Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Összefognak végre a borászok?

Mit csinál a Vindependent?

2012.04.03. 06:15 - palack

A Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége Egyesület, barátságosabb nevén Vindependent még 2005-ben alakult Jásdi István kezdeményezésére. A leginkább kis és közepes méretű jellemzően családi vállalkozásokat tömörítő érdekképviseletnek jelenleg 58 tagja van. Dr. Molnár Péter elnök, Wille-Baumkauff Márta és Rókusfalvy Pál számoltak be az egyesület munkájáról, jelenéről és terveiről.

Ahogy honlapjukon is olvashatjuk: az egyesület tagja a CEVI-nek (Confédération Européenne des Vignerons Indépendants), az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségének. A CEVI tagságában a magyarok mellett jelen vannak a francia, olasz, portugál, spanyol, svájci, luxemburgi és szlovén családi borászatok is. A CEVI aktívan képviseli tagjainak érdekeit, így elérte, hogy 2011-től megfigyelőként részt vehessen az EU Borászati Bizottságának ülésein és a törvényhozás előtt hangot adjon csaknem 200 000 termelő véleményének.

De miért is jó az szőlészeknek, borászoknak, ha szabadidejükben európai uniós jogszabály tervezeteket olvasgatnak? Csak néhány aktuális példa: hányan tudják azt Magyarországon, hogy májustól tilos lesz kénezni a hordókat? Vagy, hogy júliustól a címkéken fel kell tüntetni a tej és tojáseredetű derítőszerek használatát? Hogy 2014-től feloldanák a telepítési jogok korlátozását? A Vindependent célja, hogy ott legyenek az ilyen jogszabályok egyeztetésén, legyen beleszólásuk a termelőknek az ő mindennapi életüket, megélhetésüket befolyásoló szabályok alakításába.

Úgy tűnik, erre jó esélyük van, ugyanis alakulóban van egy szakmaközi szervezet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlő- és Bortermelő Szövetség, a Pannon Bormíves Céh és a Vindependent részvételével, amely majd a Vidékfejlesztési Minisztérium javaslatára bejegyzésre kerül Brüsszelben. 2014-től közvetlenül ez a szervezet képviseli majd Magyarországot a szőlészetet és borászatot érintő uniós jogszabályok szakmai egyeztetésén az államtitkárok és minisztériumi hivatalnokok helyett. Ez a szervezet majd piacfejlesztési járulékot is szedhet, amely a közelmúltban eltörölt forgalombahozatali járulék (ismertebb nevén nyolc forint) bormarketingre fordítható részét pótolná, így ez a már sok vihart kavart téma és a hozzá szükséges pénz is a szakma kezébe kerülne.

Szintén régi nóta a borászatok adminisztrációs terheinek csökkentése. Ebben a témában egyelőre semmilyen sikert nem sikerült elérni, az előrelépést az európai unióban létező és már több országban működő kistermelői státusz hazai bevezetése hozhatja. Ezzel lehetségessé válna az évi 1 000 hektoliternél kevesebbet termelő vállalkozások egyszerűsített adminisztrációja. Hasonló módon mennyiségi korlátra építve kellene lehetővé tenni a termelői pezsgő készítését.

Egy másik talán még az előzőeknél is fontosabb „slágertéma” az ökológiai gazdálkodás, amely 2014-től rendkívül fontos szerepet kap a közös európai agrárpolitikában. A Vindependent ökológia szekciója Wille-Baumkauff Márta vezetésével az egyetlen ilyen magyar szakmai tömörülés: rendkívül fontos hiánypótló szerepet tölthetnek be a jövőben. Ezt mutatta az is, hogy a közelmúltban Tokajban tartott konferenciájukon a vártnál jóval többen, mintegy 120-an vettek részt. A CEVI idei nemzetközi közgyűlését pedig április végén Magyarországon tartják, így adott a nemzetközi kapcsolatok erősítésének lehetősége.

Címkék: marketing eu érdekképviselet vindependent

15 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr24360200

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A borászok kezébe kerülhet saját uniós képviseletük 2012.04.03. 11:15:02

Új szakmaközi szervezet alakul a hegyközségek és borászszövetségek részvételével azzal a céllal, hogy 2014-től a minisztériumi hivatalnokok helyett ők képviseljék Magyarországot a szőlészetet és borászatot érintő uniós jogszabályok szakmai egyeztetésén.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2012.04.03. 09:04:36

"hányan tudják azt Magyarországon, hogy májustól tilos lesz kénezni a hordókat? Vagy, hogy júliustól a címkéken fel kell tüntetni a tej és tojáseredetű derítőszerek használatát? Hogy 2014-től feloldanák a telepítési jogok korlátozását?"

Ezeknek a szabályozásoknak hol lehet pontosan utánanézni? Előre is köszönöm!

csite 2012.04.03. 10:11:54

1000 hektoliter és a kistermelő ...
a tizedének lenne értelme

takács bálint - zsebtévé 2012.04.03. 15:13:03

@hegyaljai: Hogyhogy Tarcalon volt rendezték...?

tb - zstv

pendits 2012.04.03. 16:22:08

@Takács Bálint: Tarcalon rendeztük, mert a tavalytól működő Kutató Intézet remek partner a szakmai továbbképzésekhez. Először azért a tokaji borvidéken kezdtük az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos tájékoztatást, mert én (Wille-Baumkauff Márta, Pendits) itt élek és dolgozom, a
VINDEPENDENT Ökológiai Szekcióját vezetem. Birtokunk az első tanúsított bio birtok volt Tokaj-Hegyalján (2008ban az egész birtok megkapta a Biokontroll tanúsítást),a 2011-es évjárattól pedig biodinamikus DEMETER tanúsítással rendelkezünk Magyarországon elsőként.Borvidékünkön más birtokok is elkezdték az ökológiai gazdálkodást: pl.a Degenfeld, Hétszőlő,Zöld Birtok (Kanczler András)stb. Az érdeklődők a helybeli kollegák tapasztalatait már használhatják, szívesen megmutatjuk ültetvényeinket, segítünk azoknak, akik elkezdenék az ökológiai gazdálkodást. Az új EU-s agrárpolitika 2014-től erre fókuszál, jó lesz időben felkészülni.A Vindependent tervez más borvidékeken is hasonló konferenciákat, ehhez azonban érdeklődő szőlészek, a szervezésben pedig partnerek szükségesek.

pendits 2012.04.03. 16:36:00

@csite: Kedves Csite, mi most az EU-s
törvényekről beszélünk, melyek a magyar
borászokra is kötelező érvényűek a jog-
harmonizáció miatt.Elnézést, hogy ezzel untatlak, de ezek a törvények, rendeletek a mi (nemcsak borász) életünkbe is beleszólnak. Az EU bortermelő országaiban 1000 hl kevésnek számít, így a Közösség törvényei megengedik (amennyiben a tagállam ezt lehetővé teszi) a kistermelőnek (ez az EU szerint az 1000 hl-t termelő birtok), hogy egyszerűsítse azt a bürokráciát, amely egy családi gazdaságot sújt.Aki éjszaka még körmöli a pincekönyvbe az este eladott palack számlájának számát, a vevő adószámát stb., az bizonyára örülne annak, ha ezt nem kellene megtennie - hozzá hasonló európai termelőkhöz hasonlóan.Egyelőre ez a kategória nálunk nem létezik, ezért a kisebb birtokok is ugyanolyan dokumentációra kényszerülnek, mint a több alkalmazottal rendelkező borászatok.A Vindependent Egyesület a
családi birtokok érdekeit képviseli, ezért lobbizunk ebbe az irányba. Remélem, hogy ez ellen Neked sincs kifogásod.

pendits 2012.04.03. 16:39:30

@Gabssy: Azt ajánlom, hogy fordulj a
hegyközségedhez (minden szőlész és borász érdekképviseleti szervezete), ők pedig központjukban,a HNT-nél meg fogják
kapni a szükséges tájékoztatást.
Ha nem boldogulsz, kikeresem Neked az
erre vonatkozó törvényeket, de ez egy kis időbe telik, mert mellesleg van egy birtokom is...

hegyaljai 2012.04.03. 16:53:12

@takács bálint - zsebtévé: Azért mert itt vannak lokálpatrióták, és nem egy hegyaljainak kell eszébe jutnia, hogy egy pannonhalmai rendezvény eredményhirdetése esetleg lehetne Pannonhalmán is. :)

borpancsoló 2012.04.03. 21:06:46

"bizonyára örülne annak, ha ezt nem kellene megtennie - hozzá hasonló európai termelőkhöz hasonlóan." Az biztos, hogy nem lenne rossz!

Jellemző sajnos, hogy nálunk a jogharmonizáció csak azokra a jogszabályokra vonatkozik, amikkel szopathatjuk a saját terelőinket.

A leírtak amúgy jól hangzanak, drukkolok is nekik, és miközben olvastam, támadt egy gondolatom, amiért - számomra is meglepő módon :) - elszégyelltem magam, mégpedig, hogy még csak 27 éves vagyok, alig 6 évjárat van mögöttem, és már annyiszor lelkesedtem szakmai összefogásokon, rendes emberek tisztességes, de a magyar valóságban véghezvihetetlen tervein, hogy már lelkesedni sem tudok az ilyeneken.

És ez nem az általam tisztelt és valahol csodált (csodálom, hogy még nem veszett ki belőlük a hit, hogy itt bármi megváltozhat) emberek hibája, még mielőtt valaki félre értené, és talán nem is az állami döntéshozóké. Azt hiszem az a métely, hogy mindig akad egy-egy érdekkör, ami rövidtávú érdekeit a közösség hosszú távú érdekei elé helyezi. Elhiszi azt valaki, hogy a most megszüntetett (de a bevallási időszakig valamilyen formában úgyis visszatérő) forgalombahozatali milliárdjait majd hagyják "elkallódni" a szakmában?

Ja, egy javítás a poszthoz, bár nem túl lényeges: az járulék nem 8 forint, bár hallottam már nagy embertől is ezt a számot szakmai fórumon, akkor sem értettük, honnan jön ez a szám. Van 5 Ft (FN, OFJ) meg 10 Ft (OEM, VE-OEM) literenként, ha jól tudom.

De ha nem, akkor már írom is a fellebbezést az MgSzH-nak, mert jelentősen túlfizettünk. :)

Nehogy valaki azt mondja, hogy a 8Ft az a nettó, csak a tavalyi ÁFA kulccsal :))) (Csak mert ilyet is hallottam már)

palack 2012.04.03. 22:51:49

@borpancsoló >>: Alighanem onnan jött, hogy palackonként nyolc forintra jött ki kerekítve OEM esetében.

borpancsoló 2012.04.04. 06:49:58

@palack: Nem kötözködésből, de ez azért nem lehet, mert egyrészt a pincekönyv és a bevallás is liter alapú elszámolás, másrészt nem kerekíthető összegről beszélünk, harmadrészt, mert egy 600 ezer palackos nagyobb családi pincénél is 300 ezer forint bukta van egy ilyen kis kerekítésbe évente, ami azért egy elég húzós összeg (egy kisebb borászat tavaszi metszésének költsége), negyedrészt, mert ugye nem önmagában 10 ft van, hanem 10 és 5 forint.
Énszerintem ez inkább onnan jön, hogy néhányszor elhangzott nagy szakmai irányítótestületek képviselőinek szájából és a köznyelv - hibásan - átvette.

cser11 · http://csernyikpince.blog.hu 2012.04.04. 09:53:02

@borpancsoló >>: A korábbi jövedéki adó mértéke volt 8 forint/liter, és a forgalomba hozatali járulék fizetésének első, talán még a második évében évében, is 8 forint/liter volt a forgalomba hozatali járulék mértéke, ez változott 5 és 10 forintra minőségi kategóriától függően.

takács bálint - zsebtévé 2012.04.04. 13:54:02

@pendits: Kedves Pendits!
Nem jutott-é eszetekbe, hogy "milyen messze vagytok, milyen sokat kell utazni" Tarcalig, milyen remek lenne esetleg Budapesten megrendezni ezt az eseményt...is?

tb - zstv

csite 2012.04.04. 14:49:13

@pendits:
Kedves Márta!

Olvastam, hogy ez EU-s téma, és ha már kiharcolt eredmény, akkor itthon is alkalmazandó.
Arra akartam csak felhívni a figyelmet, hogy sokkal nagyobb gondok terhelik az igazán kis termelőket, mint az 1000hl-eseket.
Talán nem az EU-tól kellene várnunk, hogy megoldást adjon az elinduló törpebirtokoknak.

Sok sikert a munkátokhoz!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.05. 11:51:15

@borpancsoló >>: "Jellemző sajnos, hogy nálunk a jogharmonizáció csak azokra a jogszabályokra vonatkozik, amikkel szopathatjuk a saját termelőinket."

Ötcsillagos (*****) meglátás.
süti beállítások módosítása