Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bordeaux a Szent György hegyen

2012.03.22. 07:15 - palack

Ismét egy másik világba tévedtem egy este erejéig, kiléptem a mátrixból vagy éppen nyakig bele. Nem vagyunk egy társaság ezekkel a borokkal: ők mások poharához szoktak, én másféle palackok közt érzem magam otthon. A házigazda sem ilyeneket szokott inni a vasárnapi ebédhez, azonban hajtotta az egészséges kíváncsiság, hogy egyszer legalább saját szájával láthassa. Mert persze könnyű azt mondani, hogy „az én borom is van olyan jó,” amíg meg sem kóstolta az olyant. Hát, most megtettük és nem bántuk meg. Vagy éppen mégis?

Bellevue Mondotte GC Saint-Emilion 2008

Saint-Emilion egyik Grand Cru besorolású birtoka, ami ott az elit negyedik szintjét jelenti a Premier Grand Cru Classé A és B, illetve Grand Cru Classé után. Két és fél hektáros nem igazán ismert kisbirtok volt egészen addig, míg 2001-ben meg nem vásárolta Gérard Perse, aki több ismert birtok, köztük a Chateau Pavie tulajdonosa is. Az ültetvényen 90% merlot és 5-5 % cabernet franc illetve sauvignon terem az átlagosan 45 éves tőkéken. A must szabályozott hőmérsékletű fakádakban saját élesztőn erjed, 3-5 hétig tartják héjon. Száz százalékban új hordókba kerül és nagyjából 24 hónapig ott is marad. Derítés és szűrés nélkül palackozzák, évente összesen 4800 palack készül.

Sötét, tekintélyes, vastag színe sokat ígér, mégis lassan nyílik, először közepesnél visszafogottabb majd szellőzéssel kissé intenzívebb illata lesz. Elegáns, rétegzett, nagy borokra jellemző bemutatkozás ez fekete erdei gyümölcsökkel, keleti fűszerekkel, kávéval és határozott de nem tolakodó bőrösséggel. Kóstolva közepesnél nagyobb testű, gyümölcsös, meleg karakterű, elegáns bor. Tanninjai kemények, még cseppet tapadnak, de vitán felül érettek, savai pedig tökéletesen végzik munkájukat. A korty vége felé mintha lenne egy kis bizonytalanság, homály, ám a lecsengés ismét nagyon szép és persze nagyon hosszú. Fiatal, erős, vastag 8 pont.

Chateau Cheval Blanc 1er GCC „A” Saint-Emilion 2004

Saint-Emilion egyik leghíresebb és vezető birtoka: összesen két Premier Grand Cru Classé A besorolású chateau van itt, ők az egyik. Annak ellenére, hogy Pomerol közvetlen szomszédságában vannak – a Chateau L'Evangile az út túloldalán található – nem a merlot dominál a boraikban. Harminchét hektár területükön nagyjából 58% cabernet franc és 42% merlot, illetve egy kis sauvignon illetve malbec terem az átlagban 30 évesnél öregebb tőkéken. A régi tulajdonosoktól 1998-ban egy befektetői csoport kezébe került, a birtokot Pierre Lurton vezeti, aki a nem kevésbé híres Chateau d'Yquemet is igazgatja. Betonkádakban és acéltartályban erjesztik külön-külön az egyes részterületek termését, az érlelés 100 % újhordóban történik és körülbelül 18 hónapig tart. Van egy másodboruk is, ebből az elsőből évente 72 000 palackot töltenek le.

Rögtön feltűnt mindenkinek az előzőhöz képest tükrösebb, világosabb színe, ami ugye nem csoda, hiszen erről nem írják sehol, hogy szűretlen és derítetlen lenne. Illata intenzív, erőteljesen gyümölcsös, inkább piros erdei vonalon, főleg málnával a középpontban. A gyümölcsök mellett határozott füstösség, némi kátrányosság és gumi érkezik a pohárból, néha színesítve, néha kissé megborítva az orrbéli képet. Kóstolva közepes testű, szerkezetében érdekes módon a korty első felét nézve inkább a savakra épít, érett és szépen beépült tanninjai a második félidőre és a hosszabbításra tartalékolnak. Felszíne sima, ízében az illathoz képest kevésbé gyümölcsös, a hordóból érkező magvas, füstös aromák is szerepet kapnak, talán az ideálisnál nagyobb mértékben is. Lecsengésében cseppet ráerősít a tannin, de ez még jól is áll neki, a búcsú intenzív és hosszú így. A nagy várakozásokhoz képest azért némileg csalódást okozott, de a 8 pontot így is megérdemli. Visszatérő vendég nálunk, két éve kollégák már kóstolták.

Chateau Pichon-Baron 2eme GCC Pauillac 2007

Pauillac második vonalának egyik legerősebb, legismertebb tagja. A történelmi örökösöktől 1987-re az AXA Millésimes kezébe került, ez a társaság többek között a Disznókő tulajdonosa is. A birtoknak jelenleg 73 hektár termőterülete van, ebből 65% cabernet sauvignon és 35% merlot. A viszonylag nagy terület ellenére kézzel szüretelnek, majd bogyózás után acéltartályban szabályozott hőmérsékleten erjesztenek. A borok nagy része ezután kádakban erjed tovább, majd 80 %-ban új, illetve 20 %-ban másodtöltésű francia tölgyben érlelődnek akár 18 hónapig. Nekik is van másodboruk, ebből az elsőből általában 288 000 palackot töltenek le.

Intenzív, komoly, nagyboros illat: finoman bőrös és patinás bútorra emlékeztető jegyek kéz a kézben egyszerre édes és savanykás feketeribizlivel. A hordó vezeti az illatot, de olyan elegáns és annyira összesimul a gyümölcsökkel, hogy fel sem merülhet a túlzott fásság vádja. Kóstolva tejesen krémes felszínű, közepesnél nagyobb testű, széles alkatú mégsem lomha bor. Köszönheti mindezt határozott, de tökéletesen beépült savainak és tanninjának. Remekül egyben van a korty: gyümölcsök, struktúra, alkohol – minden a helyén. Szépen rétegzett, mélységnek sincs híján, mégsem annyira bonyolult, inkább csábítóan finom és harmonikus. Egy nem éppen jó évjárattól ez nem semmi. Nagyon vastag 8 pont.

Chateau Latour 1er GCC Pauillac 2007

Pauillac első vonalának ismert és elismert tagja. 1993-ban François Pinault vásárolta meg, akié többek között a Gucci és a Christie’s aukciós ház is. Fejlesztés szempontjából nem tett rosszat a Latournak, hogy a világ egyik leggazdagabb emberének lett a tulajdona. Mintegy 78 hektár ültetvényük van, ebből 47 található a chateau körül: ebből készül a grand vin. Évjáratonként változhat, de a grand vinben általában 75% a cabernet sauvignon aránya, ehhez jön 20 % merlot, a maradék helyen pedig cabernet franc és petit verdot szokott osztozni. Válogatás és bogyózás után tartályokban erjesztik, majd új hordókban érlelik. Átlagosan 216 000 palackot töltenek le belőle a másod és harmadbor mellett.

Ebben az évjáratban a sauvignon dominál 91 %-kal, a merlot csak 9 %-ot kapott. A legsötétebb színű és legkomplexebb, leginkább szétszálazhatatlan illatú az este négy főszereplője közül. Rengeteg erdei gyümölcs és legalább ugyanennyi gyönyörű hordó egymástól elválaszthatatlanul összesimulva, tőlünk viszont arisztokratikusan távolságot tartva. Kóstolva sem okozott csalódást: nagyon szépen rétegzett szerkezetű, tökéletes savakkal és gyönyörű tanninnal rendelkezik. Mély, gazdag, gyümölcsös és nagyon hosszú. Minden a helyén van benne, eddig sem panaszkodhattunk egyensúlyilag, de itt tapasztalható a legmagasabb szintű harmónia. Ha egy gyengébb évjáratból ezt tudják kihozni, akkor mit mondanék egy jobbra? Ezt talán sosem fogom megtudni, úgyhogy inkább kiosztom a 9 pontot.

Címkék: kóstolás vörös merlot bordeaux cabernet franc nyolcpontos cabernet sauvignon kilencpontos pichon longueville cheval blanc chateau latour bellevue mondotte

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr414331926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.03.22. 08:48:08

egy kisautó ára...:-) a kocsit ott is hagytad cserébe??? ;-)

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.03.22. 12:35:39

jaj. engem is elkerülnek valamiért az ilyen és ehhez hasonló sorok:(

európai 2012.03.22. 22:06:46

Nagyszerű beszámoló! Meghozta a kedvemet egy kis Bordeaux-i kalandhoz. A következő klubvacsorán azt hiszem nálunk is sorra kerül a Baron.

gyabonyi 2012.03.23. 19:45:15

Pont most készülök gaz merényletre Villányi borász ismeröseim ellen, megkóstoltatom velük az útolsó üveg '99 Pichon-Longueville-emet, ami egyrészt elég jó évjárat, másrészt épp ereje teljében van.

Kár hogy Bordeaux ennyire elképesztöen drága, igaz némi keresgéléssel lehet megfizethetö kincseket találni, feltéve ha odautazik az ember.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.03.24. 10:29:02

@gyabonyi: ááá, az a komoly villányiak mellett labdába se rúg...:-)

kukko 2012.03.26. 17:30:48

@gyabonyi: hát valaki engem is meglephetne ilyen gaz merénylettel!
süti beállítások módosítása