolsz? Arról meg nem a borvidék tehet, hogy ide települt a hátrányt okozó cégek jó része, a többi pedig jobban szétszóródott az országban...de ennyit az off-ról.

kegyetlenkirály 2011.10.12. 12:27:24

@lackó: .... dehogy nincs dehát. A borvidékről volt szó és ezek tények. Nem előítélet amit írtam , tény. Ugyan ez megtalálható Tokajban is , ez is tény , sajnos ! Ebből nem kell , hogy sértődés legyen! Szerinted hegyalján nincs odatelepült , hátrányt okozó "ilyen" cég ?!

lackó 2011.10.12. 12:37:37

Ahogy tény, hogy mindenhol voltak, amint az írtam is...de a célozgatás akkor sem szép, mert általánosításnak tűnik. De az tényleg érdekelne, hogy iszol/kóstolsz-e kunsági/alföldi borokat, vagy en bloc hanyagolod a de hát miatt...

kegyetlenkirály 2011.10.12. 13:22:40

@lackó: Igen , de csak az ismertebbek elérhetők számomra :( , pedig biztos vannak még figyelemre méltó kis pincészetek. A fehér ugye kiesik :), általában rozét szoktam választani.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.12. 13:24:56

@felvetés: én azt nem vágom, hogy hol írja azt Gödény, hogy ez lenne az "igaz út" v. csak az egyetlen stílus, aminek kizárólagosan léteznie kell. Hol láttad ezt a cikkben? Szerintem pont arról szól, hogy van egy más stílus, aminek talán szintén van létjogosultsága. Kaló Imre borai sem illeszkednek a képbe, ha lenne itt egy poszt egy nála tett látogatásról, akkor mégsem mondanád, hogy vmi borhamisítónál jártak, nem?

kegyetlenkirály 2011.10.12. 13:39:18

@Szomjas Gödény: amennyiben az oldszkúl stilusra gondolsz, volt szerencsém , tudom , hogy miről probálsz írni.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.12. 14:15:59

@kegyetlenkirály: Nem, egészen konkrétan ezekre a borokra gondolok.

Az előző posztnak is az volt az alapgondolata, hogy még csak borzasztó lőréket ittunk eddig a műfajból, most először pedig nem.

Szóval nem hiszem, hogy tüntetni fogok az appelláció régimódiasításáért, de hogy ezen az egy pincén keresztül számomra egy új világ tárult fel, az biztos.

Mint ahogy a mai kezdő tokaji próbálkozásoknak a tetején is ott ülnek Szepsy, a Kikelet, az Oremus és mások legkiemelkedőbb borai, és ezáltal legitimálják az egész műfajt, mert bemutatják, hogy lehet jót csinálni, ahogy a DRC, a Leroy és társai miatt nem humbug Burgundia, úgy ezek a borok számomra felvillantották, hogy mi lehetett a régi stílus legitimációja.

Szerencsésnek érzem, hogy ezt is meg lehet még pillantani, nem csak a hamisítványokat. Merthogy ez egy eredeti. Persze mindezeknek a nagy része ma már történelem, és másféle szelek fújnak.

vigbor 2011.10.12. 14:31:12

@Sárfehér:
Abban kb egyetértünk, hogy 1600-as évek közepétől készítenek hegyalján aszút. Valószínű abban is, hogy korszakonként eltérő stílusban. Amiben nem értünk egyet,milyen borként kezeljük az őseink aszúját. Kb. 1997-től megjelent egy addig soha sem készített ízvilágú bor és ez kapta az ősök rovására az aszú megnevezést.
Két fajta borról beszélünk amelynek azonos a megnevezése. Ez itt a probléma. Az egyik nem illik a képbe, dögöljön meg. A szulfidmentes technológiát feláldoztuk egy francia stílusú borért.
Egyetértek a Sárfehérrel.
Inkább 3-4%-kal több borszesz, mint max 400 mg/liter szulfid!!!
Azt is elhallgatjuk, hogy ezek az új stílusú aszúk szép lassan a palackban felveszik az őseik jellemzőit,elvesztik a szulfid biztosította előnyöket.
Lehet, hogy ma sokaknak fájdalmat okoz de tény, hogy a Tokaji Aszút az ősök csinált borként hírdették. Ezzel a jelzővel különböztették meg a hagyományos italtól. Arról ők nem tehetnek, hogy ma ezt másképpen értelmezik.

vigbor 2011.10.12. 15:33:19

@hegyaljai:
Valószínű, hogy nem mondok újat, érdekes egy hely ez a hegyalja.

Tele van a sajtó, hogy nincs aszúsodás a borvídéken, Ez így szó szerint nem igaz.
2011, szeptember 22-én voltam Mádon és én is késszítettem pár képet.

www.vigbor.hu/cikk.do;jsessionid=ABA8455AC54D183DF22E0A97A87668F2?tipus=0

A képeken a furmint aszúsodási folyamata látható, tehát van aszúszem, hegyalján.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.12. 15:33:26

@vigbor: Én ezekből a kérdésekből nem csinálok hazafisági kérdést, inkább afféle természettudományos érdeklődéssel figyelem, hogy melyik stílus milyen. Itt és most csak fogyasztóként áll szándékomban megítélni a borokat.

Nekem személyesen nem fáj, hogy megváltozott az appelláció leírása, így a borstílus is. Nem ok nélkül történt, sok bűne volt annak a rendszernek, szakítani kellett, szakítani akartak vele. Máshogy meg nemigen lehetett. Tegnap olyat ittunk, ma ilyet iszunk. A minőséget viszont megismerni.

vigbor 2011.10.12. 16:07:51

@kegyetlenkirály:

Az 1924. évi IX. TC. 62.000 számú végrehajtási utasítása tartalmazza először a Tokaji Aszú kémiai paraméterit. Törvény a bor előállításának, kezelésének, és forgalmának szabályozásáról és a borhamisítás tilalmazásáról.
Ebben a törvényben még 2-5 puttonyos a Tokaji Aszú és 18 %vol a maximális alkoholtartalma.Érdekes módon 1929-ben ezt módosították és 0,5%-kal megemelték a max alkoholtartalmat.
Miért?

kegyetlenkirály 2011.10.12. 16:22:16

@Szomjas Gödény: a poszt tartalmilag annyi lett volna, mint amit nekem válaszoltál,értenélek ! Helyette
elmentél egy " Igaz út"-ra (tényleg, ezt még nem is cáfoltad :) ), ott vendégül láttak és jól érezted magad,elmondták neked milyen az "igazi" tokaji vagy nevezzük inkább hagyományosnak...,beszélgetés, evés,ivás.Idáig nincs baj,viszont az ,hogy az írásod érzelemvezérelt, konkrét borleírásokat nélkülöz és a laikus fogyasztók félrevezetése az avinált , stb borok pozítiv élményként való beállításával, érthetetlen számomra.
Kiemelek egy mondatot a sok értelmezhetetlen közül :" A 20 éves, mára már csak 50 grammot bíró egykori esszencia a Király szűzterméséből szemmel láthatóan elért valahova." Sírjak vagy nevessek ?!?!

kegyetlenkirály 2011.10.12. 16:29:21

@vigbor: és akkor mi van ? 2011 -et írunk, Köbüki! Nézz át szlovákba , ott még találhatsz 2 putonnyos történetet. Egészségedre !

vigbor 2011.10.12. 16:51:23

@kegyetlenkirály: A slambucot is lehet szalonna nélkül elkészíteni és azt slambucnak nevezik.

A ma készülő aszúk semmilyen jellemzőjében nem hasonlít az őseink borához, csak bitorolja a nevét.

Úgy látom nem kedveli a 2 puttonyost, depig naponta találkozik vele.

1945 előtti 2 puttonyos aszú jellemzője:
Legalább 60g/l cukor és 25 g/l extrak.

A mai imádott 3 puttonyos jellemzői:
Legalább 60 g/l cukor és 25g /l extrak.

Érdekes egy ügy. Pontosan megegyezik.

Most 2 vagy 3 puttonyos aszút iszik, döntse el. Egészségére.

kegyetlenkirály 2011.10.12. 16:52:39

@vigbor: csodálatos képeket készítettél és probálod mutogatni hagyaljai-nak. Senki nem szólt neked ,hogy ezek nem aszúszemek , vagy azt mondták ,hogy azok , gondolták Vácra jó lesz !?!?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.12. 16:55:10

@kegyetlenkirály: Mit kellene cáfolni? Hogy nem én vagyok az Igaz út? Nem vagyok mádi termelő. Nem tudom ki az, és nem is érdekel. Legfeljebb a borai. És így látatlanban nincsenek nagy várakozásaim.

Az írás azért nem tartalmaz konkrét borleírást, mert nem tartom abszolút hitelesnek a termelővel együtt történő pincekóstolásokat, legalábbis az én szintemen. Gondolom olvastad.

Azért érzelemvezérelt, mert ez volt a célom, visszaadni egy csomó ellentétes érzelmet. A látogatás célja az volt, hogy megnézzük hol is születnek a korábbi poszt borai, és hogy tényleg olyanok, amilyenek ott voltak. Tényleg olyanok.

Ezen túl meg csak annyit merek írni, hogy ezt a konkrét pincét szerintem érdemes meglátogatni. Eddig csak te látsz benne eddig valami idióta, belemagyarázott küldetéstudatot.

Szarul írok, bocs. Sajnos ez van, bár igyekszem. De inkább nevess, ha már kérdezed.

vigbor 2011.10.12. 17:07:29

@kegyetlenkirály:
Köszönöm, hogy megnézted, de ha figyelmesebb lennél akkor azt is olvashatod. A képen az aszúsodás kezdeti fázisa látható. A blogban látható kép kb két héttel később készült.

antitalent 2011.10.12. 17:08:00

@Szomjas Gödény:
csak sikerul vegre kommentelnem tavol "kishazanktol"
Eloszor is nekem tetszett a cikk, tenyleg nehez az elmenyek utan megnyilatkozni, arrol ami a mai berkekben eretneksegnek szamit. Plane akkor, amikor az olvasotaborban "elvakult" szakemberek varjak, hogy kegyetlenul sajat allaspontjukra allitsanak mindenkit. Szerintem a minoseget nem a technologia hatarozza meg, hanem a szakertelem. Egyesek konkret elmeny hianyaban megmerik tenni, hogy egy elet tapasztalatat es munkajat minositsek. A tisztelet hianya kepet ad az illeto sajat tevekenysegerol latatlanul.
Szoval orulok, hogy nem hagytak ki a pincelatogatast es Lajos bacsi tanari eloadasait. Igy mar masoknak sem lehet "ciki" regi "uj " borokat kostolni ( kilephetunk a trendekbol!!!,)

vigbor 2011.10.12. 19:38:35

@antitalent:
Tudok még egy különleges aszúkészítési és érlelési eljárásról. A Terjék Pincéhez hasonlóan kizárólag hordóban tárolják a borokat és szintén szulfidmentes a technológia. Először nem hittem el.
1990-ben vásároltam egy palack 1959-es évjáratú 5 puttonyos aszút. Egyébb ügyben megkerestem a bor készítőjét és nála meglepődve láttam, hogy a hordókban jelentős mennyiségű aszúszem található. Az aszú OBI-s vizsgálati lapja nálam van és nulla kénessavat tartalmaz.A borász szerint nála az aszúszem potolja a szulfidot.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2011.10.12. 21:09:10

Néhány dolog, pontokba szedtem:

1. A stílusváltás lényegét tekintve egyetértek Alkonyi Lászlóval: a terroiron kívül az a tokaji bor legnagyobb értéke, hogy szinte egyedüliként az édesboros világban teljesen természetesen készül (mustsűrítmény, cukor, szesz hozzáadása nélkül). Véleményem szerint csak ezt hangsúlyozva lehet a tokaji édesbor újra világ-etalon.

2. Ettől függetlenül stílusban nincs egy igaz út. Szepsy Istvánnál volt módomban kóstolni egy kísérleti hordónyi aszút, talán 97-es lehetett, és 2006 körül kóstoltuk, vagyis szülestése óta hordóban volt, kénezés nélkül, de természetesen nem avinálva és nem darabban tartva. Nekem az volt a dolog tanulsága, hogy különleges volt a bor, tiszta és mély ízű, ha ez lenne csak a "régi" stílus, akkor az égvilágon semmi baj nem lenne vele. Hozzáteszem, a "normál" tételek azért szerintem jobb irányt képviselnek, óriási élmény az, amikor egy édesborban is a koncentráció vagy az érleltség helyett egy nagy dűlőé a főszerep (pl Dániel Szamorodni).

3.Nekem egy apró ellentmondás szakmailag, hogyha Terjékék avinálnak, akkor miért fogy mégis a cukor a régi évjáratoknban is? Az avinálás pont ennek meggátlását szolgálná.

4. Bár erős ellenvetéseim és ellenérzéseim vannak az avinálást illetően, azért a fent leírtakat olvasva örömmel megkóstolnám Terjékék borait (hiszen ittam különleges sherryket is, nem köptem ki őket).

5. Nem értem mi a baj a magasabb kéntartalommal: szerintem egy komoly tokaji édesbor nem arra való, és az esetek 99%-ában nem is úgy kerül terítékre, hogy egy ember megiszik egy palackkal. Döntőrészt legalább négyen-öten kortyolgatnak el egy palack azút, fejenként 1-2 dl-ben pedig kevesebb a kén, mint egy átlagos szárazborban. Ha nagyon sok pénzem lenne, akkor sem innék meg magamban 1-2 palack aszút egy este.

6. Nálunk a Mátrában is volt 1-2 gyönyörűen beaszúsodott egész fürt (hárs, veltelini): azok, amiket darazsak csíptek végig.

2011.10.12. 21:28:15

@pinotnoir_777:
3. fogy, csak sokkal lassabban (ezt mondták). gondolom lehetne addig emelni az alkoholt, hogy teljesen megszűnjön a jelenség, de (ezek szerint) nem teszik.

6. tényleg voltak aszúszemeik (hú, de finomak), de azért ott sem jellemző mennyiségben. eső híján egyelőre mindenki ugyanazt mondta: nincs, de még van rá idő.

vigbor 2011.10.12. 22:41:40

@Parci:
3. Ma érvényes előírás, hogy mustba vagy új borba kell kiáztatni az aszútésztát.
Most az új boron van a hangsúly, de ez nem volt mindíg így. Erre a célra egy igen jó minőségű Ó bort hazsnáltak. Volt nekik elég belőle, tele volt a pince.
Sokan meglepődnek amikor leírom, hogy az 1924-es bortörvényünkben az aszúk maximális alkoholtartalmát 18%-ban határozták meg. 5 év elteltével ezt felemelték 18,5%-ra. Miért kellett 0,5% miatt egy törvényt módosítani?

Azért, módosították meg, hogy lehetőleg csak egyszer legyen szükség az avinálásra. A szükséges mennyiségű borszesz a préselés után került a borba, így annak mértéke az érlelési idő alatt folyamatosan csökkent.

A borba került és nem a mustba, ez nagyon fontos és egy jó minőségű Ó bor került feljavításra az aszúszemekkel.

Ez a technológia minmálisan 10 év de inkább 20 év érlelési idővel számolt. Nem véletlen, hogy a Terjék aszúk közül az 1991-es talán a legjobb.
Az 1945 előtti aszút általában 14,5 -15,5 %vol alkoholtartalommal palackozták. A megmaradt palackok ezt bizonyítják. 1945 után a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet aszúin 13,5-16,5% szerepel.

Ma a minimumot adjuk meg, ez nem lehet kisebb 9%vol-nál. Régen az aszúink palacállóságát a magasabb alkohol, ma pedig a szulfid biztosítja. Ez a lényeges különbség és az érlelési idő.

Ma 3 év alatt készítünk el egy Tokaji Aszút, ez 1945 előtt 20 év volt. Ez itt a lényeg és nem a stílus. A pénz , pénz és pénz.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.13. 00:32:47

@pinotnoir_777: Néhány szóban:
1. Hát, régen is az volt, már sejtem miért.

2. Nagyon ritkán kell az aszúkhoz nyúlni, a 72-es 5-6 éve látott először szeszt. Úgy vélem nagyon hasonlítani fog a(z általam nem kóstolt) Szepsy-borra, ha kisszámú hasonló emlékeim közt kutatok.

3.Lásd Parcit

4. Hát, én sem köptem ki pár sherryt, de most megugrott a hendikeppjük :)

lackó 2011.10.13. 09:57:20

@vigbor: és mit tegyen az egyszeri fogyasztó, ha egyszer neki az a stílus nem tetszik?
@kegyetlenkirály: és mit tegyen az egyszeri fogyasztó, ha egyszer neki az a stílus nem tetszik?

Nem igazán értem, hogy miért kell végletekben gondolkodni, hagyjuk már meg az embereknek a szabadságot, hogy ők döntsenek, a borásznak meg a szabadságot, hogy kiválassza, hogy milyen stílusú borokkal foglalkozik. Amíg nem humbug az egész és nincs benne semmi törvénysértő, addig nem hiszem, hogy köpködni kellene a másikra, "Igaz utazni" és "De hát..."-azni.

hegyaljai 2011.10.13. 10:15:08

@pinotnoir_777:
Először is örülök,hogy van aki nem érzemi, szekértábor alapján közelíti meg a kérdést.
Az 1-es pontban Alkonyi követelésére csak annyit tudok mondani, hogy 1990 óta a borjog úgy változott, hogy nem csupán az aszú, fordítás, máslás, szamorodni esetében tiltja meg a javítást, hanem 2011-ben a termékleírásban a "késői szüretelésű bor" esetében is. Ezt a tényt szívesen hallgatják el.
A 2-es pontban Szepsyre hivatkozol, de ezt a sokan nem értik! Az én tapasztalatom szerint az Ő borai nem illeszthetők be a közönséges kategóriákba.
A 3-as pontban leírt Terjék pince borászati gyakorlata egy hatósági-közigazgatási kérdés. Ha ennek megfelelnek akkor majd beszélünk róla.
A 4-5 pontokkal kapcsolatban nincs kommentárom.
A 6. pont esetében az évjárathatás miatt a darázskárok sok helyen megelőzték jelentőségben a seregélyeket. Szegény seregélyek ugyanis fennt a Baltikumban, vagy Skandináviában nem tudták, hogy nálunk minden 4-5 héttel korábban történt ebben a rendkívüli évjáratban, és mire ide érnek - az ő normál menetrendjük szerint - október elején, se napraforgó, se szőlő!
Aszúsodó fürt az ország sok borvidékén, van ebben az évjáratban. Ezzel kapcsolatban nincs vita. A vitát én inkább abban látom, hogy milyen termék készülhet ezekből a kiválló minőségű alapanyagokból. A tokajin kívüli térségekekkel kapcsolatban óvatosan nem nyilatkoznék. Tokaj-hegyalján viszont mindenki várta, a klasszikus bogyórepedéses, tömeges aszút. No ilyen nem lesz! Marad a tényleg "késői szüretelésű" területeken a "rózsa aszú", és a kevés penészgyepet felmutató, "nem füstölő" aszú,. Ez sem rossz, de más, és főleg nem látványos.

kegyetlenkirály 2011.10.13. 12:05:35

@lackó: bánom is én , hogy Terjék Úr vagy " Igaz út " és társai milyen "stílusú" borokat készítenek. Igen , mindenki eldöntheti , hogy mit szeret, melyiket válassza. Amennyiben a fenti poszt CSAK arról szólt volna ,hogy kéremszépen itt és itt jártunk , így és úgy csinálják a borokat , akinek van kedve menjen el és kóstólja meg, ezzel nem lett volna bajom, DE ezt a határt nem volt szerencsés átlépni és az avinálást meg egyéb "szépséges" dolgokat úgy beállítani, a laikus fogyasztót megtveszte, hogy ez milyen jó ! Szabad avinálni ? Létezik ilyen, hogy : " A 20 éves, mára már csak 50 grammot bíró egykori esszencia a Király szűzterméséből.... " ?? Nem , nem szabad avinálni ,sőt nem létezik 50 gr-os essencia sem ! A fogyasztónak bezzeg ezt le lehet írni, nem baj ha meg van vezetve ?! Biztos ezen pincészeteknek köszönhető, hogy ma már Tokaj sokkal előrébb tart mint 15-20 éve. Tehát éljen az avinálás és aki "csigazabáló furmintot és aszút" készít az 1 csaló.

2011.10.13. 12:54:04

@kegyetlenkirály: hagyd már abba a kiabálást... már csak azért is, mert ezer laikus fogyasztó helyett inkább ötven törzstag osztja itt egymásnak az észt tipikusan, akik ráadásul úgy is mind tévedhetetlenek.

vigbor 2011.10.13. 14:09:30

@kegyetlenkirály:

Nagyon érdekes a magyar borkúltúra múltja, de sajnos igen kevesen mélyednek el benne. Így azt is igen kevesen tudják, hogy kis hazánkban illetve akkor még nagy volt, csak 1908-tól engedélyezték a borok kénezését, kénessav haználatát. Ebből adódik, hogy az őseink valamilyen formában megoldották a magas maradék cukortartalmú borok eltarthatóságát, hordós érlelését.
Ez tény és nem vita tárgya. A vita tárgya, hogy megtartjuk-e ezt az évszázadok alatt kialakult borkészítési eljárást vagy hagyjuk kihalni. Én azt az álláspontot képviselem, hogy minden magyarnak ismernie kellene milyen aszút ittak az Osztrák-Magyar Monarchia valamint a Horty korszakban. Ez is a történekmünk egy része.
A tudatlanságuk miatt összekeverik az alkohol hozzá adásával történő borkészítést egy speciális pincetechnológiával. Ez nem hatósági kérdés. Ez a borkultúránk része és nem arről van sző, hogy szeretjük vagy nem szeretjük.
Ilyen alapon holnaptól a töltött káposztát is csigával fogjuk elkészíteni mert az nem tartalmaz koleszterint. A disznó hús megtíltva.
Pár évszazadig volt egy magyar aszúnk ma van egy francia. Erről már lehet vitatkozni!

dalton1 2011.10.15. 09:58:16

Az egész poszt érzelmileg túlfűtött és Szomjas Gödény is leírja hogy miért. Én is jártam már úgy hogy sokkal többet adott a kóstoló érzelmileg mert ott volt a borász, a pince, a hordók és a szőlő is a borok mellett. És lényegesen kevesebb figyelem irányul arra hogy most milyen is a bor, mik a hibái ha vannak.
A kommentek is érzelmileg túlfűtöttek, ez már kicsit érdekesebb hiszen mi nem voltunk ott.

Alapvetően szerintem a lelkes bejegyzések sokkal több értéket közvetítenek mint egy száraz szakami kóstoló. De őszintén, egy 7-8 pontos bor leírásából emlékszik valaki arra hogy kajszi vagy őszibarack volt-e a veztető ízjegy?
Mindkettőre szükség van. Talán a technológiáról is elmondható ugyanez. Alapvetően nem állok a tokaji avinálás pártján, mert egyszerűen jobb technológiának vélem a természetességet. De azért súlyos zavar elvetni az avinálást, ördögtől valónak tekinteni...kóstoltam már olyan portóit és sherry-t hogy majd be szartam...ami ezekhez képest plusz a tokaji aszúban az a természetesség...aminek köszönhetően marad az emberben egyfajta "tisztaság-érzés" a kóstolás/ivás után...hogy ez tiszta ital...ezt meg kell őrizni, erre kell a hangsúlyt fektetni. erre lehet/kell építeni. Az avinált borok piaca foglalt és szerintem senki nem fogja a portóit leváltani egy erősített aszúra. Egy természetes aszú viszont más helyet foglal el. Még azzal is egyet értek hogy egy előkelőbb helyet.

De az "Igaz utat" bevallhatjuk, nem ismeri egyikünk sem.

muskotály küvé 2011.10.17. 13:56:11

Szerintem is lehet helyük az ilyen "régi idők borai"-nak a polcon - de ha a szabályok ezt nem teszik lehetővé, egy új minőségi kategória kéne neki, a szabályok egyszerű figyelembe nem vétele helyett.

Érdekes lehet, és szívesen meg is kóstolnék egy ilyen tokaji sherryt - ezzel együtt Tokajnak szerintem a legnagyobb érdeme (ahogy mások is írják), hogy gyümölcsös, friss, citrusos, kajszis édesborokra képes, még ha száz éve, korábbi technológiákkal erre talán nem volt lehetőség.
Amellett, hogy még egyszer hangsúlyozom, érdekelne ez az avinált dolog is, nagy hibának tartom, ha le akarjuk állítani a világ fejlődését, mondván, száz éve ahogy volt, úgy a jó most is. Ne keverjük a néprajzi érdeklődést a gasztronómiával, gondolom Tutanhamon sörét se szívesen innánk naponta.

vigbor 2011.10.17. 16:45:53

@muskotály küvé: Nem idő kerekét szeretném visszafordítani, ez tévedés.

Nem merjük leírni, hogy kb 200 évig a mi Tokaji Aszúnk az desszert, likörbor volt.
Ilyen stílusú aszúk, mint muzeális palackok az egész világon megtalálhatók. A magyar állam tulajdonában és magántulajdonban úgy becsülöm , hogy legalább 300.000 palack bor lehet. Ezeket a borokat a készítőjük eleve az utókornak szánta. Aki kóstolt már egy 50-60 éves aszút az tudja, hogy ezt miért állítom. Nem tartom normálisnak, hogy van egy felbecsülhetetlen értékű készlete az államnak és a másik oldalon pedig tíltja ezeknek a stílusú aszúknak a mai elkészítését és forgalmazását. Minden jogszabály arról szól, hogy kiírtsuk ezt az évszázados technológiát. A franciák 1857-ben leírták, hogy nincs többé Tokaji Aszú. Akkor ez nem volt igaz, de az ma valóság,az elmult 15 évben nem készült olyan aszú hegyalján melyet 50-100 év múlva még kóstolgathatnak. A szulfidos stílus nem erről szól.

Az tévedés, hogy én az avinált aszúkat sírom vissza. Így megfogalmazva nem igaz. Miért nem forgalmazhatjuk az 1700-as évek stílusában készült aszúkat? Akkor ez világhírű volt. Ma erre a borra vagyunk olyan büszkék. Ez a stílusú aszú is a mienk, hasonlóan az avinálthoz.
A történelmünkhöz hozzá tartozik a Rákóczy féle aszú, a Ferenc József féle aszú és a Horty féle aszú is. Lehet, hogy jobb, helyesebben más a "francia" mintára készített aszú, de ezt nem mi találtuk ki.
Érdekes módom , mégis csak ezt lehet palackozni és ezzel nem értek egyet.

kukko 2011.10.18. 14:52:30

@vigbor: Sokáig nem akartam hozzászólni, de most mégis.
Ahány borásszal találkoztam, szinte mindenki pozitív példaként emlegeti a Brunellot. Erős szabályozás - mégis számos egyéniség - egységes arculat - magas ár - jól eladható termék. A magyarok meg 10 borvidéken 1000 fajta bort akarnak készíteni, és egy aszú kategórián belül is legyen minél többféle stílus. A belföldi piac alig képes ezt felvenni, külföldre kommunikálni pedig szinte lehetetlen. Akik meg ki akarnak törni, nemzetközileg sikeres terméket létrehozni, azokat meg lehúzza a többi. Komolyan az erősített borok kategóriájában kellene versenyeztetni az aszút? Ha külföldön olcsón akartam berúgni, akkor vettem sherryt meg portot. Ebből is van persze drága kategória, de annak nem árt, ha legalább 20 éves.

"Akkor ez nem volt igaz, de az ma valóság,az elmult 15 évben nem készült olyan aszú hegyalján melyet 50-100 év múlva még kóstolgathatnak. A szulfidos stílus nem erről szól."
A sauternesi kibírja a 100 évet, és nem erősített bor. Majd 100 év múlva meg tudjuk mondani, hogy ezek a borok hogy bírják az időt, de én bizakodó vagyok!

vigbor 2011.10.18. 19:47:19

@kukko:
Szerintem büszkék lehetünk a történelmi tokajinkra. A világ első zárt borvidéke Hegyalja. A második 1756-tól Portó. Mi tiltjuk az őseink aszúinak a elkészítését, pontosabban fogalmazva a forgalmazását, míg a portugálok ma is készítik! Legalább egyszer, próbálja már valaki elmagyarázni ennek az indokait.

Lényegében 1997-ig 3 jól elkölüníthető stílusú aszút készítettünk. Ezek a mi boraink és az adott korszakban büszkék voltak rá a készítőik, a borászok.
Külföldön ma is keresik az 1945 előtti palackokat.
Kérdezem, kinek van erkölcsi felhatalmazása arra, hogy az őseink stilusában készült aszúkat megtagadja?
Ez nem bor és nem a technikai fejlődés kérdése, ez annál sokkal több!

Az nem vita tárgya, hogy ma olyan aszút készítünk melyet a történelmünk során még sohasem. Ha ennek a minősége olyan jó, akkor miért zavarja a "konkurencia"?

Az 1800-as évek elejétől folyamatosan, kisebb megszakításokkal romlik az aszúink minősége. Próbálták védeni, részben ennek tulajdonítható, hogy 1945 előtt palackozási engedélyt a Földmívelésügyi Minisztertől kellett kérni. Ebben a korszakban jelent meg a puttonyszám nélküli tokaji. Már az ősök is rájöttek arra, hogy "diploma" nélkül értelmezhetetlen a sok puttonyszám, ráadásul 100 év alatt közel két puttonynak megfelelő minőséget rontottunk az aszúnkon, így a mai 3-4 puttonyos aszút nem nevezhetnénk aszúnak.

Beszélgetünk meg vitatkozunk a stílusokról közben Tokaji Aszú névvel hihetelen mennyiségben kerül aszú jellegű bor a polcokra. A történelmi tokajink meg palackba sem kerülhet. Érdekes egy ügy!

A franciák szépen felépítették a sauternesi imázsát. Ez nem jobb , szerintem gyengébb minőségű mint a mi aszúnk.

Nem kell 100 évet várni rá hogy összehasonlíthassuk az új stilusú aszúkat. Jövőre lesz 20 éves az első "igaz aszú" így lesz lehetőségünk összekóstolni a borokat.

vigbor 2011.10.23. 22:40:17

@hegyaljai:
" És az aszús fürtöt miért teszed ide fel, holott mindenki tudja, hogy sajnos ilyen fürt 2011-ben nincs a határban? "

www.boraszportal.hu/hirszuret/20111020/megis-lesz-aszutermes-tokajban.

A szüret befejeződött. A képen létható és begyűjtött aszúszemnek 70 fölött van a cukra!!!
süti beállítások módosítása