Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Beaujolais reneszánsza, avagy élet az újboron túl

2011.11.04. 06:00 - Octopus

Van a borvidékeknek az a típusa, amiről mindenki hallott már, de amit tipikusan félreértenek, vagy még inkább nem is ismernek igazán az emberek. Beaujolais ékes példája ennek. Persze Burgundiát sem ismerik kellően az emberek, de ennek nyomós oka van: többnyire elérhetetlenül drága, a magyarnak meg aztán főleg az. Beaujolais ezzel szemben ott tetőzik árban, ahol az előbbi érdemlegesen elkezdődik (20-25 euró), és ezzel egyike a legmegfizethetőbb francia vörösboros appellációknak. A példa egy kicsit persze sántít, ugyanis Beaujolais Burgundia része, legalábbis technikailag – valójában minden szempontból különálló tartománynak tekinthető és tekintendő.

A félreértés pedig abból következik, hogy a borvidéket a nouveau-val azonosítja a széles publikum. Ennek okát gyakorlatilag egyetlen személyre vezethetjük vissza, aki nem más, mint Georges Duboueuf (jellegzetes virágos címkés borai itthon is fel-feltűnnek). A régió meghatározó termelőjének marketinghadjárata révén az egész világ rákapott a minden év novemberének harmadik csütörtökén érkező újborra. Vagy talán nem is magára a borra, mint inkább a köréje kanyarított szertartásra. A helyzet azonban az, hogy marketing ide vagy oda, a nouveau nem különösebben érdekes mint bor, nem véletlen, hogy a borvidéki ranglétra legalján helyezkedik el. De talán vessünk egy pillantást először a termőhelyre.

A borvidék Burgundia legdélebbi részén terül el, vagy talán szemléletesebben szólva Burgundia és a Rhone-völgy között. Méretét illetően a fellelhető adatok nem teljesen egységesek; a leginkább friss és mértékadó információt Jancis Robinsonnál találjuk: 19 000 hektárnyi a szőlő – melynek 99 százaléka kék –, és 825 000 hektoliter az átlagos éves termelés. A kék szőlő gyakorlatilag egyetlen fajtát jelent itt, a gamay-t, mellyel csak szórványosan találkozhatunk másfelé: a világ összes gamay ültetvényének körülbelül kétharmada itt található. A fehér fajták a chardonnay és az aligoté, de ezek elenyésző részét képezik a termelésnek.

A vörösborok három minőségi kategóriába sorolhatóak, az első a Beaujolais AOC. Érdekességképpen az előírt minimális alkoholtartalom mindössze kilenc százalék, tíz fölött a termelő már AOC Supérieurnek is nevezheti borát. Ma, mikor a boros média világszerte a túlzó szesztartalmat érő kritikáktól harsog, ez a korábban megmosolyogtató adat inkább potenciális fegyverténynek tűnik. A kategória borai javarészt a kevesebbre tartott déli területről, Bas Beaujolais-ból kerülnek ki. Ide sorolandó a nouveau is, melynek népszerűsége nagyjából a kilencvenes években tetőzött. A nouveau-őrület alábbhagyását lepárlásra szoruló, eladatlan készletek jelezték, és köszönhetően részben az ezredforduló utáni botrányoknak is, ekkorra a borvidék egésze kétes hírnevet vívott ki magának.

A következő lépcsőfok a Beaujolais-Villages AOC. Az északi Haut-Beaujolais 39 falva jogosult így címkézni a borait, a szőlők itt már magasabbra kúsznak a domboldalakon, kisebb a hozam (50 hektoliter/hektár a maximum), és a délen jellemző homokköves, agyagos talaj helyett pedig a gránit és az agyagpala az uralkodó. Ez a kategória már tartogat érdekességeket, különösen egy jó évjárattal kombinálva. 2005 kimagasló volt, 2009 pedig mindenre eddigire ráver (erre később még visszatérünk), és még el is érhető itthon is.

Louis Jadot Beaujolais Villages 2009

Stephen Tanzer 88 pont. Friss, fiatalos illatában tetten érhető a nouveau-k banános, rágógumis édessége, de tud ez a bor többet is. Erdei gyümölcs mix, sötét cseresznye, borókabogyós fanyarság komplikálja a történetet, vonzó, és primőr jellege ellenére is túlmutat az egyszerűségen. Kóstolva teljesen száraz, könnyed, de kifejezetten borszerű. Jó savak, jó lendület, érezhetően visszafogott alkohol, kellemes tannin. Közepesen intenzív íz cseresznyével, áfonyával, fekete ribizlivel, fűszeres lecsengéssel. Szellőzve a rágós aroma enyhül, virágosabbra vált, fejlődik, javul a bor. Remekül iható, és pár évig biztosan eláll, noha nincs értelme tartogatni. Eléri a 6 pontot is, és 2580 forintos árával (Bortársaság) egy határozott ajánlást is megérdemel. (Érdekes lehet portugieserekkel, kékfrankosokkal, vagy éppen bikavérekkel összehasonlítani.)

A hierarchia csúcsán a Cru Beaujolais áll. A tíz cru többé-kevésbé elkülöníthető, egyéni karakterrel bír, a legkönnyedebbek a Brouilly, Régnié, Chiroubles, már közepes testú a Cote de Brouilly, Fleurie és a Saint-Amour, és végül – műfajon belül – egészen sűrű a Chénas, Juliénas, Morgon és a Moulin-á-Vent. A palackokon többnyire nem is szerepel a Beaujolais felirat, csupán a cru neve. Ezek a borok már nem kevés izgalmat is kínálnak, amit jól mutat az egyelőre szűk, ám impozáns rajongótábor: Gary Vaynerchuckot (aki számtalan epizódot szánt a témának) például éppúgy ide sorolhatjuk, mint Eric Asimovot. Az újabban élénkülő érdeklődés a borvidék iránt elsősorban néhány komoly minőségű cru bornak, illetve elszánt termelőiknek köszönhető, de történt itt még valami a közelmúltban, ami lökést (és hírverést) adott a lassan meglóduló szekérnek: a 2009-es év. Bordeaux-ban újabb évszázad évjárata, Burgundiában is kimagasló, a Rhone-völgyben remek, Beaujolais-ban pedig a best ever, ha hinni lehet a külföldi borguruk egybecsengő véleményének. Pontosan ennek akartunk utánajárni, beszereztünk hát néhány palackot, szám szerint hetet, az alapos vizsgálódáshoz. Hogy mire jutottunk, megtudhatják a következő részből.

[Folyt. köv.]

Címkék: francia hatpontos beaujolais borvidék bozsolé

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr463350680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mossberg operator 2011.11.04. 12:07:44

En nagyon kedvelem a videk jobb borait:
Ime harom altalam kostolt - koztuk a cikkben is emlitett:
londonercsecse-borkostolo.blogspot.com/search/label/beaujolais

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.11.04. 14:22:18

Tavaly egy PN-sorban kóstoltam éppen Jadot egyik crujét, ha jól tévedek, a Cote de Brouillyt, valahová föl van írva. Ha nem mondják, hogy nem PN, én biztos nem veszem észre. (Egyébként állítólag a gamay genetikailag a pinó édestestvére.)

zoli 2011.11.04. 15:28:40

@mistinguett: egész pontosan a gyermeke, a másik szülő ezúttal is a gouais/heunisch.

Wizy 2011.11.04. 15:57:36

Egy apró elírás:
"az év harmadik csütörtökén"

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.11.04. 16:03:48

@zoli: Nahát, ez érdekes, én tuti arra tippeltem volna, hogy a gamay az öregebb, és pinó neki valami csinosodott / -ított változata.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.11.04. 16:09:59

egy újabb érdekes adat, mindenesetre a bozsolét kipróbálom meg egy testesebb burgundit is jávorszarvas pecsenyével

Octopus 2011.11.04. 16:11:16

@Wizy: egészen apró :) Kösz, javítva

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2011.11.04. 18:07:33

"egyike a legmegfizethetőbb francia vörösboros apellációknak"

Hogy miknek?
Mindig mondtam, hogy csak óvatosan ezekkel az idegen szavakkal, mert sosem lehet tudni, mit is jelentenek.
Itt ez most pont hibás használat.

"borvidéket a nouveau-val azonosítja a széles publikum"???
Ez elég félreérthető, nem ártana átfogalmazni.

"nem különösebben érdekes, mint bor"
Nem kell vessző (minőségjelölés, nem hasonlítás).

Évszám után pont, ezres tagoló pedig szóköz (ha nem akarod, hogy törjön, akkor & nbsp; - az & után nem kell szóköz).

palack 2011.11.04. 19:28:47

@Octopus: Na, így már végre olvasható lett. Eddig rettenetes volt. A helyedben még gyorsan ellenőrizném az ami/amely használatot is, hátha visszajön még tanult barátunk.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.04. 20:29:21

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

Tényleg nem szeretem szeretkezgetni az olvasókat, hiszen fontos a visszajelzésük, sokat tanulunk belőle.

Írd inkább azt, hogy lenne kérdésed, az elsőt nem érted. A másodikat sem érted.
Ugyanis mindkettő értelmes, sőt nyilvánvaló, bár az első nem magyaros.
Ha viszont úgy írunk nem-nagyon-szakzsargont, hogy az olvasók nem értik, az tényleg baj. Előre is köszi.

A harmadikban igazad van, de szívesebben venném, ha a tartalomhoz szólnál. A nyelvtannáci naplóját meg küldd el Octopusnak privátban, lécci.
Értékelni fogja, (sic!) mint ahogy én is.

Sárfehér 2011.11.04. 22:16:12

Hiába, ha valaki úgy érzi, hogy ezek a mai újságírók már nem tudnak magyarul, az már a kezdődő vén f.ság jele. :) Megjegyzem, ha egy latin eredetű szót visszamagyarlatinosítunk, attól még az nem válik feltétlenül értelmes magyar szóvá. Szóval, ezek a mai újságírók... (Most mi is van velem?)

Sárfehér 2011.11.05. 10:59:47

@Szomjas Gödény: ...hm... "wordpress.com" ...hm... ...nem tudom... :)

Egyébként nem "worldpress.com"-nak kéne inkább lennie? :)

Sárfehér 2011.11.05. 11:28:00

@Szomjas Gödény: (Szóval, ha jól értem, mindenki, aki nyilvános médiát szerkeszt, ír, stb., akár hivatásszerűen, akár hobbiból, újságírónak tekinthető. A vebkettő elvei szerint a hozzászóló is szerzőtárs, úgyhogy ebből a szempontból én is újságíró lennék...:)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.05. 11:42:35

@Sárfehér: worldpress.com/
ilyen is van, de ez kissé más :)

A blog = weblog = webes napló, amit bloggerek írnak, nem pedig újságírók.
Én például polgári foglalkozásomat tekintve közgazdász vagyok, az is maradok. Nem iratkozok be a Naplóíró-Képző Egyetemre.

Szerintem egy blogtól épp ezért egész mást lehet elvárni, mint egy formálisan is webes vagy nyomtatott formában működő újságtól, akár oknyomozás, forrásellenőrzés, újságírói etika, publikációs rendszeresség, fizetség és (nem)fizetős hozzáférés tekintetében.

Szerintem az újságíró az egy szakma, és a profi képviselőit hívják így.
Mindenki focizik, de csak a fizetett falábúakat hívják focistáknak.

Igen, a blogot legalább annyira írják a hozzászólók, mint a szerzői, és jelen esetben kifejezetten fontos, hogy a csendes olvasóknak is szóljon.

De a nyelvi különvélemények bunkó stílusban történő feszegetése szerintem valahol az offtopic komment és a trollkodás közt van (így megy a levesbe), nem pedig hozzájárulás (amit megköszönünk, és helye van az oldalon).

Persze ez az én magánvéleményem.

Sárfehér 2011.11.05. 18:04:43

@Szomjas Gödény: Jó van, na. Kicsit azért emlékeztetsz azokra a témavezetőkre, akik védéseken maguk válaszolnak a hallgatójuknak feltett kérdésre. :)

Megjegyzem, a poszt egyébként nagyon tetszett, mert azok közé a műveletlenek közé tartozom, akik nem tudták, hogy Beaujolais borvidék, különösen nem, hogy Burgundia része, és valóban azonosítottam Beaujolais-t a nouveau-val.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.05. 22:34:39

@Sárfehér: Semmi gáz, tényleg, csak most egy picit belőlem is kikívánkozott, amit elhallgattam az alábbi poszt alatt:

alkoholista.blog.hu/2011/04/08/bukolyi_marcell_kozlemenye

Úgy éreztem, hogy lennének nálam hitelesebb vélemények arról, hogy miként kell az alkoholistára tekinteni, így hallgattam, ám most elmondtam a magánvéleményem.

Nyugodtan kritizáljatok, ezer hibám van, igyekszem dolgozni rajtuk, meg persze okulok a kommentekből is - még a helyesírás sem tabu, de az a helyzet, hogy még sosem volt normális hangvételű, vagy magánlevélben közölt felhívás, ez a műfaj úgy tűnik, hogy kizárólag a trolloké.

Közben csendben bearanyoztad Octopus hétvégéjét, azt hiszem :)

Sárfehér 2011.11.05. 23:28:35

@Szomjas Gödény: Csak győzök csodálkozni, hogy mindezt miért nekem írod. Aztán csak elolvastam mégegyszer az inkriminált bejegyzésemet, és tényleg félreérthető. Én u.i. ezt a derék bszv-t akartam cikizni. Bocs, ha mellément.

Buszex 2011.11.28. 03:15:48

@Szomjas Gödény:
Mint írtam, utána kéne járnod a szavak jelentésének.

A francia appellation (= megnevezés) közel sem ugyanazt jelenti, mint a magyarba a latinból (appellatio = kérés, folyamodvány) átkerült, közös gyökerű apelláció (= fellebbezés).
A magyarban olyan jelentése, hogy származási hely, nincs az apelláció szónak. Lapozd fel bátran a (neked) idegen szavak szótárát.
Fordításban az ilyenek neve hamis barát/false friens/faux ami.

Mondtam: csak óvatosan ezekkel az idegen szavakkal, mert sosem lehet tudni, mit is jelentenek. Te pl. most nagyon mellélőttél.

De legalább járj utána, és ne védd körömszakadtáig, ha már egyszer hülyeséget írtál.

És sajnos, egyik sem igazán értelmes.
Különben nem tettem volna szóvá.

A (sic!) (=így!) szintén értelmetlen az adott helyen.
Akkor szokás írni, ha valamit hibás helyesírással írtál (vagy idéztél szó szerint), de szándékosan, azaz tudod, hogy az úgy helytelen.
Eredetileg a nyomdai szedőnek szólt a kéziratban, hogy direkt van úgy, és ne javítsa ki szedéskor a "hibát" (merthogy régen a szedőknél is alap volt a jó helyesírás; ma már láthatóan az "újságíróknál" - meg magukat annak vélőknél/tartóknál - sem az).

Buszex 2011.11.28. 03:18:11

friens = friend

(Ja, területet, borvidéket franciául SEM jelent az appellation önmagában, csak a d'origin szóval együtt.)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.28. 10:21:53

@Buszex: Kár, hogy létezik szakzsargon. Sőt, borzasztó.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.11.28. 16:46:14

@Buszex: Hú de jól tudod. Akkor biztos csak elütés a faux amiS és a d'originE.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.29. 02:33:04

@mistinguett:
Az origine tényleg elütés, de faux ami, az bizony nem amis.
Vigyázni, mert huncutok ezek a franciák.
És miELŐTT hülyeségre javítunk, nem árt utánanézni, hogy hogy is van ez.

Gondolom, nálad is elütés, hogy a hú után nincs vessző. :-)

@Szomjas Gödény:
A - többek közt ide is írogató - botcsinálta borszakértők/borsznobok katyvaszára gondolsz?
(Merthogy tanult borász nemigen van köztetek.)
Az minden, csak nem szakzsargon.
(A szakzsargon ugyanis a SZAKMA - érted, szakma, nem hobbi, szűkkörű, tanulatlan, ámde rendkívül sznob és önmagától nagyon elszállt társaság stb. - HIVATALOS szaknyelve, magyarul.)

És az apelláció továbbra sem jelent borvidéket a magyarban.
Legföljebb magas fokú igénytelenséget és önteltséget.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.11.29. 09:15:16

@Közbiztonság Szilárd: Manapság ez a nézzutánázás a divat trolléknál?
süti beállítások módosítása