Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Király furmintok

2012.02.16. 06:00 - palack

Annak idején két posztban is (itt és itt) beszámoltunk az Öreg Király majdnem szűztermésének népmeséket idéző háromféle feldolgozásáról. Az volt a kezdet, ami már akkor is megmutatta, hogy a lélegzetelállító szépségű dűlő kétségtelenül Hegyalja egyik legtöbbre hivatott termőhelye. A borokat azóta Homonna Attila készíti, aki kétségtelenül Tokaj egyik legmarkánsabb, felismerhető stílusú egyénisége. A borosgazda Barta Károly pedig hozzáértő, szerény ugyanakkor határtalanul lelkes és szimpatikus: jobb főnököt sem a szőlő, a sem a vincellér nem kívánhatna magának. Bartáék csodálatosan felújították a mádi Rákóczi-kúriát, itt készülnek már a borok – talán közhelyes, de igaz: sok ilyen ember kellene még és nemcsak Tokaj-Hegyaljára. Visszatérve a borokra: a 2009-es évjáratból kétféle Király furmintot palackoztak, őket vizsgáltam meg egymás mellett.

Barta Furmint Öreg Király-dűlő Mád 2009

Intenzív, klasszikus furmint illattal mutatkozik be. Rendkívül tiszta, édes és meleg hangulatú: körte, őszibarack, méz és friss fehér dió fedezhető fel benne. Kóstolva száraz, közepes testű, először sima felszínű, de aztán előbújik egy határozott cseresség, illetve az alkohol is szólózni kezd kissé. Egyik sem bántó, de így inkább markánsnak és csak másodsorban elegánsnak mondható a korty. Pedig összhatásában nyugodt, megvan a maga egyedi, dinamikus harmóniája. Intenzív ízű, finom bor, azonban semmiképp sem mondanám hízelgőnek. Gyümölcsösségét szinte elnyomják a szigorú sós ízjegyek. Inkább furmint rajongóknak és különlegességre vágyóknak ajánlható. Lecsengése hosszú, egyenletes, nagyon egyben van a korttyal, szinte észre sem venni, mikor nyeltük le. Magabiztos 6 pont. Összesen 1900 palack készült belőle, 4990 Ft-ért kapható (Kézművesborok, Pinceáron.)

Barta Furmint Válogatás Öreg Király-dűlő Mád 2009

Intenzív, tiszta, édes illat árad a pohárból körtével, őszibarackkal és vaníliás cukorral. Szinte teljesen ugyanolyan, mint ikertestvére, csupán egy fokkal gyümölcsösebb nála. Kóstolva is édes gyümölcsöket kapunk tőle, szépen éretteket, túlérettséget azonban nem érezni rajta. Szerkezetében is nagyon hasonlít az előző borra, ami persze nem csoda, hiszen hordóválogatásról van szó. A leginkább szembetűnő különbség talán az, hogy ebben több a cukor, így kevésbé rusztikus, inkább kedves, illetve az alkohol is jobban beépül a kortyba. Cserébe viszont nem meglepő módon kevésbé lendületes, sőt néha lomha is, illetve sós ásványossága is nehezebben vehető észre. Nagy anyag, de egyelőre nem áll össze igazán a kép. Lecsengése hosszú, édes és sós egyszerre. Valahol 5 és 6 pont között van. Összesen 850 palackot töltöttek le belőle, 5990 Ft-ért lehet megvenni (KézművesborokPinceáron.)

A történet elején járunk: a terület, a borok ráérnek, nem kell sietniük. Minden adott a türelmes, nyugodt fejlődéshez. Néhány év múlva azért én szívesen megnéznék egy Barta Király vertikálist.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos ötpontos tokaj furmint homonna 2009 barta barta károly

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr934115784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fugu 2012.02.16. 07:14:48

A legszebb dűlő, ahol valaha megfordultam. Ez a képen is jól látszik. Felülről letekintve is lenyűgöző. Meredeksége, és a talaja miatt embert próbáló még a látogatás is, nemhogy a művelés. Tisztelet azoknak, akik megbirkóznak vele! A borok valóban kivételesek!
A Rákóczi kúria MEGMENTÉSÉÉRT külön köszönet Barta Károlynak!
Tudom, hogy a leírtak sziruposnak tűnnek, de valaki nem hiszi, járjon utána, és meglátja, hogy nem túloztam.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.02.16. 09:14:06

Ősszel kóstoltam ezeket a borokat, plusz a végén a 2008-as Szamorodnit. Az valami fantasztikusan jó volt. Egy bomba erős sorban (Pl: Szepsy 2008, Kikelet 2008) is a legjobbak közé emelkedik.

Kölpény 2012.02.16. 10:36:09

Azt tudja valaki, hogy pontosan mikori a telepítés?

Metál Marci 2012.02.16. 10:58:42

Tehat ha jol ertem: a dülö fantasztikus, a borasz szenzacios, a bor 5 es fel illetve 6 pontos.

Khm.

palack 2012.02.16. 11:12:19

@Kölpény: Úgy emlékszem, 2002

@Metál Marci: Ezeknek a boroknak egyénisége van, és a birtok az út elején jár. A pontoknak sosem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Ráadásul az öt tehetséget a hat szépet jelent. Hol itt a khm? :-)

Parci 2012.02.16. 11:31:04

@palack: annyiban azért igazat adnék neki, hogy - ha már pontban mérünk a példában, akkor - ilyen árak mellett inkább a stabil 7 pont volna elvárható.

persze ez nehéz kérdés, mert hiába szárnypróbálgatás, menet közben drasztikusan árat emelni sem szerencsés stb.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.02.16. 11:45:27

A 09-es kicsit tényleg kócosra sikerült, a 08-as egy osztállyal feljebb van. A 08-as szamorodni, ahogy @rszabi: is mondja, egészen durván finom. Szerintem a szárazaknál inkább az alkohol visszafogása jelent kihívást, de ezt ők is így gondolják. ("Jó a cukorfok, reméljük el tudjuk kerülni a magas alkoholtartalmat." alkoholista.blog.hu/2011/10/05/szuret_2021 )

Én a száraz szamorodnira vagyok nagyon kíváncsi, hogy mit tudtak kihozni ebben a lesajnált műfajban.

[Nehogy szó érje a ház elejét, gyorsan leszögezem: lehet, hogy elfogult vagyok, rokonaim Bartáék.]

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.02.16. 11:55:38

@Parci: Igen, meg - ahogy a poszt is írja - ezen a dűlőn baromi sok munkával jár a szőlő megművelése. Ez előbb vagy utóbb úgyis benne kell, hogy legyen az árban.
Az szerintem inkább üzletpolitika kérdése, hogy csinálunk-e bevezető áras borokat, és majd később emelünk, vagy úgy döntünk, hogy kezdetektől fogva belőjük az árszintet; egyes tételeket persze drágának tart majd a közönség, másokat nem, de azok, akik azt a néhány ezer palackot megveszik, valószínűleg tisztában lesznek a körülményekkel.
Nehéz kérdés mindig a pénzkérdés, de szerintem ha nemcsak a bort nézzük önmagában, hanem a munkát is, ami mögötte van, és a befektetést, amit az egész projekt igényelt, akkor talán elfogadhatóbb az árszint.

Parci 2012.02.16. 13:16:25

@mistinguett: ne érts félre, nagyon szép borok (a 2009-eseket még nem kóstoltam, a 2008-as édes szamorodni etalon), és drukkolok nekik, minél több ilyen bort a magyarnak! :)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.02.16. 13:53:36

@Parci: Nem, nincs félreértés, csak filozofálás. :)

vigbor 2012.02.16. 18:30:46

@mistinguett:
Igazságtalan az élet hegyalján!

1737-ben amikor rögzített hegyalját mint zárt borvidéket meghatározták a településeket és a rendelet szerint az ezekhez tartozó hegyoldalakon termett szőlőből készített bort forgalmazhatták tokaji névvel.
Az első bortörvényünk után 1897-ben jelent meg hazánk borvidéki felosztása.

Idézek a Bortörvény (1893. XXIII. Tc) 1898. Fölmívelésügyi m. kir. miniszter 9. számú kiadványából. A Bortörvény Ismertetése.

"Síkon könnyebben, kevesebb költséggel létesíthető szőlő, ennek megmunkálása , trágyázása sokkal olcsóbb és az itt termelt bor nem olyan értékes , mint a hegyi bor, és ezért a borvidékre való beosztás czélja a hegyi borok védelme. Ezért oly borok, melyek a borvidék területén ugyan, de nem hegyen,hanem a síkon fekvő szőlőkben termettek, valamely borvidéki név alatt , vagy borvidéki elnevezéssel csak kerti bor , vagy homoki bor jelzéssel hozhatók forgalomba vagy mérhetők ki."

Uraim! Mi történne kis hazánkban, ha ezt az elvet újra alkalmaznánk?

fugu 2012.02.17. 07:24:15

Uraim!
Több, mint egy hete már, hogy végigkóstoltuk kis hazánk furmintjait. Nem akar senki erről posztot írni?
(Az utóbbi félév nem az MA legfényesebb időszaka. Ne engedjétek, hogy érdektelenné váljon!)

kegyetlenkirály 2012.02.17. 08:58:50

Noha 2 nappal ezelött Én is megemlítettem ...., CSATLAKOZNÉK FUGU -hoz !!!

Barta Pince 2012.02.17. 14:51:44

@Kölpény: Kedves Kölpény,
a telepítéseket 2004-ben kezdtük 2 ha, majd 2005-ben 10 ha a Királyban.