Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bordeaux bukása

2012.01.18. 06:00 - alföldi merlot

Az idei év legnagyobb borsztorija ugyanaz lesz, mint a tavalyié volt: folytatódik a bordeaux-i birodalom hanyatlása. Legalábbis ezt állítja Mike Steinberger, a Slate.com ex-borkolumnistája. A saját blogján (Wine Diarist) megjelent írás szerint Amerikában Bordeaux már teljesen kiment a divatból. Az utóbbi évek pofátlan árszabászata a borvidékhez korábban hű fogyasztók jelentős hányadát lemorzsolta, és bár nem kizárt, hogy az elfordulás átmeneti, valószínűbbnek tűnik, hogy a folyamat visszafordíthatatlan. [A képen a Chateau Pichon-Longueville Baron.]

De nem a vezető birtokok mohósága a hanyatlás egyetlen oka. Legalább ilyen fontos tényező, hogy fordult az ízlés, megszűnt a cabernet sauvignon egyeduralma. Egyre szélesebb azon borrajongók tábora, akiknél a pinot noir az új király. Ennek a fordulatnak természetesen Bordeaux és Kalifornia a fő kárvallottja. Helyzetüket tovább rontja, hogy a borral most ismerkedők már nem klasszikus bordóiakon szocializálódnak. A korábbi generációk számára Bordeaux volt az etalon, ehhez mértek minden mást - a mai fiataloknak már csak egy a sok borvidék közül, és semmi jel nem mutat arra, hogy egyhamar visszakerülne a hierarchia csúcsára.

Ám szó nincs arról, hogy Bordeaux-ban válsághangulat uralkodna: a megcsappant amerikai keresletért bőven kárpótolta őket az Ázsiában kitört Bordeaux-láz (l. Trükkös kínaiaik). Az utóbbi hónapok eseményei azonban arra utalnak, hogy az eddig zavartalan expanzió megtorpant (Kipukkadt a Lafite-lufi?). Az őszi hong-kongi árveréseken már nem Bordeaux, hanem Burgundia volt a sztár. Könnyen lehet, hogy ez egy az amerikaihoz hasonló fordulat nyitánya. A brit kereskedők mindenesetre már festik az ördögöt a falra, szerintük jelentős árcsökkentés nélkül a következő en primeur garantált bukás lesz.

2012 végére okosabbak leszünk, addigra talán kiderül, hogy amit most látunk, megtorpanás csupán, vagy a bordeaux-i birodalom bukása megállíthatatlan. Legalábbis így okoskodik Mike Steinberger.

Én vagyok az utolsó, aki Bordeaux-ért könnyeket ejt, de azért érdemes ezt a remekbeszabott grafikát is átböngészni (a Berry Bros. saját forgalmazási adatai 2011-ben):

 

 

Címkék: szemleszerű bordeaux 2012 mike steinberger berry bros

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr513571278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.01.18. 13:43:58

Érdekes, pont tegnap merült fel nálunk ez a kérdés. Én Nagy-Britanniában dolgozom egy 5*-s szállodában és pontosan ezek a trendek. 2* annyi burgundiai bort tartunk, mint bordeauxit. És a vendégek nem is igénylik a bordeauxit, de nem csak nálunk, hanem a környező, általam ismert fine dining éttermekben is ez helyzet. A pinot noir-okat viszont úgy isszák mintha kötelező lenne.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.18. 15:06:03

Lesz itt még a Kiskunhegyesi Kadarkának röneszansza! Itt fognak előttünk térgyepelni a külföldi népek, csak hogy egy felessel adjunk nekik.
Hát tudjátok mit tesvíreim, szent esküvel fogadjuk meg, hogy eme nemes nedűből a labancszerű márpedig nem iszik, a borok királyának levegőztetése egyedül a mi dolgunk.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.18. 15:08:07

@L J: arról mesélj, hogy a magyarok borait keresik-e mán, vagy a világhír még mindig a határokon belül maradt?

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.01.18. 15:11:48

@Almaleves: a vilaghir sajnos otthon maradt
de tokajit par fine dining etteremben lehet kapni
meg egy evben egyszer talalkozom olyan vendeggel, aki ivott mar magyar bort es izlett is neki

117 2012.01.18. 16:56:02

@Almaleves: Szerintem nem mondasz rosszat. Cabernet van Bordeaux-ban, Kaliforniában, Chilében, nagy tételben, és nem nehéz hozzájutni olasz, ausztrál és dél-afrikaihoz sem. Igazán jó pinot meg kevesebb helyen, kevesebb tételben lelhető fel (biztos van egy burgundi-oregoni-új-zélandi trojka) :-)

Kadarka azonban nem csak nálunk van! Arra is vigyázni kell, hogy bolgár-macedón bajtársaink, akik még nálunk is egzotikusabb országokban tevékenykednek meg ne előzzenek "saját pályán" egy "the real fire of the Balkan" vagy valami hasonló szlogennel.

Persze nagy borként a kadarkát nehéz eladni...

Én amondó vagyok, hogy a következő világtrendnek az olaszrizling-kisfröccsnek kell lennie! :-)Már dolgozom rajta... :-)

kunzoo 2012.01.20. 20:56:32

@Almaleves:

Szervusz almaleves! Érdekesek az írásaid.

A témáról: A válság csak begyűrűzik még a milliomosok közé is. Lejár a klasszikus orosz vicc a nyakkendőkről.

Profiktól kérdezném hogy igazából a villányi borok látványos áresése ettől független folyamat, vagy igazodik a trendhez? (kicsi,savanyú de a mienk ...)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.01.21. 00:46:06

@kunzoo: Mire gondolsz látványos áresésként? Én laikusként mindenképp önálló folyamatnak gondolnám, a csúcsbordói sztori szerintem arról szól, hogy épp mit vesznek a nagyvilág milliomosai (lakjanak bárhol) és mit nem - Villány ehhez képest ma még egy magyar háztáji történet.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.21. 07:45:11

@kunzoo:
a klasszik viccöt én nem ösmerem, ha megosztanád velem, megköszönném. Úgy is szétoffoltuk mán ezt a szent piavedret, a kocsmáros majd szól, ha elege lesz belőlünk.

Azt tudtad, hogy az árokparton a sör jobban esik, mint a bor?

Villányról én csak annyit tudok, hogy a boraik egész jók. Kólával elmennek.

kunzoo 2012.01.21. 12:28:36

@Szomjas Gödény:

Igaz, de Villány a mi saját "csúcsborvidékünk" és kicsiben ez a drága kategória. Egy átlag felső-középosztályos franciának más a drága mint egy átlag magyarnak ugyanazon társadalmi szinten. Tehát a trend lehet hasonló mint külföldön csak az árszint más.

kunzoo 2012.01.21. 12:30:30

@Almaleves:

Két orosz újgazdag beszélget Moszkvában:
-nagyon szép a nyakkendőd Szergej!
-Ugye? Párizsban vettem hatvan euróért!
-Hülye vagy? Londonban megkaphattad volna ugyanezt százhúszért!

kunzoo 2012.01.21. 12:34:15

@Szomjas Gödény:

Meg azt nem gondolom hogy az egész bordói tétel 500 euróért talál gazdára. Van ott olcsóbb is, amit csak reklámoz a drága bor. Lehet akkor lennének igazán bajban ha a tíz- húsz eurós nem fogyna el.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.01.21. 13:07:51

@kunzoo: tetszik, ezek az oroszok mindig elbűvöltek

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.01.21. 13:18:56

@kunzoo: Értelek. Én azt hallottam régebben a kereskedőktől, hogy 3000 forint feletti borokat nemigen keresnek a válság kezdete óta. A csúcs- és közép villányi & szekszárdi árak nemigen látszanak megszelídülni, bár nem is nagyon emelkednek, úgy tűnik. De egy kereskedő erről biztos többet tud mondani.

spajder 2012.01.23. 21:03:53

Úgy túnik én is a mainstream felé tartok, mert az elmúlt 2 évben a vörösekből a pinot és a shiraz a két favoritom. Lényegében mást nem is nagyon fogyasztok.

Ha Burgundia tör előre Bordeaux ellenében, azon meg nem sok keseregni való van, bár honi fogyasztóként én egyelőre kitartok a honi borok és borászok mellett.
süti beállítások módosítása