Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Van másik Nadapról

Variszkusz rajnai rizlingek 2009-ből

2012.03.08. 08:00 - palack

Édes és nem tokaji. Bevallom, nem sok reményt fűztem hozzá, inkább a barátok közt osztogatott szárazra fogadtam volna. Alig több mint egy éve vörös és fehér is így volt vele, én sem vagyok igazán édesszájú. Történt ugyanis, hogy megkeresett Bácsi Zoltán azzal, hogy kóstoljam meg 2009-es borait: egy száraz és édes rajnai rizlinget Nadapról a Csúcsos-hegyről. Az alapanyag ugyanaz volt, négy 225 literes hordó megállt az erjedésben 52 gramm cukornál, a maradék 200 liter egy műanyag tartályban majdnem teljesen szárazra (8,7 gramm  cukor) erjedt.

A borok készítéséről részletesen olvashatnak a Variszkusz honlapon. Érdekes kiemelni, hogy szemben a vásárolt szőlőt feldolgozom a saját pincémben modellel a Variszkusz ennek épp az ellenkezőjéről szól. Legalábbis egyelőre. Ők a szőlőtermesztésre koncentrálnak, a borok pedig Szentesi Jószef budafoki pincéjében az ő irányítása mellett készülnek minimális beavatkozással.

A száraz tétel közepesnél intenzívebben, karakteresen mutatkozik be. Illatában szőlőcukor, meleg ásványos, krétás jegyek, liliom és hamvas, fehér húsú őszibarack fedezhető fel. Mindez stabilan, változatlanul érkezik a pohárból, szellőzéssel és napokig tartó darabon tartással sem csendesedik semmi. Kóstolva közepes testű, először sima felszínű majd idővel a savak, némi cseresség és az alkohol csipkelődése teszi fikarcnyit érdesebbé az élményt. Erőteljes, gazdag, tiszta ízű bor, határozottan érezhető maradékcukorral, ami az alkoholédességgel párban kissé nehézzé teszi a kortyot. Jól áll neki, ha kissé hűvösebben kóstoljuk: zamataiból mit sem veszít, az előbb említett második félideji darabosságából annál inkább. Lecsengése nagyon hosszú, intenzív, az édesség mellett pici grépfrútos kesernyével keretezett. Eléri az 5 pontot.

Az édes bor illata érdekes módon szinte teljesen megegyezik száraz testvéréével. Erőteljes, édes és meleg hangulatú: szőlővel, krétával, virágokkal és érett őszibarackkal. Ő is tartósan hozza a formáját. Kóstolva közepesnél nagyobb testű, krémes felszínű, édes, jóízű ugyanakkor savainak köszönhetően mégsem válik farnehézzé. Ha ezek a savak rajnaisan rétegzettebbek vagy legalább játékosabbak lennének, akkor még kiválóbb élményben lehetne részünk. Panaszra azért nincs okunk: tiszta, természetes, erőlködésmentes kedvessége így is jól iható, kellemes borrá teszi. Csak nem véletlen azért, hogy négy hordóban is itt állt meg az erjedés, érezni az egyensúlyt a kortyban. Lecsengése nagyon hosszú, intenzív, finom.  Minden preferenciám mellett ő tetszik jobban, biztos 5 pontot érdemel. A legjobb helyekre sikerült bejutnia: 2500 Ft körül kapható a Decanter, a DropShop, a Kézműves Borok Háza, a Pinceáron és a Radovin üzleteiben.

Címkék: velencei hegység kóstolás fehér ötpontos rajnai rizling 2009

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr124294312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gemischter 2012.03.08. 22:29:04

A termőhely sokkal nagyobb figyelmet érdemelne! A Velencei-hegység (ami a Variszkuszi hegységrendszer ritka felszín feletti megnyilvánulásainak egyike) gránittömbje egyedülálló az országban, legalább olyan egyedi karakterű borokat képes adni mint Hegyalja vagy Somló. Persze, ha kellő alázattal dolgozik rajta az ember. Ez megvan Szentesi Jóskában és Bácsi Zoliban is. Aki nem hiszi, kóstolja! :) Felfedezésre váró gyöngyszem.

dalton1 2012.03.08. 23:10:50

A szárazat nem kóstoltam, az édes viszont pont az édessége és arányossága miatt nálam azért legalább egy ponttal több...

djyangce 2012.03.08. 23:56:25

Sajnos a szárazat már nem is nagyon fogjuk kóstolni. Tavaly nyáron a palackok többsége (160) úgy döntött, hogy kezd valamit a kevéske maradék cukorral.
Menteni a menthetőt alapon immáron pálinka formájában van palackokban.

Variszkusz 68 · http://www.variszkusz.hu/ 2012.03.09. 12:52:14

Ez bizony így történt. A 8,7 gramm maradékcukor is veszélyes tud lenni ... Leautóztunk a Zimek Pálinkafőzdébe, ahol eltöltöttünk egy felemás délutánt: a legjobb borunkat főzettük le, viszont a várakozási idő alatt kb. 12 párlatot és pálinkát kóstoltunk meg :-)) Lett 22 liter jó párlatunk, ami kb. két hete palacba került. Összesen 54-be. Asszem ekkora palack számnál már tudom vállalni a számozást ...

Cirfandlia 2012.03.13. 13:19:33

No és mi lesz az édessel? az nem fog beindulni, ha már a majd száraz is beindult? Azt írjátok a honlapon szűrtétek is, mennyire sterilre? Mekkora kénnel töltöttétek le?
A honlapon írtak szerint, "tartályba több durva seprő, s ezzel több élesztő került, ezáltal segítve a teljes kierjedést" sztem téves elképzelés, inkább a tápanyagok hiánya és bősége lehetett az ok.
(Édes rajnai meg, noha ritka műfaj, sztem Hubának a kilencvenes években több is volt :))
süti beállítások módosítása