Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint Február 2012

Az ezerarcú fajta

2012.02.20. 06:00 - Octopus

Milyennek kéne lennie a száraz tokaji furmintnak? A Furmint Február borain merengve ez a kérdés visszhangzott a fejemben. Ekkora merítés mellett már feltétlen érdemes a stílusokon elgondolkozni, viszont jelenleg még főbb csoportokba szedni sem egyszerű őket. Kezdjük például az alkoholtartalommal: a skála alsó határa 12, a felső 15 százalék, és egyik sem egyedi eset. Ez hatalmas különbség, egy-egy bort véve a tartomány két széléről, aligha nevezhetjük őket összehasonlíthatónak. A történetet tovább komplikálja a szintén változatos képet mutató maradékcukor, ami nagyjából 0 és 7 gramm/liter közötti szórást mutat. Azaz csontszáraztól a félszárazig (savtartalom függvényében itt persze változhat a megnevezés), karcsútól az öblösig bármilyen lehet a bor. Készülhet továbbá acéltartályban, vagy érhet hosszan hordóban is. A nagy kérdés az, hogy miként is lehet ezt a változatosságot összeegyeztetni egy lehetséges dűlő alapú klasszifikációval? Párhuzamba lehet állítani Tokajt Burgundiával, miközben az egyenlet esetünkben többváltozós, és a borokat még cukortartalom/stílus szerint is kategorizálnunk kell?

A maratoni kóstolóra kanyarodva végre, magányos harcosokkal kezdtem a délutánt. Az Egri és Mátrai borvidéket egy-egy bor képviselte, Kovács Nimród Nagyegedije és Losonci Bálint portfóliójának egyik új darabja. Előbbi a 2010-es évjáratot tükrözve kemény és szikár, ugyanakkor nagyon hosszú és finom textúrájú, némi palackéréssel egészen jó borrá válhat; utóbbi még csak minta, a 2011-es termésből, érdekes, ám egyelőre kialakulatlan karakterrel, belépő szintű bornak szánva. Számomra ismeretlen termelőt, az Árpád-hegy pincét találtam a következő asztalnál. 2010-es Király furmintjuk az évjárat tükrében meglepően tiszta és krémes volt, pláne meg a 2011-es Zafír, ami még elegánsabb, noha per pillanat egy kicsit cseresnek tűnt. Érdemes lesz figyelni rájuk a jövőben.

30-100 éves tőkék termését, a Palandor dűlő szülöttét kínálta 2009-ből a Karádi-Berger borászat. Kerek, tiszta, testes furmintnak bizonyult, a magas alkohol adta édességérzettel. Hasonlóan magas (15%) volt a szesz a Bardon Alpha 2009-ben is, amelyben az újhordót is határozottan érezni lehetett. Modern stílusú, őrülten gazdag és intenzív bor, szinte földbe döngöli az embert – az eleganciát azonban ne itt keressük. Neutrálisabb és arányosabb a "102" névre hallgató párja, ahol az évszám természetesen a tőkék korát jelenti. Szép fajtajelleget mutat, kerek, testes, igazán remek, inkább őt választanám. Vissy László 2009-ese orrban a nehezebb, fahéjas-fűszeres-sült almás vonalat hozta, amit tetszetősebb, légies, arányos és lendületes korty követett. A Királyudvar 2009-esei (Sec, Demi-Sec, Lapis) kifejezetten hasonlítottak egymásra, ugyanakkor másra meg nem igazán. A kedvenceim között voltak eleganciájukkal, gyönyörű szerkezetükkel, könnyedségükkel. 

A következő sort Somló töltötte ki, nem kevésbé változatos stílusú borokat reprezentálva, mint a tokajiak. A 2010-es Györgykovács remek szerkezettel igyekezett elbűvölni, viszont kifejezetten fülledt volt. A St. Ilona nem kis meglepetést tartogatott erre a délutánra: a kellemesen kerek, fejlettséget mutató 2009-es mellett határozottan szebbnek mutatkozott a 2010-es, ami az eddigi legjobban sikerült évjáratnak tűnik. Kristálytiszta és friss, lendületes, arányos, őt is felvettem a kedvencek listájára. A Tornai pincészet alapbora ellenben rettenetes volt, remélem csak én fogtam ki egy hibás palackot. A 2008-as Apátságival viszont nem volt gond, noha inkább izmos, mint elegáns, élénk savakkal és jelentős koncentrációval. A Kolonics 2009 képviselte azt a somlói stílust, amivel sehogy sem tudok megbarátkozni: erőteljesen oxidatív, vegetális-gyógyszeres aromákkal. Egészen más jellegű a Dénes Hegybirtok szűztermése 2009-ből: ízgazdag, friss, behízelgő, noha kicsit édeskés.

A Dereszlával tértem vissza ismét Tokajhoz: a 2011-es Lapisban egyelőre még erősnek tűnik a fa, viszont feszes és arányos, nagy ígéret. Akárcsak az évjáratazonos Disznókő "Lajosok", bár még ez is csak minta. Nem is tudom, tetszett-e már ennyire Balassa-bor, mint a 2009-es Mézes-mály: igazi hedonista típus, gazdag, behízelgő, édesen gyümölcsös. Szintén favorit. A csúcspont azonban Demeter Zoltán 2011-es Kakasa volt számomra ezen a napon; igaz, hogy még primőrösen friss, de így, ebben az állapotban is hibátlannak tűnt. Lendületes, tiszta, egyensúlyos. Korábban még nem volt még szerencsém a Szent Tamás Szőlőbirtok boraihoz, így örömmel pótoltam a lemaradást: hiába a gyengébb évjárat, a 2010-es verzió annyira egyedi volt földes, narancsos aromáival, hogy meglehetős szikársága ellenére is jobban szerettem, mint  2009-es fivérét. Utóbbi kerekebb, teltebb, kicsit talán alkoholos is.

Az este folyamán még néhány furmint megjárta a poharamat, de utólag számot vetve csak arra jutottam, mint tavaly: annyi minden kimaradt ismét. Jövőre jobban bele kell húzni!

[kép: vinoport.hu]

Címkék: helyszíni szemle somló tokaj furmint borfesztivál furmint február

25 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr364137283

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ezerarcú fajta 2012.02.20. 09:54:01

Párhuzamba lehet-e állítani Tokajt Burgundiával, miközben az egyenlet esetünkben többváltozós?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kegyetlenkirály 2012.02.20. 07:02:32

Kiemelkedő eseményről ilyen cikket írni 11 nappal később, SZÉGYEN !

hegyaljai 2012.02.20. 08:52:33

Milyennek kéne lennie a száraz tokaji furmintnak? Sokfélének!
Semmiféle borszakíró, bloggoló, dűlőbesorolás hatására sem lesz egységes. Ez a rebellis kurucok bora. Maga a Furmint egy alázatos szolgálóleány, amely hátrahúzódik, és megjeleníti a talajt, az évjáratot. A sikeres furmint termelők tudják ezt, és ők alázatosan kiszolgálják a fajtát. Nem akarják mindenáron valamilyen kategóriába bekényszeríteni, mint a képernyő előtt gubbasztók.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.20. 09:20:04

@hegyaljai: Azt hittem hirtelen vki feltörte a jelszavadat... érdekes hozzászólás. Mindenesetre úgy tűnik néhány termelő nem osztja ezt a kurucos izét, mert sem a fajtát, sem a talajt, sem az évjáratot nem jeleniti meg. Vagy ez maga a kuruc lét?

Én pl. nem éreztem stílusilag annyira szerteágazónak a kínálatot, mint Octopus, inkább sok egységes irányba mutató bort kóstoltam.

A somlaiakról homlokegyenest más a véleményünk. A Kolonics abszolút nem volt oxidált, a Szent Ilona 2010-ben érezni a jó irányt (egészfürtös préselés), de az évjárat gyenge. A 2009-es viszont szerintem az eddigi legjobb ár-érték arányú somlói bor.

Ảprilis · http://pinceblog.blog.hu/ 2012.02.20. 09:58:39

Az Árpád-hegy pince nekem is nagy meglepetés volt, szerintem a legpozitívabb a rendezvényen.

pinceblog.blog.hu/2012/02/11/borok_a_furmint_februar

(A bejegyzés legvégén)

Kölpény 2012.02.20. 15:16:06

@kegyetlenkirály: Olyan érzésem van, hogyha néhányan nem hiányolták volna a beszámolót, akkor ezt sem tették volna közzé. Persze a független újságírásba belefér, hogy eldöntsék miről számolnak be és miről nem. Ezért nincs miért haragudnunk.
A cikk valóban nem túl olvasmányos, inkább egyfajta gyorsjelentésnek tűnne, ha nem 11 napot késve tették volna közzé. A Terra Hugaricáról, vagy pl. az Etyeki Pincefesztiválról tudtommal beszámoló sem született. Bizonyára mindenkinek megvan a maga ezer gondja, de pl. 4 cikken át oportózni, és aztán a magyar bor legfőbb kitörési pontjának tartott furmint seregszemléjéről egy szolíd kis beszámolóval élni, ráadásul 11 nap után, az durva. Ahogyan a jó borban, úgy az újságírásban is kell az arányosság és harmónia. Erre lehet sértődötten azt mondani, hogy egész évben újra és újra foglalkoztunk a furminttal. Ez igaz, és személy szerint örülök is neki, de itt másról van szó.

kegyetlenkirály 2012.02.20. 22:11:41

@Kölpény: Én voltam az egyik aki hiányolta,de ha tudom,hogy ennyire futja, akkor inkább befogtam volna.Ott voltam, de szivesen olvastam volna még a rendezvényről és a kóstolt borokról.Sajnálom,hogy ilyen poszt született,de ez minősítse azt aki írta.Nem tudom még mennyire tud lejebb süllyedni ez a blog, de sajnálom,hogy ide jutott.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.21. 01:35:31

@kegyetlenkirály: nem teljesen értelek.
Mi olyan szörnyű ezen a cikken?
Gondolod, Octopus ebből él?
És gondolod, olyan k. egyszerű pikk-pakk megírni egy mélyen-izgalmasan tartalmas cikket bármikor, bármiről?

kegyetlenkirály 2012.02.21. 09:06:50

@Hepci: Az,hogy egyedül Te nem értesz az nem baj. Az, hogy Octopus miből él az meg nem érdekel. Abban az esetben vállalok "társadalmi munkát" ha megtudok felelni a plussz tehernek , ha ez problémát okoz akkor nem vállalom el.
A 11 nap eltelte nem nevezhető pikk-pakk - nak, ennyi idő alatt tartalmasabb, élményszerübb beszámolót szerettem volna olvasni! Olvasni, de írni sem muszály!

ozmozanagyvarazslo 2012.02.21. 09:27:58

@kegyetlenkirály: Szerintem ez egy remek kis összefoglaló volt, nem tudom miért kellene elvárni, hogy minden egyes cikk tele legyen tűzdelve metaforákkal, szóvirágokkal és mélyenszántó, megvilágosodást hozó új gondolatokkal. Ez egy élménybeszámoló.
És nekem direkt szimpatikus, hogy csak ennyi bort kóstolt, elegem van a felszínes szuperkóstolókból akik egy este kétszázötven boron végigszáguldanak és utána húdeprofin megszakértenek.

Az más kérdés, hogy annak örültem volna, ha több szerző is elment volna és akkor sokkal több borról olvashatnánk leírást. Meg az is igaz hogy kicsit hamarabb jöhetett volna a cikk. De alapból így lefikázni a cikket, szerintem bunkóság.

szulfit 2012.02.21. 09:41:43

@kegyetlenkirály: Ne haragudj, de én nem értem, hogy miért kellene egy tömegrendezvényről részletes kóstolási jegyzetekkel tudósítani. Az ilyen helyekre max. a címekért megy az ember, hogy összegyűjtsön néhány bort vagy termelőt, amivel/akivel érdemes később is foglalkoznia. A tömeg, a beszélgetések, a bűz, az összevissza hűtött és - bontott borok miatt ezek a rendezvények alkalmatlanok az elmélyült kóstolásra. Arról nem is beszélve, hogy a többi bor kontextusa és persze a kóstolt bormennyiség jelentősen befolyásolja az értékítéletet. Engem ezerszer megtréfált már az ilyen kóstolás: ott és akkor nagyon tetszett az adott bor, otthon már kevésbé. Én már évek óta max. barátokkal találkozni megyek az ilyen tömegrendezvényekre, érdemi kóstolásra inkább a hazai pálya alkalmas. És az Alkoholistáktól sem várok mélyenszántó kóstolási jegyzeteket egy hasonló rendezvény után …

fugu 2012.02.21. 11:16:11

@Kölpény: Csatlakozom.
(a Borjour is tanulságos volt.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.21. 13:11:42

@kegyetlenkirály: no lám, már hárman vagyunk (legalább). :D
Fikázni sem muszáj...

kegyetlenkirály 2012.02.21. 13:24:34

@ozmozanagyvarazslo: Azt már nem is akartam feszegetni , hogy ki volt ott és ki nem ,nem csak Octopus volt ott az itt posztolók közül. Így még szomorúbb a kép! Örülök, hogy tetszett neked a bejegyzés, legalább valakinek kielégítette az igényét!
@szulfit: akár igazad is lehet, de legyünk őszínték.... A borrajongo.hu - nak sikerült. Hasonlítsuk össze melyik élvezetesebb , átfogóbb , lelkesebb , olvasmányosabb - mert egy jó blognak arról kellene szólni.

borelite 2012.02.21. 15:50:20

Természetesen párhuzamba lehet állítani Tokajt Burgundiával, amennyiben itt és ott egyaránt készülnek olyan nagy száraz fehérek, amelyek a legkiválóbb minőséget képviselik ( és akár egymással is összevethetők ). Az más kérdés, hogy ezen a rendezvényen ilyen száraz tokajikból alig lehetett (volna) kóstolni.

Octopus 2012.02.21. 16:43:58

@borelite: és osztályozás tekintetében? Burgundia mintájára legyen borvidéki/village/permier cru/grand cru területi besorolás (avagy vmi ehhez hasonló jellegű)? Fordítás is lehet grand cru? Egy késői kövérszőlő? Vagy csak száraz furmint? És aszú?

Kell egyébként termőhely-besorolás?

(Vagy kurucoskodunk, és ugyanabba a Tokaji Minőségi Bor kategóriába soroljuk a hiperes alsópolcos furmintot és a Szepsy Szent Tamást is?)

vigbor 2012.02.21. 21:06:24

@Octopus: Egy régi kiadású könyvben olvastam.

Akkor kerül előtérbe hegyalján a száraz fehér kérdése, amikor az édes borokat nem tudják értékesíteni.
A könyvben egyszerűen kijelentik, tudják azt, hogy ország több pontját jobb minőségű száraz fehérbor készül mint hegyalján. A száraz bornak a magas cukortartalom és a botrytis együttes jelenléte nem kedvez.

Másik érdekes terület a szőlőfajták kérdése.
Ma már nehéz elhinni, hogy a hegyaljai borvidéken évtizedekig tiltották a furmint telepítését. Az indok: rontja a tokaji bor minőségét!!!

A vitához:

Véleményme szerint ez a blog nem az MTI.
Addig jó míg a blogger véleményét olvashatjuk minden kényszer nélkül.

Nem értem a kegyetlenkirályt. Ott volt a rendezvényem, akkor miért nem írj az általa kóstolt borokról. Szivesebben olvasnánk mint a "morgolódását".

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.21. 23:13:13

azokkal értek egyet, akiknek későn érkezett és kicsit gyengécskének tűnik ez a cikk. régóta érzem, hogy a blog már kevésbé szervezett, mint régebben volt és ennek a szétesésnek egyre erősebb jeleit látom.

- 11 nap után egy ilyen cikk, khm, minimum megmosolyogtató;
- a merítés csekély;
- a kezdetben felvetett kérdéseket minek vetjük fel, ha semmiféle választ nem kapunk: ez cca azt sugallja, hogy "elmentem nagy gondolatokkal kóstolni, de a végén mégsem érdekeltek annyira ezek a >>nagy gondolatok<<";

megjegyzem: ha lenne bármilyen esélye, hogy Magyarországon valami olyan megvalósuljon, mint a Burgundiában vagy akárcsak Ausztriában, érteném eme nagy nekibuzdulást, de ez itt inkább csak dobálózások a szavakkal.

ellenben hasznos lehetne, ha valaki már esetleg készítene egy interjút Tiffán Zsolttal. mit tud ő arról, hogy milyen irányba - és figyelem: MIKOR - fog fejlődni a magyar bor? a mostaninál jobb esélye úgy sem lesz. ha most sem sikerül...

hegyaljai 2012.02.21. 23:49:42

@szenvedély S.: Itt a fórumon hozzászóló bármely személy többet tesz a Furmintért, mint a nem működő bizottság elnöke.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.22. 02:50:38

@szenvedély S.: úgy sejtem, T. Zsolt az ismétlődő, jelentős beb*száson kívül túl sokat nem tesz a magyar bor ügyéért...

fugu 2012.02.22. 07:26:00

@szenvedély S.: "a mostaninál jobb esélye úgy sem lesz."
Ezt mire alapozod? Látsz Te itt ma bármit, aminek bármilyen esélye lenne??
A többivel tökéletesen egyetértek. Látod, még a blog is hanyatlik!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.22. 13:35:59

@fugu: több (vezető) borásztól hallottam (mintegy fél éve) azt, hogy a politikai klíma most a lehető legkedvezőbb - a gondolat tehát valójában az övék -, de az érzéseim azt súgták: némi iróniának szánjam itten ezt a mondatot.:-)

elsősorban arra az írói felvetésre, hogy milyen klasszifikáció szerint készüljenek a furmintok. ami már-már röhejesen, hihetetlen felvezetés volt. bárcsak ez lenne a legnagyobb probléma!

magam egyre kevésbé gondolom, hogy a mostani jó klíma lenne (a túlélésen kívül) bármilyen építkezéshez, mert a hazai fogyasztás csökken, a kétharmad feletti parlamenti többséggel meg a jelenlegi vezetés a borászat kérdéseinél sokkal fontosabb problémákat sem tud megoldani.

összességében nem látom, hogy Mo-n bármi is normálisan működne, vagy bármi rendesen meg lenne szervezve.

tisztelet tehát mindazoknak, akik ennek ellenére belevágnak, csinálják és minőségi borokat (vagy mást) hoznak létre. nekik egyre nehezebb...

borelite 2012.02.22. 13:37:18

@Octopus: természetesen valamilyen osztályozásra szükség lenne, de ahogy Tokajban másban, úgy ebben sem lehet könnyen dülőre(!) jutni, pedig vannak próbálkozások. Én magam egyébként inkább a spanyol mintájú diferenciálás híve vagyok (ahogyan a VCPRD-borok esetében: crianza, reserva, gran reserva- ugyanazon a területen belül!)

ihatóbb · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2012.02.22. 17:13:38

@ozmozanagyvarazslo: Mi is írtunk róla, és tudósítónk nem vállalkozott átfogó elemzésre - ellenben a címünket Octopus kissé lenyúlta :) Lehet, hogy nem szándékosan. Mi egy három nappal korábban jelentünk meg: www.magyarborkulturaert.hu/?p=8205 viszont van videónk is, lehet, hogy Octopus is rajta van! :)

Balatoni Furmint 2012.02.22. 18:05:49

én csak azt sajnálom, hogy nem tudtam megjelenni a rendezvényen, ezért köszönöm a cikket.

Tokajicum Darázskő Furmintról mi a vélemenyétek? Szerintem, olcsóboros tokajiból az mutatja a jó irányt...

JeanOnid 2012.02.22. 18:28:28

Hongrie: place aux vins blancs secs

Az e havi RDV kitekinto rovatanak focime.
Disznoko furmint sec '09 15,5/20
Hetszolo furmint selection 15/20
Oremus mandulas '09 14,5/20
Bene furmint barrique sec '09 14/20
Királyudvar sec '07 14/20
süti beállítások módosítása