Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Maison Louis Jadot Bourgogne Rouge - Couvent des Jacobins 2009

2012.04.13. 14:35 - alföldi merlot

A humbugozásból mintha tényleg csak a cím maradt volna meg, pedig azt hittem, hogy alapos munkát végeztem: a savanyú szőlőt közérdekű cukormázzal vontam be. Túl azon a kérdésnek álcázott megállapításon, hogy nincs még egy borvidék, ahol ilyen keveset adnak a pénzünkért, azt próbáltam kihúzni a burgundofilekből, hogy hétköznapokon, amikor nem tízezresekkel gyújtanak rá, milyen borokkal tartják életben a rajongásukat. Értékelhető választ nem nagyon kaptam. Dagadtos azóta egy kisebb afrikai ország éves GDP-jét költötte el arra, hogy a mítoszt saját nyelvén tesztelje, és ő már tudja, amit én csak hihetek, hogy van az a burgundi, ami után minden más megkeseredik a szádban. Nyilván ez is, amit most dicsérek

Clive Coates azt mondja, hogy 2009 az ő húszpontos rendszerében 18,5 pontos évjárat vörösben. Élénk színek, érett gyümölcsök, szelíd tanninok, csábítás minden szinten. És az évjárat nagyszerűségének csalhatatlan jele, hogy az alapborok is szépek. A 2009-es Jadot Couvent des Jacobins alapján könnyű elhinnem, hogy igazat mond. Nem állítom, hogy ez a maradékokból összefércelt generikus bourgogne megváltoztatta az életemet, de megfizethető, határozottan élvezetes, és formálja a szemléletet. Nekem legalábbis két palack után feleződött a burgundi szkepszisem, és elhamarkodott terveket kezdtem szőni megfizethető 2009-esek beszerzésére. Szegény ember village-zsal álmodik.

10-12 euró európaszerte, és itthon sem sokkal több. Ennyi pénzért csak amatőrök vesznek burgundit. A Couvent des Jacobins olyan borban, mint a közmondásos müzli, amit a svájci paraszt padlássöpréssel állít elő. Tucatnál több dűlő és kisgazda kontribúciója összeturmixolva. Mégis üt. Nagyjából minden magyar pinot-próbálkozást. Ami azt illeti, az én fejemben az az eretnek gondolat is megfordult, hogy ami nálunk honos, az csak névrokon. A mi pinot-ink, ha nem éretlenek, akkor bágyadtak, őszi melankólia hatja át őket, ebből viszont árad az életkedv, dübörög a primér gyümölcs.

Már színre is egy fitneszistennő: tükrös, áttetsző, élénk cseresznyepiros.  Az illat intenzív, ismerősségében is idegen. Alapvetően gyümölcsös - cseresznye és vörös áfonya -, ebbe visz váratlan csavart egy vadhúsos áramlat, illetve vesszőháncsos vegetalitás. Kóstolva feszes, élénk, majd kicsattan az egészségtől. Az aromaintenzitás egy pillanatra sem lankad, viszont komplexnek a szülőapja sem mondaná. Alig közepes test, de csupa izom. Olyan, mintha egy éppen csak megérett gyümölcsbe harapnánk. Talán a leggyümölcsösebb bor, amit valaha kóstoltam. Csak a szőlőből építkezik, semmi hordó. Van egy zöldes, fanyar húzása is, amivel én a harmadik korty után kiegyeztem, a vitalitás rovatba könyveltem el. Mint bor legalább 6 pont, mint tananyag 9. (4000 ft)

Abból az évjáratból, attól a pincétől, ahol ez az alsópolc, mérhetetlenül sokat szeretnék kóstolni.

Címkék: hatpontos pinot noir 2009 bourgogne burgundia jadot louis jadot

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr14405896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.13. 18:12:46

"Ami azt illeti, az én fejemben az az eretnek gondolat is megfordult, hogy ami nálunk honos, az csak névrokon."

Ez jópofa gondolat. :) Tény, hogy az itthon kialakult burgundinak mondott pinot-kép szerintem is igen távol van a tényleg burgunditól. Ha valaki megtapasztal néhány igazi pinot-t, akkor már azt keresi minden pinot-ban. (nem pedig hecsedlit zellerszárral és vaníliával, érintésnyi tanninnal) Így egy burgundi szinten még nem kiemelkedő, de ízig-vérig bugundi pinot képes lehet többet adni bármelyik hazai tételnél. És a "humbug" értelmét vesztheti.

Az írást köszönöm, én is meg fogok próbálni ebből egy palackkal. (bár tapasztalat szerint nincs még két borkedvelő a földön akiknek ennyire más lenne a szája íze, mint a Tied és az Enyém, de szerintem ez nekem is tetszeni fog.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.13. 20:32:52

pont néztem, hogy meg kellene próbálni, és hát tényleg meg kell, nincs mese. remek írás egyébként.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.04.15. 20:10:08

Ma pont sikerult belefutnom par 2009-es Jadot-borba, es nekem sem okoztak csalodast.

Az alap AOC Bourgogne rouge kuvejuk sem volt rossz (volt vmi fantazianeve de elfelejtettem), a Beaune 1er cru Vignes Franches mar jobb volt, es az Aloxe-Corton 1er cru is klassz lehetett,

de azt csak az asztalon tartotta a fura arcu kereskedo, kinyitni nem nyitotta, kesobb meg elfogyottnak nyilvanitotta :)

Volt par 2010-es feher, azok is jok voltak - lehet hogy jon az olcsonjot idoszak Burgundiabol.

loading 2012.04.17. 22:21:22

Ismételten beigazolódott, hogy másként gondolkodunk a borokról.
A zöldes, fanyar húzása engem jobban zavart és kilóg. Még azt is mondanám, hogy soproninak is elmenne (a klasszik és az új stílus közötti).
Étel mellé jobban illík.
süti beállítások módosítása