Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szüret 2011

Szeremley Birtok (Kardos Gábor)

2011.10.18. 06:00 - Az Alkoholisták

Általában győzelmi jelentések készülnek az idei szüretről és az összehasonlításokban az előző évjáratról is utólag sokszor negatívabb képet kapunk, mint a tavalyi beszámolókban. Igaz, a győzelmi jelentéseket általában a marketing diktálja, és a bazalton termett boroknál hagyományosan fontos savak megítélésén is sok múlik, így érdemes árnyalnunk a képet. Ha a könnyeden gyümölcsös borokat tartjuk irányadónak, akkor az idei év ideálisnak minősül, mert akkor a savak megőrzése nem olyan fontos, mint a hagyományosan kitűnő érlelési potenciállal bíró boroknál.

Május elején majdnem 8 hektáron a fagykár 100%-os terméskorlátozást hozott.  Júniusig alig 80 mm csapadék volt, de a talajokban még elég nedvesség maradt. A júliusi csapadék megmentette a helyzetet, csak a badacsonyi borhét és a nyaralók nem örültek neki. A sok napsütésben, az októberig tartó nyárban egészséges szőlők értek be, alacsonyabb, de érett, szép savakkal, vastagabb héjjal.

A szüret szeptember 6-án kezdődött, a muscat ottonellel, szokásos érési sorrendben folytattuk: szürkebarát, pinot noir, budai zöld, syrah, kékfrankos, olasz és rajnai rizling, kéknyelű, végül merlot és cabernet sauvignon. Már csak a zeus van hátra, hálóval védetten töppednek a szemek. A seregélyek innovatív minőségellenőrnek bizonyulnak, a hálót végigrepülik, minden hiányosan lehálózott fürtöt megkeresnek, de akár a hálónak is nekirepülnek, hogy leverjék a szőlőszemeket. Azért marad majd késői zeus, és mindent egybevetve az alapanyag szempontjából mindegyik fajtát tekintve jónak ígérkezik az évjárat, bár még korai a borokról nyilatkozni ilyenkor.

Címkék: badacsony szeremley birtok szüret 2011

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr173310895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása