Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pincekulcs a lábtörlő alatt

2012.02.26. 08:00 - alföldi merlot

Anthony Hwang keze alatt gyorsan kopnak a borászok. Az elmúlt hat évben hárman dobták be a pincekulcsot: Szepsy István 6 év után (Királyudvar), Demeter Zoltán 2 év után (Királyudvar), és most Noel Pinguet 30 év után (Domaine Huet). Bár az első kettő bennünket nyilván jobban érdekelt, az utolsó a bréking és a globálisan nagyobb hír. A Domaine Huet ugyanis a világ egyik legpatinásabb borászata. Szinte nincs említésre méltó borvéleményvezér, aki ne lenne aktív tagja a rajongói klubnak (Jancis Robinsontól, David Schildknechten és Michael Broadbenten át, az általunk is sokat idézett Matt Kramerig bezárólag). [A képen Noel Pinguet.]

A birtokot alapító Huet-család kalandos és felemelő története itt olvasható. Mi most érjük be annyival, hogy a 2002-ben elhunyt Gaston Huet egy viszonylag periférikus borvidék, a Loire-menti Vouvray és egy viszonylag periférikus fajta, a chenin blanc hőse, bajnoka, egyszemélyes megváltója volt. A tavaly márciusi Decanter, a Borlegendák című rovatában egy teljes oldalt szentelt az általa készített egyik első bornak, az 1947-es édes Le Haut Lieu-nek. A történet ott válik számunkra is érdekessé, hogy egyrészt Vouvray sokak szerint Tokaj testvére (egy száraz Tokaji furmint, ha egyáltalán valamire, akkor egy Vouvray Sec-re hasonlít). Másrészt a Domaine Huet mai tulajdonosa az az Anthony Hwang, aki Tokaj modernkori történetébe is vastagon beírta magát a Királyudvar felvirágoztatásával (ahol előbb Szepsy István volt a főborász, majd távozása után Demeter Zoltán). Most mintha a történelem ismételné magát.

A friss hír ugyanis az, hogy a főborász és demiurgosz, Noel Pinguet 40 szüret után távozik a Domaine Huet-től. A fentiekben megénekelt bortörténelmi hős, Gaston Huet veje összekülönbözött a birtok többségi tulajdonosával, Anthony Hwanggal. Hwangék növelni akarják a szárazborok arányát, Pinguet ezt ellenzi. Hwangék szeretnék a nagyobb megrendeléseket kielégíteni, Pinguet tartaná magát a „sok kicsi sokfelé” elvéhez. A főborász – és egyötödrészt tulajdonos - eredetileg 2015-ben nyugdíjazta volna magát. A sajtóközlemények szerint a szakmai munka színvonalának fenntartása garantált, hiszen a veterán pincemester és szőlészeti vezető, Jean-Bernard Berthomé – akinek már az apja is Gaston Huet mellett dolgozott - marad, csakúgy mint a Pinguet által saját utódjául kiszemelt Benjamin Joliveau. (Az itt olvasható levél szerint a válás békés volt, Pinguet örül, hogy több időt tölthet az unokáival és a pecabotjával.)

A Királyudvarnál történtek alapján azonban az sem kizárt, hogy a Domaine Huet-be 2003-ban beszálló Anthony Hwang borászi babérokra tör. Mint arra emlékezhetünk, Demeter Zoltán 2008-ban vett ki tanulmányi szabadságot, hogy soha többé ne térjen vissza a Királyudvarhoz. Távozása után a Királyudvarnál afféle interregnum alakult ki, legalábbis nem került a helyére hasonló kaliberű főborász. A borászati feladatok, amennyire tudni lehetett, megoszlottak az ifjú pincemester, Juhász Szabolcs, a távoli mentor, Noel Pinguet és a mindenütt jelenlévő tulajdonos, Anthony Hwang között. Újabban azonban határozott jelek utalnak arra, hogy Hwang úr teljesjogú borásznak tekinti magát - a honlap szerint: „Napjainkban a Hwang család vezeti a borkészítést a Királyudvarban” -, és a Borászok Borásza idei ötvenes jelöltlistája arról tanúskodik, hogy mások is annak tekintik.

Noel Pinguet távozásának teljes hátterét valószínűleg éppen akkora eséllyel fogjuk megismerni, mint Szepsy Istvánét vagy Demeter Zoltánét. A nagy különbség persze az, hogy magyar kollégái saját birtokukon folytathatták a borászkodást, ez a lehetőség Pinguet és az Huet-család előtt nem áll nyitva.

A Domaine Huet (a Királyudvar) borait a Terroirclub forgalmazza.

Címkék: híradó királyudvar vouvray anthony hwang domaine huet noel pinguet

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr884207790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása